Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hong Kong'da Neler Oluyor? Çin Ne istiyor Hong Kong'dan


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Hong Kong'da Neler Oluyor? Çin Ne istiyor Hong Kong'dan

Hong Kong polisi seçim ertelemesine karşı çıkan protestoculara biber gazı attı

BB18KGfV.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

HONG KONG (Reuters) - Pazar günü yüzlerce kişi, yasama seçimlerinin ertelenmesine ve Çin tarafından dayatılan yeni bir ulusal güvenlik yasasına karşı gösteri yapmak için sokaklara çıkarken, polis Pazar günü Hong Kong'daki protestoculara biber topları mermi attı.

Hong Kong lideri Carrie Lam, koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle 6 Eylül'de Asya finans merkezinin Yasama Konseyi'ndeki sandalye seçimlerini bir yıllığına erteledi.

BB18KyGq.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Bu hareket, sandalyelerin yalnızca yarısının doğrudan seçildiği ve diğer yarısının ise çoğunlukla Pekin'i destekleyen atanmış üyeler olduğu Konsey'de tarihi bir çoğunluk elde etmeyi uman demokrasi yanlısı muhalefete bir darbe vurdu.

Wong soyadı 70 yaşındaki bir kadın diğer göstericilerle birlikte yürürken, "Bugün sözde oy verme günümüz, oyumuz için direnmemiz gerekiyor," dedi.

Anket, Pekin'in Haziran sonunda yeni güvenlik yasası koymasından bu yana, eski İngiliz kolonisinin ilk resmi oyu olacaktı. Hükümet, gecikmenin arkasında siyasi bir gerekçe olmadığı konusunda ısrar ediyor.

BB18KZe8.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Yürüyüşçüler pankartları sallayıp "Hong Kong'u özgürleştir" gibi popüler hükümet karşıtı sloganlar atarken, hareketli Kowloon yarımadasında binlerce polis konuşlandırıldı. Bu sloganlar artık yeni güvenlik yasası uyarınca yasaklandı. Polis, Facebook sayfasındaki bir duyuruda en az 30 kişiyi yasadışı toplantılar nedeniyle tutukladığını söyledi.

BB18KRwV.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Chan'ın Facebook sayfasındaki bir gönderiye göre, sivil İnsan Hakları Cephesi başkan yardımcısı Figo Chan ve aynı zamanda "Uzun Saç" olarak da bilinen eski yasa koyucu Leung Kwok-hung dahil olmak üzere birçok tanınmış aktivist gösteri sırasında tutuklandı.

Hükümet karşıtı gösteriler, esas olarak koronavirüsün yayılmasına karşı koymak için getirilen grup toplantılarına getirilen sınırlamalar ve Çin'in yıkıcı, ayrılıkçı, terörist olarak gördüğü eylemleri cezalandıran güvenlik yasası nedeniyle bu yıl azaldı.

Eleştirmenler, yasanın şehirdeki muhalifleri bastırmayı amaçladığını söylerken, destekçiler, bir yıl boyunca sıklıkla şiddet içeren hükümet karşıtı ve Çin karşıtı ayaklanmalardan sonra daha fazla istikrar getireceğini söylüyorlar.

Hong Kong, özerklik garantisi altında 1997'de Çin yönetimine geri döndü, ancak eleştirmenler, yeni yasanın bu vaatleri baltaladığını ve bölgeyi daha otoriter bir yola soktuğunu söylüyor.

Yasanın savunucuları, bu yasanın, bu tür yasaları kendi başına geçirmek için anayasal bir zorunluluğu yerine getirememesinin, ulusal güvenlikteki boşlukları doldurduğunu söylüyorlar.

Sokak protestoları büyük ölçüde ivme kaybetmiş olsa da, Çin'in Hong Kong sakinleri için kitlesel koronavirüs testi teklifiyle halkın güvensizliği arasında boykot çağrılarına yol açarken, hükümet karşıtı ve Pekin karşıtı duyarlılık devam ediyor.

Yetkililer, şu anda iki kişiyle sınırlı olan toplantıları kısıtlamak için koronavirüs korkularını aktardı ve polis son aylarda protesto başvurularını reddetti.

Hong Kong, Ocak ayından bu yana, dünyadaki diğer büyük şehirlerden çok daha düşük olan yaklaşık 4.800 koronavirüs vakası bildirdi. Yeni günlük enfeksiyonların sayısı, Temmuz'daki üç haneden şu anda tek haneli sayılara önemli ölçüde düştü.

Kaynak: Reuters

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

5 soruda Hong Kong'daki protestolar

"Doğu'nun İncisi" olarak addedilen Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde suçluların Çin'e iadesi tasarısına karşı yürütülen protestolar son haftalarda hız kazandı.

Beijing

"Doğu'nun İncisi" olarak addedilen Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde, suçluların Çin'e iadesi tasarısına karşı yürütülen protestolar son haftalarda hız kazanırken, Pekin yönetiminin protestolara karşı söyleminde yaptığı değişiklik ve bölgenin sınırına gönderdiği askeri araçlar, Hong Kong'da suların ısınacağına işaret ediyor.

Neredeyse her hafta sonu binlerce göstericinin polisle karşı karşıya geldiği olaylar son haftalarda uluslararası toplumun desteğini alırken, bu durum Çin hükümetinde ise protestolara karşı söylem ve eylem değişikliğine neden oldu.

Hong Kong yerel meclisine ilk nisanda gelen suçluların Çin'e, Makao Özel İdari Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran tasarı bölgede tepkilere yol açtı. Tasarıya karşı bölgenin belli cadde ve yollarında başlayan gösteriler, geçen haftalarda Hong Kong Uluslararası Havalimanı'na sıçradı.

Protestoların ne kadar süreceği ve nasıl sonuçlanacağı belirsizliğini korurken, gösterilerin karşısında geri adım atmayan Çin merkezi hükümeti ve yerel hükümetin protestoları durdurmak için nasıl bir yönteme başvuracağı uluslararası toplumun merak konusu oldu.

Bu kapsamda AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, tasarının başlangıç noktası, göstericilerin talepleri, Çin merkezi hükümeti ve Hong Kong yerel hükümetinin tavrına ilişkin 5 soru ve yanıtları şöyle:

1- Suçluların Çin'e iadesi tasarısına karşı yürütülen ve üçüncü ayına giren protesto gösterilerinin kaynağı nedir?

Hong Kong'daki göstericilerin geniş çaplı protestoları, suçluların Çin'e, Makao Özel İdari Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesi tasarısına karşı haziranda başladı. Hong Konglu 20 yaşındaki gencin geçen yıl martta Tayvan'a birlikte seyahate gittiği kız arkadaşını öldürmesi ve sonrasında Tayvan makamlarının katil zanlısını Hong Kong'dan istemesi sonucunda ortaya çıktı.

Tayvan ile iade anlaşması bulunmayan Hong Kong bu tasarıyla Tayvan, Makao ve Çin'e cinayet başta olmak üzere ağır kriminal suçluların iadesini amaçlıyor. Söz konusu tasarı, 3 Nisan'da Hong Kong yerel meclisine sunuldu ancak ilave revizeler gerek görülmesi nedeniyle geçmedi.

Hong Kong'da göstericilerin tasarıya itirazının altında ise daha önce Hong Kong yerel meclisinde delegelerin yemin metnine müdahale eden, Çin milli marşı ve bayrağına saygı gösterilmesini sağlamak amacıyla kanun çıkaran Pekin yönetimin, tasarının içeriğini bölgedeki siyasi muhalifleri de içerecek şekilde genişletebileceği endişesi yatıyor.

Protestocular, tasarının tamamen iptalini sağlayarak Hong Kong'daki siyasi muhaliflerin Çin'e iadesinin önünü kesmeye çalıştıklarını savunuyor.

info-hongKong.jpg

2- Hong Kong toplumunun protestolara bakış açısı ve göstericilerin talepleri nedir?

Suçluların iadesi tasarısının Hong Kong yerel meclisine sunulmasından önce küçük sayılarda başlayan ancak hafta sonları sayıları ciddi şekilde artan protestocular, son olarak Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nı hedef aldı.

Gösterilerde, sayıları yüz bin ile bir milyon arasında değişen protestocuların, nüfusu 7,4 milyona ulaşan Hong Kong'da, bölgenin yedide birini oluşturduğu görülüyor. Son aylarda özellikle beyaz yakalıların da zaman zaman gösterilerde bulunması, gösterilere halk ve idari bölge yönetiminden de desteğin olduğunu gözler önüne seriyor.

Hong Kong hükümetine ve polis gücüne destek veren kent sakinlerinin bazıları ise zaman zaman sokakları dolduruyor.

Bu açıdan Hong Kong toplumunun "siyasi görüş açısından iki kutuplu bir yapıya doğru gittiği" anlaşılıyor.


Protestocular, son olarak Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nda dağıttıkları bildiride, "Tasarı geri çekilmeli, Hong Kong Baş Yöneticisi istifa etmeli, hükümet protestoları 'isyan' olarak sınıflandırmaktan vazgeçmeli, polisin eylemlerine yönelik tam bağımsız bir soruşturma yapılmalı, gösterilerde gözaltına alınan herkes ön koşulsuz serbest bırakılmalı" şeklindeki taleplerini 5 madde olarak sıraladı.

Ancak bu talepler henüz yerel hükümet tarafından kabul görmüş değil. Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, hafta içinde yaptığı açıklamada, gösterilerin sona ermesinden sonra diyalog sürecinin başlayabileceğini açıklamıştı.

3- Çin'in, Hong Kong'daki protestolara karşı askeri bir müdahalede bulunması mümkün mü, bunun hukuki boyutu nedir?

Hong Kong'un 1997'de İngiltere'den Çin'e devrinde bölgede Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hong Kong Garnizonu kuruldu. Çin Halk Kurtuluş Ordusunun, merkezi Guangdong eyaletindeki Güney Saha Komutanlığına bağlı faaliyet gösteren garnizonun 5 bin civarında personeli bulunduğu tahmin ediliyor.

Çin'in, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ne olası bir müdahalesi, Çin merkezi hükümetince 1996'da çıkarılan Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hong Kong'a Asker Konuşlandırma Kanunu'na göre gelişme kaydedecek.

Bu kanuna göre, Pekin hükümetinin Hong Kong'a asker sevk edebilmesi için öncelikle Hong Kong yerel hükümetinin merkezi hükümetten talepte bulunması gerekiyor. Merkezi hükümetin de bu talebi onaylaması ve harekete geçmesi icap ediyor.

Askeri müdahalenin bu açıdan hukuki yönü, Hong Kong hükümetinin talebine göre işleyecek olmasının yanı sıra Pekin hükümetinin dünyanın gözü önünde "Doğu'nun İncisi" şeklinde bilinen, uluslararası finans merkezi olarak görülen bir bölgeye yapacağı müdahaleyle ülkenin dünya genelindeki imajını ne derece şekillendireceğini hesap etmesi gerekiyor.

Ayrıca, "Çin, 1 Ekim Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 70'inci yılı kutlamalarını Hong Kong'daki protestoların gölgesinde geçirebilmeye tahammül edebilir mi?" sorusu ortaya çıkıyor. Bu açıdan Hong Kong'daki protestolara askeri müdahale Çin'in hem kendi içinde hem de uluslararası toplumun gözünde vereceği önemli bir sınav olacak.

4- Hazirandan bu yana yürütülen protestoların bilançosu nedir?

Bölgede üçüncü ayına giren protestolara ilişkin Hong Kong yetkililerince paylaşılan son verilere göre, 700'den fazla gösterici gözaltına alınırken 6 gösterici tutuklandı, 2 ana kara vatandaşı ciddi şekilde yaralandı. Hong Kong polisinin göstericilere müdahalesinde kullandığı plastik mermiler bazı göstericileri kör etti.

Hong Kong'da son birkaç günde olaylar piyasaları ciddi şekilde etkilerken protestolar yüzünden Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nın işleyişi iki gün arka arkaya aksadı. Pazartesi tüm uçuşlar, salı günü de gidiş seferleri iptal edildi. Günlük bin civarında uçuşun yapıldığı havalimanı, geçen yıl 75 milyon yolcuya hizmet vermişti.

5- Çin hükümetinin, Hong Kong'un sınırına gönderdiği zırhlı araçlar ve güvenlik güçleriyle yaptığı tatbikatların amacı ne?

Uluslararası toplumun hafızasında 1989'da Tiananmın Meydanı'nda göstericilere karşılık yaptığı sert müdahalelerle olumsuz bir imaj bırakan Pekin yönetimi, olayların son günlerde yoğunlaşmasıyla Hong Kong'a sınır kenti Şıncın'a çok sayıda zırhlı araç ve üstü kapalı askeri kamyonlar sevk etti.

Geçen haftalarda 12 bin polisle kentte isyanla mücadele ve sosyal istikrarı korumaya yönelik tatbikatlar da icra edildi. Öte yandan Çin'de polis teşkilatının bağlı bulunduğu Çin Kamu Güvenliği Bakanlığınca ülke genelinde kamu güvenliği mekanizmalarına 2019-2022'yi kapsayan sosyal ve siyasi istikrarı korumaya yönelik tatbikatlar düzenlemesi talimatı verildi.

Hong Kong'da gösterilere yaklaşım Pekin hükümetinde son zamanlarda ciddi değişiklik gösterdi. İlk başta olaylara "radikal göstericilerin isyanı" tanımını yapan hükümet, son hafta yaptığı açıklamalarda ise gösterileri "terör benzeri eylem" şeklinde nitelendirdi.

Ayrıca ülkenin resmi medyası olarak zaman zaman hükümetin görüşünü yansıtan gazeteler Şıncın'a yapılan askeri sevkiyat ve tatbikatların göstericilere "uyarı" olduğunu yazdı.

Gelişmelere bakıldığında merkezi hükümetin göstericilere ve uluslararası topluma karşı bakış açısını değiştirdiği, olaylara askeri bir müdahalenin yapılabileceği mesajını verdiği ve tutumunu artık "psikolojik savaş"a göre konumlandırdığı anlaşılıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Liu Yifei'nin Sosyal Medya Yorumlarının Ardından İnsanlar Neden 'Mulan' Filmini Boykot Ediyor?

BB18LwRW.img?h=560&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Mulan şimdi Disney + 'da yayınlandı, ancak protestocular filmi boykot etmek istiyorlar.

Boykot, aktris Liu Yifei'nin Hong Kong polisine kamuoyu desteğinden kaynaklanıyor.

Liu, ilk olarak 2019'da Hong Kong'un demokrasi yanlısı ve polis karşıtı vahşet protestoları sırasında polise desteğini açıkladı.
Mulan bu hafta sonu Disney + 'a geldi.

Bununla birlikte, merakla beklenen canlı aksiyon filmini çevreleyen heyecana rağmen, bazı insanlar Disney'in Mulan'ı boykot etmek istiyor.

The Guardian'a göre, Mulan'ı boykot çağrıları, filmin yıldızı Liu Yifei'nin Ağustos 2019'da Çin sosyal medya sitesi Weibo'da bir paylaşımda bulunmasıyla başladı. Disney yıldızı, "Ben de Hong Kong polisini destekliyorum. Beni şimdi dövebilirsiniz. . " The Guardian'a göre Liu, "Hong Kong için ne utanç verici" diye ekledi. Bu arada The Hollywood Reporter, Liu'nun sitede 65 milyondan fazla takipçisi olduğunu kaydetti ve paylaşımına #IAlsoSupportTheHongKongPolice hashtag'i ve bir kalp emojisi ekledi.

Liu'nun Hong Kong polisine desteği, örgütün ülkedeki demokrasi yanlısı protestoculara karşı insan hakları ihlalleri yapmakla suçlandığı bir zamanda geldi. BBC tarafından bildirildiği üzere protesto, suçlu zanlıların belirli koşullar altında Çin anakarasına iade edilmesine izin verecek bir iade yasa tasarısı nedeniyle başladı. Muhalifler, tasarının gazeteciler ve aktivistler de dahil olmak üzere belirli grupları hedef almak ve daha kötü muameleye maruz kalan bireyleri görmek için kullanılabileceğinden korktular. Eylemin ardından yasa tasarısı askıya alındı, ancak protestolar devam etti ve polis ile protestocular arasındaki çekişmeler daha da şiddetlendi. Sonuç olarak, Liu'nun Hong Kong polisine kamuoyu desteği birçok kişi tarafından tartışmalı olarak görüldü.

Mulan'ın Disney + 'da yayınlanması üzerine, aktivist Joshua Wong, "Bu film bugün gösterime girdi. Ancak Disney, Pekin'e kowtow olduğu için ve Liu Yifei, Hong Kong'da polis vahşetini açıkça ve gururla desteklediği için, insan haklarına inanan herkesi #BoycottMulan. "

Liu, orijinal yorumları konusunda geri adım atmış gibi görünüyor ve Şubat 2020'de The Hollywood Reporter ile yaptığı bir röportajda, "Bunun çok karmaşık bir durum olduğunu düşünüyorum ve ben bir uzman değilim ... Umarım bu çözülür. yakında." Oyuncu yorumlarını geri çekmese de, "Bunun çok hassas bir durum olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kaynak: BAAZAR

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Hong Kong'da Polisin 12 Yaşındaki Kıza Çelme Atması Büyük Kızgınlık Yarattı

HONG KONG - Hong Kong'daki polis memurlarının bir protesto sırasında bir kız öğrenciyi yere çiviledikleri video görüntüleri, siyasi muhalefete yönelik genişleyen baskının ortasında, polisin güç kullanmasıyla ilgili kamuoyunda bir protesto başlattı.

BB18OQ6C.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Görüntüler, Hong Kong'da çevik kuvvet polislerinin Pazar günü göstericilerin toplanmasını engellemeye çalıştığı bir sitenin yakınındaki bir alışveriş bölgesinde yürüyen 12 yaşındaki kızı gösteriyor. Birkaç memur ona yaklaşırken kaçan kızı gösteriyor. Birkaç memur kovalandı ve onlardan biri onu tutarken, izleyiciler öfkeyle bağırdı.

Yerel muhabirlerin çektiği görüntüler, sosyal medyada hızla eleştirel yorumlarla doluydu. Salı günü öğretmenler, psikologlar ve sosyal hizmet görevlileri yetkililerden özür talep eden bir dilekçe ve ilgili memurların soruşturulması için bir çağrı yaptılar. Organizatörler, dilekçenin birkaç saat sonra 10.000'den fazla imza topladığını söylediler.

BB18OrIS.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Dilekçe, polisin taktiklerini protestolara katılmayan "çocuklara ayrım gözetmeksizin muamele" olarak eleştirdi. Bu tür taktiklerin "çocuklar arasında kolluk kuvvetlerine karşı nefret tohumları ekebileceği" konusunda uyardılar.

Hong Kong'un lideri Carrie Lam, Salı günü bir haber brifinginde muhabirler tarafından görüntülerle ilgili sorulduğunda, görüntü hakkında yorum yapmayı reddetti, ancak polisin eylemlerine karşı herhangi bir şikayetin tamamen soruşturulacağını söyledi.

Binlerce memur Pazar günü, o gün yapılacak olan yasama seçimlerinin bir yıl ertelenmesine karşı dağınık gösterileri bastırmak için harekete geçti. 289 kişiyi tutukladılar.

Polis, memurların, "şüpheli bir şekilde aniden kaçtığını" söyledikleri kızı kovalarken "gerekli asgari güç" kullandıklarını söyledi.

Polis, memurların, koronavirüsün yayılmasını sınırlamak için uygulamaya konulan sosyal mesafe düzenlemelerini ihlal ettiği için kendisine bir bilet çıkardığını söyledi. Aile üyeleri televizyon röportajlarında ihlaller için verilecek her türlü para cezasına itiraz edeceklerini söyledi.

Yaşı nedeniyle kimliği kamuoyuna açıklanamayan kız, yerel haber medyasına yaşından dolayı hedef alındığını söyledi.

"Genç olmanın bir suç olduğunu hissediyorum" dedi.

Polis, geçen yıl Haziran ayında başlayan protestolarda 3.000'den fazla öğrenciyi tutukladı, bu da insan hakları gruplarının endişelerine neden oldu. Şehrin lideri Bayan Lam, tutuklamaların kampüslerin yerel ve merkezi hükümetlere düşman güçler tarafından nasıl hedef alındığını ortaya çıkardığını söyledi.

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.