Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

'Jeneratör' Plastik Çöpü Yenilebilir Proteine Dönüştürüyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

'Jeneratör' Plastik Çöpü Yenilebilir Proteine Dönüştürüyor

İki ABD'li bilim insanı, plastiği proteine dönüştüren bir gıda üreticisi konsepti yaratarak 1 milyon euro (1.18 milyon dolar) ödül kazandı.

AAMxBuo.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

2021 Future Insight Ödülü, projeleri için Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'nde biyomühendislik profesörü olan Ting Lu'ya ve Michigan Teknoloji Üniversitesi'nde biyolojik bilimler doçenti Stephen Techtmann'a verildi. Plastik atıkları ayrıştırmak ve yiyeceğe dönüştürmek için mikropları kullanır.

Alman bilim ve teknoloji şirketi Merck ödülün sponsoru. Küresel plastik üretimi 2019'da toplam 368 milyon mt'a ulaştı. Son 60 yıldaki tek düşüş, COVID-19 salgınının fabrikaların sıçraması ve nakliyenin yavaşlaması nedeniyle dünya çapında mal üretimini boğmasından kaynaklandı.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'ne göre, her yıl dünya okyanuslarına en az 8 milyon ton plastik atılıyor.

Merck CEO'su Belen Garijo, "Bu yılın Future Insight Ödülü'nün kazananları, plastik atıklar ve geleneksel tarım yöntemleriyle ilişkili çevresel zararları azaltırken, güvenli ve sürdürülebilir bir gıda kaynağı oluşturma potansiyeline sahip çığır açan bir teknoloji yarattı" dedi. ve icra kurulu başkanı.

"Ting Lu ve Stephen Techtmann'ı umut verici araştırmalarından dolayı tebrik ediyor ve Future Insight Ödülü'nün çabalarını hızlandırmaya yardımcı olacağını umuyoruz" dedi.

AAMxIAE.img?h=832&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Projelerini bir gıda "jeneratörü" olarak adlandıran iki bilim adamı, faydalı ömürlerinin sonuna gelen ve aksi takdirde çöplüklere veya okyanuslara gidecek olan plastikler için bir kullanım bulan verimli, ekonomik ve çok yönlü bir teknoloji bulmaya odaklandı.

Merck'e göre, elde edilen gıdalar "gerekli tüm besinleri içerir, toksik değildir, sağlık yararları sağlar ve ayrıca kişiselleştirme ihtiyaçlarına izin verir".

Bilim adamları, sentetik olarak değiştirilmiş mikroplardan yararlanmayı öğrendiler ve onları atıkları yiyeceğe dönüştürmek için genetik olarak programladılar.

AAMxBus.img?h=560&w=420&m=6&q=60&o=f&l=f

Lu buna "mikrobiyal sentetik biyoloji" diyor. "Mühendislik gen devrelerinin" gelecekteki küresel sorunlara geniş bir yelpazede biyoteknoloji çözümlerini ilerletebileceğini söyledi.

Techtmann, "Çevresel mikroplar, çoğu endüstriyel uygulamalara sahip olabilecek çok çeşitli kimyasal reaksiyonları katalize etme yeteneğine sahiptir." Dedi. "Laboratuvarım, karmaşık mikrobiyal toplulukların endüstriyel ilginin işlevlerini yerine getirmek için nasıl işbirliği yapabileceğini inceliyor."

İki bilim insanı, ortak araştırmalarının "dünyada üretilen plastik atıkları alıp değerli bir şeye, gıda ve yakıta" dönüştürmelerine izin vereceğini söylüyor.

2019'da kurulan Future Insight Ödülü'nün ilk kazananları, pandemik bulaşıcı hastalıkların nasıl tespit edilip tedavi edileceğine dair araştırmalar için Harvard Üniversitesi'nden Pardis Sabeti ve Vanderbilt Üniversitesi'nden James Crowe oldu.

Kaynak: Newsweek

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.