Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni denemeler, steroidlerin COVID-19'dan ölüm riskini ciddi şekilde azaltabileceğini gösteriyor. DSÖ onları şiddetle tavsiye ediyor.


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni denemeler, steroidlerin COVID-19'dan ölüm riskini ciddi şekilde azaltabileceğini gösteriyor. DSÖ onları şiddetle tavsiye ediyor.

BB18bCZS.img?h=735&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Kortikosteroidler, kontrol dışı bağışıklık sistemi tepkilerini baskılayan bir ilaç sınıfıdır.

Yeni araştırmaya göre, şiddetli COVID-19 vakaları olan hastalar için hayatta kalma oranlarını artırabilirler.

Dünya Sağlık Örgütü, yedi klinik çalışmanın sonuçlarına dayalı olarak ciddi şekilde hasta hastalar arasında steroid kullanımı için "güçlü bir tavsiye" yayınladı.

Steroidler, ciddi COVID-19 vakalarının tedavisinde umut vaat eden diğer tek ilaç olan remdesivir'den daha ucuzdur ve daha kolay bulunur.

Bu hafta yayınlanan deneme sonuçlarına göre, ucuz ve yaygın olarak bulunabilen bir ilaç sınıfı olan kortikosteroidler, ciddi COVID-19 vakalarına sahip kişilerin hayatta kalmasına yardımcı olabilir.

Yedi kortikosteroid denemesini inceleyen sağlam bir analiz, ventilatör kullanan hastaların steroidlerle tedavi edildiğinde% 30 ölme şansına sahip olduklarını, steroid almayan hastalarda ise% 38'lik bir şans olduğunu buldu. Ventilatörsüz tedavi edilen hastalar için fayda daha da büyüktü: Steroid verilen kişilerin% 23 ölme şansı varken, kontrol grubundaki kişiler için% 42 şans.

Araştırmacılar, Reuters'e göre, "Bu, kortikosteroid tedavisinden sonra hayatta kalan [en hasta COVID-19] hastaların yaklaşık% 68'ine eşittir, kortikosteroid yokluğunda hayatta kalanların yaklaşık% 60'ına eşittir" dedi.

Denemelerdeki steroidler metilprednizolon, hidrokortizon ve deksametazonu içeriyordu.

BB18Ixc2.img?h=755&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Sonuçlara dayanarak, Dünya Sağlık Örgütü Çarşamba günü, doktorların ciddi şekilde hasta olan COVID-19 hastalarına deksametazon veya hidrokortizon vermeleri yönünde "güçlü bir tavsiye" yayınladı. Ancak kuruluş, ciddi şekilde hasta olmayanlar için steroid önermiyor.

Kortikosteroidler bağışıklık sistemi aşırı reaksiyonlarını önleyebilir
Kortikosteroidler, vücudun metabolizmayı, bağışıklık reaksiyonlarını ve stres tepkisini düzenlemeye yardımcı olmak için doğal olarak ürettiği bir hormon olan kortizolü taklit eden sentetik hormonlardır. Doktorlar, aşırı aktif bağışıklık sistemlerini bastırmak ve iltihabı azaltmak için kortikosteroidler kullanırlar; bu, astım ve cilt rahatsızlıkları dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yardımcı olabilir.

Koronavirüs, ölümcül olabilen aşırı aktif bağışıklık tepkilerini tetikleyebilir. Çok fazla beyaz kan hücresi kan dolaşımına girdiğinde, bazıları virüse ek olarak sağlıklı dokuya da saldırır. Steroidler, COVID-19 hastaları arasında bu tür tehlikeli bağışıklık tepkisini bastırmaya yardımcı olabilir.

Oxford Üniversitesi'ndeki bilim adamları Haziran ayında deksametazonun özellikle hastaların hayatta kalma oranlarını iyileştirdiğini buldular, ancak o zamanlar uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar tavsiyelerde bulunmadan önce daha fazla kanıt istedi. Şimdi sahipler.

Journal of the American Medical Association'ın baş editörü Dr. Howard Bauchner, The New York Times'a "Açıkçası, artık steroidler bakım standardıdır" dedi.

Kortikosteroidler remdesivir'den daha ucuzdur ve daha etkili olabilir
Remdesivir, zorlu çalışmaların ciddi şekilde hasta COVID-19 hastalarının tedavisinde etkili olduğu bulduğu diğer tek ilaçtır. Mayıs ayında yapılan bir araştırma, remdesivir'in bu hastalar için iyileşme sürelerini kısalttığını buldu. Bununla birlikte, yakın zamanda yapılan bir çalışma, 10 günlük bir remdesivir kürü kullanan hastaların, diğer tedaviler verilen insanlarla yaklaşık aynı oranlarda öldüğünü göstermiştir.

O halde kortikosteroidler daha fazla umut vaat edebilir.

Pittsburgh Üniversitesi kritik bakım tıbbı bölüm başkanı ve denemelerden birinin yazarlarından Dr. Derek Angus, The Times'a "Sonuçları gördüğümde yüzümde kocaman bir gülümseme vardı" dedi.

Ulusal Sağlık Enstitüleri ayrıca ventilatöre veya ek oksijene ihtiyaç duyan COVID-19 hastaları için kortikosteroidler, özellikle deksametazon önermektedir.

Kortikosteroidlerin ek bir yararı da ucuz olmalarıdır. Rx Savings Solutions CEO'su Michael Rea, daha ucuz ilaçların seçilmesine yardımcı olmak için tasarlanmış yazılımlar satan Michael Rea'ya göre, deksametazonun altı ila 10 günlük bir tedavi kursu, çoğu müşteriye muhtemelen 10 ila 13 ABD Doları arasında bir maliyete mal olacak.

Buna karşılık, remdesivir yapımcısı Gilead Sciences, gelişmiş ülkelerin hükümetlerinden, ilacının beş günlük kursu için 2,340 dolar talep edeceğini söyledi.

Yine de steroidlerin yan etkileri olabilir
Kortikosteroidlerin özellikle yaşlı hastalarda bazı yan etkileri olabilir. İlaçlar insanları diğer enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakabilir ve yüksek tansiyon, glokom, kilo alma ve deliryum riskini artırabilir.

Daha az ciddi vakalar için de etkili görünmüyorlar. Örneğin Oxford denemesinde, deksametazon alan hafif vakaları olan hastalar, ilacı almayan hafif vakaları olanlara göre biraz daha yüksek oranlarda öldü.

Bu nedenle DSÖ ve Ulusal Sağlık Enstitüleri, ciddi şekilde hasta olmayan hastalar için steroid önermiyor. Ancak yaşamı tehdit eden vakaların çoğunda, profesyoneller eksilerini aşıyor gibi görünüyor.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.