Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

umit ile saglıklı yaşam


Ümit Ürkmez

Önerilen İletiler

 sizi daha mutlu edecek şeyler

Aslında çevrenizde mutluluğunuzu korumanız yönünde yeterince tavsiyeler bulabilirsiniz. Lakin, bu herkes için geçerli değildir, bizler farklıyız. Birimize pozitif etki eden bir önerme bir başkası için aynı sonucu veremeyebilir. Tüm bu çelişkili ve kısmen yanlı tavsiyelere rağmen daha mutlu bir hayat yaşamak istiyorsanız ne yapmalısınız? Benim tavsiyem öznel tavsiyeleri unutmanız ve dikkatinizi bilimsel kanıtlarla sizi daha mutlu edecek şeylere odaklanmanız.

“Mutluluk size hazır bir şekilde gelmez, sizin kendi eylemlerinizden doğar.”

Ucla sinir bilim araştırmacısı Alex Korb, beyinde farklı mutluluk stratejilerinin etkilerini araştırmak için büyük zaman harcadı. Onun bulgularında mutluluğun artırılması hakkında aslında neyin işe yarayacağına dair bize öğreteceği çok şey var.



Korb’un araştırmaları gösteriyor ki sizin düşüncelerinizin ve duygularınızın hislerinize cevabının, beynin şaşırtıcı alanlar üzerinde derin bir etkisi var.

Örneğin suçluluk ve utanç duyguları beynin ödül merkezini uyarır, bu da neden suçun ve utancın üzerimizde bu kadar güçlü bir etkisi olduğunu açıklar.

Aynı şekilde, Endişe beynimizin mantık bölgesinin yani prefontal cortex adlı bölgenin çalışma hızını artırır. O nedenle endişelenmek hiçbir şey yapmadığı halde daha kontrol altında hissetmeni sağlar.



Adım Adım Mutluluk
Şükran Duymak Mutluluk Yaratır
Ben, endişe, suçluluk ve utanç hislerininin mutluluğa giden yol olduğunu savunmuyorum. Örnekler neden düşüncelerimizin duygularımızdan beslendiğini gösteriyor. Gerçek antidepresan şükran duymaktır. Şükran duymak serotonin ve depomin hormanlarını seviyesini hızla arttırır, beynin mutluluk kimyası ve antidepresan ilaçların hedeflediği de budur.

Şükran duygusu hakkında çarpıcı olan ise işler yolunda gitmiyorken bile işe yarayabilir. Bu yüzden gerçekten kendiliğinden şükran duygusu hissetmek için kimyasal değişiklikler üretmeye gerek yok. Sadece hayatınızda sizi mutlu eden bir anı düşünmeye zorlamalısın beynini. Bu düşünsel alıştırma daha mutlu hissetmen için beynini harekete geçirir.

Sınıflandırma olumsuz hislerin güçlerini azaltır
Gücün inanılmaz bir etkisi var olumsuz duyguların sınıflandırılması üzerinde. Çalışmada, katılımcılar fMRI taramasındayken olumsuz duyguları sınıflandırdılar. Bu duyguları isimlendirdiğinde, beynin prefrontal cortex’i amygdala’nın – duyguların yaratıldığı yer – sakinleşmesini sağladı. Bu etki sadece senin kendi duygularına etki etmiyor, duyguların sınıflandırılması diğer inşaların da sakinleşmesini sağlıyor ki bu neden FBI’n rehine pazarlıklarında sıklıkla bu tekniği kullanmalarını açıklar.

Karar Vermek İyi Hissettirir
Duyguların belirlenmesi, karar alma prefrontal cortex ile ilişkili olup amygdalayı ve geri kalan limbic sistemi sakinleştirir. Buradaki anahtar “yeterince iyi karar” verme. En iyi kararı vermeye çalışmak stres yaratır. Biz her zaman biliyoruz ki ama şimdi bilimsel araştırmalar da nedenini açıklıyor, ”yeterince iyi” kararı dorsolateral’ü (beynin ön lobunun yan sırtı bölgesine verilen anatomik bir isimdir. )harekete geçirerek duyguları sakinleştirir ve daha kontrollü hissetmenizi sağlar.. Diğer taraftan en iyi kararı vermeye çalışmak, ventromedial frontal tarafı harekete geçirir ki temel olarak duyguların karar almaya fazlasıyla karışması durumudur.

İnsanlara Yardım Etmek
İş arkadaşlarına yardım etmek sadece onların mutlu olmasını sağlamaz, seni de mutlu eder. Başka inşalara yardım etmek oxytocin, serotonin ve dopomin gibi seni mutlu edecek hormonlarda artış sağlar. Harvard çalışmasında, yardımsever çalışanların işlerinde 10 kat daha konsantre olduklarını ve %40 terfi edildiğini gösteriyor. Aynı çalışmada gösteriyor ki tutarlı bir şekilde insanlara sosyal yardımda bulunanlar yüksek stres altında daha iyi hissediyorlar. Kendi sınırlarınızı zorlamadığınız sürece diğerlerine yardım etmek mutlaka mutluluğunuza pozitif etki edecek.

Dokunmak
İnsanlar, sosyal hayvanlardır buradaki asıl nokta beynimiz fiziksel acıya verdiği tepkinin aynısını sosyal olarak dışarda kaldığında veriyor bu süreçte anterio cingulate ve insula bölgesi harekete geçiyor.

Benzer şekilde, beynimiz fiziksel dokunarak sosyal olarak kabul edildiğini anlar. Dokunmak, birincil oxytocin’in yayılması için birincil uyarıdır ki amygdala ve duyguların da sakinleşmesini sağlar. Sevdiğin birisinin elini tutmak acı seviyesini düşürdüğü çalışmalar vardır. Sosyal olarak izole insanlar için bu haberin kötü olduğunu düşünebilirsiniz. Ama araştırmalar gösteriyor ki masaj yaptırmak da serotonin %30’a kadar arttırıyor. Dokunmak, stres hormonlarını eksiltiyor, acı algısını azaltıyor, uykuyu arttırıyor ve yorgunluğu azaltıyor.

Sonuç

Kolb’un araştırmaları beynimizin ne kadar muazzam olduğunu belirtiyor, ve araştırmasını kısa olarak özetlediğinde, her şeyin bir biriyle bağlı olduğunda, şükretmenin iyi bir uyku sağladığını. İyi uykunun acıyı düşürdüğünü. Düşen acının modumuzu yükselttiğini. Yüksek modun anksiyeteyi azalttığı ki bu da konsatrasyonu ve planlamayı arttırıyor. Konsatrasyon ve planlama ise daha iyi karar vermemize yardım eder.

Karar verme gelecekteki anksiyeteyi düşürür ve eğlenceyi arttırır. Eğlenmek daha çok şükran duymanı sağlar ki bu da senin yukarı doğru yükselmesini sürdürür. Zevk almak sizi daha zinde tutar ve sosyal olmanı sağlar ki bu da seni mutlu kılar.

By Dr. Travis Bradberry makalesinden çevirilmiştir.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 79
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Boğaz ağrısı nedenleri ve boğaz ağrısı için evinizde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri..
Havaların bir anda soğuması ve mevsim geçişi olmasından dolayı binlerce birey hastanelere boğaz ağrısı şikayeti ile başvurmaktadır. Bunlardan kimisi bademciklerde meydana gelen iltihaplanmalardan kaynaklanıyor olsa da bir kısmı, dış etkenlerden kaynaklanabilmektedir.

Boğaz Ağrısı Nedir?
Her ne kadar basit bir rahatsızlıkmış gibi görünse de bu ağrılar beraberinde birçok rahatsızlığı da getirebilmektedir. Bundan dolayı boğaz ağrısının kesinlikle küçümsenmemesi gerekmektedir. Boğaz ağrısı
ile birlikte kişilerde bademcik iltihaplanması, orta kulak iltihaplanması ya da gözlerde basınç artması gibi sorunlar ile de karşılaşılabilmektedir. Eğer boğaz ağrısına ne iyi gelir diyorsanız, ilk olarak kendinizi tartmanız gerekmektedir. Eğer bu ağrının şiddeti çok ise, bu durumun çözümü için kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız. Eğer ağrınız, yeni başlayan bir ağrı ise, bunun için rahatlamanızı sağlayacak bazı önlemler alabilirsiniz.

Boğaz Ağrısı Nedenleri
Boğaz ağrısına ne iyi gelir konusuna geçmeden önce kişilerin nedenlere biraz daha fazla yönelmesinde fayda vardır. Bilindiği gibi en başta da dediğimiz gibi bademcik iltihaplanması, orta kulak iltihaplanması ya da göz basıncının artması gibi durumlar, kişinin karşılaşacağı ilk nedenlerdendir. Ancak, bunun yanı sıra boğaz ağrısına neden olan bazı patojen durumlar da bulunmaktadır. Bunlara bakıldığında ise, aşağıdaki sıralamayı yapmamız mümkün olacaktır.



Gribal enfeksiyon
Boğaz iltihaplanmasına neden olan Epstein Barr ismi verilen virus türü
Parainfluenza virüsleri
Entero virüsleri
Uçuk virüsleri
Bu durumlar da şiddetli bir şekilde boğaz ağrısı ile karşılaşmanız mümkündür. Eğer bu nedenlerden dolayı ortaya çıkan boğaz ağrısı engellenemezse, beraberinde aşağıdaki rahatsızlıklar ortaya çıkabilecektir.

Boğazda ağrı şiddetinin artması, yutkunma sırasında ağrı
Baş ve kulak ağrısı
Yüksek ateş
Öksürük
Bademciklerde kızarıklıklar
Bademciklerin üzerinde beyaz ya da sarı kaplı doku
Boğazda meydana gelecek kabarcıklar veya ülser
Iştahta azalma
Boyun ve çene bölgesinde şişmiş olan bezler
Ağızda meydana gelecek ve uzun vadede engellenmesi zor olan ağız kokusu
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Görüleceği üzere, boğaz ağrısına ne iyi gelir konusunda detaylara indiğimiz zaman, birçok farklı sorun ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı karşılaşılan sorun kesinlikle küçümsenmemeli ve doğrudan çözüm odaklı olmak kaydı ile harekete geçilmelidir. Meydana gelen boğaz ağrısının kısa sürede engellenebilmesi adına aşağıdaki uygulamaları yapabilirsiniz.

El hijyenine özen göstermelisiniz.
Yemek veya da mutfak eşyalarınızı farklı kişiler ile paylaşmaktan kaçınmalısınız.
Ağız ve diş sağlığınıza özen göstermelisiniz. Çünkü, ağız içerisinde birçok bakteri bulunmaktadır.Eğer boğazınızda meydana gelen ağrının nedeni olarak bademciklerdeki şişkinliklerden yana bir teşhis konulmuş ise, bu durumda doğrduan diş fırçanızı değiştirmelisiniz. Aksi durumda, enfeksiyon ağız içerisine dağılabilecektir.
C vitamin açısından yüksek olan gıda ürünlerini tüketmekte biraz daha ısrarcı olmalısınız.
Eğer bu ağrılar 2 günden fazla sürüyorsa da, uygulanan tüm yöntemleri bir kenara bırakarak doğrudan doktor desteği almalısınız.
Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?
Sadece bu yöntemleri uygulayarak bile boğaz ağrılarınızın geçmesini ya da hiçbir şekilde karşılaşmamayı sağlayabilirsiniz. Eğer ağrı şiddetlenmeye evam ediyor ise, evde bazı uygulamaları da yapabilirsiniz. Bunlardan ilki ılık suda eriteceğiniz tuz ile gargara yapmaktır. Bu yöntem, şuan birçok kişide olumlu sonuçları beraberinde getirmiş ve boğazlarda meydana gelen ağrıların da giderilmesini sağlamıştır.



Bununla birlikte bazı bitkisel çaylara da yönelebilirsiniz. Örnek verecek olursak boğaz ağrıları için yıllardır kullanılmakta olan zencefilli ballı limon çayını deneyebilirsiniz. Bu çay tarihi birçok doktor tarafından da desteklenmekte ve toplum tarafından da boğaz ağrılarını geçirdiği konusunda kesin çözümü olduğu öne sürülmektedir. Bundan dolayı boğaz ağrısına ne iyi gelir diye merak edenlerin, uzman hekim görüşünden sonra bu karışımları da uygulaması gayet uygundur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Karın Ağrısı: Nedenleri ve Evde Tedavi Yöntemleri
Karın Ağrısı Neden Olur ve Evde Pratik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Gündelik hayatta karşılaştığımız rahatsızlıklar içerisinde belki de en çok karşılaştığımız karın ağrısı, kişileri gündelik faaliyetlerde rahatsız etmesinin yanı sıra yaşam kalitesini de ciddi oranda düşürmektedir. Kişiler soğuk algınlığı, tüketilen gıdalar ya da ters bir hareket sonrasında karınlarında bir ağrı geldiğini düşünse de, durum her zaman bu şekilde iyimser olmamaktadır. Bundan dolayı, karın ağrısına ne iyi gelir konusunda en net yanıtı alınabilecek bir doktora başvurmakta fayda vardır.

Karın Ağrısı Nedir?
Karın ağrısı göğüs ve pelvis bölgesinde meydana gelen bir ağrıdır. Karın ağrısı bazen kramp gibi, keskin acılı olabilir. Karın ağrısı kramp veya kolik şeklinde de meydana gelebilir. Belirli bir organdan kaynaklanan karın ağrısı, lokalize karın ağrısı olarak adlandırılır. Lokalize ağrısının en yaygın nedeni mide ülseridir.

Kramp şeklinde meydana gelen ağrı ishal, kabızlık, şişkinlik veya gaz ile ilişkili olabilir. Kadınlarda bu adet, düşük ya da dişi üreme organlarında meydana gelen komplikasyonlar ile ilişkili olabilir. Bu ağrı gelir ve gider ve tamamen tedavi olmadan giderilemez.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kabızlık Tedavi Yöntemleri ve Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler
Kabızlık Nedir? Kabızlık Tedavi Yöntemleri, Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler ve Kabızlık Nedenleri...
Birçok vatandaşımızın ortak sorunu olarak nitelendirebileceğimiz kabızlık, birçok farklı nedeni olabilmektedir. Kimi zaman haftalarca sürebilen ve ciddi olabilecek şekilde etkisini hissettiren bu rahatsızlık, yaşam kalitesine ve sağlığına önem veren kişilerin kesinlikle üzerinde durması gereken bir konudur.

Neredeyse her yaş grubundaki kişilerin zaman zaman karşılaştığı kabızlığın elbette ilk çözüm yolu tıbbi olmalıdır. Doktor tavsiyesi ile kullanılabilecek bazı ilaçlar ya da doğal bitki çayları, sizin yaşam kalitenizin kısa sürede yükselmesini sağlayacaktır. Eğer kabızlığın nedeni anlaşılmaz ise, tedavi süreci hem doğru ilerlemeyecek hem de sizlerin karamsarlaşmasına neden olacaktır.

Kabızlık Nedir?
Kabızlık şişkinliğe yol açan, rahatsızlık verici bir problemdir. Stres, hareketsiz yaşam, bazı ilaç türleri ya da beslenme biçimi gibi farklı nedenler kabızlığa yol açmaktadır. Kabızlığı önlemek için, sağlıklı yaşam biçimine sahip olmak, hareketsiz kalmamak ve yediklerinize dikkat etmek çok önemlidir.



Kabızlık Neden Olur?
Kabızlık problem bir anda ortaya çıkmamaktadır. Bundan dolayı, kişilerin kabızlık belirtileri konusunda yaptığımız araştırmaların sonucunu incelemesi, sonrasında da çözüm yollarını araması gerekmektedir. Şuan bakıldığı zaman, kişilerde meydana gelen kabızlığın temel nedenlerini aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür.

• Yapılan yanlış diyet uygulamaları
• Bağırsaklarda meydana gelen kanser oluşumu ya da mikrobik durumlar
• Süt ürünlerinin aşırı miktarda tüketilmesi
• Rafine şekerli olarak üretilen ürünlerin miktar bakımından fazla tüketilmesi.
• Kişilerin beslenme alışkanlıklarının kötü olması.
• Huzursuz bağırsak sendromu
• Parkinson rahatsızlığı
• Nörolojik bazı rahatsızlıklar
• Hareketsizlik ve sürekli gün içerisinde aynı pozisyonda oturmak.
• Gebelik.
• Yeteri kadar su tüketimi ya da lif tüketimi yapılmaması
• Yüksek oranlarda müshil kullanımı
• Sindirim sisteminizde ya da kaslarınızda meydana gelebilecek bazı rahatsızlıklar.
• Hemoroid rahatsızlığı
• Aşırı stres
• Tiroit bezlerinin az çalışması yani hipotiroid rahatsızlığı.
• Kullanılan antidepresan ürünler
• Demir eksikliği için kullanılan ilaçlar
• Içeriği,nde kalsiyum ya da alüminyum bulunan antiasit ilaçları
• Çevresel faktörler



Görüldüğü üzere, kabızlığın nedenleri farklılıklar göstermektedir. Sizde kabızlıkğa neden olan rahatsızlığı anlamak için doktor tavsiyesi almanızı öneriyoruz.



Kabızlık Nasıl Giderilir?
Kabızlığa nasıl geçer diyorsanız, kabızlığa iyi gelen bazı önlemler alabilirsiniz. Bahsedeceğimiz önlemleri alarak, herhangi bir ilaç tedavisine gerek kalmadan kabızlığı önceden engellemeniz de mümkündür. Kabızlık tedavisi için uygulanabilecek yöntemleri ise, aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Sindiriminizi Güçlendirin: Kişilerin sindirim sistemini hızlandıran ve yararlı bakteri üretimini hızlandıran besinleri tercih etmesi gerekmektedir. Bunun için lif içerikli sebze, meyve, tahıl ve baklagillerin günlük veya da gün aşırı tüketilmesi gerekmektedir.
Kahveden Uzak Durun: Gün içerisinde kişilerin birden çok kahve tükettiği bilinmektedir. Kabızlığın önüne geçebilmek için günlük aşırı kafein tüketiminden kaçınabilirsiniz.
Bolca Su Tüketin: Kabızlığın belki de en çok nedeni, gün içerisinde yeteri kadar su tüketilememesidir. Eğer günlük su tüketiminizi en az 2.5 litre yaparsanız, bu durumda kabızlığa karşı ciddi bir önlem almış oalcaksınız.
Yediklerinizi İyi Çiğneyin: Besin tüketimi sırasında yavaş ve iyi çiğneme yöntemini kullanarak, sindirim sisteminizin hızlanmasını sağlayabilir, bu sayede kabızlığa karşı bir adım önde olabilirsiniz.
Yürüyüş Yapın: Günlük hayatta en az 30 dakika yürüyüş yapmak vücunudunuzu harekete geçirerek sindirim siteminize olumlu etki yapacaktır.
Tuvalete Çıkma Alışkanlığı Edinin: Tuvalete çıkma alışkanlığı edinmeli ve uzun süre tuvalet ihtiyacınızı tutmaktan vazgeçmelisiniz.
Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler
Yukarıda saydığımız ipuçları kabızlığa iyi gelen önlemler arasında başlıcalarıdır. Bu önemlemlere ek olarak çeşitli yiyecekler tüketerek de kabızlık probleminizi giderebilirsiniz.

Erik
Elma
Ispanak
Lahana
İncir
Pırasa
Kayısı
Üzüm
Zeytinyağı
Yukarıda saydığımız yiyecekler kabızlk probleminizi evde çözmeniz için gereken en pratik tavsiyelerdir. Ancak, uzun süreli veya da sürekli olarak tekrarlayan bir kabızlık sorunu ile karşılaşırsanız bu durumda vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanızda fayda vardır.

Kabızlık konusunda ülkemizde bazı doğal bitki çayları da kullanılmaktadır. Bunların başında gelen ve doğal müshil özelliği bulunan sinameki çayı, uygulanan yöntemler arasında ilk sırada yer almaktadır. Ancak, bu bitkinin kullanılırken çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü, bağırsakların hızlı çalışmasına neden olmasının yanı sıra, fazla tüketiminde bağırsaklarda ve midede şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Mide Ağrısı Neden Olur ve Evde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir? Mide Rahatsızlıkları Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Mide Ağrıları Tedavisi İçin Bitkisel ve Doğal Yöntemler Nelerdir?
Zaman zaman tüm bireylerin karşılaşmış olduğu mide rahatsızlıkları, birçok farklı nedene bağlı olarak kişilerin karşısına çıkmaktadır. Gün içerisinde yaşanan stresler, tüketilen besinler ya da hazımsızlık problemlerinin çok daha fazla etkisinden söz edebileceğimiz bu rahatsızlıklarda, çözüm olarak birçok farklı uygulamadan da söz edilebilmektedir. Şuan kişilerin büyük bir kısmı mide ağrısını basite alarak, mideye iyi geldiğinden söz edilen bazı besinleri tüketmektedirler. Bunlara örnek verecek olursak, süt ya da şekerli sudan söz edebiliriz. Siz de mide ağrısı çektiğiniz zaman ilk aklınıza gelen tedavi yöntemini evde kendiniz uygulamak yerinde, konu ile ilgili araştırma yapmalı ve tabii ki bir hekime gözükmelisiniz. Böylece ciddi bir rahatsızlığa sahipseniz ağrıya sebep olan nedenleri ortaya çıkarmak sağlığınız için faydalı olacaktır.

Mide Ağrısı Neden Olur?
Mide ağrısı, genellikle alt karın bölgesinde ortaya çıktığı için, karın ağrısı olarak da tanımlanabilir ve bu ağrı birçok durumdan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, ana nedenler enfeksiyon, şişkinlik, inflamasyon, tıkanıklık ve bağırsak bozukluklarıdır.

Boğaz, bağırsak ve kandaki oluşan enfeksiyonlar bakterilerin sindirim sisteminize girmesine ve karın ağrısına neden olabilir. Bu enfeksiyonlar, ishal veya kabızlık gibi sindirim değişikliklerine de sebep olabilecektir.



Menstrüasyon ile ilişkili kramplar da alt karın ağrısı için potansiyel bir kaynaktır, ancak daha yaygın olarak bu pelvik ağrısına neden olduğu bilinmektedir.

Mide Ağrısının Sebepleri
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara bakacak olursak, genel itibari ile mide ağrılarının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz.

1. Stres
2. Alerji rahatsızlıkları
3. Midede meydana gelen rahatsızlıkların başlangıç seviyesi
4. Hormonlara bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar
5. Psikolojik nedenler
6. Çevresel faktörler
7. Gastrit hastalığı
8. Reflü rahatsızlığı
9. Fazla kilo problemi
10. Besinlerdeki acı oranının fazla olması
11. Sigara tüketimi
12. Alkol tüketimi
13. Kabızlık ya da hazımsızlık
14. Tüketilen besinlerin bozuk ya da son kullanma tarihinin geçmiş olması

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.