Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Covid-19'dan Hayatta Kalan veya Kurtulanlarda Antikorların Virüs Yerine Vücuda Saldırdığı Ortaya Çıktı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Covid-19'dan Hayatta Kalan veya Kurtulanlarda Antikorların Virüs Yerine Vücuda Saldırdığı Ortaya Çıktı

Yeni bir araştırmaya göre Covid-19'dan kurtulanların bazıları, bağışıklık sistemlerinin vücuda döndüğüne dair endişe verici işaretler taşıyorlar, bu da lupus ve romatoid artrit gibi potansiyel olarak zayıflatıcı hastalıkları anımsatıyor.

BB1arOeV.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Çalışma, bir noktada, bu hastalardaki vücudun savunma sisteminin virüsten ziyade kendisine saldırmaya geçtiğini öne sürüyor. Hastalar, virüs yerine insan hücrelerinden genetik materyali hedefleyen "otoantikor" adı verilen moleküller üretiyor.

Bu yanlış yönlendirilmiş bağışıklık tepkisi şiddetli Covid-19'u şiddetlendirebilir. Aynı zamanda, sözde "uzun nakliyecilerin" ilk hastalıkları düzeldikten ve virüs vücutlarından gittikten aylar sonra neden kalıcı problemler yaşadıklarını da açıklayabilir.

Bulgular tedavi için önemli çıkarımlar taşıyor: Otoantikorları tespit edebilen mevcut testleri kullanarak, doktorlar lupus ve romatoid artrit için kullanılan tedavilerden fayda görebilecek hastaları belirleyebilirler. Bu hastalıkların tedavisi yoktur, ancak bazı tedaviler alevlenmelerin sıklığını ve şiddetini azaltır.

Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nde bir immünolog olan ve çalışmanın baş yazarı Matthew Woodruff, "Bu daha agresif ilaçların bazılarıyla uygun hastalara daha sert vurmanız ve daha iyi sonuçlar beklemeniz mümkün," dedi.

Sonuçlar Cuma günü ön baskı sunucusu MedRxiv'de yayınlandı ve henüz bilimsel bir dergide yayınlanmadı. Ancak diğer uzmanlar, çalışmayı gerçekleştiren araştırmacıların dikkatli ve titiz çalışmaları ile bilindiğini ve bulguların beklenmedik olmadığını, çünkü diğer viral hastalıkların da otoantikorları tetiklediğini söyledi.

Yale Üniversitesi'nde bir immünolog olan Akiko Iwasaki, "Şaşırmadım ama bunun gerçekten olduğunu görmek ilginç," dedi. "Orta ila hafif bir hastalığın bile bu tür bir antikor tepkisine neden olması mümkündür."

Aylarca, koronavirüsün bazı insanlarda bağışıklık sisteminin çılgına dönmesine neden olabileceği ve nihayetinde vücuda virüsün kendisinden daha fazla zarar verebileceği açıktı. (Başkan Trump'ın Covid teşhisinin ardından aldığı steroid olan Deksametazon, şiddetli Covid'li bazı kişilerde bu aşırı coşkulu bağışıklık tepkisini bastırmak için etkili olduğunu kanıtladı.)

Viral enfeksiyonlar, enfekte insan hücrelerinin ölmesine neden olur. Bazen hücreler sessiz bir şekilde ölürler - ancak bazen ve özellikle şiddetli enfeksiyonun sancılarında, iç organlarını sokarak patlayabilirler. Bu gerçekleştiğinde, normalde çekirdeğin içindeki sarmal demetler halinde tıkanmış olan DNA aniden dağılır ve görünür hale gelir.

Bir virüse verilen tipik yanıtta, B bağışıklık hücreleri olarak bilinen hücreler, virüsten viral RNA parçalarını tanıyan ve onlara kilitlenen antikorlar üretir.

Ancak lupus gibi koşullarda, bazı B hücreleri bunu yapmayı asla öğrenemez ve bunun yerine, ölü insan hücrelerinden DNA kalıntılarına yayılan otoantikorlar üretir ve onları davetsiz misafirlerle karıştırır. Araştırma, Covid-19'lu hastalarda da benzer bir şey olabileceğini öne sürüyor.

Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde bir immünolog olan Marion Pepper, "Ne zaman bu enflamasyon ve hücre ölümü kombinasyonuna sahip olsanız, otoimmün hastalık ve otoantikorların ortaya çıkma potansiyeli var" dedi.

Woodruff ve meslektaşları, bu ayın başlarında şiddetli Covid-19'u olan bazı kişilerin de bu tür rafine edilmemiş B bağışıklık hücrelerine sahip olduğunu bildirdi. Bulgu, onları bu B hücrelerinin otoantikor yapıp yapmadığını keşfetmeye sevk etti.

Yeni çalışmada araştırmacılar, Atlanta'daki Emory sağlık sistemi içinde şiddetli veya kritik Covid-19 olarak sınıflandırılan ancak otoimmün bozukluk geçmişi olmayan 52 hastaya baktı.

Hastaların neredeyse yarısında DNA'yı tanıyan otoantikorlar buldular. Ayrıca romatoid faktör adı verilen bir proteine ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan diğerlerine karşı antikorlar buldular. Dr. Woodruff, en ağır hastaların en üst yarısında, yüzde 70'ten fazlasının test edilen hedeflerden birine karşı otoantikorlara sahip olduğunu söyledi.

"Sadece bu hastaların otoimmün benzeri bir bağışıklık tepkisine sahip olması değil," dedi. "İşte bu bağışıklık tepkileri gerçek gerçek test edilebilir klinik oto-reaktivitelerle birleştiriliyor."

Worcester, Massachusetts Üniversitesi'nde bir immünolog ve lupus uzmanı olan Ann Marshak-Rothstein, araştırmacıların tespit ettiği otoantikorlardan bazılarının kan akışı problemleriyle ilişkili olduğunu belirtti.

"Covid-19 hastalarında gördüğünüz bazı pıhtılaşma sorunlarının bu tür bağışıklık kompleksleri tarafından yönlendirilmesi çok olası" dedi.

Otoantikorların uzun ömürlü olduğu ortaya çıkarsa, Covid-19 kurtulanlar için kalıcı, hatta ömür boyu süren sorunlara yol açabileceğini söyledi.

"Lupusu asla gerçekten tedavi edemezsiniz - alevlenmeleri var, iyileşiyorlar ve tekrar alevlenmeleri oluyor," dedi. "Ve bunun otoantikor hafızasıyla bir ilgisi olabilir."

Dr. Marshak-Rothstein, Dr. Iwasaki ve düzinelerce diğer ekip, koronavirüse karşı bağışıklık tepkisini yakından inceliyor. Otoantikorlar için test etme kolaylığı göz önüne alındığında, antikorların yalnızca araştırmacılar onları aramaya gittikleri için mi tanımlandığını yoksa bağışıklık sisteminde daha kalıcı bir değişikliği mi temsil ettikleri yakında anlaşılabilir.

Dr. Pepper, "Bu noktada tüm bunların ne anlama geldiği benim için net değil," dedi. "Bunun aşağı akım patolojiye yol açacak bir şey olup olmadığını anlamak biraz zaman alacak."

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.