Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Pfizer Covid-19 Aşısı Açıklaması


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Pfizer Covid-19 Aşısı Açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri'nde ve başka yerlerde koronavirüs vakaları artarken, görünürde çok az rahatlama görülürken, dünya Pazartesi günü iyi haberler aldı. Pfizer ve ortağı olan Alman BioNTech, aşılarının yüzde 90'dan fazla etkili olduğunu gösteren ön sonuçları açıkladı.

BB1aQx35.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

BB1aQBDX.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Haberler - herhangi bir geç aşama aşı denemesinin ilk sonuçları - halk bir umut ışığı gördükçe borsaları ve ruhları canlandırdı. Ancak haberlerin hala başlangıç niteliğinde olduğunu ve aşının ne kadar iyi çalıştığına dair hala bilinmeyen çok şey olduğunu belirtmekte fayda var.

Ve bir şey net kaldı: Aşı, halk daha sıkı halk sağlığı önlemleri almazsa, virüsün çok daha fazla can alacağı önümüzdeki birkaç aydan dünyayı kurtarmak için zamanında gelmeyecek.

İşte aşı hakkında bildiklerimiz ve bilmediğimiz şeyler.

Bu bilim adamları ne buldu?

Temmuz ayında Pfizer ve BioNTech, bir koronavirüs aşısı üzerinde geç aşama bir klinik çalışma başlattı. İnsanların yarısı aşı olurken, diğer yarısı bir plasebo tuzlu su aldı. Şirketler daha sonra aşının herhangi bir koruma sağlayıp sağlamadığını belirlemek için insanların hastalanmasını beklediler.

Şimdiye kadar yaklaşık 44.000 kişiden 94'ü Covid-19 ile hastalandı. Bağımsız bir uzmanlar kurulu, bu insanlardan kaçının aşı olduğunu ve kaçının plasebo aldığını inceledi. Bu erken analiz, aşının yüzde 90'ın üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.

Klinik araştırmalar için standart olduğu gibi, veriler "körleştirildi", yani bağımsız kurul dışında hiç kimse - gönüllüler, doktorlar ya da şirketin üst düzey yöneticileri - virüsten hasta olan 94 kişiden kaçının aşıyı ya da plasebo. Aşının yüzde 90'ın üzerinde etkili olduğu tahmin edilirse, aşılanan çok az kişinin Covid-19 olduğunu güvenle varsayabiliriz.

Bu iyi bir sonuç mu?

Bu. Gıda ve İlaç İdaresi, adaylarını acil durum yetkilendirmesi için sunmak isteyen aşı üreticileri için yüzde 50'lik bir etkinlik çıtası koymuştu. Pfizer ve BioNTech'ten alınan ilk sonuçlar ortaya çıkarsa ve aşının gerçek dünyada nasıl çalışacağını doğru bir şekilde yansıtıyorsa - o zaman bundan çok daha koruyucu olur.

Bu sonuçların ne kadar iyi olduğunu anlamak için, insanların düzenli olarak aldığı lisanslı aşıları düşünmeye değer. En düşük seviyede, influenza aşıları en iyi ihtimalle yüzde 40 ila 60 oranında etkilidir, çünkü influenza virüsü her yıl yeni formlara dönüşmeye devam etmektedir. Buna karşılık, kızamık aşısının iki dozu yüzde 97 etkilidir.

Pfizer aşısı güvenli midir?

Şimdiye kadar Pfizer ve BioNTech, aşılarından ciddi bir güvenlik endişesi bildirmedi. Mevcut büyük ölçekli çalışmayı yürütmeden önce, şirketler Mayıs ayından itibaren aşının güvenliğiyle ilgili uyarı işaretlerini tespit etmek için özel olarak tasarlanmış daha küçük klinik deneyler yürüttüler. Aşılarının dört versiyonunu denediler ve ateş ve yorgunluk gibi en az hafif ve orta derecede yan etkiye neden olanı seçtiler.

Aşıları F.D.A.'dan acil durum izni alırsa. ve milyonlarca insana, Hastalık Kontrol Merkezlerine ve F.D.A.'ya dağıtılır. Daha da nadir görülen güvenlik sorunlarına dair hiçbir kanıt olmadığından emin olmak için onları izler.

Araştırmaya katılanlar da iki yıl süreyle izlenecek.

Yeni aşıyı ilk kim alacak?

Pfizer'ın genel müdürü, yıl sonundan önce 30 ila 40 milyon doz aşıya sahip olabileceğini söyledi; bu, 15 ila 20 milyon kişinin ilk aşı ve üç hafta sonra bir takviye alması için yeterli.

İlk dozları tam olarak kimin alacağına karar verilmemiştir, ancak enfeksiyon için daha yüksek risk altında olan veya virüse karşı daha savunmasız olan grupların öncelik kazanması muhtemeldir. Bu, sağlık çalışanlarının yanı sıra yaşlı yetişkinleri ve obezite veya diyabet gibi risk faktörlerine sahip kişileri içerebilir.

Pfizer ve BioNTech, yılda 1,3 milyar doza kadar çıkabileceklerini söylüyor. Bu hala dünyanın aşı ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar uzak. Diğer aşıların da etkili olduğu kanıtlanırsa, şirketler bunları da üretebilecek ve talebi karşılamaya yardımcı olacaktır.

Genel halk bunu ne zaman alabilecek?

Pfizer, F.D.A.'nın iki aylık güvenlik verilerini topladıktan sonra, Kasım ayının üçüncü haftasında acil durum yetkilendirmesi için büyük olasılıkla başvuracağını söyledi. üreticilerden göndermelerini istedi. Daha sonra, ajans, uzmanlardan oluşan bir dış danışma komitesine danışacak ve aşının güvenliği, etkinliği ve şirketlerin milyonlarca dozu güvenli bir şekilde üretme kabiliyeti hakkındaki ayrıntılı verileri gözden geçirmek için haftalar sürebilir.

Aşı, belirli yüksek riskli popülasyonlar için yıl sonundan önce onaylanabilir, ancak bu yalnızca her şey planlandığı gibi giderse ve öngörülemeyen gecikmeler olmazsa olur.

Duruşmada yapacak ne kaldı?

Davaya 164 Covid-19 vakasına ulaşılıncaya kadar devam edilecek. Bu noktada çalışma tamamlanacak ve sonuçlar analiz edilecektir.

Ön sonuçlar aşının etkili olduğuna dair bazı ikna edici kanıtlar sunsa da, bize bunun ne kadar etkili olduğunu kesin olarak söylemiyorlar. Klinik deneyler bunu yapmak için tasarlanmamıştır. Sadece bilim insanlarının istatistiklere dayalı bir tahmin yapmalarına izin verebilirler - etkinlik olarak bilinen bir tahmin. Bir aşının etkinliği, ancak milyonlarca insan aşının aşıya geçmesiyle kesin olarak belirlenebilir. Ancak uzmanlar, ön verilerin etkinliğin çok yüksek olması gerektiğini gösterdiğini söylüyor.

Yaşlılarda işe yarayacak mı?

Yeni sonuçlar, yaşlıların aşıdan güçlü bir şekilde korunup korunmayacağını da bize söylemiyor. Pfizer ve BioNTech’in klinik denemesi 65 yaşın üzerindeki kişileri kapsadığından, sonunda bu önemli bilgileri sağlayacaktır. İlk klinik çalışmalar, yaşlı insanların koronavirüs aşılarına karşı daha zayıf bir bağışıklık tepkisi ürettiğini ileri sürdü. Ancak böylesine güçlü ön kanıtlarla, bir aşıya karşı yine de güçlü bir koruma elde etmeleri mümkündür.

Ya çocuklar?

Başka bir açık soru, çocukların aşıdan korunup korunmayacağıdır. Pfizer ve BioNTech tarafından yürütülen deneme başlangıçta 18 yaş ve üstü kişilere açıktı, ancak Eylül ayında 16 yaşına kadar gençleri dahil etmeye başladılar. Geçen ay, 12 yaşında küçük çocuklar üzerinde yeni bir deneme başlattılar ve daha küçükler için çalışmayı planladılar. yaşlar.

Pfizer aşısı, hükümetin Warp Speed Operasyonunun bir parçası mıydı?

Pazartesi günü Başkan Yardımcısı Mike Pence, Twitter'da haberin Bay Trump'ın “kamu-özel sektör ortaklığı sayesinde” geldiğini söyledi.

Temmuz ayında Pfizer, 100 milyon doz aşı sağlamak için hükümetin bir aşıyı piyasaya sürmeye yönelik çok kurumlu bir girişim olan Warp Speed Operasyonu ile 1,95 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı. Anlaşma, bir ön satın alma anlaşmasıdır, yani şirket aşıları teslim edene kadar ödeme almayacaktır. Pfizer, önde gelen Moderna ve AstraZeneca'nın aksine, aşının geliştirilmesine veya üretilmesine yardımcı olacak federal fonları kabul etmedi.

Pfizer, Bay Trump'tan ve Warp Speed Operasyonundan uzaklaştı. Pazar günü bir röportajda Pfizer'de kıdemli başkan yardımcısı ve aşı araştırma ve geliştirme başkanı Kathrin Jansen, "Warp Speed'in hiçbir zaman parçası olmadık" dedi ve ekledi, "ABD hükümetinden hiçbir zaman para almadık veya herhangi birinden. "

Pazartesi günü Pfizer sözcüsü, şirketin potansiyel bir koronavirüs aşısının tedarikçisi olarak Warp Speed Operasyonunun bir parçası olduğunu açıkladı.

Pfizer ve BioNTech'in, şirketler Temmuz ayında ABD hükümeti ile anlaşmalarını yapmadan önce tüm yıl boyunca bir aşı üzerinde çalıştıkları doğru olsa da, 1,95 milyar dolarlık bir anlaşma yine de devam etmek için önemli bir teşviktir. Aslında, uluslararası sağlık kuruluşları, kar amacı gütmeyen üreticileri gelişmekte olan dünyaya aşı tedarik etmeye teşvik etmek için bu tür pazar garantilerini uzun süredir kullanmaktadır.

Bu haber yarıştaki diğer aşılar için ne ifade ediyor?

Şu anda dünya çapında son aşama denemelerinde olan 10 başka aşı var. Pfizer ve BioNTech'in cesaret verici sonuçlar elde etmesi, uzmanları tüm alan hakkında iyimser yapıyor.

Yale Üniversitesi'nden Akiko Iwasaki, "Diğer aşıların da etkili olacağı konusunda bize daha fazla umut veriyor" dedi.

Pfizer ve BioNTech, kendi hücrelerimizin viral bir protein yapmasına neden olmak için RNA adı verilen genetik bir molekülü kullanan bir aşıyı test ediyor. Bağışıklık sistemlerimiz proteinle karşılaşır ve proteini hızlı bir şekilde tanıyabilen ve hızlı bir saldırı gerçekleştirebilen antikorlar ve bağışıklık hücreleri üretir. Moderna, kendi başına bir RNA aşısı ile son aşama denemelerdedir ve diğer RNA aşıları üzerinde erken klinik denemeler Çin, İngiltere, Hindistan, Singapur, Güney Kore ve Tayland'da devam etmektedir.

Ancak Pfizer ve BioNTech'ten gelen haberler diğer aşı geliştiricileri için de yüreklendirici olabilir. Pfizer ve BioNTech'in aşısı, vücudumuzun başak adı verilen viral bir protein yapmasına neden olur. Bir dizi başka aşı, başak proteinini vücuda veya sadece bir parçasına ileterek bağışıklık sisteminin onu tanımasını tetikler. Yine başka aşılar, hücrelere zararsız bir şekilde spike proteini için bir gen sağlayan diğer virüslere dayanmaktadır. Spike proteini, koronavirüse karşı güçlü bir koruma sağlarsa, bu aşıların tümü de önümüzdeki aylarda cesaret verici sonuçlar verebilir.

Koronavirüs aşılarının yaygın başarısı, dünya sağlığı için büyük bir nimet olacaktır çünkü Pfizer ve BioNTech tek başına talebi tam olarak karşılayamaz.

Artık maske takmayı bırakabilir miyiz?

Lütfen yapma. Koronavirüs ülke çapında hızla yayılıyor ve halk sağlığı uzmanları Amerikalıların çok zorlu bir kışa hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Bir aşı aylar içinde onaylansa bile, başlangıçta yalnızca Amerikan halkının bir şeridi için mevcut olacaktır. Sağlık görevlilerinin çoğu, etkili bir aşının önümüzdeki yıla kadar bunu isteyenler için mevcut olmayacağını düşünüyor. O zaman bile, bir aşının virüsün asemptomatik yayılmasını durdurup durdurmayacağı veya insanların şiddetli Covid-19 geliştirmesini ne ölçüde önleyeceği konusunda hala veri yok.

Uzmanların çoğu, bir aşı yaygın olarak bulunsa bile, halk sağlığı tehdidi azalıncaya kadar maske gibi ek önlemlerin gerekli olacağını söylüyor.

Pennsylvania Üniversitesi'nde profesör olan ve F.D.A.'nın aşı danışma panelinin bir üyesi olan Dr. Paul Offit, "Bu hijyenik önlemlerin yerini almayacak - hijyenik önlemlere yardımcı olacak" dedi. "Maske takmayı başkalarına borçlusun."

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.