Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bir soruşturmaya göre, dünyanın en kötü şöhretli kiralık hacker grubu olan İsrail merkezli NSO insan hakları aktivistlerini, gazetecileri ve bazı önemli insanları dinlediği ortaya çıktı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bir soruşturmaya göre, dünyanın en kötü şöhretli kiralık hacker grubu olan İsrail merkezli NSO insan hakları aktivistlerini, gazetecileri ve bazı önemli insanları dinlediği ortaya çıktı

AAMionz.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Paris merkezli kâr amacı gütmeyen gazetecilik Yasak Hikayeler ve insan hakları grubu Uluslararası Af Örgütü tarafından elde edilen ve 16 haber kuruluşuyla paylaşılan 50.000'den fazla cep telefonu numarasından gazeteciler, 50 ülkede 1000'den fazla kişinin kimliğini tespit edebildi. Potansiyel gözetim için NSO istemcileri.

Konsorsiyum üyesi The Washington Post'a göre, aralarında 189 gazeteci, 600'den fazla politikacı ve hükümet yetkilisi, en az 65 şirket yöneticisi, 85 insan hakları aktivisti ve birkaç devlet başkanı bulunuyor. Gazeteciler The Associated Press, Reuters, CNN, The Wall Street Journal, Le Monde ve The Financial Times gibi kuruluşlar için çalışıyor.

Af Örgütü ayrıca adli tıp araştırmacılarının NSO Group'un amiral gemisi Pegasus casus yazılımının, 2018'de İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda öldürülmesinden sadece dört gün sonra Post gazeteci Jamal Khashoggi'nin nişanlısı Hatice Cengiz'in telefonuna başarıyla yüklendiğini belirlediğini bildirdi. daha önce Kaşıkçı hakkında başka casusluklara karışmıştı.

NSO Group, AP sorularına e-postayla gönderilen bir yanıtta, “potansiyel, geçmiş veya mevcut hedeflerin bir listesini” tuttuğunu reddetti ve müşterilerinin verilerine ilişkin hiçbir görünürlüğü olmadığını söyledi. Ayrı bir açıklamada, Yasak Hikayeler raporunu "yanlış varsayımlar ve doğrulanmamış teorilerle dolu" olarak adlandırdı.

Şirket, yalnızca teröristlere ve büyük suçlulara karşı kullanılmak üzere "incelenmiş devlet kurumlarına" satış yaptığı iddiasını yineledi. Eleştirmenler bu iddiaları sahtekâr olarak nitelendiriyor ve Pegasus casus yazılımının tekrar tekrar kötüye kullanılmasının özel küresel gözetim endüstrisinin neredeyse tamamen düzenleme eksikliğini vurguladığını söylüyor.

Sızıntının kaynağı ve nasıl doğrulandığı açıklanmadı. Verilerde bir telefon numarasının bulunması, bir cihazı hackleme girişiminde bulunulduğu anlamına gelmese de konsorsiyum, verilerin NSO'nun hükümet müşterilerinin potansiyel hedeflerini gösterdiğine inandığını söyledi. Post, listede 37 saldırıya uğramış akıllı telefon tespit ettiğini söyledi. Bir diğer konsorsiyum üyesi The Guardian, sızdırılan verilerde numaralarının yer aldığını öğrendikten sonra telefonlarının incelenmesine izin veren 15 gazetecinin cep telefonlarında Af Örgütü'nün Pegasus enfeksiyonu izlerine rastladığını bildirdi.

Listedeki en fazla rakam olan 15.000, Orta Doğu'da büyük bir paya sahip olan Meksikalı telefonlar içindi. NSO Group'un casus yazılımı, esas olarak Orta Doğu ve Meksika'da hedeflenen gözetime dahil edildi. Suudi Arabistan'ın NSO müşterileri arasında olduğu bildiriliyor. Listelerde ayrıca Fransa, Macaristan, Hindistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Pakistan gibi ülkelerdeki telefonlar da yer aldı.

“Hedef olarak belirlenen gazeteci sayısı, Pegasus'un eleştirel medyayı sindirmek için nasıl bir araç olarak kullanıldığını canlı bir şekilde gösteriyor. Bu, kamuoyundaki anlatıyı kontrol etmek, incelemeye direnmek ve her türlü muhalif sesi bastırmakla ilgili” dedi.

AP'nin medya ilişkileri direktörü Lauren Easton, şirketin "birçok haber kuruluşundan gazetecilerle birlikte iki AP gazetecisinin Pegasus enfeksiyonu için 1000 potansiyel hedef listesinde olduğunu öğrenmenin derinden rahatsız olduğunu" söyledi. AP'nin araştırdığını söyledi. iki çalışanlarının cihazlarının casus yazılım tarafından ele geçirilip geçirilmediğini belirlemeye çalışmak.

Konsorsiyumun bulguları, başta Toronto Üniversitesi merkezli gözlemci Citizen Lab olmak üzere siber güvenlik araştırmacılarının kapsamlı çalışmalarına dayanıyor. 2016'dan itibaren araştırmacılar tarafından belirlenen NSO hedefleri arasında düzinelerce El Cezire gazetecisi ve yöneticisi, New York Times Beyrut büro şefi Ben Hubbard, Faslı gazeteci ve aktivist Omar Radi ve önde gelen Meksikalı yolsuzlukla mücadele muhabiri Carmen Aristegui yer alıyor. Post'un bildirdiğine göre, telefon numarası listedeydi.

Daha önce belgelenmiş iki düzineden fazla Meksika hedefi arasında gazoz vergisi savunucuları, muhalif politikacılar, kitlesel bir kaybolmayı araştıran insan hakları aktivistleri ve katledilen bir gazetecinin dul eşi yer alıyor. Ortadoğu'da kurbanlar çoğunlukla Suudi ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümetleri tarafından hedef alındığı iddia edilen gazeteciler ve muhalifler oldu.

Konsorsiyumun “Pegasus Projesi” raporları, yalnızca otokratik rejimlerin değil, Hindistan ve Meksika dahil demokratik hükümetlerin de NSO Group'un Pegasus casus yazılımını siyasi amaçlarla kullandığı yönündeki suçlamaları destekliyor. Aralarında Almanya'dan Le Monde ve Sueddeutsche Zeitung'un da bulunduğu üyeleri, sızıntıya dayanan bir dizi hikaye vaat ediyor.

Pegasus, kişisel ve konum verilerini temizlemek ve akıllı telefonun mikrofonlarını ve kameralarını gizlice kontrol etmek için telefonlara sızar. Gazeteciler söz konusu olduğunda, bu, bilgisayar korsanlarının muhabirlerin kaynaklarla iletişimlerini gözetlemesine olanak tanır.

Program, algılamayı atlamak ve etkinliğini maskelemek için tasarlanmıştır. NSO Group'un kurbanlarına virüs bulaştırma yöntemleri o kadar karmaşık hale geldi ki, araştırmacılar bunu "sıfır tıklama" seçeneği olarak adlandırılan herhangi bir kullanıcı etkileşimi olmadan yapabileceğini söylüyor.

2019'da WhatsApp ve ana şirketi Facebook, NSO Group'u San Francisco'daki ABD federal mahkemesinde dava etti ve onu popüler şifreli mesajlaşma hizmetindeki bir kusuru kullanarak – sadece cevapsız aramalarla – yaklaşık 1.400 kullanıcıyı hedef almakla suçladı. NSO Grubu suçlamaları reddediyor.

İsrailli şirkete geçtiğimiz yıl ürün ihraç ettiği her iki ülke olan İsrail ve Kıbrıs'ta dava açılmıştı. Davacılar arasında El Cezire gazetecilerinin yanı sıra şirketin casus yazılımının kendilerini hacklemek için kullanıldığını söyleyen diğer Katarlı, Meksikalı ve Suudi gazeteciler ve aktivistler yer alıyor.

Davaların birçoğu, Katar gazetesi Al-Arab'ın editörü ve iddia edilen kurbanlardan biri olan Abdullah Al-Athbah'a sağlanan sızdırılmış materyallere dayanıyor. Materyal, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yetkilileri, Katar kraliyet ailesinin üyeleri de dahil olmak üzere Suudi Arabistan ve Katar'daki üst düzey isimlerin telefonlarına girip girmemeyi tartışırken gösteriyor gibi görünüyor.

NSO Group, müşterilerini ifşa etmiyor ve teknolojisini, teröristleri hedef almalarına ve sübyancı çetelerini, seks ve uyuşturucu kaçakçılığı çetelerini parçalamalarına yardımcı olmak için İsrail onaylı hükümetlere sattığını söylüyor. Casus yazılımının insan hakları aktivistlerine veya gazetecilere karşı kullanılmak üzere tasarlanmadığını veya lisanslanmadığını söylüyor. Son yıllarda binlerce hayatın kurtarılmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Teknolojisinin Kaşıkçı cinayetiyle herhangi bir şekilde bağlantılı olduğunu reddediyor.

NSO Grubu ayrıca, 2019'da AP tarafından ortaya çıkarılan ve bir Citizen Lab araştırmacısı da dahil olmak üzere NSO eleştirmenlerini itibarsızlaştırmaya çalışmak için karanlık ajanların hedef aldığı ayrıntılı gizli operasyonlarda yer aldığını da reddediyor.

Geçen yıl, bir İsrail mahkemesi, Uluslararası Af Örgütü'nün NSO'nun ihracat lisansını iptal etmesini isteyen bir davayı yetersiz kanıt göstererek reddetmişti.

Uluslararası Af Örgütü sözcüsü Gil Naveh, şirket hakkında şunları söyledi: "Bildiğimiz en tehlikeli siber silahlar ve gerektiği gibi denetlenmiyorlar."

NSO Group, ticari casus yazılımların tek satıcısı olmaktan uzaktır. Ancak davranışı en çok dikkati çekti ve eleştirmenler bunun haklı olduğunu söylüyor.

Geçen ay, insan hakları inceleme süreçlerinin bir sonucu olarak “300 milyon dolardan fazla satış fırsatını” reddettiğini söylediği ilk şeffaflık raporunu yayınladı. Electronic Frontier Foundation'da siber güvenlik direktörü ve sert bir eleştirmen olan Eva Galperin, "Bu rapor basılmış olsaydı, basıldığı kağıda değmezdi" diye tweet attı.

Citizen Lab ve Uluslararası Af Örgütü'nün desteğiyle Forensic Architecture grubu tarafından oluşturulan yeni, etkileşimli bir çevrimiçi veri platformu, NSO Group'un faaliyetlerini ülke ve hedefe göre kataloglar. Grup, video anlatımları sunan NSA muhbiri Edward Snowden hakkındaki 2014 belgeseli “Citzenfour” ile tanınan film yapımcısı Laura Poitras ile ortaklık kurdu.

2019'dan bu yana, Birleşik Krallık özel sermaye şirketi Novalpina Capital, NSO Group'un çoğunluk hissesini kontrol ediyor. Bu yılın başlarında, İsrail medyası şirketin büyük olasılıkla Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası'nda bir ilk halka arzı düşündüğünü bildirdi.

Kaynak: AP - Associated Press

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.