Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Koronavirüsün İlk Olarak Wuhan'da Ortaya Çıkmadığı Araştırmacılar Tarafından Kanıtlandı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Araştırmalar, koronavirüsün Wuhan'daki tespitinden önce Avrupa ve Diğer bazı ülkelerde dolaşıyordu.

img5fe2549bedf8920018093576.jpg

31 Aralık, Wuhan'daki ilk doğrulanmış koronavirüs vakalarının yıldönümünü kutladı.

Ancak artan sayıda kanıt, virüsün bundan aylar önce Çin'de ve bazı Avrupa ülkelerinde dolaştığını gösteriyor.

Bu arada ABD'de yapılan bir araştırma, Aralık 2019'da bazı kişilerin koronavirüs antikorlarına sahip olduğunu buldu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni koronavirüsün doğrulanmış ilk vakalarını açıklamasının üzerinden neredeyse tam bir yıl geçti.

Yine de virüsün kaynağı ve dünya çapında yayılmasının gerçek zaman çizelgesi bir sır olarak kalmaya devam ediyor. Giderek artan sayıda kanıt, Çin'in Wuhan kentinde ilk vakaların küresel dikkatleri üzerine çekmesinden aylar önce dolaşımda olduğunu gösteriyor.

Milano Ulusal Kanser Enstitüsü'nden yapılan bir araştırma, İtalya'nın koronavirüs vakalarının dördünün Ekim 2019'a tarihlendiğini ortaya koydu. Çin'den yapılan araştırmalar, Wuhan'da insanların Kasım ve Aralık başında hastalandığını gösteriyor: Wuhan hastanelerinin uydu görüntülerine ve internette yapılan aramalara dayanan bir analiz Bölgedeki COVID-19 semptomları, virüsün orada yaz sonlarında dolaşmaya başlamış olabileceğini öne sürdü.

Daha fazla veri olmadan virüsün hayvanlardan insanlara ilk sıçramasının kesin tarihini tam olarak belirlemek imkansız olsa da, birçok çalışma salgının Aralık yıl dönümünün keyfi olduğunu öne sürüyor.

Sidney Üniversitesi'nde virolog olan Edward Holmes, The Guardian'a "İlk türler arası bulaşma olayının Wuhan'da veya çevresinde gerçekleşmemiş olması tamamen mümkündür" dedi.

Virüs Aralık'tan önce Wuhan'da yayılıyordu

Master.jpg

SCMP'ye göre Çinli tıp uzmanları, o dönemde görülen hastalardan alınan örnekleri yeniden analiz ederek Kasım ve Aralık ayları arasında 60 koronavirüs vakasını saptadı. Bu analiz, Hubei eyaletinden (Wuhan'ın bulunduğu yer) 55 yaşındaki bir çocuğun, hastalığın henüz bu adı almamış olmasına rağmen, dünyadaki ilk bilinen COVID-19 vakası olduğunu gösterdi.

Master.jpg

Başka bir çalışmada, Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, altı şehir hastanesine giden trafiği ölçmek için Wuhan'ın uydu görüntülerini kullandılar. Ağustos 2019'da başlayan ve altı ay sonra zirveye ulaşan bir artış gördüler. Çalışma yazarları, bu zaman çizelgesinin "ishal" ve "öksürük" gibi terimler için çevrimiçi arama trafiğindeki artışla aynı zamana denk geldiğini buldu. İlk vakaların birçoğuyla bağlantılı Wuhan pazarı üzerine yapılan bir araştırma bile, pandeminin çıkış yeri olmadığını gösterdi. Wuhan'ın ilk bildirdiği 41 koronavirüs vakası arasında, çoğu Huanan Deniz Ürünleri Toptancı Pazarı'nı ziyaret eden veya burada çalışan kişilerdi. Ancak The Lancet'teki bir rapora göre, bu orijinal vakalardan 13'ünün pazarla hiçbir bağlantısı yoktu.

Master.jpg

Mayıs ayında yapılan bir soruşturma, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin salgının başlangıç yeri olarak piyasayı dışlamasına da yol açtı. Çünkü oradaki hayvanların hiçbiri virüs için pozitif test etmedi.

Büyük olasılıkla, piyasa, bir hasta kişinin atipik olarak çok sayıda diğerine bulaştığı erken bir süperpreader olayının yeriydi. Dünyanın dört bir yanındaki süper yayılma olayları, neredeyse bir gecede ortaya çıkan enfeksiyon kümeleri yarattı.

Araştırma, virüsün geçen sonbaharda İtalya'da olduğunu gösteriyor

Master.jpg

İtalya, 21 Şubat'ta Lombardiya'da ilk resmi koronavirüs vakasını kaydetti. Ancak son zamanlarda yapılan bir araştırma, Eylül'de 23 İtalyan'dan ve 27 Ekim'de toplanan kan örneklerinde koronavirüs antikorları buldu.

"Sonuçlarımız, SARS-CoV-2'nin İtalya'da ilk resmi COVID-19 vakalarından daha önce Lombardy'de teşhis edildiğini gösteriyor, Çin makamlarının ilk resmi raporlarından çok önce bile COVID'in başlangıcı ve yayılmasına yeni bir ışık tutuyor. Yazarlar, -19 pandemi "diye yazdı. (SARS-CoV-2, virüsün klinik adıdır.)

Roma Çevre ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bir araştırma, bu sonucu desteklemektedir: Araştırmacılar, koronavirüsün genetik materyalini Milano ve Torino'dan 18 Aralık 2019'a kadar uzanan kanalizasyon örneklerinde buldular.

Master.jpg

İspanya ve Fransa da virüsün 2019'da dolaşımda olduğuna dair ipuçları buldu

Mayıs ayında, bir Paris hastanesindeki doktorlar, 27 Aralık'ta zatürre için tedavi ettikleri bir hastanın COVID-19 ile hasta olduğunu keşfettiler. Ancak Fransa ilk resmi davasını 24 Ocak'a kadar kaydetmedi.

Bu arada İspanya'da, Barselona Üniversitesi'nden araştırmacılar, ülkenin ilk resmi vakasından altı hafta önce, Ocak ayı ortasında toplanan şehir kanalizasyon örneklerinde koronavirüsün kanıtlarını buldular.
Şaşırtıcı bir şekilde, 12 Mart 2019'da toplanan bir kanalizasyon numunesi de koronavirüs izleri için pozitif çıktı. Ancak Claire Crossan'ın The Conversation'da yazdığı gibi, atık suyu test etmek salgınları tespit etmenin mükemmel bir yolu değil. Bu nedenle, Mart ayı örneğinin çalışma sırasında kirlenmiş olması mümkündür.

Aralık 2019'a kadar virüs ABD'ye ulaştı

Master.jpg

ABD'de yapılan araştırmalar da virüsün insanlık varlığını bile bilmeden küreselleştiğine dair kanıtlar sunuyor.

ABD ilk koronavirüs vakasını 20 Ocak'ta kaydetti. Ancak bir araştırmaya göre, virüs Pasifik Kuzeybatı'ya en az bir ay önce ulaşmıştı. Amerikan Kızıl Haçı tarafından California, Oregon ve Washington da dahil olmak üzere dokuz eyalette toplanan kan örnekleri, bazı Amerikalıların 13 Aralık 2019 gibi erken bir tarihte koronavirüs antikorlarına sahip olduğunu gösterdi.

Master.jpg

Bazı araştırmalar bağışıklık sistemlerimizin bazı soğuk algınlığına yanıt olarak yeni koronavirüsü tanıyan antikorlar oluşturabileceğini öne sürdüğünden, antikorlar salgının kusurlu bir ölçüsüdür. Antikor testleri de yanlış pozitifler verebilir. Yine de geçmişte, bilim adamları, her ikisi de koronavirüs olan SARS ve Orta Doğu solunum sendromunun (MERS) kökenlerini izlemek için geriye dönük antikor çalışmalarını başarıyla kullandılar. Virologlar, misk kedilerinde SARS'a özgü antikorlar ve develerde MERS'e özgü antikorlar buldular; bu, her bir virüsün hayvan atası olarak bunları belirlediler.

2019'da alınan kan örneklerinin daha fazla incelenmesi, bu salgının ne zaman başladığını öğrenmenin en iyi yolu olabilir.

Kaynak: Business Insider

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.