Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ABD Donanması bir hayalet gemiden füze fırlattı. Bir dakika ne?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

ABD Donanması bir hayalet gemiden füze fırlattı. Bir dakika ne?

Geçen hafta Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan bir video, üzerinde ıssız bir gemi olan USV Ranger'ın SM-6 füzesini başarıyla ateşlediğini gösteriyor.

AAOiQmt.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Mürettebatsız yüzey gemisi Ranger, Donanmanın Savunma Bakanlığı'nın Stratejik Yetenekler ofisi ile işbirliği içinde özerkliği test etmek için kullandığı en az iki robot gemisinden biri. Otonom seyahatten diğer gemilerle birlikte operasyonlara kadar bu gemileri test etmek, uğursuz bir şekilde adlandırılan “Ghost Fleet Overlord” programının bir parçasıdır.

Bir program olarak Ghost Fleet Overlord'un geçmişi en az 2017'ye dayanıyor. USV Ranger'ın işletim sistemlerinin tamamı ileri teknoloji olsa da, geminin asıl gövdesi ticari bir model. USV Nomad'ın yanı sıra, USV Ranger, yeniden tasarlanmış bir ticari hızlı tedarik gemisi veya petrol platformlarına teslimatları düzenli ve hızlı bir şekilde getirmek için kullanılan türde bir teknedir.

Yukarıdaki videoda, Ranger'ın üzerinde insan olmadığını söylemek zor. Radarları hâlâ dönüyor, küçük gövdesi dalgalarla hafifçe sallanıyor ve uzak bir sinyalle, sıradan bir konteynerin içinden bir füze fırlatıcı hareket ediyor. Saniyeler içinde robot silahını kaldırır ve denizin üzerindeki gökyüzüne bir patlayıcı fırlatır. Sadece gerçeğe hazır olan zeki bir gözlemci, geminin köprüsünün pencerelerinin arkasında mürettebat olmadığını fark edebilir.

[İlgili: Pentagon, hayalet filo programına iki büyük insansız yüzey gemisi daha ekliyor]

Deniz Kuvvetlerindeki insan denizciler gibi, robot gemiler de, ABD'nin henüz anlaşmayı onaylamamasına rağmen, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen bir dizi kural ve uygulama olan Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne uymalıdır. Hemen hemen tüm diğer denizciler denizde bu kurallara uyar. Barışçıl deniz yolculuğu için denizcilerin yolun kurallarını bilmeleri önemlidir, ancak robotlar için bu kuralların nasıl çalıştıklarına göre kodlanması gerekir.

Bir füze ateşlemek, barışçıl okyanus geçişinin kapsamı dışında kalıyor. Gemileri uzaktan izleyen ve komuta eden insanların, komuta bağlantılarının güvenli, zamanında olup olmadığını ve robot gemisinin beklendiği gibi çalışıp çalışmadığını görmelerinin bir yoludur. Geminin bir füze fırlatıp fırlatamayacağını test etmek, silahlı bir robot gemisi yapma işinin ilk kısmı. Daha zor olan, bu robotun bir füzeyi bir hedefi vuracak şekilde ateşleyip ateşleyemeyeceğini test etmektir.

Füze fırlatıcıların sensörlerle nasıl bütünleştiği ve bu sensörlerin gemi dışındaki insan gözetmenlere nasıl bilgi ilettiği büyük bir sorudur. Süreçte bir insanın bir robotun hedef seçimini onayladığı ve insan bunun yerine saldırıyı reddedebileceği durumlarda, tüm süreç üzerinde insan kontrolü ve hatayı azaltmak için önemli hususlardır.

[İlgili: DARPA, mürettebat gerektirmeyen robotik savaş gemileri için tasarımlar istiyor]

Ekim 2020'de Ranger, Meksika Körfezi'nden Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısına seyahat etti ve bir insan mürettebatın gerekli olduğu Panama Kanalı dışında yolun her yerinden otonom olarak geçti. Kardeş gemisi Nomad, bu yaz benzer bir geçişi tamamladı.

DOD News'den C. Todd Lopez Ocak 2021'de şöyle yazdı: “Hayalet Filo Derebeyi programı, Donanmanın insanlı gemilerin erişimini daha iyi genişletmek için filosuna özerk gemileri dahil etme çabasını hızlandırma çabasının bir parçası” dedi. okyanusun geniş alanlarından sadece düz bir geçiş; ayrıca çarpışmadan kaçınma ve deniz kurallarına uyma gibi şeyleri de içerir.”

Ranger ve Nomad mevcut, tanıdık, dayanıklı gemi tasarımları üzerine inşa edildiğinden, testlerde odak noktası bu robotik gemilerin özel mühendisliğinden daha çok robotik bileşenlerin birlikte nasıl çalıştığıyla ilgili olabilir. Donanma, bu genel pakete tanıdık bir füze fırlatıcı ekleyerek, bir tür tak ve çalıştır yaklaşımının işe yarayıp yaramadığını görebilir. Bu özellikle önemlidir çünkü Ghost Fleet Overlord programı için planlanan sonraki iki gemi orijinal prototipler olacaktır.

"SCO Ghost Fleet Overlord programı, Hizmet önceliklerini hızlandırmak için olgun teknolojileri entegre ederek Donanma prototip çabalarını bilgilendirmeye hizmet ediyor ve Donanmanın İnsansız Kampanya Çerçevesinde ifade edilen biraz oluşturma, biraz test etme ve çok şey öğrenme felsefesinin önemli bir parçası." Stratejik Yetenekler Ofisi Direktörü Jay Dryer, Nomad'ın bu yaz Körfez'den Pasifik Sahili'ne geçişinden sonra söyledi.

Donanma için gelecekteki testlerde kullanılmak üzere iki özel robot prototipi yapım aşamasındadır. Hem Nomad hem de Ranger, daha fazla deney için 2022'de SCO'dan Donanmaya gidiyor.

Kaynak: POPULAR SCIENCE

submarine-70179.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.