Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Japonya'nın 'uçan arabası', bir kişiyle havalandı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Japonya'nın 'uçan arabası', bir kişiyle havalandı

TOKYO (AP) - Gökyüzünde, tıpkı otobanlarda araba sürmek gibi, onlarca yıldır süren rüyası daha az aldatıcı hale geliyor.

BB18smP8.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Dünyanın dört bir yanındaki sayısız "uçan araba" projelerinden biri olan Japon SkyDrive Inc., güvertede bir kişi ile başarılı ama mütevazı bir test uçuşu gerçekleştirdi.

Cuma günü gazetecilere gösterilen bir videoda, pervaneli kaygan bir motosiklete benzeyen bir mekanizma yerden birkaç fit (1-2 metre) yukarı kaldırdı ve ağlarla çevrili bir alanda dört dakika bekletildi.

SkyDrive girişimine başkanlık eden Tomohiro Fukuzawa, "uçan arabanın" 2023 yılına kadar gerçek hayattaki bir ürün haline gelmesini umduğunu söyledi, ancak güvenli hale getirmenin kritik olduğunu kabul etti.

The Associated Press'e verdiği demeçte, "Dünyanın 100'den fazla uçan araba projesinden yalnızca birkaçı gemide bir kişiyle başarılı oldu" dedi.

"Umarım birçok insan onu sürmek ve güvende hissetmek ister."

Fukuzawa, makinenin şu ana kadar sadece beş ila 10 dakika uçabildiğini, ancak bu 30 dakika olursa, Çin gibi yerlere ihracat da dahil olmak üzere daha fazla potansiyele sahip olacağını söyledi.

Uçaklar ve helikopterler, eVTOL veya "elektrikli dikey kalkış ve iniş" in aksine araçlar, en azından prensipte, hızlı noktadan noktaya kişisel seyahat sunar.

Havaalanları, trafik sıkışıklığı ve pilot kiralama maliyetlerini ortadan kaldırabilir, otomatik olarak uçabilirler.

Pil boyutları, hava trafik kontrolü ve diğer altyapı sorunları, bunları ticarileştirmenin önündeki birçok potansiyel zorluk arasındadır.

Pittsburgh yakınlarındaki Near Earth Autonomy'yi kuran ve aynı zamanda bir eVTOL uçağı üzerinde çalışan Carnegie Mellon Üniversitesi Robotik Enstitüsü profesörü Sanjiv Singh, "Pek çok şeyin olması gerekiyor," dedi.

“10 milyon dolara mal olurlarsa, kimse onları satın almayacak. 5 dakika uçarlarsa kimse satın almayacak. Arada sırada gökten düşerlerse, kimse onları satın almayacak, ”dedi Singh bir telefon röportajında.

BB18sj1j.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

SkyDrive projesi, otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., elektronik şirketi Panasonic Corp. ve video oyunu geliştiricisi Bandai Namco gibi önde gelen Japon şirketlerinin fonlarıyla 2012 yılında Cartivator adlı gönüllü bir proje olarak alçakgönüllü bir şekilde başladı.

Üç yıl önceki bir gösteri uçuşu kötü gitti. Ancak gelişme gösterdi ve proje yakın zamanda Japonya Kalkınma Bankası'ndan da dahil olmak üzere 3.9 milyar yen (37 milyon $) tutarında başka bir finansman turu aldı.

Japon hükümeti, 2023 yılına kadar iş hizmetleri için bir "yol haritası" ve 2030'lara kadar genişletilmiş ticari kullanım ile "Jetgiller" vizyonunda yükselişe geçti ve uzak bölgeleri bağlama ve afetlerde yaşam hatları sağlama potansiyelini vurguladı.

BB18smPi.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Uzmanlar, uçan arabalarla ilgili vızıltıyı, havacılık endüstrisinin Wright Kardeşler ile başladığı ve otomobil endüstrisinin Ford Model T ile başladığı günlerle karşılaştırıyor.

Lilium of Germany, California'daki Joby Aviation ve Boeing Co. ve Kitty Hawk Corp.'un ortak girişimi olan Wisk de eVTOL projeleri üzerinde çalışıyor.

Kitty Hawk'ın CEO'su Sebastian Thrun, uçakların, cep telefonlarının ve sürücüsüz arabaların kabul görmesinin zaman aldığını söyledi.

"Ancak teknoloji ile sosyal benimseme arasındaki zaman eVTOL araçları için daha sıkıştırılabilir" dedi.

Kaynak: AP Associated Press

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.