Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Havadaki küçük parçacıklar büyük bir koronavirüs sorunu oluşturabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Havadaki küçük parçacıklar büyük bir koronavirüs sorunu oluşturabilir

NEW YORK (AP) - Maryland Üniversitesi laboratuvarında, yeni koronavirüs bulaşmış kişiler sırayla bir sandalyede oturuyor ve yüzlerini büyük bir koninin büyük ucuna koyuyor. Alfabeyi okurlar ve şarkı söylerler ya da sadece yarım saat sessizce otururlar. Bazen öksürürler.

BB19rQgu.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Koni, ağızlarından ve burundan çıkan her şeyi emer. Bilim adamlarının büyük bir soruyu incelemelerine yardımcı olan "Gesundheit II" adlı bir cihazın parçası: COVID-19'a neden olan virüs bir kişiden diğerine nasıl yayılıyor?

Enfekte bir kişi tarafından püskürtülen küçük sıvı parçacıklarında açıkça otostop çekiyor. İnsanlar öksürürken, hapşırırken, şarkı söylerken, bağırırken, konuşurken ve hatta nefes alırken parçacıkları dışarı atarlar. Ancak damlalar çok çeşitli boyutlarda gelir ve bilim adamları çeşitli türlerin ne kadar riskli olduğunu tespit etmeye çalışıyorlar.

Cevap, hastalanmamak için hepimizin ne yapması gerektiğini etkiliyor. Bu nedenle, birkaç gün önce bir ABD sağlık kurumu konuyla ilgili görüşünü değiştirmiş gibi göründüğünde, ancak daha sonra yanlışlıkla yeni bir dil yayınladığını söylediğinde manşetlere taşındı.

En az 6 fit (2 metre) ayrı kalma önerisi - bazı yetkililer bu mesafenin yaklaşık yarısını belirtiyor - daha büyük parçacıkların çok uzağa gitmeden yere düşmesi fikrine dayanıyor. Pencere temizleyicisinin püskürtücüsündeki damlacıklar gibidirler ve burnuna, ağzına veya gözlerine konarak veya belki solunarak birini enfekte edebilirler.

Ancak bazı bilim adamları şimdi daha çok sigara dumanı gibi yayılan daha küçük parçacıklara odaklanıyor. Bunlar, vücutlarımızın sıcaklığından kaynaklanan hava akımları ve hatta yukarı doğru hava akımları tarafından taşınır. Havada dakikalarca saatlere kadar oyalanabilirler, bir odaya yayılabilirler ve havalandırma zayıfsa birikebilirler.

Potansiyel risk, onları solumaktan gelir. Kızamık bu şekilde yayılabilir, ancak yeni koronavirüs bundan çok daha az bulaşıcıdır.

Blacksburg'daki Virginia Tech'te onları inceleyen önde gelen bir araştırmacı olan Linsey Marr, aerosoller adı verilen bu parçacıklar için "1,8 metre sihirli bir mesafe değildir" diyor. Ancak, kişinin diğerlerinden uzak durmasının hala önemli olduğunu söylüyor, "ne kadar uzaksa o kadar iyi" çünkü aerosoller en çok bir kaynağın yakınında yoğunlaşıyor ve yakın mesafede daha büyük bir risk oluşturuyor.

Halk sağlığı kurumları genellikle koronavirüs için daha büyük partiküllere odaklandı. Bu, 200'den fazla bilim insanını, aerosollerden kaynaklanan potansiyel riske dikkat etmeleri için Temmuz ayında bir savunma yayınlamaya sevk etti. Uzun süredir aerosollerden kaynaklanan tehlikeyi belirli tıbbi prosedürler dışında reddeden Dünya Sağlık Örgütü, daha sonra kalabalık ve yetersiz havalandırılan kapalı alanlarda enfeksiyon vakalarında koronavirüsün aerosol bulaşmasının göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Son zamanlarda ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, web sitesinde aerosol yayılması fikrini vurgulayan ifadeleri yayınlayıp sildiğinde sorun dikkat çekti. Kuruluş, gönderimin bir hata olduğunu ve açıklamaların önerilerinde önerilen değişikliklerin yalnızca bir taslağı olduğunu söyledi.

CDC'nin bulaşıcı hastalıklardan sorumlu müdür yardımcısı Dr. Jay Butler, Associated Press'e, ajansın öksürme veya hapşırma yoluyla gelen daha büyük ve daha ağır damlacıkların bulaşmanın birincil yolu olduğuna inanmaya devam ettiğini söyledi.

Butler geçen ay bilimsel bir toplantıda yaptığı açıklamada, mevcut araştırmanın koronavirüsün aerosol yayılmasının mümkün olduğunu öne sürdüğünü ancak insanların enfekte olmalarının ana yolu gibi görünmediğini söyledi. Daha fazla araştırma bu sonucu değiştirebilir, diye ekledi ve bilim adamlarını koronavirüsün ne sıklıkla aerosol yayıldığını, hangi durumların onu daha olası hale getirdiğini ve hangi makul adımların onu önleyebileceğini incelemeye çağırdı.

Marr, aerosol enfeksiyonunun "insanların başlangıçta düşünmeye istekli olduklarından çok daha fazla gerçekleştiğini" düşündüğünü söyledi.

Önemli bir kanıt parçası olarak, Marr ve diğerleri, enfekte bir kişinin virüsü diğerlerine tek bir ortamda açıkça geçtiği sözde "süper yayılma" olaylarına işaret ediyor.

Örneğin Mart ayında, koronavirüs semptomları olan bir koro üyesinin Washington eyaletinde bir provaya katılmasının ardından, odada oturan diğer 52 kişinin enfekte olduğu ve iki kişinin öldüğü tespit edildi. Ocak ayında Çin'deki kalabalık ve yetersiz havalandırılan bir restoranda, virüsün, klima tarafından aerosollerin yayıldığını düşündüren bir modelde öğle yemeğinde bir patrondan iki bitişik masada beş kişiye yayıldığı anlaşılıyor. Yine Ocak ayında, bir Çin otobüsü üzerindeki bir yolcu, çoğu aracın etrafına dağılmış olan 23 kişiye bulaştı.

Butler, bu tür olayların aerosol yayılması konusunda endişe uyandırdığını, ancak bunun gerçekleştiğini kanıtlamadığını söyledi.

Küçük parçacıkların yayılmasının başka bir yolu olabilir. California Üniversitesi, Davis'ten William Ristenpart, bunların doğrudan birinin ağzından veya burnundan gelmesi gerekmeyebileceğini söylüyor. Araştırması, kağıt dokuların grip virüsü ile tohumlanması ve ardından buruşması durumunda virüsü taşıyan parçacıkları verdiklerini buldu. Bu nedenle, COVID-19'u olan biri tarafından atılan mendillerle çöp sepetini boşaltan kişilerin mutlaka maske takmaları gerektiğini söyledi.

Aerosoller konusunda uyarıda bulunan bilim adamları, güncel önerilerin hala mantıklı olduğunu söylüyor.

Maske takmak hala önemlidir ve tam oturduğundan emin olun. Bu elleri özenle yıkamaya devam edin. Ve yine, ayrı kalmak, birbirine daha yakın olmaktan daha iyidir. Kalabalıktan kaçının, özellikle iç mekanlarda.

Önerilere ek olarak, aerosol konsantrasyonunun oluşmasını önlemek için havalandırmadır. Araştırmacılar, yetersiz havalandırılan odalardan uzak durun diyorlar. Pencereleri ve kapıları açın. Hava temizleme cihazları veya virüsleri etkisiz hale getiren ultraviyole ışık da kullanılabilir.

Hepsinden iyisi: Seyreltme ve güneşin ultraviyole ışığının sizin lehinize çalıştığı dış mekanda yapabildiğiniz kadarını yapın.

Colorado-Boulder Üniversitesi'nden Jose-Luis Jimenez, "Açık ara en etkili önlemin dış mekan olduğunu biliyoruz" diyor. "Dışarıda enfekte olmak imkansız değil, ama zor."

Araştırmacılar, çeşitli önlemlerin her seferinde bir tane yerine bir arada kullanılması gerektiğini söylüyor. İyi havalandırılmış bir ortamda, "herkesin maske takması durumunda 6 fit (aralık) oldukça iyidir" ve

Laboratuvarı Gesundheit II makinesine ev sahipliği yapan Maryland Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'ndan Dr.

Uzmanlar, maruz kalma süresinin önemlidir, bu nedenle, kaldırımda bir jogging yapan kişi tarafından maskeli veya geçilirken kısa bir asansör yolculuğunun muhtemelen pek bir riski olmayacağını söylüyor.

Bilim adamları, çeşitli ortamlarda havadan yayılma riskini hesaplamak için çevrimiçi araçlar yayınladılar.

Amerikan Halk Sağlığı Derneği'nin yönetici direktörü Dr. Georges Benjamin, aerosoller üzerine yakın zamanda yapılan bir toplantıda, önleyici adımların gerçek dünyada zor olabileceğini belirtti. Birden fazla nesil barındıran evlerde diğer insanlardan ayrı kalmak zor olabilir. Bazı eski binaların "yıllar önce çivilenmiş" pencereleri var. Ve "ellerini yıkamak için temiz suya erişimlerinin olmadığı çok fazla topluluğumuz var."

Yeni koronavirüsü araştırmak için tüm bilimsel çılgınlığa rağmen, dokuz ay sonra nasıl yayıldığına dair ayrıntıların hala şüpheli görünmesi garip görünebilir. Ancak tarih sabır gösteriyor.

Milton, 1918 grip salgınına atıfta bulunarak "102 yıldır grip üzerinde çalışıyoruz" diyor ve "Hala nasıl bulaştığını ve aerosollerin rolünü bilmiyoruz."

Kaynak: AP Associated Press

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.