Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

En Son Uzay - Gezegen Haberleri (Türkiye ve Dünyadan)


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Devasa bir nakit akışıyla Sierra Space, Dream Chaser uzay gemisi ve uzay istasyonunu yerden kaldırmayı umuyor.

Uzay dünyasında, uzay mekiğinin çocuğu gibi görünen Dream Chaser adlı küçük, kalkık burunlu bir uzay uçağı yapabilen küçük bir motor var. Yıllardır uzaya ulaşma arayışında beklenmedik bir yol izledi ve yol boyunca her türlü engelle karşılaştı. Ama asla vazgeçmedi.

Dream Chaser'ı geliştiren şirket olan Sierra Space, 2014'te insanları uçurmak için kullanmak için büyük bir NASA sözleşmesini kaybetti. Temyizde bulundu, ancak bu kararı da kaybetti. İki yıl sonra, bu sefer insanları değil, Uluslararası Uzay İstasyonuna kargo ve malzeme göndermek için büyük bir tedarik sağladı. Beş yıl oldu ve programa 1 milyar dolar harcamasına rağmen hala uzaya uçmadı.

AAQUJ6E.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Ancak Cuma günü, Sierra Space, Dream Chaser'ı yerden kaldırmaya yardımcı olacağını söylediği büyük bir destek aldığını, şirketin 2025 yılına kadar astronotları uçurmasına yardımcı olacağını söylediği A Serisi finansman turuna 1,4 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını duyurdu. Colorado merkezli şirket ilk kez dış yatırımcıları getirdi ve büyüyen ticari uzay endüstrisinde önemli bir oyuncu olmak amacıyla bir dizi projeyi sürdürmek için şirketi yeniliyor.

NASA, astronotları uzay istasyonuna uçurmak için SpaceX ve Boeing ile sözleşmeler imzaladı. SpaceX şimdiye kadar birçok görevde uçtu, ancak Boeing bocaladı ve mürettebatla ilk uçuşunu gelecek yılın sonlarına kadar gerçekleştiremeyebilir. Bu, Dream Chaser'ın resme geri dönmesi için bir fırsat sağlayabilir ve şirket yöneticileri, NASA ile olasılığı tartıştı.

Denize veya çöle inen SpaceX ve Boeing kapsüllerinin aksine, Dream Chaser bir piste inecek ve bilim adamlarının uzay istasyonundan uçakla inen araştırmalara anında erişmesine izin verecekti. Eşi Fatih Özmen ile birlikte Sierra Space'in çoğunluk sahibi olan Sierra Nevada Corporation'ın sahibi olan Eren Özmen, ek para “planlarımızı hızlandırma fırsatını değerlendirmemiz için inanılmaz derecede önemli olacak” dedi. Uzay istasyonuna ilk kargo ikmal görevinin gelecek yılın sonunda yapılması bekleniyor.

"Biz vazgeçmiyoruz" dedi. “Artık bizi tanıyorsun, ikiye katlayacağız.”

Ayrıca, NASA'nın kanatlı bir aracı geri getirmeye hevesli olduğunu söyledi; uzay mekiği 2011'de emekli oldu. "Gerçekten kanatları geri getirmemizi istiyorlar ve bilimi bir piste yumuşak bir şekilde iniş yapma yeteneğine sahip olmak istiyorlar" dedi.

"Herhangi bir ticari piste inebilmek çok büyük bir şey" diye ekledi.

Ulusal güvenlik görevlerinde kullanılmak üzere aracın bir çeşidini geliştirme planları da var, ancak Özmenler bunun ne anlama geleceği konusunda ayrıntılı bilgi vermiyor.

Geçen ay Sierra Space, Jeff Bezos'un Blue Origin'in yanı sıra Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering ve Arizona Eyalet Üniversitesi ile ekibin Uluslararası Uzay'ın yerine geçmesini umduğu Orbital Reef adlı bir uzay istasyonu inşa etmek için ortak olduğunu duyurdu. İstasyon (ISS). (Bezos ayrıca The Washington Post'un sahibidir.)

Sierra Space, yörüngede şişecek ve üç katlı 12 kişiyi barındıracak olan istasyon için habitat modülünü geliştiriyor. Şirketler, "herkese yörüngede kendi adreslerini kurma fırsatı sağlayacağına" söz verdi.

Ticari uzay istasyonları kurmaya çalışan tek şirketler Sierra ve Blue Origin değil.

Şirketlerin bilim deneylerini ve diğer yükleri ISS'ye uçurmasına yardımcı olan bir havacılık girişimi olan NanoRacks, StarLab adlı bir uzay istasyonu inşa etmek için çoğunluk sahibi Voyager Space ve Lockheed Martin ile ortak olduğunu duyurdu.

Bu çabalara rağmen, uzay endüstrisindeki bazı kişiler, özel sektörün, 2030 yılına kadar sürebilecek, ancak Dünya'nın yörüngesinden daha uzun bir süre döndükten sonra yaşlanma belirtileri gösteren ISS'nin yerini alacak istasyonları zamanında hazırlayacak kaynaklara sahip olmayacağından endişe duyuyor. 20 yıl.

NASA bu yıl özel uzay istasyonları geliştirecek program için 101 milyon dolar talep etti, ancak uzay endüstrisindeki birçok kişi bunun neredeyse yeterli olmadığını söyledi. Eski NASA yöneticisi Jim Bridenstine geçtiğimiz günlerde Kongre'ye, çaba için yılda 2 milyar dolar ayırması gerekeceğini ifade etti.

Sierra için yeni para, yatırımcıların, uzun süredir hükümetlerin egemenliğinde olan bir endüstri hakkında yıllarca süren şüphecilikten sonra, büyüme için bir fırsat olarak uzaya giderek daha fazla bakmasıyla geliyor.

Bir uzay yatırım şirketi olan Space Capital tarafından yapılan bir analize göre, son on yılda yatırımcılar dünya çapındaki 1.500 uzay şirketine 200 milyar dolar pompaladı. Bir danışmanlık firması olan Bryce Space and Technology'ye göre, yeni kurulan uzay şirketlerine yapılan yatırım, 2019'a göre yüzde 16 artışla geçen yıl 7,6 milyar dolara ulaştı.

Bir savunuculuk grubu olan Space Foundation'a göre bu, geçen yıl yüzde 4,4 büyüyen 447 milyar dolarlık küresel bir uzay ekonomisinin yönlendirilmesine yardımcı oldu. Ticari uzay ürünleri ve hizmetleri pazarının 219 milyar dolar değerinde olduğunu söyleyen vakfa göre, son 10 yılda uzay ekonomisi yüzde 55 büyüdü.

Sierra Space'in yatırım turu, BlackRock Private Equity Partners, AE Industrial Partners tarafından yönetilen fon ve hesapların katılımıyla General Atlantic, Coatue ve Moore Strategic Ventures tarafından yönetildi.

Kaynak: The Washington Post

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 198
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

  • Admin

    199

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

  • Admin

SpaceX Mahkemede Blue Origin'ı Ezdi Geçti

AAR7xWk.img?w=768&h=586&m=6

"Bir krala vurduğunuzda onu öldürmeniz gerekir." -- Ralph Waldo Emerson

Ya da daha doğrusu: "Krala gel, kaçırmasan iyi olur." -- Ömer Küçük, Tel

Yine de, nasıl söylemeyi seçerseniz seçin, Blue Origin bu yıl bir aya iniş yapmak için NASA'nın uzay lideri SpaceX ile olan sözleşmesini bitirmeye çalıştı - ve Blue Origin ıskaladı.

Otopsi bir başarısızlık
NASA'nın, Amerikan astronotlarını aya geri döndürecek uzay aracını inşa etmek için 2,9 milyar dolarlık bir ödül olan İnsan İniş Sistemi (HLS) sözleşmesini SpaceX'e ilk olarak vermesinden bu yana yedi ay geçti.

Bu yedi ayın tamamında Blue Origin, SpaceX'ten uzakta sözleşmeyi ele geçirmek için mücadele etti, önce Devlet Hesap Verebilirlik Ofisine bir protestoda bulundu ve orada kaybettikten sonra davayı federal mahkemeye taşıdı. Ve CNBC'nin bu hafta bildirdiği gibi, Blue Origin'in çabaları bununla da bitmedi.

Dava devam ederken, Blue Origin'in NASA'ya, SpaceX'in HLS'deki fiyatını eşleştirmek ve hatta onu geçmek için Blue Origin'in sözleşmedeki orijinal teklifi arasındaki farkın "3 milyar dolardan fazlasını karşılamak için" teklif ederek yaklaştığı ortaya çıktı. (5.9 milyar $) ve SpaceX'in Nisan ayında sözleşmeyi kazanmak için teklif ettiği 2.9 milyar $.

Ancak (benim yaptığım gibi) Blue Origin'in ilk etapta dürüst bir teklif verdiğini ve karlı bir şekilde bir aya iniş aracı inşa edebilmek için gerçekten 5,9 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu varsayarsanız, o zaman mantıklı sonuç şudur: Blue Origin'in gördüğü gibi. HLS'yi kazanma umudu ortadan kaybolduğunda, yönetim anlaşmada büyük bir kaybı kabul edecek kadar çaresiz hale geldi - eğer NASA ona sözleşmeyi verirse.

Ama Blue Origin bunu neden yapsın ki?

Karışık bir başarı rekoru

Bir uzay şirketi olarak Blue Origin'in (kısa) tarihini düşünün. 2000 yılında kurulan (S&P Global Market Intelligence'den alınan verilere göre) Blue Origin, yirmi yılı aşkın bir süredir uzay yarışına girmeye çalışıyor - ancak çabalarını gösterecek çok az şey var.

Bir yandan, evet, 2015'te Blue Origin, SpaceX'ten önce Dünya'ya bir roket fırlatmayı ve geri indirmeyi başardı (her ne kadar Blue Origin'in roketi yörünge altı olsa da ve SpaceX sadece birkaç hafta sonra bunu yörünge sınıfı bir roketle kopyaladı.) O zamandan beri, şirketin New Shepard roketi, ikisi insan yolculu (ve bir tanesinde bir Yıldız Filosu Kaptanı olan) dahil olmak üzere yaklaşık 20 misyon uçtu.

Ve Blue Origin az önce, astronot Alan Shepard'ın kızı ve Günaydın Amerika'nın ev sahibi Michael Strahan da dahil olmak üzere altı yolcudan oluşan maksimum manifestoya sahip olacak ilk insanlı uzay uçuşu görevini duyurdu.

Çaresiz zamanlar umutsuz önlemler gerektirir
Bu nedenle, uzay turizmi işletmecisi olarak, uzay turizmindeki ezeli rakibi Virgin Galactic'i (NYSE: SPCE) oldukça sağlam bir şekilde geride bırakan Blue Origin'de kusur bulmak zor. Ve yine de, şu anda, Blue Origin için doğru giden tek şey uzay turizmi.

Sadece son birkaç yılda Blue Origin, ABD Uzay Gücü ile bir Uzay Gücü "Aşama 2 Tedarik" ulusal güvenlik başlatma sözleşmesini kaybetti - şimdi Boeing'e (NYSE: BA) ve Lockheed'e gidecek olan 5.5 milyar dolarlık gelir Martin (NYSE: LMT) United Launch Alliance'da ve SpaceX'te, ancak Blue Origin'de değil. Nasıl baktığınıza bağlı olarak, kazansaydı kasasına 5,9 milyar dolar ya da 2,9 milyar dolar koyacak olan HLS sözleşmesini de kaybetti.

Yatırımcılar için ne anlama geliyor
Bu da demektir ki, bu noktada Blue Origin'e gelir sağlayan tek şey uzay turizmi işidir. Elbette, Blue Origin ilk uzay turizmi bileti için talep ettiği 28 milyon doları tahsil etmeye ve ödemeye devam ederse, bu Blue Origin için bir teselli ödülünden daha fazlasıdır.

Ancak özel bir şirket olduğu için Blue Origin'in şu anda ne kadar ücret aldığından emin değiliz.

28 milyon dolarlık bir faturayı ödemeye istekli yeterli müşteri bulabilirse, her New Shepard lansmanı şirket için 168 milyon dolar gelir elde edebilir. Fırlatma başına altı yolcu, ayda bir fırlatma, yılda 12 ay rakamı ve uzay turizminden 2 milyar dolardan fazla gelir elde eden bir şirketin sahip olmak için iyi bir iş olduğunu söyleyebilir misiniz? Bir Blue Origin IPO'su için dava açabilir misiniz?

Bence yapabilirsin.

Bununla birlikte, Blue Origin'in bir şirket olarak başarısı veya başarısızlığı, uzay turizmi işinin başarısına veya başarısızlığına ne kadar uzun süre bağlı kalırsa, şirketin hayatta kalma şansı o kadar riskli görünüyor. Bu nedenle Blue Origin, HLS sözleşmesini ve işletmesi için ikinci bir gelir akışını kazanmak için bu kadar çaresizdi.

Ve bu yüzden kazanamaması çok büyük bir olay.

Ödüllü analist ekibimiz bir yatırım ipucuna sahip olduğunda, dinlemek için para ödeyebilir. Ne de olsa, on yılı aşkın süredir yayınladıkları haber bülteni Motley Stock Advisor, pazarı üç katına çıkardı.*

Yatırımcıların şu anda satın alabileceği en iyi on hisse senedi olduğuna inandıklarını açıkladılar... ve Walmart onlardan biri değildi! Bu doğru -- onlar bu 10 hisse senedinin daha da iyi alımlar olduğunu düşünüyorlar.

Kaynak: The Motley Fool

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

NASA, uzay iletişiminde devrim yaratabilecek bir lazer demosu başlatmak üzere

AARqeLA.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Görünmez lazerlerin uzayda kullanılması kulağa bilimkurgu gibi gelebilir ama gerçek.

NASA'nın yaklaşmakta olan Lazer İletişim Röle Gösterisi, ajansın güneş sistemi boyunca gelecekteki misyonlarla iletişim kurma biçiminde devrim yaratabilir.

Ajansa göre, bu lazerler uzaydan daha önce hiç olmadığı kadar yüksek çözünürlüklü video ve fotoğraflara yol açabilir.

Görev, 5 Aralık'ta Cape Canaveral, Florida'dan ABD Savunma Bakanlığı'nın Uzay Test Programı Uydu 6'da bir yük olarak başlatılacak. Fırlatma penceresi 04:04'ten 06:04 ET'ye kadar açık kalacak ve ajans, fırlatmanın canlı yayınını NASA TV ve web sitesinde paylaşacak.

1958'den beri NASA, astronotları ve uzay görevleriyle iletişim kurmak için radyo dalgalarını kullanıyor. Radyo dalgalarının kanıtlanmış bir geçmişi olmasına rağmen, uzay görevleri eskisinden daha karmaşık hale geliyor ve daha fazla veri topluyor.

Kızılötesi lazerleri, sinir bozucu derecede yavaş çevirmeli internetin aksine, yüksek hızlı internetin optik iletişim versiyonu olarak düşünün. Lazer iletişimi, Dünya'nın dönüşüyle senkronize bir yörüngeden, Dünya yüzeyinin 22.000 mil (35,406 kilometre) üzerinde, saniyede 1,2 gigabit hızla Dünya'ya veri gönderecek; bu, tüm bir filmi bir dakikadan kısa sürede indirmek gibi.

Bu, veri iletim hızlarını radyo dalgalarından 10 ila 100 kat daha iyi hale getirecektir. Gözümüzle görülemeyen kızılötesi lazerler, radyo dalgalarına göre daha kısa dalga boylarına sahip oldukları için tek seferde daha fazla veri iletebilirler.

Mevcut radyo dalgası sistemini kullanarak, Mars'ın eksiksiz bir haritasını geri göndermek dokuz hafta alacaktı - ancak lazerler bunu dokuz günde yapabilirdi.

Lazer İletişim Röle Gösterisi, NASA'nın, Table Mountain, California ve Haleakalā, Hawaii'deki iki optik yer istasyonuna uzaydan veri gönderip alacak olan ilk uçtan uca lazer röle sistemidir. Bu istasyonlar, lazerlerden gelen ışığı alıp dijital verilere çevirebilen teleskoplara sahiptir. Radyo antenlerinin aksine, lazer iletişim alıcıları 44 kata kadar daha küçük olabilir. Uydu hem veri gönderip hem de alabildiğinden, gerçek bir iki yönlü sistemdir.

Bu yer tabanlı lazer alıcıların tek bozulması, bulutlar ve türbülans gibi atmosferik rahatsızlıklardır ve bunlar, atmosferimizde dolaşan lazer sinyallerine müdahale edebilir. Her ikisi de yüksek irtifalarda tipik olarak açık hava koşullarına sahip olduğundan, iki alıcının uzak konumları bu akılda tutularak seçilmiştir.

Görev yörüngeye ulaştığında, New Mexico, Las Cruces'teki operasyon merkezindeki ekip, Lazer İletişim Röle Gösterisini etkinleştirecek ve onu yer istasyonlarına testler göndermek için hazırlayacak.

Görevin, gelecekte Uluslararası Uzay İstasyonuna kurulacak bir optik terminal de dahil olmak üzere uzay görevlerini desteklemeye başlamadan önce testler ve deneyler yapmak için iki yıl harcaması bekleniyor. Uzay istasyonundaki bilimsel deneylerden elde edilen verileri, onları Dünya'ya geri gönderecek olan uyduya gönderebilecek.

Gösteri, gelecekteki görevlerin Dünya üzerinde doğrudan görüş hattına sahip antenlere sahip olma ihtiyacını ortadan kaldıran bir röle uydusu görevi görür. Uydu, gelecekteki uzay gemilerinde iletişim için boyut, ağırlık ve güç gereksinimlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir - bu görev bir kral yatağının boyutuyla ilgili olsa da.

Bu, gelecekteki görevlerin başlatılmasının daha ucuz olabileceği ve daha fazla bilim aracına yer açabileceği anlamına gelir.

Lazer iletişim yeteneklerini test edebilecek şu anda geliştirilmekte olan diğer görevler arasında, NASA ile aya giden Artemis astronotları arasında ultra yüksek çözünürlüklü bir video beslemesine izin verecek olan Orion Artemis II Optik İletişim Sistemi yer alıyor.

Ve 2022'de başlayacak olan Psyche görevi, asteroit hedefine 2026'da ulaşacak. Görev, 150 milyon milden (241 milyon kilometre) uzakta olan metalik bir asteroidi inceleyecek ve verileri geri göndermek için Derin Uzay Optik İletişim lazerini test edecek. dünyaya.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

NASA Craft güneşe ilk kez 'dokundu' ve atmosfere dalıyor

AAROAYG.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

CAPE CANAVERAL, Fla. (AP) - Bir NASA uzay aracı, korona olarak bilinen keşfedilmemiş güneş atmosferine dalarak resmen güneşe "dokundu".

Bilim adamları haberi Salı günü Amerikan Jeofizik Birliği'nin bir toplantısında duyurdular.

Parker Solar Probe, Nisan ayında uzay aracının güneşe sekizinci yakın yaklaşımı sırasında koronadan geçti. Bilim adamları, verileri geri almanın birkaç ay sürdüğünü ve ardından onaylamanın birkaç ay daha sürdüğünü söyledi.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden proje bilimcisi Nour Raouafi, "Büyüleyici bir şekilde heyecan verici" dedi.

2018'de fırlatılan Parker, güneş atmosferi ile giden güneş rüzgarı arasındaki pürüzlü, düzensiz sınırı ilk geçtiğinde güneşin merkezinden 8 milyon mil (13 milyon kilometre) uzaktaydı. Bilim adamlarına göre uzay aracı, her biri yumuşak bir geçiş olan en az üç kez koronaya daldı ve çıktı.

Michigan Üniversitesi'nden Justin Kasper gazetecilere verdiği demeçte, "Yaklaşık beş saat boyunca aşağıda olduğumuz ilk ve en dramatik zaman... Şimdi beş saat düşünebilirsiniz, bu kulağa çok büyük gelmiyor" dedi. Ancak Parker'ın çok hızlı hareket ettiğini kaydetti. bu süre zarfında çok büyük bir mesafe kat etti ve saniyede 62 milden (100 kilometre) daha fazla yol aldı.

Raouafi'ye göre korona beklenenden daha tozlu göründü. Gelecekteki koronal geziler, bilim insanının güneş rüzgarının kökenini ve uzaya nasıl ısıtıldığını ve hızlandırıldığını daha iyi anlamasına yardımcı olacak. Güneşin katı bir yüzeyi olmadığı için korona eylemin olduğu yerdir; Bu manyetik olarak yoğun bölgeyi yakından keşfetmek, bilim adamlarının burada Dünya'daki yaşamı engelleyebilecek güneş patlamalarını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Ön veriler, Parker'ın Ağustos ayındaki dokuzuncu yakın yaklaşımı sırasında da koronaya daldığını gösteriyor, ancak bilim adamları daha fazla analize ihtiyaç olduğunu söyledi. Geçen ay 10. kapanışını yaptı.

Parker, 2025'teki büyük final yörüngesine kadar güneşe daha da yaklaşmaya ve koronanın derinliklerine dalmaya devam edecek.

Kaynak: AP Associated Press

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

1066 Metre genişliğinde dev bir asteroit şu anda Dünya'ya doğru hızla yaklaşıyor.

BB1bbpsE.img?w=768&h=593&m=6

3.500 fit genişliğindeki dev asteroid, uzayda Dünya'ya doğru uçuyor. Endişelenmeyin, bize çarpmayacak, ancak 18 Ocak 2022'de çok yakında geçecek. Gökbilimciler ona Asteroid 7498 (1994 PC1) adını verdi. Asteroit, New York'taki Empire State Binasının kabaca 2,5 katı yüksekliğindedir. NASA, boyutu ve gezegene ne kadar yakın uçtuğu nedeniyle onu potansiyel olarak tehlikeli bir asteroid olarak görüyor.

Bu dev asteroit Dünya'nın yanından geçecek

AAQvCYr.img?w=768&h=485&m=6&x=979&y=408&

Asteroid 7498 (1994 PC1) devasa olsa da şu anda bir çarpma endişesi değil. Bu, yolunun değişmesi ve onu Dünya'ya daha da yakınlaştırması konusunda endişelenmemize gerek olmadığı anlamına gelir. Aslında, 7498'in Dünya'nın sadece 1,2 milyon mil yakınından geçmesi bekleniyor. Bu, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin beş katından fazla. Aynı zamanda önümüzdeki 200 yıl için de en yakın olanı.

Dünya'dan bu kadar uzağa geçeceği için bu dev asteroidi çıplak gözle görme şansı çok az. İzleyicilerin en azından küçük bir teleskopa ihtiyacı olacak. Ayrıca, o teleskobun, asteroitin tam olarak geçtiği zamanda tam olarak geçeceği yere işaret etmesi gerekecek.

Asteroiti görmek isteyenler arka bahçelerinde bir teleskop kullanmak isteyeceklerdir. Asteroitin hızı görmeyi zorlaştırdığı için daha karanlık alanlarda kurmaya çalışın. Bunu en iyi şekilde 18 Ocak'ta, en yakın yaklaşmasını yapmaya başladıktan sonra görebileceksiniz. EarthSky, onu ne zaman göreceğiniz hakkında daha fazla ayrıntı öğrenmekle ilgileniyorsanız, asteroitin seyrini çok iyi bir şekilde bozar.

Asteroid 7482'nin keşfi (1994 PC1)

AASDDq0.img?w=768&h=516&m=6

Bu dev asteroit ilk olarak Ağustos 1994'te Robert McNaught tarafından keşfedildi. Bulgu McNaught'a borçluydu, ancak diğer gökbilimciler daha önce asteroidi gözlemlemişti.

Gökbilimciler, nesnenin Dünya'ya göre saatte yaklaşık 43.754 mil hızla hareket ettiğini buldular. Daha sonra tam yörüngesini belirlemek için 47 yıl boyunca toplanan verileri kullanabildiler. Yukarıda bahsedildiği gibi, Asteroid 7482 bu ayın sonlarında Dünya'nın yakınından geçecek.

Ancak, önümüzdeki birkaç yüz yıl içinde neredeyse bu kadar yakın gelmeyecek. Bu nedenle, göz atmak isteyen herhangi bir tomurcuklanan gökbilimci, saat diliminize bağlı olarak 18 ve 19 Ocak'ta gece gökyüzünde parıldarken onu gözlemleme fırsatını yakalar. Tabii ki, bu bir asteroidin Dünya'ya ilk (veya son) yaklaşışı değil, dolayısıyla genç astronomların gelecekte de başka şansları olmalı.

Kaynak: BGR

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

4.000 ışıkyılı uzaklıktaki gizemli nesne, daha önce görülen hiçbir şeye benzemiyor

Gökbilimciler, Dünya'dan sadece 4.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan gizemli nesnenin uzayda daha önce görülen hiçbir şeye benzemediğini söyledi.

Magnetar olarak da bilinen ultra güçlü bir manyetik alana sahip bir nötron yıldızı veya beyaz cüce - çökmüş yıldız çekirdekleri - olabileceğini düşünüyorlar.

Evrende dönerken, 'ürkütücü' nesne bir radyasyon ışını gönderir ve her 20 dakikada bir, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biridir.

Gözlemler, saatte üç kez dev bir enerji patlaması saldığını gösteriyor.

AATayM9.img?w=634&h=634&m=6

NÖTRON YILDIZLARI NELERDİR?

Nötron yıldızları, ölü yıldızların çökmüş, yanmış çekirdekleridir.

Büyük yıldızlar ömürlerinin sonuna geldiklerinde çekirdekleri çökerek yıldızın dış katmanlarını havaya uçurur.

Bu, güneşin içerdiğinden daha fazla kütleyi bir şehir boyutuna sıkıştıran, nötron yıldızı olarak bilinen son derece yoğun bir nesne bırakır.

Bir nötron yıldızı, tipik olarak, Dünya'nın kütlesinin belki yarım milyon katı kadar bir kütleye sahip olacaktır, ancak bunlar sadece yaklaşık 20 kilometre (12 mil) çapındadır.

Bu yıldızdan bir avuç malzeme Everest Dağı kadar ağırdır.

Çok sıcaklar, belki bir milyon derece, oldukça radyoaktifler ve inanılmaz derecede yoğun manyetik alanlara sahipler.

Cardiff Üniversitesi'nin yerçekimi fiziği bölümü başkanı Profesör Patrick Sutton'a göre, bu onları bugün Evrendeki tartışmasız en düşmanca ortamlar yapıyor.

Yoğun nesneler, özellikle de çekirdekleri, evrenin ağır elementlerini anlamamızın anahtarıdır.

Az önce keşfedilen gizemli nesne, inanılmaz derecede manyetik bir nötron yıldızı olan bir magnetar da olabilir.

Avustralya'daki Curtin Üniversitesi Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezi'nden (ICRAR) astrofizikçi Dr Natasha Hurley-Walker, keşfi yapan ekibe liderlik etti.

Ekibi, potansiyel 'magnetar' ile karşılaştıklarında evrendeki radyo dalgalarını haritalıyordu.

Dedi ki: 'Bu nesne, gözlemlerimiz sırasında birkaç saat içinde ortaya çıktı ve kayboldu.

'Bu tamamen beklenmedik bir şeydi. Bir astronom için biraz ürkütücüydü çünkü gökyüzünde bunu yapan hiçbir şey bilinmiyor.

'Ve bize gerçekten çok yakın - yaklaşık 4.000 ışıkyılı uzaklıkta. Galaktik arka bahçemizde.'

Dr Hurley-Walker, gözlemlerin 'ultra-uzun periyotlu magnetar' olarak adlandırılan tahmini bir astrofiziksel nesneyle eşleştiğini ekledi.

“Teorik olarak var olduğu tahmin edilen bir tür yavaş dönen nötron yıldızı” dedi.

Ama kimse böyle birini doğrudan tespit etmeyi beklemiyordu çünkü onların bu kadar parlak olmasını beklemiyorduk.

"Bir şekilde manyetik enerjiyi daha önce gördüğümüz her şeyden çok daha etkili bir şekilde radyo dalgalarına dönüştürüyor."

Curtin Üniversitesi Onur Öğrencisi Tyrone O'Doherty, nesneyi Batı Avustralya'nın taşralarında Murchison Widefield Array (MWA) teleskopunu kullanarak keşfetti.

“Geçen yıl tanımladığım kaynağın böyle tuhaf bir nesneye dönüşmesi heyecan verici” dedi.

'MWA'nın geniş görüş alanı ve aşırı hassasiyeti, tüm gökyüzünü araştırmak ve beklenmeyeni tespit etmek için mükemmeldir.'

Evrende açılıp kapanan nesneler yeni değildir ve gökbilimciler bunlara geçici olaylar derler; bazıları birkaç gün içinde ortaya çıkar ve birkaç ay sonra kaybolur, diğerleri ise milisaniyeler veya saniyeler içinde yanıp söner.

Bununla birlikte, ICRAR-Curtin astrofizikçisi ve yardımcı yazar Dr Gemma Anderson, sadece bir dakikalığına açık olan bir şey bulmanın yeni keşfi alışılmadık hale getirdiğini söyledi.

AATauu0.img?w=634&h=381&m=6

AATaFlA.img?w=634&h=951&m=6

Gizemli nesnenin inanılmaz derecede parlak ve güneşten daha küçük olduğunu ve son derece güçlü bir manyetik alana sahip olduğunu düşündüren türde radyo dalgaları yaydığını açıkladı.

Dr Anderson, "geçici olayları incelerken, devasa bir yıldızın ölümünü veya geride bıraktığı kalıntıların etkinliğini izliyorsunuz" diye ekledi.

Araştırmacılar şimdi tekrar açılıp açılmadığını görmek için nesneyi izliyorlar ve MWA'nın geniş arşivlerinde bu olağandışı nesnelerin cevherini aramayı planlıyorlar.

Dr Hurley-Walker, "Eğer öyleyse, Güney Yarımküre'de ve hatta yörüngede doğrudan onu işaret edebilen teleskoplar var" dedi.

"Daha fazla tespit, gökbilimcilere bunun nadir görülen bir defalık bir olay mı yoksa daha önce hiç fark etmediğimiz devasa yeni bir popülasyon mu olduğunu söyleyecek."

Bulgular Nature dergisinde yayınlandı.

SKA DÜNYANIN EN BÜYÜK RADYO TELESKOPU OLACAK
Avustralya ve Güney Afrika arasında ortak bir proje olan Kilometre Kare Dizisi (SKA), dünyanın en büyük radyo teleskopu olacak.

Mevcut herhangi bir radyo teleskopundan daha hassas olan bu, bilim adamlarının evreni her zamankinden daha ayrıntılı olarak incelemelerini sağlayacak.

Teleskop Güney Afrika ve Avustralya'da yer alacak ve uluslararası merkezi İngiltere'deki Jodrell Bank'ta bulunacak.

Yaklaşık 200 orta frekans yemeği (resmi olarak Temmuz 2018'de hizmete giren mevcut MeerKAT tesisi dahil) Güney Afrika'nın Karoo bölgesinde yer alacaktır.

AAS3Sq6.img?w=586&h=317&m=6

Batı Avustralya'da yaklaşık 130.000 düşük frekanslı anten bulunacak.

Her iki bölge de çok hassas ölçümlerin yapılmasına izin verecek radyo frekansı parazit kaynaklarından uzaktır.

SKA, SKA-orta (çanaklar) ve SKA-düşük (antenler) olmak üzere 2 enstrümandan oluşacaktır.

Bulaşıklardan gelen sinyaller, optik fiber aracılığıyla, interferometri adı verilen bir teknik kullanılarak birleştirilecekleri merkezi bir bilgisayara taşınacak.

Benzer şekilde, tüm antenlerden gelen sinyal de birleştirilecek ve gökbilimcilerin evreni incelemek için kullanacakları bilimsel verilere dönüştürülecek.

Kaynak: DailyMail

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • Admin

2 canavar kara delik, uzay-zaman dokusunu sallayacak bir çarpışmaya doğru ilerliyor

AAUtWu9.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Gökbilimciler, uzay-zaman dokusunu sarsacak şiddetli bir çarpışmaya giden yolun %99'u olan iki süper kütleli kara delik keşfettiler.

The Astrophysical Journal Letters'da 23 Şubat'ta yayınlanan bir araştırmaya göre, PKS 2131-021 adını paylaşan kara delikler, Dünya'dan yaklaşık 9 milyar ışıkyılı uzaklıkta bir kıyamet dansında kilitli durumda. NASA'dan yapılan açıklamaya göre, iki nesne yaklaşık 100 milyon yıl boyunca istikrarlı bir şekilde birbirine doğru hareket etti ve şimdi iki karadeliğin her iki yılda bir birbirlerinin yörüngesinde dolandığı ikili bir yörüngeyi paylaşıyorlar.

Araştırmacılar, bundan yaklaşık 10.000 yıl sonra, iki kara deliğin birleşeceğini ve yerçekimi dalgaları göndereceğini - orijinal olarak Albert Einstein tarafından tahmin edilen uzay-zaman dokusundaki dalgalanmalar - evren boyunca yayılacağını söyledi. Hiçbirimiz bu epik çarpışmaya tanık olmayacak olsak da, şimdi PKS 2131-021'i incelemek, süper kütleli kara deliklerin nasıl oluştuğu ve ikisi çarpıştığında ne olduğu hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarabilir.

Bir canavarın titremesi

Süper kütleli kara delikler - Dünya'nın güneşinden yüz milyonlarca kat daha büyük olan aşırı karanlık, yoğun nesneler - evrendeki galaksilerin hepsinin olmasa da çoğunun kalbinde yer alır. Gökbilimciler, bu nesnelerin nasıl bu kadar büyük olduğunu bilmiyorlar, ancak bir olasılık, evrenin en büyük kara deliklerinin, NASA'ya göre iki küçük kara delik arasındaki en az bir birleşmeden kaynaklanmasıdır. Yeni çalışma, bu hipotezi doğrulamaya yardımcı olabilir.

PKS 2131-021, blazar olarak bilinen özel bir kara delik türüdür - temel olarak, süper yüklü bir madde jetini doğrudan Dünya'ya yönlendiren süper kütleli bir kara delik. Bu madde, belirli karadeliklerin etrafında oluşan sıcak gaz halkalarından kaynaklanmaktadır; Bir kara delik güçlü yerçekimi ile bu gazı çektiğinde, bazı maddeler kaçabilir, bunun yerine neredeyse ışık hızında hareket eden bir plazma jeti içinde itilir.

Yeni çalışmanın yazarları, tuhaf bir şey fark ettiklerinde evrenin etrafına dağılmış yaklaşık 1.800 blazarın parlaklığını izliyorlardı: Blazar PKS 2131-021'in parlaklığı düzenli aralıklarla dalgalandı - o kadar tahmin edilebilir ki, aslında, çalışma yazarları dalgalanmaları benzettiler. bir saatin tiktaklarına.

Araştırmacılar, bu varyasyonların, iki nesne birbirinin yörüngesinde her iki yılda bir yörüngede dolanırken ilkini çeken ikinci bir kara deliğin sonucu olduğundan şüpheleniyorlardı, ancak ekibin bu modelin ne kadar sürdüğünü görmek için daha fazla veriye ihtiyacı vardı. Böylece araştırmacılar, 45 yıla yayılan beş gözlemevinden veri topladılar. Ek verilerin tümü, ikili blazar'ın parlaklığının zaman içinde nasıl değişmesi gerektiğine ilişkin ekibin tahminleriyle eşleşti.

Bulgular doğrulanırsa, PKS 2131-021 şimdiye kadar keşfedilen ikinci ikili kara delik çifti olacak ve bilim adamlarının bulduğu en sıkı örülmüş çift çifti olacak. Bilim adamları, 2020'de Dünya'dan yaklaşık 3,5 milyar ışıkyılı uzaklıkta bir galakside evrenin bilinen ilk kara delik ikili adayını keşfettiler. Bununla birlikte, bu kara delikler her dokuz yılda bir birbirlerinin yörüngesinde dönerler, bu da aralarında PKS 2131-021'in iki üyesi arasında olduğundan çok daha büyük bir mesafe olduğunu düşündürür.

Çalışma yazarları yaptığı açıklamada, iki canavar kara deliğin, kaçınılmaz çarpışmalarından önce yerçekimi dalgalarını serbest bırakabilecek kadar büyük ve yeterince yakın olduğunu söyledi. PKS 2131-021'in gelecekteki gözlemleri, hareket halindeyken bu dalgaları yakalamaya odaklanacak.

Kaynak: LiveScience

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Hubble Teleskopu şimdiye kadar keşfedilen en uzak yıldızı buldu

AAVLsQw.img?w=625&h=491&m=6

SPARTANBURG SC (WSPA) – Gökbilimciler, şimdiye kadar keşfedilen Dünya'dan en eski ve en uzak yıldızı bulduklarını söylediler. Uzay ajansı, keşfi Nature dergisinde yayınlandıktan sonra Çarşamba günü duyurdu.

Kenneth Carpenter, 30 yaşındaki teleskop, evrenin yaratılmasından kısa bir süre sonra, Büyük Patlama'dan yaklaşık 900 milyon yıl sonra oluşan "Earendel" adlı tek bir yıldızı bulmak için neredeyse 13 milyar ışıkyılı uzağa bakabildi. , Hubble Uzay Teleskobu için NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde operasyon proje bilimcisi.

Hubble, bu mesafedeki yıldız koleksiyonlarını tespit etme yeteneğine sahip olsa da, Dünya'dan bu kadar uzakta tek bir yıldızın ilk kez bulunduğunu söyledi.

“Bunun çok büyük bir yıldız olduğunu biliyoruz” dedi. "[Büyük yıldızların] çok kısa ömürleri var, belki sadece birkaç milyon yıl, bu yüzden çoktan gitti, ama hala onu yıllardır, yıllarca ve yıllarca gözlemleyebiliriz çünkü onu görüyoruz."

Büyütme anormalliği, Hubble ve Earendel arasında bulunan devasa bir gökada kümesinin kütlesi tarafından yaratıldı. Galaksilerin kütlesi o kadar büyük ki uzayın dokusunu büküyor ve NASA'dan yapılan açıklamaya göre o uzaya bakmak büyüteçle bakmak gibi.

Perspektif için, gece gökyüzüne gözlerinizle baktığınızda, Samanyolu Gökadamızda yer alan nispeten yakın yıldızları görürsünüz. Sadece 10 binlerce ışıkyılı ötedeki, kabaca 30.000 yıl önceki yıldızları görebiliyoruz.

"Diğer her şey onunla karşılaştırıldığında yeni ve bu yıldız o kadar uzakta ki ışığın bize ulaşması o kadar uzun sürüyor ki artık orada değil" dedi.

Keşif, kağıt üzerinde Hubble'ın 1990'da fırlatılan bir teleskop olarak yeteneklerini aşan mesafeler nedeniyle de etkileyici.

Yeni keşfedilen yıldızla aramızda çok büyük bir gökada kümesi var. Bu kütle, ışığı odaklayan, güçlendiren ve büyüten bir "yerçekimi merceği" yaratır. Bu, Hubble ile normalde görebileceğimizden daha soluk ve daha küçük şeyleri görmemizi sağlıyor, dedi.

Carpenter, "Hubbel'in görevinden birkaç yıl sonra, sıraya girme ve nesneleri görmenin bu şanslı tesadüflerini bulmaya başladık, böylece kütleçekimsel merceklenmenin var olduğunu biliyorduk" dedi. "Bunun ne kadar zengin bir veri kaynağı olacağını tahmin etmemiştik."

Earendel, büyük olasılıkla, yıldızların daha sonra bir süpernova olayında patlamasından sonra evrene dağılmış olacak, ağır elementler içermeyen hidrojen ve helyumdan oluşur.

Carpenter, bunun bize evrenimizin evriminin ilk yıllarında işlerin nasıl olduğuna dair gerçekten ilginç bir bakış açısı sağladığını söyledi.

"Bu tür bir mesafede 100 milyar yıldızdan oluşan koleksiyonlar gördük, ancak tek bir yıldız asla. O yüzden çok ama çok heyecanlıyız" dedi.

Kaynak: WSPA

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

NASA'nın Ay Görevinden Önce 100 Metrelik Megaroketini Test Etmesini İzleyin

Gerçek boyutlu boyama sayfaları yaratan 4 kardeşle tanışın
Bu iğnesiz arılar 'mucize' bal yapıyor

NASA, Cuma günü aya bağlı devasa Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketini test etmeye başlayacak ve prosedür canlı yayınlanacak.

AAVICRa.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

SLS, yapım aşamasında birkaç yıl geçirdikten iki hafta önce bir NASA fırlatma rampasına nakledildi. Roket, uzay ajansının önümüzdeki birkaç yıl içinde on yıllardır ilk kez astronotları aya, ardından da Mars'a geri gönderme planlarının belkemiğini oluşturacak.

Roketin ilk uçuşu, daha sonra 2022'de Artemis 1 görevi sırasında gerçekleşecek ve dört ila altı hafta sürmesi beklenen bir yolculukta Ay'ın ötesine insansız bir Orion uzay uçuşu kapsülü fırlatacak.

O zamana kadar SLS, tüm sistemlerinin doğru şekilde çalıştığından emin olmak için bir dizi testten geçmelidir.

Böyle bir test, Cuma günü başlayacak olan sözde ıslak elbise provası. Pazartesi günü NASA, testin 1 Nisan'da öğlen EDT'den başlayarak Kennedy Haber Odası YouTube kanalında yayınlanacağını söyledi.

Islak elbiseli provanın 1 Nisan'dan 3 Nisan'a kadar yaklaşık iki gün sürmesi bekleniyor, bu süre zarfında roket yakıtla pompalanacak - bu nedenle ismin "ıslak" kısmı - ve motorun ateşlemesinin bir parçası olarak saniyeler içinde getirilecek. simüle edilmiş bir fırlatma geri sayımı. Ancak, motorlar ateşlenmeden önce fırlatma kasıtlı olarak iptal edilecek.

Fırlatma testinin başlangıcında, ekipler gerçek bir roket fırlatma için gerekli tesisleri etkinleştirecek ve resmi olarak geri sayım dizisini başlatacak. Fırlatma kontrolörleri, roketin çeşitli sistemlerini ve yer destek ekipmanını çalıştırmaya başlayacak.

Bundan sonra, roketin yakıt tanklarına 700.000 galondan fazla süper soğuk roket itici gaz yüklenecek. Ekipler ayrıca hava durumu brifingleri ve lansman öncesi kontroller yapacaklar.

Fırlatma kontrolörleri, roket motorlarının normal olarak ateşlenmesinden hemen önceki noktaya ulaştığında, 10 dakika geriye gidecek ve bir iptali göstermek için fırlatmadan 10 saniye önce durdurmadan önce geri sayımı tekrar yapacaklardır.

Birkaç gün sonra, SLS fırlatma rampasından çıkarılacak ve bazı değişiklikler ve ilave kontroller yapmak için Araç Montaj Binasına (VAB) geri gönderilecek. Tarihi hala belirsiz olan Artemis 1'den yaklaşık bir hafta öncesine kadar roketi fırlatma rampasında görmeyeceğiz.

Artemis 1 için NASA mühendisleri, 322 fitte durduğunu görecek olan Blok 1 konfigürasyonunda SLS kullanacak. 5,75 milyon pound ağırlığında olacak ve kalkış ve çıkış sırasında 8,8 milyon pound itme gücü üretecek.

Kaynak: Newsweek

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

İlk ticari Uçuş Ekibi uzay istasyonuna kenetlendi

The space station's seven long-duration crew members welcomed the four Ax-1 commercial astronauts aboard the lab complex with a traditional post-docking ceremony. / Credit: NASA TV

Charter SpaceX Crew Dragon kapsülünde dört sivil Cumartesi günü erken saatlerde Uluslararası Uzay İstasyonuna yanaştı ve özel bir şirket tarafından laboratuvar kompleksine NASA onaylı ilk ticari ziyareti başlattı.

Cuma günü Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan Axiom-1 Crew Dragon - Endeavour - otomatik 20 saatlik bir randevu gerçekleştirdi, uzay istasyonuna yetişti ve EDT sabah 8:29'da laboratuvarın ileri Harmony modülüne yanaşmak için harekete geçti.

Bağlantı, uzay istasyonundaki bir video yapılandırma sorunu nedeniyle yaklaşık 45 dakika gecikti, ancak Crew Dragon'da herhangi bir sorun yoktu ve kenetlenmeye yönelik son baskı mükemmeldi.

Bir SpaceX uçuş kontrolörü telsizle "Umarım Dragon'daki ekstra yarım yörüngeyi beğenmişsinizdir ya da en azından onu unutulmaz bulmuşsunuzdur" dedi. "Uluslararası Uzay İstasyonuna hoş geldiniz."

Hava geçirmez bir yapısal mührü doğrulamak için uzun süreli sızıntı kontrollerinden sonra, kapaklar açıldı ve Axiom-1 mürettebat üyeleri - emekli astronot ve görev komutanı Michael Lopéz-Alegría, emlak yöneticisi Larry Connor, Kanadalı yatırımcı Mark Pathy ve İsrailli Eytan Stibbe - gemiye süzüldü. istasyon.

İstasyon komutanı Thomas Marshburn, Raja Chari, Kayla Barron ve Alman astronot Matthias Maurer, geçen Kasım ayında başka bir Crew Dragon'da denize indirildi. Eldeki ayrıca: Geçen ay karakola gelen Rus kozmonotlar Oleg Artemyev, Denis Medveev ve Sergey Korsakov.

AAW2lE3.img?w=768&h=429&m=6

11'i, geleneksel bir "gemiye hoş geldiniz" töreni için Harmony modülünde toplandı.

Görev için para ödeyen Houston merkezli şirket Axiom Space'in CEO'su Mike Suffredini, "Siz harika görünüyorsunuz," dedi. "Ejderha yolculuğu, sana iyi oturmuş gibi görünüyor. ... Bu tarih yazma görevi hakkında uzun zamandır konuşuyoruz, bu yüzden şimdi bunun hakkında konuşmayı bırakıp devam edeceğiz. Yani sizler harika bir misyona sahipsiniz. Bunu dört gözle bekliyoruz."

Connor, "burada olmaktan heyecan ve onur duyduğunu" söyledi.

"SpaceX sayesinde olağanüstü bir yolculuk. Axiom'a bu hayali gerçekleştirdiğiniz için teşekkürler. NASA'ya teşekkürler, tüm ekibe teşekkürler. Bunu deneyimlemek için buradayız, ancak bir sorumluluk olduğunu anlıyoruz ve sorumluluk bunun için ilktir." Bunu düzeltmek için sivil mürettebat.

AAW2IiJ.img?w=768&h=432&m=6

"Ve buna tamamen bağlıyız. ... Bizim için yoğun bir araştırma haftası olacak ve eminim ki uçup gidecek."

Pathy'yi özetledi: "Vay canına, burada olmak harika. Kelimeleri bulmak zor ama harika bir yolculuktu."

Şimdiye kadar, Axiom Space, SpaceX aracılığıyla dört Crew Dragon uçuşu rezervasyonu yaptı ve Cuma günü ilk görev olan Ax-1'i başlattı. Uluslararası Uzay İstasyonuna yapılan ilk tamamen ticari, hükümet dışı uçuş.

Yaklaşık 10 gün boyunca, Ax-1 mürettebatı özel olarak geliştirilmiş 25 deney yapmayı, teknoloji gösterileri ve Dünya gözlemleri gerçekleştirmeyi ve halka açık erişim oturumlarına katılmayı planlıyor. 19 Nisan'da gemiden ayrılmaları ve hava izin verdiği sürece okyanusa geri dönmeleri bekleniyor.

Axiom için uçuş, 2024'ün sonundan başlayarak ticari bir araştırma tesisi olarak hizmet vermek üzere uzay istasyonuna çoklu modüller fırlatma hedefine doğru büyük bir adımı temsil ediyor. ISS, on yılın sonunda emekli olduğunda, Axiom, bağlantılı modüllerini serbest uçan bir ticari uzay istasyonu olarak hizmet etmek için ayırmayı planlıyor.

Kaynak: CBS NEWS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

SpaceX, NRO (Ulusal Keşif Ofisi) için uzaya gizli yük fırlattı

ASpaceX Falcon 9 roketi, şirketin bu yıl şimdiye kadarki 14. uçuşu olan sisli bir California lansmanından sonra Pazar günü erken saatlerde sınıflandırılmış bir Ulusal Keşif Ofisi (NRO) yükünü yörüngeye yükseltti.

Los Angeles'ın kuzeybatısındaki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ndeki ped 4E'nin üzerine monte edilen roketin dokuz birinci aşama motoru, EDT sabah 9:13'te (yerel saatle 6:13'te) bir alev patlamasıyla ateşlendi ve 1,7 milyon pound'a kadar itiş gücünü kıstı. ve aracı yumuşak bir şekilde deniz kenarındaki ateşleme standından uzaklaştırdı.

AAWihTV.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

İkinci uçuşunu yapan ilk aşama, güneye doğru bir yörüngeye çıktı ve üst aşamayı ve NRO yükünü yoğun alt atmosferden çıkardı. Kalkıştan iki buçuk dakika sonra etap düştü ve Falcon 9 ikinci etabına güç sağlayan tek motor yükselişin geri kalanını devraldı.

Bu arada yeniden kullanılabilir ilk aşama ters döndü, rotayı tersine çevirmek için üç motoru yeniden çalıştırdı ve kalkıştan yaklaşık sekiz dakika sonra İniş Bölgesi 4'e inerek Vandenberg'e geri uçtu. İniş, SpaceX'in 114. başarılı güçlendirici kurtarma ve Kaliforniya'daki beşinci başarısı oldu.

Sınıflandırılmış yüklerle her zaman olduğu gibi, SpaceX, planlandığı gibi ikinci aşamanın yörüngeye ulaştığını doğrulamak dışında görev hakkında herhangi bir ayrıntı vermedi. NRO, uydu yükü hakkında herhangi bir bilgi yayınlamadı, ancak bir açıklamada görevin başarısını doğruladı.

NRO Direktörü Chris Scolese, "Bu lansmanı başarılı kılan ve nihayetinde ülkemizin politika yapıcılarına, ordusuna ve istihbarat topluluğuna kritik bilgiler sunmaya giden ekip çalışması, beceri ve kararlılıktan gurur duyuyorum." Dedi.

Uzay Sistemleri Komutanlığı Fırlatma Teşebbüsü müdürü Albay Robert Bongiovi ekledi: "Mükemmeldi. Entegre ekip, roket, uydu, her şey yolundaydı ve bu fırlatma sorunsuz geçti."

Fırlatma zamanı ve askeri tedarik belgeleri de dahil olmak üzere çeşitli diğer faktörlere dayanarak, bağımsız uzay analistleri Falcon 9'un muhtemelen denizdeki gemileri elektronik olarak izlemek ve bulmak için çiftler halinde çalışan iki Deniz Okyanusu Gözetleme Sistemi veya NOSS uydusunu yörüngeye taşıdığını tahmin ettiler.

Kaynak: CBS NEWS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Spacex, Falcon 9 roketinde ikinci ABD keşif uydularını başlattı

17 Nisan (UPI) -- SpaceX Pazar günü Falcon 9 roketiyle Ulusal Keşif Ofisi için bir ABD casus uydusunu başarıyla fırlattı.

AAWjnVg.img?w=768&h=1052&m=6

Şirket, California'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden sabah 9:14'te fırlatmada kalkışı duyurdu.

Ofis, Falcon 9'un "uzay tabanlı istihbarat, gözetleme ve keşif" toplamak ve iletmek için kullanılan NROL-85 uydusunu taşıdığını söyledi.

NRO, kurumun ülkenin üst düzey politika yapıcılarına, istihbarat topluluğuna ve Savunma Bakanlığı'na istihbarat verileri sağlama konusundaki güvenlik misyonunu desteklemesi dışında, uzay aracı hakkında çok az şey söylüyor.

NRO verilerini derleyen ajanslar arasında Ulusal Güvenlik Ajansı ve Ulusal Jeo-uzamsal İstihbarat Ajansı bulunur. FEMA gibi sivil kurumlar da araştırma ve geliştirme için ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ve tüm dünyada acil durum ve afet yardımı çabaları için NRO istihbaratını kullanır.

Pazar günkü fırlatmada kullanılan roket, Şubat ayında bir önceki NRO yükünü taşıyan roketin aynısıydı.

Falcon 9'un ilk aşaması, kalkıştan kısa bir süre sonra sabah 9:22'de indi ve roketin yeniden kullanılmasına izin verdi.

Kaynak: UPI News

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Güneşe Göre Dünya'nın Sürükleyici Videosu İnsanların Aklını Karıştırıyor

AAWOusH.img?w=768&h=385&m=6

Yakın çevremizi göreceli mesafe açısından düşünmeye meyilliyiz. Örneğin Memphis'ten Nashville'e gitmek biraz zaman alacaktır, ancak bu çok uzun sürmez. Bunun için plan yapabilir ve oldukça kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Memphis'ten Los Angeles'a gitmeniz gerekiyorsa, seyahat etmek için günleriniz yoksa muhtemelen uçmak isteyeceksiniz. Memphis'ten Paris'e gitmeniz gerekiyorsa, uçmanız gerekecek ve bu bile havada epey zaman alacak.

Bu yüzden Dünya'yı oldukça büyük bir yer olarak düşünüyoruz. Sonuçta, herhangi birimizin yaşadığı tek yer orası. Ancak evren sonsuzdur ve Dünya'yı uzayın uzak noktalarında küçük bir özellik haline getirecek kadar anlaşılmaz derecede geniş nesneler içerir.

@Earthandspacee'den gelen bu TikTok animasyonu, Dünya ile güneş arasındaki boyut farkını çarpıcı bir şekilde gösterdiği için insanların şoktan şaşkınlığa ve hatta korkuya tepki vermesini sağlıyor.

Oldukça vahşi, değil mi? Dünyanın çapı yaklaşık 12.742 kilometredir (7.918 mil) ve güneşin çapı 1,4 milyon kilometredir (869.920 mil). Yani güneşin çapının uzunluğunu yaymak için 109 dünyanın yan yana olması gerekir.

Yorumcu @wolvesofthenight, "Bu hala aklımı başımdan alıyor" yazıyor.

@Keira Ellison-Judge adlı başka bir kullanıcı, "Yeni korkunun kilidi açıldı" diyor.

Biraz daha karanlık ve hatta biraz daha felsefi olan @rehairedoutlaw, "Adamım sadece VAROLUŞ DREAD'in bir yanıyla sabah kahvesi içmeyi seviyorum."

Evrenin geri kalanına kıyasla bizim büyüklüğümüz hakkında düşünmek büyüleyici. Ne de olsa, hiçbir yerin ortasında önemsiz bir güneş sisteminde küçük bir gezegende yaşıyoruz.

Olayları perspektif içinde tutmayı severiz. Bu nedenle, paylaşacağımız bunun gibi daha fazla video için her zaman tetikte olacağımıza güvenebilirsiniz.

Kaynak: TurboFuture

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Gökbilimciler Samanyolu'ndaki Bir Şey Hakkında Büyük Bir Duyuru Yapacak

Güncelleme (12 Mayıs 2022): Duyurunun büyük günü bugün! Yaklaşık 08:40 AM EDT veya 12:40 UTC'deki basın toplantısının canlı blogu için ScienceAlert'in ana sayfasını tekrar kontrol ettiğinizden emin olun. Ne bekleyebileceğimizi düşündüğümüz hakkında aşağıyı okuyun.

AAWINaN.img?w=768&h=311&m=6

Orijinal (29 Nisan 2022): İki hafta içinde Güney Avrupa Gözlemevi (ESO Güney Avrupa Gözlemevi), hakkında yeni bilgiler sunacak.

Duyurunun ne olacağından tahmin edilemeyecek, sonuçtan faydalanabilecek gücüyle bilgimize sahip olmak, elde edilecek sonuçlardan elde edilen sonuçlardan, ilk nedenden dolayı üretilecek olan Olay Ufuk Hedefinden elde edilen projeden. 2019'da bir kara deliğin görüntüsü.

EHT projesi tankımız, büyük yolcu Sagittar'a süperli bir kara de ev yapımı olan ev galaksimiz Samanyolu üzerinde.

Onu yenilersa, bunu büyük bir iş bitirirler.

Bilim adamları dünya çapında eşzamanlı basın konferanslarına ev sahipliği yaptıklarından, gizli tuttukları şeyin, ilk kara deliğin ortaya çıktığı tarihi 2019 anının bir sonraki taksiti olması için iyi bir şans var.

Bulgular hakkında 12 Mayıs 2022'de 15:00 CEST'de (13:00 UTC, 9:00 EST) çevrimiçi olarak bir konferans yayınlanacak ve ardından dünyanın dört bir yanından altı astronomun katıldığı bir YouTube etkinliği gerçekleştirilecek. Basın bültenleri "kapsamlı destekleyici görsel-işitsel materyal" içerecektir (eek!).

Gökbilimciler, Sgr A*'nın olay ufkunun doğrudan bir görüntüsünü elde etmeyi başardıysa, bu, kaçırmak istemeyeceğiniz tarihi bir an olacaktır.

Kara deliklerin görüntülenmesi son derece zordur çünkü tam anlamıyla görünmezdirler ve tüm elektromanyetik radyasyonu emerler. Görmeyi umduğumuz tek şey olay ufku; esasen, ışığın artık kara deliğin yerçekimi kuvvetlerinden kaçamadığı yeri temsil eden kara deliğin anahattı.

Ancak Sgr A*, çalışmayı özellikle zorlaştıran bir toz ve gaz bulutu tarafından gizlenmiştir.

Gökbilimciler kara deliğin ufkunu görüntülediyse, parlayan bir çörek olarak görünmelidir. Bu, kara deliğin yığılma diski, uçuruma düşerken aşırı radyasyon yayan bir gaz ve toz halkası.

AAWIDeV.img?w=562&h=415&m=6

M87*. (EHT İşbirliği)

ESO'nun basın açıklaması, 2019'da bir kara deliğin ilk doğrudan görüntüsünü açıklamadan önce kullandıkları ifadenin aynısı olan "çığır açan" bir şey vaat ediyor.

Bu kara delik, M87 galaksisinin merkezindedir ve Güneşimizin 6.5 milyar katı bir kütleye sahiptir. Olay ufku yaklaşık 20 milyar kilometrelik bir yarıçapa sahip ve gerçekten çok uzakta.

Uzmanlar, onun doğrudan görüntüsünü almayı, 1 milimetre boyutundaki bir cismi 13.000 kilometre (8.000 mil) uzaklıktan gözlemlemeye benzetiyorlar.

Kendi galaksimizin kalbinde yer alan Sgr A* bize çok daha yakın. Ancak, Güneş'ten sadece 4,3 milyon kat daha büyük, süper kütleli bir kara delik için oldukça küçüktür. Yalnızca M87*'den Dünya'ya nispeten daha yakın olduğu için saptanabilir.

Dolayısıyla gökbilimciler sonunda olay ufkunun bir görüntüsünü yakalamışlarsa, bu kesinlikle çığır açıcı olacaktır.

ESO'nun bize göstermek üzere olduğu şeyi görmek için sabırsızlanıyoruz: bu alanı izleyin. Duyuru hakkında daha fazla ayrıntıya buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: ScienceAlert

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Mars fotoğrafında 'uzaylılar tarafından inşa edilen gizli kapı' tespit edildi

AAXcpxL.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Kusursuz bir şekilde oyulmuş bir kapı eşiği resmi, insanların Mars'ta küçük adamlar olabileceğini düşünmelerine neden oluyor.

NASA'nın Curiosity Mars gezici aracından alınan son resimler, Mars manzarasındaki kayaların arasına yerleştirilmiş bir kapı aralığına benzeyen ilgi çekici bir özellik gösteriyor.

O kadar inandırıcı görünüyor ki, sizi bir Mars saklanma yerine ya da tamamen başka bir Evrene açılan bir kapıya götürdüğüne inanmanızı neredeyse cezbedebilir.

İnternet, gizemli kapıyla ilgili komplo teorileriyle dolu bir gün geçiriyor gibi görünse de, bazı Reddit kullanıcıları bunu satın almıyor.

Pek çok parti görevlisi, kapının büyük olasılıkla sadece bir kesme kırığı olduğuna dikkat çekti - kayadaki bir tür zorlamanın sonucu, bir kısmı kırılıyor.

Araştırmacılar hala buna neyin sebep olduğunu bulmaya çalışsa da, Mars'ın bu ay 4 Mayıs'ta en büyük depremini kaydettiği düşünüldüğünde bu muhtemel bir teori.

NASA, görüntünün 7 Mayıs'ta Greenheugh Alınlığı olarak bilinen jeolojik bir özellikte Curiosity'deki Direk Kamerası tarafından çekildiğini söyledi.

Görüntülerin mozaik görünümü, 'kapı aralığını' ilk görüntüden daha iyi bir bağlama yerleştirir.

UFO haberlerini yalanlayan UFO of Interest şunları söyledi: "Bunu tüm mozaiğin bir parçası olarak bağlam içinde izlerken, bir kayadaki o küçük nişi, bu kaya yüzünün her tarafında başka bloklar, kırıklar, şekiller ve diğer aşındırıcı özelliklerle görebiliriz."

Kapı benzeri kaya oluşumu insanlara sığacak kadar büyük görünse de, gerçekte sadece birkaç santimetre veya inç boyunda olabilir.

Bir kişi Reddit'e şöyle yazdı: 'Peki ya sadece birkaç santim ise? derebeylerimizin gerçekte ne büyüklükte olacağını nasıl bileceğiz?'

İnsanların Kızıl Gezegenden gelen resimlerin uzaylı yaşamın izleri olduğunu varsaydığı ilk sefer değil.

Daha geçen ay, 'yabancı ayak izlerini' gösteren bir Mars kraterinin önemli bir coğrafi dönüm noktası olduğu açıklandı.

Metro'nun Haber Güncellemeleri bültenine kaydolarak bilmeniz gereken en son haberleri, iyi hissettiren hikayeleri, analizleri ve daha fazlasını alın

Kaynak: Metro

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Çinli astronotlar, Tiangong uzay istasyonuna tamamlamak için istasyona vardı

AAY6C6Q.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Üç Çinli astronot veya taikonot, Pazar sabahı, inşaatının tamamlanmasına yardımcı olmak için altı ay kalacakları (Space.com aracılığıyla) bitmemiş Tiangong uzay istasyonunun Tianhe çekirdek modülüne geldi. Shenzhou 14 uzay aracı, Cumartesi günü Gobi Çölü'ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezinden 22:44 ET'de (yerel saatle 10:44) havalandı ve Tianhe ile 05:42 ET'de (yerel saatle 17:42) kenetlendi.


Üç kişilik ekipte Chen Dong, Cai Xuzhe ve 2012 yılında ülkenin Shenzhou 9 görevi sırasında uzaya çıkan ilk Çinli kadın olarak tarihe geçen Liu Yang yer alıyor. Mürettebatın yörüngedeyken birkaç uçuş gerçekleştirmesi bekleniyor. Wentian modülünün önümüzdeki ay ve Mengtian'ın Ekim ayında fırlatılması için ayarlanmış iki ek laboratuvar modülünün gelişi için istasyonu hazırlayın. Space.com tarafından belirtildiği gibi, iki modül, Uluslararası Uzay İstasyonundan (ISS) daha küçük olacak T şeklinde bir istasyon oluşturmak için Tianhe çekirdek modülünün karşıt taraflarına bağlanacak.

Çin, 2023 için planlanan Xuntian teleskop modülünün lansmanı ile Tiangong'un inşaatını bu yılın sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. Shenzhou 14, Tianhe modülünün Nisan 2021'de piyasaya sürülmesinden bu yana Çin'in uzay istasyonuna giden üçüncü mürettebatlı görevi. En son üçlü, bu yılın sonuna doğru istasyondaki Shenzhou 15 mürettebatını karşılamaya hazırlanıyor ve istasyonun ilk kez altı kişiyi ağırlayacağına işaret ediyor.

Kaynak: The Verge

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • Admin

Ay'a bir roket çarptı. NASA fotoğrafını çekti

Ay'da garip, yeni bir krater var. Ama bu doğal değil.

2009 yılında ayın haritasını çıkarmaya başlayan NASA'nın Lunar Reconnaissance Orbiter aracı, Mart ayı başlarında ayın uzak tarafında meydana gelen son bir roket kazasının etki alanını tespit etti. Uzay ajansı, Cuma günü çarpmanın görüntülerini yayınladı, bu da aslında çift kraterle sonuçlandı: 19.5 yarda krater ile 17.5 yarda krater örtüşüyor.

Gökbilimciler, aya çarparak, uzay enkazının istemeden doğal uydumuzu etkilediği bilinen ilk zaman haline getiren, dik bir roket güçlendirici bekliyordu. Ancak NASA'nın beklemediği şey bir çift kraterdi.

NASA, resmin açıklamasında, "Çifte krater beklenmedik bir durumdu ve roket gövdesinin her iki ucunda büyük kütlelere sahip olduğunu gösterebilir" diye yazdı. "Tipik olarak kullanılmış bir roketin kütlesi motor ucunda yoğunlaşmıştır; roket aşamasının geri kalanı esas olarak boş bir yakıt deposundan oluşur. Roket gövdesinin kökeni belirsiz kaldığından, kraterin çift doğası kimliğini gösterebilir."

Dünya'nın güneş sistemi mahallesine giren nesneleri izleyen bağımsız astronom Bill Gray, başlangıçta bir SpaceX roketi olduğunu düşünmesine rağmen, terkedilmiş roket güçlendiricinin 2014 Çin ay görevine (Chang'e 5-T1) ait olduğuna dair kanıtlar yayınladı. . Çin, şu anda çöken güçlendiricinin kendilerine ait olduğunu reddediyor.

Sorumlu kim olursa olsun, Ay'ın yüzeyindeki hasar, neredeyse felaket olmasa da, insanlığın büyüyen uzay çöpü sorununun bir kısmının ve bunun diğer dünyaları nasıl etkilediğinin veya kirlettiğinin altını çiziyor. Bazı roketler, uydularını veya uzay araçlarını uzaya fırlattıktan sonra, harcanan roketlerin Dünya'ya düşme veya potansiyel olarak daha derin uzaya fırlatılma potansiyeli ile "kaotik" yörüngelerde bırakılır.

AAYRugd.img?w=768&h=768&m=6

Bu roket çarpmasından önce, insanlık zaten aya damgasını vurmuştu. Apollo misyonlarından roket güçlendiriciler (NASA'nın devasa Satürn V roketinin parçaları), ayın yüzeyinde yaklaşık 40 yard genişliğinde bir dizi krater bıraktı. Ay'da torbalar dolusu astronot kakası var. Ve birkaç yıl önce, İsrail'in düşen Beresheet uzay aracı, Ay yüzeyine enkaz saçtı.

Kaynak: Mashable

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

NASA uydusu Dünya yörüngesinden koptu, aya gidiyor

WELLINGTON, Yeni Zelanda (AP) - Mikrodalga fırın büyüklüğündeki bir uydu, Pazartesi günü Dünya çevresindeki yörüngesinden başarıyla ayrıldı ve NASA'nın ay yüzeyine tekrar astronotları indirme planının son adımı olan aya doğru yola çıktı.

AAZaVZL.img?w=768&h=512&m=6

Capstone uydusu için şimdiden alışılmadık bir yolculuk oldu. Altı gün önce Yeni Zelanda'nın Mahia Yarımadası'ndan Rocket Lab şirketi tarafından küçük Elektron roketlerinden birinde fırlatıldı. Asgari enerji kullanarak yol aldığı için uydunun aya ulaşması dört ay daha alacak.

AAZaCwy.img?w=768&h=1024&m=6

Rocket Lab kurucusu Peter Beck, The Associated Press'e heyecanını kelimelere dökmenin zor olduğunu söyledi.

"Muhtemelen sindirmek biraz zaman alacak. Bu, iki, iki buçuk yılımızı alan ve yürütmesi inanılmaz, inanılmaz derecede zor olan bir projeydi" dedi. "Yani bu gece hepsini bir araya getirmek ve o uzay aracını aya giderken görmek, kesinlikle epik."

Beck, misyonun nispeten düşük maliyetinin - NASA bunu 32.7 milyon dolar olarak belirlediğini - uzay araştırmaları için yeni bir çağın başlangıcını işaret ettiğini söyledi.

Beck, "On milyonlarca dolara, sizi aya, asteroitlere, Venüs'e, Mars'a götürebilecek bir roket ve uzay aracı artık var" dedi. "Daha önce hiç var olmayan delice bir yetenek."

Görevin geri kalanı başarılı olursa, Capstone uydusu, ayın etrafında doğrusala yakın bir hale yörünge adı verilen yeni bir yörüngeye giren ilk kişi olarak aylarca hayati bilgileri geri gönderecek: yörüngenin bir ucu olan uzatılmış bir yumurta şekli aya yakın, diğeri ondan uzakta geçiyor.

Sonunda NASA, Artemis programının bir parçası olarak astronotların ayın yüzeyine inebilecekleri yörünge yoluna Gateway adlı bir uzay istasyonu yerleştirmeyi planlıyor.

Beck, yeni yörüngenin avantajının yakıt kullanımını en aza indirmesi ve uydunun - veya bir uzay istasyonunun - Dünya ile sürekli temas halinde kalmasına izin vermesi olduğunu söyledi.

28 Haziran'da Yeni Zelanda'dan fırlatılan Electron roketi, dokuz dakika sonra ayrılan Photon adlı ikinci bir uzay aracını taşıyordu. Uydu, altı gün boyunca Photon'da taşındı ve uzay aracının motorları yörüngesini Dünya'dan daha da uzağa yükseltmek için periyodik olarak ateşlendi.

Pazartesi günü son bir motor patlaması, Photon'un Dünya'nın yerçekiminden kopmasına ve uyduyu yoluna göndermesine izin verdi. Şimdi plan, 25 kilogramlık (55 kiloluk) uydunun 13 Kasım'da yeni ay yörüngesine geri düşmeden önce ayı çok aşması. Uydu, yörünge boyunca birkaç planlı rota düzeltmesi yapmak için küçük miktarlarda yakıt kullanacak. yol.

Beck, görevlerini tamamlamış ve hala depoda biraz yakıtı kalmış olan Photon ile ne yapacaklarına önümüzdeki günlerde karar vereceklerini söyledi.

Beck, “Onunla gerçekten yapabileceğimiz çok sayıda harika görev var” dedi.

Görev için NASA, iki ticari şirketle bir araya geldi: California merkezli Rocket Lab ve Capstone uydusunun sahibi ve işleten Colorado merkezli Advanced Space.

Kaynak: AP

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • Admin

Yeni Bir Teori Güneşimizin Bir İkizi Olabileceğini Söylüyor

Güneşimizin bir arkadaşı vardı ve dış Güneş Sisteminde keşfedilmemiş birçok cüce gezegen olabilir. Harvard Üniversitesi'nden bilim adamlarının yeni bir makalesine göre bu.

Harvard'da Bilim Profesörü Dr. Avi Loeb ve Harvard lisans öğrencisi Amir Siraj'ın bugün The Astrophysical Journal Letters'da yayınlanan makalesi, Güneş'in kökeni hakkında düşünen hakim "yalnız yıldız"a karşı çıkıyor.

Güneş Sistemi'nin bir zamanlar ikili bir yıldız sistemi olabileceği - yani uzayda ortak bir noktanın yörüngesinde dönen iki yıldızdan oluşan - kulağa radikal gelen teorileri belki de sürpriz olmamalı. Siraj, "Güneş benzeri yıldızların çoğu ikili eşlerle doğar" dedi.

Yıldızlar uzayda toz ve gaz bulutlarından oluşur. Dağılmadan önce tek başlarına değil, kümeler halinde oluşurlar. Güneş'in daha gevşek "kız kardeş" yıldızları için durum böyledir, aynı zamanda teorize edilmiş arkadaşı, benzer kütleye sahip bir yıldız için de geçerlidir.

Bu "ikinci Güneş" şimdi nerede?

Şimdi Samanyolu'nun herhangi bir yerinde olabilir. Loeb, "Doğum kümesindeki yıldızların geçişi, yerçekimi etkisiyle yoldaşı Güneş'ten uzaklaştırırdı" dedi.

'İkinci Güneş'in kanıtı nerede?

Oort Bulutu'nda, dış Güneş Sistemi'ndeki buzlu nesnelerin küresel kabuğunda. Güneş Sistemi'nin oluşumundan kalan enkazlardan oluştuğu düşünülüyor, ancak çok fazla nesne var gibi görünüyor. Ancak bu yeni makalenin modeline “ikinci bir Güneş” eklendiğinde Oort bulutu bugün gözlemlediğimiz kadar yoğun hale geliyor.

Loeb, “İkili sistemler, nesneleri yakalamada tek yıldızlardan çok daha verimli” dedi. "Oort bulutu gözlemlendiği gibi oluşmuşsa, Güneş'in aslında Güneş doğum kümesinden ayrılmadan önce kaybolan benzer bir kütleye sahip bir arkadaşı olduğu anlamına gelir."

Bu çok önemli çünkü Oort Bulutu'ndaki kuyruklu yıldızlar gibi nesneler gezegenimize su getirmiş olabilir. Siraj, "Dış Oort Bulutu'ndaki nesneler, Dünya'ya su götürmek ve dinozorların yok olmasına neden olmak gibi, Dünya tarihinde önemli roller oynamış olabilir" dedi.

Bununla birlikte, "ikinci Güneş" teorisi hakkında gerçekten heyecan verici olan şey, "Planet Nine" için çıkarımlardır.

0x0.jpg?format=jpg&crop=2500,1406,x0,y0,

"Planet Nine" nedir?

"Planet Nine"ın, ilk olarak 2016'da teorize edilen, Dünya'dan yaklaşık beş ila 15 kat daha büyük bir gezegen olan bir süper Dünya olduğu tahmin ediliyor.

"Dokuz Gezegen"in var olma ihtimalinin düşük olduğu düşünülüyor, çünkü Güneş Sistemi'nin Güneş'ten bu kadar uzakta bir süper Dünya boyutunda bir gezegen oluşturmak için yeterli malzeme toplaması zor olurdu. Bu, gökbilimcileri, gözlemlenen “Planet Nine etkisinin” tam olarak ne olabileceği hakkında daha da çılgınca görünen teoriler düşünmeye itti.

Loeb ve Siraj'ın diğer teorilerinden biri, güneş sistemimizde ilkel bir kara delik olduğudur. Diğeri ise bu yeni “ikinci Güneş” teorisidir.

Heyecan verici bir şekilde, ikincisi, dış Güneş Sisteminde gizlenen birden fazla gezegen olabileceğini tahmin ediyor.

Büyük bir gezegeni yakalama şansını artırmanın yanı sıra, "ikinci bir Güneş", teoride, dış Güneş Sistemine daha fazla nesne getirmeye yardımcı olmalıydı. Loeb, “Yeni modelimiz, Planet Nine ile benzer yörünge yönelimine sahip daha fazla nesne olması gerektiğini tahmin ediyor” dedi.

0x0.jpg?format=jpg&crop=4032,1890,x0,y61

'İkinci Güneş' teorisi nasıl test edilebilir?
Araştırmacılar, Şili'nin Elqui Vadisi'ndeki Cerro Pachón'un zirvesindeki ince dağ havasındaki Vera C Rubin Gözlemevi'nin (VRO), 2021'de “ilk ışık” için 10 yıllık gökyüzü araştırmasının yapılmasının mümkün olacağını öne sürüyorlar. Planet Nine'ı bir yıl içinde kara delik olarak kabul etmeyin veya onaylayın.

Siraj, "VRO, Dokuzuncu Gezegenin varlığını ve ele geçirilen bir kökeni doğrularsa ve benzer şekilde ele geçirilen cüce gezegenlerin bir popülasyonunu bulursa, o zaman ikili model, uzun süredir varsayılmış olan yalnız yıldız tarihine tercih edilecektir." Dedi.

VRO'nun 10 yıllık "Eski Uzay ve Zaman Araştırması" (LSST) gökyüzü araştırması, her üç gecede bir tüm güney yarımküre gece gökyüzünü görüntüleyecek ve her görüntü dolunayın 40 katı büyüklüğünde bir alanı kaplayacak.

Geniş açılı gözlemevi, gökbilimcileri gerçek zamanlı olaylar konusunda uyaracak ve devasa bir veri arşivi oluşturacak. Gökbilimcilerin kozmos hakkındaki bilgilerini önemli ölçüde geliştirmesi bekleniyor.

Dış Güneş Sisteminde gizlenen bir grup cüce gezegen ve hatta Dokuzuncu Gezegenin kendisi varsa, VRO onları bulabilir.

Araştırmacılar, bunun “ikinci Güneş” teorisinin doğru olma olasılığını artıracağını savunuyor.

Kaynak: Forbes

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.