Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Covid-19 Aşısı Uygulaması, Küresel Ekonomiye Önümüzdeki Yıl Güç Verecek


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Covid-19 Aşısı Uygulaması, Küresel Ekonomiye Önümüzdeki Yıl Güç Verecek

Yeni koronavirüsü kontrol altına almaya yardımcı olacak bir aşı kazanmak, 2021'de küresel ekonomiye büyük bir destek sağlayacaktır, ancak bu faydanın ilk coğrafi dağılımı büyük olasılıkla hangi aşı adayının önce çalıştığına bağlı olacaktır.

coronavirus-vaccine-bottles.jpg?width=66

Dünyanın dört bir yanındaki halk sağlığı yetkilileri, şu anda testin sonraki aşamalarında olan aşılardan en az birinin kullanılabilir olacağına giderek daha fazla inanıyor. Bu yılın sonuna kadar az sayıda savunmasız insan için bir veya daha fazlasının mevcut olacağını ve 2021'de nüfusun daha büyük bir kısmına yayılabileceğini söylüyorlar. Ve ekonomistler, tahminlerinde bu yaygınlaşmayı giderek daha fazla etkiliyor.

Küresel Gelişim Merkezi'ne bağlı bir grup araştırmacı,% 50 olasılıkla, sıkı bir düzenleyici kurum tarafından onaylanacak kadar güvenli ve etkili bir aşının Nisan 2021'e kadar mevcut olma olasılığının% 85'inin sonuna kadar gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Yılın. Bununla birlikte, üretim zorlukları, dünya nüfusunu kapsayacak kadar dozun Eylül 2023'ten önce mevcut olacağı anlamına gelmiyor.

Bununla birlikte, etkili aşıların aynı anda her yerde bulunma olasılığı düşüktür. Bir aşı geliştirme telaşı içinde, birkaç hükümet araştırma ve geliştirmeye fon sağlamaya yardımcı oldu ve belirli sayıda dozun erken verilmesi için kaydoldu. Hiçbiri önde gidenlerin tümüne erişim sağlamadı ve ilk ekonomik etki, hangisinin önce eşiği geçtiğine bağlı olacak.

Bu, belirli ülkelerin ve bölgelerin başlangıçta belirli aşılardan kazanç elde etmek için diğerlerinden daha iyi konumlandırıldığı anlamına gelir. Bir dizi aşı geliştiricisi ile anlaşmalara harcayacak paraya sahip olan zengin ülkeler - bazılarının başarısız olabileceğini bilse de - çoğu gelişmekte olan ekonomiden daha büyük bir destek almaya hazırlar ve bu da muhtemelen daha sonra başarılı aşılara erişim kazanacak.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, geliştirilmekte olan 170 aşı adayı var ve 26'sı insanlar üzerinde test ediliyor. Bunlardan sekizi, testin son aşamasını tamamlamaya yakınken, bazıları muhtemelen 2021'de kullanılabilir hale gelecek.

Deutsche Bank analistlerine göre, en geniş potansiyel dağıtıma sahip aday, ilaç üreticisi AstraZeneca PLC ile işbirliği içinde İngiltere'nin Oxford Üniversitesi'nde geliştiriliyor.

Deutsche Bank analistleri müşterilere yazdığı bir notta, "Oxford / AstraZeneca aşısı, dünyanın dört bir yanındaki hükümetin önemli miktarlarda güvence sağlamasıyla birlikte, fikir birliğinin en önde gelen aşısıdır" diye yazdı. "Başarılı bir şekilde piyasaya sürülürse, faydaları bölgeler arasında oldukça simetrik bir şekilde dağıtılacaktır."

Diğer aşıların, en azından başlangıçta, coğrafi olarak daha sınırlı bir etkisi olması muhtemeldir. İngiltere, en fazla sayıda aşı geliştiricisiyle anlaşma imzalamış olsa da, bunu Moderna Inc. ile yapmadı. Bu şirket başarılı olursa, Kuzey Amerika büyük olasılıkla avantajlı bir başlangıç yapacaktır. Aynı durum, Pfizer Inc. ve Alman ortak BioNTech SE tarafından geliştirilen bir aşı için daha az ölçüde geçerlidir, ancak bu ortaklığın bir dizi Avrupa hükümeti ile de anlaşması vardır.

reuters_china_Sinovac_24Sept20.JPG?itok=

ABD'yi kenarda bırakabilecek başka adaylar da var. Çin, son testte sekiz adayın yarısına ev sahipliği yapıyor ve onların başarısı, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve bir dizi gelişmekte olan ekonomi için ABD ve Avrupa'dan daha avantajlı olacak. Örneğin, Çinli Sinovac Biotech SVA.O firması başarılı olursa, hükümet inancının çoğunu bu adaya verdiğinden, bu özellikle Endonezya ekonomisi için iyi bir haber olacaktır.

Yaygın aşılama, küresel ekonominin daha normal faaliyet modellerine dönüşünün anahtarıdır. Toplu taşıma, canlı eğlence ve restoran yemekleri gibi yakın fiziksel yakınlık gerektiren aktiviteler için özel bir nimet olmalıdır. Aynı zamanda birçok işçinin ofis binalarına geri dönmesini sağlayarak salgının durduğu şehirleri yeniden canlandıracaktı.

Uluslararası Para Fonu, aşılara eşit olmayan erişimin küresel ekonomik iyileşmeyi engelleyeceği ve hatta başarılı aşılara erişimi olan ülkeler için bile bunu yavaşlatacağı konusunda uyardı. Bu, diğer uluslararası kuruluşlar tarafından paylaşılan bir görüş.

WHO'nun genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Aşı milliyetçiliği sadece hastalığı devam ettirecek ve küresel iyileşmeyi uzatacaktır" dedi.

Bu, başarılı aşıları ilk kez uygulamaya koymayan ülkelerin ekonomik iyileşme tarafından tamamen atlanacağı anlamına gelmez. Bir aşının er ya da geç mevcut olma olasılığı, özellikle turizm gibi sektörlerde iş ve tüketici güvenini artıracaktır.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, bir aşının ancak gelecek yılın sonunda yaygın bir şekilde konuşlandırılabileceğini varsayıyor. Bu bağlamda, küresel ekonominin bu yıl% 4,5 oranında küçüldükten sonra 2021'de% 5 büyümesini bekliyor. Ancak "işaretler varsa" yayılmasının daha hızlı olması durumunda, araştırma kuruluşu küresel ekonominin% 7 büyüyebileceğini tahmin ediyor ki bu büyük bir sıçrama olur.

Ekonomik gelişmenin ölçeği, insanların aşı olma isteğine de bağlı olacaktır. Pek çok zengin ülkede aşılar ve bunların yan etkileri hakkındaki şüpheler son yıllarda artmıştır. Koronavirüs aşılarının geliştirilmesi ve test edilmesinin normalden çok daha hızlı gerçekleşmesi bu endişeleri artırabilir.

8-13 Eylül'de 10.093 Amerikalı ile yapılan bir Pew Araştırma Merkezi anketi, Mayıs ayındaki% 72'den az bir oranda sadece% 51'inin kesinlikle veya muhtemelen aşılanacağını ortaya çıkardı. Virüs içeren uzmanlar, başarı için% 60 ila% 70 civarında bir aşılama oranının gerekli olduğunu tahmin ediyor, bu nedenle bu, virüsü kontrol altına almak için muhtemelen yetersiz olacaktır.

Kaynak: The Wall Street Journal

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.