Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Covid'i tedavi etmek için günlük bir hap pek yakında piyasalarda olabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Covid'i tedavi etmek için günlük bir hap pek yakında piyasalarda olabilir

Haziran ayında Kovid-19 testinin pozitif çıktığı bir gün içinde, Miranda Kelly korkacak kadar hastalandı. 44 yaşında, diyabeti ve yüksek tansiyonu olan Kelly, sertifikalı bir hemşire asistanı, nefes almakta güçlük çekiyordu, semptomlar onu acil servise gönderecek kadar ciddiydi.

AAOSuw7.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

46 yaşındaki kocası Joe da virüse yakalandığında, özellikle evdeki beş genci için gerçekten endişelendi: "Tanrıya şükür, solunum cihazına bağlı kalmayız diye düşündüm. Çocuklarımız var. Bu çocukları kim büyütecek?”

Ancak Seattle'da yaşayan Kelly'ler, teşhislerinden hemen sonra, yakındaki Fred Hutch kanser araştırma merkezinde, Covid'i erkenden durdurabilecek bir antiviral tedaviyi test etmek için uluslararası bir çabanın parçası olan bir klinik araştırmaya katılmayı kabul etmişti.

Ertesi gün çift günde iki kez dört hap alıyordu. Aktif bir ilaç mı yoksa plasebo mu aldıkları söylenmese de, bir hafta içinde semptomlarının daha iyi olduğunu söylediler. İki hafta içinde iyileştiler.

Miranda Kelly, “Tedavi olup olmadığını bilmiyorum ama yaptığımızı hissediyorum” dedi. "Tüm bu temel koşullara sahip olmak için, iyileşmenin çok hızlı olduğunu hissettim."

Kelly'lerin, dünyanın Covid'i engellemek için bir sonraki şansının ne olabileceğini geliştirmede rolü var: Tanıdan hemen sonra virüsle savaşabilen ve muhtemelen maruziyetten sonra semptomların gelişmesini önleyebilen kısa vadeli bir günlük hap rejimi.

Kuzey Carolina Üniversitesi'nden virolog Timothy Sheahan, "Ağızdan alınan antiviraller yalnızca kişinin Kovid-19 sendromunun süresini kısaltma potansiyeline sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda hastaysanız evinizdeki insanlara bulaşmayı sınırlama potansiyeline de sahiptir" dedi. -Bu terapilere öncülük eden Chapel Hill.

Antiviraller, hepatit C ve HIV de dahil olmak üzere diğer viral enfeksiyonlar için zaten temel tedavilerdir. En iyi bilinenlerden biri, grip süresini kısaltabilen ve hızlı bir şekilde verilirse hastaneye yatış riskini azaltabilen yaygın olarak reçete edilen hap Tamiflu'dur.

İnsanlarda ve hayvanlarda viral enfeksiyonları tedavi etmek ve önlemek için geliştirilen ilaçlar, türüne göre farklı çalışır. Ancak enfeksiyonla savaşmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek, virüslerin sağlıklı hücrelere girememesi için reseptörleri bloke etmek veya vücuttaki aktif virüs miktarını azaltmak üzere tasarlanabilirler.

Antiviral geliştirmeyi denetleyen Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü AIDS Bölümü direktörü Carl Dieffenbach, klinik deneylerde Covid için en az üç umut verici antiviralin test edildiğini ve sonuçların sonbahar veya kış sonunda en kısa sürede beklendiğini söyledi. .

Dieffenbach, "Önümüzdeki birkaç ay içinde bu hapların neler yapabileceğine dair cevaplarımız olacağını düşünüyorum." Dedi.

Dieffenbach, en iyi yarışmacının molnupiravir adı verilen Merck ve Ridgeback Bioterapötiklerden bir ilaç olduğunu söyledi. Bu, Kellys' Seattle denemesinde test edilen üründür. Diğer ikisi arasında Pfizer'den PF-07321332 olarak bilinen bir aday ve Roche ve Atea Pharmaceuticals tarafından üretilen bir antiviral olan AT-527 yer alıyor.

Virüsün insan hücrelerinde çoğalma yeteneğine müdahale ederek çalışırlar. Molnupiravir söz konusu olduğunda, viral genetik materyali kopyalayan enzim, virüs çoğalamayacak kadar çok hata yapmak zorunda kalır. Bu da hastanın viral yükünü azaltır, enfeksiyon süresini kısaltır ve ciddi hastalığa veya ölüme neden olabilecek tehlikeli bağışıklık tepkisini önler.

Şimdiye kadar, sadece bir antiviral ilaç olan remdesivir, Covid'i tedavi etmek için onaylandı. Ancak hastaneye kaldırılacak kadar hasta olan hastalara damardan verilir ve erken, yaygın kullanım için tasarlanmamıştır. Buna karşılık, incelenen en iyi yarışmacılar hap olarak paketlenebilir.

Remdesivir üzerinde klinik öncesi çalışma da yapan Sheahan, farelerde molnupiravirin Covid'e neden olan virüs olan SARS-CoV-2'nin neden olduğu erken hastalığı önleyebileceğini gösteren erken bir çalışmaya öncülük etti. Formül Emory Üniversitesi'nde keşfedildi ve daha sonra Ridgeback ve Merck tarafından satın alındı.

Bunu, geçen baharda molnupiravirin bulaşıcı virüs düzeylerini hızla azalttığını gösteren 202 katılımcının erken bir denemesi de dahil olmak üzere klinik denemeler izledi. Merck CEO'su Robert Davis bu ay, şirketin önümüzdeki haftalarda daha büyük faz 3 denemelerinden veri beklediğini ve "yıl sonundan önce" Gıda ve İlaç İdaresi'nden acil kullanım izni alma potansiyeli olduğunu söyledi.

Pfizer, 1 Eylül'de ürününün 2. ve 3. aşamalarının birleşik denemesini başlattı ve Atea yetkilileri, bu yıl içinde 2. ve 3. aşama denemelerinin sonuçlarını beklediklerini söyledi.

Dieffenbach, sonuçlar olumluysa ve herhangi bir ürün için acil kullanıma izin verilirse, "dağıtım hızla başlayabilir" dedi.

Bu, milyonlarca Amerikalı'nın, Covid enfeksiyonunun ilk onayında beş ila 10 gün boyunca alınabilecek, ideal olarak tek bir hap olmak üzere günlük ağızdan verilen ilaca kısa sürede erişebileceği anlamına gelir.

Columbia Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar ve immünoloji uzmanı olan Dr. Daniel Griffin, “Oraya vardığımızda fikir bu” dedi. “Ülkenin her yerinde buna sahip olmak, böylece insanlar teşhis kondukları gün aynı gün alıyorlar.”

Bir zamanlar ilgisizlikten dolayı kenara çekildi, koronavirüs enfeksiyonlarını tedavi etmek için oral antiviraller artık şiddetli bir rekabet ve finansman konusu. Haziran ayında Biden yönetimi, ürün acil durum izni veya tam onay alırsa, Merck'in molnupiravirinin 1,2 milyar dolarlık bir maliyetle yaklaşık 1,7 milyon tedavi kursunu almayı kabul ettiğini duyurdu. Dieffenbach, aynı ay yönetimin, Covid krizi ve ötesi için antiviraller geliştirmeyi amaçlayan Pandemiler için Antiviral Programa 3,2 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi.

Sheahan, pandeminin, koronavirüsler için güçlü antiviral tedaviler geliştirmek için uzun süredir ihmal edilen bir çabayı başlattığını söyledi. 2003'teki orijinal SARS virüsü bilim adamlarını korkutmuş olsa da - ardından 2012'de Orta Doğu solunum sendromu veya MERS - bu salgınlar devam etmediğinde araştırma çabaları yavaşladı.

Sheahan, "Herhangi bir ürün geliştirmeye yönelik ticari dürtü, tüplerden aşağı indi" dedi.

Yaygın olarak bulunan antiviral ilaçlar, Covid'in neden olduğu ciddi hastalıkları ve hastaneye yatışları tedavi etmek ve önlemek için halihazırda kullanılan monoklonal antikor tedavilerine katılacak. Vücudun enfeksiyona verdiği doğal tepkiyi taklit eden laboratuvarda üretilen monoklonal antikorların geliştirilmesi daha kolaydı, ancak öncelikle intravenöz infüzyonlar yoluyla verilmeleri gerekiyor.

Federal hükümet çoğu monoklonal ürünün maliyetini doz başına 2000 dolardan karşılıyor. Antivirallerin fiyatlarının nasıl karşılaştırılabileceğini bilmek için henüz çok erken.

Griffin, monoklonal antikorlar gibi, antiviral hapların da aşılamanın yerini tutamayacağını söyledi. Covid ile savaşmak için başka bir araç olacaklardı. "Başka bir seçeneğin olması güzel," dedi.

Molnupiravir denemesini denetleyen Fred Hutch araştırma görevlisi Dr. Elizabeth Duke, antiviral ilaçları hızla geliştirmenin bir zorluğunun, her biri yüzlerce insanı kaydetmesi gereken klinik denemeler için yeterli katılımcıyı işe almak olduğunu söyledi.

Katılımcılar, pozitif bir Covid testinin ardından beş gün içinde aşılanmamış ve denemeye kaydolmuş olmalıdır. Herhangi bir gün, stajyerler Seattle bölgesindeki yeni Covid pozitif insanlara 100 çağrı yapıyor ve çoğu hayır diyor.

Duke, "Genel olarak konuşursak, bilimsel süreç hakkında çok fazla güvensizlik var" dedi. "Ve bazı insanlar stajyerlere kötü şeyler söylüyor."

Antiviral hapların etkili olduğu kanıtlanırsa, bir sonraki zorluk, pozitif çıktıkları anda onları insanlara ulaştırabilecek bir dağıtım sistemini hızlandırmak olacaktır. Griffin, sigorta şirketinin Medicare Advantage planlarına kayıtlı 200.000 risk altındaki hastaya Tamiflu kitlerini hızlandıran UnitedHealthcare tarafından geçen yıl kurulan programa benzer bir şey alacağını söyledi.

Merck yetkilileri, şirketin yıl sonuna kadar 10 milyondan fazla terapi üretebileceğini tahmin etti. Atea ve Pfizer benzer tahminler yayınlamadı.

Daha da umut verici? Antivirallerin maruz kaldıktan sonra enfeksiyonu önleyip önleyemeyeceğini değerlendiren çalışmalar.

"Bunu bir düşün," dedi aynı zamanda profilaktik bir deneyi yöneten Duke. “Bir evdeki herkese veya bir okuldaki herkese verebilirsiniz. O zaman belki normal hayata dönüşten bahsediyoruz.”

Kaynak: QUARTZ

 

drug-1070943.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.