Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiye'de koronavirüs aşılarının başlayacağı tarih belli oldu


Ümit Ürkmez

Önerilen İletiler

Türkiye'de koronavirüs aşılarının başlayacağı tarih belli oldu
Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini göstermeye devam ederken, Çin'den alınan koronavirüs aşılarıyla ilgili kritik tarih belli oldu. Hafta başında Türkiye'ye gelmesi beklenen aşılar ilk olarak depolarda muhafaza edilecek ve iki haftalık güvenilirlilik testinden geçirilecek. Koronavirüs aşısı, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu onayından geçince tüm Türkiye'ye dağıtılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Çin'den sipariş edilen corona virüs aşılarının hafta başında Türkiye'de olacağını açıklamasının ardından gözler aşılama sürecine çevrildi.

Aşılar Türkiye'ye geldikten sonra Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün soğuk hava depolarında muhafaza edilecek, sonrasında ise Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarları tarafından iki hafta boyunca incelenecek, güvenilirlik testlerinden geçirilecek. Güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması halinde ise Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu Aşı Takip Sistemi'yle birlikte Türkiye'deki il ve ilçe sağlık müdürlükleri, kamu, özel ve vakıf üniversiteleri, halk sağlığı laboratuvarları, aile ve göçmen sağlığı merkezlerine sevkiyatı yapılacak.

Aşılar, sevkiyatı yapılan merkezlerde 2-8 derece arasındaki buzdolaplarında saklanacak. Türkiye'nin dört bir yanında aşılama kapsamında başta sağlık çalışanları olmak üzere öncelikli grupların aşılanmasına 11-18 Ocak tarihleri arasında başlanacak.

'ÇİN AŞISI GÜVENİLİR VE SAKLAMASI KOLAY'
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Dal: "Çin Coronavac aşısının güvenilirlik testleri daha önce Çin'de gerçekleşti ve aşının koruyuculuğunun da yüksek olduğu gözlemlendi. İnsanlarda ciddi bir yan etkiye de rastlanmadı. Olumlu veriler geldikten sonra acil kullanım izni verildi. Bu izni almanın kolay olmadığını da hatırlatmak gerekiyor. Bütün güvenilirlik testlerin geçmiş olması gerekiyor. Ben de aşının Faz-3 çalışmasına katıldım ve herhangi bir yan etkisini görmedim."

"Şimdi ülkemizde de güvenilirlik testinden geçtikten sonra aşılama başlayacak. Açıklanan verilere göre, aşı güvenli ve güvenilir bir şekilde kullanabiliriz. Coronavac aşısının saklama koşulları diğer aşılara kıyasla daha kolay. Aşılama için de yeterli derecede sağlık çalışanımız mevcut. Aşı olsak bile maskelerimizi çıkarmamamız gerekiyor. Muhtemelen her 6 ayda bir koruyuculuğun devam etmesi için yeniden aşılanma olacak. Umut ediyoruz ki 2021 yılında Kovid-19'un artık gündemimizdeki yeri azalacak." dedi.

'AŞI OLMAMANIN RİSKİ ÖLÜMDÜR'
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Aşı olmanın riski çok düşük ama aşı olmamanın tehlikesi çok daha büyük. Aşı olmamak güvenli değil. Ben aşıların güvenli olduğuna inanıyorum. Aşıyla ilgili riskler çok düşük olduğu için göze alınabilecek risklerdir ama şu anda hastalığa yakalanma ve ölme riski çok daha büyük. Aşıların uygulanmaya başlanmasının ardından insanlar rahat edecek. Bizim satın alacağımız aşı için konuşuyorum, bunlar bizi rahatlatacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.