Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Merck, COVID-19 hapının ölüm ve hastaneye yatış riskini azalttığını açıkladı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Merck, COVID-19 hapının ölüm ve hastaneye yatış riskini azalttığını açıkladı

WASHINGTON (AP) - Pandemiye karşı küresel mücadelede ileriye doğru potansiyel bir sıçrama olarak, ilaç üreticisi Merck Cuma günü yaptığı açıklamada, COVID-19 ile hasta insanlar için deneysel hapının hastaneye yatışları ve ölümleri yarı yarıya azalttığını söyledi.

AAP25yx.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Düzenleyiciler tarafından onaylanırsa, COVID-19'u tedavi ettiği gösterilen ilk hap olacak ve halihazırda aşıyı içeren bir cephaneliğe yepyeni, kullanımı kolay bir silah ekleyecek.

Şirket, yakında ABD'deki ve dünyadaki sağlık yetkililerinden hapın kullanımına izin vermelerini isteyeceğini söyledi. ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden bir karar bundan sonraki haftalar içinde gelebilir ve ilaç, eğer onaylanırsa, kısa bir süre sonra hızla dağıtılabilir.

AAP2bhL.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

ABD'de şu anda izin verilen diğer tüm COVID-19 tedavileri IV veya enjeksiyon gerektirir. Buna karşın evde alınan bir hap, hastaneler üzerindeki baskıyı hafifletebilir ve ayrıca dünyanın daha pahalı infüzyon tedavilerine erişimi olmayan daha yoksul ve uzak köşelerinde salgınların önlenmesine yardımcı olabilir.

AAP2df6.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Vanderbilt Üniversitesi'nde araştırmaya dahil olmayan bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. William Schaffner, “Bu, çok daha fazla insanı çok daha hızlı ve çok daha ucuza tedavi etmemize olanak sağlayacak” dedi.

Merck ve ortağı Ridgeback Biotherapy, erken sonuçların, COVID-19 semptomlarından sonraki beş gün içinde molnupiravir ilacı alan hastaların, kukla hap alanlara göre hastaneye yatış ve ölüm oranının yaklaşık yarısına sahip olduğunu gösterdiğini söyledi.

AAP2dfe.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Çalışma, obezite, diyabet veya kalp hastalığı gibi sağlık sorunları nedeniyle ciddi hastalık için yüksek risk olarak kabul edilen hafif-orta dereceli COVID-19'lu 775 yetişkini izledi. Sonuçlar, yeni tıbbi araştırmaları incelemek için olağan prosedür olan dış uzmanlar tarafından gözden geçirilmedi.

Molnupiravir alan hastaların %7.3'ü ya hastaneye kaldırıldı ya da 30 günün sonunda öldü, buna karşılık sahte hap alanların %14.1'i. Merck'e göre, bu zaman periyodundan sonra, ilacı alanlar arasında plasebo grubundaki sekiz ölümle karşılaştırıldığında ölüm olmadı.

Sonuçlar o kadar güçlüydü ki, deneyi izleyen bağımsız bir tıp uzmanı grubu, deneyi erken durdurmayı önerdi.

Şirket yöneticileri, verileri önümüzdeki günlerde FDA'ya sunmayı planladıklarını söyledi.

Potansiyel olarak etkili yeni bir tedavi haberiyle bile uzmanlar, aşıların bulaşmayı önlemeye yardımcı oldukları ve ayrıca enfekte olanlarda hastalığın şiddetini azalttığı göz önüne alındığında, pandemiyi kontrol etmek için aşıların önemini vurguladılar.

Beyaz Saray koronavirüs koordinatörü Jeff Zients, aşılamanın hükümetin pandemiyi kontrol etmek için ana stratejisi olmaya devam edeceğini söyledi. "Enfeksiyonları önlemek istiyoruz, sadece olduklarında onları tedavi etmek için beklemek değil" dedi.

Hükümetin bulaşıcı hastalıklar konusunda önde gelen yetkilisi Dr. Anthony Fauci, Merck'in sonuçlarını “çok iyi haber” olarak nitelendirdi.

Merck, ilacını yalnızca aşılanmamış kişilerde inceledi. Ancak FDA düzenleyicileri, COVID-19 semptomları gösteren aşılı hastalarda daha geniş kullanım için yetkilendirmeyi düşünebilir.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden Andrew Pekosz, aşıların ve antiviral ilaçların nihayetinde COVID-19'un en kötü etkilerine karşı korunmak için birlikte kullanılacağını öngördü.

Viroloji uzmanı Pekosz, "Bunlar aşılamanın yerine geçmemeli - ikisi, ciddi hastalıkları önemli ölçüde azaltmak için birlikte kullanılabilecek iki strateji olarak görülmelidir" dedi.

Hastalar beş gün boyunca günde iki kez dört hap molnupiravir alır. Merck denemesinde her iki grup tarafından da yan etkiler rapor edildi, ancak bunlar sahte hap alanlar arasında biraz daha yaygındı. Şirket sorunları belirtmedi.

Daha önceki çalışma sonuçları, ilacın halihazırda ciddi hastalık nedeniyle hastaneye kaldırılan hastalara fayda sağlamadığını gösterdi. Antiviral ilaçların, virüs vücutta yükselmeden önce kullanıldığında en etkili olduğu göz önüne alındığında, bu şaşırtıcı değil.

ABD, COVID-19 için bir antiviral ilacı, remdesivir'i onayladı ve bağışıklık sisteminin virüsle savaşmasına yardımcı olan üç antikor tedavisinin acil kullanımına izin verdi. Ancak tüm ilaçlar pahalıdır ve hastanelerde veya kliniklerde IV veya enjeksiyon yoluyla verilmek zorundadır ve delta varyantındaki son dalgalanma nedeniyle malzemeler gerilmiştir.

Antikor ilaçlarının, yüksek riskli hastalara verildiğinde hastaneye yatış ve ölümü yaklaşık %70 oranında azalttığı, yani Merck hapından yaklaşık yüzde 20 daha fazla olduğu gösterilmiştir. Ancak uzmanlar, Merck'in verilerinin ön doğası göz önüne alındığında, ikisinden elde edilen sonuçları karşılaştırmaya karşı uyardı.

Fauci de dahil olmak üzere sağlık uzmanları, uzun zamandır hastaların COVID-19 semptomları ilk ortaya çıktığında alabilecekleri uygun bir hap için çağrıda bulunuyorlar, tıpkı Tamiflu'nun gripten iyileşmeyi hızlandırmak için verildiği şekilde.

Diğer antiviraller gibi, Merck'in hapı da virüsün genetik kodunu kopyalama ve kendini çoğaltma yeteneğine müdahale ederek çalışır.

ABD hükümeti, FDA'nın ilaca izin verdiğini varsayarak, 1,7 milyon insanı tedavi etmek için yeterli hap satın almayı taahhüt etti. Merck, yıl sonuna kadar 10 milyon hasta için hap üretebileceğini ve dünya çapında hükümetlerle sözleşmeleri olduğunu söyledi. Şirket fiyatları açıklamadı.

Pfizer ve Roche dahil olmak üzere diğer bazı şirketler de benzer ilaçlar üzerinde çalışıyor ve önümüzdeki haftalarda ve aylarda sonuçları bildirebilir.

Merck, bağımsız kurul tarafından erken durdurulmadan önce, son aşamadaki denemesine 1.500'den fazla hastayı kaydetmeyi planlamıştı. Cuma günü bildirilen sonuçlar Latin Amerika, Avrupa ve Afrika'daki hastaları içeriyordu. Yöneticiler, incelenen hastaların %10'unun ABD'den olduğunu tahmin ediyor.

Kaynak: AP Associated Press

chemistry-4932675.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.