Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

COVID-19 için Evde Tükürük Testleri Yakında Piyasaya Sunulabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

COVID-19 için Evde Tükürük Testleri Yakında Piyasaya Sunulabilir

COVID-19 için test edilmenin birçok yolu vardır ve her birinin artıları ve eksileri vardır. Bununla birlikte, çoğu, invaziv, ağrılı ve hoş olmayan bir prosedürde boğazınızın arkasını örneklemek için burnunuza uzun, esnek bir pamuklu çubuk sokmak için bir tıp uzmanına ihtiyaç duyar. Güvenilirdir, evet, ancak insanları sınava girmeye ikna etmenin en cesaretlendirici yolu değil.

BB19Yscg.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Tükürük bazlı testler muhtemelen çok daha hoş karşılanır. Çoğu insan evde bir konteynere tükürebilir ve bu nedenle bir sağlık kliniğine veya arabadan test tesisine gitmeye gerek yoktur - bu, bulaşıcı bir hastalık dünyayı dolaşırken bir artıdır - ve herhangi bir rahatsızlık içermez. Diğer testlerden daha ucuz olan bu daha uygun test seçeneğini eklemek, test oranlarını büyük ölçüde artırabilir ve okullar, işyerleri, restoranlar, mağazalar ve çok sayıda insanın bir araya geldiği diğer tüm mekanları açmayı daha güvenli hale getirebilir.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Nisan ayında COVID-19 için ilk tükürük testine acil kullanım izni (EUA) verdi, ancak insanların yine de bir sağlık uzmanının varlığında özel bir çözümle özel bir konteynere tükürmesini gerektirdi. Mayıs ayındaki bir sonraki yetkilendirme, insanların örneklerini evde sunmalarına izin veren ilk yetkiydi. EUA yalnızca geliştiricileri tarafından Rutgers Üniversitesi'nde gerçekleştirilen testlere uygulandı; örnekler, bilim adamlarının insanlara gönderdiği özel tüplerde toplanmalı ve Rutgers Clinical Genomics laboratuvarında analiz edilmelidir.

Ancak daha yakın zamanda, FDA, özel (ve potansiyel olarak pahalı) kaplar gerektirmeyen SalivaDirect adlı bir test için bir EUA yayınladı - birkaç kuruşa mal olan herhangi bir standart steril olan yeterli olacaktır. Laboratuvarlar, SalivaDirect örneklerini işlemek için yetkilendirme başvurusunda bulunabilir ve bir kez laboratuvara girdikten sonra, araştırmacıların virüsün genetik materyalini çıkarmak için özel kimyasallar kullanmasına da gerek kalmaz. Bu sözde reaktifler diğer testlerde de kullanılıyor, bu da test talebinin artmasıyla son birkaç aydır arz az olduğu anlamına geliyor. SalivaDirect’in EUA'sı hala insanların bir sağlık hizmetleri uzmanının varlığında tükürmesini gerektiriyor, ancak şirket FDA'dan bu yetkinin insanların evde örneklerini almasına izin verecek şekilde genişletilmesini talep etti.

SalivaDirect'in ortak geliştiricisi Anne Wyllie, Yale Tıp Fakültesi'nde epidemiyoloji araştırma bilimcisi yardımcısı, sezgisel olarak basit olsa da SARS-CoV-2 gibi bir virüs için tükürük testinin (COVID-19'a neden olan virüs) mutlaka kolay olmadığını söylüyor yürütmek için. Wyllie, kariyerinin çoğunda test örneği olarak tükürük ile çalışıyor.

"Tükürüğün kendisi daha yeni bir teşhis yöntemidir ve birçok insan onunla nasıl çalışılacağını bilmiyor, onunla çalışmaktan korkuyor veya onunla nasıl çalışılacağından emin değil" diyor. "Bir protokolün sürüntülerle çalıştığı için, aynı protokolün tükürük ile çalışacağı anlamına gelmez."

Swablarla numune toplamanın daha standart hale getirildiğini ve daha fazla kişinin yöntemin güvenilirliği konusunda eğitimli ve rahat olduğunu belirtiyor. Bu henüz tükürük için doğru değil ve COVID-19 salgınının başlarında buna güvenme konusundaki suskunluğu açıklıyor. Ayrıca, salgının ilk aylarında araştırmacılar, gördükleri hastalığın çoğu solunum yollarını içerdiği için tükürüğün virüsü aramak için iyi bir yer olacağından emin değildiler. O zamandan beri yapılan araştırmalar, virüsün gerçekten tükürükte olduğunu ve SARS-CoV-2'yi test etmenin uygun bir yolu olabileceğini göstermiştir.

Harvard T. H. Chan Halk Sağlığı Okulu epidemiyoloji yardımcı doçenti Michael Mina, "Bazı araştırmalar tükürüğün nazofaringeal sürüntülerden daha az güvenilir olduğunu gösteriyor ve bazı araştırmalar tükürüğün daha iyi olduğunu gösteriyor" diyor. “Jüri hala tükürük testlerinin gerçek rolü üzerinde duruyor. Ama bildiğimiz şey, bunun için bir potansiyel olduğudur. Çok güçlü bir araç olabilir. "

Wyllie, tükürük örneklerini işleme yöntemini SARS-CoV-2'ye uygulanabilir hale getirmek için benimsedi ve herhangi bir araştırmacının kullanması için açık kaynak olarak sundu. "Diğer insanlar ... paylaştıkça, daha fazla insanın onunla daha başarılı olduğunu görmeye başladık çünkü onunla nasıl çalışılacağını öğrendiler" diyor.

PCR testi gibi - SARS-CoV-2 genlerinin izlerini arayan ve onları güçlendiren mevcut altın standart yöntem - SalivaDirect ayrıca viral genetik materyali de tespit eder. Ancak SalivaDirect, bu genetik materyali numuneden kimyasal bir işlem kullanarak çıkarmak yerine, numuneyi ısıtmak için bir enzime güvenir ve aynı sonucu viral genleri çıkarır. Bu, bilim insanlarının talep gören aracılarla birikmiş birikimlerden kaçınmasına yardımcı olur.

Wyllie ve ekibi, tükürük testinin ilk versiyonunu Yale-New Haven Hastanesi'ndeki hastalardan ve personelden toplanan örnekler üzerinde test etti ve bunları standart PCR test sonuçlarıyla karşılaştırdı. Ağustos ayının başlarında yayınlanan bir baskı öncesi çalışmada, iki testin sonuçları arasında% 97 anlaşma gösterdiler. Ayrıca, testin özel toplama tüpleri gerektirmediğinden ve eğer insanlar tükürüğü kendileri topladıysa, maliyetin test başına 1,29 $ kadar düşük olabileceğini belirlediler.

Bu sonuçlar, lig balonunu oluşturmayı planlarken tükürük testini oyuncuları ve personeli daha düzenli bir şekilde test etmenin bir yolu olarak gören Ulusal Basketbol Birliği'nin dikkatini çekti. NBA ve Wyllie'nin ekibi, testi daha da iyileştirmek ve sonunda FDA'ya sunulan ek verileri üretmek için birlikte çalıştı. Oyuncuların, antrenörlerin ve NBA balonuna katılan personelin nazofarengeal sürüntülerini zaten almış olan ligin sağlık personeli, Wyllie ve ekibinin iki yöntemin sonuçlarını karşılaştırabilmesi için tükürük örnekleri de topladı. Bu sonuçlar tükürüğün SARS-CoV-2'yi tespit etmek için burun ve boğazın arkası kadar iyi bir kaynak olabileceğini ve dahil olan benzersiz yöntemin de virüsü almak için güvenilir bir yol olduğunu gösterdi.

Buna ek olarak, Wyllie ve ekibi, New England Journal of Medicine'de, hastanede yatan hastalar ve sağlık çalışanları arasında tükürük testinin geçerliliğini destekleyen devam eden çalışmalardan daha fazla bulgu yayınladı. Tükürük örneklerinin% 81'inin, tanıdan bir ila beş gün sonra, nazofaringeal numunelerin% 71'ine kıyasla virüs için pozitif olarak test edildiğini buldular, bu da tükürüğün, koronavirüsün vücudun bir yerinde olup olmadığı konusunda mukustan daha doğru bir temsilci olabileceğini düşündürüyor .

Wyllie, "Tükürük, tükürük bezlerinden, nazal damlamadan ve hatta akciğerlerden mukozal klirens gibi tüm oral sıvıların toplanmasını temsil ediyor" diyor.

Buna göre, şu anda tükürük testlerinin COVID-19'u olan ancak herhangi bir belirti göstermeyen kişilerde virüsü bulmak için kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyor - bazı uzmanların tahminlerine göre enfekte kişilerin% 40'ını kapsayabilir. Hasta hissetmedikleri için, bu asemptomatik insanlar virüsü bilmeden yayıyor olabilirler. Wyllie, tükürük testinin asemptomatik kişileri daha erken tespit etmelerine ve COVID-19'u başkalarına bulaştırma şanslarını izole etmelerine ve azaltmalarına yardımcı olmanın bir yolu olup olmadığını belirlemek için NBA balonunun parçası olan personelle çalışmaya devam ediyor.

Testin daha asemptomatik kişilere genişletilmesi, büyük ölçüde testin ne kadar kolay yapılacağına bağlı olacaktır — kendin yap ve evde testler muhtemelen gerekli olacaktır. İnsanların tüplere tükürmesini gerektiren tükürük temelli testlere ek olarak, diğer şirketlerdeki araştırmacılar da tükürük örneklerini okuyabilen kağıt şeritlere bakıyorlar. Örneğin, diyabetik test şeritlerinin önde gelen üreticisi olan California merkezli bir şirket olan Decision Diagnostics, COVID-19 için Güney Kore'de test edilmekte olan tükürük bazlı bir şerit testi geliştirdi.

Wyllie, SalivaDirect'in, daha küçük ticari laboratuvarların COVID-19 testi yapmasını mümkün kılarak testi daha erişilebilir hale getireceğini umuyor, çünkü tükürük testi, diğer testlerin yaptığı pahalı ekipman ve personeli gerektirmiyor. Bilim adamları bir seferde binlerce PCR testi çalıştırabilirken, bu yöntem genellikle yalnızca büyük ticari test laboratuvarlarında ve diğer iyi kaynaklara sahip laboratuvar tesislerinde bulunan özel makineler gerektirir. SalivaDirect, test sonuçlarını tersine çevirmede gecikmeler yaşayan daha büyük laboratuvarların yükünün bir kısmını hafifletebilecek daha küçük laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilebilir.

Wyllie, "Okulları, topluluk gruplarını, üniversiteleri ve kolejleri desteklemek için hazır ve çalışır durumda olmak isteyen daha küçük yerel laboratuvarlarla çalışmaya çalışıyoruz" diyor Wyllie. "Ne kadar çok test yaparsak, o kadar çok bulaşma ve hastaneye yatışla sonuçlanır ve ayrıca daha büyük tanısal test laboratuarlarını hasta numunelerini işlemekten kurtarır."

Kaynak: TIME

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • Co-Admin

15 gün önce korono şüphesiyle test yaptırdım. Burnuma sokulan o çubuk beynime girdi sanki.. Umarım tekrar test yaptırmak zorunda kalmam☹️

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.