Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni bir araştırmaya göre Dünya'nın çekirdeği dengesiz bir şekilde büyüyor - ve bunu en az yarım milyar yıldır yapıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni bir araştırmaya göre Dünya'nın çekirdeği dengesiz bir şekilde büyüyor - ve bunu en az yarım milyar yıldır yapıyor

AAKYnHQ.img?h=840&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Dünyanın iç çekirdeği orantısız: Yeni bir çalışma, bir tarafın diğerinden daha hızlı büyüdüğünü söylüyor.

Çekirdeğin Endonezya'nın altında bulunan doğu yarısında, diğer tarafa göre %60 daha fazla demir kristali oluşuyor.

Bu asimetrik büyüme, Dünya'nın manyetik alanını etkileyebilir.

Dünyayı jeolojik bir oyuncak pop gibi düşünün.

Ayaklarınızın 3.000 mil altından gezegenin merkezine bakacak olursanız, kabaca ayın dörtte üçü büyüklüğünde yoğun, sağlam bir demir küre görürsünüz. Bu demir küre iç çekirdektir ve gezegenin erimiş dış çekirdeğinin içine yerleştirilmiştir.

İç çekirdek her zaman büyüyor: Dış çekirdekteki erimiş demir parçaları soğudukça ve demir kristalleri halinde katılaştıkça yarıçapı her yıl bir milimetre artar. İç çekirdekteki sıcaklıklar demiri sıvılaştıracak kadar yüksek olsa da, gezegenin derinliklerindeki yoğun basınç kristallerin erimesini engeller - bunu sert bir kartopu gibi hayal edin.

Ancak Nature Geoscience dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, iç çekirdek orantısız bir şekilde büyüyor. Kürenin bir yarısı, Endonezya'nın Banda Denizi'nin altındaki doğu yarısı, Brezilya'nın altında bulunan batıdaki muadilinden %60 daha fazla demir kristali biriktiriyor.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde sismolog olan Daniel Frost, yeni çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Daniel Frost, "Batı tarafı doğu tarafından merkeze kadar farklı görünüyor" dedi. "Bunu açıklamamızın tek yolu, bir tarafın diğerinden daha hızlı büyümesidir."

Çekirdekte asimetrik büyüme

AAKY6rp.img?h=700&w=1050&m=6&q=60&o=f&l=

Dünya 4 milyar yıldan daha yaşlı olmasına rağmen, iç çekirdeği daha genç - jeologlar, dış çekirdekten sıvı demir parçalarının ilk kez kristalleşmeye başladığı yarım milyar ila 1,5 milyar yıl önce oluştuğundan şüpheleniyorlar.

Frost'un ekibi, son milyar yılda iç çekirdeğin büyümesini izleyen bir bilgisayar modeli yarattı. Orantısız doğasının muhtemelen çekirdek oluşur oluşmaz başladığını buldular.

Tabii ki, o kadar uzun süre bir yarı diğerinden daha hızlı büyüyorsa, iç çekirdeğin şekli artık küresel olmamalıdır. Ama durum böyle değil. Frost ve meslektaşları, yerçekiminin, fazla kristalleri çekirdeğin doğu tarafından batı tarafına iterek asimetrik büyümeyi telafi edebileceğini ve böylece çekirdeğin top benzeri bir fiziği korumasına yardımcı olabileceğini düşünüyor.

AAKYjzF.img?h=840&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Frost'un ekibi, demir kristallerinin iç çekirdekte neden düzensiz bir şekilde oluştuğundan emin değil, ancak cevabın muhtemelen üstündeki katmanlarda yattığını söyledi - hem dış çekirdek hem de manto, üzerinde 1.800 mil kalınlığında bir sıcak kaya bandı. tektonik plakalar yüzer.

Frost, WordsSideKick.com'a “Dünyadaki her katman, üstündekiler tarafından kontrol edilir ve altındakileri etkiler” dedi.

Demir, iç çekirdeğin bir tarafında diğerinden daha hızlı kristalleşiyorsa, bu, dış çekirdeğin o tarafta daha hızlı soğuduğu anlamına gelmelidir. Yani o taraftaki manto, diğer taraftaki mantodan daha hızlı dış çekirdeği soğutmalıdır.

Frost, bu soğutma zincirinin doğuşunun Dünya'nın tektonik plakaları olabileceğini söyledi. Bir plaka diğerine doğru itildiğinde, biri diğerinin altına dalar veya batar. Yiten plaka, gezegenin o bölgesindeki mantoyu soğutur.

Çekirdeğin orantısız büyümesi, Dünya'nın manyetik alanını etkileyebilir

BB18cSAF.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Dünyanın çekirdeği, gezegeni tehlikeli güneş rüzgarından ve radyasyondan korumada kilit bir rol oynar. Dış çekirdekte dönen demir, oradan gezegenimizi çevreleyen uzaya kadar uzanan bir manyetik alan oluşturur.

Bu girdap, kısmen, dış çekirdekten gelen daha sıcak, daha hafif malzemenin yukarıdaki mantoya yükseldiği bir süreç nedeniyle olur. Orada, aşağıdaki çekirdeğe çöken daha soğuk, daha yoğun manto malzemesiyle yer değiştirir. Bu konveksiyon olarak bilinir.

Konveksiyon ayrıca iç ve dış çekirdek arasında gerçekleşir, bu nedenle dış ve iç çekirdeğin çeşitli bölümleri farklı hızlarda soğursa, bu sınırda ne kadar ısı alışverişi yapılacağını etkileyebilir - bu, Dünya'nın koruyucusuna güç veren dönen motor üzerinde bir etkisi olabilir. kılıf.

"Soru şu ki, bu manyetik alanın gücünü değiştiriyor mu?" Frost, WordsSideKick.com'a anlattı.

Şimdilik grubu emin değil, ancak Frost cevabı araştırdığını söyledi.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.