Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Peki COVID Aşısı Tam Olarak Ne Zaman Hazır Olacak?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Peki COVID Aşısı Tam Olarak Ne Zaman Hazır Olacak?

Aşı geliştirme tipik olarak uzun bir süreçtir: Normal şartlar altında, bir tanesinin onaylanması ve pazarda dağıtıma hazır hale getirilmesi on yıl ile 15 yıl arasında bir zaman alabilir. Ancak salgın hastalık uzmanları, Çin'in başkentini kasıp kavuran yeni bir endişe verici virüs nedeniyle Ocak ayında alarm vermeye başladıklarında, normal şartlarla karşı karşıya olmadığımız ortaya çıktı ve ilaç şirketleri buna göre yanıt verdi. Şimdi, güvenli ve etkili bir COVID-19 aşısı geliştirmek için çılgın bir yarışa başladıktan bir yıldan az bir süre sonra, aşı vaadi o kadar da uzak görünmüyor.

BB1aQd2U.img?h=589&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Geçtiğimiz iki hafta içinde iki ABD ilaç şirketi, aşılarının yüzde 90'dan fazla etkili olabileceğini bildirdi: Pfizer ve Moderna. Her iki aşı için klinik denemeler hala devam ederken, bu, etkinlik oranlarının daha düşük olduğu kanıtlanabileceği anlamına gelirken, tıp camiası ihtiyatlı bir iyimserlikle yanıt verdi. Ancak, epidemiyologların uzun süredir vurguladığı gibi, bir aşının geliştirilip onaylanmasını sağlamak zorluğun yalnızca yarısıdır - daha sonra, bir aşının salgının sonunu işaret etmediğini halka duyurmanın yanı sıra zorlu dağıtım görevi geliyor. Kısacası, bazı önde gelen halk sağlığı uzmanlarına göre, muhtemelen 2021 kışına kadar maskeler takıyor ve sosyal mesafe koyacağız.

Burada bilmeniz gereken her şey.

Orada hangi aşılar var?
New York Times'ın aşı izleyicisine göre, dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar şu anda insanlar üzerinde 54 aşıyı test ederken, ABD'de onaylanmaya yakın iki aşı var. 9 Kasım'da, Alman ilaç üreticisi BioNTech ile ortaklık yapan Pfizer, erken bir analize göre, daha önce virüse yakalanmamış kişilerde COVID-19 enfeksiyonunu önlemede aşısının yüzde 90'dan fazla etkili olduğunu duyurdu. Aşı, 21 gün arayla iki enjeksiyondan oluşur. Ardından, 16 Kasım'da Moderna, erken araştırmalara göre aşısının koronavirüsü önlemede yüzde 94,5 etkili olabileceğini duyurdu. Bu aşı, dört hafta arayla iki enjeksiyondan oluşur. (Moderna'nın COVID-19 aşısı, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü tarafından ortaklaşa geliştirilmektedir ve ABD hükümetinden yaklaşık 2,5 milyar ABD doları fon almıştır.) Şimdiye kadar, her iki denemedeki katılımcılar, aşılardan yalnızca küçük yan etkiler bildirmiştir. yorgunluk ve kas ağrıları gibi.

Ülkenin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanı Anthony Fauci, "Yüzde 75 etkili bir aşıdan memnun kalacağımı söylüyordum," dedi. "Özlemle, yüzde 90, 95 görmek istersiniz, ama ben bunu beklemiyordum."

Ve hala daha fazla aşı olabilir. Federal hükümetin ayrıca klinik denemelerde COVID-19 aşıları olan ancak Pfizer ve Moderna'nın biraz gerisinde kalan bir avuç başka ilaç şirketiyle de tedarik anlaşmaları var: Johnson & Johnson, Sanofi ve GSK, Novavax ve AstraZeneca.

Birden fazla COVID aşısı olabilir mi?
Evet. Aslında, halk sağlığı uzmanları bunun tercih edilebilir olduğunu söylüyor. "Dünyada 7 milyar insan var, bu yüzden başarılı olmak için birden fazla aşıya ihtiyacımız var. Massachusetts General Hospital ve Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi Viroloji ve Aşı Araştırma Merkezi direktörü Dr. Daniel Barouch, "Bu, bir geliştiricinin başka bir geliştiriciye karşı yarışı değil - bu küresel, işbirliğine dayalı bir çabadır" dedi. "Muhtemelen tüm aşı geliştiricileri adına tüm bu programların başarılı olmasını istediğimizi söyleyerek konuşuyorum."

Moderna ve Pfizer'in kalan engelleri aşması gerekiyor?
Şu anda FDA'nın aşılara acil kullanım için yetki vermesi gerekiyor ve şu anda devam ediyor. Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı sekreteri Alex Azar, 16 Kasım'da CNBC'ye, ajansının her iki şirketle birlikte "gereksiz bürokratik engelleri kaldırmak" için çalıştığını ve şirketlerin "konuştuğumuz gibi" başvurularını sonuçlandırdığını söyledi. (Her iki şirket de ay sonuna kadar Acil Kullanım İzni göndermeyi planlıyor.)

Bununla birlikte, bir avuç eyalette aşıların ikinci bir engeli aşması gerekecek: Halkın federal hükümetin COVID yanıtına olan güveni son derece düşük olduğundan ve haklı olarak, bazı valiler FDA'nın yetkilendirdiği herhangi bir aşıyı incelemek için komiteler oluşturdu. , New York Times raporları. Bu ekstra inceleme katmanı, federal hükümet ve halk sağlığı uzmanları tarafından tam olarak coşkuyla karşılanmadı. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı politika genel müdür yardımcısı Paul Mango, bir haber brifinginde, "Devletin uygulamak istediği herhangi bir gecikme, vatandaşlarına - en savunmasız vatandaşları - aşılarının alınmasında bir gecikme olacaktır," dedi. . "Bunun hakkında konuşmanın aslında ters etki yaptığını düşünüyoruz."

Şimdi, aşının ne zaman hazır olacağına bakalım: Hem Moderna hem de Pfizer önlerindeki engelleri ortadan kaldırdığından, iki ilaç şirketi arasında, yıl sonuna kadar 20 milyon kişinin aşılanmasına yetecek kadar aşı olması gerekir. Bağlam için: ABD'de yaklaşık 330 milyon insan yaşıyor

Önce kim aşı olacak?
Bazı ajanslar şu anda kimlerin erken aşılanması gerektiğini belirlemeye çalışırken, şu anda kesin bir cevabımız yok. Bununla birlikte, CDC, önceliği hak ettiğine inandıkları dört yüksek riskli grup belirledi: sağlık çalışanları, temel çalışanlar, yaşlı yetişkinler ve altta yatan sağlık sorunları olanlar.

Ya çocuklar?
Çocukların bağışıklık sistemleri aşılara yetişkinlerle aynı şekilde yanıt vermediğinden, büyük ilaç şirketlerinden hiçbiri bunları klinik deneylerine dahil etmedi, ancak çoğu çocuklar için bir COVID-19 aşısı geliştirme niyetlerini dile getirdi. (Çocukların ciddi COVID-19 vakaları geliştirme olasılığı daha düşüktür, bu nedenle erken dönemde yetişkinler için bir aşı geliştirmeye odaklanılır; ancak çocuklar açıkça virüsü yüksek risk gruplarına yayabilirler.) Şu anda iyimser zaman çizelgelerinde çocuklara ulaşan bir koronavirüs aşısı var. 2021'in sonunda.

Peki aşılar ne zaman yaygın olarak dağıtılacak?
Halk sağlığı uzmanları arasındaki genel fikir birliği, eğer her şey uygun giderse, aşı isteyen her Amerikalının 2021'in ikinci çeyreğine kadar aşılanabileceği yönünde.

Ancak dağıtım kolay olmayacak - özellikle Pfizer'in aşısı dahil. Hem Pfizer hem de Moderna çığır açan mRNA teknolojisi kullanmış olsa da, Pfizer'in aşısının negatif 94 derece Fahrenheit sıcaklıkta, yalnızca günde iki kez ve 180 saniyeden fazla açılmayan özel derin dondurucu "valizlerde" saklanması gerekir. zaman. Ülke çapındaki hastaneler için malzeme tedarik eden Premier'de bir direktör olan Soumi Saha, CBS News'e, "Gerçek şu ki, bu sıcaklıkta depolanması gereken bir ilaç hiç olmadı," dedi; Bu aşının milyonlarca insana - özellikle hastanelerin bu aşıların temin edilmesi ve depolanmasının önemli maliyetlerini karşılayamayabileceği kırsal bölgelerdekiler - "lojistik bir kabus" olacaktır.

Moderna'nın aşısının dondurulmuş olarak gönderilmesi gerekirken, 36 ila 46 Fahrenheit arasındaki bir sıcaklıkta saklanabilir.

Şimdi maliyet ne olacak?
Aşıdan aşıya değişir. Pfizer'in doz başına 20 $ talep ettiği bildiriliyor; Moderna, orijinal satış fiyatının yaklaşık yarısı kadar olan 50 ila 60 ABD Doları arıyor. Denemelerin sırasıyla üçüncü ve ikinci aşamalarında yer alan Johnson & Johnson ve ortak geliştiriciler Sanofi ve GSK'nın çekim başına 10 ABD doları ücret almayı planladıkları bildirildi. (Her iki aşı da iki doz gerektirir.)

Peki, geniş çapta aşılanırsak ne olur?
İşte sönük haberler: Fauci, CNN'in Birlik Devletinde yakın zamanda yaptığı bir görüntüde, bir aşının normalliğe geri "hafif bir geçiş olmayacağını" söyledi ve sonrasında bile muhtemelen maskeler ve sosyal mesafeler takacağımızı vurguladı. aşı yaygın olarak dağıtılmaktadır. Fauci, "İnsanlara, sırf aşı olduğunuz için tüm halk sağlığı önlemlerinden vazgeçmemelerini tavsiye ederim," dedi Fauci, çünkü aşı olsanız ve aşının etkililik oranı yüzde 95 olsa bile, yine de bir şans var. - küçük de olsa - virüsü kapabilirsiniz. Ayrıca Fauci, geçmişte, ya erişime sahip olmadıkları ya da aşıların bedelini ödeyebilecekleri ya da şüpheci oldukları için aşı yaptırmayanları da hesaba katmamız gerektiğini belirtti.

Columbia Üniversitesi'nde monoklonal antikor tedavileri geliştiren bir virolog olan David Ho, Fauci'nin tahminini yineledi ve önümüzdeki yılın büyük bir bölümünde ihtiyati tedbirlerimizi sürdüreceğimizi söyledi.

Kaynak: THECUT

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.