Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bloomberg Trump Hakkında Bir Makale Yayınladı: Trump, Dünyanın En Kötü Demagoglarından Biridir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bloomberg Trump Hakkında Bir Makale Yayınladı: Trump, Dünyanın En Kötü Demagoglarından Biridir

(Bloomberg Opinion) - Şok zaferinden dört yıl sonra, ABD Başkanı Donald Trump boşa koşuyor gibi görünüyor. Kamuoyu yoklamaları eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın kazanacağını öngörüyor. Bazı Demokrat çevrelerde "heyelan" kelimesi sevinçle fısıldanıyor.

BB1ani0m.img?h=785&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Görünüşe göre Trump nihayet performansı, özellikle de koronavirüs pandemisine verdiği felaketli yanıtıyla değerlendiriliyor. Cumhuriyetçi meslektaşları ondan geri çekilmeye başladı. Halihazırda hileli seçimlerden şikayetçi olan başkan, yenilgiyi bekliyor gibi görünüyor.

Ve çok sayıda siyasi ve ekonomik felakete başkanlık etmesine rağmen seçimleri kazanmaya devam eden, seçilmiş iki otokrat ve demagog arkadaşından - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi - öğrenmesi için çok geç.

Siyasi sisteme dışlanmış iki yabancı ilan etti, Erdoğan ve Modi de kendi ülkelerindeki kuruluşlara yönelik öfke ve hoşnutsuzluk nedeniyle siyasi iktidara geldi.

Yerel seçkinlerin yolsuzluklarına ve adam kayırmalarına karşı korkarak, kendilerini çok sayıda solcuya sevdirdiler. Trump gibi onlar da milyonlarca insanın yaşanmış deneyimleriyle bağlantılıydı - aşağılanma duygusu ve aynı zamanda düzen siyasetçileri ve ana akım medya tarafından dışlanma hissi.

Her üç liderin de sahip olduğu en büyük varlık, bu keskin gerçeklik duygusuydu. Eski seçkinler etkili bir şekilde kenara atıldıktan sonra bunların gerçekleştirilebileceğini iddia ederek, ulusal büyüklük vizyonlarını yenilemelerine izin verdi.

Ancak Trump'ın aksine Modi ve Erdoğan, kendi kendini idame ettirme yöntemlerini çeşitlendirdi.

Birincisi, komplo teorileri ve sahte haberler yoluyla izleyicileri için yeni gerçeklikler yaratmada ABD başkanından çok daha başarılı oldular, bu da performansları üzerinde ezici yargılardan kaçınmalarına yardımcı oldu.

Sadece dijital teknoloji ve sosyal medyada uzmanlaşmakla kalmadılar, eleştirmenleri susturan ve ötekileştiren bir yıldırma rejimi aracılığıyla eski medyayı kontrol etmeyi başardılar.

Yüksek Mahkemeyi toparlamada başarılı olmasına ve Fox News'in sağlam desteğine güvenmesine rağmen, Trump, Modi ve Erdoğan'ın eğitim sistemi ve televizyon kanallarından orduya ulusal kurumlar aracılığıyla uzun yürüyüşünü taklit etmeye başlayamadı.

Cumhuriyetçiler bile nispeten geç Trump çevresinde toplandılar. Modi ve Erdoğan uzun zamandır kendileri için çalışan ideolojik kadrolara sahipti.

Başarılarının bir işareti, Modi'nin para cezasının kaldırılmasından seçimsel olarak fayda sağlamayı bile başarmış olmasıdır - salgından çok önce Hindistan ekonomisinin arkasını kıran neredeyse tüm banknotların dolaşımından şok çekilmesi.

Etkili bir şekilde yeni bir duygu ve düşünce dünyası yaratan Modi, yeterince Kızılderiliyi zengin ve yozlaşmış seçkinler arayışında doğru şeyi yaptığına ikna etti. Pandeminin ilk günlerinde başarısız bir tecritten suçlu olsa da, Modi’nin Hindu milliyetçi rejimi son zamanlarda virüsün suçunu “korona-cihatçıların” işine atarak sorumluluktan kaçtı.

Hatalarının kurbanlarına, Modi, acı ve yoksunluğun bireylerin ulusal büyüklük için ödediği bedel olduğunu savunarak Hindu fedakarlık değerini hatırlatır. Erdoğan'ın sadık bir Müslüman olarak kişiliği, benzer şekilde birçok dindar Türk'ün onunla özdeşleşmesine yardımcı oluyor.

Trump yenilgiyle kısmen yüzleşiyor çünkü ne manevi ve etik bir gelenekten (QAnon'dan farklı olarak) yararlanabiliyor, ne de artık aydınlanmış kişisel çıkarlara başvurabiliyor.

Çin'i yüksek sesle suçluyor ve "kültürel Marksistlere" kızıyor. Ancak herhangi bir demagog için vazgeçilmez olan iç ve dış düşmanın tehditkar görüntüleri, Trump'ın üniversite diploması olmayan beyaz seçmen tabanının dışında seçimsel olarak önemli hale gelmemiş gibi görünüyor.

Dahası, bu taban, uzun vadeli bir demografik düşüşün parçası olarak dört yıl içinde küçüldü ve Trump, genişleyen ve siyasi açıdan önemli bir demografiye ulaşmada bariz bir şekilde başarısız oldu: azınlıklar ve üniversite eğitimli beyaz seçmenler.

Bu anlamda Modi ve Erdoğan, anlaşma sanatında Trump'tan daha iyi ustalaşmış ve güçlerini sürekli olarak güçlü koalisyonlarla desteklemiş görünüyor. Açık bir İslamcı olmasına rağmen, Erdoğan artık laik ve aşırı milliyetçi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile ittifak halinde. Modi, genellikle küçük bölgesel partilerin ve laik politikacıların yardımıyla, daha önce çok az varlığının olduğu eyaletlerdeki etkisini başarıyla genişletti.

Modi ve Erdoğan da parçalanmış bir muhalefetten yararlanmaya devam ediyor. Öte yandan Trump, görev süresinin başından beri ciddi siyasi ve yasal zorluklarla mücadele etti. Çok sayıdaki beceriksizlikleriyle, kendisine karşı benzersiz ve zorlu bir muhalefeti birleştirerek, çeşitli etnik / ırksal gruplara ve sosyo-ekonomik sınıflara ve ayrıca Yeşil Yeni Anlaşma'dan Lincoln Projesi'ne kadar uzanan ideolojilere yayıldı.

Trump'ın açığa çıkardığı aşırı sağın habis enerjileri çabucak yok olmayacak. Ancak 3 Kasım, bu çok istikrarlı dehanın dört yıl boyunca üzerinde tünediği olağanüstü dar ve çirkin platformu ortaya çıkaracak gibi görünüyor.

Bu sütun, yayın kurulu veya Bloomberg LP ve sahiplerinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

Pankaj Mishra, bir Bloomberg Opinion köşe yazarıdır. Kitapları arasında "Öfke Çağı: Şimdinin Tarihi", "İmparatorluğun Yıkıntılarından: Asya'yı Yeniden Biçimlendiren Entelektüeller" ve "Batı'nın Günahları: Hindistan, Pakistan, Tibet ve Ötesinde Nasıl Modern Olunur" yer alıyor.

Kaynak: Bloomberg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.