Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Koronavirüs semptomlarının günden güne dökümü, COVID-19'un nasıl kötüden daha kötüye gittiğini gösteriyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Koronavirüs semptomlarının günden güne dökümü, COVID-19'un nasıl kötüden daha kötüye gittiğini gösteriyor

BB13n0Th.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Tipik koronavirüs hastaları ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı geliştirir, ancak bu semptomlar farklı zamanlarda ortaya çıkabilir veya hiç görünmeyebilir.

Bir CDC raporuna göre birçok hasta semptomlarının dört ila sekiz gün içinde düzeldiğini söylüyor.

Ancak daha şiddetli vakalar, semptomlar başladıktan yaklaşık beş ila 10 gün sonra kötüleşme eğilimindedir.

İşte Çin'deki büyük bir hasta grubu arasında semptomların gün geçtikçe nasıl ilerlediği.

Doktorlar artan sayıda koronavirüs hastasını gözlemledikçe, tipik semptomların nasıl ilerlediğine dair birkaç model belirlediler.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, koronavirüs vakalarının% 40 kadarı asemptomatiktir. Ve semptomatik vakaların sadece% 20'si şiddetli veya kritik hale gelir.

Semptom geliştiren hastalar arasında, genellikle ilk olarak ateş ve öksürük gelir. Bunları genellikle boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve ağrıları, mide bulantısı veya ishal izler (ancak şiddetli vakalarda gastrointestinal sorunlar enfeksiyon sırasında daha erken ortaya çıkabilir). Şiddetli enfeksiyonları olan hastalar, semptomların başlamasından yaklaşık beş gün sonra virüsün ayırt edici semptomlarından biri olan nefes almada zorluk yaşama eğilimindedir.

Ancak semptomlar genellikle bir kişiye bulaştıktan hemen sonra ortaya çıkmaz. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre virüsün ortalama kuluçka süresi yaklaşık dört ila beş gündür. Bu süre zarfında, enfekte bir kişi muhtemelen hasta olduğunu henüz bilmeyecek, ancak kanıtlar virüsü presemptomatik aşamada bulaştırabileceklerini gösteriyor.

Günlük bir döküm

Bu yılın başlarında Çin salgını sırasında binlerce hastayı gözlemledikten sonra, oradaki hastaneler COVID-19 hastaları arasında bir semptom modeli belirledi:

1. Gün: Belirtiler hafif başlar. Hastalar genellikle ateş ve ardından öksürük yaşarlar. Bir azınlık, bundan bir veya iki gün önce ishal veya mide bulantısı geçirmiş olabilir, bu daha şiddetli bir enfeksiyonun işareti olabilir.

3. Gün: Wenzhou'daki hastaların semptomları başladıktan sonra hastaneye yatırılmaları ortalama olarak bu kadar sürdü. Çin genelinde 550'den fazla hastanede yapılan bir araştırma, hastanede yatan hastaların hastalıklarının üçüncü gününde zatürre geliştirdiğini de buldu.

5. Gün: Şiddetli vakalarda semptomlar kötüleşmeye başlayabilir. Hastalar, özellikle daha yaşlılarsa veya önceden mevcut bir sağlık durumları varsa, nefes almakta güçlük çekebilirler.

7. Gün: Wuhan'daki bazı hastaların semptomları başladıktan sonra hastaneye kaldırılmaları ortalama olarak bu kadar sürdü. Diğer Wuhan hastalarında bu gün nefes darlığı gelişti.

8. Gün: Bu noktaya kadar, şiddetli vakaları olan hastalarda büyük olasılıkla entübasyon gerektirebilecek bir hastalık olan nefes darlığı, zatürre veya akut solunum sıkıntısı sendromu gelişecek. ARDS genellikle ölümcüldür.

9. Gün: Bazı Wuhan hastaları, bu gün agresif bir bağışıklık tepkisinin neden olduğu bir enfeksiyon olan sepsis geliştirdi.

10-11. Günler: Hastaların semptomları kötüleşirse, bu, hastalığın ilerlemesinde yoğun bakım ünitesine kabul edilme olasılıklarının yüksek olduğu zamandır. Bu hastalarda muhtemelen daha hafif vakaları olan hastalara göre daha fazla karın ağrısı ve iştah kaybı vardır.

12. Gün: Bazı durumlarda, hastalar, hastalıkları başladıktan yaklaşık iki hafta sonrasına kadar ARDS geliştirmezler. Bir Wuhan çalışması, hastaların yoğun bakım ünitesine kabul edilmesinin ortalama 12 gün sürdüğünü buldu. İyileşen hastalar ateşlerinin 12 gün sonra düzeldiğini görebilir.

16. Gün: Wuhan'da yapılan bir araştırmaya göre, hastalar öksürüklerinin bu gün düzeldiğini görebilir.

17-21. Gün: Ortalama olarak Wuhan'daki kişiler ya virüsten kurtuldu ve hastaneden taburcu edildi ya da 2,5 ila 3 hafta sonra vefat etti.

19. Gün: Bir Wuhan araştırmasına göre, hastalar nefes darlığının bu gün çözüldüğünü görebilirler.

27. Gün: Bazı hastalar hastanede daha uzun süre kalır. Wenzhou hastalarının ortalama kalış süresi 27 gündü.

BB19NBhx.img?h=1539&w=1119&m=6&q=60&o=f&

Hastaların hastaneden ayrılması, semptomlarının tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Bazı koronavirüs hastaları, aylardır göğüs ağrısı, nefes darlığı, bulantı, kalp çarpıntısı ve tat ve koku kaybı gibi semptomlar yaşadığını bildiriyor.

Hastalanan ve asla hastaneye kaldırılmayan kişilerde de kalıcı semptomlar olabilir. CDC araştırmacılarının Temmuz ayında yayınladığı bir rapor, yaklaşık 300 semptomatik hasta arasında% 35'inin pozitif testten iki ila üç hafta sonra normal sağlık durumuna geri dönmediğini buldu. Birkaç hafta sonra daha iyi hisseden hastalar, semptomlarının tipik olarak testten dört ila sekiz gün sonra düzeldiğini söylediler. Tat ve koku kaybının normale dönmesinin genellikle en uzun sürdüğünü söylediler: ortalama olarak yaklaşık sekiz gün.

COVID-19, solunum sisteminden çok vasküler bir hastalık olabilir

Koronavirüs önce akciğerlere saldırsa da kalbi, böbrekleri, karaciğeri, beyni ve bağırsakları da enfekte edebilir. Bazı araştırmalar, COVID-19'un solunum yolu yerine vasküler bir hastalık olduğunu, yani kan damarlarından geçebileceği anlamına geldiğini ileri sürdü. Kalp hasarı veya felç gibi ek komplikasyonların nedeni budur.

Bilim adamlarının, bazı koronavirüs hastalarının neden daha kötüye hızlı bir dönüş yaptığına dair birkaç teorisi var. Birincisi, bağışıklık sistemlerinin bir "sitokin fırtınası" üreterek aşırı tepki vermesidir - vücuda kendi hücrelerine saldırması talimatını veren bir kimyasal sinyal salımı.

Johns Hopkins Bayview Tıp Merkezi'nde göğüs hastalıkları doktoru olan Dr. Panagis Galiatsatos, bu süreci bir depremle karşılaştırdı - genel olarak, birisini öldüren şey, depremin kendisini değil, düşen binalardır.

"Enfeksiyonunuz bağışıklık sisteminizin sarsılmasıdır" dedi. "Bağışıklık sisteminiz iyi yapılandırılmamışsa, sadece çökecektir."

En ilgili semptom: nefes darlığı

Belirtiler ortaya çıktığında, bazı erken belirtiler diğerlerinden daha dikkatli tedavi edilmelidir.

Wenzhou verilerini analiz eden bulaşıcı hastalıklar klinisyeni Megan Coffee, Business Insider'a "Elbette her şeyden önce nefes darlığını sorardım, çünkü hemen yardım edilmesi gereken biri bu," dedi.

ARDS gelişen hastaların YBÜ'de ventilatöre takılması gerekebilir. Coffee, hastanede yatan COVID-19 hastalarının dörtte birinin yoğun bakımda kaldığını tahmin ediyor. Sonunda taburcu edilenler, bir ay daha dinlenme, rehabilitasyon ve iyileşme beklemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ancak koronavirüs enfeksiyonlarını ortalamalara göre incelemek, hastalığın genellikle doğrusal bir şekilde ilerlemediği gerçeğini gizleyebilir.

Coffee, "Kurslar adım adım giderek daha da kötüleşebilir. Bir gün iyi iş çıkarırken, ertesi gün daha da kötüleşebilirler," dedi. "Tıbbi sorunları olan 80 yaşındaki bir adam gayet iyi iş çıkarabilir. Bazen tıbbi sorunları olmayan 40 yaşındaki bir kadın yapamaz."

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.