Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Queen's Gambit: Netflix Orijinal Dizisi


Önerilen İletiler

  • Admin--

Son günlerde herkes bu diziden bahsedince pazar günü bir bölüm izleyeyim bari dedim, beğenirsem diğer bölümlerine de bakarım... ama öyle bir bölüm izlemekle kalma ne mümkün, toplam yedi bölümden oluşan mini bir dizi olan Queen's Gambit'i büyük bir merak, yüzümde bir gülümseme ve heyecanla son bölümüne kadar başından kalkmadan izledim. 

Dizi, Walter Tenisin 1983 yılında yazdığı aynı isimli kitabından uyarlanmış, dizi daha senaryolaştırılmadan başrol oyuncusu olan  Anya Taylor-Joe'ya teklif gönderilmiş ve Taylor-Joe teklifi kabul etmiş. Dizideki oyuncuların satranç danışmanları Ünlü Rus satranç oyuncusu Garry Kasparov ile Bruce Pandolfini isimli ünlü bir Amelikalı satranç öğretmeniymiş. Dizideki satranç hamleleri ve hızlı satranç maçları aktörler tarafından gerçekten de oynanmış, Beth rolündeki Taylor-Joe diziden önce satranç bilmediği için sahnelerinde oynayacağı hamleleri aklında kalsın diye sahnenin hemen öncesinde öğretilmiş. 

the-queen-s-gambit-077r-1603898589.jpg?r

Dizideki Benny karakteri gerçek hayattaki Amerikalı usta satranç oyuncusu olan Bobby Fischer'dan esinlenerek yaratılmış. Fischer, 13 yaşındayken kazandığı "Yüzyılın Oyunu" isimli galibiyetiyle bilinmektedir. 

tqg-103-unit-01362rc-1604349352.jpg?crop

Hala izlemediyseniz bence çok da beklemeyin, hemen izleyin, satranç bilmiyorsanız da hiç dert değil, çünkü satrancın tekniklerinden ziyade oyuncuların satrançta elde ettiği başarı, başarısızlık ve hayat gaileleriyle daha çok ilgili. 

 

the-queens-gambit-limited-series-adjourn

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin--

Dizide Beth'in kıyafetleri için satranç'tan esinlenildi de diyorlar. Zaten tasarımcısı olan Gabriele Binder da tam bir satranç aşığıymış. Kıyafetlerde çoğunlukla satranç tahtasını anımsatan ekose pötikare gibi damalı çizgilerden yararlanılmış. 

 

006-Queens-Gambit-vogue-051120-courtesy-

 

depositphotos_332063208-stock-video-ches

 

ekran-stili-the-queens-gambit-dizisinden  

 

the-queens-gambit-dizisini-ozel-kilan-6-

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Herkesin "The Queen’s Gambit" i İzlemesinin Çok İyi Bir Nedeni Var

Yeni Netflix mini serisi, zarar görmüş bir kadın kahramanı yeni alanlara taşıyor.

sub-buzz-14398-1605040739-8.jpg?downsize

Geçen hafta, cumhurbaşkanlığı seçimleri kargaşasının ortasında, Netflix’in The Queen’s Gambit’i ile ilgili saçma sapan tweetler ve Instagram hikayeleri yayınlarımı ele geçirmeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri başkanı demokratik sürece olan inancın altını oyuyordu ve bu millet satrançla ilgili bir gösteri hakkında tweet mi atıyordu? Neler oluyordu?

Bir şovun izleyicilerin dikkatini çekmek için topyekün savaşta etkili bir şekilde ortaya çıkması her zaman ilginçtir, ancak on yılın en kaotik haber döngüsünün ortasında gözbebeklerinin dikkatini çekmek etkileyici bir başarıdır.

Görüldüğü gibi, bu gözler kazanılmıştı: Gambit o kadar etkili ve büyüleyici bir gösteri ki, hemen yılın en ilgi çekici şovları arasında öne çıkıyor.

Yedi bölümlük mini dizi, dünyanın en büyük satranç oyuncusu olmak isteyen yetim Beth Harmon'un (Anya Taylor-Joy) hayatını konu alıyor. Engelsiz bir arayış olduğu için, onun da alkol ve uyuşturucu sorunu var. Şov, yönetmenliği üstlenen Allan Scott ve Scott Frank tarafından yaratıldı. Frank aynı zamanda Godless'ın yaratıcısıdır ve çalışmaları arasında Mezar Taşları Arasında Bir Yürüyüş ve Logan filmleri de bulunmaktadır. Gambit'i beyaz perdeye getirmeye çalışan uzun bir insan grubunda başarılı olan ilk kişi o. Dizi aynı adı taşıyan 1983 tarihli bir romana dayanıyor ve yayınlanmasından bu yana geçen on yıllarda, Michael Apted bir ekran uyarlamasını yönetmeye karar verdi. Ardından, Bernardo Bertolucci dümene geçti. Daha sonra, Gambit, Heath Ledger’in ilk yönetmenlik denemesi olmaya bile hazırdı, ancak yapımın başlamasından birkaç ay önce öldü.

Mesele şu: Gambit hemen tanıdık gelirse, bu tesadüf değildir. Şov, kahramanın yolculuğunun rahatlatıcı yörüngesini takip ederken, hikaye anlatma mecazlarının ağır ağırlıklarını kullanıyor. Bildiğiniz peri masalı yapısı: İşte öksüz köken öyküsü kinayesi; bilge bir akıl hocası kinaye var. Gösteri üçlüler kuralına sıkı sıkıya bağlı - Beth'in kendisine yaklaşan üç koçu var, anne ve koruyucusu olarak hareket eden üç kadını var ve en korkunç rakibiyle de birçok kez yüzleşiyor.

Ancak gösteri tanıdık gelse de, izleyicinin beklentilerinin travma ile şekillendiği bir ortama girdiğinin de farkındadır ve bu beklentilerle eğlenir. İster Fleabag gibi komedilerde ister Çernobil gibi dizilerde olsun, prestijli TV'de travma bu anın merkezinde yer alıyor. Elbette bu tek başına bir sorun değil: Acı dolu geçmişimizin bizi şekillendirme yollarını keşfetmek, sanatın üstesinden gelmesi gereken anlamlı ve ağır bir iştir. Sadece ödül yarışmacısı TV'yi köklü hasarla ilişkilendirmeye geldim. En kötüsünü canlandıran TV şovlarını izliyorum.

Gambit, başka bir yöne dönmeden önce bir yoldan gideceklerini önermek için ustaca sahneler kurar. Ürpertici bodrum merdivenleri ölüme yol açmaz. Yaşlı bir erkeğin rahatsız edici bakışları cinsel saldırı ile bitmez. Televizyonun son beş yılında kötü şeyleri önceden tahmin etmek için o kadar eğitildim ki, Gambit'in nasıl geliştiğine dair kendimi neşe içinde buldum ve ardından beklenti korkumu dağıttı.

Bu, yara izlerinin orada olmadığı anlamına gelmez - Beth büyük bir ıstırap çekmiştir, ancak yaraları onu tanımlamaz. Acı cüce değil, kalın yazı tipinde de değil. Geri dönüşlerde ve zaferlerin arasında var. Onun iniş ve çıkışlarında ortaya çıkıyor. Ara sıra, onun yaptığı seçimlerde de var, tıpkı sizin ve benim için olduğu gibi. Beth hasarlı ve işlevsel, bazen kazanıyor ve bazen kaybediyor, ama asla sadece kırılmıyor, asla sadece bir yetim değil, asla sadece bağımlılıkla uğraşan biri değil.

Alıntı

Televizyonun son beş yılında kötü şeyleri önceden tahmin etmek için o kadar eğitildim ki, Gambit'in nasıl geliştiğine dair kendimi neşe içinde buldum ve ardından beklenti korkumu dağıttı.

sub-buzz-14117-1605038151-52.jpg?downsiz

Gambit'in işe yaramasının büyük bir nedeni, yazar-yönetmen gerilimini çözmesidir - bir yaratıcı sürecin bir kısmına diğerinden daha fazla vurgu yaptığında ortaya çıkan bir dinamik. Yazdıkları kelimeleri sergilemek için tüm yönetmenlik yeteneklerini sıralayan bir yazar var (diyelim Aaron Sorkin). İyi yazan bir yönetmen var, ancak asıl odaklandıkları şey yönetmenlik hilelerini göstermektir (örneğin, Darren Aronofsky). Ölçeği biri diğerine tercih edecek şekilde değiştirmenin doğası gereği yanlış bir şey yoktur, ancak Gambit'te Scott Frank ikisini uyumlu hale getirmek için bir ustalık sınıfı düzenler.

Frank, sizi ekrana daha da yaklaştıran uzun süren çekimlerle kalp çarpıntısı yaratan hızlı kesmeler arasında geçiş yaparak Beth'in içinden geçmesi için sürükleyici bir gotik his yaratıyor. Satranç maçları muhteşem bir şekilde çekildi.

Oyuncu seçimi de mükemmel. Anya Taylor-Joy, bir başka gelecek vaat eden yıldız kalibre performansı daha sunuyor (Ciddi soru: The Witch beş yıl önceydi, bu yüzden Taylor-Joy nihayet gelmeden önce ne kadar “varmış” olarak kabul edilmelidir?). Sessizlikteki birincil silahı: Çerçeveyi dolduruyor ve bakışlarının hikayeyi anlatmasına, sürükleyici bir etki yaratmasına izin veriyor.

Alıntı

Beth hasarlı ve işlevsel, bazen kazanıyor ve bazen kaybediyor, ama asla sadece kırılmıyor, asla sadece bir yetim değil, asla sadece bağımlılıkla uğraşan biri değil.

Yönetmenliğe dönüşen aktör Marielle Heller (Genç Kızın Günlüğü, Mahallede Güzel Bir Gün), Beth’in üvey annesi Alma rolünde olağanüstü. Gambit burada da beklentileri altüst ediyor: Alma ve Beth’in ilişkisi anne-kız ilişkisinden çok, birbirine ihtiyaç duyan iki paralı askerden daha çok ve Heller rolde çekici.

Sonra Jolene var. Yeni oyuncu Moses Ingram'ın canlandırdığı Jolene, Siyah bir yetim ve Beth'in yetimhanedeki ilk arkadaşıdır. Ingram her seferinde bir sahne hırsızıdır, enerji ve karizma ile ekrana gelir. Drama okulundan mezun olduktan sonra Ingram’ın ilk büyük rolü bu, ama onu izlerken, onun bir gazi olduğunu hayal edersiniz.

Taylor-Joy ve Ingram'ın gerçek bir sıcaklığı ve kimyası var. Muhtemelen karakteri "büyülü zenci" bölgesinden uzaklaştırmak için Jolene'ye sınırları belirleme yeteneği ve tatmin edici bir karakter eğrisi ve ajansı verilir.

Gambit, izleyicilerine saygılı davranacak kadar zekidir. Sicilya Savunmasının ne olduğunu kimse açıklamıyor, bunun yerine anlatıda neden önemli olduğuna odaklanmayı seçiyor.

Gösteri hırslı, güzel ve yaratıcı. Tanrı aşkına, satranca cinsel çekicilik katmanın bir yolunu bulur. Bu TV anına iyi bir şekilde ait olacak kadar travmayı ima ederken aynı zamanda ondan uzaklaşıyor. Her şeyden çok, sizi içeri davet edecek kadar tanıdık gelen yoğun bir yolculuktur. Dünya karmaşa halindeyken bile kırılmayı başarmasına şaşmamalı. 

BuzzFeed.News

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.