Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Orhan Pamuk'tan "Veba geceleri" açıklaması


Radya

Önerilen İletiler

image.jpeg.5540d46a4d94c15bab698d1f5875cebc.jpeg
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, son romanı “Veba Geceleri”nde Atatürk hakkında küçük düşürücü ifadelerin yer aldığı iddialarına yanıt verdi. Kitabın yayınevi Yapı Kredi Yayınları aracılığıyla yapılan açıklamada basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek “Veba Geceleri’nde Atatürk’e hiçbir saygısızlık yoktur” denildi. 
Pamuk’un romanında ‘Kolağası Kâmil‘ karakteriyle Atatürk’le alay ettiğini öne süren yazılar yayımlanmıştı. Yayınevinin açıklamasında “Kolağası Kâmil karakteri, romanın geçtiği ‘hayali’ Minger adasının tüm vatandaşları tarafından bir halk kahramanı ve kurtarıcı olarak görülmektedir” denilerek Orhan Pamuk’un ifadelerine yer verildi. Pamuk “Üzerinde beş yıldır çalıştığım ‘Veba Geceleri’nde imparatorlukların küllerinden kurulan milli devletin kahraman kurucularına ve Atatürk’e hiçbir saygısızlık yoktur. Tam tersi, roman bu özgürlükçü ve kahraman önderlere saygı ve hayranlıkla yazılmıştır. Kitabı okuyanların göreceği gibi Kolağası Kâmil halkın sevdiği, her şeyiyle olumlu bir kahramandır” dedi. 
“Veba Geceleri”, hayali Osmanlı adası Minger’de veba salgınıyla mücadele eden insanları konu alıyor.

istanbulartnews 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 7 ay sonra...

VEBA GECELERI bir kurgudur ancak bu kurgu öylesine bir kurgu degildir.Yani,Ermeni Etyen Mahcupyan'in Atatürk'e caktigi yazisi ile Orhan Pamuk'un Veba Geceleri zamanlama olarak  cok manidar.Bir hatirlatma yapalim:Etyen Mahcupyan bir zamanlar,ZAMAN Gazetesinde köse yazarligi yapiyor ve Hirant Dink'in öldürülmesini bahane ederek Türklere giydiriyordu.Atatürk'ü bir diktatör olarak tanimlayan Etyen Mahcupyan'i anlamak zor degildir.irkcilik degil ama sonucta Etyen Mahcupyan ermeni kökenlidir.Dolayisiyla,Atatürk'e ve Türklere cakmasi normal karsilanabilir.Peki Orhan Pamuk'un Türklerle ve Atatürk'le sorunu nedir?

Nobel ödülü kazandiginda veya kazanmasina neden olan aciklamalari hala bellegimizdedir:1,5 milyon Ermeni'yi kestik ,1 milyon Kürt'ü katlettik diyerek Nobel'e kavustu.Simdi itiraz edenler olacaktir:Hayir o sözleri degil romanciligi ona nobel kazandirdi diyenler olacaktir.Herkesin görüsüne saygimiz vardir.

Veba geceleri romani'nda acik acik Atatürk'e satasmalar yani dalga gecmeler var.Yok diyenlere sormak gerekiyor:Yani kargalari kovalamasi,biyiklarinin uclarini yukari kivirmasi,Postaheneyi basmasi,komutan olmasi,cumhurbaskan i olmasi yani bu nasil bir "kolaagasi Kamil"ki Atatürk'ün ikizi gibi.Kamil ve Kemal ve hatta Atatürk'ün Kemal degilde Kamal olmasi ile Kamil'in ayni anlami icermesi de mi bir kurgudur?Bu nasil bir benzerlik ki Orhan Pamuk'un kitabinda canlaniyor.

O kadar ilgincki;Atatürk'e sevginin zirve yaptigi bu günlerde birilerinin Atatürk allerjisi acik acik bir karalama hedefine yönelik.

Orhan Pamuk'un bu VEBA GECELERI kitabini roman gibi, okuyanlari saymazsak okuyucularinin en cok hangi kesimden oldugunu tahmin edebiliriz.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.