Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Beyin Sisi Covid-19'dan Kurtulanları Nasıl Rahatsız Ediyor: 'Kendimi Demans Olmuş Gibi Hissediyorum'


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Beyin Sisi Covid-19'dan Kurtulanları Nasıl Rahatsız Ediyor: 'Kendimi Demans Olmuş Gibi Hissediyorum'

BB19UNbB.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

Michael Reagan, Mart ayında koronavirüse yakalandıktan sonra, yolculuk sadece birkaç hafta önce olmasına rağmen, Paris'teki 12 günlük tatilinin tüm hatırasını kaybetti.

BB19UNbC.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

Erica Taylor, Covid-19 mide bulantısı ve öksürük semptomlarından kurtulduktan birkaç hafta sonra kafası karıştı ve unutuldu, apartman kompleksinin otoparkındaki tek Toyota Prius olan kendi arabasını bile tanımadı.

Temmuz ayında virüse yakalanan acil bakım kliniğinde deneyimli hemşire uygulayıcı Lisa Mizelle, rutin tedavileri ve laboratuvar testlerini unuttuğunu fark eder ve iş arkadaşlarına otomatik olarak bildiği terminolojiyi sormak zorundadır.

"Odadan çıkıyorum ve hastanın az önce ne dediğini hatırlayamıyorum," dedi ve tıbbi iznini bitirmemiş olsaydı daha fazla izin alacağını ekledi.

53 yaşındaki Bayan Mizelle, "Çalıştığımı düşünmek beni korkutuyor" dedi. "Demans hastasıymışım gibi hissediyorum."

Covid beyin sisi olarak bilinir hale geliyor: hafıza kaybı, kafa karışıklığı, odaklanma güçlüğü, baş dönmesi ve günlük kelimeleri kavrama gibi rahatsız edici bilişsel semptomlar. Covid'den kurtulanlar, beyin sisinin normal çalışma ve çalışma yeteneklerini giderek daha fazla bozduğunu söylüyor.

Chicago'daki Northwestern Medicine'de nöro-bulaşıcı hastalıklar şefi olan Dr. Igor Koralnik, liderliğini yaptığı Covid sonrası bir klinikte zaten hayatta kalan yüzlerce kişiyi görmüş olan "Buna sahip binlerce insan var" dedi. "Etkilenen iş gücü üzerindeki etki önemli olacak.

Bilim adamları beyin sisine neyin neden olduğundan emin değiller, bu çok değişkenlik gösteriyor ve Covid-19 nedeniyle sadece hafif fiziksel olarak hasta olmuş ve daha önce herhangi bir tıbbi durumu olmayan insanları bile etkiliyor. Önde gelen teoriler, vücudun virüse karşı bağışıklık tepkisi kapanmadığında veya beyne giden kan damarlarındaki iltihaplanmadan ortaya çıkmasıdır.

Konfüzyon, deliryum ve ensefalopati adı verilen diğer zihinsel işlev türleri, Covid-19 solunum problemleri nedeniyle hastaneye kaldırılırken meydana geldi ve bir çalışma, bu tür hastaların daha uzun hastaneye yatışa ihtiyaç duyduğunu, daha yüksek ölüm oranlarına sahip olduğunu ve genellikle hastaneye kaldırıldıktan hemen sonra günlük aktiviteleri yönetemediğini buldu. .

BB19UQ6H.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

Ancak uzun süreli beyin sisi üzerine araştırmalar yeni başlıyor. Ağustos ayında hastaneye kaldırılan 120 hasta hakkında bir Fransız raporu, yüzde 34'ünün hafıza kaybı yaşadığını ve yüzde 27'sinin aylar sonra konsantrasyon problemleri yaşadığını ortaya çıkardı.

Indiana University School'da doçent araştırma profesörü olan Natalie Lambert, Covid'den sonraki hayatı tartışmak için bağlantı kuran bir grup olan Survivor Corps'un 3.930 üyesiyle yakında yayınlanacak bir ankette, yarıdan fazlasının konsantre olma veya odaklanmada zorluk yaşadığını söyledi. Çalışmanın öncülüğüne yardımcı olan Tıp Bölümü. Hayatta kalanların bildirdiği 101 uzun vadeli ve kısa vadeli fiziksel, nörolojik ve psikolojik durum arasında en yaygın dördüncü semptomdu. Hafıza sorunları, baş dönmesi veya kafa karışıklığı, üçüncü veya daha fazla katılımcı tarafından rapor edildi.

Kaliforniya Brentwood'dan 60 yaşındaki Rick Sullivan, Covid-19 solunum problemleri ve vücut ağrılarıyla birkaç haftalık bir mücadelenin üstesinden geldikten sonra Temmuz ayından bu yana beyin sisi epizotları geçiren 60 yaşındaki Rick Sullivan dedi. Neredeyse katatonik oluyorum. Anestezi altındaymışım gibi geliyor. "

İşi mahvetmek

31 yaşındaki Bayan Taylor, Haziran ortasında virüse yakalandığında, düşük gelirli kiracılara yardım eden bir Atlanta kar amacı gütmeyen kuruluşunda avukat olarak çalışmaktan sadece kısa bir ara vermesi gerektiğini düşündü.

Ama o kadar kafası karıştı ki TV kumandasını çamaşırlarıyla yıkadı ve bir evcil hayvanla ilgileneceğine güvenemediği için yakın zamanda aldığı bir koruyucu köpeği iade etmek zorunda kaldı.

Bir sabah, “beynimdeki her şey beyaz statikti” dedi. "Yatağın kenarında oturuyordum, ağlıyordum ve" bir sorun var, yardım istemeliydim "ama kime veya ne sormam gerektiğini hatırlayamıyordum. Kim olduğumu ve nerede olduğumu unuttum. "

Temmuz'a gelindiğinde iyileşeceğini düşündü ve patronuna geri dönebileceğini söyledi. Ancak başka bir "beyaz statik" bölümden sonra ona mesaj attı: "Korkuyorum. Gerçekten işe geri dönmek istiyorum. Ama sürekli yorulmaya ve kafam karışmaya devam ediyor. ”Dinlenmesini ve iyileşmesini önerdi.

Ağustos ayının başlarında çalışmaya devam etti, ancak zihni dolaştı ve e-postaları okumak "Yunanca okumak gibiydi" dedi. Eylül ayına gelindiğinde, işvereni 13 haftalık izin istedi.

İzinliyken kar amacı gütmeyen kuruluş için gönüllü olmayı talep eden Bayan Taylor, "Sonunda" Uzaklaşmanız gerekecek "dedi. "Dürüst olmak gerekirse içim yandı."

Beş gününü hastanelerde ve dışında geçiren 50 yaşındaki Bay Reagan, başlangıçta stent ve kateter üreten bir şirkette damar uzmanı olarak çalışmaya başladı.

Ama bazen beyin sisine eşlik eden nörolojik semptomlar olan parmak titremeleri ve nöbetleri, "ameliyata gitmemin ve bir doktora bir atardamarın nasıl dikileceğini öğretmemin hiçbir yolu yok" anlamına geliyordu.

Artık izinli olan Bay Reagan, toplantılarda "Kelimeleri bulamıyorum" dedi. "Aptal gibi konuştuğumu hissediyorum."

Bayan Mizelle, Temmuz ayında virüse yakalanmadan ve ağustos ayında beş gün boyunca zatürre ile hastaneye kaldırılmadan önce, Ala, Huntsville'deki kliniğinde saatte altı hastayı tek başına tedavi ediyordu. Ancak son zamanlarda, "Programcımıza söyledim ben yalnız çalışamıyorum çünkü düşünmekte yavaşım, başım dönüyor ve orada benimle çalışması için başka birine ihtiyacım var. "

Bazen muayene odalarında, "Hastayla kaygan olmaya çalışıyorum, bu yüzden bilmiyorlar, çünkü doktorunuzun sisin içinde olmasını istemiyorsunuz, ki bu çok korkutucu."

İdrar yolu enfeksiyonları için kültür sipariş etmeyi unutmuş, ancak bir laboratuar teknisyeni bunu yakaladı ve "Seni yakaladım Lisa" dedi Bayan Mizelle.

BB19ULHx.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

"Bildiğim kadarıyla bir hata yapmadım," dedi ve son zamanlarda bazı şeylerin biraz düzeldiğini ekledi. Henüz kimseyi öldürmedim.

Gizemli bir nedenin cevaplarını arıyorum

Beyin sisinin nedeni kısmen bir muammadır çünkü semptomlar çok çeşitlidir.

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü'nde sinir sistemi enfeksiyonları şefi Dr. Avindra Nath, "En basit cevap, ilk enfeksiyon yatıştıktan sonra insanların hala kalıcı bağışıklık aktivasyonuna sahip olmalarıdır" dedi.

Yale Tıp Fakültesi nörolojik enfeksiyonlar ve küresel nöroloji şefi Dr. Serena Spudich, kan damarlarında veya damarları kaplayan hücrelerde iltihaplanma olabileceğini söyledi. Etkili bağışıklık yanıtlarında salınan enflamatuar moleküller, "ayrıca özellikle beyne karşı bir tür toksin olabilir" dedi.

Bir nörolog ve sinirbilimci olan Dr. Dona Kim Murphey, "uzaylı el sendromu" da dahil olmak üzere Covid sonrası nörolojik sorunlar yaşamış olan ve sol elimde "süper tuhaf bir his" hissettiğini söyledi. sanki neden olduğu gibi konumlandırıldığını anlamadığım ve gerçekten büyülendiğim gibi. "

Dr. Spudich, diğer olası nedenlerin "antikorlar yanlışlıkla sinir hücrelerine saldırdığında" otoimmün reaksiyonlardır.

Mount Sinai Sağlık Sisteminde nöro-bulaşıcı hastalık uzmanı olan Dr. Allison Navis, hasarlı sinirler yanlış sinyaller gönderdiğinde karıncalanma veya uyuşma gibi semptomların ortaya çıkabileceğini söyledi. Beyin sisi olan bazı insanlar hala nörolojik semptomları şiddetlendirebilecek akciğer veya kalp sorunları yaşarlar.

Nörologlar, şu ana kadar MRI taramalarının hasarlı beyin bölgelerini göstermediğini söylüyor.

Yakın tarihli bir toplantıda "çalışma" kelimesini kullanamayan bir beyin dalgası teknolojisi şirketinin bilimsel direktörü Dr. Murphey, araştırmanın çok önemli olduğunu ve semptomların ciddiye alındığını söyledi.

"İnsanlar aşağılayıcı bir şekilde" Her şey kafalarında "diyor. "Bu durumda, kelimenin tam anlamıyla kafamızda ve çok gerçektir."

Paris'i unutmak ve nasıl diş fırçası denilir

Bu yaz, damar tıbbı uzmanı Bay Reagan, yumurta pişirmek için ocağı açtı ve sonra dalgın bir şekilde, kalp ritim bozukluğundan dolayı Wolff-Parkinson-White adlı köpeği gezdirmeye gitti. Tehlikeli derecede sıcak, boş bir tencere keşfetmek için geri döndüğünde panikledi ve o zamandan beri pişmedi.

Geçtiğimiz Noel, Yeni Yıl ve Mart ayındaki Paris tatilini, ortağı Mustafa Al Niama’nın 40. doğum günü için ayarladığı unutuldu.

Louvre'daki Mona Lisa'daki çiftin özçekimini göstererek, "Paris'in bütün resimlerime bakıyorum, hatırlamaya çalışıyorum," dedi. “Gittik ve bir Madonna konseri gördük, Eyfel Kulesi'ne gittik, Yeraltı Mezarlarına gittik. Ve hiçbir şey hatırlamıyorum, hiçbir şey. "

Bay Sullivan, bir dizi bilişsel hız sarsıntısı arasında yol alıyor. "Kabarık" olarak adlandırdığı en yumuşak haldeyken, başı ağırlaşır. Orta aşamada, "bulanık" dedi, "İnsanlar benimle konuştuğunda sinirleniyorum çünkü dikkat etmeye çalışmak beynimi incitiyor." En şiddetli olanı, "işlev yapamıyorum" ve "Oturup bakıyorum, hareket etme isteğim yok, zihnim yarışıyor."

Hafif zihinsel veya fiziksel efor bile sisini tetikleyebilir ve bir fotoğrafçılık şirketindeki üst düzey bir pozisyondan salgından önce işten çıkarılmış olan Bay Sullivan, günler boyunca yalnızca iki sorumluluğu yerine getirebileceğini söyledi: "Kedicik çöpünü temizleyin ve köpek kakasını toplayın. . "

Bu bile endişe uyandırıcıydı. "Benim için 15 veya 16 görevden oluşan bir seriydi" dedi. "Aman Tanrım, kumu koymak için bir torba bulmalıyım, sonra da kapağı açmalıyım."

Somers, New York'tan 61 yaşındaki Julia Donahue akıcı cümlelerle konuşmakta zorlanıyor, acı veriyor çünkü uzun zamandır tarihsel programlarda Abigail Adams'ı oynamaktan zevk alıyor.

"Şimdi Abigail, dolabımdaki bir grup elbise," dedi. 45 dakikalık bir adres veremem.

Son zamanlarda, "diş fırçasını" hatırlayamadı ve bir arkadaşına "Biliyorsun, dişlerini temizleyen şey" dedi.

Uzmanlar, beyin sisi olan kişilere diğer tıbbi durumları ekarte etmeleri ve kalan fiziksel semptomları tedavi etmeleri için doktorları görmelerini tavsiye ediyor.

Bayan Mizelle, Bay Reagan, Bayan Taylor ve diğerleri nörologlarla birlikte kardiyologlara ve diğer uzmanlara danışıyor.

BB19UUEj.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

Doktorlar, bazı semptomların zamanla iyileşebileceğini veya buharlaşabileceğini söyledi. Ve bazı hastalar geçici çözümler veya derme çatma iyileşme egzersizleri tasarlıyor.

Yön duygusunu da yitiren Bay Reagan, bir terapistin Aşağı Manhattan'daki evinin yakınında rastgele yerlere yürüme önerisini takip ediyor. Son zamanlarda, birkaç blok ötedeki New York Borsasını seçti. Partneriyle ve köpeğiyle yola çıkmadan önce talimatları yazdı ve defalarca okudu.

İlk köşede zihni durdu. "Ayrıldı?" Bay Al Niama'ya sağa dönmeleri gerektiğini kim söylediğini sordu.

Eylül ortasında, Bay Sullivan en kötüsünün bittiğini düşündü, ancak eşiyle birlikte markette "tam bir sis" geliştirdi, arabayı kavradı ve "bir zombi gibi mağazada dolaştı" dedi.

Günler sonra, üç kiloluk halter kaldırıyordu - Covid öncesi 65 kiloluk rutiniyle karşılaştırıldığında hiçbir şey - "Bam, sis bana çarptı" diye hatırladı, "Ben bunun üstesinden gelmedim." Sonra ağlayarak bozuldu.

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi Beyin Sisi Covid-19'dan Kurtulanları Nasıl Rahatsız Ediyor: 'Kendimi Demans Olmuş Gibi Hissediyorum'

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.