Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bu dönüşen NASA gezgini, başkalarının yalnızca hayal edebileceği yerlere gidebilicek


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bu dönüşen NASA gezgini, başkalarının yalnızca hayal edebileceği yerlere gidebilecek

NASA'da geliştirilmekte olan yeni bir "dönüşen" gezgin, kendisinden önceki herhangi bir gezginin aksine engebeli arazileri keşfedebilecek.

BB1cEnw8.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

DuAxle (dual-Axel kelimesinin kısaltması) adını, bir çift iki tekerlekli Axel gezginin kombinasyonundan oluştuğu için alır. Axel gezgini, daha büyük bir araca bağlanan ve gezgini alçalırken stabilize eden ve diğer gezginlerin kaldıramayacağı kraterleri araştıran uzun bir bağa sahip basit, iki tekerlekli bir gezici. Axel, örnekleri toplayabilen bir robotik kolun yanı sıra görüntüleri toplamak için stereoskopik kameralarla donatılmıştır.

DuAxel, bu yenilikçi gezicilerden ikisini birleştirir, arka uç bir çapa görevi görür ve ön uç engebeli araziyi keşfetmek için ayrılır. DuAxel bir krater, çukur, uçurum, havalandırma veya diğer aşırı araziler bulduğunda, iki parçaya ayrılmadan önce durabilir, şasisini indirebilir ve kendini yere sabitleyebilir. Gezginin arka yarısı yerinde kalır ve ön yarısı, çapasına bağlı kalmak ve keşif sırasında dengeyi korumak için uzun bir ip kullanarak ayrılır. Ön yarım, bittiğinde daha sonra geri sarılabilir.

Geçtiğimiz sonbaharda, NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarı mühendisleri, gezgini Mojave Çölü'nde bir teste tabi tuttu. JPL'de bir robotik teknoloji uzmanı olan Issa Nesnas, NASA'dan yaptığı açıklamada, "DuAxel, zorlu bir araziye yaklaşma, demirleme ve daha sonra bağlı Axel gezicisini serbest bırakma becerisini başarıyla sergileyerek sahada son derece iyi bir performans gösterdi.

Gezginin ön yarısı Axel, ekibin beklediği gibi dik ve kayalık yokuşlarda manevra yapmayı başardı.

İki tekerlekli Axel, keşifte daha fazla esneklik sunarken, bir uzay gezgini üzerindeki geleneksel dört tekerlek, büyük kara parçalarını kısa sürede geçmek için çok önemlidir. Ve böylece, Nesnas ve ekibi, bir iniş aracına bağlanabilecek bir Axel sürümü geliştirmeye başladı. Ancak, kısa süre sonra, bir iniş aracına bağlanmanın, iniş hassasiyetinde inanılmaz derecede hassas olmak zorunda kalmanın büyük dezavantajını yarattığını öğrendiler. Axel keşif aracı, bilim adamlarının keşfetmek istediği kraterden itme mesafesinde olmalıydı.

Ve böylece DuAxel doğdu. JPL ve DuAxel'de robotik teknoloji uzmanı olan Patrick Mcgarey, "DuAxel'in temel avantajı, Mars'ta yaptığımız gibi iniş yeri belirsizliği yaşadığınızda veya rappellemek ve Axel ile keşif yapmak için yeni bir yere taşınmak istediğinizde açıkça ortaya çıkıyor" ekip üyesi, NASA'nın açıklamasında söyledi. Esasen, DuAxel'in gezegensel keşifler için yapılmış dönüşümlü bir robot olduğunu söyledi.

Nesnas, DuAxel esas olarak Mars düşünülerek yaratılmış olsa da, robotun henüz güneş sisteminde keşfedilmemiş çok daha aşırı araziye - muhtemelen ay, Merkür ve hatta Jüpiter'in uydusu Europa gibi buzlu dünyalara - erişim sağladığını söyledi.

JPL'de gezegen jeoloğu olan Laura Kerberr, Axel keşif aracını "oldukça hoş" bulduğunu söyledi. DuAxel, önceki gezginlerin yaptığı gibi düşme veya takla atma gibi tehlikelere karşı kendini korumak yerine bunlara dayanacak şekilde tasarlanmıştır.

Gezici henüz uzayda test edilmedi, ancak şu anda bir hedef atanmayı bekliyor. Onlar beklerken DuAxel ekibi teknolojisini geliştirmeye ve güncellemeye devam ediyor.

Kaynak: SPACE.COM

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.