Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

CNN Yeni Bir Haber Geçti: Putin, Xi, Bolsonaro ve Erdoğan neden henüz Biden'i tebrik etmedi?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

CNN Yeni Bir Haber Geçti: Putin, Xi, Bolsonaro ve Erdoğan neden henüz Biden'i tebrik etmedi?

Dünyanın dört bir yanındaki liderlerden Başkan seçilen Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris için tebrikler yağmaya devam ediyor - ancak 2020 ABD başkanlık seçimlerinin beklenen galiplerini kabul etmede hepsi bir araya gelmedi.

BB1aQ76D.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

BB181KGD.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Dikkate değer dayanaklar arasında, Başkan Donald Trump'ın son dört yıldır yakınlaştığı ve övgü topladığı güçlü kişiler var. Trump'ın dünya çapındaki otoriter liderlere olan ilgisi, görevdeki kaotik döneminde birkaç değişmezden biri oldu.

Sessiz kalarak, bu liderler yeni yönetimle olmasını bekledikleri ilişki türleri hakkında çok şey söylediler.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
2016'da Kremlin, yarışın çağrılmasından birkaç saat sonra Başkan Donald Trump'ı tebrik etti - ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aynı mesajı Biden'e de vermedi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Pazartesi günü Moskova'nın sonuç hakkında yorum yapmadan önce resmi seçim sonuçlarını bekleyeceğini söyledi.

Başkanlığı süresince Trump, Putin'i defalarca övmekle uzun süredir devam eden ABD politikasından koptu ve kampanyasının Rusya'nın seçimlere karışmasıyla olası bağlantısı konusunda şüpheyi artırdı. Yabancı müdahaleyi "düşmanca bir eylem" olarak görmeye söz veren Biden'dan da aynı sıcak ilişki beklenemez.

"Biden, Rusya'nın yurtdışındaki Rus vatandaşlarına suikast düzenlemeye çalıştığı, Sibirya'da [Alexey] Navalny ile olduğu iddia edilen girişim gibi kendi muhalefet liderlerini öldürmeye çalıştığı veya Suriye'deki faaliyetler gibi, Rusya'nın neyin peşinde ise onu geri püskürtmek için ortakları ve müttefikleriyle sıkı bir şekilde çalışacak. Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü genel müdürü Karin von Hippel, "Kırım vb. "Dolayısıyla, Putin’in Rusya’yı kontrol altına almak için çok daha fazla çaba gösterileceğini bildiğini düşünüyorum."

BB1aQ9hb.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Biden, Başkan Barack Obama'nın görev yıllarının sonunda da dahil olmak üzere, birkaç yıldır eli boş olan Rusya için önemli bir adım değişikliğine işaret edecek - Obama'ya bağlı Dışişleri Bakanlığı'nda eski bir siyasi olmayan kıdemli danışman olan von Hippel yönetim eklendi.

Ekim ayı sonlarında Biden, CBS'de 60 Dakika ile yaptığı röportajda Rusya'yı ABD ulusal güvenliğine "ana tehdit" olarak nitelendirdi. Kremlin sözcüsü Peskov, Rusya'nın Biden'ın sözlerine katılmadığını ve bu tür söylemlerin "Rusya Federasyonu'na yönelik nefreti" artırdığını söyleyerek yanıt verdi.

Seçim öncesinde, iki ülke, Trump yönetiminin seçim öncesinde zorladığı, 2010 yılında Başkanlar Obama ve Dmitry Medvedev tarafından imzalanan kilit silah azaltma anlaşması olan Yeni BAŞLATMA anlaşmasını genişletmek için bir anlaşmaya varamadı. gün.

BB1aQdIl.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Putin daha önce stratejik anlaşmaları Biden ile işbirliği için potansiyel noktalardan biri olarak gördüğünü belirtmişti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping

2016 yarışında bir aday olarak Çin'e karşı hiddetli söyleminden sonra bile, o zamanki Başkan seçilen Trump, "sağlam" ve "istikrarlı" bir Çin-ABD ilişkisinin ilerlemesi çağrısında bulunan Başkan Xi Jinping tarafından kazandığı için tebrik edildi.

Ve Trump ve Xi, ABD Başkanı'nın Mar-a-Lago tatil beldesinde şerbet üzerinden kısa süreliğine beklenmedik bir dostluk kurarken, iki ülke arasındaki ilişkiler ticaret, teknoloji, insan hakları, Çin'in yayılmacılığı suçlamaları ve - çoğu son zamanlarda - Kovid-19 salgını suçlanıyor.

Ancak bu zemine rağmen Xi, Biden başkanlığını hızlıca karşılayamadı. Pazartesi günü Çin hükümeti, Biden'i seçim zaferi için ne zaman tebrik edeceği konusundaki soruları gözden kaçırdı ve bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yalnızca Çin'in "uluslararası uygulamalara uygun" davranacağını söyledi.

Pekin'in neden tereddütlü olduğunu anlamak zor değil. Biden, Trump'ın aksine Çin'i ele geçirme yeteneğiyle övündü ve giden Başkan'ı başlangıçta Xi'yi kucakladığı için kınadı. Pekin, özellikle öngörülemeyen eylem riski önemli ölçüde düşük olduğu için, yeni bir yönetim altında ABD ile uzlaşmaya mecbur hissetmeyebilir. Ancak von Hippel, bir dereceye kadar tutarlılığın Pekin'in yararına da olabileceğini söyledi.

"Biden, Çin'e karşı sert olacak ve uyumlu bir Çin politikasına sahip olmak için ortaklar ve müttefiklerle birlikte çalışacak olsa da platformu, ister iklim değişikliği ister Kuzey Kore olsun, karşılıklı çıkarların olduğu alanlarda Çin ile çalışacağımızı söylüyor. Ve sonra onlar Diğer alanlarda geri adım atacak. Bu yüzden daha incelikli olacak, ancak Çin için daha iyi olacağını düşünüyorum çünkü Trump gibi çok düzensiz ve geçici olmayacak, "dedi von Hippel.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Bir aday olarak Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, algılanan muhalefet figürlerine yönelik büyük bir baskıya rağmen başarısız bir darbe girişimini yönettiği için övdü. Başkan olarak Trump, Erdoğan için tartışmalı bir referandum galibiyetini ilan etti ve Türk liderin geniş kapsamlı ve kontrolsüz yetkiler elde ettiğini gördü.

Kısacası, Trump görevdeyken, Erdoğan'a istediğini yapması için büyük ölçüde sınırsız yetki verildi. Erdoğan'ın henüz Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediği Biden ile bu çok farklı bir hikaye olacak.

Geçen yıl The New York Times'ın "The Weekly" özel bölümünde konuşan Biden, Türkiye için "endişelendiğini" ve muhalefet liderliğini ve Kürtleri desteklemek de dahil olmak üzere ülke ile ilişkilerde "çok farklı bir yaklaşım" sergileyeceğini söyledi. .

Trump'ın bölgeden çekilmesi - bir zamanlar IŞİD karşıtı müttefikleri Suriyeli Kürtlerin Türkiye'nin ilerlemesine maruz bırakan Suriye'den ani çekilmesi de dahil olmak üzere - Erdoğan'ı cesaretlendirdi. Türk lider, o zamandan beri Rus silahları satın alarak NATO ittifakının gazabını göze aldı ve Orta Doğu'daki ABD ve Avrupa'nın çıkarlarına yönelik saldırıları destekledi.

Biden, Erdoğan'ın ABD'nin kendisine silah satıp satmayacağı da dahil olmak üzere bu eylemler için "bir bedel ödemesi" gerektiğini söyledi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro

Ortak popülist siyaset markası nedeniyle sık sık "Tropiklerin Trump'ı" olarak bilinen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da Trump'ın kaybına sessiz kaldı.

Trump'ınki gibi siyasette aktif bir rol oynayan Bolsonaro ve çocukları, Trump'ın yeniden seçilme teklifi konusunda umutluydu. Washington'a yaptığı bir gezide babasının elçisi olarak "Trump 2020" şapkası takan oğlu Kongre Üyesi Eduardo Bolsonaro, geçtiğimiz hafta Twitter'da Biden'ın oylarını ve ABD seçimlerinin bütünlüğünü sorguladı.

Trump gibi Bolsonaro da, kadın düşmanı, ırkçı ve homofobik açıklamalar yaparak tartışmalara yol açarak kutuplaşmaya karşı kampanya yürüttü ve koştu. Brezilya dünyanın en ölümcül salgınlarından birini yaşarken bile, Covid-19 salgınını defalarca küçümsedi.

Trump'ın ayrılmasıyla Bolsonaro, diplomatik bir müttefiki kaybeder ve kendisini insan hakları ve çevreye yeniden odaklanan bir ABD Başkanı ile karşı karşıya bulur.

"Bu, diğer popülist liderlerin sonunun başlangıcını müjdeleyecek mi? Bunu yapabilmesinin bir nedeni de, özellikle Bolsonaro gibi bu popülist liderlerin birçoğunun salgını inkar etmeleri ve gerçekten de bunu göstermiş olmalarıdır. kendi insanları, Trump gibi birçok yönden onları gerçekten önemsemiyorlar, "dedi von Hippel.

Meksika Başkanı Andrés Manuel López Obrador

Meksika Başkanı Andrés Manuel López Obrador, ABD seçimleri hakkında dikkatlice ifade edilmiş bir açıklama yaptı ve Biden'ı kazanan olarak ele almadı ve bunun yerine oy sayımına yönelik yasal zorluklar sonuçlanana kadar beklemesi gerektiğini söyledi.

"Tüm hukuki sorunların çözülmesini bekleyeceğiz. Kayıtsız kalmak istemiyoruz. Hafifçe hareket etmek istemiyoruz. Halkın kendi kaderini tayinine ve haklarına saygılı olmak istiyoruz." López Obrador Cumartesi eyalet televizyonunda söyledi.

López Obrador, Trump'ın ekonomik zorbalığı ve ırkçı söylemi karşısında bile son birkaç yılda ABD Başkanı ile yakın bir ilişki kurdu. Bir kişilik kültü üzerine politik markalar inşa eden popülist iki adam, ABD-Meksika-Kanada Anlaşması ticaret anlaşmasının uygulanmasını kutlamak için Temmuz ayında bir araya geldi.

López Obrador'un Biden'ı tebrik etme konusundaki isteksizliği bu arkadaşlığa bağlı olabilir. Hareket aynı zamanda, diğer ülkelerin meseleleri hakkında yorum yapmaktan aktif olarak kaçınmaya yönelik bir dış politika geleneğinin bir devamı olarak da yorumlanabilir.

Meksika Cumhurbaşkanı Cumartesi günkü televizyonda yaptığı açıklamada şunları ekledi: "Her iki adayla da çok iyi bir ilişkimiz var. Başkan Trump bize çok saygılı davrandı ve bazı iyi anlaşmalara vardık. bize saygı duydu. Ve aday Biden için de aynı şey. Onu 10 yıldan fazla bir süredir tanıyorum. "

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Erdoğan, ABD Başkanı seçilen Joe Biden'a tebrik mesajı gönderdi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı seçilen Joe Biden'a tebrik mesajı gönderdi. Erdoğan mesajında, "Günümüzde küresel ve bölgesel düzeyde karşılaştığımız sınamalar, ortak çıkarlar ve değerlere dayalı bu ilişkilerimizi daha da geliştirmemizi ve güçlendirmemizi gerekli kılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sözcü

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.