Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin Komünistleri 100 Yıl İçinde Dünyanın En Büyük Ordusuna, Yakında Ekonomisine Nasıl Liderlik Etme Durumuna Geldiler?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin Komünistleri 100 Yıl İçinde Dünyanın En Büyük Ordusuna, Yakında Ekonomisine Nasıl Liderlik Etme Durumuna Geldiler?

Çin Komünist Partisi, gezegendeki en eski uygarlıklardan biri için kısa bir süre olan kader bir yüzyılda, birkaç doven devrimcinin entelektüel gerilla hareketinden, dünyanın en büyüklerine komuta eden 95 milyonluk bir dev haline geldi. sürekli ordu ve yakında en iyi ekonomi olacak.

AALFAjb.img?h=745&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

100 yıllık dönüm noktası Perşembe günü geçerken, Çin Komünist Partisi başarıya giden zorlu yolu kutlarken, hem geçmiş hem de şimdiki önemli zorluklar üzerinde düşünürken, hem heyecan hem de endişe için neden sunan bir geleceğe bakıyor.

ABD ve Batı dünyası, Pekin'e Halk Cumhuriyeti'nin devrimci kurucusu Mao Zedong'un ölümünden bu yana görülmemiş ölçüde meydan okurken belirsizlik artıyor.

Halk Cumhuriyeti tarihinin aşağı yukarı yarısında iktidara gelen Mao'nun nihai halefi Deng Xiaoping, Çin'in sert yaklaşımını küreselleşmeyi ve sonunda ülkeyi zenginleştirecek bir piyasa ekonomisini kucaklayan bir yaklaşıma göre yeniden ayarladı.

Bugün, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yüzüncü yıla başkanlık ederken ülkenin başarılarının ve zorluklarının kabulünün bir kanıtı olarak "Çin özelliklerine sahip sosyalizm" konusundaki kendi yaklaşımını tanımladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Avrasya ve Doğu Asya'da otuz yılı aşkın deneyime sahip emekli bir ABD diplomatı olan Susan A. Thornton, Newsweek'e verdiği demeçte, "Amerikalıların aksine Çinliler 20. yüzyılı çalkantılı ve üzücü olarak yaşadılar" dedi.

Thornton, "Bu kargaşanın bir kısmı, elbette, ÇKP politikaları yüzündendi ve bugünlerde Çinliler için Deng Xiaoping'in Mao'nun liderliğine atfedilen %70 doğru %30 yanlış formülle yakalanıyor" dedi. "Çin'in 1,4 milyar vatandaşının çoğunun (hepsi değil - bkz. Tibetliler, Uygurlar) ölçüsüne göre, ÇKP'nin başarıları açık ve işaretlenmeye değer."

Yale Hukuk Fakültesi'nden Paul Tsai Çin Merkezi'nde ve Brooking Enstitüsü'nden John L. Thornton Çin Merkezi'nde öğretim üyesi olan Thornton, Çin'in yükselişinin arkasındaki itici faktörleri “ekonomik büyüme, iç istikrar ve ulusal önceliklerin ardındaki fikir birliği, artan uluslararası etki ve artan büyüme” olarak tanımladı. teknolojik ve askeri yetenek."

Ayrıca bu yükselişi "acımasız bir önceliklendirme ve odaklanmaya, piyasa güçleri arasında geniş sermaye ve emek rezervlerini serbest bırakmaya yönelik reformlara, siyasi baskının mümkün kıldığı diğer hedeflerin tabi kılınmasına, başkalarıyla ilişki kurma ve onlardan öğrenme isteğine, sıçrama ve köşe kesme avantajlarına" bağladı. , sıkı çalışma ve gelecek uğruna şimdiki zamanda fedakarlık."

Bununla birlikte, bu geleceğin beklentileri hiçbir şekilde garanti edilmez. Ve yüzüncü yılın ihtişamı ve durumu sona ererken, bu belirsizlik muhtemelen Xi ve üst kadrosunun odak noktası.

Thornton, "Bütün bu faktörlerin devam edeceğine güvenilemez ve Çin'in toplumu, ekonomisi ve güvenlik ortamının tümü daha karmaşık ve yönetilmesi zor hale geliyor." Dedi. "Çin Komünist Partisi'nin 'çağa ayak uydurmak' için yeterince hızlı uyum sağlayıp sağlayamayacağı, Çinli liderleri geceleri uyanık tutan sorudur."

Çin, COVID-19 pandemisini rakipsiz bir başarı ile atlatırken ve büyüyen GSYİH'sı ABD ile arasındaki farkı kapatmaya devam ederken, Washington ve diğer büyük güçlerle ilişkilerde buna eşlik eden gerileme, kitlesel insan hakları ihlalleri iddiaları gibi kilit tartışma alanlarını ağırlaştırdı ve toprak anlaşmazlıkları.

Ancak Xi, Perşembe günü Çin'in politikalarında değişiklik yapmaya zorlamak isteyenlere sağlam bir mesaj yayınladı. Çin'in emperyal geçmişini ve son günlerinde sömürgeci güçlerin tahribatını hatırladı ve bugün bu tür girişimlere müsamaha gösterilmeyeceği konusunda uyardı.

Xi, "Hiçbir yabancı gücün bize zorbalık yapmasına, baskı yapmasına veya boyun eğdirmesine asla izin vermeyeceğiz" dedi. "Bunu yapmaya kalkışan herkes, kendilerini 1,4 milyardan fazla Çinli insan tarafından dövülmüş büyük bir çelik duvarla çarpışma rotasında bulacak."

Çin'in fiziksel savunmasını sağlamak için Xi, son yıllarda Halk Kurtuluş Ordusu'nu bu yüzyılın ortasına kadar "dünya çapında" bir orduya dönüştürmek için yola çıktı. Kitlesel yatırımlar, Çin'in donanma gemi inşası ve savunma ve saldırı füze sistemleri gibi belirli alanlarda ABD'nin önüne geçmesini sağladı; Pentagon, askeri güçteki büyük liderliğini sürdürmek için yola çıkarken hevesle izlediği gelişmeler.

Xi, Perşembe günü Tiananmen Meydanı'nda yaptığı yüzüncü yıl dönümü konuşmasında Çin'in askeri modernizasyonunu hızlandırmanın gerekliliğini yineledi. Halk Kurtuluş Ordusu'nu "sosyalist ülkemizi korumak ve ulusal onurumuzu korumak için güçlü bir sütun ve bölgemizde ve ötesinde barışı korumak için güçlü bir güç" olarak nitelendirdi.

Ancak Thornton, konuşmanın askeri güçten çok daha fazlası olduğunu söyledi.

Thornton, "Çin'in ABD'ye yönelttiği zorluğun esas olarak askeri olduğunu söyleyemem" dedi. "Öncelik ekonomik kalkınmaya verildiğinden, PLA modernizasyonu Çin'de aslında uzun bir süre bastırıldı. Ulusal kimlik Çin'in yükselişinin önemli bir itici gücü ve aynı zamanda ABD'nin Çin'in yükselişine verdiği yanıtın önemli bir yönü."

Washington ve müttefiklerinden oluşan artan bir koro, Pekin'i resmi olarak ateist ülkede ikamet eden bir milyon kadar Uygur Müslüman'ı gözaltına almak için mesleki eğitim ve öğretim merkezleri kurarken "soykırım" yapmakla suçlarken, Çin'deki ulusal kimlik konusu özellikle tartışmalı hale geldi. durum.

ABD'li yetkililer, merkezleri toplama kamplarına benzettiler.

Çinli yetkililer iddiaları şiddetle reddetti ve ABD'yi Halk Cumhuriyeti ile ayrılıkçı ayrılıkları teşvik etmeye çalışmakla suçladı. Ayrıca ABD'yi rahatsız eden ırk temelli sorunları ve diğer toplumsal sıkıntıları vurgulamaya çalıştılar.

Ancak Washington ve Pekin her zamankinden daha uzak görünse de, Thornton, her iki ülkenin de önde gelen roller oynadığı uluslararası toplum adına bu boşluğu kapatmanın yollarını bulma ihtiyacı olduğunu hissetti.

"Birlikte yaşamaya gelince, fazla seçeneğimiz olduğunu düşünmüyorum" dedi. "Soru, bunun daha az değil, daha istikrarlı bir dünyaya yol açacak şekilde nasıl yapılacağıdır."

Alternatifin tehlikeleri sınır tanımıyor ve hem ABD hem de Çin'den gelen sesler, iki ülkenin ortak bir zemin bulamama risklerini vurguladı. Pekin, Washington'un türünün en önemlisi olarak kabul ettiği ikili bir ilişkide işbirliğine duyulan ihtiyacı özellikle vurguladı.

Washington'daki Çin büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu Newsweek'e verdiği demeçte, "Çin, ABD ile çatışmasız, çatışmasız, karşılıklı saygı ve kazan-kazan işbirliğini içeren bir ilişki geliştirmeye kararlıdır" dedi.

Bu aynı zamanda, Çin'in Tibet ve Xinjiang eyaletleri, Hong Kong'un yarı özerk bölgesi ve belki de en sorunlu olarak ABD'de de dahil olmak üzere yabancı analize yasak olduğunu düşündüğü meseleler gibi kırmızı çizgilerin ortaya çıkması anlamına geliyor. ABD'nin gözü kendi kendini yöneten Tayvan adasında ve daha büyük Güney Çin Denizi'nde.

Xi, Perşembe günü yaptığı açıklamada, özellikle Hong Kong ve Tayvan'a karşı ulusunun algılanan yükümlülüklerini yineledi ve Liu, Çin'in savunmasını sağlamaya yönelik bu tür taahhütleri yineledi.

Liu, "Çin, ulusal egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını sıkı bir şekilde korumaya devam edecek." dedi.

Ayrıca ABD'nin "Çin ve Çin-ABD ilişkilerine nesnel ve rasyonel bir şekilde bakacağını, zamanın trendine ayak uyduracağını ve eski sıfır toplamlı düşüncesini Çin'e yönelik rasyonel ve pragmatik politikayla değiştireceğini" umduğunu belirtti.

Liu, ana konulardaki farklı görüşlerine rağmen bir çalışma ilişkisini sürdürmenin gereğini kabul eden Xi ve Başkan Joe Biden arasındaki tartışmalara atıfta bulundu.

Liu, "İki devlet başkanı arasındaki telefon görüşmesine dayanarak," dedi "Çin ve ABD işbirliğine odaklanmak, farklılıkları yönetmek, Çin-ABD ilişkilerini doğru yola döndürmek ve insanlara daha fazla fayda sağlamak için birlikte çalışmalı" dedi. iki ülkemizin ve dünyanın."

Çinli yetkililer, tipik bir şekilde, son yetmiş yıldır dünyanın dört bir yanında yanan ateşlere rağmen, iç savaşından bu yana yükselişi büyük ölçüde barışçıl olan bir ülkenin hikayesini, pembe bir görüntü sundular.

Liu, "Çin her zaman dünya barışının kurucusu, küresel kalkınmaya katkıda bulunan ve uluslararası düzenin koruyucusudur" dedi. "Çin'in uluslararası topluma zorluklar yerine fırsatlar getiren gelişimi, dünya barışı için bir nimet olacak."

Ancak Lui, ülkenin ilerlemesi için Çin'in benzersiz sosyalizm markasına güvenmesini sağladı.

Liu, "Geçtiğimiz yüz yıl boyunca ÇKP, Çin halkını Çin'e yakışan ve Çin halkından güçlü destek alan Çin özellikleriyle sosyalizm yoluna adım atması için bir araya geldi ve yönlendirdi." dedi. "Bu tür çabalar sadece Çin halkına değil, tüm dünyaya fayda sağladı."

Sunulan ölçütler arasında 700 milyon insanın yoksulluktan kurtarılması veya küresel yoksulluğun yaklaşık %70 oranında azaltılması ve yıllık ortalamada küresel büyümenin yaklaşık %30'unu oluşturan hızla artan GSYİH yer alıyor.

Her iki başarı da büyük ölçüde Deng'in Mao'nun Kültür Devrimi dönemi politikalarını tersine çevirmesiyle mümkün oldu. Xi, yüzüncü yıl konuşmasında Çin'in modern tarihi için kritik olarak görülen diğerleriyle birlikte her iki adama da atıfta bulundu ve "reformu derinleştirme ve yönetim kurulu genelinde açılma" çağrısı yaptı.

Xi, "Çin özelliklerine sahip sosyalizmin" gelişmesinin "Çin'in kendisini son derece merkezi bir planlı ekonomiden canlılık ile dolu bir sosyalist piyasa ekonomisine ve büyük ölçüde izole edilmiş bir ülkeden dış dünyaya açık bir ülkeye dönüştürmesini sağladığını söyledi. yönüyle."

Xi, "Ayrıca, Çin'in nispeten geri üretici güçlere sahip bir ülkeden dünyanın en büyük ikinci ekonomisine tarihi bir sıçrama gerçekleştirmesini ve halkının yaşam standartlarını çıplak geçimlikten genel bir ekonomiye yükseltmenin tarihi dönüşümünü gerçekleştirmesini sağladı" dedi. ılımlı bir refah düzeyine ve daha sonra nihayetinde her bakımdan ılımlı bir refah düzeyine."

Indiana Üniversitesi Bloomington'da okuyan ABD-Çin ilişkileri tarihçisi Shouyue Zhang, bunu Xi'nin ilk olarak Deng yönetimindeki rotasına devam edeceği şeklinde yorumladı.

Zhang Newsweek'e verdiği demeçte, "Çin'in ekonomik refahının arkasındaki itici faktörlerden biri, yerel yönetimlerin piyasa ekonomisindeki rolünün yerini değiştirmektir." "Deng Xiaoping'in Reformu ve Açıklığı yerel yönetimleri güçlendirdi ve eyaletler ve şehirler arasındaki rekabeti teşvik etti, bu da ulusal işbirliği ile yerel girişimleri dengeledi. 1992'de Deng'in Güney Turu yerel yetkililerin deneylerine güven verdi. Bu şekilde Çin her iki ulusal projeye de devam edebilirdi. Beş yıllık planlar ve Shenzhen ve Kıyı Açık Şehirleri gibi öncü şehirlerin deneyleri gibi."

Zhang, böyle bir modelin Xi altında "uyarlanabilir" olduğunu hissetti.

AALFOwq.img?h=1396&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Bu uyarlanabilirliğin yalnızca Çin'in zaferleri için değil, Çin Komünist Partisi'nin kendisinin hayatta kalması için de kritik olduğu kanıtlandı.

Pensilvanya Üniversitesi'nin ABD-Çin İlişkilerinin Geleceği Projesi'nin proje liderlerinden biri olan ve hukuk fakültesi öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi olan Neysun Mahboubi, Çin Komünist Partisi'nin mevcut konumunu "genel uyum ve pragmatizm karışımına" bağladı. , ara sıra hedeflenen acımasızlıkla noktalandı."

İdeoloji konusunda katı bir çizgiyi sürdürmesine rağmen, esnekliğin Çin modelinin başarısının merkezinde olduğu kanıtlandı.

Mahboubi Newsweek'e verdiği demeçte, "Çin'in son 40 yıldaki ekonomik yükselişini besleyen, bugün hem resmi Çin hem de geleneksel söylemde baskın değişken olarak öne sürülen devlet liderliğindeki kapitalist modele tam olarak uymayan birçok karmaşık faktör oldu."

"Kesinlikle, 1980'lerdeki ekonomik büyüme patlamasının, büyük devlete ait işletmelere yapılan büyük sübvansiyonlardan çok, Çin devletinin taban gelişimini güçlendirmesi (ve yoldan çekilmesi) ile ilgisi vardı" dedi.

Bununla birlikte, Çin'in devam eden ekonomik büyümesine yönelik bazı temel tehditler mevcuttur. Çin'in tam tersi bir sorunla karşı karşıya olduğu bir dönemde, ülkenin hızlı kalkınması ve uygulanan doğum kontrol politikaları sonucunda dünyanın en kalabalık ülkesinde azalan bir işgücü ortaya çıktı.

Xi'nin yakın zamanda ülkenin iki çocuk politikasını üç çocuk politikasına kaydırmasıyla Çin, bu alanda da zamanla değişme kapasitesi gösterdi. İstenen sonuçları üretip üretmediğini sadece zaman gösterecek.

Pekin'de konuşan Xi, Çin halkı için daha da fazla refah sağlarken uluslararası ilkelere saygı gösterecek bir ilerleme sözü verdi.

Washington'da Liu, Çin'in başarılarının dünyaya fayda sağladığını ve bunu yapmaya devam edeceğini söyledi.

Liu, "Dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak Çin, her zaman olduğu gibi BM Sözleşmesi'nin amaçlarını ve ilkelerini onurlandıracak ve çok taraflılık ruhunu ve yaklaşımını şiddetle teşvik edecektir." dedi. "İnsanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk inşa etmek için yorulmadan çaba göstermeye ve insanlığın gelişimine ve ilerlemesine önemli katkılarda bulunmaya devam edecektir."

Çin-Amerika Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırma görevlisi ve program görevlisi olan Matthew Geraci, Halk Cumhuriyeti dışında var olan şüpheciliğin derecesine rağmen, Çinli yetkililerin açıklamalarının, özellikle Batı'daki dış gözlemcilerin dikkatini çekmesini gerektirdiğini söyledi.

Geraci Newsweek'e verdiği demeçte, "Çin hükümeti kaynaklarından gelen ekonomik istatistikler ve büyük açıklamaların, Batılı ekonomistler tarafından sıklıkla son derece süslü veya tamamen yanlış olduğu düşünülse de, son birkaç on yılda ülke genelinde aşırı yoksulluğun büyük ölçüde azaldığı inkar edilemez." "Bu, elbette, hızla artan servet eşitsizliği ve çevresel yıkım gibi kendi maliyetleri olmadan gelmedi."

Ancak, hangi ölçütler kullanılırsa kullanılsın, bu etkileyici bir başarı ve Çin halkı genellikle bu başarı için Parti'ye şükran duyuyor.

Ayrıca Çin'in başarısını 1980'lerdeki ekonomik açılımına ve ülkenin devasa, ucuz işgücünden yararlanan yabancı yatırımın cazibesine bağladı. Geraci, eğitimi de önemli bir faktör, odağın "dünyanın fabrikası" modelinden daha ileri teknolojiler üretmeye öncelik veren bir modele geçiş hizmetinde yerel araştırma ve geliştirmeyi yönlendirmeye yardımcı olan bir yatırım alanı olarak gördü.

Bu da ABD ve müttefikleriyle olan sürtüşmeleri daha da kötüleştirdi.

Geraci, "Dahası, Çin, Batı ile yüksek teknoloji alanında rekabet etme kararlılığını gösterdiğinden, bu değişimin getirdiği jeopolitik gerilimleri daha iyi yönetmeyi öğrenmek zorunda kalacak" dedi.

Hem Pekin'de hem de Washington'da artan şahinlik eğilimi, Çin'in barışçıl yükselişi ve birlikte çalışma umutları konusunda uzun süredir sanal bir fikir birliği olan şeyi tehdit ediyor.

Başkan Joe Biden, Donald Trump'tan Çin ile ciddi şekilde bozulmuş bağları devraldı ve beklenen işbirliği, rekabet ve Halk Cumhuriyeti ile yüzleşme alanlarını belirledi. Üçüncü seçenek, Washington'daki ana akım düşünceye nispeten yeni bir eklemedir, ancak iki ulus arasındaki jeopolitik rekabetin yoğunlaşması göz önüne alındığında iki taraflı bir zemin kazanıyor.

Geraci, "Yüzleşme birçok şekil alır" dedi. Pek çok açıdan, böylesine büyük ve çok yönlü bir ilişkide doğal olarak artan acılar olacağından, Washington ile Pekin arasında bir çatışma kaçınılmazdır.”

Geraci, hem Xi hem de Biden'in iç gündemlerine öncelik verdiklerini ve yakın gelecekte de muhtemelen bunu yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Geraci, "Tıpkı Xi ve ÇKP'nin birliği pekiştirmek ve destek toplamak için milliyetçi fikirleri teşvik etmesi gibi," dedi Geraci, "Biden yönetimi, aksi takdirde muhtemelen olmayacak olan altyapı faturası gibi yerel mevzuatı ilerletmek için bir araç olarak 'Çin kartını oynadı'. yeterince iki partili desteği topla."

Ancak burada, iletişimde daha fazla bozulmanın krize yol açabileceği konusunda uyardı.

"Her iki taraf da, Çin ile ABD arasında acilen diyalog ve iletişime ihtiyaç duyulan, miller arası [askeriden askere] iletişim ve ticaret müzakereleri gibi alanları tehlikeye atabilecek bu eylemlerin istenmeyen sonuçlarını kabul etmelidir" dedi.

AALFYaU.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Boston Üniversitesi Pardee Küresel Araştırmalar Okulu'nda doçent olan Ye Min, "ABD ve Çin'deki son olayların çatışmayı kaçınılmaz hale getirdiğini" kabul etti.

Ye Newsweek'e verdiği demeçte, "Dijital yarış, altyapı diplomasisi ve küresel yönetişim de dahil olmak üzere çok çeşitli konularda yoğun bir rekabet bekliyorum." "Ancak, birkaç dengeleyici var. Birincisi, savaşa öncülük etme potansiyeli olan sıcak noktalar az. En göze çarpanı Tayvan Boğazı. İkincisi, orta sınıflar bol ve iş, değişim ve işbirliği için büyük potansiyel sunuyor."

Ve insandan insana değiş tokuşun ABD ile Çin arasındaki anlayışı geliştirmede oynadığı önemi vurgularken, bunu yapmak Çin Komünist Partisi'nin ulusta oynadığı başlıca rolle uzlaşmak anlamına gelebilir.

"Bugünün Çin'inde" dedi Ye, "ÇKP Çin'den (ülkeden) veya Çin halkından ayrılamaz; onlar oluşturur ve birbirlerine karşılık verirler."

Nihayetinde, Çin Komünist Partisi'nin gücünün, "devletin farklı aygıtlarındaki ve çekirdek ekonomik oluşumlardaki egemen seçkinlerin ÇKP üyeliğinde" ve "yönetici seçkinlerin tercihlerini yansıtan bilgi ve eğitimde" yattığını söyledi.

Güçlü konumuna rağmen Çin Komünist Partisi'nin kuralının sınavlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Ye, "ÇKP'nin Çin'de geniş çapta desteklendiğini" ancak "yurtiçinde ciddi zorluklar yaşadığını ve deneyimlemeye devam ettiğini" ve "yönetiminin tahakküm ve kontrolden çok daha karmaşık olduğunu" söyledi.

Perşembe günkü yüzüncü yıl, sadece partinin kalıcı gücünü değil, aynı zamanda zorluklar karşısında bile kendi kendini düzeltme ve gelişme kapasitesini de sembolize etti. Meşruiyetini "iki paradoksal yön"e indirdi.

"Birincisi, parti örgütü ve kontrol ettiği mekanizmalar, Çin devletini ve toplumunu önemli krizleri - halk sağlığı, doğal afetler, ekonomik çöküş - ele almak için harekete geçirmekte başarılıdır ve bu tür epizodik kriz yönetimi yoluyla meşruiyeti ve halk desteği daha sonra yeniden canlanır dezenfeksiyon periyotları," dedi Ye. "İkincisi, Parti'nin yönetimi son derece parçalanmış ve ademi merkeziyetçi. Günden güne, hassas, yıkıcı ve rejimi tehdit eden alanlarda olmadıkları sürece bürokratik, ekonomik ve toplumsal faaliyetleri nadiren kontrol ediyor."

ABD'nin "büyük güç rekabeti" olarak nitelendirdiği bir çağda, yurt dışından da tehditler geliyor. Çin'in ekonomik adımlarını yavaşlatmak için yeni keşfedilen bir çaba, başarılı olsun ya da olmasın, küresel sonuçlara sahiptir.

Ye, "Çin'in ekonomik yükselişi iki kuvvete dayanıyordu: birincisi, Çin'in son kırk yılda yararlandığı ve katkıda bulunduğu küresel pazar, üretim ve teknoloji." "İki, yerel yönetimlerin, girişimcilerin ve bireylerin ekonomik performansa odaklanmak için seferber edildiği Çin'deki yerel dinamizm."

"ABD ve Batılı müttefikler Çin'in büyümesinin ilk itici gücünü baltalamak için çalışırken, küreselleşmeyi çözmenin uzun zaman alacağını ve bunun Batı'ya olduğu kadar Çin'e de zarar verdiğini" savundu.

Ye, "Böylece, Çin'in GSYİH ve teknolojide ABD'ye rakip mi yoksa onu geçebilecek mi, kendi iç eğilimlerine göre şekilleniyor" dedi ve "yerel dinamizmin gelişmesine hala izin verip veremeyeceği."

Sonuç olarak, Çin'in geleceğinin rakiplerinden çok Çin'e bağlı olabileceğini savundu.

Ye, "Sonuçta Çin'in bir süper güç eşdeğeri olarak ortaya çıkıp çıkmayacağına veya ABD'yi geçip geçemeyeceğine ABD muhalefeti değil, yerel kalkınma karar verecek" dedi. Ancak Çin'in davranışı ABD'de ve dünyada nasıl görüldüğünü şekillendirebilir" dedi.

Kaynak: Newsweek

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi Çin Komünistleri 100 Yıl İçinde Dünyanın En Büyük Ordusuna, Yakında Ekonomisine Nasıl Liderlik Etme Durumuna Geldiler?

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.