Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Elon Musk, Mars'ı kolonileştirmek istiyor. Bu karlı bir iş olabilir mi?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Elon Musk, Mars'ı kolonileştirmek istiyor. Bu karlı bir iş olabilir mi?

Elon Musk, SpaceX hayranlarını Mars'ı kolonileştirme hedefi etrafında toplayarak neredeyse yirmi yıl geçirdi, bu, dünya hükümetlerinin şu anda denemediği bir şey - kısmen böyle bir görevin gerektireceği anlaşılmaz fiyat etiketi nedeniyle.

BB18ONed.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Şirketin CEO'su ve baş mühendisi Musk, gezegenler arası hırslarından, yıkıcı bir iş planına sahip bir girişimciden çok ahlaki bir çağrısı olan bir bilim kurgu kahramanı gibi söz ediyor.

31 Ağustos'ta sanal bir Mars konferansında Musk, "Dünyada insanlar tarafından yapılmış veya doğal olarak meydana gelen korkunç bir şey varsa, bir bütün olarak yaşam için hayat sigortası yaptırmak istiyoruz," dedi. bir çeşit heyecan ve macera. "

SpaceX'in bir Kızıl Gezegen yerleşimi için planları çok sayıda teknolojik, politik ve etik soruyu gündeme getiriyor. En zorlu engellerden biri de finansal olabilir: Musk bile her şeyi içeren bir maliyet tahminini tahmin etmeye cesaret edemedi.

Musk'ın gezegenler arası seyahat hedeflerine yaklaşan son uzay programı, NASA'nın Apollo programı, aya altı uzay aracı ve 12 astronot indiren 20. yüzyılın ortası çabasıydı. Apollo, bugünün dolarlarıyla 280 milyar dolardan fazlaya mal oldu ve bazı yıllarda, NASA tüm ulusal bütçenin% 4'ünden fazlasını alıyordu. Son yıllarda federal bütçenin yüzde birinden azını alan uzay ajansı, insanları aya geri döndürme ve sonunda Mars'a giden bir yol için kendi planlarını haritalandırıyor.

Ancak ajans, ikincisinin ne kadara mal olacağını da belirtmedi.

Musk'ın kişisel serveti, elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın verdiği bir dizi hisse senedi ve hisse senedi ödülü sayesinde, en azından kağıt üzerinde yaklaşık 100 milyar dolara ulaştı. Musk ayrıca, şu anda beta testinde olan bir uydu-internet girişimi de dahil olmak üzere SpaceX'in diğer işletmelerinden elde ettiği karların Mars roketinin geliştirilmesine yardımcı olacağını umduğunu defalarca söyledi. Veri firması Pitchbook'a göre SpaceX, bankalardan ve risk sermayedarlarından yaklaşık 6 milyar dolar toplayarak dünyanın en değerli özel şirketlerinden birine dönüştü. Muhtemelen, en azından bazı yatırımcılar bir gün nakite çevirmek isteyecek.

Ve bu şu soruyu akla getiriyor: Mars'ta yapılacak para var mı?

Gezegenler arası kar
SpaceX, bir Mars yerleşiminin ihtiyaç duyacağı tüm teknolojiyi geliştirmesinden uzun yıllar geçmiş olabilir. Şirket, Musk'ın Dünya ile Mars arasındaki en az 30 milyon millik boşlukta kargo ve insan konvoylarını taşıyacağını umduğu devasa bir roket ve uzay gemisi sistemi olan Starship'i geliştirmenin ilk aşamalarında. Musk, Starship geliştirmesinin 10 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor ve Musk 31 Ağustos'ta SpaceX'in "yüzlerce" uyduyu Starship'e insan hayatına emanet etmeden önce fırlatmaya çalışacağını söyledi.

Mars'a yürüyüş yapabileceklerini kanıtlarsa, yerleşimcilerin onları zehirli havadan ve yüzeyine yağan ölümcül radyasyondan korumak için hava geçirmez habitatlara ihtiyacı olacak.

Musk, "Bu kalp zayıflığı için değil," dedi. "İyi şans ölürsün ve gitmesi zor olacak ... Eğer başarılı olursa oldukça şanlı olacak."

Ancak, NASA'nın Mars Keşif Programı'nın baş bilim adamı Michael Meyer, gezegeni robotik olarak daha fazla incelemek için kısa süre önce Perseverance gezgini başlatan, insanların Mars'ta var olduğu en azından ilk 100 yıl boyunca ekonomik durumun şüpheli olacağını söyledi.

Musk'ın Mars'ı uzun vadeli yaşam için çekici bir yer haline getirmek için bir planı var: İnsanların atmosfere gaz pompalayarak Mars'ı daha Dünya benzeri hale getirdiği varsayımsal bir senaryo olan Terraforming. Gezegenimizde iklim krizine neden olan aynı sera gazlarını kullanarak Mars'ın atmosferini daha kalın, daha sıcak ve yaşama daha misafirperver hale getirme girişimi olacaktır. Musk, gezegene nükleer bomba atarak sürecin başlatılabileceği fikrini destekledi.

Meyer, dünyevileştirme fikrinin, fikirleri tekmeleyen bilim adamlarından kaynaklandığını, ancak bunun insanların yapabileceği veya yapması gereken bir şey olduğunu düşünen kimselerden gelmediğini söyledi.

Meyer, "Bu entelektüel bir egzersizdi" dedi. Ancak Mars'ın atmosferinde neredeyse hiç oksijen yok. Ve sonsuz derecede az miktarda su var, yani ekin yetiştirmek son derece zor olacak, Mars çapında bir su döngüsü yaratmadan çok daha az. Mars'ta dünyayı şekillendirmeyi mümkün kılmak için yeterli kaynağın olup olmadığı bile net değil.

"Bence 'Total Recall' doğru fikre sahip," diye şaka yaptı. "Bazı uzaylı teknolojileri kullanmanız gerekir."

Musk ayrıca, toprak biçimlendirmenin son derece kaynak yoğun olacağını da kabul etti. Ancak bu konsept SpaceX bilgisine yerleşmiş durumda, öyle ki şirket "Nuke Mars" ve "Occupy Mars" yazan tişörtler satıyor.

Musk sıklıkla bir tane giyerken görülür.

Değerler ve değerlemeler
Meyer, Mars'ta madencilik yapmak ve Dünyevi işlere geri satmak için yeterince değerli olan bilinen hiçbir kaynak olmadığını söyledi. CNN Business'a verdiği demeçte, "Bilim adamlarının Mars'la ilgilenmesinin bir nedeni de - hemen hemen Dünya ile aynı malzemeden yapılmış olması," dedi.

Musk daha önce, Mars'taki kaynakların muhtemelen yalnızca gezegende sanayi kurmayı uman yerleşimciler için değerli olacağını belirterek kabul ettiğini öne sürmüştü. Sekiz yıl önce Mars ve Dünya sakinleri arasındaki tek "ekonomik değişim" in "fikri mülkiyet" olacağını belirtti.

Para kazanma hırsları bir yana, Mars'ın bir gün bir metropol ve - potansiyel olarak - bir turist destinasyonuna ev sahipliği yapabileceği fikri, NASA'nın önde gelen Mars uzmanı Meyer gibi ana bilim adamları tarafından kabul ediliyor.

Meyer, 20 yıl önce Mars işi ve turizmiyle ilgili bir sunuma katıldığını söyledi. "Buna oldukça şüpheyle yaklaştım ... ve uzaklaşırken düşünüyordum, 'Pekala, bazı oldukça makul fikirler [var] dedi ve artık iş adamlarının uzay yolculuğunu daha erişilebilir hale getirebileceği fikrini benimsediğini ekledi.

Meyer, aklında, Mars seyahatinin bir gün karlı bir girişim olacağını değil, ne zaman olacağını ekledi.

Musk, Mars'ta para kazanmak için fikirlerini genişletmedi, ancak fikri mülkiyet ihracı konusundaki düşünceleri, uzay camiasında etkili ama kutuplaştırıcı bir figür ve uzun süredir Musk müttefiki olan Robert Zubrin tarafından yazılan bir kitabı tekrarladı.

Mars Derneği başkanı Zubrin, 1996 yılındaki sıkça alıntılanan kitabında "Mars'ın Vakası", "Fikirler, Marslı kolonistler için başka bir olası ihracat olabilir" diye yazdı.

Zubrin, insanlığın potansiyel bir geleceğine bakmak için geçmişine bakıyor.

"Sömürge ve 19. yüzyıl Amerika'sında yaygın olan işgücü kıtlığı Yankee Ingenuity'nin icat selinin yaratılmasına neden olduğu gibi, aşırı işgücü kıtlığı koşulları ... Mars'ın yaratıcılığını harekete geçirme eğiliminde olacaktır."

CNN Business ile yakın zamanda yapılan bir röportajda Zubrin, Amerikan kolonizasyonunun işe yaradığını savunarak bu fikirlerin arkasında durdu. Zubrin, Mars kolonistlerinin seyahatlerini finanse etmek için Dünyadaki mallarını tasfiye ederek ya da "sözleşmeli kölelik" yoluyla nasıl finanse edebileceğine dair bir örnek olarak Kuzey Amerika'nın kolonizasyonuna bir kez daha geri dönüyor.

Zubrin, "Tamam, Mars'a gitmek istiyorsan, bir şey teklif etmek isteyeceksin," dedi. "Sömürge Amerika'ya bakarsanız, orta sınıf bir kişi çiftliğini tasfiye ederek Amerika'ya seyahat edebilir. Ama gelir onlara tek yön bilet verir. Ama çalışıyorsanız, yapabileceğiniz şey emeğinizi satmaktır. Yedi yıl."

Muhafazakar düşünce kuruluşlarıyla çalışan ancak siyasi olarak bağlantılı olmadığını söyleyen Zubrin, sömürgeciliğin sömürü ile el ele gidebileceğini de kabul etti: "Biri 'Ama orada sömürü olmaz mı?' Elbette, insanların birbirlerine her zaman yaptığı budur. "

(Musk, sömürgecilik hakkındaki düşüncelerini açıklamadı ve her iki ABD siyasi partisine de bağış yapıyor.)

Açık olmak gerekirse: Amerikan sömürgeciliğinin hikayesi aynı zamanda menkul köleliği ve birçok yerli halkın acımasızlığı ve silinmesini de içeriyordu.

"Yerli Marslılar yok" dedi Zubrin.

Ancak Virginia Tech'de ileri teknolojiler, etik ve toplumların kesişimini inceleyen bir öğretmen ve doktora öğrencisi olan Damien Williams, Amerika hakkında kendimize anlatabileceğimiz hikayelerin ve uzayı keşfetmenin kilit bağlamı dışarıda bırakabileceği konusunda uyarıyor.

Örneğin, Musk'ın ilk Mars yerleşimcileri olarak kimi tasavvur ettiği hala belirsiz. NASA astronotları? Ultra zengin heyecan arayanlar? SpaceX çalışanları?

Savunuculuk grubu Just Space Alliance ile birlikte çalışan Williams, "Bu rekabetçi genişleme ve keşif duruşu, mutlaka kötü bir şey değil," dedi. Ancak, uluslararası anlaşmaların kimseye ait olmadığını söylediği kaynakları kullanan özel bir şirket söz konusu olduğunda - "Kimler nasıl getirildi? Kimler dışlandı ve neden? Bunlar önemli."

Musk'ın "sömürgeleştirme" kelimesini kullanması, Amerikalıların ve diğer Batılı ulusların başkalarını sömürerek ve köleleştirerek kendilerini zenginleştirmelerinin uzun bir tarihini de yalanlıyor. Ve başka bir gezegeni kolonileştirmek söz konusu olduğunda, endişelenilmesi gereken şey sadece Mars'ta var olabilecek mikrobiyal yaşam formları değildir. Williams, açıkça tanımlanmış hedefler ve anlaşmalar olmadan, SpaceX'in kolonisinin "çekişmeli bir çatışma alanı" yaratabileceğini söyledi.

"Uzay araştırmalarında yanımızda aldığımız değerler önde ve merkezde olmalıdır" diye ekledi.

SpaceX, bu hikaye için yorum taleplerine yanıt vermedi.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.