Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin, COVID Çıkış yeri ve aşılara ilişkin komplo teorileri yayıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin, COVID Çıkış yeri ve aşılara ilişkin komplo teorileri yayıyor

TAIPEI, Tayvan (AP) - Çin devlet medyası, güvenli olduğunu gösteren titiz denemelere rağmen Pfizer'in COVID-19 aşısıyla ilgili endişeleri artırdı. Bir hükümet sözcüsü, koronavirüsün bir ABD askeri laboratuarından çıkmış olabileceğine dair temelsiz teoriyi gündeme getirerek Çin'de daha fazla güven verdi.

BB1d3TlF.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

İktidardaki Komünist Parti, Çin'in aşıları hakkında giderek artan sorgulamalar ve erken COVID-19 tepkisine yönelik yenilenen eleştirilerle karşı karşıya kalırken, bazı uzmanların zarar verebileceğini söylediği komplo teorilerini teşvik ederek geri dönüş yapıyor.

Devlet medyası ve yetkililer, saldırıları saptırmak için Batı aşıları ve koronavirüsün kökeni hakkında şüpheler ekiyor. Her iki konu da aşıların küresel olarak yaygınlaşması ve virüsün kökenini araştırmak için Çin'in Wuhan kentine bir Dünya Sağlık Örgütü ekibinin gelmesi nedeniyle gündemde.

BB1d3TlJ.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Bu komplo teorilerinin bazıları evde alıcı bir izleyici buluyor. Sosyal medya hashtag'i "American’s Ft. Komünist Gençlik Ligi tarafından başlatılan "Detrick", bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Maryland'deki biyolojik silahlar laboratuarında bir DSÖ soruşturması çağrısı yapmasının ardından geçen hafta en az 1,4 milyar kez görüntülendi.

Çin bilimindeki sahte dereceleri ve diğer sahtekarlıkları ifşa etmesiyle tanınan şu anda ABD merkezli bir yazar olan Fang Shimin, "Amacı, pandeminin ilk günlerinde Çin hükümetinin suçunu ABD'nin komplolarına kaydırmaktır" dedi. . "Taktik, Çin'deki yaygın Amerikan karşıtı duyarlılık nedeniyle oldukça başarılı."

İngiltere'deki Leeds Üniversitesi'nde Çin medyası uzmanı olan Yuan Zeng, hükümetin hikayelerinin o kadar geniş bir alana yayıldığını söyledi ki, iyi eğitimli Çinli arkadaşlar bile ona bunların doğru olup olmadığını sordu.

Hükümetler aşılarla ilgili tedirginliği gidermeye çalışırken şüpheleri kışkırtmak ve komplo teorilerini yaymak, halk sağlığı risklerini artırabilir, dedi, "Bu çok, çok tehlikeli."

Son yayında, eyalet medyası Norveç'te 23 yaşlı insanın Pfizer aşısını aldıktan sonra ölümlerinin soruşturulması çağrısında bulundu. CGTN'de, devlet yayın kuruluşu CCTV'nin İngilizce yayın yapan istasyonu ve Global Times gazetesi, Batı medyasını haberleri görmezden gelmekle suçladı.

Sağlık uzmanları, aşı ile ilgili olmayan ölümlerin toplu aşılama kampanyaları sırasında mümkün olduğunu söylüyorlar ve bir WHO paneli, aşının Norveç'teki ölümlerde "katkıda bulunan bir rol" oynamadığı sonucuna vardı.

Eyalet medyası, Brezilya'daki araştırmacıların Çin aşısının etkinliğini önceden duyurulandan daha düşük bulan bir raporunun ardından geldi. Araştırmacılar başlangıçta Sinovac'ın aşısının% 78 etkili olduğunu söylediler, ancak bilim adamları hafif semptomatik vakaları dahil ettikten sonra bunu% 50.4'e revize ettiler.

Brezilya haberlerinden sonra, hükümet destekli bir düşünce kuruluşu olan Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, Çin medyasında aşılar hakkında dezenformasyonda bir artış gördüklerini bildirdi.

Popüler sağlık ve bilim blogları ve başka yerlerdeki düzinelerce çevrimiçi makale, Pfizer aşısının etkililiğiyle ilgili soruları uzun uzun araştırdı ve bu ay British Medical Journal'da yayınlanan ve klinik çalışma verileriyle ilgili soruları gündeme getiren bir makaleden yararlanarak.

Fang, bir e-postada, hükümet için "Bu çok utanç verici" dedi. Sonuç olarak Çin, yüzünü kurtarmak ve aşılarını tanıtmak için Pfizer aşısı hakkında şüpheler uyandırmaya çalışıyor dedi.

Üst düzey Çin hükümet yetkilileri, Batılı ilaç şirketleri tarafından geliştirilen mRNA aşıları hakkındaki endişelerini dile getirmekten çekinmedi. Şu anda kullanılmakta olan Çin aşılarının daha geleneksel yaklaşımından daha yeni bir teknoloji kullanıyorlar.

Aralık ayında Çin Hastalık Kontrol Merkezi yöneticisi Gao Fu, mRNA aşılarının olumsuz yan etkilerini göz ardı edemeyeceğini söyledi. Sağlıklı insanlara ilk kez verildiğine dikkat çekerek, "güvenlik endişeleri var" dedi.

DSÖ misyonunun gelişi, Çin'in başlangıçta çok yavaş tepki vererek, hatta halkı uyarmaya çalışan doktorları kınayarak virüsün küresel olarak yayılmasına izin verdiği yönündeki ısrarlı eleştirileri geri getirdi. Ziyaret eden araştırmacılar, 14 günlük karantinadan çıktıktan sonra bu hafta saha çalışmalarına başlayacaklar.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nde kıdemli bir analist olan Jacob Wallis, Komünist Parti'nin DSÖ soruşturmasını siyasi bir risk olarak gördüğünü çünkü dikkati Çin'in tepkisine odakladığını söyledi.

Wallis, parti "COVID-19'un ortaya çıkmasının sorumluluğunun nerede olduğu konusundaki anlatıyı önceden çarpıtarak yerli ve yabancı izleyicilerin dikkatini dağıtmak istiyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, geçen hafta WHO'nun ABD askeri laboratuarını araştırması için çağrı yaparak durumu yuvarladı. Siteden daha önce CGTN ve diğer devlet kontrollü satış noktaları tarafından bahsedilmişti.

“Amerika gerçeğe saygı duyarsa, lütfen Ft. Hua, "ABD dışındaki 200 veya daha fazla biyo-laboratuar hakkında daha fazla bilgi edinin ve kamuoyuna açıklayın ve lütfen DSÖ uzman grubunun ABD'ye kökenleri araştırması için izin verin" dedi.

Devlet medyasında yayınlanan yorumları Sina Weibo'nun en popüler konularından biri oldu.

Çin, işaret eden tek hükümet değil. Eski Başkan Donald Trump, hükümetinin salgını ele almasının suçunu saptırmaya çalışırken, geçen yıl virüsün bir Wuhan laboratuvarından geldiğine dair kanıt gördüğünü söyledi. Bu teori kesin olarak reddedilmemiş olsa da, birçok uzman bunun olası olmadığını düşünüyor.

Kaynak: AP - Associated Press

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.