Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

IBM'in en hızlı süper bilgisayarı, yeşil elektrik üretmenin daha iyi yollarını bulmak için kullanılacak


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

IBM'in en hızlı süper bilgisayarı, yeşil elektrik üretmenin daha iyi yollarını bulmak için kullanılacak

Enerji devi General Electric (GE), daha temiz enerji üretimini artırabilecek iki yeni araştırma projesi yürütmek için dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından biri olan IBM'in Zirvesi'ni kullanacak.

Geçen ay, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda Zirve'ye ev sahipliği yapan ABD Enerji Bakanlığı (DoE), ikisi GE Research'e ait olan 20 araştırma ekibine süper bilgisayarda toplam yedi milyonun üzerinde düğüm saati verdi.

Summit_ORNL_preview-e1573674105910.jpeg?

Summit süper bilgisayar sistemi, Japonya'da bulunan Fugaku süper bilgisayarından sonra dünyanın en güçlü ikinci sistemidir. IBM tarafından geliştirilen Summit, 70 milyon iPhone 11'e eşdeğer sistem gücüne sahiptir ve bilim adamlarının sistem davranışlarını simüle etme veya karmaşık fizik problemlerini çözme gibi büyük hesaplamaları çalıştırmak için kullanabilecekleri bir sistem gücüdür.

GE, DoE tarafından Zirve'de yürütülmek üzere seçilen iki proje üzerindeki perdeyi kaldırdı ve her ikisi de yenilenebilir enerji üretimindeki sorunlu noktaları ele alacak.

GE araştırmacısı Jing Li liderliğindeki bir ekip, açık deniz rüzgar enerjisi alanındaki araştırmaları ilerletmek için 240.000 düğüm saati aldı. Li, Summit süper bilgisayarını kullanarak, rüzgar üretimini en iyi şekilde optimize etmek için açık deniz türbinlerini kontrol etmenin ve çalıştırmanın yeni yollarını incelemek için karmaşık simülasyonlar çalıştırabilmeyi umuyor.

Özellikle Li'nin ekibi, birçok kıyı şeridinde meydana gelen ve açık deniz rüzgar türbinlerinin performansını ve güvenilirliğini etkileyebilecek kıyı düşük seviyeli jetler olarak bilinen bir rüzgar olgusunu inceleyecek. Yüksek doğruluklu hesaplama modelleri sayesinde, araştırmacılar, çiftlikler için gelecekteki, daha verimli tasarımları bilgilendirmek için rüzgar çiftlikleri ve kıyı düşük seviyeli jetler arasındaki etkileşimleri simüle edecekler.

Bulgular ayrıca, ABD'nin kara ve deniz rüzgar santrallerinin dağıtımını hızlandırmak için tasarlanan DoE'nin ExaWind projesine rehberlik etmek için de kullanılacak.

summit-supercomputer.jpg?quality=75&stri

Bunu yapmak, doğal rüzgar olaylarının inşa edilmiş altyapı ile etkileşime girme yollarının kesin olarak anlaşılmasını gerektirir. Bununla birlikte, bu etkileşimleri simüle etmek, oyundaki birçok faktör nedeniyle büyük bir hesaplama maliyetine sahiptir. Çoğu araştırma projesi şu anda yalnızca az sayıda türbinin davranışını tahmin edebiliyor.

ExaWind projesi, karmaşık araziye sahip kilometrekarelik bir alana dağılmış onlarca megavat ölçekli rüzgar türbini ile rüzgar çiftliklerinin tahmine dayalı simülasyonlarını üretmeyi hedefliyor - bu, 100 milyara kadar grid noktasıyla simülasyonları içerebilecek bir hesaplama.

Bu nedenle, Summit ile Li'nin ekibine verilen devasa bilgi işlem gücü, ExaWind mücadelesini gerçekleştirmeye yönelik umut verici bir adımdır.

GE araştırmacısı Michal Osusky ayrıca, jet motorları veya enerji üretim türbinleri gibi fiziksel makinelerin tasarımını geliştirmek için makine öğrenimi yöntemlerini uygulamaya odaklanan ayrı bir araştırma projesi için Summit'te 256.000 düğüm saati daha kazandı.

Makine öğrenimi ve simülasyonu birleştiren Osusky'nin ekibi, gerçek dünya motorlarını hızla taklit edebilir ve tasarımları geleneksel yöntemlerden daha hızlı doğrulamak için sanal testler çalıştırabilir.

Osusky, "Bu simülasyonlar, bu karmaşık makinelerde neler olup bittiğine dair, bugünün deneysel testleriyle mümkün olanın çok ötesinde, benzeri görülmemiş bir anlayış sağlayacaktır" dedi. "Umudumuz, karbondan arındırma hedeflerimizi daha da destekleyen daha temiz, daha verimli motor tasarımları için keşif ve doğrulama sürecini hızlandırmak için böyle bir platform kullanabilmemizdir."

Exascale bir gelecek için köklenme

200 petaflop değerinde bilgi işlem gücüne sahip Summit süper bilgisayarı, Li ve Osusky'nin araştırma çabalarını önemli ölçüde artıracak gibi görünüyor - ancak GE'nin gözleri şimdiden daha da büyük sistemlerde.

DoE, exascale olarak bilinen ve her saniye bir kentilyon hesaplama yapabilen sistemlere atıfta bulunacak yeni nesil süper hesaplamaya etkin bir şekilde yatırım yapıyor. Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı şu anda ABD'nin Frontier adlı ilk exascale sistemini başlatma sürecinde.

2021'de piyasaya sürülecek ve 2022'de kullanıcılara açılacak olan Frontier, 1,5 exaflop'luk bir performans sunacak, yani günümüzün en iyi süper bilgisayarlarından 50 kat daha hızlı olacak 600 milyon dolarlık bir cihazdır. Sisteme erken erişim sağlamak için şimdiden sekiz araştırma projesi seçildi. Samanyolu benzeri bir galaksiyi simüle etmekten, türbülansın evrensel özelliklerini anlayarak virüslerin konakçı hücrelere girme şeklini incelemeye kadar uzanır.

Ülke genelindeki diğer laboratuvarlar da exascale cihazları piyasaya sürmek için yarışıyor. Örneğin Argonne Ulusal Laboratuvarı, Polaris adlı bir exascale sistemi sunmak için HPE ile ortaklık kurdu.

Ve GE, exascale süper bilgisayarlar çevrimiçi olduğunda yükseltmenin bir parçası olmaya hevesli. "Devlet kurumları, hesaplamalı bilim ve mühendislik işgücünü ve ekosistemi 90'ların giga ölçeğinden terascale'ye ve günümüzün peta ölçeğine ve yakındaki exascale'e taşımak için endüstri ve akademik ortaklarla işbirliği yaptı - her biri 'ölçekte' bir öncekinin kapasitesinin 1000 katı olan sıçrama, GE Research'te hesaplamalı yöntemler araştırması kıdemli direktörü Richard Arthur dedi.

"Donanım ve yazılım teknolojilerinde onlarca yıl süren sürekli üstel atılımların harikası, hesaplamalı modellemeyi bilimsel içgörüler için temel bir araç haline getiriyor."

Bununla birlikte, bazı uzmanlar daha önce exascale devriminin yakın olduğu konusunda şüphelerini dile getirdiler. Dünyanın en güçlü 500 süper bilgisayarını düzenli olarak listeleyen köklü Top500 listesinin yazarlarından biri olan Eric Strohmaier, geçtiğimiz günlerde bir exaflop gerçekleştirebilen bir süper bilgisayarın 2020'lerin ikinci yarısından önce beklenmemesi gerektiğini öngördü. Bazı meslektaşlarının iyimser olarak nitelendirdiği tahmin.

Kaynak: IBM

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.