Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

umit ile saglıklı yaşam


Ümit Ürkmez

Önerilen İletiler

Sağlıklı Yaşam: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığınıza İyi Bakın
Ne kadar sağlıklısın? Sağlıklı bir diyetin var mı? Düzenli olarak egzersiz yapar mısın? Günde en az 8 bardak su içiyor musun? Her gün yeterince uyuyor musun? Sağlıklı yaşam hayatınızda ne kadar yer ediyor?

Vücudumuz bizim en önemli hazinemiz ve onunla ilgilenmemiz gerekiyor. Vücudunuzu hayatınız boyunca yaşayayacağınız bir kabuk gibi düşünün, bu kabuğu ne kadar iyi kullanırsanız ömrünüz o kadar uzun olacaktır.

Bugün, hayati organlarınız sağlıklı olabilir, ancak yarının garantisi yoktur. Gereksiz sağlık sorunları ile kendinizi boğmak istemeyeceğiniz için sağlığınızı iyi bir şekilde yönetmeniz gerekmektedir.



İyi sağlık, sadece sağlıklı beslenme ve egzersiz ile ilgili değildir – aynı zamanda olumlu bir tutum, olumlu imaj ve sağlıklı yaşam tarzı hakkındadır. Bu yazıda daha sağlıklı yaşam sürmek için gereken bir çok ayrıntıya sahip olacaksınız.

Sağlıklı Yaşam Rehberi
1. Sağlığınız için Su tüketin
Çoğumuz her gün yeteri kadar su içmiyoruz. Vücudumuzun sağlık bir şekilde çalışması için su şarttır. Vücudumuzun fonksiyonlarını yerine getirmek, atıkları uzaklaştırmak ve besin ve oksijeni taşımak için suya ihtiyaç vardır. Suyu günlük olarak idrar, bağırsak hareketleri, terleme ve nefes yoluyla kaybettiğimiz için, yeteri miktarda su tüketimimiz gerekir.

Ayrıca, su içmek kilo vermek isteyenlere de yardımcı olmaktadır. Fazla su içerek midenizi doldurabilir böylece daha az acıkmanıza ve daha az yemek yemenize sebep olursunuz. Buna ek olarak güne limonlu su ile başlamak kio vermenize yardımcı olacaktır.



Günlük ihtiyacımız olan su miktarı, nem, fiziksel aktiviteniz ve ağırlığınız gibi çeşitli faktörlere bağlıdır, ancak genellikle günde 3-4 litre suya ihtiyacımız vardır. Besin alımı sıvı alımımızın yaklaşık% 20’sine katkıda bulunduğundan, bunun anlamı yaklaşık 2.0-3 litre su veya yaklaşık 8-10 bardak içmemiz gerektiği anlamına gelir.

Yeterince sıvı alıp almadığınızı anlamak için idrarınızın hafif sarı olup olmadığını kontol edebilirsiniz. Eğer koyu sarı ya da turuncu gibi ise, yeterince su almıyorsunuz demektir. Şimdi bir nefes al ve bir bardak su içerek yazımıza devam edelim.

2. Yeterince Uyuyun


İyi dinlenmediğiniz zaman daha fazla yiyerek – genellikle de abur cubur – sağlıksız beslenmeye yönelirsiniz. Yeterince dinlenin ve atıştırmalardan uzak durun. Ayrıca, uyku eksikliği erken yaşlanmaya neden olan etkenlerden biridir ve sanıyorum ki kimse bunu istemez.

3.Sağlıklı Yaşam için Meditasyon Yapın
Meditasyon zihninizi sakinleştirir ve ruhunuzu sakinleştirir. Nasıl meditasyon yapacağınızı bilmiyorsanız, endişelenmeyin, hemen meditasyon yapmayı öğrenin.

4. Egzersiz Yapın
Hareket hayattır. Araştırmalar, günlük egzersiz uygulamasının, yaşam süresinde bir artış, hastalık riskini azaltma, daha yüksek kemik yoğunluğu ve kilo kaybı da dahil olmak üzere sağlığımıza muazzam faydaları olduğunu göstermiştir. Hayatınızdaki aktiviteyi artırın. Yürüyün, asansör yerine merdivenleri tercih edin ve spor yapın. Evde spor yapmak isterseniz size yardımcı olabilecek çeşitli applikayonlardan yararlanabilirsiniz.

Bir spordan keyif aldığınızda, doğal olarak yapmak istersiniz. Egzersiz, acı çekmek ve kendinize itmek değildir; Aynı zamanda sağlıklı olmak ve eğlenmekle ilgilidir. Egzersizlerinizde varyasyon eklemek onları ilginç tutacaktır.



Vücudunuzun farklı bölümlerini çalıştırınız. Sadece kardiyo yapmayın (koşu gibi). Vücudunuza uygun bir antrenman yapın. En kolay yol, farklı kas gruplarını çalıştırdıkları için spor yapmaktır. Popüler sporlar, basketbol, futbol, yüzme, tenis, squash, birini deneyin.

5. Sağlıklı Yaşam için Meyve ve Sebze Tüketin




Meyvelerin vitamin ve mineral yükü vardır. Portakalların C vitamini haplarından daha fazla sağlığa yararı olduğunu biliyor musunuz?

Bu besleyici meyvelerle damağınızı tatlandırın hem de vitamin alın: Karpuz, Kayısı, Avokado (evet, avokado bir meyvedir!), Elma, Kavun, Greyfurt, Kivi, Guava, Papaya, Çilek.



Sebzeler, birçok önemli vitamin ve mineralin kaynağıdır. Sağlıklı yaşam için de önemlidir. Soğan, pırasa ve sarımsak prebiyotiklerdir – iyi bağırsak bakterileri için gerekli besinlerdir. Ispanak, lahana, pazı ve şalgam yeşillikleri, yüksek mineral içeriğine sahip koyu yeşil yapraklılardır. Bağışıklık sisteminizi geliştiren çok çeşitli iyi bağırsak bakterileri için farklı sebzeler tüketin.

6. Lifli Gıdalar Sağlığınıza Faydalıdır
Yediğimiz zaman, sadece kendimiz için yemiyoruz – bağırsaklarımızdaki bakteriler için de yiyoruz. İyi bakterilerin gelişmesi için, iyi bağırsak bakterileri için fermente olabilen liflere ihtiyacımız var.

İki tip fermente edilebilir lif vardır:

Çözünebilir
Çözünmez
Bütün meyve ve sebzeler, bir çeşit çözünür ve çözünmez lif içerir. Dayanıklı nişasta, kan şekeri düzeylerinin düşürülmesine ve insülin duyarlılığının artmasına yardımcı olan önemli bir çözünmez liftir (olgunlaşmamış muzlarda ve pişirilmiş ve soğutulmuş pirinç / patateslerde bulunur). Meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi doğal olarak meydana gelen lifleri tüketmek önemlidir.

Mevcut bağırsak problemleriniz varsa, sindirim ve kabızlık sorunlarına neden olabileceğinden aşırı miktarda lif tüketmeye dikkat edin. Mevcut bağırsak problemleri olanlar için fazla lif alımı kolonik geçiş süresinin yavaşlamasına neden olabilir, bağırsaklarınızı hareket ettirmeyi daha da zorlaştırır, bu da kabızlığa, kazıklara, anal fissüre yol açar. Mevcut bağırsak problemleriniz varsa gaz ve şişkinliğe neden olabilir.

7. Antioksidan Bakımından Zengin Besinler Tüketin
Parlak renklere sahip meyveler / sebzeler, genellikle antioksidan bakımından zengin besinlerdir. Anti-oksidanlar sağlık için iyidir çünkü hücrelerimize zarar veren serbest radikalleri uzaklaştırırlar. Farklı renklerde meyve / sebze yiyin: Beyaz (Muz), Sarı (Ananas, Mango), Portakal (Turuncu, Papaya), Kırmızı (Elma, Çilek, Domates, Karpuz), Yeşil (Avokado, Marul, Salatalık), Mor / Mavi (Böğürtlen, Kuru erik).

8. Makro Besin İhtiyacınızı Karşılayın
Makro besinler, vücudumuzun geişimini, metabolizmayı ve refahını sağlamak için gerekli besinlerdir. İnsanların ihtiyaç duyduğu 3 makro besin maddesi: karbonhidratlar (şeker), proteinler (amino asitler) ve yağlar (lipitler).

Günümüzde yüksek / düşük karbonhidrattan yüksek / düşük proteinli, yüksek / düşük yağlara kadar pek çok diyet vardır. Sağlıklı bir vücut için karbonhidratlara, proteinlere ve yağlara (makro besin olarak bilinir) ihtiyacımız var. Karbonhidratlar bize anında enerji verir. Proteinler dokuları onarmaya, yaraları iyileştirmeye ve enzimler ve hormonlar oluşturmaya yardımcı olur. Hücre zarlarını oluşturmak için yağ gereklidir; kan pıhtılaşması, kas hareketi için; belirli vitaminler ve mineraller gereklidir.



9. Mikro Besinleri de İhmal Etmeyin
Makro besinler vücudumuzun işleyişini sağlayan enerjiyi sağlarken, bir dizi fizyolojik fonksiyonu düzenlemek için mikro besleyicilere, yani vitaminlere ve minerallere ihtiyaç duyarız. Herhangi bir vitamin veya mineral eksikliği, vücudumuzda korkunç etkilere neden olur. Mikro besin ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olun. Farklı besinler tüketerek, sağlıklı yaşam için önemli olan gut florasına sahip olabilirsiniz.

10. İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun
İşlenmiş gıdalar iyi değildir çünkü bu besinler üretilirken besin değeri kaybolur ayrıca koruyucu maddeler sağlığımız için kötüdür. Birçok işlenmiş gıda, yüksek tansiyona ve hiper tansiyona ve kalp hastalığına neden olur. Günde 50 gram işlenmiş et yemek kolorektal kanser riskini% 18 oranında artırmaktadır. Bu yüzden krmızı et tüketiminizi azaltın ya da tamamen bırakın. Tavuk ve balık gibi beyaz etleri tüketmeyi seçin. Özellikle balık da sağlıklı yağlar, omega-3 yağ asitleri, protein ve D vitamini bulunur.

11. Sağlıklı Yağlardan Tüketin
Yağ bir makro besindir ve sağlıklı bir vücut için gereklidir. Yağ düşman değildir – trans ve doymuş yağlar düşmanımızdır. Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ olan sağlıklı yağlara ihtiyacımız vardır.

Trans yağ (Kötü yağlar): Zararlı LDL kolesterolü artırır ve yararlı HDL kolesterolü azaltır. Katı margarin, ticari çerezler ve hamur işleri, fast-food patates kızartması, gıda bileşenlerinde “kısmen hidrojene yağ” gibi yağlarda trans yağ bulunur.
Doymuş yağlardan kaçının (Kötü yağlar): Doymuş yağlar açısından zengin bir diyet kolesterolünü artırabilir. Kırmızı et, tam yağlı süt ve tam yağlı süt ürünleri, peynir, hindistancevizi yağı, fırınlanmış gıdalarda bulunur.
Tekli doymamış yağlar (İyi yağlar) tüketin: Zeytinyağı, yer fıstığı yağı, kanola yağı, avokado, fındık ve ayçiçeği yağı.
Çoklu doymamış yağlar (İyi yağlar) tüketin: Çoklu doymamış yağlar temel yağlardır. Bunlar normal vücut işlevleri için gereklidir, ancak vücudunuz bunları üretemez, bu yüzden onları yiyeceklerden almalısınız. Bu yağlar LDL ve trigliseritleri düşürür ve kolesterol profilini artırır.
12. Duruşunuza Önem Verin
İyi bir duruş nefes almanızı iyileştirir ve daha sağlıklı ve çekici görünmenizi sağlar. Yoga yaparak hem nefesinizi hem de duruşunuzu geliştirebilirsiniz. Yogaya başlamak sağlıklı yaşam için hayatınızda atacağınız olumlu bir adım olacaktır.

13. Duygusal Yeme Alışkanlığınıza Son Verin
Duygusal yeme, gerçek açlıktan ziyade bir duyguyu doyurmak için yiyor. Stresli, stresli veya sinirli hissettiğiniz zaman yiyor musunuz? Duygusal beslenme sizi asla mutlu etmeyecektir çünkü yiyeceklerle ilgisi olmayan bir boşluğu doldurmaya çalışıyorsunuz. Gıda size sevgi ya da mutluluk vermez; sadece yemektir. Bu gibi yeme bozuklukları için doktora danışmanızı ederiz.

14. Masadan Tam Doymadan Kalkın


Yemek yerken masadan doymadan kalkmanız enerji dağıtımınızı düzenler. Aynı zamanda mideniz için de daha iyidir, çünkü bir seferde çok miktarda yiyecek sindirmek zorunda kalmaz.

Kendinizi dinleyerek, mideniz için yeterli olan yemek miktarını belirleyebilirsiniz. Tabakta yiyecek olması hespini bitirmeniz gerektiği anlamına gelmiyor, yemeği yapan sizseniz porsiyonlarınızı küçük tutmayı deneyebilirsiniz. Midenizin 3/4’ünü dolu hissediyorsanız bu miktar sizin için yeterli olacaktır.

15. Kendinize Bir Amaç Bulun
Sağlıklı yaşam için bir hayat amacınızın olması önemlidir. Pozitif düşünce, hem size hem de çevrenize olumlu etkileyecektir. Kendinize bir amaç bularak hayatınıza anlam katabilirsiniz.

16. Sağlığa Zararlı Kızartmaları Hayatınızdan Çıkarın
Kızartılmış yiyecekler, kansere neden olan potansiyel bir kimyasal olan akrilamid içerir. Yağlı yiyecekler halsiz hissetmemize sebep olurlar, bunlar yerine ızgara, buğulanmış veya çiğ yiyecekler gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yiyecekleri tercih edin. Fast food, patates kızartması, çörek, cips ve derin yağda kızartılmış yiyecekleri hayatınızdan çıkarın.

17. Sağlıklı Yaşam için “Şekere Hayır”
Şekerler, hamur işleri, çikolata, kurabiye ve kekler, sadece sağlıksız beslenmenize neden olmaz aynı zamanda iştahınızı açar ve sizi daha fazla yemeniz için tetiklerler. Şekerli gıdalar yerine sağlıklı atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz.

18. Alkolden Uzak Durun
Kafein gibi, alkol bir diüretiktir. Vücudumuza zararlı olan alkol, beynimizin, karaciğerin, akciğerlerimizin ve diğer başlıca organlarımızın düzgün işleyişini etkiler. Düzenli olarak alkol kullanıyorsanız belki de azaltmanın ya da bırakmanızın zamanı gelmiştir.

19. Glisemik İndeksinizi Takip Edin
Glisemik indeks, bir karbonhidratlı gıdanın kandaki glikoz seviyesini artırma yeteneğini gösteren bir indeksdir. 100, saf glikozu temsil eder, bu da hızlı sindirim ve glikozun kan dolaşımına emilmesi anlamına gelir. Yüksek GI ile uzun vadede diyabet yol açacaktır. 55 veya daha düşük bir GI düşük olarak kabul edilir. Yüksek GI gıdalar patates püresi (> 80), beyaz ekmek (> 70), beyaz simit (72), beyaz pirinç (65) içerir.

Bununla birlikte, glisemik indeks hikayenin sadece bir parçasıdır – glikemik yüke bakmamız gerekir, bu da bize tüketilen miktarı bağlı olarak gıdayı tüketirken kan şekerinizin ne kadar yükseldiğini gösterir. Glikemik yük, GI’nın tüketilen karbonhidrat miktarı ile 100’e bölünmesiyle hesaplanır. 10 veya daha düşük bir glisemik yük düşük olarak kabul edilir; 20 veya üzeri yüksek kabul edilir.



Bu nedenle, meyveler normal olarak tüketilen miktar için yüksek GI’ye fakat düşük glisemik yüke sahiptir. Örneğin, karpuzun yüksek bir GI değeri 80’dir. Fakat bir karpuz porsiyonunun glisemik yükünün sadece 5 olduğu çok az karbonhidrat (6 gram) vardır. Düşük GI içeren bir yiyeceği yiyerek büyük miktarda aynı şekilde sağlıksızdır. Makarnaların GI değeri 50’dir, ancak her zamanki 180 gramlık porsiyon glisemik bir yüke yol açacaktır. Bir yiyeceğin glisemik yükünü yağ ve protein ile eşleştirerek azaltabilirsiniz.

20. Organik Beslenmeye Önem Verin
Organik gıdalar, pestisitler ve kimyasal gübreler gibi sentetik girdiler olmadan üretilen, genetik olarak değiştirilmiş organizmalar içermeyen ve ışınlama, endüstriyel çözücüler veya kimyasal gıda katkı maddeleri kullanılarak işlenmeyen gıdalardır. Ükemizde olan organik hareket sayesinde organik seçenekler sunan daha süpermarketler ile yavaş yavaş yaygılaşıyor. Organik gıda daha pahalıya mal olmasına rağmen kimyasal katkı maddeleri olmadan beslenmek sağlık yaşam için önemlidir.



21. Hayır Demeyin Öğrenin


Birçok insan için sınırları belirlemek ya da başkalarına hayır demek zor. Bu, özellikle insan-memnuniyeti veya işkolik olarak kendini tanımlayanlar için zorlayıcı olabilir. “Evet’in gücü” hakkında tonlarca makale, kitap ve görüşmeler var. Tabii ki, evet diyince çok güzel şeyler var! Fakat sınırları nasıl belirleyeceğinizi ve nasıl hayır diyeceğinizi öğrenmek, kendiniz ve başkaları ile sağlıklı ilişkiler kurmanın gerçek anahtarıdır.

Her şeye evet diyerek ve insanlarla sınırlar koymadığınız zaman, stresli, bunalmış hissedebilirsiniz. Çoğumuz sevilmek ve başkalarını memnun etmek istiyoruz. Başkalarının bize sunduğu fırsatları veya isteklere “hayır” demek zor olabilir fakat kendimiz için hayır demeyi de seçeneklerimiz arasında tutmalıyız.

22. İhtiyaçlarınızı Doğru Tespit Edin
Aşırı tüketerek aynı zamanda egzersiz yapıyorsanız bu mantıklı bir yöntem olmayabilir. Aşırı kalori alımını, aşırı egzersiz yaparak dengeleyemezsiniz. Bunun yerine tüketiminizi azaltarak, sindirim sisteminize bir iyilik yapmış olursunuz.

23. Sağlıklı Yaşam için Sigarayı Bırakın
Sigara içmek sağlığa zararlıdır, akciğer kanseri, böbrek kanseri, gırtlak kanseri, kalp krizi ve daha fazlasının riskini ciddi şekilde artırır. Sigara içiyorsanız, sadece kendiniz için değil, aileniz ve arkadaşlarınız için bırakmayı deneyin.

Pasif sigara içmekten kaçının. Pasif içicilik, doğrudan sigara içenler ile aynı hastalıklara yakalanma riskinizi artırır.

24. Rutin Doktor Kontrolünden Geçin
Rutin olarak doktor kontrolünden geçin. Bazı hastalıklar çok geç olana kadar semptomlar ortaya çıkmaz. Kan şekeri, vitaminler ve mineraller için yapılan kan testleri, idrar testleri ile birlikte yapabileceğiniz standart testlerdir. Mamogramlar (kadınlar için), kolonoskopi vb. gibi daha ayrıntılı testler, önerilen aralıklarla yapılmalıdır.

25. Diyetinizi Zenginleştirin
Vitamin ve Mineraller
Sağlıklı yediğimizde bile, belirli vitaminler / mineraller açısından eksik olduğumuz zamanlar olacaktır. Yaygın besin eksikliği demir, iyot, B12 vitamini, kalsiyum ve magnezyumdur. En iyisi, gerekli vitaminleri / mineralleri tüm gıdalar aracılığıyla tüketmektir, ancak mümkün değilse, bu boşlukları gidermek için takviye almayı düşünebilirsiniz.

Prebiyotik Gıdalar
Prebiyotikler bağırsak bakterilerinin gelişmesi için önemlidir – bunları vücudumuz için gübre olarak düşünün. Prebiyotik gıdalar arasında çiğ soğan, çiğ pırasa, çiğ sarımsak, patates nişastası ve olgunlaşmamış muzlar bulunur.

Fermente Gıdalar
Prebiyotiklere ek olarak, büyük bir probiyotik kaynağı olan fermente gıdalar lahana turşusu, kefir, turşudur. Marketlerde satılan ürünler yerine doğal yollarla fermente gıdaları tüketmeniz daha sağıklı olacaktır.

26. Bir Hobi Edinin
Dans dersleri, aerobik dersleri, tenis dersleri, tüplü dalış gibi kursları deneyebilirsiniz. Böylelikle yeni insanlarla tanışabilir ve sosyalleşme fırstını elde edersiniz.

27.Güzel Arkadaşlıklar Edinin
Çevrenizde en çok zaman geçirdiğiniz 5 arkadaşınızın ortalaması siz oluyorsunuz, bu yüzden sağlıklı yaşayan insanlarla ne kadar çok zaman harcarsanız o kadar iyidir. Sağlık yaşam bilincine sahip insanlarla vakit geçirin, onlarla antremanlara gidin. Bu bilince sahip arkadaşlarınız sağlıklı yaşamı sizin için daha eğlenceli hale getirecektir

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 79
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Elisa Testi Nedir: Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkında Her Şey
Elisa Testi Nedir?
ELISA veya EIA olarak da adlandırılan bir enzim bağlı immünosorbent testi, kanınızdaki antikorları tespit eden ve ölçen bir testtir. Elisa testi, belirli bulaşıcı hastalıklarla ilgili antikorlarınız olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Antikorlar, vücudunuzun antijen olarak adlandırılan zararlı maddelere tepki olarak ürettiği proteinlerdir.

Elisa Testi Hangi Hastalıkların Tanısında Kullanılır
AIDS’e neden olan HIV
Lyme hastalığı
Pernisiyöz anemi
Benekli ateş
Rotavirüs
Skuamöz hücre karsinoması
Frengi
Toksoplazmozis
Suçiçeği ve zona neden olan varicella-zoster virüsü
Zika virüsü
Daha fazla derinlemesine testler yapılmadan önce ELISA sıklıkla bir tarama aracı olarak kullanılır. Yukarıdaki koşulların belirtilerini veya semptomlarını yaşıyorsanız bir doktor bu testi önerebilir.

Elisa Testi nasıl yapılır?
ELISA testi basit ve basittir. Muhtemelen bir onay formu imzalamanız gerekecektir ve doktorunuz testi yapmanın nedenini açıklamalıdır.



ELISA testi, kanınızın bir örneğini almayı içerir. Birincisi, bir doktor kolunuzu antiseptik ile temizleyecektir. Ardından, basınç oluşturmak ve damarlarınızın kanla şişmesine neden olmak için kolunuzun etrafına bir turnike veya bant uygulanacaktır. Sonra, küçük bir kan örneği çizmek için damarlarınızdan birine iğne yerleştirilecektir. Yeterli kan alındığında, iğne çıkarılacak ve iğnenin bulunduğu kolunuza küçük bir bandaj yerleştirilecektir. Kan akışını azaltmak için iğnenin birkaç dakika boyunca yerleştirildiği yerde baskı yapması istenecektir.

Bu prosedür nispeten ağrısız olmalı, ancak bittikten sonra kolunuz biraz atlayabilir.

Kan örneği analiz için bir laboratuvara gönderilecektir. Laboratuarda, bir teknisyen numuneyi, test edilmekte olduğunuz koşulla ilgili spesifik antijeni içeren bir petri kabına ekleyecektir. Kanınız antijene karşı antikorlar içeriyorsa, ikisi birlikte bağlanacaktır. Teknisyen bunu petri kabına bir enzim ekleyerek ve kanın ve antijenin nasıl tepki verdiğini gözlemleyerek kontrol edecektir.



Eğer yemeğin içeriği renk değiştirirse, durumunuz olabilir. Enzim nedenleri ne kadar değişirse teknisyenin antikorun varlığını ve miktarını belirlemesi sağlanır.



Herhangi bir risk var mı?
Bu testle ilişkili çok az risk var. Bunlar şunları içerir:

enfeksiyon
baygın hissetmek
morarma
normalden daha fazla kanama
Geçmişte kan vermekte güçlük çekiyorsanız, kolayca çürüyseniz veya hemofili gibi bir kanama bozukluğuna sahipseniz, testten önce doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.
Elisa Testi Sonuçları ve Anlamı
Test sonuçları nasıl rapor edilir, analizi yapan laboratuvara göre değişir. Ayrıca, test edilmekte olduğunuz koşula bağlıdır. Doktorunuz sonuçlarınızı ve ne anlama geldiğini tartışmalıdır. Bazen, olumlu bir sonuç, bu koşulun olmadığı anlamına gelir.

Yanlış pozitif ve yanlış negatifler oluşabilir. Yanlış pozitif sonuç, aslında yapmadığınız bir durumun olduğunu gösterir. Yanlış negatif sonuç, gerçekte yaptığınız bir durumun olmadığını gösterir. Bu nedenle, birkaç hafta içinde tekrar ELISA’yı tekrarlamanız istenebilir veya doktorunuz sonuçları doğrulamak veya reddetmek için daha hassas testler isteyebilir.

Elisa Testi Ek Bilgiler
Testin kendisi nispeten basit olmasına rağmen, sonuçları beklemek ya da HIV gibi koşullar için taranmak çok kaygıya neden olabilir. Kimsenin sınava girmeye zorlayamayacağını hatırlamak önemlidir. Bu gönüllüdür. Olumlu HIV sonuçlarının rapor edilmesi için eyaletinizdeki yasaları veya sağlık kuruluşunun politikasını anladığınızdan emin olun.

Testi sağlayıcınızla görüşün. Muhtemel bulaşıcı hastalıkları teşhis etmenin, tedaviye başlamanın ve diğerlerini enfeksiyondan korumanın ilk adımı olduğunu unutmayın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Esansiyel Amino Asitler Nedir, Yararları Nelerdir?
Genellikle proteinlerin yapı taşları olarak adlandırılan amino asitler, vücudunuzda kritik rol oynayan bileşiklerdir.

Proteinlerin inşası ve hormonların ve nörotransmiterlerin sentezi gibi hayati süreçler için esansiyel amino asitler gereklidir.

Ayrıca atletik performansı artırmak veya ruh halini iyileştirmek için doğal bir yol olarak ek olarak alınabilirler.



Bu makalede, nasıl işledikleri, olası besin kaynakları ve ek tüketim yararları da dahil olmak üzere, esansiyel amino asitler hakkında bilmeniz gereken her şey anlatılmaktadır.

Temel Amino Asitler Nedir?
Amino asitler, değişken bir yan zincir grubuyla birlikte, azot, karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bileşiklerdir.

Vücudunuzun büyümesi ve düzgün çalışması için 20 farklı amino aside ihtiyacı vardır. Bunların 20’si sağlığınız için önemli olsa da, sadece dokuz amino asit zorunlu olarak sınıflandırılmaktadır.



Bunlar histidin, izolösin, lösin, lisin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valindir.

Non-amino asitlerden farklı olarak, esansiyel amino asitler vücudunuz tarafından üretilemezler bu yüzden beslenme ile elde edilmelidir.

Esansiyel amino asitlerin en iyi kaynakları et, yumurta ve kümes hayvanları gibi hayvansal proteinlerdir.

Protein yediğinizde, daha sonra kas inşa etmek ve bağışıklık sistemini düzenlemek gibi çeşitli süreçlerle vücudunuza yardımcı olmak için kullanılan amino asitlere bölünür.

Şartlı Temel Amino Asitler
Şartlı olarak zorunlu olarak sınıflandırılan birkaç nonessential amino asit vardır.

Bunlar sadece hastalık ya da stres gibi belirli koşullar altında gerekli kabul edilir.

Örneğin, argininin gereksiz olduğunu düşünmesine rağmen, vücudunuz kanser gibi bazı hastalıklarla savaşırken talepleri karşılayamaz.

Bu nedenle, vücudunuzun ihtiyaçlarını belirli durumlarda karşılamak için arginin diyet yoluyla takviye edilmeli.

Amino Asitlerin Vücudunuzdaki Rolleri
Dokuz temel amino asit, vücudunuzda bir dizi önemli ve çeşitli işler gerçekleştirir:

1. Fenilalanin: Fenilalanin, nörotransmiterler tirozin, dopamin, epinefrin ve norepinefrin için bir öncüdür. Protein ve enzimlerin yapısı ve işlevi ile diğer amino asitlerin üretiminde ayrılmaz bir rol oynar.



2.Valin: Valin, üç dallı zincirli amino asitlerden biridir, yani moleküler yapısının bir tarafına dallanmış bir zincire sahiptir. Valin, kas büyümesini ve rejenerasyonu uyarmaya yardımcı olur ve enerji üretiminde rol alır.

3. Treonin: Threonine, cilt ve bağ dokusunun önemli bileşenleri olan kolajen ve elastin gibi yapısal proteinlerin başlıca bir parçasıdır. Yağ metabolizmasında ve bağışıklık fonksiyonunda da rol oynar.

4. Tryptophan: Sıklıkla uyuşukluğa neden olmakla birlikte, triptofanın birçok başka işlevi vardır. Uygun nitrojen dengesini korumak için gereklidir ve iştahınızı, uykunuzu ve ruh halinizi düzenleyen bir nörotransmitter olan serotonin için bir öncüdür.

5. Metionin: Metionin, metabolizma ve detoksifikasyonda önemli bir rol oynar. Aynı zamanda doku büyümesi ve sağlığınız için hayati olan çinko ve selenyum minerallerinin emilmesi için gereklidir.

6.Lösin: Valin gibi, lösin protein sentezi ve kas onarımı için kritik olan bir dallı zincirli amino asittir. Ayrıca kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, yara iyileşmesini uyarır ve büyüme hormonları üretir.

7. İzolösin: Üç dallı zincirli amino asitlerin sonuncusu olan izolösin, kas metabolizmasında rol oynar ve kas dokusunda yoğun şekilde yoğunlaşır. Bağışıklık fonksiyonu, hemoglobin üretimi ve enerji düzenlemesi için de önemlidir.



8.Lizin: Lizin, protein sentezi, hormon ve enzim üretimi ve kalsiyum emiliminde önemli rol oynar. Enerji üretimi, bağışıklık işlevi ve kolajen ve elastin üretimi için de önemlidir.

9.Histidin: Histidin, immün yanıt, sindirim, cinsel işlev ve uyku-uyanıklık döngüleri için hayati olan bir nörotransmitter olan histamin üretmek için kullanılır. Sinir hücrelerinizi çevreleyen koruyucu bir bariyer olan miyelin kılıfını korumak kritik öneme sahiptir.

Gördüğünüz gibi, esansiyel amino asitler birçok yaşamsal sürecin merkezinde yer almaktadır.

Amino asitlerin kas gelişimi ve onarımındaki rolleri en çok bilinen özelliği olmasına rağmen, vücudumuz onlardan daha fazla yarar sağlamaktadır.

Bu nedenle, esansiyel amino asit eksiklikleri, sinir, üreme, bağışıklık sistemi ve sindirim sisteminiz de dahil olmak üzere tüm vücudunuzu olumsuz etkileyebilir.

Esansiyel Amino Asit Takviye Kullanmanın Sağlığa Faydaları
Esansiyel amino asitler geniş bir gıda dizisinde bulunurken, ek formda konsantre dozlar alınması çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

Ruh ve Uyku Geliştirmeye Yardımcı Olabilir
Triptofan, vücudunuzda bir nörotransmiter gibi davranan bir kimyasal olan serotonin üretimi için gereklidir.

Serotonin ruh hali, uyku ve davranışların önemli bir düzenleyicisidir.

Düşük serotonin düzeyleri depresif duygudurum ve uyku bozukluğu ile ilişkilendirilirken, birçok çalışma, triptofan ile takviye etmenin depresyon belirtilerini azaltabileceğini, duygudurumu artırabildiğini ve uykuyu iyileştirebileceğini göstermiştir.

60 yaşlı kadın üzerinde yapılan 19 günlük bir çalışmada, günde 1 gram triptofanın bir plaseboya kıyasla daha fazla enerji ve mutluluk artışı sağladığı bulunmuştur.

İlginizi çekebilir:Ketojenik Diyet ile Sağlıklı Zayıflama
Egzersiz performansını artırabilir
Üç dallı zincirli esansiyel amino asit, yorgunluğu hafifletmek, atletik performansı arttırmak ve egzersiz sonrası kasların iyileşmesini sağlamak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Direnç eğitimli 16 sporcuda yapılan bir çalışmada, dallı zincirli amino asit takviyeleri bir plaseboya göre daha iyi performans ve kas düzelmesi ve kas ağrılarının azalmasıdır.



Sekiz çalışmanın yakın tarihli bir derlemesi, dallı zincirli amino asitlerle desteklenmenin, kasın iyileşmesini desteklemede ve aşırı egzersizden sonra ağrıyı azaltmada daha üstün olduğunu bulmuştur.

Ek olarak, 12 hafta boyunca günde 4 gram lösin almak, yeni spora başlayan erkeklerde güç performansını arttır, bu da esansiyel amino asitlerin sporcu olmayanlara da fayda sağlayabileceğini gösterir.

Kas Kaybını Önleyebilir
Kas kaybı, özellikle yetişkinlerde uzun süreli hastalıkların yan etkisidir.

Esansiyel amino asitlerin kas yıkımını önlediği ve yağsız vücut kütlesini koruduğu gözlemlenmiştir.

Kilo Kaybını Destekleyebilir
Bazı insan ve hayvan çalışmaları, dallı zincirli esansiyel amino asitlerin, yağ kaybını uyarmada etkili olabildiğini göstermiştir.

Örneğin, spor ile uğraşan 36 erkek üzerinde yapılan sekiz haftalık bir çalışma, günlük 14 gram zincirli amino asitli takviye almaları ile, peynir altı suyu proteini veya spor içeceğine kıyasla vücut yağ yüzdesini önemli ölçüde azalttığını belirlenmiştir.

Bununla birlikte, dallı zincirli amino asitler ve kilo kaybı arasındaki potansiyel bağlantıyı araştıran diğer çalışmalar tutarsızdır. Bu amino asitlerin kilo kaybını destekleyip desteklemediğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır

Sıçanlarda yapılan bir çalışmada,% 4’lük ek lösin içeren bir diyetin vücut ağırlığını ve yağını azalttığı gösterilmiştir.

Bununla birlikte, dallı zincirli amino asitler ve kilo kaybı arasındaki potansiyel bağlantıyı araştıran diğer çalışmalar tutarsızdır. Bu amino asitlerin kilo kaybını destekleyip desteklemediğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır

Gıda Kaynakları ve Önerilen Alımlar
Vücudunuz esansiyel amino asitler üretemediğinden, diyetiniz yoluyla sağlanmalıdır.

Neyse ki, birçok yiyecek, günlük ihtiyaçlarınızı karşılamanızı kolaylaştırarak, esansiyel amino asitlerden zengindir.



Dokuz esansiyel amino asidi içeren gıdalar, tam proteinler olarak adlandırılır.

Komple protein kaynakları şunları içerir:

Et
Deniz ürünleri
Kümes hayvanları
Yumurtalar
Günlük Ürünler
Soya, kinoa ve karabuğday, dokuz temel amino asidi içeren bitki bazlı besinlerdir ve bu proteinleri de tam protein kaynaklarıdır.

Fasulye ve sert kabuklu yemiş gibi diğer bitki kaynaklı proteinler, temel amino asitlerden bir veya daha fazlasından yoksun oldukları için eksik protein kaynağı olarak kabul edilir.

Bununla birlikte, bitki temelli bir diyet uyguluyorsanız, her gün çeşitli bitki proteinleri yediğiniz sürece tüm gerekli amino asitlerin doğru şekilde alınmasını sağlayabilirsiniz.

Örneğin, fasulye, kabuklu yemişler, tohumlar, kepekli tahıllar ve sebzeler gibi çeşitli tamamlanmamış proteinleri seçmek, hayvansal ürünleri diyetinizden çıkarmayı seçseniz bile, gerekli amino asit ihtiyaçlarınızın karşılanmasını sağlayabilir.

Sonuç olarak;

Tam olarak amino asit takviyesi almak için gereken dokuz temel amino asit vardır: histidin, izolösin, lösin, lizin, metiyonin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valin.

Protein sentezi, doku onarımı ve besin emilimi gibi işlevler için hayati önem taşırlar.

Bazıları kas kaybını önleyebilir ve ruh halini, uykuyu, sporcu performansını ve kilo kaybını olumlu etkileyebilir.

Neyse ki, bu hayati bileşimler, hayvan ve bitki temelli birçok gıdada bulunur ve günlük ihtiyaçlarınızı sağlıklı ve dengeli bir diyetle karşılamanıza yardımcı olur

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kaygı Bozukluğu(Anksiyete) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
Herkes hayatının belli bir döneminde kendini endişeli hissedebilir. Bu normal bir duygu. Örneğin, bir test yapmadan önce ya da önemli bir karar vermeden önce veya işte bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda gergin hissedebilirsiniz. Kaygı bozukluğu ise farklıdır. Böyle bir durumda kendinizi normal bir gerginliğe göre daha rahatsız hissedeceksinizdir. Bu tarz bir rahatsızlıkta normal yaşamınıza devam etmeniz de zorlaşacaktır.

Anksiyete rahatsızlığı olan insanlar için endişe ve korku, sürekli ve bunaltıcıdır. Fakat tedavi ile, birçok insan bu duyguları yönetebilir ve tatmin edici bir hayata geri dönebilir.

Kaygı Bozuklu (Anksiyete) Türleri
Anksiyete bozukluğunun bir çok türü bulunmaktadır:



Panik atak
Rastgele gelen grevleri hissediyorsun. Bir panik atak sırasında, ayrıca ter, göğüs ağrısı ve çarpıntı hissedebilirsiniz (alışılmadık derecede güçlü veya düzensiz kalp atışları). Bazen boğulduğunuzu veya kalp krizi geçirdiğini hissedebilirsiniz.

Sosyal anksiyete bozukluğu
Sosyal fobi olarak da adlandırılan bu, gündelik sosyal durumlar hakkında ezici bir endişe ve öz-bilinç hissetmenizdir. Seni yargılayan ya da utanılacak ya da alay konusu olan başkaları hakkında düzeltiyorsun.

Özel fobiler
Yükseklikler veya uçuş gibi belirli bir nesne veya durumdan korkuyorsunuz. Korku, uygun olanın ötesine geçer ve sıradan durumlardan kaçınmanıza neden olabilir.
Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu. Aşırı, gerçekçi olmayan endişe ve gerginlikle ya da az sebeple hissedersiniz.



Kaygı Bozukluğu(Anksiyete) Belirtileri
Tüm anksiyete bozuklukları bazı genel semptomları taşı:

Panik, korku ve huzursuzluk
Uyku sorunları
Sakin ve hala kalmamak
Soğuk, terli, uyuşuk veya karıncalanma elleri veya ayakları
Nefes darlığı
Kalp çarpıntısı
Kuru ağız
Mide bulantısı
Gergin kaslar
Baş dönmesi
Kaygı Bozukluğu(Anksiyete) Nedenleri
Araştırmacılar anksiyete bozukluklarını neyin getirdiğini tam olarak bilmiyorlar. Akıl hastalığının diğer formları gibi, beyninizdeki ve çevresel stresinizdeki değişiklikler ve hatta genleriniz de dahil olmak üzere bir şeylerin birleşiminden kaynaklanırlar. Bozukluklar ailelerden kaynaklı olabilir. Hissettiğiniz korku ve diğer duygular, beyninizden bulunan farklı semptomlara bağlı olabilir.

Kaygı Bozukluğu(Anksiyete)Teşhisi Nasıl Konur?
Semptomlarınız varsa doktorunuz sizi muayene edecek ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Semptomlarınıza neden olabilecek tıbbi hastalıkları dışlamak için testler yapabilir. Hiçbir laboratuar testi anksiyete bozukluklarını spesifik olarak teşhis edemez.

Doktorunuz, nasıl hissettiğinize dair herhangi bir tıbbi sebep bulamıyorsa, sizi bir psikiyatrist, psikolog veya başka bir akıl sağlığı uzmanına yollayabilir. Bu doktorlar size bir çok soru soracak, endişe bozukluğuna sahip olup olmadığınızı öğrenmek için araç ve testler kullanacaklar.



Doktorunuz sizi teşhis ederken semptomlarınızın ne kadar süre ve ne kadar yoğun olduğunu düşünecektir. Ayrıca, semptomların normal aktivitelerinizi yapmanıza engel olup olmadığını da kontrol eder.

Kaybı Bozukluğu Tedavileri
Kaygı bozukluğu yaşayanların çoğu aşağıdaki tedavi yöntemlerinden bir veya bir kaçına başvurmaktadır:

İlaçlar: Birçok antidepresan, anksiyete bozuklukları için işe yarayabilir. Bunlar essitalopram (Lexapro) ve fluoksetin (Prozac) içerir. Diğer tedavilerin daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için bazı antikonvülsan ilaçlar (tipik olarak epilepsi için alınır) ve düşük doz antipsikotik ilaçlar eklenebilir. Anksiyolitikler de anksiyeteyi azaltan ilaçlardır. Örnekler alprazolam (Xanax) ve klonazepamdır (Klonopin). Panik atakların yanı sıra sosyal veya yaygın kaygı bozukluğu için reçete edilirler.

Psikoterapi: Bu, ruhsal hastalığa duygusal tepkiyi ele alan bir danışma türüdür. Bir akıl sağlığı uzmanı, anksiyete bozukluğunuzu nasıl anlayacağınız ve nasıl ele alacağınız hakkında konuşarak size yardımcı olur.

Bilişsel davranışçı terapi: Bu terapi, derin kaygı veya paniği tetikleyen düşünce kalıplarını ve davranışlarını nasıl tanıyacağınızı ve değiştireceğinizi öğreten belli bir psikoterapi türüdür.

İlginizi Çekebilir: Sürekli Uyku Hali
Kaygı Bozukluğu(Anksiyete) Nasıl Yenilir?
Bu ipuçları, anksiyete belirtilerinizi kontrol etmenize veya azaltmanıza yardımcı olabilir:

Kahve, çay, kola, enerji içecekleri ve çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içecekleri azaltın. Kafein ruh halini değiştirici bir ilaçtır ve anksiyete bozukluklarının semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

Doğru yiyin, egzersiz yapın ve daha iyi uyuyun. Koşu ve bisiklete binme gibi aerobik egzersizler, stres yaratan ve ruh halinizi iyileştiren beyin kimyasallarını serbest bırakmanıza yardımcı olur.
Uyku sorunları ve anksiyete bozukluğu çoğu zaman el ele gider. İyi dinlenmeyi bir öncelik haline getirin. Rahatlatıcı bir yatmadan rutin izleyin. Hala uyumada sorun yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun.

Herhangi bir reçetesiz ilaç veya bitkisel ilaç kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Birçoğunda anksiyete belirtilerini daha da kötüleştiren kimyasallar bulunur.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Amenore (Adet Görememe) Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Amenore Nedir?
Amenore, kadınlarda menstruasyonun olmamasıdır – bir veya daha fazla cevapsız adet dönemini ifade eder. Üst üste en az üç adet adet dönemi kaçırmış olan kadınlarda, 15 yaşına kadar adet göremeyen kızlarda görülebilir.

Amenore en yaygın nedeni ise hamileliktir. Amenore diğer nedenleri üreme organları veya hormon seviyelerini düzenleyen bezleri ile ilgili sorunları içerir. Altta yatan durumun tedavisi genellikle hastalığını tedavisini kolaylaştırır.

Amenore Belirtileri
İlk işaret adet düzensizliği veya tamamen adet görememedir. Amenore nedenine bağlı olarak, dönemlerin yokluğu ile birlikte diğer belirtiler veya semptomlar yaşayabilirsiniz, örneğin:



Sütlü meme deşarj
Saç kaybı
Baş ağrısı
Vizyon değişiklikleri
Aşırı yüz saç
Pelvik ağrısı
Akne
Ne zaman doktora görünmek gerekir?
Üst üste en az üç adet adet dönemini kaçırdıysanız veya bir adet dönemi geçirmediyseniz ve 15 yaş ve üzerindeyseniz doktorunuza danışın.

Amenore Nedenleri;
Kadın üreme organları
Kadın üreme sistemi


Amenore çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bazıları bir kadının hayatı boyunca normaldir, diğerleri ise ilacın yan etkisi veya tıbbi bir problemin işareti olabilir.

Doğal amenore
Yaşamınızın normal seyri sırasında, doğal nedenlerle amenore yaşayabilirsiniz, örneğin:



Gebelik
Emzirme
Menopoz
Doğum Kontrolü
Doğum kontrol hapı alan bazı kadınların dönemleri olmayabilir. Oral kontraseptifler durduktan sonra bile, düzenli yumurtlama ve menstruasyon dönüşünden önce biraz zaman alabilir. Enjekte edilen veya implante edilen kontraseptifler, bazı tip intrauterin cihazlarda olduğu gibi amenore neden olabilir.

İlaçlar
Bazı ilaçlar, bazı türler de dahil olmak üzere adet dönemlerinin durmasına neden olabilir:

Antipsikotikler
Kanser kemoterapisi
Antidepresanlar
Tansiyon ilaçları
Alerji ilaçları
Yaşam tarzı faktörleri
Bazen yaşam tarzı faktörleri amenore’e katkıda bulunur, örneğin:

Düşük vücut ağırlığı
Aşırı derecede düşük vücut ağırlığı – normal ağırlıkta yaklaşık yüzde 10 – vücudunuzda birçok hormonal fonksiyonu durdurur, potansiyel olarak yumurtlamayı durdurabilir. Anoreksiya veya bulimia gibi bir yeme bozukluğu olan kadınlar, bu anormal hormonal değişiklikler nedeniyle sıklıkla periyodları durdururlar.

Aşırı egzersiz
Bale gibi sıkı eğitim gerektiren aktivitelere katılan kadınlar, adet dönemlerini kesintiye uğratabilir. Düşük vücut yağları, stres ve yüksek enerji harcaması da dahil olmak üzere, sporcularda dönemlerin kaybına katkıda bulunmak için birçok faktör bir araya gelmektedir.

Stres
Zihinsel stres, hipotalamusun işleyişini geçici olarak değiştirebilir – beyninizin menstruasyon döngüsünü düzenleyen hormonları kontrol eden bir alanı. Ovulasyon ve menstruasyon sonuç olarak durabilir. Düzenli adet dönemleri genellikle stresiniz azaldıktan sonra devam eder.

Hormonal dengesizlik
Birçok tıbbi sorun türü aşağıdakiler dahil hormonal dengesizliğe neden olabilir:

Polikistik over sendromu (PCOS)
PCOS normal menstrüel dönemde görülen dalgalanan seviyelerden ziyade nispeten yüksek ve sürekli hormon seviyelerine neden olur.

Tiroid bozukluğu
Aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidizm) veya az aktif tiroid bezi (hipotiroidizm) amenore dahil olmak üzere adet düzensizliğine neden olabilir.

Hipofiz tümörü
Hipofiz bezindeki kansersiz (benign) bir tümör, menstrüasyonun hormonal regülasyonunu engelleyebilir.

Prematüre menopoz
Menopoz genellikle 50 yaş civarında başlar. Fakat bazı kadınlar için yumurtalık kaynağı 40 yaşından önce azalır ve menstürasyon durur.

Yapısal sorunlar
Cinsel organlarla ilgili problemler de amenore neden olabilir. Örnekler şunları içerir:

Rahim yara izi
Asherman sendromu, rahmin iç yüzeyinde skar dokusunun oluştuğu bir durumdur, bazen bir dilatasyon ve küretaj (D & C), sezaryen veya rahim fibroidleri için tedaviden sonra ortaya çıkabilir. Uterin skarlaşması, uterus kaplamasının normal birikmesini ve dökülmesini önler.

Üreme organlarının eksikliği
Kimi zaman fetus gelişimi sırasında ortaya çıkan sorunlar, rahim, serviks veya ****** gibi üreme sisteminin büyük bir kısmı olmadan doğmuş bir kıza yol açar. Üreme sistemi normal olarak gelişmediğinden, adet döngüsüne sahip olamaz.
Vajinanın yapısal anormalliği. Vajinanın tıkanması, görünür menstrüel kanamayı önleyebilir. Vajinada uterus ve serviksten kan akışını engelleyen bir membran veya duvar bulunabilir.

Amenore Riskini Artıracak Faktörler
Aile öyküsü
Ailenizdeki diğer kadınlar amenore yaşadıysa, problem için bir yatkınlık almış olabilirsiniz.
Yeme bozuklukları. Anoreksiya veya bulimia gibi bir yeme bozukluğunuz varsa, amenore gelişmesi riski daha yüksektir.

Atletik Eğitim
Zorlu atletik antrenman, amenore riskini artırabilir.

Amenorenin Etkileri
Kısırlık
Eğer yumurtlama ve adet dönemlerine sahip değilseniz, hamile kalamazsınız.

Osteoporoz
Amenore ile birlikte az östrojen seviyeleri, kemiklerinizin zayıflaması – osteoporoz riskine de sebep olabilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tiroid Belirtileri, Tedavisi ve Testleri ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Tiroid belirtileri, boyundaki Adem elması altında bulunan tiriod olarak adlandırılan küçük bir bezde ortaya çıkar. Tiroid, vücutta kullanılan oksijen miktarını arttırmak ve yeni proteinler üretmek için hücreleri uyaran hormon, tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) serbest bırakır. Bu hormonların salınımını kontrol ederek, tiroid, vücudunuzun organlarının çoğunun metabolik hızını belirler.

Tiroid bezi beyindeki hipofiz bezi tarafından yapılan tiroid uyarıcı hormon (TSH) tarafından düzenlenir. Normal olarak, vücuttaki tiroid hormon seviyeleri yüksek olduğunda, TSH üretimini “durdurur” ve daha fazla T4 ve T3 yapmayı durdururlar.

Tiroid bezi ya (hipotiroidizm) ya da aşırı aktif (hipertiroidizm) hale geldiğinde, sorunlar ortaya çıkar. Tiroid problemleri kadınlarda, erkeklerden daha yaygındır. Kanser tiroid bezinde de gelişebilir.



Tiroid belirtileri
Tiroid hastalıkları bazen uygunsuz TSH düzeylerinden kaynaklanır ya da tiroid bezindeki problemlerden kaynaklanabilir.

Hipotiroidizmin en yaygın nedeni, vücudun tiroid bezinin parçalarını tahrip eden antikorlar yaptığı bir otoimmün durum olan Hashimoto tiroiditidir. Cerrahi olarak çıkarılması ve bazı ilaçlar (örn., Amiodaron, lityum) ayrıca hipotiroidizme neden olabilir.

Hipotiroidizmin diğer nedenleri arasında hipofiz sorunları, hipotalamus sorunları ve iyot eksikliği bulunur. Bazı bebekler hipotiroidizm ile doğarlar – buna konjenital hipotiroidizm denir.



Hipertiroidizmin farklı nedenleri vardır. Graves hastalığı, hipertiroidizmin en yaygın nedenidir. Bu durum, bağışıklık sistemi tüm tiroid bezini uyaran bir antikor ürettiğinde ortaya çıkar; Bu aşırı aktiviteye ve daha yüksek tiroid hormon seviyelerine yol açar.

Hipertiroidizmin başka bir formuna toksik nodüler guatr veya toksik tiroid adenomu denir. Adenomlar, tiroid dokusundaki anormal nodüller, ihtiyaç duyulmadığında bile tiroid hormonlarını sürekli üretirler.

Hipofiz bezinin tiroit bezinin sürekli uyarılmasına neden olan çok fazla TSH oluşturması nedeniyle sekonder hipertiroidizm ortaya çıkar. Hipofiz tümörü TSH düzeylerinin yükselmesine neden olabilir. Daha seyrek olarak, hipofiz bezi tiroid hormonlarına duyarsız olur, artık yüksek seviyelere cevap vermez.

Hipertiroidizmin bir başka olası nedeni tiroidit denilen bir durumdur. Bu durum tiroid bezi iltihaplandığında ortaya çıkar. Tiroidit tipine bağlı olarak, bu hipotiroidizm tarafından takip edilebilecek geçici hipertiroidizme yol açabilir.

Dört tip tiroid kanseri vardır: papiller, foliküler, anaplastik ve medüller kanser. Bunlar baş, boyun veya göğüse radyasyon tedavisi ile ilişkilidir. Benign (kanserli olmayan) durumlar için radyasyon tedavisi artık bu alanlarda yapılmamakta, ancak geçmişte daha sık görülmüştür.

Diğer durumlarda, bir genetik mutasyon, tek başına veya diğer kanser türleriyle (örneğin, çoklu endokrin neoplazi, BRAF gen mutasyonları) birlikte tiroid kanseri ile ilişkili olabilir. Daha az sıklıkla, diğer kanserler, tiroid (örneğin lenfoma, meme kanseri) için metastaz yapabilirler.

Semptomlar ve Komplikasyonlar
Tiroid belirtileri sonucu ortaya çıkabilecek, hipotiroidizm kanda düşük seviyelerde T4 ve T3 ile sonuçlanır. Kanda yeterli T4 ve T3 olmaması, metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur.

Ortak tiroid belirtileri şunlardır:

Kaba ve kuru saçlar
Karışıklık veya unutkanlık (genellikle yaşlılarda demans ile karıştırılır)
Kabızlık
Depresyon
Kuru, pullu cilt
Yorgunluk veya halsizlik hissi
Saç kaybı
Artmış adet akışı (kadın)
Soğuk sıcaklıklara karşı tahammülsüzlük
Sinirlilik
Kas krampları
Yavaş kalp hızı
Hipotiroidizm tedavi edilmezse, semptomlar ilerleyecektir. Nadiren, miksödem olarak adlandırılan ciddi bir hipotiroidizm formu gelişebilir. Miksödem belirtileri şunlardır:

Düşük vücut ısısı
Donuk zihinsel süreçler
Konjestif kalp yetmezliği, kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan pompalayamadığı bir durumdur.
Miksödem koma, enfeksiyon, soğuk hava, travma veya yatıştırıcı kullanımı gibi ek fiziksel streslere maruz kalan ciddi hipotiroidili kişilerde görülür. Semptomlar bilinç kaybı, nöbetler ve yavaş nefes almayı içerir.
Graves hastalığı, hipertiroidizmin yaygın semptomlarına ek olarak, genişlemiş tiroid bezinin yerinde boyunda (guatr) bir şişkinliğe neden olabilir. Ayrıca, gözlerin çıkmasına neden olabilir ve bu da çift görme ile sonuçlanabilir. Bazen, derideki kıvrımlar büyür.

İlginizi Çekebilir: Gebelikte Beslenme
Tiroid Tedavisi
Semptomlar çok farklı olabileceğinden, bunları tedavi etmede etkili olabilecek birçok tiroid bozukluğu tedavisi vardır. Tiroid bozukluğu tedavilerinin en sık görülenlerinden bazıları şunlardır:

İlaçlar: Sentetik hormonlar veya hormon inhibitörlerinin, sırasıyla hipotiroidizm veya hipertiroidizm semptomlarını kontrol etmede etkili oldukları gösterilmiştir. Ancak, bu ve diğer ilaçlar genellikle yan etkilerle birlikte gelir. Beta blokerleri tiroidi tedavi etmez ancak bazı hastalarda hızlı kalp atışı ve yüksek tansiyonu azaltabilir.



Cerrahi: Hipertiroidizm durumunda, doktorlar nadir durumlarda kısmi tiroidektomiyi önerebilirler. Bu prosedür hormonların aşırı üretimini azaltmak için bezin bir kısmını kaldırır. Bu seçenek, hastaların yaşamlarının geri kalanı boyunca sentetik hormonlar almasını ve bununla birlikte, ses kordonlarına ve kandaki kalsiyum seviyelerini düzenleyen bezlere zarar verme riskini taşımasını gerektirir.

Doğal tedaviler: Bu tedavi seçenekleri tiroid bozukluğunun her semptomuna cevap veremese de, masaj, akupunktur ve kiropraktik bakım gibi doğal tedaviler, bazı kişilerin sert kaslar ve eklem ağrısı gibi belirli semptomları hafifletmesine yardımcı olabilir. Bir fonksiyonel tıp programı ve diğer yaşam tarzı değişiklikleri, bazı kişilerin genel sağlıklarını iyileştirmelerine ve tiroid bozukluklarının bazı semptomlarını hafifletmelerine yardımcı olabilir. Bu tedavilerin yararları, reçetesiz satılan ilaçlardan daha az yan etki ve vücudun diğer bölümlerine zarar verme riski içermez.

Tiroid Testleri ve Seviyeleri


Tiroksin, Triiyodotironin ve TSH Seviyeleri
Tiroid bezinin ana görevi, T4 olarak da bilinen hormonu tiroksin üretmektir. Tiroit ayrıca üç iyodin molekülü olduğu için T3 olarak bilinen triiyodotironin hormonunu da üretir.

Beynin tabanındaki hipofiz bezi vücudunuzdaki hormon üretimini kontrol eder. Tiroid bezine, T4 ve T3’e ne kadar üreteceğini söyleyen tiroid stimüle edici hormondur. Kanınızdaki TSH düzeyi, hipofiz bezinin T4’ün tiroid bezinizden ne kadar isteyeceğini gösterir. TSH seviyeleriniz anormal derecede yüksekse, bu, düşük bir tiroid veya hipertiroidizme sahip olabileceğiniz anlamına gelebilir.



Normal olan, kan testinizin yapıldığı laboratuvar da dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir. Çoğu laboratuvarda TSH için normal bir aralık, litre başına 0.4 mili ünite (mU / L) ila 4,0 mU / L’dir.

Tekrar testlerde TSH’niz 4.0 mU / L’den fazlaysa, muhtemelen hipertiroidiniz olabilir.

Doktorunuz ayrıca bir T4 testi de isteyebilir. Kanınızdaki T4’ün çoğu bir proteine yapışır ve ne zaman olursa olsun, hücrelerinize giremez. Ancak “serbest” olan T4 hücrelere girebilir. Bir kan testi ile serbest T4 seviyenizi ölçtürebilirsiniz.

Hipotiroidizm Testleri: Tedavi Başarısının Ölçümü
Hipotiroidizm günlük ilaçlarla tedavi edilir. Sentetik tiroid hormonu ilacı kullanmak T4 ve TSH seviyenizi normal aralıklarına getirebilir. Doğru dozda olduğunuzda, hiçbir semptomunuz olmamalıdır.

İlk ilaç almaya başladığınızda, doktorunuzun dozu ince ayar yapmak için kanınızı izlemesi gerekecektir.

Başladığınız doz, doktorunuzun sizin için en iyi olanı hakkında eğitimli tahmindir. Büyük olasılıkla yan etkilerden kaçınmak için mümkün olan en düşük doz, hızlı kalp atışı ve huzursuzluk içerebilir.

Hipotiroidizm için ilaç yavaş hareket eder ve vücudunuzun ayarlanması birkaç hafta sürebilir. TSH’niz hala yüksekse ve belirtileriniz 6 ila 10 hafta sonra azalmazsa, doktorunuz muhtemelen dozu artırır ve kanınızın test edilmesi gerekir.

Bu makale bilgilendirme amaçlı olup, tıbbi tavsiye için kesinlikle doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Gebelikte Beslenme: Hamilelikte Ne Yemeli, Ne Yememeli?
Hamilelik esnasında yediğiz ve içtiğiniz her şey bebeğinizin ana besin kaynağıdır. Bu nedenle gebelikte beslenme, bebeğiniz sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Uzmanlar, hamilelik döneminde tükettiğiniz besinlere önem vermenizi ve sağlıklı yiyecek ve içecekleri daha fazla tüketmenizi tavsiye ederler.

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre hamile bir kadının hamile olmayan bir kadından daha fazla kalsiyum, folik asit, demir ve protein ihtiyacı vardır. Peki bu dört besin neden önemlidir.

Besinlerde bir çok vitamin ve mineral bulunurken, folat olarak da bilinen folik asit, bebeğin beyin ve omurilikteki nöral tüp defekti olarak bilinen doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olan B vitamini olarak öne çıkmaktadır.



Tavsiye edilen folik asit miktarını sadece besinlerden almak zor olabilir. Bu nedenle uzmanlar, hamile kalmaya çalışan kadınların gebe kalmadan en az bir ay önce günde 400 mikrogram folik asit içeren günlük vitamin takviyesi almalarını önermektedir.

Hamilelikte Folik Asit Almak için Neler Yemeli?
Folik Asit Besin kaynakları: yeşil yapraklı sebzeler, zenginleştirilmiş veya zenginleştirilmiş tahıllar, ekmek ve makarnalar, fasulye, turunçgiller.

Hamilelikte Kalsiyum Almak için Neler Yemeli?
Kalsiyum, bir bebeğin kemiklerini ve dişlerini oluşturmak için kullanılan bir mineraldir. Hamile bir kadın yeteri kadar kalsiyumu tüketmezse, mineraller anne karnındaki depolardan kullanılacaktır. Birçok süt ürünü de bir bebeğin kemikleri ve dişleri geliştirmek için gereken kalsiyum ile birlikte çalışan D vitamini ile takviye edilir.



Kalsiyum Besin kaynakları: süt, yoğurt, peynir, kalsiyum takviyeli meyve suları ve yiyecekler, sardalya veya kemikli somon, lahana.

Hamilelikte Demir Almak için Neler Yemeli?
Hamile kadınların günde 27 miligram demir tüketmesi gerekiyor, bu da ACOG‘a göre beklemeyen kadınların ihtiyaç duyduğu miktarın iki katı. Bebeği oksijenle beslemek için daha fazla kan yapmak için mineralin ilave miktarlarına ihtiyaç vardır. Hamilelik sırasında çok az demir almak anemi, yorgunluk ve artmış enfeksiyon riski ile sonuçlanan bir duruma yol açabilir.

ACOG, demir emilimini arttırmak için, demir açısından zengin yiyecekler yerken aynı öğünde iyi bir C vitamini kaynağı bulundurmanızı önerir. Örneğin, kahvaltıda demir takviyeli bir mısır gevreği içeren bir bardak portakal suyu tüketebilirsiniz.

Demir Besin Kaynakları: et, kümes hayvanları, balık, kuru fasulye ve bezelye, demir takviyeli tahıl.

Hamilelikte Protein Almak için Neler Yemeli?
Gebelikte beslenme diyince akla protein gelir, ancak çoğu kadın diyetlerinde protein açısından zengin yiyecekler almakta zorluk çekmemektedir. Protein “güçlendirici bir besin maddesidir”, çünkü bebeğinizin gelişimi esnasında, beyin ve kalp gibi önemli organlarını oluşturmaya yardımcı olur.

Protein Besin kaynakları: et, kümes hayvanları, balık, kuru fasulye ve bezelye, yumurta, fındık, tofu

Hamilelikte Neler Yemeli?
Gebelikte beslenme sırasında, çoğu zaman besleyici gıdalar yemek önemlidir. Gebelikte beslenmeyi en üst düzeye çıkarmak için, şu beş gıda grubunu tercih etmelisiniz: meyveler, sebzeler, yağsız protein, tam tahıllar ve süt ürünleri.

Gebelikte beslenme ve diyet listesinde, öğünlerin yarısını meyve ve sebzelerle, bunun dörtte birini tam tahıllarla ve bunun da dörtte birini yağsız protein kaynağıyla doldurmasını ve ayrıca her öğünde bir süt ürünü bulundurmasını önerilmektedir.





Meyve ve sebze: Gebeliğin özellikle ikinci ve üçüncü döneminde, meyve ve sebze üzerinde odaklanmak, sizin ve bebeğinizin sağlığı açasısından faydalı olcaktır. Meyveler, hem düşük kalorili hem de lif, vitamin ve minerallerle doldurulur.

Yalın protein: Gebelikte bebeğin büyümesini desteklemek için her öğünde iyi protein kaynaklarının alınması önemlidir. Protein açısından zengin gıdalar arasında et, kümes hayvanları, balık, yumurta, fasulye, tofu, peynir, süt, fındık ve tohum bulunur.

Kepekli tahıllar: Bu besinler diyette önemli bir enerji kaynağıdır ve aynı zamanda lif, demir ve B-vitamini de sağlarlar. Hamilelikte, karbohidrat seçiminin en azından yarısı, yulaf ezmesi, tam buğdaylı makarna veya ekmek ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllardan yana olmalıdır.

Süt: Günde 3 ila 4 porsiyon süt ürünü yemeyi hedefleyin. Süt, yoğurt ve peynir gibi sütlü gıdalar iyi kalsiyum, protein ve D vitamini kaynaklarıdır.

Sağlıklı bir diyete ek olarak, hamile kadınların da ACOG’ye göre folik asit ve demir gibi yiyeceklerden elde edilmesi zor olan bazı besin maddelerini elde etmek için günlük bir vitamin almaları gerekmektedir.

Hamilelik Döneminden Azaltılması Gerekenler
Kafein: Günde 200 mg’lık bir kafein tüketiminin günde 12 ons’luk bir fincan kahvede yer alan miktarı, 2010 yılında teyit edilen 2010 ACOG komitesi görüşüne göre hamilelik sırasında genellikle güvenli kabul edilir. Komite raporu Hamilelik sırasında ılımlı kafein tüketiminin, düşük veya erken doğuma etkisi görünmememiştir.

Balık: Balık, iyi bir yağsız protein kaynağıdır ve somon ve sardalya da dahil olmak üzere bazı balıklar, omega-3 yağ asitleri, kalbe iyi gelen sağlıklı yağlar içerir. Ancak, ACOG’a göre, yüksek civa seviyesine sahip olan “beyaz” ton balığı ile haftada 200gramdan fazla olmamalıdır.

Hamilelik Döneminde Kaçınılması gerekenler
Alkol: Gebelik sırasında alkolden kaçının. Annenin kanındaki alkol umbilikal korddan direkt olarak bebeğe geçebilir. Hamilelik sırasında alkolün yoğun kullanımı, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bebek ve çocuklarda öğrenme ve davranış zorluklarının yanı sıra fiziksel sorunları içerebilen bir grup koşul olan fetal alkol spektrum bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir.

Yüksek mertebeli balıklar: Kılıçbalığı, köpek balığı, kral uskumru, marlin, portakal pembesi ve kiremit gibi deniz ürünleri, Beslenme ve Diyetetik Akademisine göre metil civa seviyelerinde yüksektir ve hamilelik sırasında kaçınılmalıdır. Metil civa, plasentadan geçebilen ve doğmamış bir bebeğin gelişen beyin, böbrek ve sinir sistemi için zararlı olabilecek toksik bir kimyasaldır.





Pastörize edilmemiş gıdalar: USDA’ya göre, gebe kadınlar iki farklı gıda zehirlenmesi hastalığından yüksek risk altındadır: Listeria bakterisinin neden olduğu listeriosis ve bir parazitten kaynaklanan bir enfeksiyon olan toksoplazmoz.

CDC, Listeria enfeksiyonunun yenidoğanlarda düşük, ölü doğum, erken doğum ve hastalığa veya ölüme neden olabileceğini söylüyor. Listeriyozdan kaçınmak için, hamilelik sırasında aşağıdaki gıdalardan kaçınılmasını önermektedir:
• Pastörize edilmemiş (çiğ) süt ve beyaz peynir,
• Sosisli sandviçler, öğle yemeği etleri ve soğuk etler, herhangi bir bakteriyi öldürmek için yemekten önce sıcak buğulamadıkça ısıtılmamışsa,
• Tavuk salatası, ton balıklı salata ve deniz mahsulleri salatası gibi mağazadan alınan şarküteri salataları,
• Pastörize edilmemiş buzdolabında et parçaları.

Çiğ et: Bir anne bebeğine bir Toxoplasma enfeksiyonu geçirebilir, bu da yaşamın sonraki dönemlerinde körlük ve zihinsel engel gibi sorunlara yol açabilir. Toksoplazmozu önlemek için, gebelikte beslenme listenizde aşağıdaki gıdalardan kaçınılmasını önerir:
• Nadir, çiğ veya az pişmiş et ve kümes hayvanları,
• Suşi, carpaccio gibi çiğ balıklar,
• İstiridye, midye, istiridye ve deniz tarağı gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri.

İlginizi Çekebilir:Bölgesel İncelme
Hamilelikle ve Diyet
Sabah rahatsızlığı
Bir anne sabah hastalığı yaşadığı zaman, yapabileceği en büyük hata, eğer yemek yemese de kendini daha iyi hissedeceğini düşünür.

Sabah hastalığının kesin nedenleri bilinmemektedir, ancak uzmanlara göre hormonal değişikliklerden veya düşük kan şekerinden kaynaklanabilir. Bu yaygın şikayet, bazı kadınlarda, özellikle gebeliğin ilk üç ayında bulantı ve kusma hissiyatına neden olabilir.
Bu yüzden sabah bulantıyı hafifletmek için, kokusu olmayan küçük miktarlarda yemek yemeniz önerilmektedir.

Gebelikte Yemek Yeme İsteği
Kadınların hamilelik sırasında bir yiyecek için ani bir dürtü ya da güçlü bir hoşnutsuzluk geliştirmesi yaygındır. Bu tarz beslinler genellikle, tatlılar, tuzlu yiyecekler, kırmızı et veya sıvılardır. Çoğu zaman, bir özlem, belirli bir besin yerine, bir susuzluğun giderilmesi için daha fazla protein ya da ek sıvılar gibi spesifik bir besin maddesine ihtiyaç duyulduğunu söylemenin bir yoludur.

Hamilelik ve iki kişilik yemek
İnsanlar hamile bir kadının “iki kişilik” olduğunu söylediğinde, bu durum iki katı kadar yiyecek tüketmesi veya kalorilerini iki katına çıkarması gerektiği anlamına gelmez.

Özellikle ilk üç ay boyunca kadınların kalori ihtiyacının temel olarak hamilelik öncesi ile aynıdır. İlk üç aylık dönemde, önerilen kilo alımı üç aylık dönemde yaırım kilo ile 2 kilo arasındadır.



Uzmanlar, hamile kadınlara, ikinci trimesterde diyetlerine 200 kalori eklemesini ve bebek hızla büyürken üçüncü trimesterde ise 300 kalori eklemesini önerir.



Bu makale bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye için lütfen doktorunuza danışın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Oksijen Tedavisi Nedir ve Kimlere Uygulanır?
Sağlıklı bireylerde yeterli miktarda oksijen hava yolu ile alınır, ancak bazı hastalıklar ve koşullar, bazı insanların yeterli oksijeni almasını engelleyebilir. Bu gibi rahatsızlıklarda kişilere oksijen tedavisi(terapisi) uygulanması gerekmektedir.

Oksijen Tedavisi Nedir?
Soluduğumuz havada bulunan oksijen, insan hayatı için gereklidir. Solunum bozukluğu olan kişiler doğal olarak yeterli oksijene sahip olamazlar. Ek oksijen veya oksijen tedavisine ihtiyaç duyabilirler. Oksijen tedavisi alan kişiler genellikle daha enerjik ve sağlıklı uyku ile daha iyi yaşam kalitesi görürler.

Kimler oksijen tedavisine ihtiyaç duyar?
Oksijen tedavisi, kendi başına yeterli oksijen alamayan insanlar için uygundur. Bu genellikle
akciğerlerin oksijeni almasını engelleyen akıntılar nedeniyle oluşur:



Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
Zatürre
Astım
Yenidoğanlarda az gelişmiş akciğerler
Kalp yetmezliği
Kistik fibroz
Uyku apnesi
Akciğer hastalığı
Solunum sisteminde travma
Bir kişinin oksijen tedavisinden yararlanıp yararlanmayacağını belirlemek için, doktorlar
arteriyel kanda oksijen miktarını test ederler. Kontrol etmenin başka bir yolu, kan numunesi
gerektirmeden, oksijen seviyesini veya doygunluğu dolaylı olarak ölçen bir nabız oksimetresi kullanmaktır. Düşük seviyelerde çıkan oksijen, bir kişinin takviye edici oksijen terapisine başlaması gerektiği konusunda önemli bir ipucu vermektedir.

Normal arteryel kan oksijeni seviyeleri 75 ila 100 mmHg (milimetre civa) arasındadır. 60
mmHg veya daha düşük bir oksijen seviyesi, ek oksijen ihtiyacını gösterir. Çok fazla oksijen de tehlikeli olabilir ve akciğerlerinizdeki hücrelere zarar verebilir. Oksijen seviyeniz 110 mmHg’nin üstüne çıkmamalıdır.

Bazı insanlar her zaman oksijen tedavisine ihtiyaç duyarken, diğerlerinin sadece ara sıra
veya belirli durumlarda buna ihtiyacı olabilir. Bazı oksijen tedavileri doktor tarafından yapılırken bazıları ise tedavi görenler tarafından taşınabilir oksijen cihazları ile yapılmaktadır.



Düşük oksijenin belirtileri nelerdir?
Yeterince oksijen almadığınızda karşılaşacağınız semptomlar aşağıdaki gibidir:Hızlı
Solunum
Nefes darlığı
Hızlı kalp atışı
Öksürme veya hırıltı
Terleme
Cildinizin renginde değişiklikler
Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, derhal tıbbi yardım alın.

Farklı oksijen terapileri nelerdir?
Kullanılabilen çeşitli farklı oksijen terapileri vardır. Bunlar şunlardır:
-Oksijen gazı tedavisi
-Sıvı oksijen tedavisi
-Oksijen konsantratörler ile tedavi
-Hiperbarik oksijen tedavisi

Oksijen gazı
Oksijen taşınabilir bir cihazda saklanabilmektedir. Bu cihazları piyasadan bulunabilmektedir . Ev
içinde daha büyük ve sabit cihazlar, ev dışında kullanmak içinse daha küçük bir oksijen tankı edinilebilir. Daha küçük tanklar oksijen korumalı cihazlarla birlikte kullanılabilir, böylece oksijen kaynağı daha uzun sürer.



Sıvı oksijen
Sıvı oksijen de taşınabilir halde edinilebilir. Sıvı oksijen daha fazla yoğun olduğundan, daha küçük tüplere sığmaktadır. Bu cihazlar aktif kişiler için daha pratiktir.

Oksijen konsantratörler
Oksijen konsantratörler diğer seçeneklere göre taşınması zordur. Oksijen konsantratörü
odada bulunan oksijeni, terapötik kullanım için yoğunlaştırır ve temizler. Konsantratörlerin yararları, daha ucuz olmaları ve dolum tankları gerektirmemeleridir. Taşınabilir versiyonlar mevcuttur. Ancak, çoğu model gerçekten taşınabilir olmak için çok büyüktür.
Oksijen tanktan, bir hortum yolu ile dağıtılır. Akciğerlere burun hortumu, bir yüz maskesi veya doğrudan kişinin nefes borusuna yerleştirilen bir hortum yoluyla girer.

Hiperbarik oksijen tedavisi
Hiperbarik oksijen tedavisi diğer oksijen tedavisi yöntemlerinden farklıdır. İnsanlar basınçlı bir
odada saf oksijenle nefes alacaktır. Hiperbarik odalarda hava basıncı normal hava basıncı seviyelerinin üç veya dört katına çıkarılır. Bu, vücudun dokusuna verilen oksijen miktarını artırır. Bu tip oksijen iletimi genellikle kan damarlarınızdaki yaraları, ciddi enfeksiyonları veya hava kabarcıklarını tedavi etmek için kullanılır.

Hiperbarik tedavi, dikkatli bir şekilde yapılmalı, kan oksijen seviyesi çok yüksek olmamalıdır.

Oksijen tedavisinin faydaları nelerdir?
Oksijen tedavisi, gerekçesine bakılmaksızın sıklıkla düşük oksijen seviyesine sahip olanlar
için son derece faydalı olabilir. Gerekirse, düzenli olarak oksijen tedavisi kullanmak, insanların nefes darlığını azaltarak daha aktif ve hareketli olmalarını sağlayabilir. Ayrıca yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir ve yaşam sürenize olumlu etki yapar.

Oksijen tedavisinin diğer faydaları:
Baş ağrısı
Sinirlilik Hali
Yorgunluk
Şişmiş ayak bilekleri
Oksijen tedavisi, kronik akciğer rahatsızlığı olan çocukların büyümesine ve gelişmesine
yardımcı olabilir. Ayrıca düşük oksijen seviyelerinin neden olduğu baş ağrıları ve davranış
değişiklikleri gibi semptomları da azaltabilir.

Oksijen tedavisi ve KOAH
Şiddetli KOAH’lı birçok insan uzun süreli oksijen tedavisi görmektedir. KOAH artmış nefes
darlığına yol açan ileri derece akciğer hastalığıdır. Bazı kişilerin zamanla azalan akciğer fonksiyonları azalır ve bu rahatsızlığı gidermek için oksijen takviyesine ihtiyaç duyarlar.

Uzun süreli, düzenli oksijen tedavisi, KOAH hastaların yaşam kalitesini ve ömrünü önemli
ölçüde artırabilir. Birçoğunun her gün en az 15 saat oksijen tedavisi alması gerekebilir.

Tıbbi Açıdan Oksijen Tedavisi
Doktorunuz oksijen terapisine başlamak için size bir reçete yazacaktır. Bunu reçete cihazı nasıl kullanacağınızı ve ne sıklıkta kullanmanız gerektiğini anlatır. Bu reçetede, cihazın akış hızını ve dakika başına ne kadar oksijene ihtiyacınız olduğunu belirtir.

Burada önemli olan doktorunuzun talimatlarına harfiyen uymanızdır.

Güvenlik ipuçları
Bir kişinin oksijen kullandığı odada sigara içmeyin.
Ciddi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olmak için evinizde daha fazla yangın alarmı
yerleştirin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sürekli Uyku Hali ve Hayatınız Üzerindeki Etkileri
Herkes zaman zaman enerji düşüklüğü yaşayabilir fakat gündüzleri aşırı yorgunluk ve sürekli uyku hali hissediyorsanız bu durum için önlem almalısınız. Özellikle günlük aktivitelerinizi
engelleyen aşırı yorgunluk hali, nerede olursanız olun verimliliğinize olumsuz yönde etki
edecektir.

Yorgun olmak doktora görünmek için bir neden gibi görünmeyebilir fakat sürekli uyku hali,
ilerisi için ciddi sorunlara sebep olabilecek bir durumdur.

Sürekli Uyku Hali ve Hayatınız Üzerindeki Etkileri


1.Uyku Yoksunluğu
Gündüz aşırı uykulu olmanıza yol açan uyku yoksunluğu, karar verme ve karar vermeden
sorumlu beyin alanlarını olumsuz etkiler. Yapılan bir araştırma, uyku halinin, kişisel ikilemler
ve durumlar hakkında alacağınız kararları etkilediği ve uyku problemi olmayan kişilere
göre yanlış karar alabilme potansiyelinin arttığı bilinmektedir.



2.Konsantrasyon Bozukluğu
Gündüz vakti, aşırı uykulu hissetmeniz kronik yorgunluk belirtisi olabilir. Özellikle yoğun
çalışan kişiler, yaşadıkları sürekli uyku hali sebebiyle çalışma hayatlarında konsantrasyon
bozukluğu yaşadıklarını belirtmişlerdir. Bu sebeple işlerine odaklanamama ve hata yapma
olasılıkları da artmaktadır.

3.Verimlilikte Düşüş
Sürekli uyku hali sebebi ile, yavaşlayan algı seviyeniz ve düşük konsantrasyon, gün boyunca
üretkenliğinizin azalmasına sebep olur. Bu durum hem çalışırken hem de öğrenirken
motivasyonunuzun düşmesine ve öğrenme güçlüğü çekmenize neden olacaktır.



4.Trafikte Artan Kaza Riski
Uyku yoksunluğu yaşayan kişiler neredeyse alkollü araç kullanan kişiler kadar trafikte tehlike
arz etmektedir. Bu sebeple, uyku yoksunluğu problemi yaşayanların, özellikle uzun yola
çıkmadan, problemin çözümü için gerekli adımı atmalarını tavsiye ediyoruz. Uykulu araç kullnma,
alkollü araç kullanma kadar tehlikeli olabilir.





5.Sağlık Sorunları
Gündüz aşırı uykunun artmasına neden olan, uyku yoksunluğu da sağlığınız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Potansiyel olarak, yüksek tansiyon, depresyon ve obezite gibi uzun vadeli etkilere ek olarak, anksiyete ve hafıza problemleri gibi kısa vadeli problemlere de sebep olur. Uyku yoksunluğu yaşayanların, kalp krizi ve inme riski, yoksunluk yaşamayanlara göre daha fazla olabileceği gözlemlenmiştir.



6.Aşırı Uyku Hali ile Yaşamak
Gündüz aşırı uyku halinden muzdaripseniz yapabileceğiniz en iyi şey bir doktora görünmektir.
Aşırı uykulu olmanın birçok nedeni olabilir, obstrüktif uyku apnesi (OSA), narkolepsi ve gibi uyku bozukluklarını içerir. Doktorunuz ile görüşerek, davranışsal, psikolojik veya tıbbi
tedaviler ile uyku sorununuza kesin bir çözüm bulabilirsiniz.

Güzel bir uyku için tavsiyeler
Uyku kalitenizi iyileştirmek için tavsiyeler:

Yatmadan önce ışıkları kısabilir ya da karanlık bir ortamda kendinizi uykuya hazırlayabilirsiniz.
Yatmadan en az dört saat önce kafein kullanmayın.
Alkol uyku kalitesini azalttığı için uyku saatinize yakın bir zamanda alkol tüketmeyin.
Saati kendinizden uzaklaştırın. Saate sürekli bakma eğilimi uyku hazırlık aşamasında sizi strese sokabilir.
Feng shui gibi yatak odası tasarım prensiplerini uygulayarak veya uyku için aromaterapi yağlar kullanarak huzurlu bir uyku ortamı yaratın.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ketojenik Diyet ile Sağlıklı Zayıflama
Ketojenik diyet, vücudu ketoz olarak bilinen metabolik bir duruma sokan düşük
karbonhidratlı, protein ve yüksek yağlı diyettir.

Vücudunuz ketoz durumundayken, karaciğer vücut için ana enerji kaynağı olan ketonları
üretir. Ketojenik diyet ayrıca keto diyeti, düşük karbonhidrat diyeti ve düşük karbonhidrat
yüksek yağ (LCHF) diyeti olarak adlandırılır.

Keto diyetini farklı kılan nedir?



Vücudunuzun bir yağ yakıcı olarak bir şeker yakıcıdan daha verimli çalışacak şekilde
tasarlandığı önermesine dayanır.

Yağ mı? Şeker mi ?

Karbonhidrat açısından yüksek bir şey yediğinizde, vücudunuz glikoz ve insülin üretecektir.



• Glikoz, vücudunuzun enerji olarak dönüştürülmesini ve kullanılmasını sağlayan en kolay
moleküldür, bu yüzden vücudunuz için tercih edilen enerji kaynağıdır.

• İnsülin, kan dolaşımınızdaki glikozu vücudunuzda işlemek için üretilir.

Oldukça ilgi çekici değil mi?

Glikoz birincil enerji kaynağı olarak kullanıldığında, enerji için yağlar ihtiyaç duyulmaz ve vücudumuzda depolanır. Standart diyetlerde glikoz, diyet programınızda bulunan ana enerji kaynağıdır.

Bu durum ilk başta sorun gibi gözükmese de vücudun o kadar çok glikozu depolayamadığı zaman, bir sorun haline gelir çünkü ekstra glikoz daha sonra depolanan yağa dönüşür.
Vücudunuz ana enerji kaynağı olarak glikoz kullandığı için yağa dönüştürülen glikoz kullanılmaz. Böylece kilo almanız önündeki tüm engeller de kalkmış olur.

Ketojenik Diyet Nedir?
Şeker yakmak yerine yağ yakmalıyız. Karbonhidrat alımını azalttığınızda, vücut alternatif bir enerji kaynağı aramaya başlar ve vücudunuz ketoz olarak bilinen bir metabolik duruma girer. Ketoz doğal bir süreçtir ve insan vücudunu düşündüğünüzde mükemmel bir anlam ifade eder.

Muhtemelen haftalarca yemeksiz kalabileceğinizi, ancak sadece birkaç gün susuz yaşayabileceğinizi duymuşsunuzdur. Bunun nedeni ketozdur. Çoğu insanın, bir süreliğine
hayatta kalmak için vücudunda yeterli yağ bulunur. Vücudunuz ketoz durumunda olduğunda,
ketonlar üretir. Ketonlar karaciğerin yağ yakımından kaynaklanır.



Neden vücut karaciğerdeki yağları sürekli yakmıyor?



Vücudunuz insülin ürettiğinde, insülin yağ hücrelerinin kan dolaşımına girmesini önler, böylece yağlar vücutta kalırlar. Karbonhidrat alımını düşürdüğünüzde, kan şekeri düzeyleriyle birlikte glukoz seviyeleri düşer ve bu da vücudunuzdaki insülin seviyesini düşürür.

Bu, yağ hücrelerinin depoladıkları suyu serbest bırakmalarını sağlar (bu yüzden ilk önce su ağırlığında bir düşüş görürsünüz) ve daha sonra yağ hücreleri kan dolaşımına girebilir ve karaciğere yönelebilir.

Bu keto diyetinin son amacıdır. Bu durumda vücudunuz optimal düzeyde keton üretirken, siz de hem daha sağlıklı, hem de daha dinç hissedecek aynı zamanda kilo kaybetmeye başlayacaksınız.

Ketojenik Diyetin Faydaları
İnsanlar keto diyetinin hayatlarını değiştirdiğini söylediklerinde abartmıyorlar. Ketojenik diyete
geçmeye karar verdiğinizde, bunun sadece bir diyetten fazlası olduğunu çabucak fark ediyorsunuz. Ketojenik diyet, vücudunuza çok sayıda fayda sağlayan tamamen yeni bir yaşam tarzıdır.

Kilo kaybı
Çoğu insan kilo vermek için belirli tarzlarda diyetlere yönelirler fakat keto diyeti sağlıklı bir
şekilde kilo vermenin en etkili yollarından biridir. Ketojenik diyet vücut yağını bir enerji kaynağı olarak kullandığı için, kilo vermeye yardımcı olur.

Ketoda, yağ hücrelerinizin karaciğere gitmesine ve ketonlara dönüşmesine izin veren insülin (yağ depolayan hormon) seviyeleri düşer. Vücudunuz etkili bir yağ yakma makinesi haline gelir.

Kan Şekerinizi Kontrol Altına Alır
Ne yazık ki, birçok insan vücudunun insülin ile başa çıkamamasından dolayı diyabet hastasıdır. Keto, doğal olarak, çok fazla karbonhidrat yakmaması nedeniyle kan şekeri seviyesini düşürür, böylece vücudunuz glikoz üretemez. Keto’nun diyabet öncesi veya Tip II diyabetli insanlar için büyük yararları olduğu bilinmektedir.
Ketojenik diyeti, kan şekeri seviyenizi korumanıza yardımcı olduğundan, keto diyeti yaparken
günlük hayatınızda daha fazla kontrol sahibi olduğunuzun farkına varacaksınız.

Zihinsel odaklanma
Keto diyeti ile daha iyi bir zihinsel odaklanmaya sahip olabilirsiniz. Bu, deneyimlenmesi gereken faydalardan biridir. Karbothidratlardan kurtuluncaya kadar, karbonhidrat ağırlıklı gıdaların zihninize olan etkisini fark edemezsiniz.
Ketojenik diyette ise, zihinsel performansınız artar. İşin aslı, birçok insan sadece bu nedenle keto diyeti yapar. Zihinsel performansta bu artışın nedeni ise, ketonların beyniniz için mükemmel bir enerji kaynağı olmasıdır.

Vücut Enerjiniz Artar
Vücudunuz depoladığı glikoz tükendiğinde vücudunuzun yorgun düşer ve daha fazla karbonhidrata ihtiyaç duyar. Karbonhidratlar ayrıca kan şekeri seviyenizde ani artışlara neden olur.
Keto, vücudunuzun gün boyu daha enerji dolu hissetmesini sağlar ve daha sağlıklıdır.

Daha İyi İştah Kontrolü
Karbonhidrat ağırlı diyetlerde , genellikle bir yemek yedikten bir süre sonra çok daha çabuk bir şekilde acıkabilirsiniz.
Keto diyetinde ise , yağlar sayesinde vücudumuz daha uzun süre doygun hissedecektir. Böylelikle kendinizi aç hissettiğiniz zaman gelen atıştırmalık ihtiyacınıza karşı herhangi bir isteğiniz olmayacaktır.

Epilepsi
Keto diyeti, 1900’lerin başından beri epilepsi tedavisi kullanılmıştır. Bugün hala kontrolsüz epilepsi çekenler için en yaygın kullanılan tedavilerden biridir. Epilepsiden muzdarip insanlar için
ketojenik diyetin büyük bir faydası, ilaçlara bağımlı olma halini azaltmasıdır.

Kolesterol ve Kan Basıncı
Ketojenik diyetin trigliserit ve kolesterol seviyesi üzerinde olumlu etki yaptığı gözlemlenmiştir.
Damarlarda daha az toksik birikim olması, kanın vücudunuzda olması gerektiği gibi akmasını
sağlar.

Düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı diyetlerde HDL (iyi kolesterol) ve LDL’de (kötü
kolesterol) düşüş gösterir. Çalışmalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin diğer diyetlere göre kan
basıncında daha iyi iyileşme gösterdiğini göstermiştir. Bazı kan basıncı sorunları aşırı kilo ile ilişkili olduğundan, keto diyet, doğal kilo kaybı nedeniyle bu sorunlara karşı bariz bir savaşçıdır.

Akneye iyi gelir
Ketojenik diyeti uygulayan kişilerin ciltlerinde az yağlanmadan kaynaklı sivilce problemlerinde düşüş olduğu gözlemlenmiştir.

Ketojenik Diyete Nasıl Başlanır ?
Kendi başınıza ketojenik diyete başlayacaksanız temelde yapılması gerekenler şunlardır:
• Yemeklerinizi planlayın ve uygulayın,
• Günlük karbonhidrat hedeflerinizi hesaplayın,
• Yeterince su için,
• Yeterli uyku alın

Keto diyetine başladığınızda günlük makrolarınızın 20 g karbonhidratı aşmamasına özen göstermelisiniz. Tüm şekeri kesmek ve karbonhidrat tüketiminizin büyük bir çoğunluğunu sebzelerden almak amaç.
Gerçek şu ki, ilk aşamada yapmanız gereken, günlük yemek programınızı yapmak olacaktır.
Şu anda yemek planlamak havasında değilseniz, keto diyet programına uygun yiyecekleri tüketebilirsiniz fakat , bu durum genellikle makro hedeflerinizin gerisinde kalmanıza yol açacaktır.

Ketojenik Diyet Listesi
Ne yazık ki, ketojenik diyette istediğiniz her şeyi yiyemezsiniz. Bununla birlikte, diğer birçok
diyetin aksine, ketozda kendinizi bulduğunuzda, yiyemeyeceğiniz şeyler için istekleriniz
genellikle kaybolur.

Unutmayın, ketojenik diyetin amacı vücudunuzu ketoz haline getirmektir ve bunu yapmak için
karbonhidrat alımını azaltmanız gerekir. Karbonhidratların sadece sevdiğiniz ama aynı zamanda sizin yediğiniz sağlıklı yiyeceklerden de olmadığını anlamak önemlidir.
Örneğin, buğday (ekmek, makarna, tahıllar), nişasta (patates, fasulye, baklagiller) ve meyveden kaçınmak en önemli hedefiniz olmalıdır.



Kaçınılması gereken yiyecekler
• Hububat – buğday, mısır, pirinç, tahıl
• Şeker – bal, agave, akçaağaç şurubu
• Meyve – elma, muz, portakal
• Yumrular – patates, yams
• Baklagiller

Yemekler
• Etler – balık, sığır eti, kuzu, kümes hayvanları, yumurta
• Ispanak, lahana
• Brokoli, karnabahar
• Yüksek yağlı süt ürünleri – sert peynirler,tereyağı
• Kuruyemiş ve tohumlar – ceviz, ayçiçeği tohumu
• Avokado ve çilek – ahududu, böğürtlen ve diğer düşük glisemik etkili meyveleri
• Tatlandırıcılar – stevia, eritritol, keşiş meyvesi ve diğer düşük karbonhidratlı tatlandırıcılar
• Diğer yağlar – hindistancevizi yağı, yüksek yağlı salata sosu, doymuş yağlar, vb.



Ketojenik diyet yüksek yağlı bir diyet olduğundan, günlük kalorilerinizin çoğu yağlardan gelir.
Günlük ketojenik diyetinizde, net karbonhidrat 20 gramı geçmemelidir.

Ketojenik Diyette Sebzeler
Sebzeler ile ketojenik bir diyet zordur çünkü sebzelerin sağlıklı olduğu düşüncesiyle yetiştirildik. Ancak, bugün tükettiğiniz sebzelerin neredeyse tamamı karbonhidrat içerir.


Keto Diyeti ve Proteinler
Balık tercihen, yayın balığı, uskumru, somon, alabalık ve orkinos. Daha yağlı balık daha iyidir.
Kabuklu deniz ürünleri, istiridye, ıstakoz, yengeç, midye ve kalamar.
Bütün yumurtalar, mümkünse organik ve Omega-3 açısından zengin. Haşlanmış veya omlet şekilden tüketebilirsiniz.
Sığır eti. Kıyma, biftek, kızartmalar ve güveç eti. Mümkün olduğunda yağlı kesiminden tüketin.
Kümes hayvanları. Tavuk, hindi, ördek, bıldırcın, sülün vb.
Sakatat. Kalp, karaciğer, böbrek ve dil. Sakatat, vitamin / besin açısından en iyi kaynaklarından biridir.
Pastırma ve sucuk. Mümkün olduğunca katkı maddeleri olmamalı.
Doğal ve şekersiz fıstık ezmesi, bademli tereyağı
Keto Diyeti ve Sebzeler
Diyet esnasında sebzelere karşı dikkatli olmalısınız, öğünlerinize eklediğiniz sebzeleri (ve bunların karbonhidrat sayılarını) izleyin. Özellikle alımınızı sınırlandırmaya çalışın:

Yüksek karbonhidratlı sebzeler: Soğan, havuç, sarımsak, mantar ve kabak,
Patlıcangiller: Domates, patlıcan ve biber,
Meyveler: Ahududu, böğürtlen ve yaban mersini,
Turunçgiller: Limon, portakal
Tamamen nişastalı sebzelerden ve patates ve muz gibi meyve, sebzelerden kaçının.

Keto Diyeti ve Süt Ürünleri
Keto’da yiyebileceğiniz bazı süt ürünü örnekleri:

Yoğurt, iyi çırpılımış krema, süzme peynir, krem peynir, mozzarella peyniri, kaşar peyniri, parmesan ve beyaz peynir.
Süt içeren mayonez ve mayonez alternatifleri.

Ketozise Nasıl Ulaşılır?
Ketoz seviyesine mümkün olduğu kadar çabuk ulaşmanız gerekmese de, birçok insan ketozisi, keto yolculuğunda ilk başarılı kilometre taşları olarak görür.
Aşağıdaki adımlar, bunu başarmada size yardımcı olacaktır:

Ketozis seviyenizi artırmanın farklı yollarını en etkiliden en az etkiliye doğru şu şekilde
sıralayabiliriz:
Karbonhidrat alımını kısıtlamak: Günlük 20 gram ve altı, sıkı bir düşük karbonhidrat diyeti
olarak kabul edilir. Ketozise ulaşmak için lif alımını kısıtlamanız gerekmez.
Protein alımını azaltmak: Eğer mümkünse protein alımınızı vücut ağırlığınızın her 1
kilogramı için 1 gram olacak şekilde düzenleyin. Özellikle kilo fazlanız varsa, ulaşmayı
hedeflediğiniz kilo başına 1 gramı hedefleyebilirsiniz. Kişilerin optimal ketozis seviyesine
ulaşmak için çabalarken yaptıkları en büyük hata, genellikle gerekenden fazla protein almak
oluyor.
Doyabilmek için yeterince yağ alın. Yağ tüketimi, ketojenik diyetlerle açlık arasındaki en
büyük fark; ayrıca ketozise ulaşmak için yağ alımı gerekli. Yağlar aynı zamanda, ketojenik
diyetlerin sürdürülebilir olmasını sağlayan ve bu diyetleri açlıktan ayıran temel fark.
Aç olmadığınızda atıştırmayın. Gereksiz atıştırmalıklar kilo kaybını yavaşlatırken ketozis
seviyesini azaltıyor.
Gerekiyorsa intermittent fasting (aralıklı oruç) yapın. Aralıklı oruçlar keton seviyelerini
arttırmakta oldukça etkili olduğu gibi, kilo kaybını ve tip 2 diyabetin iyileşmesini hızlandırıyor.
Egzersiz yapın. Düşük karbonhidrat diyeti yaparken herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmak keton seviyesini de arttırıyor.
Ketozis’te olup olmadığını nasıl anlarsınız?

•Ağız kuruluğu ve su içme ihtiyacında artış: Yeterince su içmediğinizde, suyun içerisinde yer
alan tuz gibi elektrolitleri de alamaz, dolayısıyla ağız kuruluğu hissedersiniz. Yeterince su
içmeye özen gösterin.

•Tuvalet ihtiyacında artış: Bir keton türü olan asetoasetat, tuvalet ihtiyacınızı arttırırken, ketozisin idrar çubuklarıyla test edilebilmesini sağlar. Özellikle başlangıçta artan tuvalet ihtiyacı, daha çok susamanızın da temel nedenlerinden biridir.



•Keto nefesi: Keto nefesi, aseton adı verilen keton türünün nefesiniz yoluyla ağzınızdan çıkarken oluşturduğu ve nefesinizin zaman zaman tatlımsı kokmasına neden olan bir durumdur.

Ketoziste olduğunuzu anlamanıza yardımcı olacak diğer pozitif göstergeleri ise şöyle
sıralayabiliriz:

•Açlık hissinde azalma: Ketojenik diyet uygulayan pek çok kişi, iştah ve açlık hissinde gözle
görülür bir azalma olduğunu belirtiyor. Bunun sebebi, ketojenik diyet esnasında vücudun yağ
depolarını yakma yeteneğinin artması. Pek çok insan günde 1 ya da 2 defa yemek yiyerek,
bir nevi intermittent fasting uygulamış oluyor. Bu hem vakit hem de nakit tasarrufu sağlarken,
kilo kaybını da hızlandırıyor.

•Enerji artışı: Ketojenik beslenmeye başladığınızda keto flu denilen ve birkaç gün sürebilen
yorgunluğu üzerinden attıktan sonra, enerji seviyenizde belirgin bir artış olur. Bu durum
konsantrasyon ve bilinç artışı olarak da hissedilebilir.

Ketojenik Diyet Çeşitleri
Özellikle egzersiz yapan kişilerden gelen ortak bir soru, ketojenik diyeti yaparken iken kas
yapıp yapamayacağınızdır. Keto diyeti esnasında kas çalışmak istiyorsanız, vücut kütlesinin yağsız kilogramı başına 1.0 – 1.2g protein tüketmeniz önerilir.

Buna ek olarak ihtiyacınız dahilinde aşağıda bulunan keto diyetlerini de uygulayabilirsiniz.

• Standart Ketojenik Diyet (SKD): Herkesin bildiği ve çoğu insanın kilo vermeyi hedefledikleri
klasik keto diyetidir.
• Hedeflenen Ketojenik Diyet (TKD): Bu, SKD’yi takip ettiğiniz, ancak egzersizinizden önce az
miktarda hızlı sindirim yapan karbonhidrat aldığınız küçük bir varyasyondur.
• Döngüsel Ketojenik Diyet (CKD): Bu genellikle vücut geliştiriciler tarafından kullanılan daha
karmaşık bir varyasyondur. Bu varyasyonda, kendinizi glikojen ihityacınızı tamamen karşılamak için haftada bir gün ayırırsınız.

Eğer oldukça sıkı çalışıyorsanız, TKD veya CKD size göre olabilir.

Ketojenik diyetle ilgili tavsiyeler
Ketojenik diyetleri kolay ve keyifli hale getirmek için pek çok yöntem bulunuyor. Peki sevdiğiniz keto kahvaltıları nasıl hazırlarsınız? Nasıl daha fazla yağ tüketebilirsiniz? Ve dışarıda yemek yerken nelere dikkat etmelisiniz?

Kahvaltı

Kahvaltı, ketojenik beslenmeniz için mükemmel bir öğün. Çünkü neredeyse hepimiz yumurta
yemeyi seviyoruz.

Bir diğer seçeneğiniz, kahvaltıda yalnızca bir bardak kahve içmek olabilir. Düşük karbonhidrat ve yüksek yağ – keto diyeti uygularken açlık hissiniz de azalacağından, çoğu zaman kahvaltı etme ihtiyacı duymayabilirsiniz.

Yemek

Peki öğlen ve akşam yemeklerinde ne yapmalı? Et, balık ya da tavukla beraber, doymuş yağ bakımından zengin bir sos ve bol yeşillikle tüketebilirsiniz.

Dışarda yemek yerken

Büfede, bir arkadaşınızın evinde ya da restoranda nasıl keto beslenebilirsiniz? Temel nokta; ekmek ya da makarna gibi nişastalı gıdalardan uzak dururken, tabağınızı tereyağı ya da zeytinyağı gibi doğal yağlar ile doyurucu hale getirmek.

Ekmek tüketimi

Eğer ekmek yememekte zorlanıyorsanız, farklı kaynaklarda bulabileceğiniz düşük karbonhidratlı ekmek tariflerini deneyebilirsiniz.

Keto Diyeti ve Yağ Tüketimi

Yağ, ketojenik beslenmeyi doyurucu kılan temel faktör. Yemeklerinizi yağ ile pişirerek, yağlı
soslar hazırlayarak, tariflerinize peynir ya da avokado gibi yağlı tatlar ekleyerek yağ
tüketiminizi arttırabilirsiniz.

Dikkat: Ketojenik diyet uygularken en sık yapılan hatalardan biri, hazır olarak satılan “düşük
karbonhidratlı” ürünlerin tuzağına düşmek. Unutmayın, etkili bir ketojenik diyet, gerçek gıdaları temel almalı.

Ketojenik Diyeti ve Egzersiz
Egzersiz yapan insanların en büyük merakı ketojenik diyetinin fiziksel performanslarını etkileyip etkilemeyece gerçeğidir. Böyle bir durum uzun vadede doğru olmasa da, kısa vadede küçük bir düşüş yaşamanız mümkündür. Çünkü vücudunuzun dengeyi bulabilmek için biraz süreye ihtiyacı olacaktır.

İlginizi Çekebilir:10 Basit Adımla Bölgesel İncelme
Ketojenik Diyetin Zararları


Ketojenik beslenmenin tehlikeleri var mı?

Vücudunuz çok fazla keton üretiyorsa, o zaman ketoasidoza girer. Bu durumun, normal koşullarda ortaya çıkma olasılığı düşüktür, çünkü çoğu insan, ketozis için ideal aralıklar elde
etmekte zorlanır, bu yüzden tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunuz aralığa ulaşmanız pek
olası değildir.

Vücuduma Ne Oluyor?

Vücudunuz karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden sonra geçiş aşamasında, enerji için yağların
parçalanmasıyla başa çıkmaya hazır olmayacaktır. Keto’ya geçiş yaparken vücudunuzun tüm
glikojen depolarını kullandığı ve keton üretmek için yağ parçalamak için yeterli enzime sahip
olmadığı bir geçiş döneminiz olacaktır.

Bu durumda, kendinizi uyuşuk ve bitkin hissedebilirsiniz. Keto diyetin ilk haftasında, birçok kişi baş ağrısı, zihinsel yorgunluk, baş dönmesi ve ağırlaşma hissedebilir. Bu durum, elektrolit kaybından kaynaklanır, dolayısıyla gün boyunca programınıza devam etmeniz önemlidir. Böyle bir hissiyata sahip olursanız, tuzlu su ile durumu bir nebze de olsa kurtarabilirsiniz. Sodyum, çok ihtiyaç duyulan elektrolitlerin yenilenmesine yarar ve vücutta su tutmaya yardımcı olur.

Keto Gribi
Keto grip, bazı kişilerin ketoya geçerken karşılaştığı çok yaygın bir deneyimdir. Genellikle birkaç gün içinde geçer, ancak buna karşı aktif önlemler almazsanız, daha uzun süre kalabilir.

Ketoya geçiş yaparken, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı ve kramplar ile birlikte biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Kulağa eğlenceli gelmiyor ama bunun neden olduğunu anlamak
önemlidir.

• Ketojenik diyet esnasında, her zaman elektrolit ve su kaybediyorsunuz. Bununla mücadele
etmek için, bir bulyon küpünden güzel bir içecek hazırlayabilirsiniz.
• Geçiş yapıyorsunuz. Uzun bir süredir vücudunuzu aldığınız karbonhidratı glikojene dönüştürmeye alıştırdınız, böylece keto’ya geçiş yaptığınızda, vücudunuzun yeni düzene alışmak yapmak için zamana ihtiyacı vardır.

Keto Diyetinde Yan Etkiler
Vücudunuzun kimyasında yaptığınız bu değişikliğin zaman zaman yan etkileri olacaktır. Sonuçta yıllardır süre gelen beslenme düzeninizi değiştiriyorsunuz ve bazı yan etkilerin ortaya çıkması gayet normaldir.

Kramplar

Keto, bir idrar söktürücüdür, vücudunuz sıvı kaybediyorsa, kramplara neden olabilir. Bunları önlemek için, keto gribini önlemek için yaptığınız aynı şeyi yaparsanız ve bu da su ve sodyum alımınızı artırır. Krampların hala devam ettiğini fark ederseniz, magnezyum takviyesi almayı düşünebilirsiniz.

Kabızlık

En yaygın kabızlık nedeni dehidrasyon olduğu için, her gün içtiğiniz su miktarını arttırarak
bunu önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca yediğiniz sebzelerin lif içerdiğinden emin olmalısınız.

Kalp çarpıntısı

Bu durum kulağa daha korkutucu geliyor. Kalbiniz, ketojenik diyete geçerken daha hızlı çarpabilir ve bu durumda zorlanmanıza sebep olabilir.
Eğer sorun uzun bir süre devam ederse, o zaman yeterince su içtiğinizden ve yeterince tuz
aldığınızdan emin olmalısınız. Sorunun halen devam etmesi durumunda, potasyum takviyesi
almanız gerekebilir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, ketojenik diyet sağlık ve beslenme açısından faydalı bir diyettir. Keto diyetini denemeye karar verdiyseniz, vücudunuzu ihtiyacı olan programa göre kendi listenizi oluşturun ve kurallara dikkatle uyun.

Diyeti yapmaya karar verirseniz, doktorunuza danışmanız, istenmeyen yan etkiler açısından tercih edilmektedir.
TuFaN34 is nu online TuFaN34 isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin. Mesajı Moderatöre bildir  
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Folik Asit Nedir ve Kilo Kaybına Yardımcı Olur Mu?
Folat veya B9 vitamini olarak da adlandırılan folik asit, koyu yeşil sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, kök sebzeler, süt ve tohumlarda bulunur. Folik asitin eksikliğinin temel sebebi muhtemelen hamilelik ve doğum kusurlarıdır. 1998 yılından itibaren, tahıl ürünleri, doğum kusurları riskini azaltmaya yardımcı olmak için folik asitle takviye edilmeye başlandı.

Folik asitin vücuttaki rollerinden biri, vücutta yeni DNA, RNA ve yeni hücreler üretmesidir.

Hamilelik sırasında, bu işlem son derece artmaktadır, bu yüzden hamilelik sırasında yeterince folik asit olması bebeğin sağlığı için önemlidir.



Folik asit vücutta birçok başka işleve sahiptir, ancak folik asit kilo kaybına yardımcı olur mu?

Folik Asit Kilo Kaybına Yardımcı Olur Mu?
Folik Asitin Fonksiyonları
Vücutta yeni hücrelerin oluşmasına yardımcı olmanın yanı sıra, folik asit yeni kırmızı kan hücreleri yapmak için kullanılır. Böylece, demir ve diğer besin maddeleri gibi, folik asit eksikliği de anemiye yol açabilir.

Folik asit, B6 ve B12 ayrıca kanda homosistein düzeylerinin daha düşük olmasına yardımcı olur. Yüksek düzeyde homosistein, kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir.



Folik asitin diğer önemli bir işlevi de beyin sağlığına ilişkindir. Kandaki düşük seviyelerde folik asit ve yüksek düzeyde homosistein, zayıf bilişsel sağlıkla ilişkilendirilebilir.

Folik asit, kognitif fonksiyon için yararlı olan, omega 3 metabolitlerini kanda tutmaya yardımcı olur. Kanda daha yüksek seviyelerde folik asit ve omega 3’e sahip olmak, beyin sağlığı ve bunama ve depresyon riskini azaltmak açısından avantajlı olabilir.

Tüm B vitaminleri, vücudun karbonhidratları ve enerji için yağları parçalamasına yardımcı olmada bir role sahiptir. Koenzimler olarak kabul edilirler; Metabolik süreçler için gerekli olan enzimleri “açmak” için yardımcı olurlar.

Yeterli Folik Asit Almama Riskleri
Yeterli folik asit almayanların sahip olduğu bazı belirtiler şunlar olabilir: iştah kaybı, dilin iltihabı, düşük iştah, düşük enerji, zihinsel bulanıklık veya ishal. Yeterince folat almamak megaloblastik anemiye yol açabilir.

Hamile kadınlar için yeterince folat alma riski, doğum kusurlarının armasına sebep olabilir.

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), çölyak hastalığı veya besin emilimini etkileyen diğer rahatsızlıkları olan kişiler, yeterli folatı emmemede risk altında olabilir. Alkol ayrıca folik asit emilimine de müdahale edebilir.

Folik Asit Kilo Kaybına Yardımcı Olur Mu?
Folik asitin kilo almanıza yardımcı olacağını öne sürmek için güçlü bir kanıt yoktur. Kilo regülasyonunu ve metabolizmasını etkileyen birçok faktör vardır.

Bir folik asit takviyesi almaya başlarsanız, muhtemelen bir doz folik asit aldığınız için büyük bir kilo kaybı olmaz.

Folat eksikliğiniz varsa ve diyetinizde ya da ek yoluyla daha fazla yer almaya başlarsanız, enerji düzeyinizi etkileyen herhangi bir belirtiyi tersine çevirebilirsiniz.

Bu durumda, folat eksikliği anemisinin neden olduğu düşük enerjiyi tersine çevirmek için daha fazla folat almak kilo vermede yardımcı olabilir, çünkü artık daha fazla hareket etmek için daha fazla enerjiniz olacaktır.

Bu muhtemelen çoğu insan için norm değildir.

Bazen B vitaminleri, kilo kaybı takviyeleri veya enerji içeceklerine gerçekten yüksek miktarlarda eklenir, çünkü karbonhidratları ve enerji için yağları parçalamak için kullanılırlar.

Ancak, sadece çok yüksek oranda B vitamini aldığınız için, metabolizmanızın tekrar ortaya çıkacağı anlamına gelmez.

Muhtemelen ne olacağı, vücudunuzun o zaman ihtiyaç duymadığınız B vitaminlerini dışarıda bırakacaktır.

B vitaminleri suda çözünür ve vücutta kolayca depolanmazlar, böylece idrar yoluyla atılırlar.

Çok Fazla Folik Asit Almak Tehlikelimidir?
Yiyeceklerden çok fazla folik asit almak genellikle bir sorun değildir. 19 yaşın üstündeki erkek ve kadınlar için RDA alımı 400 µg, hamile kadınlar için ise 600 µg’dır.

Bir folik asit takviyesi almayı düşünüyorsanız, özellikle ilaç kullanıyorsanız özellikle doktorunuza danışın. Folik asit takviyesi bazı takviyelerle etkileşime girebilir.

800 ug’nin üzerinde almak, sinir sistemini etkileyebilecek bir B12 vitamini eksikliğini maskelemek için bir endişe olabilir.

İlginizi Çekebilir: Serotonin Hormonu Nedir ve Kolayca Nasıl Artırılır ?
Sonuç olarak,

Folik asit birçok sebepten dolayı önemlidir. Karbonhidrat ve yağların enerji için parçalanmasında, kandaki homosistein seviyesinin düşürülmesinde, yeni DNA üretmede ve vücutta yeni alyuvarlar oluşturmak için özel olarak kırmızı kan hücrelerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Folik Asit, hamilelik sırasında önemli bir rol oynar ve hamile kadınlar yeterince folat aldıklarından emin olmalıdırlar. Folat yapraklı yeşillikler, meyveler, kepekli tahıllar, baklagiller ve sütlerde bulunur.

Folik asit ve kilo kaybı arasında güçlü bir bağlantı yoktur. Tüm vitaminler ve mineraller genel sağlık için önemlidir ve tüm B vitaminleri metabolik süreçler için gereklidir. Sadece bir kilo kaybı takviyesi veya enerji içeceği yüksek B vitaminleri düzeyine sahip olduğu için metabolik hızı arttıracağı anlamına gelmez.

Yeterli folat seviyesi çoğu insan için diyet kaynaklarından elde edilebilir. Bir takviye almadan önce doktorunuzla konuşun çünkü bir folik asit takviyesi bazı ilaçları etkileyebilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kısa Sürede Kolay Bronzlaşmanın Yolları
Yaz aylarının en büyük sorunsallarından biri de, hızlı bronzlaşmak için ne yapmalıyım ? sorusudur. Çoğu kişi hızlı bronzlaşmak için bronzlaştırıcı ürünleri kullanırken bazıları da doğal ürünler kullanarak kolay bronzlaşmanın yollarını arar.

Sağlıklı bronzlaşmak için uygulayabileceğiniz bir çok yöntem vardır. Burada en önemli konu, ismini duymadığınız ürünlerin, bronzlaştırma ile ilgili vaatlerine aldanarak cildinizde istenmeyen hasarlara yol açmamaktır.

Bir yandan bu önlemleri aklınızda tutarken bir yandan da yaz aylarında güneşlenirken nasıl bronzlaşmak gerektiği sorunsalını da çözmek gerekir. Güneşlenmek, cildinizin bronzlaşması ve güzel bir görünüm elde etmek için, ne kadar iyi gibi gözükse de önemli olan bunu sağlıklı bir şekilde yapmaktır. Böylelikle tatilinizi zehir edecek herhangi bir yan etkiye de maruz kalmamış olursunuz. Hem sağlıklı hem de doğal yollarla bronzlaşmak istiyorsanız uygulayabileceğiniz bir kaç bronzlaşma yöntemi vardır;



Bronzlaşma Yöntemleri:Kolay Bronzlaşma
1.Zararlı Güneş Işınlarından Gözlerinizi Koruyun


Güneşlenirken en büyük dostunuz şapkanızdır. Güneş gözlüğü yerine şapka tercih etmeniz gözlerinizi korumakla birlikte, güneşten gelen ışığın hipotalamus bezini uyarmasıyla melanin üretimini artırarak bronzlaşmanıza olum etki gösterecektir. Bu yüzden hem başınızı korumak hem de sinir bozucu gözlük izlerinden kaçınmak için şapka doğru bir korunma yöntemi olacaktır.

2. Cildinizi Ölü Deriden Arındırın


Cildinizin üzerinde oluşan ölü deriler hızlı bronzlaşmanızın önünde engel oluşturur. Bir çok kozmetik firması tarafından sunulan cilt temizleyici aynı zamanda peeling etkili losyonlar sayesinde cildinizi ölü hücrelerden arındırabilirsiniz.

Hoşunuza giden bir ürün ile cilt temizliğinizi yaparak nemlenmesini sağlayın. Tüm cildinize eşit şekilde uyguladığınız peeling ürününden sonra canlandırmak ve nemlendirmek için çeşitli krem ve losyonlar kullanabilirsiniz. Böylelikle vücudunuzu güneşe teslim etmeden önce yapılması gereken ön hazırlığı da yapmış olacaksınız.



3. Kahve ile Güneşsiz Bronzlaşma
Mükemmel bir bronzluk için tatile ihtiyacınız olduğu bir gerçektir. Bu imkana sahip değilseniz, bütçe dostu bronzlaşma yöntemleri tam size göre. Yan etkilere maruz kalmadan, evde hızlı bir şekilde bronzlaşmak için ihtiyacınız olan şey ise kolayca edinebileceğiniz kahve olacaktır. Kolay bronzlaşma yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntem olan kahve ile bronzlaşma yöntemine siz de bir şans vermelisiniz.

Hazırlayacağınız kahve kürünü cildinize sürerek evde doğal bir bronzluk için gereken her şeye sahip olabilirsiniz. Üstelik kahve kürü selülitlerinize de iyi gelecektir.

Bronzlaşmak İçin Kahve Kürü Hazırlanması

Malzemeler:

Bir fincan kahve tozu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:

Edindiğiniz kahve tozu ile birlikte zeytinyağını macun kıvamı elde edene kadar karıştırın.
Bu karışımı yüzünüz, bacaklarınız ve kollarınız öncelikli olmak üzere tüm vücudunuza uygulayın.
Bu karışım yaklaşık 15 dakika boyunca cildinize bırakın. Ilık su ile yıkayın.
4. Limon Etkisi
Limon, aynı zamanda evde kısa sürede bronzlaşmak için bitkisel bir yöntemdir. Limon uygulaması melanin üretimini artırabilirsiniz. Bölgesel olarak uyguladığınız bu yöntem kolay bronzlaşmanın püf noktalarından biri olduğundan pozitif sonuçlar almanız mümkün olacaktır.

Uygulanması kolay olan bu yöntem, taze limondan sıktığınız limon suyunu cildinize uygulamanız ile yapılır. Bu uygulamayı yaptıktan sonra 15 dakika bekleterek ılık su ile yıkamanız önerilir.



Limon suyu cildin güneş ışığına duyarlılığını artırabileceğinden aynı yöntemi güneşlenirken uygulamanız önerilmemektedir.

5. Kakao tozu
Kakao tozu, hızlı bir şekilde bronzlaştırmak için kullanılan yöntemlerden biridir.

Siz de bronzlaşmak için kakao tozu kullanmak istiyorsanız işte nasıl uygulayacağınıza dair bir kaç ipucu;

Malzemeler

¼ çeyrek fincan kakao tozu
Güvenilir bir krem
Uygulanışı:

Edindiğiniz vücut kremi ve kakao tozunu iyice karıştırın ve cildinize uygulayın. Uygulama işlemini makyaj süngeri ile yapabilirsiniz.
Yaklaşık 15-20 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayabilirsiniz. En iyi sonuca ulaşmak için birkaç kez tekrarlayın.
6. Su İçmeyi Unutmayın


Niyetiniz sağlıklı bronzlaşmak ise, su, bu aşamada önemli bir etkendir. Cildinizin sağlıklı gözükmesi ve parlaması vücudunuzun aldığı su miktarı ile orantılıdır.

Özellikle hassas cilde sahip kişiler yaz aylarında mümkün olduğunca fazla su tüketmelidir. Su tüketmek, hem cildinizin bronzlaşmasına olumu etki yapar hem de cildinizin maruz kalabileceği ışınlara karşı pozitif etki yapacaktır.Cildiniz hassassa, mükemmel bir bronzluk elde etmez. Bu nedenle yeterli miktarda su tükettiğinize emin olmanız gerekiyor.



Su sadece sağlığınıza değil cilt sağlınız için de önemli bir rol oynar. Vücut sistemleri iyi çalışmak için suya ihtiyaç duyarlar. Dahası, az su tüketimi, dehidrasyon, kuruluk, matlaşma ve cilt pürüzlüğü gibi bir çok cilt problemine neden olabilir. Bu deri sorunları bronzlaşma sürecini etkileyebilir. Ayrıca cilt hasarına yol açabilir ve cilt durumunuz kötüleştirebilir. Cildinizin bronzlaşmak için yeterli derecede nemlendiğinden emin olmak için, günde en az 8 bardak su içmelisiniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Chia Tohumu Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Besleyici ve kolay hazırlanabilen chia, çöl bitkisi olan salvia hispanicadan üretilir. Güney Meksika’da bolca yetişen nane ailesinin bir üyesi olan yenilebilir bir tohumdur. Kolomb öncesi dönemlerde, Aztek ve Mayalıların diyetlerinin ana bileşeni olan chia tohumu ve Aztek savaşçılarının temel hayatta kalma besiniydi. Aztekler, chia tohumunu tükürük akışını artırmak ve eklem ağrısı gibi ağrıları hafifletmek için chia tohumundan faydalanmışlardır.

Chia Tohumu Nedir?
Chia tohumları omega-3 yağ asitleri açısından çok zengin olup, keten tohumundan bile daha fazla omega-3 bulundurmaktadır. Chia’nın ketenden başka bir avantajı ise: anti oksidan bakımından çok zengin olmasıdır. Ketenin aksine, besinlerin öğütülmeden yenilebilir olmasıdır.



Chia Tohumu Besin İçeriği
Chia tohumu besin içeriği bakımından zengindir. Chia tohumları, kalsiyum, fosfor, magnezyum, manganez, bakır, demir, molibden, niasin ve çinko sağlayısıdır. Lif kaynağı olarak da zengin bir besin olan chia tohumunun kalp hastalıkları, obezite ve metabolik sendrom üzerine olumlu etkileri olduğunu biliyor muydunuz?



Kan Şekeri Üzerine Etkisi
Yapılan çalışmalarda chia tohumunun öğün sonrasını kan şekerini kontrol altına almasına destek olduğunu ve iştahta azalmaya neden olduğu belirtilmiştir.

Zayıflamaya Yardımcı Olur
Yapılan çalışmalara göre chia tüketimi iştah kontrolü sağlarken bir yandan da trigliserit seviyesini düşürmektedir. Antioksidan özelliği ile de vücut direncini destekleyen chia için günlük tüketim önerisi ise 2 yemek kaşığından fazla olmamasıdır.

Sütten daha fazla kalsiyum içeren bu süper besin, yağ yakmayı hızlandırır. Vejeteryan beslenenler veya süt içemeyenler için alternatif bir besindir. Kalsiyum, kemik erimesini önlemeye yardım eder, özellikle menopoz döneminde kadınların tüketmesinde fayda vardır.



Bunu da beğenebilirsiniz:Çörek Otu Yağı Ve Az Bilinen 8 Faydası


Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?
C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı korur.
Kalsiyum özleriyle yağ yakma metabolizmasını hızlandırıp kilo verdirir.


Protein içeriğiyle yağdan kilo vermeyi ve uzun süre tok kalmayı sağlar.
Diyet lifleriyle bağırsakları temizler ve kabızlığı önler.
Omega 3 yağlarıyla beyni korur, daha çabuk doymayı sağlar.
Magnezyum içeriğiyle adet sancısını ve kas ağrılarını azaltır.
Demir içeriğiyle kansızlığa iyi gelir, adet dönemi düzensizliklerini giderir.
Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?
Chia, genellik chia tohumu diyeti yapanlar tarafından kullanılmaktadır. Nasıl kullanırım derseniz? Chia tohumunu meyve sularının içerisine konularak içilebilir ya da yapılan bir yemeğin içine karıştırılarak tüketebilirsiniz. Ancak meyve suyunun taze sıkılmış olması önemlidir. Bunlardan başka, bir bardak su içerisine koyduğunuz bir yemek kaşığı chia tohumunu yarım saat bekletip, suyu içebilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Graviola (Tarçın Elması) Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Güney Amerika’da popüler olan, Guanabana olarak da bilinen soursop, bir çok içecek ve dondurmada kullanılan tatlı, dikenli, yeşil bir tropikal meyvedir.

Gıda alanlarında kullanımına ek olarak, tarçın elması tıbbi alanlarda da kullanılmaktadır.
Guanabana meyvesi ve graviola ağacı yaprakları, karın ağrısı, ateş, parazit enfeksiyonları, hipertansiyon ve romatizma tedavisinde kullanılmaktadır. Bu faydalarına ek olarak sakinleştirici etkisi de mevcuttur.

Guanabana (Tarçın Elması) Nedir?
Graviola bitkisinde yetişen tarçın elması tıbbi literatürde Annona Muricata, soursop ve guabana olarak da geçmektedir. Graviola ağacı 25-30 metre yükseliğe kadar uzanan bir ağaç olup 30 cm büyüklüğünde meyveler verebilir.
Guanabana meyvesinin kabuğu çok acı olmasına rağmen meyvesi yumuşak ve tatlıdır. Soursop bol miktarda C vitamini, kalsiyum,fosfor ve az miktarda demir ile birlikte tiamin, riboflavin ve niasin gibi birkaç B vitamini türünü içermektedir.



İlginizi Çekebilir : Çörek Otu Yağı Ve Az Bilinen 8 Faydası

Graviola Bitkisi Kullanım Alanları
Guanabana mide ağrısı, ateş, ağrı, öksürük ve astım gibi solunum problemlerine ve diğer birçok tıbbi problemi gidermek amacı ile kullanılmaktadır.

İçeriğinde bulunan asetogenin adı verilen yağ asitleri sayesinde özellikle kanser gelişimini önleme veya yavaşlatma amacı ile kullanılmaktadır.



Araştırmacılar soursoptaki bazı bileşiklerin doğal olarak antiviral ve antiparazitik olabileceğini ve iltihabı baskılayabileceğini de söylemektedir.

Graviola Bitkisi Faydaları
Amerika’ da bir ilaç firmasında tarafından yapılan testlerde 1970’’li yıllardan beri tarçın elması ve kanser ilişkisini araştırılmış ve aşağıdaki olumlu etkiler görülmüştür;

Kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlatmada ve durdurmada sıklıkla kullanılan kemoterapi ilaçlarından 10,000 kat daha etkili olduğu,
Meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanseri dahil 12 çeşit kanser tipinde tarçın elmasında (Graviola) bulunan bileşenlerin yalnızca kanser hücrelerini hedef alarak yok ettiği,
Kemoterapi de olduğu gibi sağlıklı hücrelere hiçbir zarar vermediği, ve seçici olarak yalnızca kanser hücrelerini hedef aldığı,
Yapılan pek çok çalışma ile kanıtlanmıştır.

Graviola Meyvesi Kullanım Önerileri
Guanabana meyvesi ile ilgili tavsiye edilen herhangi bir tüketim miktarı bulunmamaktadır. Bununla birlikte içeriğinde bulunan alkaloid sebebiyle fazla kullanımın parkinson hastalığına benzer şekilde nörolojik semptomlara neden olabileceğinden, aşırı derecede tüketimden kaçınmalısınız.

Tarçın elması veya hapları ile tedavi olmadan önce mutlaka doktorunuza danışarak tavsiye alın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kalbe iyi Gelen Besinler ve Faydaları
Günümüzde hayatın hızlı akması ile birlikte beslenme alışkanlıklarımız da bu doğrultuda şekillendi.

Özellikle fastfood ve benzeri gıdalara yönelinmesi ile birlikte kalp ve damar sağlığınız da olumsuz olarak etkilenmektedir. Bu yüzden yaptığınız gıda seçimlerinde kalbe iyi gelen besinleri ön sıralara almanız kalp sağlığınızı ve enerjinizi büyük ölçüde etkileyecektir.

Kalp ve damar sağlığınızı korumak için kalbe iyi gelen besinler listesini sizler için hazırladık.



Kalbe İyi Gelen Besinler Nelerdir?
1. Karpuz
Yaz aylarının değişilmezi arasında olan karpuz, hepimizin beğendiği tadının yanı sıra, düşük kalorili olması, lifli yapısı ve doğal antioksidan kaynağı olması sebebiyle kalbe iyi gelen bir besindir.

Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini belirten uzmanlar, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.



2. Yoğurt
Araştırmalara göre az yağlı yoğurt tüketerek kalp rahatsızlığı riskini azaltabilirsiniz. Ayrıca içinde bulunan vitamin, lif ve antioksidanlar sayesinde sindirim sisteminiz için de yararlıdır.

Tüketim önerisi olarak yağsız ve kaymaksız olanı tercih etmeniz gerekmektedir. Mümkünse geleneksel ev tipi yoğurt mayalayarak tüketin.

3. Domates
Domates bir yaz sebzesi olup, yaz mevsiminde tüketilmelidir. Genel bir kural olmamakla beraber her sebze ve meyve mevsiminde tüketilmelidir. İnsan vücudu (metabolizması) mevsimlere bağlı olarak farklı çalışır.

Domatesin insan sağlığına faydaları nelerdir?

Antioksidan
Kalp büyümesine karşı önleyici
Kalbin dıştan yağlanmasına karşı hem koruyucu hem de yok edici
Makula dejenerasyonuna karşı önleyici ve koruyucu olması
İyi huylu prostat büyümesine bağlı idrar yapma zorluğuna karşı
Yüksek göz tansiyonun düşürülmesinde olumlu etkisi vardır
Kolestrolün düşürülmesinde ve dengelenmesinde yardımcı olur.
Domatesin yukarıda sayılan faydalarından tam olarak yararlanabilmek için tohumdan yetişen domates olması gerekmektedir. Ne yazık ki diğer domateslerden aynı verimi almanız mümkün olmayacaktır.

4. Avakado
Avakado içerdiği zengin miktardaki c vitamini ve mineraller ile kalp ve sindirim sistemi için çok faydalıdır. Lifli içeriğe sahip olduğu için sindirim sistemi organlarının tümüne faydalıdır. Avakado ayrıca kansere karşı bünyeyi güçlendirici özelliği bulunmaktadır.

5. Kara Lahana
Dünya genelinde de bolca tüketilen bir bitki olan karalahana başta K, C, A vitamini başta olmak üzere, kalsiyum, manganez, folik asit deposu lifli bir gıdadır.

İçerdiği önemli vitaminler sayesinde, kan pıhtılaşmasına iyi gelir, kemiklerinizi korur ve kireçlenmesini önlemeye karşı yardımcıdır. Kalp ile ilgili karşınıza çıkabilecek herhangi bir problemin riskini azaltır, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir. Soğuk algınlığı gibi gribal enfeksiyonların tedavi sürecinde vücudun savunma mekanizmasını arttırır.

6. Ceviz
Gün içerisinde yaptığınız ufak atıştırmalarınız arasına cevizi de eklemeniz şiddetle tavsiye edilir. İçerdiği antioksidan ve omaga-3 sayesinde kalp fonksiyonlarınızı düzene sokar. Ayrıca yağlı gıdaların damarlara verdiği zararı azaltır.

7.Kinoa
Kinoa görünümü ve tadı tahıla benzeyen ıspanakgiller familyasına ait bir çeşit otsu bitkidir. Etli ve besleyici yaprakları vardır, salkım salkım çiçekler açar ve bu çiçekler zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşürler.

Kinoa diğer tahıllara göre yaklaşık iki katı miktarda lif içermektedir. Kendisi ile yakın besin özelliklerine sahip zeytinyağı ve avokadoya göre daha çok lif içerir ayrıca glütensizdir. İçeriğinde bulunan lignin pek çok kanser türlerine karşı koruyucu etki göstermekte ve kalbi güçlendirmektedir.

8. Somon
Araştırmalara göre her hafta 1 defa somon tüketmek, koroner kalp rahatsızlığına yakalanma riskini %30 oranında azalttığını belirtiyor. İçerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp ve damar sağlığımızı korumaya yardımcıdır. Omega-3 yağ asitleri vücudumuzdaki trigliserit düzeyini azaltarak damar tıkanıklığına yol açan plakların oluşumunu engeller.

Elbette balığı da kızartmak yerine ızgara veya buğulama şeklinde pişirmeniz gerekmektedir. Bu şekilde kızartma yağının zararlarından da etkilenmemiş olacaksınız.

9. Badem
Badem; A, B, C, E vitaminleri, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, antioksidan ve E vitamini, omega6, yağ asitleri açısından zengindir. Kalp krizine karşı koruyucudur.

Düzenli olarak her gün en azından 4-5 tane badem yiyenlerde koroner kalp rahatsızlığı daha az görülmektedir.

Bademde mono ve poli doymamış yağ bulunur. Bu yağlar LDL (kötü huylu) kolestrolü düşürücü ve iyi kolestrolünüzü çıkartıcı etkiye sahiptir.

10. Baklagiller
Baklagiller, yüksek posa içeriklerinden dolayı kalp-damar rahatsızlıklarından koruyucudur. Kan kolesterol seviyelerinizin dengelenmesinde önemli bir rol oynarlar. Haftada 1-3 kere muhakkak kurubaklagil tüketmeniz kalp sağlığınız için olumlu olacaktır.

Sağlıklı kalın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Serotonin Hormonu Nedir ve Kolayca Nasıl Artırılır ?
Serotonin hormonu, ruh halinizi etkileyen ve beyinde sentezlenen bir kimyasaldır.

Bu özelliği ile serotonin hormonu ruh halinizi düzeltmede anahtar rolünde bir görevi bulunmaktadır. Ayrıca beyinde iletilen sinyallerin kimyasal yollarla taşınmasında görevlidir.

Serotonin eksikliğinde elektrik sinyalleri gerektiği gibi iletilemez. Bu eksiklikte ortaya çıkan en ciddi sonuç duygu durumunda bozukluk yani depresyondur. Depresyon gibi zihinsel sorunlarda da genellikle serotonin hormonu seviyesinde düşüklük görülmektedir. Örneğin, panik atak ya da anksiyete hastaları üzerinde yapılan araştırmalarda bu hormonun gereken düzeyin altında olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden antidepresan ilaçların birçoğu beyinde serotonin miktarını artırmaya yönelik çalışırlar. Serotonin ayrıca hafıza, uyku, öğrenme yeteneği üzerinde doğrudan etkilidir.



Görüldüğü gibi serotonin hormonunun ruh halimizdeki etkisi azımsanamayacak kadardır. Beyninizde bulunan serotonin seviyesini düzene sokmanız sizi daha pozitif, mutlu, kendine güvenen bir insan haline getirecektir.

Serotonin neyi etkiler?

İştah düzeyinizi,
Vücut ısınızı,
Ağrı algınızı,
Depresyon,
Migren,
Mide ve bağırsak zarlarını.
Doğal Yollarla Serotonin Hormonu Nasıl Artırılır ?
Antidepresanlar genellikle serotonin tedavisinde ilk başvurulan yöntem olsa da libidonuzu ve enerjinizi düşürme gibi yan etkileri bulunmaktadır.



Tabii ki modern tıbbın bize sunduğu bu nimetlerden yararlanmayın demiyorum ama daha doğal yollar ile serotonin nasıl artar sorusuna bir cevap bulmak istiyorsanız işte size yardımcı olacak bir kaç öneri;

B6 Vitamini almaya özen gösterin
Serotonin hormonunuzu dengelemek için B6 vitamini önemli bir etkendir. B6 vitamini açısında zengin gıdalar, ıspanak, şalgam, sarımsak, karnabahar, kereviz, balık (özellikle ton balığı, somon), kümes hayvanları (tavuk ve hindi) ve yağsız dana bonfiledir.

Glutensiz tahıllardan tüketin
Glutensiz tahıllar nelerdir ?

• Amaranth
Azteklerin kutsal gıdası olan amaranth protein, kalsiyum, demir ve lifçe yüksektir.

• Esmer pirinç
Pirincin bir sürü çeşidi vardır fakat esmer pirinç B vitaminince en yüksek değere sahiptir.

• Karabuğday
Karabuğday B vitamini, lif, demir, magnezyum, fosfor ve çinkoca zengindir.

• Darı
Kuş yemi olarak da bilinen darı çok yönlü besince yoğun tahıldır. Darı B vitamini, fosfor ve magnezyumca zengindir ve mısır ve pirince göre proteince daha zengindir.

• Kinoa
Teknik olarak çim olan kinoa ıspanak ile bağlantılıdır. Kinoa Güney Amerika da yetişir ve çeşitli renkte türleri bulunur. Kinoa protein, lif, vitamin E, magnezyum, demir, fosfor, bakır ve çinkoca zengindir.

Yukarıda saydığım besinleri yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Bu tahıllar sayesinde hem serotonin düzeyiniz artacak hem de uyku probleminiz azalacaktır.

Triptofan açısından zengin gıdalarla beslenin
Triptofan insan vücudu tarafından sentezlenemeyen bir amino asittir ve sonuç olarak, gıdalar ile alınması gerekir. Triptofan açısından zengin gıdalar ise: hindi eti, süt, peynir, yoğurt, kırmızı et, yumurta, soya fasülyesi, badem gibi kuru yemişlerdir.

Burada önemli olan nokta protein ağırlıklı gıdaları karbonhidrat ağırlıklı gıdalar ile almamaya özen göstermektir. Araştırmalara göre bu şekilde alındığında serotonin alımınızı olumsuz etkilediği söylenmektedir.

Egzersiz yapın
Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre egzersiz serotonin hormonunu arttırdığı gözlemlenmiştir. Egzersiz serotonin hormonunu iki şekilde arttırır. Bunlardan ilki; beyin tarafından gönderilen serotonin üretimi sinyallerini motor aktivitenin arttırması, diğeri ise serotoninin öncü maddesi olan triptofan salgısını düzenli egzersiz ile artmaktadır.

Stresten uzak durun
Çağımızın en büyük sorunlarından biri de strestir. İnsanlar iş ve günlük hayat koşuşturmacasında içerisinde bir çok şekilde strese maruz kalır. Stres ise adrenalin ve kortizol üretimi sebebi ile serotoninin en büyük düşmanıdır. Serotonin düzeyini kontrol altında tutabilmeniz için stres seviyenizi düşürmeniz gerekmektedir.

Bu konu ilginizi çekebilir: Stres yönetimi ile stresle kolayca başa çıkın

Bol bol güneşlenin
Sabahın erken saatlerinde güneş ışığından faydalanırsanız, gece olduğunda melatonin hormonu salgılanmasına da yardımcı olacaktır. Bu da sizin için daha kolay ve rahat bir uyku demektir. Her sabah yapacağınız 20 dakikalık bir yürüyüş ile hem ruh halinizi yükseltecek hem de akşam olduğunda güzel bir uyku uyuyabileceksiniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

11 Muhteşem Faydası ile Matcha Yeşil Çayı
Matcha çayının faydaları nelerdir? Matcha çayı hazırlanışı nasıl olmalıdır?
Matcha yeşil çayı, toz çaylar içerisinde en pahalı ve en faydalı çay olarak bilinmektedir. Matcha çayı son günlerde popülerliğini arttıran bir çay çeşidi olmakla birlikte, farklı kullanım alanları da mevcuttur. Bu yazımızla ile matcha çayının üretimi, kullanımı ve faydalarına dair tüm ayırıntılara sahip olacaksınız…

Matcha Çayı Nedir?
Anavatanı Japonya başta olmak üzere Avrupa, Asya ülkerinde tüketilen matcha yeşil çayı, son zamanlarda Türkiye’de de popülerliğini arttırmaya başladı. Matcha çayı elde edilirken, toplanmadan önce 15 gün boyunca gölgede bırakılır ve bitkinin daha fazla klorofil salgılamasını sağlanır. Bu matcha çayının en önemli özelliklerini belirler.

Çünkü klorofil çaya parlak renk verir, kuvvetli tat verir ve yüksek miktarda antioksidan içermesini sağlar. Matcha çayını diğer yeşil çaylardan ayıran en önemli özellik ise antioksidan miktarının çok yüksek oranda olmasıdır.



Gyokuro cinsi çay yapraklarından elde edilen matcha çayı, buhara maruz bırakılır ve daha sonra kurutulur. Sonrasında ise fazlalıklarından ayrıldığı bir işleme sokulur. Bu işlemlerin sonucunda az miktarda bir Tencha elde edilir. Tencha ise genelde el değirmeni kullanılarak toz haline getirilir. Tencha’yı öğüterek matcha çayı elde edilir ve bu işlem 3-4 saat aralığında sürmektedir.

Bazı yerlerde bu işlem daha hızlı yapılmaktadır ama hızlı bir şekilde yapıldığı zaman Matcha çayının tadı ve aroması bozulmaktadır. Bu yüzden yavaş ve düzgün bir şekilde yapmak Matcha çayından daha iyi ve güzel bir tat almamızı sağlar. Ayrıca matcha çayı soğuk çay olarak içilmekte, kek, pasta ve dondurma hazırlarken de kullanılmaktadır.

Matcha çayını diğer çaylardan ayıran en büyük özellik ise içerisinde bulunan yüksek antioksidan derecesidir. Bu özellik matcha çayının faydaları arasında belki de en önemlisidir. Matcha çayı toz olarak suya karıştırılır ve bu sebeple en yüksek antioksidan miktarı olan çaydır.



Diğer yeşil çaylarda da antioksidan oranı yüksek olsa da Matcha çayı kadar antioksidan derecesi yüksek olan bir yeşil çay yoktur. Serbest radikaller adı verilen elektronunu kaybetmiş moleküllerden korunmak için yüksek antioksidana sahip Matcha çayını kesinlikle tüketmelisiniz.

Matcha Yeşil Çayının Faydaları Nelerdir ?
1. Antioksidan Özelliği Bulunur
Matcha çayının en büyük özelliği diğer çaylarda bu kadar miktarda bulunmayan antioksidan oranıdır. Yeşil çayların içerisinde en fazla antioksidan oranı olan Matcha çayında bulunmaktadır. Ayrıca klorofil zengini olan Matcha çayı, klorofilin etkisiyle de antioksidan derece yüksek ve kansere karşı etkili bir çaydır.

2. Yaşlılığı Geciktirir
Antioksidanlar içeren matcha yeşil çayı, ultraviyole ışınlarından koruyarak cilde daha genç bir görünüm verir. Bir bardak matcha yeşil çayı, antioksidanlar tarafından zengin olarak bilinen diğer besinlerden 10 kat daha fazla antioksidan içerir. Matcha çayında mevcut olan kimyasal maddeler, enflamasyon, oksidasyon ve yaşlanma ile mücadele etme özelliğine sahiptir. Dünyanın en uzun yaşayan insanları, Japonya’nın Okinawa bölgesinde yaşayan insanlardır. Bu bölgedeki insanların uzun yaşamasında, düzenli olarak tüketilen matcha çayının büyük bir etkisinin olduğu düşünülmektedir.

3. Detoks Etkisine Sahiptir
Harman edilmeden bir hafta önce güneş ışığından mahrum bırakılarak gölgede tutulan matcha çayı bitkisinde, muazzam bir klorofil üretimi artışı sağlanır. Bu sayede daha yeşil bir renge bürünen matcha çayı, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu çay, muhteşem bir detoks etkisine sahiptir ve vücuttan ağır metallerin atılmasını da sağlar.

4. Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Matcha çayı kateşinler açısından oldukça zengindir ve bu özelliği ile anti-kansorejen etkiye sahiptir. Yapılan pek çok araştırma sonucunda çayda bulunan polifenollerin, kötü huylu kanser hücrelerini çoğalmasını önlediğini ve mesane, meme ve prostat kanserinin vücutta gelişmesini engellediğini ortaya koymuştur.

5. Zayıflamanıza Yardımcı Olur
Matcha çayı, yeni yağ hücrelerinin oluşumunu azaltarak, dört kat daha hızlı kalori yakmayı sağlar ve metabolizmayı artırır. Yapılan araştırmalar, düzenli matcha çayı kullananların günlük 8-10 kalori daha fazla yaktıklarını ortaya koymuştur. Böylelikle, günlük uyguladığınız diyete artı olarak gün içerisinde matcha çayı tüketmeniz zayıflamanıza destek olacaktır. Diğer birçok diyete nazaran matcha çayının, kilo verirken herhangi bir yan etkisi de yoktur.

6. Enerji Verir
Samuray savaşçıları, savaşa gitmeden önce çok fazla miktarda matcha çayı tüketirlermiş. Matcha hiçbir olumsuz etkide bulunmadan, vücutta enerji artışı sağlar. 1 fincan matcha çayının, 6 saat yetecek kadar enerji verici etkiye sahip olduğu söylenmektedir.

matcha-cayi
Matcha çayının faydaları
7. Sakinleştirici Özelliği Vardır
Japon Budist rahipler, meditasyon öncesi matcha çayı içerler. Beyinde alfa dalgalarını arttırıcı etkiye sahip olan Japon matcha çayı anksiyolitik bir etkiye sahiptir ve anksiyeteyi önler. Yapılan araştırmalar neticesinde matcha çayında, beyinde alfa dalgalarını arttırmayı sağlayan benzersiz bir aminoasit olan L-teanin’in 5 kat daha fazla bulunduğunu tespit etmiştir. L-teanin, dopamin ve serotonin üretimine katkıda bulunan kimyasallar içerir. Bu özelliği sayesinde, hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu arttırır.

8. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Matcha çayında bulunan çeşitli antioksidanlar, L-teanin, EGCG, ve diğer birçok sağlıklı maddeler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici bir iksir gibidir. Japon matcha çayındaki kateşinler, çeşitli antijenlere karşı koruma sağlayan antibiyotik özelliklere sahiptir. Önemli miktarda A ve C vitamini, demir, potasyum, kalsiyum ve protein içerir. Ayrıca araştırmacılar, matcha çayının HIV virüslerine karşı engelleyici özelliğe sahip olduğunu tespit etmişlerdir.

9. Bağırsak Enfeksiyonlarını Önler
İçinde barındırdığı yüksek seviyedeki diyet lifleri sayesinde matcha çayı, bağırsaklarda oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçer ve bağırsaklarda tümör oluşmasını engeller. Aynı zamanda kabızlık giderici etkiye de sahiptir.

10. Kolestrol ve Kan Şekerini Düzenler
Bilim adamları, matcha çayının iyi kolestrol (HDL) seviyesini arttırdığını, kötü kolestrol (LDL) seviyesini ise düşürdüğünü tespit etmişlerdir. Düzenli olarak tüketenlerin ise kan şekerini dengelediği bilinmektedir.

11. Enfeksiyonlara Karşı Korur
EGCG (Kateşinler içinde en yüksek antioksidan etkisine sahip bileşik) açısından oldukça zengin olan matcha çayı, Hepatit A, B , C, ve herpes dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonlara karşı vücudu korumaya yardımcı olur. Ayrıca, karaciğer, eklemler, dişetleri, akciğerler ve bağırsak enfeksiyonlarını azaltır beyaz kan hücrelerini aktive eder.



matcha çayı hazırlanışı, matcha çayı nedir ve nasıl hazırlanır

Matcha Çayı Hazırlanışı
1-2 gram Matcha’yı kaseye koyun ve üzerine 1 fincan sıcak su ekleyin.
“Bamboo whisk” kullanarak soldan sağa doğru karıştırırken köpükler oluşturmaya çalışın.
Yeterince karıştırdıktan sonra matcha çayını fincanınıza boşaltın ve çayınız hazır.
Sonuç olarak, matcha çayının faydaları saymakla bitmez. Siz de günlük alışkanlıklarınız arasına matcha çayını eklemelisiniz. Çayı halihazırda kullanıyor iseniz yazımıza yorum yaparak bizimle deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Sağlıklı kalın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

10 Adımda Bölgesel İncelme

 

1. Küçük değişiklikler ile başlayın

Sağlıklı bir yaşam ve kilo vermek için hayatınızda ufak değişlikler yapmanız gerekmektedir. Yapmanız gereken ilk şey tükettiğiniz sağlıksız ürünlerin yerine başka ürünler koymaktır. Örneğin hepimizin neredeyse her gün tükettiği kahve yerine yeşil çay, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek gibi.

Eğer ilk aşamada alışmakta zorluk çekiyor ve başladığınız diyetin devamı gelmiyor ise bu ufak değişiklikler ile daha kolay bir geçiş yapacaksınız.

2. Sağlığınızı düşünün

Fazla kilo ve obezite yaş ilerledikçe çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmanıza sebep olabiliyor. Bu durumu düşündüğünüzde öncelikle sağlığınız için beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor.

Sizin için sağlıksız olan ne ise hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Bu şekilde hem sağlığınızı korumuş olacak, hem kilo almanızın önüne geçecek hem de ilerde aşırı kilolardan kaynaklı oluşabilecek sağlık problemlerinin önüne geçmiş olacaksınız.

3. Vücudunuzun kontrolünü elinize alın

Bir diyetten başka bir diyete koşuyorsunuz. Sürekli diyete başlıyor fakat ilerleme kaydedemiyor ve bunun için de kendinizi suçluyorsunuz.

Kendinizi suçlamayı bırakmanın vakti geldi, bütün kontrol aslında sizde. Özel olduğunuzun farkına varın, kendinizi motive edecek şeyler bulun. Ben yapamıyorum demeyi bırakın, çünkü siz de yapabilirsiniz.

4. Kalorileri sayın

Yemek yemeyi seviyor olabilirsiniz, vazgeçemediğiniz gıdalar da olabilir. Peki sürekli tükettiğiniz gıdalarda ne kadar kalori olduğunu hiç merak ettiniz mi? – etmelisiniz!

Yememeniz gereken gıdalar zaten tüm diyetlerde programlarında çeşitli şekillerde tarif ediliyor. Burada anlatmak istediğim ise yediğiniz porsiyonların ne kadar kalori içerdiğinin sayımını yapmanız, bunu yapabilirseniz, yediğiniz karşısında ne kadar antrenman yapacağınızı da daha rahat bilebilirsiniz. Belki de yemeden önce düşünmenize sebep olur:)

Bunu da beğenebilirsiniz: Kilo vermenizi engelleyen 5 etken

5. Gerçekten aç mıyım?

İşte kendinize sormanız gereken önemli bir soru, gerçekten aç mısınız? Bazen bu durum kontrolden çıkabiliyor. Aç olmasak bile ağız alışkanlığı ya da sırf keyif olsun diye yediğiniz olmuştur.

Yiyeceğiniz şeylerin tüm kararı sizi elinizde. Yediğiniz her şeyin sorumluluğu da size ait. Aslında durum bazen tamamen psikolojik de olabiliyor.Bu yüzden bir şey yemeden önce ihtiyacınız var mı sorusunu kendinize sormanız, daha sonrasında yaşanacak pişmanlıkların da önünde geçmiş olacaksınız.

yemekyap

6. Kendi yemeğinizi hazırlayın

Ne yemek istediğinizin kontrolü tamamen sizin elinizde olsun. Bu alışkanlığı edinmeniz genel anlamda yemek seçerken daha dikkatli olmanızı sağlayacaktır.

Kendinize sağlıklı ve az kalori yemekler hazırlayabilirsiniz. Ayrıca işin keyif kısmını da unutmayın.

7. Spor yapın

Aldığınız kalorileri vermenin en iyi yolu hareket etmekten geçiyor. Bölgesel incelme için de en önemli şey spor.

Vücudunuzdan memnun olmadığınız bir yer var ise bu durumu aşmanın en pratik yolu hayatınıza sporu kaymaktır.

Bir spor salonuna üye olabilir yada serbest çalışabilirsiniz. Önemli olan incelmek istediğiniz kısıma yoğunlaşmanızdır.

8. Farkındalığınızı arttırın

Sağlık beslenme ve kilo vermenin belki de en önemli unsurudur. Binlerce diyet programı arasından herhangi birini seçip, programa uymak için maksimum çaba harcarız. Yine de hiç bir şey umduğumuz gibi gitmez.

Burada esas konu, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmektedir. Yediğiniz, içtiğiniz şeyler arasında tercihler yaparken her şeyin farkında olmak önemlidir. Bu kararları verirken sizin için sağlıklı olanın ne olduğunun farkında olmanız sadece zayıflamanız için yararlı olmayacak, bölgesel incelmeye de faydası olacaktır.

9. Bol su için

Belki sizin için bir klasik ama ne kadar uygulayabiliyorsunuz sorusunu yine de kendinizi sormanızda fayda var. Gün içerisinde tüketmemiz gereken su miktarı yaklaşık 1.5 litre civarında, basit olarak her susadığınızı hissettiğinizde su içmeniz önerilir.

Kilo vermek ve vücudunuzda bölgesel incelme sağlamak için harcadığınız emeklerin boşa gitmemesi için ve sağlıklı kilo kaybı için su çok önemlidir. Mümkün olduğunca su tüketmeye çalışın.

10. Ağırlık çalışın

Bölgesel incelmede başarı sağlamak istiyorsanız, ağırlık çalışmak önemli bir yöntemdir. Spor salonlarında bize verilen programlarda bulunmakta fakat evinizde de ağırlık çalışabilirsiniz.

Burada önemli olan, sizin için uygun olan ağırlık düzeyi ile başlamanız sonrasında alıştıkça seviyeyi arttırmanızdır. Kendinize hedefler koyarak artan bir seyirde çalışmanıza devam ederseniz, vücudunuzdaki yağları daha kolay yakabilirsiniz.

Sonuç olarak, zayıflama yada bölgesel incelme hepsinin ön şartı sağlıklı beslenmeden geçiyor. Şikayet ediyorsanız değişim zamanı gelmiştir. Önce fikirlerinizi değiştirmekle işe başlayabilirsiniz. Anlattıklarımız, yaşam tarzınız halin geldiğinde kilolar artık korkulu rüyanız olmaktan çıkacaktır.

Sağlıkla kalın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Çörek Otu Yağının Faydaları ve Kullanımı

 
 
 
 
 

Pek çok doktor ve alternatif tıp uygulayıcıları vücudunuzun sağlığını desteklemek için doğal yöntemlerle geleneksel tedavileri birleştirmenin başarılı sonuç verdiğini belirtiyor. Kullanılan bu doğal tedavilerden biri de çörek otu yağıdır. Çörek otu yağının faydaları alternatif tedavi meraklıları tarafından popülerliğini artırmakta ve sıklıkla araştırılmaktadır.

Çörek otu yağı, bitkisel tedavi yöntemleri içerisinde çok kullanılan ürünler arasında ilk sıralardadır. Son zamanlarda iyiden iyiye popüler hale gelen çörek otu yağı, Asya’ya özgü olan çörek otu bitkisinden elde edilmektedir.

Antik Mısır çağlarından bu güne çörek otu yağı yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Mısır’ın son Helenistik kraliçesi olan Kleopatranın, cilt ve saç güzelliği için çörek otu yağı kullandığı kayıtlara geçmiştir.

Çörek otu yağı ile ilgili bugüne kadar yapılan araştırmalarda herhangi bir ciddi yan etkisine rastlanmamıştır. Buna ek olarak vücudunuza bir çok olumlu etkisi vardır.

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

1. Kanser tedavisinde destekleyicidir

Yapılan araştırmalarda çörek otu yağının, kolon kanseri, akciğer kanseri, beyin tümörü hücreleri gibi bir çok kanser türünün tedavisinde destekleyici olarak kullanıldığında olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

2012 yılında Singapur Ulusal Üniversitesi’nde, fareler üzerinde yapılan deneylerde, klasik kemoterapi tedavisine ek olarak çörek otu yağı uygulanmış ve araştırmanın sonucuna göre yeni kanserli hücre ortaya çıkmasını engellemede olum etki yaptığı görülmüştür.

2. Şeker hastalığı tedavisinde kullanılabilir (Tip1 – Tip2 Diyabet)

Endokrinoloji ve Metabolizma dergisinde yayımlanan bir makaleye göre çörek otu yağı, pankreas beta hücrelerinin kısmi onarımında, insülin direncinde ve vücutta bulunan glikoz seviyesinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırma göstermiştir ki, tedaviye ek olarak kullanıldığında Tip-1 diyabetin gelişimini yavaşlattığı, Tip-2 diyabetin de önlenmesini olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.

3. Sindirimi kuvvetlendirir

Kaynaklarda Hipokrat’ın sindirim rahatsızlığı tedavisinde çörek otu yağı kullandığı yazılmaktadır. Tohumlar, sindirimi kolaylaştırır, şişkinliği azaltır ve mide kramplarının azalmasına yardımcı olur.

4. Zayıflamanıza yardımcı olur

Kilo alımı ve obezite üzerine şifa veren bitkiler üzerinde yapılan araştırmalar göre, zayıflamak için  en etkili şifalı bitkilerin en başında çörek otu yağı gelmektedir. Çörek otu yağı, glikoz emilimini arttırmaya yardımcı olurken, bir yandan da kilo kaybınızı kolaylaştırmaktadır.

5. Saç dökülmesini yavaşlatır

İçerisinde bulunana mikrobiyal bileşkenler ve güçlü antidoksanlar sayesinde, saçların uzamasına hatta dökülmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca saçınızda bulunan kepeği önlemeye de yardımcı olur.

6. Cildinizi güzelleştirir

İşte Kleopatra’nın güzel cildinin sırrı:). Cildin melanin üretimini inhibe ederek, cildinizde bulunan sivilce ve yara izlerinin iyileştirir. Cildin kurumasını ve çatlamasını engeller. Ayrıca sedef hastalığı ve egzama hastalığının tedavisi için de kullanımı bulunmaktadır.

7. Bağışıklık sisteminizi destekler

Çörek otu yağında güçlü antioksidanların yanı sıra A, B, ve C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi değerli bileşenler bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminizi dengeleyici özelliğinin yanı sıra, fonksiyonlarınızın da kuvvetlenmesini sağlar.

8. Alerjiye ve astıma iyi gelir

Yapılan çalışmaların sonucuna göre, çörek otu yağının anti-astım özelliği olduğu görülmüştür. Bunun dışında alerji giderici özelliği de bulunmaktadır.

Burun kaşıntısı, hapşırma, tıkanıklık ve uyku probleminizin giderilmesinde olumlu etkileri vardır.

Çörek otu yağı nasıl kullanılır ?

  • Saç bakımı için, saç diplerine friksiyon şeklinde uygulanır.
  • Burun tıkanıklığı ve alerjik reaksiyonlar için sabah-akşam burundan 1-2 damla damlatılır.
  • Sağlıklı cilt için, bir çorba kaşığı çörek otu yağı ile bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Bu karışım ile yüz ovulur. bir saat devam edilir. Sabunla yıkanır ve durulanır.
  • Zayıflamak için, çörek otunu çiğneyerek tüketmek zayıflamaya karşı etkili olmaktadır. Çörek otu mutlaka öğütülerek ya da iyice çiğnenerek tüketilmelidir. Bunun sebebi sindiriminin zor olmasındandır. Ancak öğütüldüğü zaman fazla bekletilmemelidir. Çünkü bekledikçe tadı acılaşmaya başlar.

Çörek otu yağının zararları var mı?

  • Çörek otu kan şekerini düşürdüğü için kan şekeri düşük olanlar gerekli önlemi almalıdır.
  • Çörek otu beklemiş bir çörek otu yağı ise, yağın oksijen ile teması sonucu oksitlenmiş ve peroksit değerini yükseltir.
  • Çörek otunun uzun süre yüksek dozda kullanılması, böbrek ve karaciğerde yorgunluk başta olmak üzere kullanılması, karaciğerin çalışma düzenine etki yaratır. Ayrıca kaşıntıya sebep olur. Vücudunuza zarar verebilir.
  • Çörek otu yağının bahsedilen olumlu ve tedavi edici etkisinin yanında, uygunsuz ve özensiz kullanıma bağlı olarak istenmeyen hatta bazen beklenenin aksine etkilerinin görülebileceği dikkate alınmalıdır.
  • Hamile iken çörek otu yağını kullanmamanız önerilir.

Sıra sizde!

Sağlıkla kalın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Gripten Kolayca Kurtulmak İçin 10 Tavsiye
Kış ayları geldi çattı, havalar soğudu. Soğuk havalarla birlikte grip de etkisini göstermeye başladı.

Herkesin korkusu haline gelen gripten kolayca kurtulmak için bu 10 öneriye kulak verin.
1. Dinlenmeye özen gösterin
Hepimizin bir işi ve okulu var ve grip olduğumuz zaman gündelik hayatımıza devam edebiliyoruz. Fakat gripten kolayca kurtulmak için dinlenmeniz şarttır. Kendinizi iyi hissetmek için vücudunuza zaman vermeniz gerekmektedir.

Gripten kurtulmak için mümkün olduğunca evde dinlenmelisiniz. Yastığınız alçak ise, uyurken ekstra yastık eklerseniz nefes alıp vermeniz de kolaylaşacaktır.



2. Bol sıvı alın
Hasta olduğunuz zaman sıvı tüketimini arttırmanız hastalıkla olan mücadelenizi daha kolaylaştıracaktır. Sıcak limonlu su ve ılık su tüketmeye dikkat edin. Böylelikle boğazınızdaki kuruluk azalacak ve sinüslerinizin temizlenmesini sağlayacaktır.

İştahınız da azalma var ise, sıcak çorba midenizi bozmadan yemek ihtiyacınızı gidermenin en kolay yoludur. Ayrıca bu dönemde kafeinli içecekler ve alkolden uzak durmanız gerekmektedir.

3. C vitamini alın
C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yüksek miktarda C vitamini takviyesi ile hastalığın daha kolay üstesinden gelebilirsiniz. Hastalığınızın başlangıç aşamasında yüksek doz (günlük 1000 mg) C vitamini almayı deneyebilirsiniz. Portakal suyu sağlıklı bir C vitamini kaynağı olmasına karşın yüksek dozu bize sunmaz. Kendinizi iyi hissettiğiniz andan itibaren yüksek doz C vitamini almayı bırakmanız gerekmektedir. Çocuklarınıza C vitamini takviyesi yapacaksanız, doktorunuza danışmanız önerilir.



4. Burnunuzu sık sık temizleyin
Burnunuzu sık sık temizlemeniz solunumunuzun rahatlaması açısından önemlidir. Temizlemeyi kolaylaştırmak için sıcak bir banyo yapabilir veya tuzlu su içeren spreyler kullanabilirsiniz.

5. Sıcak su torbası kullanın
Hastalığınız esnasında ağrılar oluşabilir. Bu ağrıları hafifletmek için sıcak su torbası kullanabilirsiniz. Çok sıcak olmaması şartı ile bu torba ile uyuyabilirsiniz.

6. Ateşinizi düşürün
Ateşiniz var ise, düşürmek için soğuk bez kullanabilirsiniz. Soğuk su ile ıslatacağınız bezi vücudunuzda ateşin yüksek olduğu yerlere uygulayabilirsiniz.

7. Gargara yapın
Basit bir tuzlu su karışımını boğaz ağrısını rahatlatmak için kullanabilirsiniz. Bir fincan suya ekleyeceğiniz bir çay kaşığı tuz ile bir dakika boyunca gargara yaparak tükürün. Boğazınızda olan ağrının rahatlamasını sağlayacaktır.

8. Bitkisel ürünler kullanın
Bitkisel ürünlerin gribin tedavisinde çözüm sağladığına karşı herhangi bir kanıt olmamasına rağmen bitkisel ürünler rahatlamanızı sağlayabilir.

Gribe iyi gelecek bitkisel ürünler olarak , ekinezya, gingseng ve mürver içeren ürünler tercih edebilirsiniz.

9. Okaliptus yağı buhar tedavisi
İki bardak suya 5 damla okaliptüs yağı ekleyin ve bir dakika süresince kaynatın. Kaynadıktan sonra başınıza temiz bir havlu örterek sudan gelen buharı 5 dakika boyunca içinize çekin. Bu yöntem öksürüğünüzün ve tıkanıklığınızın azalmasına yardımcı olacaktır.

10. Bu gıdaları tüketin
Gribin etkisini azaltmak ve iyileşmenizi kolaylaştırmak için aşağıdaki gıdaları tüketebilirsiniz.

Muz
Biber
Yaban mersini
Havuç
Soğan
Pirinç
Siyah çay
Yeşil çay
Sağlıkla kalın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Zencefil Çayı ve Faydaları
Zencefil, lezzetli bir baharat olmasının yanı sıra aynı zamanda dünyanın en sağlıklı baharatlarından biridir. Asya kökenli bir baharat olan zencefil, 2000 yıldır tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Bugün size zencefilin en popüler tüketim şekli olan zencefil çayı ve faydalarından bahsedeceğim.

Zencefil Çayı ve Faydaları


1. Kansere mücadelede yararlıdır
Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre, zencefilin kolon, pankreas, cilt, akciğer ve prostat kanserinin iyileşmesi sürecinde yararı olduğu anlaşılmıştır. Bu araştırmada zencefile anti-kanser özelliğini veren bileşenin 6-gingerol bileşenidir. 6-gingerolün, anti-bakteriyel, anti-enflamatuar ve anti-tümör özellikleri bulunmaktadır.

Eğer bir diyet programınız varsa, bu programa zencefili de eklemeniz sizin yararınıza olacaktır. Böylelikle vücudunuzda oluşabilecek yeni kanser hücrelerini önlemeye ve var olanları yok etme konusunda tedavinize ek olarak destek sağlayabilirsiniz.



2. Mide bulantısına iyi gelir
Hamilelik yaşamış kadınlar bilir, zencefil çayı hamilelikte görülen sabah bulantıları için en etkili ve en güvenli doğal çözümler arasında ilk sırada yer alır.

Bu alanda yapılan araştırmalar zencefilin mide bulantısını geçirmedeki etkisini doğrular niteliktedir. Gebelik döneminde şiddetli mide bulantısı ve kusma atakları yaşayan kadınlar az miktarda zencefil ile olumlu sonuçlar elde edebilir. Üstelik mide bulantısı için alınabilecek ilaçlardan daha güvenli olduğu söylenir.

3. Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir
Vücut ısısını yükselten zencefil grip sırasında sağlıklı terlemeyi sağlayarak hastalığın vücuttan daha kısa sürede atılmasına yardımcı olur.



Özellikle bulaşıcı hastalıkların yaygın olarak görüldüğü kış aylarında düzenli olarak zencefil çayı içerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

4. Kan şekeri seviyenizi düzenler
Yapılan çalışmalar göstermiştir ki zencefil kanınızdaki şeker seviyesinin düzenlenmesinde yardımcı olmaktadır. Kanınızdaki şeker seviyesinin düzenlenmesi kilo kaybı veya alımı ve gün içerisinde enerjiklik durumunuzla bağlantılıdır. Gün içerisinde enerjinizde düşme gibi problemler yaşıyorsanız, zencefil çayı ile bu soruna çözüm getirebilirsiniz.

5 . Kas Ağrılarınızı hafifletir
Egzersiz yaptığınız zaman doğal olarak kaslarınızda yorulma hissedersiniz. Zencefil çayı ile kaslarınızda oluşan yorulmadan kaynaklı ağrıları hafifletebilir ve iyileşme sürecinin hızlanmasını katkı sağlayabilirsiniz.

zencefil-tozu

6. Öksürüğe iyi gelir
Zencefil çayı, hastalığa bağlı öksürüğün iyileşmesinde önemli etkiye sahiptir. Bir kaçık bal ile hazırlayacağınız zencefil çayının etkilerine şaşıracaksınız.

7. Pms dönemi ağrılarınızı azaltır
Zencefil tıpta “dismenore” adı verilen çok şiddetli adet dönemi ağrılarını hafifletir. Yapılan araştırmalara göre pms döneminizin başlamasından 3 gün önce zencefil çayı içerseniz adete bağlı olarak yaşadığınız ağrıların hafiflediğini gözleyeceksiniz.

8. Sindiriminizi kolaylaştırır
Geceleri uyumadan önce içeceğiniz bir bardak zencefil çayı, siz uyurken sindirim sisteminizin temizlenmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda gaz probleminiz var ise ona da iyi gelecektir.

9. Kilo kaybını hızlandırır
Genel olarak sağlığınızı düşündüğünüzde, sağlıklı kiloya ulaşmanız, kendiniz için yapacağınız en iyi şeylerden biri olsa gerek. Aşırı kilonun, diyabet, kalp krizi, yüksek kolesterol, bazı kanser türleri ve kan basıncı seviyeniz üzerinde olumsuz etkileri vardır. Var olan diyet programınıza ek olarak, zencefil çayı ile kilo veriminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Zencefil, vücudun enerjiyi düzenlemesi için gerekli olan ancak fazlası bel çevresinde yağlanmaya yol açan kortizol hormonu seviyesini dengeler.

10. Hareket hastalığı olanlar kullanabilir
Araç, uçak veya tekne tutması olarak da bilinen taşıt hareketi nedeniyle yaşanan mide bulantısına karşı zencefil kullanabilirsiniz. Bu konuda kusma, mide bulantısı gibi tekne tutması belirtileri gösteren 80 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre zencefil çayı taşıt tutmasının yarattığı rahatsızlıkları azalttığı görülmüştür.

Peki bilinen yan etkileri var mı?

Gıda şeklinde alınan zencefilin bilinen bir yan etkisi yoktur ve genel olarak güvenli kabul edilen gıdalar arasında yer alır. Ancak fazla miktarda zencefil özütü, tableti veya kapsülü tüketmek, ters etki yaratarak mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir.

Yukarıda zencefilin şeker hastaları için olumlu etkilerinden söz etmiştik. Ancak zencefilin kan şekerini düşüren etkisi şeker hastalığı nedeniyle ilaç kullananlarda ilacın etkisini istenmeyen boyutlarda artırarak kan şekerini çok düşürebilir. Bu nedenle şeker ilacına ek olarak zencefil takviyesi kullanmayı düşünüyorsanız önce doktorunuza danışın.

Sonuç olarak herhangi bir ciddi hastalığınız varsa zencefilli ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Yukarıda yer alan bilgiler tamamen tavsiye niteliğinde olup, tıbbi çözümler için doktorunuzdan destek almalısınız.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Stres Yönetimi: Stresle Kolayca Başa Çıkın

 
 
 
 
 

Hayatın size verdiği stresi kabullenmiş olabilirsiniz. Her ay gelen faturalar, gününüzün büyük bir kısmını işte geçirmeniz ve sosyal hayatınıza zamanınızın kalmaması stresi hayatınızın bir parçası olarak görmenizi sağlamış olabilir. Fakat siz bundan daha fazlasısınız, stres yönetimi ile tüm bunların üstesinden gelebilirsiniz.

Stres yönetimi ile düşüncelerinizi, duygularınızı, hayatınızı ve problemlere olan bakış açınızı değiştirebilirsiniz. Ne kadar stresli olduğunuz önemli değil, aşağıdaki 7 öneri ile artık kontrol sizde olacak.

1. Stresin kaynağını araştırın

Hayatınızda büyük etki yaratan konular dışında, gündelik yaşantınızdan kaynaklı stresin kaynağına inebilmek aslında çok da kolay değildir. Burada yapılması gereken ise, stresin kaynağına yoğunlaşmanızdır.

İş hayatınız, sosyal hayatınız ya da her ikisinde de stresli günler geçiriyor olabilirsiniz. Bu durumu en az seviyeye indirebilmeniz için stres yönetimi size yardımcı olacaktır. Stresin oluşmasında kendinize ait sorumlulukları almanız stresi daha kontrol edilebilir hale getirecektir.

Stresli olduğunuz zamanlarda şunları düşünün;

– Stresinizin kaynağını
– Nasıl hissettiğinizi
– Tepkilerinizi
– Size neyin daha iyi hissettirdiğini

2. Stresle başa etmenin sağlıklı yollarını öğrenin

Stresli zamanlarda, stres yönetimini nasıl yaptığınızı düşünün. Sağlıklı yolları mı tercih ediyorsunuz yoksa sağlıksız mı? Ne yazıkki günümüzde bir çok insan stres seviyesini düşürmek için sağlıksız olan yolları daha kolay görüyor.

Peki nedir bunlar ?

Stres ile Başa Çıkarken Başvurduğumuz Sağlıksız Yollar
Sigara Kullanmak Rahatlamak için ilaçlara başvurmak
Çok fazla alkol almak Çok fazla uyumak
Sosyal hayattan vazgeçmek Stresini başkalarına yansıtmak

Stresinizi hafifletmek için yukarıda sıralananları hayatınızda uyguluyorsanız, kendinize daha sağlıklı yollar bulmanızda fayda olacaktır. Stresinizi azaltacak tek bir yol yoktur, sizde stres yaratan ne ise ona ulaşmanız ve nasıl üstesinden geleceğinizi düşünmeniz gerekmektedir.

hareket-et

3. Hareket Edin

Fiziksel aktiviteler var olan stres seviyenizi azaltmada anahtar role sahiptir. Gün içerisinde stresli hissettiğiniz anda yapacağınız 10-30 dakika arası fiziksel aktivite sakinleşmenizi sağlayacaktır.

İşte bu aktivitelerden bazıları:

– En sevdiğiniz dans şarkısını açın ve dans edin
– Köpeğiniz varsa yürüşe çıkın
– Kendiniz de yürüyebilirsiniz
– Asansör yerine merdiven kullanmayı tercih edin
– Yoga veya meditasyon yapın

4. Sosyal olun

Sosyalleşmek, var olan stresinizi kolay bir şekilde azaltmanızın en iyi yoludur. Düşüncelerinizi başka birine anlatmanız, anlattığınız kişinin size yardımı dokunmasa bile stresinizin azalmasında faydası olacaktır. Anlattıkça açılacak ve kendinizi daha güvende hissedeceksiniz. Ayrıca sosyalleştiğimiz esnada salgılanan hormonlar da stresinizi azaltmada size olum etki yapacaktır.

5. Bu 4 kuralı benimseyin

Sinir sistemimizin bir tepkisi olarak oluşan stres her zaman tahmin edilemez durumlarda oluşmaz. Bazı durumlarda vardı ki neyin size stres yarattığını bilirsiniz.

Gereksiz stres öğelerinden kaçının

– “Hayır” demeyi öğrenin
– Etrafınızda olduğu zaman stresli hissettiğiniz insanlardan uzak durun
– Yaşam şeklinizin kontrolünü elinizi alın

Üstesinden gelmeye çalışın

Sizi strese sokan durumlardan kaçınamıyorsanız, o zaman üstesinden gelmeye bakın.

– Stresli olduğunuzu hissettiğiniz zamanlarda bu durumu karşınızdakine açıklayın
– Orta yolu bulun
– Zamanınızı iyi yönetin

Stresi doğal karşılamaya çalışın

Stresli olduğunuz zamanlarda olumsuz düşünceler beyninizi sarıyor ise buna dur demelisiniz. Stresin doğal bir tepki olduğunu kabullenmeli, durumu kontrol altına almak için neler yapabileceğinize odaklanmalısınız.

– Pozitif olun
– Büyük resmi görmeye çalışın
– Hayat standartlarınızı tekrar gözden geçirin

Değiştiremediğiniz durumları kabul edin

Bazı stres kaynakları vardır ki durumu değiştiremezsiniz. Sevdiğiniz birinin ölümü veya hastalığı gibi sebepler sonucu oluşan stresi kabul etmeniz gerekecektir. Her ne kadar kolay bir yol gibi gözükmese de böyle durumlarda seçeceğiniz en sağlıklı yol bu olacaktır.

– Kontrol edilemezi kontrol etmeye çalışmayın
– Daima kendinizi geliştirmeye odaklanın
– Affetmeyi öğrenin
– Hayatınızda bulunan iyi şeyleri düşünün

eglenin

6. Eğlenmek ve rahatlamak için kendinizi zaman yaratın

Bulunduğunuz durumu takılı kalmak yerine, durumu nasıl düzelteceğinize odaklanmalısınız. Bu yüzden kendinize zaman ayırmalı, size iyi gelen şeyleri yapmalısınız.

Gün içerisinde kendinize ayıracağınız vakitler, sevdiğiniz bir şeyle uğraşmanız sizi daha iyi hissettirecektir.

Peki ne yapabilirsiniz?

  • Yürüyüşe çıkabilir
  • Doğada zaman geçirebilir
  • Bir arkadaşınızla konuşabilir
  • Egzersiz yapabilir
  • Uzun bir duş alabilir
  • Müzik dinleyebilir veya kitap okuyabilir
  • İzlemekten zevk alacağınız bir film izleyebilirsiniz

7. Sağlıklı yaşayın

Sağlıklı gıdalar tüketerek, gün içerisinde tükettiğiniz kafein ve şeker miktarını düşürerek, alkol ve sigaradan mümkün olduğunca uzak durarak ve yeterli uyuyarak stres yönetimini daha iyi gerçekleştirebilirsiniz.

Sağlıklı kalın.

Siz hayatınızda stresin üstesinden gelmek için ne gibi yollara başvuruyorsunuz ? Bu yazıya yorum yapabilir veya bizimle iletişime geçerek görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Güne Limonlu Su ile Başlamanız İçin 10 Sebep
Bir içecek düşünün ki, kolay erişilebilir olsun,cildinizi güzelleştirsin, sindiriminizi kolaylaştırsın, kilo vermenize yardımcı olsun, hem de C vitamini ihtiyacınızı karşılasın. Hayır, bu bir iksir değil sadece limonlu su. İşte basit ama bir o kadar etkili faydaları ile limonlu su.

Limonlu Suyun Faydaları
 

1. Sindirime yardımcı olur
Limonlu su içmek toksinlerin atılımını tetikler. Limon karaciğerin safra salgılamasını sağlayarak sindirimi tetikler ve atılamamış, sindirilememiş zararlı maddelerin sindirilip atılmasına yardımcı olur. Bu yüzden kansere karşı koruyucu etkisi de vardır. Amerikan Kanser Derneği hastalara her gün bağırsak hareketlerini düzenlemesi amacıyla limonlu ılık su içmelerini öneriyor.

2. Vücudunuzu temizler
İdrarı arttırarak istenmeyen ve zararlı maddelerin atılmasını çabuklaştırır. Ayrıca limondaki sitrik asit karaciğerin enzim salgılamasını arttırır ve detoks işlemini hızlandırır.


 
3. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Soğuk algınlığına karşı savaşan C vitamini deposudur. Bolca potasyum bulundurur, bu da beyin ve sinir sistemini hızlandırır. Potasyum bunun yanında tansiyonu dengelemeye de yardımcı olur. Ayrıca limonda bolca bulunan absorbik asit iltihap giderici, astım ve diğer solunum bozukluklarının belirtilerini azaltıcı ve demir emilimini arttırıcı etkisi vardır ki demir bağışıklık sisteminin önemli bir bileşenidir. Ayrıca limonun içindeki saponin maddesinin antimikrobiyal etkisi bulunur.

4. PH değerini düzenler
Limonlu suyun faydaları arasında en yararlısıdır belki de. Limonun içerisindeki mineraller ve vitaminler metabolizma tarafından emilip kana karışınca kanın alkali hale gelmesine neden olur. Hücre ve eklemlerdeki ağrı ve iltihaplanmayı durdurur. Bir çok hastalık kandaki yüksek asit değerleri sonucu ortaya çıktığından koruyucu etkisi göz ardı edilemez.

5. Cildinizi temizler ve onarır
Limondaki C vitamini etkili bir antioksidan olduğundan ciltteki kimyasal etkiler sonucu vücutta oluşan serbest radikallere saldırarak bunların deri hücrelerinde yaptıkları hasara engel olur.


 
6. Enerji verir
İnsan vücudu enerjiyi besinlerdeki pozitif yüklü molekül ve atomların vücuttaki negatif yüklü enzimler ile etkileşimi sonucu oluşan kimyasal reaksiyonlardan alır. Limon diğer besinlerin çoğundan daha fazla sayıda negatif yüklü iyon barındırır. Sindirim sistemine girdiği zaman bu reaksiyonların etkisini arttırıcı rolü vardır.

7. İyileşmeyi hızlandırır
Limon içerisinde bolca bulunan absorbik asit, kemiklerin, bağ dokuların ve kıkırdakların onarımı için gereklidir. Yaraların, kırık ve zedelenmelerin daha çabuk iyileşmesini sağlar.

8. Ağız sağlığı için önemli
Limonlu su diş ağrısı ve diş eti iltihabına iyi gelir. Ayrıca nefesiniz limon ve nane etkisi ile daha güzel kokar.

9. Susuzluğa(Dehydration) karşı etkili
Limon ve ılık su geceden itibaren kaybedilen suyu tedarik ederek bağışıklık sistemini destekler. Yorgunluk ve bitkinlik hissini alır. Kendinizi daha zinde ve mutlu hissedersiniz.

10. Kilo kaybına yardımcı
Limonun lifli bir yapısı olduğundan açlık hissini bastırır. Ayrıca alkalin besinler tüketenlerin daha hızlı kilo verdikleri bilinen bir gerçektir

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kilo Vermenizi Engelleyen 5 Olumsuz Etken
Kilo kaybı bazen yanıltıcı olabiliyor. Çoğunlukla daha az kalori tüketerek kilo vereceğimizi düşünürüz ama bazen tüm şeyleri doğru yapsanız bile kilo vermeniz yavaşlayabilir hatta durma noktasına gelebilir.

Bu durumun bir çok nedeni olabilir fakat bu nedenlerden en önemli beş tanesini sizler için sıralayacağım;

1. Hayatınızdan stresi uzak tutun
Kilo verirken en büyük düşmanlarımızından birisi strestir. O sessiz bir katil gibidir. Eğer stresli bir yaşam tarzınız var ise, vücudumuz stresli olduğumuz zamanlar kortizol (stres hormonu) salgılayacaktır. Günümüz toplumunda bu hormon seviyesinde yükseklik aşırı yaygındır. Kortizol seviyemiz yüksek olduğunda, vücudumuzun kas dokusu bozulur, bu durumda vücudumuzu yağ depolamasına teşvik eder.Bu da özellikle bel bölgenize kilo olarak geri döner.



Bu durumu kontrol altına almak istiyorsanız, söylemesi kolay olsa da, hayatınızdaki stresi azaltmanız gerekmektedir. Stresi azaltmanız için bir nebzede olsa düzenli uyku ve meditasyon size yardımcı olacaktır.

2. Uyku düzeniniz olsun
Sağlıklı uyku düzeninizin olması vücudun salgıladığı kortizol seviyesini azaltmaktadır. Eğer vücudunuzun ihtiyacı olan uykuyu alırsanız, kortizol seviyenizin azalmasının yanı sıra, büyüme(GH) hormonunda da artış olacaktır. Bu hormon kortizol üzerinde ters etkiye sahiptir. Bu sayede yağ kaybınız artar, bağışıklık sisteminiz güçlenir ve organlarınızın daha düzgün çalışmasını sağlarsınız.

Uyku, aynı zamanda açlık hormonunuzu da dengeler. Eğer bir gece yatağa aç olarak girdiyseniz ve sabah uyandığınızda aç değilseniz, bu hormon sayesindedir. Bu sebeple kişiden kişiye değişmekle birlikte her gün 7-9 saat arası uyumanız sizin için yararlı olacaktır.



3. Su Tüketimi
Hepimiz yeterli su tüketmenin sağlığımız için önemli olduğunu biliriz ama çoğumuz hala yeterince tüketmeyiz.
Gün içerisinde yeterince su tüketmek böbrek fonksiyonlarımızı düzene sokar ve karaciğer yağlanmasını engeller.
Çözüm basit: Ne zaman susamış hissederseniz su için.

4. Sindirim sistemi bozuklukları
Sindirim sistemimizin en önemli öğesi bağırsaklarımızdır. Eğer yağ kaybetmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve parlak bir cildiniz olsun istiyorsanız bağırsak sağlığınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.

Peki bağırsaklarımızı nasıl sağlıklı tutabiliriz ?
-Stresi azaltmalıyız
-Bazı zamanlarda daha az yemek yemeli ve bağırsaklarımızı dinlendirmeliyiz
-Baklagiller, tahıllar, şeker ve pastörize süt tüketimini en aza indirgemeliyiz


-Yemek yerken lokmalarımızı mümkün olduğunca çiğneyerek yutmalıyız.

5. Lifli gıdalar tüketmeliyiz
Lifli gıdalar, sindirim sistemimizi düzenleyen, daha az kalorili ve tokluk hissi yaratan gıdalardır.
Günümüzde lifli gıdaların tüketimi çok az seviyededir. Hepimiz ekmek gibi tahıl bazlı ürünleri yeterince tüketiyoruz. Bunun yerine ise meyve, sebze, arpa şehriye ve yulaflı ürünler tüketmemiz gerekmektedir.

Sağlıkla kalın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

D Vitaminin Önemi ve Hormonlar Üzerindeki Etkileri
D Vitaminin insan sağlığına etkisi bir çok kaynakta görebileceğiniz gibi önemi artık kabul edilmiştir. D vitamini bilinen vitamin sınıfında olmasa da tanımlama gereği olarak vitamin denilmektedir. Yağda çözülen yapısı gereği diğer vitaminler içerisinde ayrılır. Vücudumuzda D vitaminin düzeyiyle ilişkili olarak varlığı sayesinde bir çok tepkime gerçekleşmektedir. Özellikle ülkemizde D vitamininin sağlığa yararı bilinse de kullanım dozu olarak yanlış yönlendirilmeler zaman zaman karşımıza çıkmaktadır.

Endokrin düzeyde: Temel olarak kalsiyum dengesini düzenler ve böylelikle kas ve kemiklerin sağlıklı olmasını sağlar. Bu işlevi çok uzun yıllardır biliniyor.
D vitamini oluşumu

Otokrin ve parakrin düzeyde: Basit olarak ifadesiyle D vitamini tüm hücrelerin içine girer ve böylece çok çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde etkili olur. Bu işlevi ise son yıllarda yapılan çalışmalarla gösterildi.


 
D Vitamini yiyeceklerle vücuda girdiğinden veya UVB ışınlarıyla ciltte sentezlendikten sonra yarılanma ömrü 24 saattir. Yarılanma ömrü denilen kavram bir maddenin yarısının yok olması için  geçen zamandır. Yani D vitamini vücuda girdikten 24 saat sonra yarısı yok olmuş olur. Bir sonraki 24 saatte de kalan yarısının yarısı yok olur ve böylece hızla yok olmaya devam eder.

Vücuda giren D vitamininin büyük bölümü karaciğere gider ve burada metabolize olur. Bu süreç D vitaminine OH (hidroksi) eklenme sürecidir ve bunun sonunda 25(OH)D oluşur. D vitamininin bu  şekline prohormon denir ve bu şekilde yarılanma ömrü 3 haftadır. Bu şekilde kan dolaşımında kalamayacağı için D Vitamini Bağlayıcı Proteini adlı bir proteine bağlanır.

Emziren annelerde vücuda giren D vitamininin bir kısmı anne sütüne gider. Anne sütündeki D vitamini düzeyinin korunması için emziren annelerin mutlaka günlük doz D vitamini almaları gerekir.


 
d-vitamini-guenes

25(OH)D megalin adlı protein tarafından böbreklere çekilir. Böbreklerde üretilen enzimler yardımıyla, bir hidroksi daha eklenerek 1,25(OH)2 D şekline dönüşür. İşte bu şekliyle aktif bir hormondur ve endokrin işlevlerini yerine getirir. Bu hormon böbreklerden dolaşıma geri gönderilir. Bağırsaklardan kalsiyum emilimini arttırarak kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu şeklinin yarılanma ömrü 2 saattir. Yani işini yapar ve hızla yok olur.

Proteine bağlanan 25(OH)D vitamininin bir kısmı da hamilelerde plasentaya gider ve aynı böbreklerdeki gibi plasentada da aktif hormona dönüştürülür.

D vitamininin otokrin ve parakrin işlevlerini sağlaması için her hücrenin içine girmesi gerekir. Proteine bağlanmış şekliyle hücrelere giremez çünkü hücrelerin böbrek gibi onu çekecek bir sistemi yoktur. Vücuda ilk girdiği şekliyle hücrelere girmesi daha kolaydır. Hücrelerde de aktif hormon şekli olan 1,25(OH)2 D’ye dönüşür, kullanılır ve hücre dışına çıkarılmaz, içinde kalır.


 
D vitamininin kanseri önleme ve kanserle mücadeleden depresyon vb beyin hastalıklarıyla mücadeleye pek çok konuda  etkili olduğu araştırmalarla gösterildi. Bu araştırmaların çoğunda olumlu sonuçlar elde edilmesine rağmen bazıları olumsuz sonuçlanmış. Bu araştırmalarda, kullanılan D vitamini miktarları ve kullanım aralıkları değerlendiriliyor ve küçük dozlarda kullanmanın veya aralıklı kullanmanın etkili olmadığı, olumsuz sonuçlanan çalışmaların bu nedenle olumsuz sonuçlandığı açıklanıyor.

D vitamininin endokrin işlevini yerine getirmek üzere uzun süre vücutta kalabildiği (yarılanma ömrü 3 hafta) ancak bağışıklık sistemini güçlendirmek ve çeşitli hastalıklarla mücadele etme işlevlerini yerine getirebilmesi için yarılanma ömrü 24 saat olduğundan mutlaka günlük dozlarda kullanılması ve kanda sabit bir düzeyde tutulması gerektiği anlatılıyor. Dr. Hollis günlük dozun en iyisi olduğunu, gün aşırı almanın günlük kadar iyi olmadığı, haftalık dozun daha kötü olduğu, aylık dozun ise hiç etkili olmadığını söylüyor.

20-30 ng/ml’nin üzerinde 25(OH)D düzeyi durumunda iskelet sisteminde, kemiklerde sorun yaşanmayacağı belirtiliyor. Kemikler için kullanılan şekli olan 25(OH)D şeklinin yarılanma ömrü 3 hafta olduğundan haftada 1 veya ayda 1 bile alınsa etkili olacağı söylenmiş.

Şimdi D vitamininin vücudumuza olan olumlu etkilerine birlikte göz atalım


Bağışıklık Sistemi
Vücudumuzun mikroplara karşı en önemli savunma mekanizması akyuvarlar olarak bilinen ve mikropları yutarak yok eden beyaz kan hücreleridir. Son yıllarca yapılan araştırmalar, D vitamininin akyuvarların çalışmasında kilit rol oynadığını kesin olarak ortaya koymuştur. Bir başka deyişle güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olarak hastalıklara direnç kazanmak için D vitamini şarttır. Tabi ki bu durum özellikle güneş ışığının azalıp mikropların kol gezdiği kış aylarında D vitaminini daha hayati hale getirmektedir.

Kalsiyum Dengesi
D vitamini, vücutta kalsüyum minerali seviyesini kontrol eder ve kalsiyum bağırsaklarda emilip kana karışması ve kemiklere geçerek kemik oluşumuna katılması hep D vitamini yardımıyla olur. Bu yüzden D vitamini en çok kemiklere faydası olan bir vitamindir.

Fosfor Dengesi
Fosfor mineralinin vücuda alınıp kullanılması da D vitamini tarafından kontrol edilir. Fosfor öncelikle dişlerimizde bulunur. Yani D vitamini kemikler için olduğu kadar dişlere de fayda sağlamaktadır.

Hücre Farklılaşması
Vücudumuzda oluşan yeni hücreler bir süre sonra bölünmeyi bırakarak görevleri gereği farklılaşarak organ hücrelerine dönüşürler. D vitamini bu süreçte hücrelere yardımcı olur ve hücre çoğalmasını durdurur. Kontrolsüz hücre çoğalması kansere de sebep olabilir. Bu yüzden D vitamini kansere karşı koruma sağlıyor olabilir. Zaten bilim adamları tarafından elde edilen bazı bulgular da D vitamini eksikliği ile bazı kanser türleri arasında bağlantı olabileceği yönündedir.

D Vitamini ve Beyin
Son birkaç yıl içerisinde yapılan çeşitli araştırmalar D vitamini eksikliği ile bazı beyin hastalıkları arasında ilişki olabileceğini göstermektedir. Alzheimer, parkinson, MS, epilepsi, şizofreni vb.hastalarında düşük D vitamini seviyesi tespit edilmiştir ve depresyonun da D vitamini ile bağlantılı olabileceği iddia edilmiştir. Ayrıca vücudumuzun D vitamini kullanarak ürettiği bazı maddeler sinir sistemi ve beyin dokularında bulunmuş ve
bilim adamları bu maddelerin sinir bağlantılarını sağlamak gibi bir işlevi olabileceği sonucuna varmıştır. Bununla birlikte D vitamini beyinde tam olarak ne işe yarar, eksikliği ile hastalıkların bağlantısı nedir ve yeterli D vitamini almak bu hastalıkları önler mi, gibi pekçok soruya henüz cevap bulunamamıştır.

D Vitamini ve Zayıflama
Yapılan birden çok kohort araştırmasına göre yeterince D vitamini almayan insanlar yıllar içerisinde daha çok kilo almaktadır.1 Ancak bilim adamları bunun sebebini tam olarak anlayamadıkları gibi D vitamini takviyesi verilen kişilerin de kilo vermediği ortaya çıkmıştır. Buna göre D vitamini kilo kontrolü açısından bazı faydalar sağlıyor olabilir ama fazladan D vitamini almak zayıflama sağlamamaktadır. Yapılması gereken sağlığınız için gerekli ve tavsiye edilen miktarda D vitaminini doğal yollardan almaktır.

İnsülin Üretimi ve Kan Basıncı
D vitamini üzerinde yapılan deneyler, bu vitaminin kan şekerini dengeleyen insülin hormonu üretinde bazı katkılar sağladığı ve kan basıncının düzenlenmesine de yardım ettiğini göstermiştir.

Günlük D Vitamini Gereksinimi
Vücuda gereken D vitamini çok az olduğu için IU (International Unit) diye özel bir birimle ölçülüyor. 1 IU 40 mikrograma yani 1 gramın milyonda birine eşit.

Günde 400-600 IU D vitamini almakla iskelet sisteminde sorun çıkmaması sağlanabilir.

Günde 400-600 IU’luk dozlar otokrin ve paratokrin işlevlerini yerine getirebilmesini sağlayamaz.

Günde 10.000 IU’ya kadar dozlar ve dolaşımda 100 ng/ml düzeyinde 25(OH) D olması insan fizyolojisi için normaldir, zehirli olarak nitelendirilmemelidir.

Günde D vitamin damlasından 40 damlaya kadar kullanılabileceği belirtiliyor. Siz siz olun konusunda uzman bir doktor eşliğinde kullanın. 

Sağlıcakla.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.