Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

En Son Çevre Haberleri (Türkiye ve Dünyadan)


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın en uzun sağanak yağışı milyonlarca yıl sürdü

Dünya üzerinde kötü hava koşullarına yabancı değiliz, ancak gezegenimizdeki modern koşullar, tarihin bir noktasında yaşananlarla karşılaştırıldığında hiçbir şey değil.

Bir zamanlar Dünya'ya iki milyon yıl boyunca yağmur yağdığı ve bunun yaşamın dünyaya yayılmasının anahtarı olduğu ortaya çıktı.

Olay, Dünya'nın tek Pangea süper kıtasının hakimiyetinde olduğu 200-300 milyon yıl önce gerçekleşti.

Bu, dinozorların Dünya'da gelişmeye başladığı zamanlardı. Daha sonra çok kurak bir dönem yaşandı ve bunu inanılmaz derecede uzun bir süre devam eden benzeri görülmemiş düzeyde yağmur izledi.

Bu, Karniyen yağmurlu olayı olarak bilinir ve ilk olarak 1970'lerde bilim adamları tarafından keşfedilmiştir.

O dönemde uzmanlar, kayalarda 232-4 milyon yıl öncesine ait birikmiş katmanlara rastladılar ve bundan dinozorların Dünya'daki zamanının başlangıcında inanılmaz derecede ıslak bir dönem olduğunu belirlediler.

Uzmanlar daha sonra iki milyon yıl boyunca aralıksız olarak neden yağmur yağdığını tam olarak keşfetmeye çalıştılar ve bunun Wrangellia Büyük Magmatik Bölgesi'ndeki muazzam bir volkanik patlamadan kaynaklanmış olabileceğine karar verdiler.

Bu da okyanusların ısınmasına yol açarak nemin atmosfere salınmasına ve dolayısıyla daha fazla yağışa yol açtı.

2018 yılında Journal of the Geological Society'de yayınlanan bir araştırmada araştırmacılar şunları söyledi: "Bitkilerin ve önemli otçulların karadaki büyük çapta yok olmasının ardından, iyileşme sürecinden en çok yararlananların dinozorlar olduğu, çeşitlilik açısından hızla genişlediği, ekolojik açıdan etki (göreceli bolluk) ve başlangıçta Güney Amerika'dan tüm kıtalara kadar bölgesel dağılım.

"Yalnızca 'dinozorların çağına' değil, aynı zamanda karasal canlıların modern faunasını oluşturan anahtar sınıfların çoğunun kökenlerine de ışık tutması açısından, yaşam tarihindeki en önemli [hızlı olaylardan] biri olabilir." tetrapodlar, yani lissamphibianlar, kaplumbağalar, timsahlar, kertenkeleler ve memeliler."

Kaynak: Indy 100

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 105
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

  • Admin

    106

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

  • Admin

Heinz, ambalajlamada yeni standartlar oluşturabilecek yeni tasarlanmış ketçap şişesini piyasaya sürüyor: 'Geçmişte yaptığımız gibi yapmaya devam edemeyiz'

Ketçap üreticisi Heinz, plastik şişe kapağının geri dönüşüm tesislerinde işlenebilecek yeni bir versiyonunu oluşturmak için dokuz yıl, 185.000 ürün geliştirme saati, 45 tekrar ve 1,2 milyon dolar harcadı ve bu yeni şişe artık Birleşik Krallık'taki müşterilerin kullanımına sunuldu.

Screenshot_2023_11_25_002000.png?w=1200&

Yeni Heinz şişe kapağını eski versiyondan farklı kılan şey, yeni kapağın tek bir malzemeden yapılmış olmasıdır: tek malzemeli polipropen (PP). Eski kapakta, ne kadar ketçap çıktığını kontrol eden valf için geri dönüşümü zor bir silikon malzeme de dahil olmak üzere birçok plastik türü kullanılıyordu; bu, geri dönüşüm tesislerinin silikonu işlemek için kapağın geri kalanından fiziksel olarak ayırması gerektiği anlamına geliyordu.

Artık Heinz şişeleri, müşterilerden özellikle farklı olarak algılanmaması gereken kapaklara sahip olacak, ancak her yıl yüz milyonlarca şişe kapağının çöplüklere atılmasını önleyebilecek.

Tasarım, 2023 Birleşik Krallık Ambalaj Ödülleri'nde Kraft Heinz adına Yılın Sert Paketi ödülünü kazandı.

Kapak, plastik ambalaj üreticisi Berry Global tarafından tasarlandı. Satış direktörü Matthias Hammersen şunları söyledi: "Heinz bize ve geliştirme departmanlarımıza en uygun olan türde bir görev belirledi: Milyonlarca tüketicinin bildiği ve sevdiği performansı etkilemeden kapağın tasarımını %100 geri dönüştürülebilir hale getirecek şekilde yeniden yapılandırmak." — Berry Global'deki gıda pazarı. "Sonucun başlangıçtaki beklentilerimizi aşmasından ve tüketici deneyimini gerçekten iyileştirmesinden memnuniyet duyuyoruz."

Heinz, şişe kapaklarını %100 geri dönüştürülebilir hale getirmenin yanı sıra, 2030 yılına kadar dünya çapında işlenmemiş plastik kullanımını %20 (bu, 100 milyon pounddan fazla daha az anlamına gelir) oranında azaltma hedefini de belirledi.

Bu tür bir yenilik, şampuan ve losyon gibi ürünler için plastik şişe kullanan diğer endüstrilere kolaylıkla yayılabilir ve bu da çöplüklere gönderdiğimiz plastik atık miktarında önemli bir fark yaratabilir.

Kraft Heinz Genel Müdür Yardımcısı, Global Baş Hukuk Müşaviri ve Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Rashida La Lande, "Geçmişte yaptığımız gibi işleri yapmaya devam edemeyiz" dedi. "Ambalajı yeniden tasarlamamıza, gereksiz plastiği ortadan kaldırmamıza, geri dönüştürülmüş içerik kullanımımızı artırmamıza ve yeniden kullanım modellerinin benimsenmesini etkilememize yardımcı olacak kritik öneme sahip yenilikçi teknolojilere ve ortaklıklara yatırım yapıyoruz."

Kaynak: TCD

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Termoelektrik teknolojileri sıfır karbonlu bir geleceğe güç sağlamaya yardımcı olabilir

Termometreler, nispeten basit fiziksel prensiplerin anlaşılması üzerine inşa edilmiş, insan yaratıcılığının yeterince takdir edilmemiş bir harikasıdır. Cıva ve alkol termometreleri, sıcaklık değişimine tepki olarak büyüyen veya küçülen sıvıların hacmine dayanır. Temassız kızılötesi termometreler ise aksine, kızartma tavalarından insan vücuduna kadar herhangi bir nesnenin yaydığı termal radyasyonu okur.

Kızılötesi gibi dijital termometreler nispeten yeni bir buluş olsa da diğer türleri yüzlerce yıldır ortalıkta dolaşıyor.

Bununla birlikte, termokupl olarak bilinen başka bir dijital termometre türü de vardır. Termokupllar endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılır ve iki farklı sıcaklığın buluşmasının elektrik akımı ürettiği doğal bir olaydan yararlanır. Bu prensip hem sıcaklıkları ölçmek hem de daha heyecan verici bir şekilde günlük sıcaklık değişimlerinden faydalı elektrik elde etmek için kullanılabilir. Bu teknolojinin pratik bir gerçeklik haline getirilmesine yardımcı olmak için çalışan bir ekibin parçasıyım.

Termoelektrik

1821'de Alman fizikçi Thomas Johann Seebeck, yakındaki bir manyetik pusula iğnesinin iki farklı metalden yapılmış kapalı bir elektrik devresi tarafından saptırıldığını gözlemledi. İki yıl sonra fizikçiler Hans Christian Ørsted ve Jean Baptiste Joseph, bir devreye bağlandıktan sonra iki metalin etkileşiminin, biri diğerinden daha sıcak olduğu için bir elektrik akımı ürettiğini bildirdi.

Bu fiziksel olaya daha sonra Seebeck Etkisi adı verildi.

İlginç bir şekilde, volt terimi onuruna anılan İtalyan fizikçi Alessandro Volta, 1794 yılında aynı fenomeni ölü bir kurbağanın sinirlerini kullanarak gözlemlemiş ve açıklamıştı. Volta, metal bir tel, iki bardak su (her biri farklı sıcaklıkta) ve kurbağanın sinirlerini bir elektrik köprüsü olarak kullanarak bir elektrik akımı üretti.

Tüyler ürpertici bir görüntü ama gelecekteki bilimsel buluşların habercisiydi.

Olasılıklardan heyecan duyan bilim insanları, farklı sıcaklıklardaki iki malzemeyi birbirine bağlayarak yararlı miktarda elektrik akımı üretip toplayarak bulgulardan yararlanmaya çalıştılar. Bugün buna termoelektrik diyoruz ve onu hala çok özel bağlamlarda kullanıyoruz.

NASA, termoelektrik jeneratörleri yakıt olarak radyoaktif malzemeyle birleştirerek derin uzay araştırmalarını mümkün kılmak için termoelektrik teknolojinin avantajlarından yararlandı.

Radyoizotop termoelektrik jeneratörleri kullanılarak yapılan fırlatmalar arasında 2011'de Curiosity Mars gezgini, 2020'de Perseverance ve 2027'de Satürn'ün uydusu Titan'a planlanan Dragonfly fırlatılması yer alıyor.

Bu teknoloji parçası, Andy Weir'in 2011 tarihli romanındaki ve daha sonra aynı adı taşıyan filmi The Martian'daki merkezi rolünün bir sonucu olarak popüler kültür alanını bile ihlal etti.

Eve daha yakın

Burada, Dünya'da uzak bölgelerde elektrik üretmek için termoelektrik jeneratörler kullanılıyor. Örneğin portatif bir kazana veya sobaya bağlanan küçük bir termoelektrik modül, kamp yaparken yakıt pahasına telefonunuzu şarj edebilir. Bu sadece küçük bir örnek; termoelektrik cihazlar çok daha fazlasını yapabilirdi.

İnsan toplumları, yemek pişirmeden, endüstriyel faaliyete, hatta iklimlendirme ve soğutmaya kadar pek çok süreçte aşırı miktarda ısı üretir. Bu işlemler bittikten sonra bu ısının neredeyse tamamı, sağlayabileceği elektriği yakalayamadan dağılır.

Örneğin benzinle çalışan bir arabada üretilen enerjinin yalnızca üçte biri kullanılıyor, diğer üçte ikisi ise ısı olarak kayboluyor. Kaybolan bu ısı, termoelektrik cihazlara güç sağlamak için toplanabilir ve bu da yakıt verimliliğini önemli ölçüde artırır.

Fabrikalarda ve ısının başka bir işlevin yan ürünü olarak israf edildiği diğer birçok yerde de aynısını yapabiliriz. Ve bu sistemleri oluşturmak 2050 yılına kadar net sıfır hedefimize ulaşmamıza yardımcı olacak.

Peki neden (kelimenin tam anlamıyla) boşa harcanan ısıyı geri dönüştürmek için termoelektrik kullanmıyoruz?

Basitçe söylemek gerekirse, bir termoelektrik cihaz, elektriği iyi iletmesi ve ısıyı kötü iletmesi gereken bir malzemeye ihtiyaç duyar. Bu özellikler olmadan cihazın iki tarafı arasındaki sıcaklık farkı ve üretken potansiyel korunmayacaktır.

Örneğin bakır tel elektriği çok iyi iletir ama aynı zamanda mükemmel bir ısı iletkenidir. Bu nitelikler mükemmel tel sağlar ancak aynı zamanda bakırın bu uygulamada zayıf bir aday olmasına da neden olur.

Malzemelerin inşası

Termoelektrik için ideal malzemeler doğal olarak mevcut değildir. Bu nedenle, termoelektrik araştırma alanındaki öncelik, hem verimli hem de ucuz malzemeler yaratmaktır, böylece seri üretilebilir ve geniş çapta uygulanabilir (ideal olarak minimum kaynak maliyetiyle).

Bilinen bazı termoelektrik malzeme adayları arasında kurşun da bulunur, ancak toksisitesi ve çevresel etkileri onun geçerli bir aday olmasını engeller. Daha iyi huylu alternatifler bulunmalı.

Şu anda birkaç termoelektrik malzemenin karşı karşıya olduğumuz iklim krizini hafifletmeye yardımcı olma potansiyeli var gibi görünüyor.

McMaster Üniversitesi'ndeki meslektaşlarımla birlikte daha ucuz, daha güvenilir yeni malzemelerin geliştirilmesine yardımcı olmak için endüstriyel ortaklarla birlikte çalışıyorum. Bunun merkezinde, çeşitli malzemeler arasındaki performans değişikliklerini anlamak yer alır. Hem laboratuvarda hem de geniş ölçekte iyi performans gösteren materyaller geliştirmeyi umuyoruz.

Elektrik, nasıl daha fazla üretebileceğimiz açısından sıklıkla tartışılıyor. Daha fazla tesise, daha fazla yakıta, daha fazla güneş ışığına, daha fazla her şeye ihtiyacımız var. Bunun resmin sadece yarısı olduğunu öneriyoruz. Enerji yaşam döngüsünün tüm aşamalarını sadece üretmek için değil aynı zamanda depolamak için de akıllıca kullanmayı ve boşa harcanan ısıdaki elektriği yakalamak için termoelektrik teknolojiyi kullanmayı öğrenmeliyiz.

Ancak bunu yaparak gerçekten daha verimli bir enerji şebekesi oluşturabilir ve karbonsuz bir geleceğe yön vermeye yardımcı olabiliriz.

Kaynak: TechXplore

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Rusya'da gizemli nükleer sızıntının ardından olağanüstü hal ilan edildi

Nükleer kirlenme nedeniyle Rusya'nın bir şehrinde olağanüstü hal ilan edildi.

Rus yetkililer Habarovsk'taki endişe verici radyasyona neyin sebep olduğunu açıklamadı.

Rusya'nın uzak doğusundaki en büyük ve Çin sınırına yakın kentte, bugün gizemli bir radyasyon kaynağı 'kaldırılıp koruyucu bir konteynere yerleştirildi' ve 'radyoaktif atık depolama tesisine nakledildi'.

Ancak kolluk kuvvetleri sızıntının kaynağını araştırırken, şehrin Industrialny bölgesinde olağanüstü hal en az üç gün daha kalacak.

Yetkililerin harekete geçmesi bir hafta sürmüş gibi görünüyor.

Nükleer koruyucu maske takan bir adam, karanlıkta bir 'atık çöplüğü' üzerinde yürürken hızla yükselen bir radyasyon okuyucusu ile görülüyor.
Okuyucusu 0,45 mikrosievertte alarm verdi ve ekranda görülen en yüksek değer 5,99'du.

Ancak videoda adam, kanser riskini artırmaya, DNA'ya zarar vermeye, fetal hasara neden olmaya ve çocukların sağlığını tehdit etmeye yetecek kadar 20 okuma olduğunu söylüyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, raporlara göre, Habarovsk'taki potansiyel ölümcül radyasyon sızıntısı, önlem alınmadan veya halk uyarılmadan yaklaşık bir hafta önce biliniyordu.

28 Mart'ta ilk okumayı yapan bir 'çocuk' bunu Rus özel servislerine bildirmişti, ancak ancak bugün olağanüstü hal ilan edildi.

Şehirdeki sivil savunma sorumlusu Andrey Kolchin şunları söyledi: 'Radyasyon seviyesinin arttığı bir kaynak keşfedildi... bölge kordon altına alındı.

‘İşlerin daha hızlı yürütülebilmesi için Habarovsk’ta olağanüstü hal ilan edilmesine karar verildi.’

Yetkililer hayati tehlikenin bulunmadığı konusunda ısrar etti.

Radon nükleer kurumundan bir kaynak, "Radyasyon kaynağı çıkarıldı ve koruyucu bir kaba yerleştirildi ve radyoaktif atık depolama tesisine nakledildi" dedi.

‘Çevre kirliliği ve toplum için herhangi bir tehdit yoktur.’

  Habarovsk'un nüfusu 630.000'dir ve Amur Nehri üzerinde yer almaktadır.

Kaynak: Metro

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Bilim insanları plastik atıkları güçlü, temiz yakıta dönüştürmek için yenilikçi teknik geliştiriyor: 'Ücretsiz üretilebilir'

Akülü elektrikli araçlar, geleneksel gazla çalışan arabalardan ne kadar daha az kirlilik ürettiklerinin daha fazla insan tarafından fark edilmesiyle her yerde yaygın hale geldi. Ancak başka bir gezegen dostu araç türü olan hidrojen arabası, birkaç farklı nedenden dolayı henüz benimsenmedi.

Şimdi, Teksas'taki Rice Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir teknik, hidrojen arabalarını ve bir bütün olarak hidrojen yakıtını daha uygulanabilir hale getirmenin anahtarını sağlayabilir.

Hidrojen, gaz ve petrole alternatif olarak inanılmaz derecede çekicidir; kullanıldığında gezegeni aşırı ısıtan kirlilik yaratmayan, depolanabilir bir yakıttır. Ancak sorun, yapıldığında gezegeni aşırı ısıtan çok fazla kirlilik üretmesidir.

Süreç aynı zamanda son derece pahalıdır ve mevcut hidrojen arabalarını çok zenginler dışında herkes için ulaşılmaz hale getirmektedir.
Rice Üniversitesi araştırma ekibi, geleneksel yöntemlerle üretilen büyük kirlilik olmadan plastik atıkları kullanılabilir hidrojen yakıtına dönüştüren bir teknik geliştirerek bu sorunları çözmüş olabilir.

Bu sadece gezegen için faydalı olan hidrojen yakıtı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda toplumumuzun düzenli olarak ürettiği dağlar kadar plastik atık için de kullanım alanı sağlayacak.

Çalışmanın baş yazarı Kevin Wyss, "Bu çalışmanın, atık plastiklerden temiz hidrojen üretimine olanak tanıyacağını ve muhtemelen plastik kirliliği ve buhar-metan reformasyonuyla sera gazı yoğun hidrojen üretimi gibi büyük çevre sorunlarını çözeceğini umuyorum" dedi. .

Wyss ayrıca sürecin aynı anda nasıl grafen ve hidrojen oluşturduğunu ve bunun da onu inanılmaz derecede uygun maliyetli hale getirdiğini ortaya koydu.

Wyss, "Üretilen grafen mevcut piyasa değerinin yalnızca yüzde beşine satılırsa - yüzde 95 indirim! - temiz hidrojen ücretsiz olarak üretilebilir" dedi.

Temiz hidrojen üretmeye yönelik diğer girişimler arasında Teksas'ta sudan hidrojen yakıtı üretmek için rüzgar ve güneş enerjisi kullanan bir tesis yer alıyor. Ancak temiz suyun ne kadar kıtlaştığı ve plastik atık miktarının arttığı göz önüne alındığında, bu yeni yöntem daha da umut verici görünüyor.

Kaynak: TCD

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.