Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bahçelerde su kullanımı..


Radya

Önerilen İletiler

 

Yanlış su politikaları, artan nüfus, büyüyen hayvancılık sektörü, ormansızlaşma, bozulan iklim dengesiyle birlikte artan kuraklık gibi önemli değişimler, susuzluğu da beraberinde getirdi. Artık farklı bir iklim kuşağından söz ediliyor coğrafyamız için; yarı tropik iklim. Hepimiz belki daha çok ve daha randımanlı yağış bekliyoruz çözüm için. Ancak eksik olan sadece bu mu? Ya tüketimimiz? Birincil ihtiyaçlarımız dışında suyu nasıl tasarruf edebiliriz

BB2719FD-E093-412B-9ECA-691D3C957199.jpeg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

1 – Bahçe bitkisi olarak kuraklığa dayanıklı bitkiler ekin. Çim yerine, susuzluğa daha fazla dayanıklı bitkiler ekin. Birçok güzel çalı ve bitkiler çok daha az sulama gerektirmektedir. Bitkileri su ihtiyacına göre seçin.

2 – Yerli bitkiler daha az su kullanımı gerektirecek ve yerel bitki hastalıklarına karşı daha dirençli olacaktır.

3 – Yamaçlarda su tutumuna yardımcı olmak ve yüzey akışını azaltmak için bu amaca uygun bitkiler ekin. Böylelikle suyun toprakla birlikte kayıp gitmesinin önüne geçmiş olursunuz.

4 – Ağaçlar ve bitkilerin etrafına malç tabakası koyun. Malçlama (bitki kök çevresinde uygun sıcaklık ve nem koşullarını sağlamak ve toprak nemini muhafaza etmek amacıyla toprağın bu koşulları oluş- turabilecek niteliklere sahip malzemelerle -kuru yaprak, saman v.b.- kaplanması) ot büyümesini caydırıcı etki yaparken, nemin buharlaşmasını da yavaşlatacaktır.

5 – Uygun bahçe bitkilerini saksı içinde toprağa gömün ya da bahçenizde saksıyla muhafaza edin. Bu, bitkinin su kaybını ve suya gereksinimini azaltacaktır.

6 – Oluk sulama (ark) yapmayın. Ayrı- ca, rüzgarlı günlerde sulama yapmaktan kaçının.

7 – Günün erken aşamalarında sulama yapın; Sabah erken, genellikle alacakaranlıkta sulamak daha iyidir. Erken sulama, buharlaşma ve su kaybını azaltır. Günün erken saatlerinde sulama ayrıca sümüklü böcek ve diğer bahçe böceklerine karşı en iyi savunmadır.

8- Borular, hortumlar ve musluklarda sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

9- Çatı oluklarının altına büyük bidonlar yerleştirin (Sarnıç). Böylelikle yağmurlu havalarda oluklardan hızla akıp giden suyu biriktirmiş olursunuz. Bu su bahçe kullanımınız için idealdir.

10 – Araba yıkarken hortum kullanmayın. Sabunlu bir kova suyu kullanarak arabayı temizleyin. Sadece durulama için hortum kullanın – bir araba yıkarken, bu basit uygulamada bile yaklaşık yarım ton kadar su harcarsınız. Suyun daha verimli kullanımı için durulama sırasında bir püskürtme başlığı kullanın. Daha iyisi, susuz araba yıkama sistemidir; piyasada şu anda çeşitli markalar bulunmaktadır.

veg&nature

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.