Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni 'corona' virüsünün belirtileri neler, virüsten nasıl korunulur?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin, Covid zaferini yeniden bir Başyazıyla taçlandırdı ama herkes soruyor bu daha kaç defa olacak

AAXZP8F.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

(Bloomberg) -- Ülke, üç aydan fazla bir süre içinde en az yeni vakayı bildirerek, politikanın artan ekonomik ve sosyal bedeline rağmen Pekin'in gözünde Covid Zero'yu haklı çıkarırken, Çin, Şanghay'daki koronavirüs salgını karşısında zafer ilan etti.

Perşembe günü People's Daily gazetesinin ön sayfasında yer alan "Şanghay Savunmasında Büyük Başarılar Elde Edildi" başlıklı bir haberde, 25 milyonluk şehirde virüse karşı verilen mücadelede zafer ilan edildi. Ayrı bir yorumda, Komünist Parti'nin baş sözcüsü, ülkenin yaşlanan nüfusu, yaşlılar ve çocuklar arasında nispeten düşük aşılama oranı ve yetersiz tıbbi kaynaklar nedeniyle Covid Zero'nun Çin için en uygun strateji olduğunu bir kez daha kanıtladığını söyledi.

Yeni enfeksiyonlar Salı günü 68'den Çarşamba günü Çin'de 61'e ve 17 Şubat'tan bu yana en düşük seviyeye düştü. Bu, Şanghay'daki salgının spiral gibi göründüğü Nisan ayının ilk yarısında her gün bildirilen on binlerce vakadan belirgin bir geri dönüş. yetkililerin kontrolünden çıkarak, iş dünyasını kesintiye uğratan ve insanların hayatlarını alt üst eden şehir çapında bir sokağa çıkma yasağını tetikledi.

Şehir, Çarşamba günü, Şanghay sakinlerinin yaklaşık %90'ının iki aydan fazla bir süredir ilk kez özgürce hareket etmesine izin vermek için hareket kısıtlamalarının hafifletildiği Çarşamba günü sadece 13 vaka bildirdi. Perşembe günü 7 vaka eklendi.

İş Dünyası Hasarı İncelerken Şanghay Kilitlenmesinin Darbesi Dayandı

Nisan ortasındaki neredeyse 30.000'lik zirveden ülke çapındaki enfeksiyonlardaki dramatik düşüş, Başkan Xi Jinping'in doğru rotayı çizdiği gerekçesi olarak görülecektir. Çin lideri, bu yıl yapılacak Parti kongresinde eşi görülmemiş bir üçüncü dönem ararken, Covid'e sıfır toleransı kuralının temel taşı haline getirdi. Covid'in ilk merkez üssü olan Çin, özellikle 1 milyondan fazla can kaybıyla ABD ile karşılaştırıldığında, dünyadaki en düşük ölüm oranlarından birine yol açan gayretli yaklaşımıyla, patojene karşı zaferi olarak gördüğü şeyi ilan etti.

Ancak virüsü dışarıda tutmak - özellikle daha bulaşıcı ve bağışıklıktan kaçınan varyantlar karşısında - ülkenin dünyanın geri kalanına kapalı olması ve çoğu ekonomistin ülkenin ekonomik ihtiyaçlarını karşılayamayacağını tahmin etmesiyle birlikte ağır bir bedel istiyor. Bu yıl için büyüme hedefi. Bazı durumlarda fabrikalar aylarca kapatıldı ve Çin hareket kısıtlamaları, toplu testler ve tüm Covid vakalarının ve yakın temaslarının zorunlu izolasyonunu içeren bir oyun kitabı uygularken tedarik zincirleri hırladı.

Karantinaların ekonomik etkisi hakkında daha fazla bilgi edinin

Başkent Pekin, sokağa çıkma yasağını yalnızca 22 milyon sakininden evden çalışmalarını ve her gün test edilmesini istemek gibi agresif kısıtlamalarla önledi.

Belediye yetkilileri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, oradaki salgının şu anda etkili bir şekilde kontrol altında olduğunu, ancak alevlenme riskinin devam ettiğini söyledi. Yetkililer, alışveriş merkezleri ve diğer eğlence mekanlarının geçen ay kapatılmasının ve ancak son zamanlarda kapasite limitleriyle yeniden açılmaya başlamasının ardından tüketici harcamalarını teşvik edecek önlemler üzerinde kafa yoruyorlar. Pekin Çarşamba günü 14 vaka bildirdi.

Ancak Covid şimdilik kontrol altına alınmış gibi görünse de, Çin'in bir sonraki saldırıya hazır olduğuna dair işaretler var.

Pekin belediye yetkilileri Perşembe günü, mallar şehir genelinde dağıtılmadan önce ithal edilen tüm dondurulmuş gıdaları test etmek ve dezenfekte etmek için planlanan 14 "geçiş merkezinden" 12'sini kullanmaya başlayacaklarını söyledi. Hareket, Çin'in sık sık koronavirüsü yaymakla suçladığı soğuk zincir iletimini hedef alıyor, ancak ülke dışındaki uzmanlar bu fikri en iyi ihtimalle minimum risk teşkil ediyor olarak reddediyor.

Virüsü uzak tutmak için, Çin'in en büyük ve ekonomik açıdan en hayati şehirlerinde on binlerce test kabininden oluşan bir ağ kurularak, sakinlerin her zaman bir örnek alma noktasından sadece 15 dakikalık yürüme mesafesinde olması hedefleniyor. Altyapı, Pekin, Şanghay ve teknoloji merkezi Shenzhen gibi şehirlerin, metroya binmek, turistik bir cazibe merkezine gitmek ve hatta bir mağazaya girmek için gereken olumsuz sonuçlarla birlikte 48 saatte bir sıklıkta test talep etmesine izin verecek.

Ve Çin, en azından Komünist Parti kongresine kadar, Covid Sıfır politikasına bağlı kaldığı için, ülkede daha fazla virüs salgını olması durumunda daha fazla karantinanın hızla yeniden uygulanma olasılığı hala devam ediyor.

Şanghay'ın yeniden açılmasından sadece bir gün sonra, yeni enfeksiyonlar bulunduktan sonra bazı yerleşim birimleri tekrar kilitlendi.

Kaynak: Bloomberg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Bill Gates, dünyanın pandemi ile 'şanslı' olduğunu ve dünyanın bir sonrakini önlemesinin yılda 1 milyar dolar alacağını söyledi

AAYffOP.img?w=768&h=598&m=6&x=296&y=232&

Bill Gates, bir sonraki pandemiyi önleyebilecek bir ekibe fon sağlamak için dünyanın 1 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Küresel ekonominin koronavirüs nedeniyle şimdiden 14 trilyon dolar kaybettiğini söyledi.

Ölüm oranı COVID-19'dan daha yüksekse, bir sonraki pandemi "toplumun sonu" olabilir, diye ekledi.

Bill Gates, COVID-19'un insanlığa gelecekteki pandemilere, özellikle de toplumu istikrarsızlaştırabilecek - yılda 1 milyar dolara mal olacağını tahmin ettiği - hazırlanma fırsatı verdiğini söyledi.

Salı günü Time 100 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünyaya, tüm ülkelerin salgın yanıtlarını iyileştirmelerine yardımcı olmak ve yerel bilim adamlarını salgınları bildirecek araçlarla donatmak için yaklaşık 3.000 bulaşıcı hastalık uzmanından oluşan küresel bir ekip oluşturma çağrısında bulundu.

Time dergisine göre, ona Dünya Sağlık Örgütü tarafından yönetilecek bir "Küresel Salgın Müdahale ve Seferberlik" ekibi adını verdi. Ve çıkışa göre, kilit sorumluluklarından birinin ülkelerin ne kadar hazırlıklı olduklarını test etmeleri için salgın tatbikatı yapmak olacağını söyledi.

Gates, bir sonraki pandeminin çok daha yüksek ölüm oranına sahip olabileceğini ve "toplumun sonu" olabileceğini söyledi.

Çıkış başına, "Önümüzdeki 20 yıl içinde doğal veya kasıtlı olarak başka bir pandemi şansı, bence %50'nin üzerinde" dedi.

GERM ekibi, Nisan ayında yayınlanan "Bir Sonraki Pandemi Nasıl Önlenir" adlı yeni kitabında tanıttığı ve tartıştığı bir fikir.

Salı, "Hızlı hareket etmezseniz pek bir şey yapamazsınız" dedi. "Pandemiler küresel bir sorundur ve bir ülke tespit etme ve kontrol altına alma konusunda üzerine düşeni yapmazsa, bu diğer tüm ülkeler için bir sorundur."

Gates, GERM'in sınırlı yeteneklere sahip "bir düzine kadar ülke" için "gerçekten sorumluluk alması" gerektiğini ekledi.

Gates ayrıca, dünya çapındaki sağlık uzmanlarının pandemi başladığından beri savunduğu bazı önlemlerden de bahsetti: aşılar ve terapötikler gibi sağlık teknolojilerini yükseltmek, sağlık sistemleri oluşturmak ve dünya çapında hastalıkları daha iyi izlemek.

Tüm bunların yılda yaklaşık 1 milyar dolara mal olacağını tahmin etti, ancak bu masrafı, koronavirüs gibi bir pandeminin dünyaya verebileceği zararla karşılaştırıldığında küçük olarak nitelendirdi.

"Bu pandemi için şimdiye kadar 14 trilyon dolardan fazla kaybettik ve salgın olmayan yıllarda bile salgınlara bakmanın, onları çok daha iyi bir şekilde kontrol altına almanın faydaları olacaktır" dedi.

"Söylemeliyim ki, bu pandeminin dünya çapında 20 milyon ölü, ABD'de bir milyon ölü ve çok daha ölümcül olabilirdi. Vaka başına ölüm oranının %0,2 olduğu için şanslıyız."

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 530.8 milyondan fazla onaylanmış COVID-19 vakası ve virüsün neden olduğu 6,3 milyon ölüm var. Örgüt, dünyanın pandemi sırasında geçen yılın sonuna kadar 14,9 milyon fazla ölümün de gerçekleştiğini söylüyor. Bu ölümler, son yıllardaki ortalamalara göre beklenen rakamı aşan ölümlerdir.

Gates ayrıca ABD'nin ilk pandemi yanıtını da eleştirdi ve Trump yönetiminin tıbbi gözetim rehberliğinde karantina uygulayarak gereksiz ölümleri önleyebileceğini söyledi.

O ilk günlerde ABD'nin bunun yerine "hükümetteki hangi grubun geniş çaplı teşhislere dahil olduğunu anlamakta ve hatta anlamakta bir başarısızlık" gösterdiğini söyledi.

"Bu, hastalığın ilk birkaç yüz günde kontrolsüz yayıldığı anlamına geliyordu" diye devam etti, "ve ondan sonra, üstel büyüme nedeniyle çok zor durumdasınız."

Kaynak: Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • Admin

DSÖ yetkilisi, bir kişi ne kadar çok COVID-19 alırsa, 'şanssız' olma ve 'uzun süreli COVID' alma olasılığının o kadar yüksek olduğunu söyledi.

AAYVK7U.img?w=768&h=576&m=6&x=453&y=204&

Bir Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi, "uzun süreli COVID" bulaşan insanlar hakkında endişeli olduğunu söyledi.

David Nabarro, bir kişi ne kadar çok COVID-19 alırsa, "şanssız" olma olasılığının o kadar yüksek olduğunu söyledi.

Sky News'e "İnsanları birkaç ay boyunca adımlarını atabilir" diye uyardı.

Bir Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir kişi COVID-19 ile ne kadar çok enfekte olursa, "şanssız" olma ve virüsün uzun vadeli sağlık etkilerine maruz kalma olasılığının o kadar yüksek olduğunu söyledi.

DSÖ'nün COVID için özel elçisi David Nabarro, "Ne kadar çok alırsanız, şanssız olma ve uzun süreli COVID ile sonuçlanma olasılığınız o kadar artar - ki bu hiçbirimizin istemediği bir şeydir çünkü çok ciddi olabilir." 19, Sky News'e söyledi.

Devam etti: "İnsanları birkaç ay boyunca adımlarını atabilir."

Uzun süreli COVID, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, COVID-19'dan hastalanan birinin semptomlarını uzun süre sürdürdüğü anlamına gelir. CDC, semptomların haftalar veya aylar sürebileceğini ve hatta gidip geri dönebileceğini söylüyor.

CDC'ye göre, daha ciddi bir enfeksiyon geçirmişlerse, altta yatan sağlık sorunları varsa, aşılanmamışlarsa veya hastalık sırasında veya sonrasında çok sistemli inflamatuar sendrom yaşadılarsa, insanların uzun süreli COVID yaşama olasılığı diğerlerinden daha yüksektir.

Nabarro Pazartesi günü yaptığı açıklamada, DSÖ'nün bir kişinin COVID-19'u ne kadar çok alırsa, gelecekteki olası enfeksiyonlara karşı o kadar fazla bağışıklığa sahip olduğuna inanmadığını, çünkü virüsün sürekli değiştiğini ve önceki enfeksiyonlardan gelen antikorları "geçebilir" dedi.

ABD'de, CDC'den alınan en son verilere göre, günlük yeni COVID-19 vakalarının yedi günlük ortalaması bir aydan fazla bir süredir 100.000 civarında seyretti.

Rakamlar, Mart ayında günde yaklaşık 25.000 olan bir artışın ardından Mayıs ayı sonlarında yatay bir seyir izlemeye başladı.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Yeni COVID türü mevcut antikorlardan kaçabilir

COVID'nin en yeni BA.5 çeşidi ülke çapında yayılıyor, doğal bağışıklığı ve aşıları gizlice geçiyor. Ve COVID ile ilgili her şeyi geride bırakmayı ne kadar istesek de, burada kalacak ve bazıları tarafından COVID'in 'Houdini'si olarak adlandırılıyor.

Colorado'da insanlar hastalanırken, Ulusal Yahudi Sağlığı Baş Tıbbi Sorumlusu Dr. Carrie Horn, CBS4'ten Mekialaya White'a hastaneye yatışlarda veya ölümlerde büyük bir artış görmediğimizi söylüyor.

AAZkHqr.img?w=620&h=349&m=6&x=458&y=98&s

"Hayat devam ediyor ve bence harika ve insanlar yine bir şeyler yapıyor. Neyse ki COVID vaka sayıları bu kış gördüğümüz rakamlar değil. Geçen yılın ilkbahar ve yazında bulunduğumuz yere yakın" dedi. Korna.

Yeni BA.5 varyantının semptomlarını diğer solunum yolu virüslerinden ve hatta yaygın alerjilerden ayırt etmek zor olabilir.

"Çoğunlukla hafif belirtiler, burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, biraz ateş ama eskisi kadar kötü değil. Ateş büyük, yani ateşin varsa, bunun alerji olmadığını biliyorsun. Evde kalmalı" dedi Horn.

Horn ayrıca BA.5'in aşılanmış kişilere bulaştığını söylüyor.

"Spike proteine karşı aşı yapılıyor. Ve spike proteini, bu mutasyonların çoğunun, onları gördüğümüz yer. Yani aşıdan yaptığımız antikorlar spike proteine eskisi kadar iyi bağlanmıyor. Sadece enfeksiyonu durdurmak için önlerinde o antikora sahip değiller. İyi haber şu ki, virüs bir kez içeri girdiğinde, antikorlar ciddi hastalıklara karşı koruma sağlayabiliyor" dedi.

Yeni varyantlar ortaya çıkmaya devam ettikçe, nedenini soran birçok kişi var. Horn, doğal olarak virüslerin kendilerini tekrar tekrar kopyalamaya devam ettiğini söylüyor.

"Bazen bir hata yaparlar ve bunlar hiçbir şeyle sonuçlanmaz ve ölür ve bazen daha fazla enfeksiyon veya öldürücü veya şiddetli hale gelirler. Dolayısıyla gördüğümüz, varyantlar daha fazla enfeksiyon olmaya devam eder. Görmeye devam ettiğimiz sürece Yüksek enfeksiyon oranları, yeni varyantlar göreceğiz” dedi Horn.

Horn, "Sorun değil. Enfekte olursan kendini kötü hissetme, kendini suçlu hissetme, olacak ve olacak. Asıl mesele diğer insanlara dikkat etmektir" dedi.

Yüksek risk altındaki diğer kişileri korumanın en iyi yolunun aşı olmak veya henüz yapmadıysanız aşı yaptırmak olduğunu söylüyor. Ve COVID olup olmadığınızı bilmenin en iyi yolu hızlı bir test yapmaktır.

Kaynak: CBS Denver

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Yeni koronavirüs mutantı Hindistan ve ötesinde endişeleri artırıyor

Hızla değişen koronavirüs, Hindistan'da zemin kazanırken ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere çok sayıda başka ülkede ortaya çıktıkça bilim insanlarını endişelendiren başka bir süper bulaşıcı omicron mutantı doğurdu.

AAZr0Qv.img?w=768&h=512&m=6

Minnesota, Rochester'daki Mayo Clinic'te klinik viroloji direktörü Matthew Binnicker, “Çok fazla sonuç çıkarmak için henüz çok erken” dedi. "Ancak, özellikle Hindistan'da, bulaşma oranları bu tür üstel bir artış gösteriyor gibi görünüyor." BA.5'i geride bırakıp bırakmayacağının henüz belirlenmediğini söyledi.

Yine de, viral sekanslama sağlayan bir şirket olan Helix'in bulaşıcı hastalıklar başkanı Shishi Luo, dünyanın birçok yerinde daha düşük viral sürveyans seviyelerinde bile tespit edilmiş olmasının “yayıldığının erken bir göstergesi” dedi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine bilgi.

Yeni Delhi'deki Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Konseyi-Genomik ve Bütünleştirici Biyoloji Enstitüsü'nden bir bilim adamı olan Lipi Thukral, en son mutant Hindistan'daki birkaç uzak eyalette tespit edildi ve oradaki diğer varyantlardan daha hızlı yayılıyor gibi görünüyor. Ayrıca Avustralya, Almanya, Birleşik Krallık ve Kanada dahil olmak üzere yaklaşık 10 ülkede daha tespit edildi. Yakın zamanda ABD'nin Batı Kıyısında iki vaka tespit edildi ve Helix geçen hafta üçüncü bir ABD vakası tespit etti.

AAZqW8P.img?w=768&h=512&m=6

Bu yeni varyantı omikron öncüllerinden ayıran çok sayıda mutasyon, uzmanların endişelerini artırıyor. Binnicker, bu mutasyonların bazılarının başak proteini ile ilgili alanlarda olduğunu ve virüsün hücrelere daha verimli bir şekilde bağlanmasına izin verebileceğini söyledi.

Bir başka endişe de, genetik ince ayarların, virüsün, bir aşıya veya daha önceki bir varyanttan gelen enfeksiyona yanıt olarak vücut tarafından üretilen koruyucu proteinler olan antikorları aşmasını kolaylaştırabilmesidir.

Ancak uzmanlar, aşıların ve güçlendiricilerin şiddetli COVID-19'a karşı hala en iyi savunma olduğunu söylüyor. Sonbaharda ABD'nin, daha yeni omikron suşlarını hedefleyen aşının güncellenmiş formülasyonlarını geliştirmesi muhtemeldir.

"Bazıları, 'Eh, aşı ve takviye, insanların enfekte olmasını engellemedi' diyebilir. Ve evet, bu doğru" dedi. “Ancak gördüğümüz şey, hastaneye kaldırılan ve ölen insanların oranları önemli ölçüde azaldı. Daha fazla insan aşılandıkça, güçlendikçe veya doğal olarak enfekte oldukça, dünya çapında arka plandaki bağışıklık seviyelerinin süründüğünü görmeye başlıyoruz."

En son omicron mutantının pandeminin gidişatını etkileyip etkilemeyeceğine dair bir fikir edinmek birkaç hafta sürebilir. Bu arada, Hindistan'ın Vellore'deki Christian Medical College'da virüsler üzerinde çalışan Dr. Gagandeep Kang, varyantla ilgili artan endişenin, kimin hastalandığı ve kimin hastalandığı ve kimin hasta olduğu hakkında gerçek dünya bilgileriyle genetik çabaları birleştiren virüsleri izlemek ve izlemek için daha sürekli çabalara duyulan ihtiyacın altını çizdiğini söyledi. ne kadar kötü. “Gözetimin bir başlangıç-durma stratejisi olmaması önemlidir” dedi.

AAZqZ3s.img?w=768&h=512&m=6&x=107&y=154&

Luo, BA.2.75'in koronavirüsün sürekli olarak geliştiğini ve yayıldığını başka bir hatırlatma olduğunu söyledi.

Pandemi öncesi hayata dönmek istiyoruz, ancak yine de dikkatli olmamız gerekiyor” dedi. "Artık eskisinden daha yüksek düzeyde riskle yaşadığımızı kabul etmeliyiz."

Kaynak: AP Associated Press

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Yeni Zelanda COVID-19 ölüm oranı rekor seviyelerde

AAZQFvO.img?w=768&h=512&m=6

WELLINGTON (Reuters) - Ülke, özellikle yaşlı nüfusu etkileyen yeni bir Omicron türü dalgasıyla savaşırken, Yeni Zelandalılar COVID-19'dan rekor oranlarda ölüyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, virüs kaynaklı ölümler, bir önceki dalganın en kötü haftasında 115 olan 16 Temmuz'a kadarki yedi günde 151'e ulaştı. Bakanlık Cuma günü yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde hepsi 60 yaş üstü 26 kişinin COVID'den öldüğünü söyledi.

Omicron BA.5 alt varyantı, 5,1 milyon kişinin yaşadığı Yeni Zelanda'daki mevcut dalgayı yönlendiriyor. Yetkililer birçok enfeksiyonun bildirilmediğini söylese de, son yedi gün içinde 64.780 aktif vaka oldu.

Bir zamanlar COVID enfeksiyonunu önlemek için bir model olarak kabul edilen Yeni Zelanda'nın pandemiye hızlı tepkisi ve coğrafi izolasyonu, geçen yılın sonuna kadar onu virüsten büyük ölçüde uzak tuttu.

Hükümet, nüfus büyük ölçüde aşılandıktan sonra bu yıl sıfır COVID politikasını düşürdü. O zamandan beri virüsün yayılmasına izin verildi.

Acil servisler, genel muayenehaneler ve tıp merkezleri baskı altında. Ancak Sağlık Bakanlığı verileri, hastaneye yatış düzeylerinin Mart zirvesi sırasında görülenlerin altında kaldığını gösteriyor.

Hükümet, bazı doktorların halka açık toplantılardaki kaldırımları eski haline getirme veya okullarda maske takma zorunluluğu getirme baskısına direniyor.

Ancak Eğitim Bakanlığı başkanı Iona Holsted Perşembe günü yaptığı açıklamada, bakanlığın okullara, çocuklar gelecek hafta tatilden döndüklerinde mümkün olduğu kadar maske takmalarını tavsiye ettiğini söyledi.

"Maske politikalarının uygulanmasının zor olabileceğini anlıyoruz, ancak maske takma politikanızı mümkün olan en kısa sürede güçlendirmek için harekete geçmenizi rica ediyoruz" dedi.

Kaynak: Reuters

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Biden 79 yaşında, aşılı ve iki kez takviye aşısı almış. İşte ciddi COVID riski.

AAZRMhx.img?w=768&h=384&m=6&x=629&y=158&

Başkan Biden Perşembe günü COVID-19 için pozitif test etti.

Beyaz Saray, "çok hafif semptomlar yaşadığını" söyledi.

Uzmanlar, Biden'ın tamamen aşılanmış ve iki kez güçlendirilmiş statüsünün ciddi hastalıklardan kaçınma şansı için iyiye işaret ettiğini söylüyor.

Başkan Joe Biden Perşembe günü COVID-19 için pozitif test etti ve burun akıntısı da dahil olmak üzere hafif semptomlara sahipti. Tıp uzmanları Insider'a başkanın ciddi hastalık geliştirme şansının düşük olduğunu söyledi.

Beyaz Saray, Biden'ın şu anda "çok hafif semptomlar yaşadığını" ve COVID-19 ile savaşmak için kullanılan bir antiviral ilaç olan Paxlovid'i almaya başladığını söyledi. Perşembe günü yayınlanan bir notta, cumhurbaşkanının doktoru burun akıntısı, kuru öksürük ve yorgunluk olduğunu söyledi.

Cuma günü, Biden'ın doktoru oksijen oranlarının normal olduğunu ve 99.4 derecelik bir sıcaklığa sahip olduktan sonra gece boyunca Tylenol aldığını söyledi. Ayrıca cumhurbaşkanının "gevşek" bir öksürük ve daha derin bir ses geliştirdiğini kaydetti.

79 yaşındaki ve önceden bazı hafif koşulları olan Biden, ölüm oranlarının yüksek olduğu bir yaş aralığında ama sağlığı ve aşıları büyük ölçüde gelişmiş koruma sağlıyor. Uzmanlar, başkomutanın sağlığının ciddi bir dönüş yapma şansını "inanılmaz derecede düşük" olarak nitelendirdi, bu durumun 25. Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi, o zamanlar aşılanmamış selefine olduğu gibi.

Biden'ın, Paxlovid'de olduğu sürece, biri kolesterolü düşüren ve diğeri atriyal fibrilasyon adı verilen kalp rahatsızlığı için kan inceltici olan iki normal ilacını almayı bırakması gerekecek.

Beyaz Saray COVID-19 koordinatörü Dr. Ashish Jha Perşembe günü bir basın brifingi sırasında "İnsanlara Paxlovid verdiğimizde yaptığımız çok standart, yaygın bir şey" dedi. "Her ikisi de Paxlovid'de olduğu beş gün boyunca durduruluyor ve sonra yeniden başlatılıyor. Ve bu tamamen iyi ve oldukça normal bir uygulama."

Biden'ın doktoru Kevin O'Connor Perşembe günü yaptığı açıklamada, Biden'ın halihazırda dört COVID-19 aşısı aldığını belirtti. Aşı durumu göz önüne alındığında, O'Connor Biden'ın hızlı bir iyileşme şansı konusunda iyimserdi.

O'Connor, "Başkan tamamen aşılandı ve iki kez güçlendirildi, bu yüzden maksimum düzeyde korunan hastaların çoğunun yaptığı gibi olumlu yanıt vereceğini tahmin ediyorum" dedi.

4. atışlar yaşlı yetişkinler için anahtardır
Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, yaşlı yetişkinlerin COVID-19 ile ciddi hastalıklara karşı daha iyi korunmaları için ek (dördüncü) takviye almalarını tavsiye ediyor.

İsrail'den yaşlı yetişkinlerle ilgili Haziran ayında yapılan bir araştırmaya göre, ikinci desteğe sahip olmak, yaşlılara kötü koronavirüs sonuçlarından çok daha fazla koruma sağlıyor.

Çalışma, "3 doz alan kişilerle karşılaştırıldığında," diyor, "dördüncü doz alanlar, 6 haftalık takip sırasında 3,5 kat daha düşük şiddetli hastalık oranına sahipti."

On binlerce İsveçliye ilişkin son zamanlardaki sağlam veriler, aynı şekilde, dördüncü bir dozun, "en yaşlı ve en kırılgan hastalarda" ve "Omicron varyantının ortaya çıkmasından sonra" bile COVID'den ölüme karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Jha Perşembe günü yaptığı açıklamada, "50 yaşın üzerindeyseniz ve 2022 yılında aşı yaptırmadıysanız, bir aşı yaptırmanız gerekir. Hemen bir aşı yaptırmanız gerekiyor" dedi.

Biden'ın '4 atışla sağlıklı ve dinç biri'
Harvard Tıp Okulu'nda bulaşıcı bir hastalık uzmanı olan Dr. Michael Klompas, Insider'a Biden'ın da genel olarak sağlık durumunun iyi olduğunu ve bunun hafif bir vaka geçirme şansına işaret ettiğini söyledi. Biden'ın O'Connor tarafından sunulan 2021 sağlık özeti, herhangi bir ciddi sağlık sorunu veya komorbidite ortaya çıkarmadı.

"Yaşlı, evet, ama bunun dışında oldukça dinç görünüyor, kötü kalp hastalığı, akciğer hastalığı veya karaciğer hastalığı veya kanser veya bağışıklık sistemi baskılanmış durumlar gibi komorbid hastalıkları olduğunu söylediğini duyduğum hiçbir şey yok." dedi Klompas. "Buna dayanarak söyleyebilirim ki, sadece yaşlı, aksi takdirde 4 atışla sağlıklı ve dinç bir insan, kötü bir sonuç alma riski inanılmaz derecede düşük."

Washington Üniversitesi Tıp Merkezi'nde enfeksiyon önleme tıbbi direktörü Dr. Seth Cohen, Klompas'ı ve destekleyici verileri tekrarladı. Ne Cohen ne de Klompas, Biden'ı kişisel olarak değerlendirmedi veya Beyaz Saray personeli tarafından bakımı konusunda kendisine danışılmadı.

Cohen, Biden'ın aşı durumunun ciddi hastalık olasılığını azalttığını söyledi.

Cohen, "Ayrıca, Omicron'dan ciddi sonuçların önlenmesi açısından tam olarak güçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu gösteren çok, çok güçlü verilerimiz var." Dedi. "Umarım, bu birçok insana biraz huzur veriyor."

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Bilim insanları bazı insanların neden COVID-19'a yakalanamadığını açıklamaya çok yakın olduklarını açıkladılar

Beyaz Saray COVID-19 Müdahale Koordinatörü Ashish Jha Perşembe günü, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden alınan verilere atıfta bulunarak, ABD'deki insanların çoğunluğunun en az bir kez COVID-19'a sahip olduğunu - muhtemelen ülkenin% 70'inden fazlasının - olduğunu söyledi.

Birçoğu defalarca enfekte oldu. En az bir kez COVID-19'a yakalanmış 257.000 ABD gazisine bakan bir ön baskı çalışmasında, Nisan ayına kadar %12'si yeniden enfeksiyon kaptı ve yaklaşık %1'i üç veya daha fazla kez enfekte oldu.

Bu, bariz bir soruyu gündeme getiriyor: Bu küçülen insan azınlığının hastalanmasını engelleyen nedir?

Hastalık uzmanları, genetik, T-hücre bağışıklığı ve alerji ve astım gibi iltihaplı durumların etkileri dahil olmak üzere bireysel davranışın ötesinde birkaç öngörücü faktöre odaklanıyor.

Ancak uzmanlar, insanların COVID-19'dan korunmak için daha donanımlı olmasının nedenleri hakkında daha fazla şey öğrense bile, bu savunmaların bazılarının, yayılma ve kaçınma konusunda oldukça iyi olan en son omikron BA.5 sürümüne dayanmayabileceği konusunda uyarıyorlar. aşı koruması.

New York Genom Merkezi'nde biyomühendis olan Neville Sanjana, “Tango yapmak için gerçekten iki kişi gerekiyor” dedi. "Bir enfeksiyon kapmayı ve sonrasında meydana gelen kötü şeyleri düşünürseniz, bu gerçekten iki farklı organizmanın bir ürünüdür: virüs ve insan."

Genetik, COVID-19 riskini azaltabilir

2020'de New York Üniversitesi araştırmacıları, bir kişinin koronavirüse duyarlılığını etkileyebilecek çok sayıda gen tanımladı. Özellikle, virüsün hücrelere girmesine izin veren ACE2 olarak bilinen bir reseptörü kodlayan belirli genlerin inhibe edilmesinin, bir kişinin enfeksiyon olasılığını azaltabileceğini buldular.

Bu araştırmayı yürüten Sanjana, akciğerler veya burun boşluğu gibi bölgelerde yaklaşık 100 ila 500 genin COVID-19 duyarlılığını etkileyebileceğini tahmin ediyor.

Genetiğin, COVID-19'dan korunmaya "büyük bir katkıda bulunması" muhtemel olduğunu söyledi. “Asla bunun tek katkıda bulunan olduğunu söyleyemem.”

Temmuz ayında araştırmacılar, bir koronavirüs enfeksiyonunun şiddetini etkileyebilecek ortak bir genetik faktör belirlediler. 3.000'den fazla insan üzerinde yapılan bir çalışmada, iki genetik varyasyon, viral enfeksiyonlara karşı doğuştan gelen bağışıklık tepkisinin bir parçası olan OAS1 adlı bir genin ifadesini azalttı. Bu, artan COVID-19 hastaneye yatış riski ile ilişkiliydi.

O halde genin ifadesini artırmak, tam tersi bir etkiye sahip olmalıdır - ciddi hastalık riskini azaltır - ancak bu mutlaka enfeksiyonu tamamen önlemez.

“Maruz kaldıktan sonra enfekte olmanız çok doğal. Bunun için sihirli bir kurşun yok. Ancak, enfekte olduktan sonra, bu enfeksiyona nasıl tepki vereceğiniz, genetik varyantlarınızdan etkilenecek olan şey bu” dedi, çalışmanın baş araştırmacısı ve Translasyonel Genomik Laboratuvarı şefi Ludmila Prokunina-Olsson. Ulusal Kanser Enstitüsü.

Yine de, 2020 araştırmasının yürütülmesine yardımcı olan NYU Grossman Tıp Okulu'nda mikrobiyoloji profesörü olan Benjamin tenOever, bilim adamlarının bir COVID-19 enfeksiyonunu önlemekten sorumlu belirli bir geni saptamanın zor olacağını söyledi.

tenOever, "Orada kesinlikle insanları tamamen dirençli kılan bazı genetikler olsa da, onları bulmak inanılmaz derecede zor olacak" dedi. "İnsanlar iki yıldır yoğun bir şekilde arıyorlar ve gerçek bir sonuç yok."

AAZX147.img?w=768&h=512&m=6

T-hücreleri geçmiş koronavirüs karşılaşmalarını hatırlayabilir
Bu yeni koronavirüs SARS-CoV-2'nin yanı sıra, diğer dört koronavirüs genellikle insanları enfekte eder ve tipik olarak soğuk algınlığı gibi hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalıklarına neden olur.

Yakın tarihli bir çalışma, bu soğuk algınlığı koronavirüslerine tekrar tekrar maruz kalmanın veya ara sıra enfeksiyonların SARS-CoV-2'den bir miktar koruma sağlayabileceğini öne sürdü.

Araştırmacılar, istilacıları tanıyan ve bunlarla savaşan bir tür beyaz kan hücresi olan T hücrelerinin, diğer koronavirüslere geçmişte maruz kalmaya dayanarak SARS-CoV-2'yi tanıdığını buldu. Bu nedenle, soğuk algınlığı koronavirüsü bulaşmış bir kişi daha sonra SARS-CoV-2'ye maruz kaldığında, o kadar hasta olmayabilirler.

Ancak bu T hücre hafızası muhtemelen COVID-19'u tamamen önleyemez.

Çalışmanın yazarı ve La Jolla İmmünoloji Enstitüsü'nde profesör olan Alessandro Sette, "Nötralize edici antikorlar bir enfeksiyonu önlemek için anahtar olsa da, T hücreleri bir enfeksiyonu sonlandırmak ve enfeksiyonun şiddetini modüle etmek için anahtardır" dedi.

Sette, bazı kişilerin T hücrelerinin virüsü o kadar hızlı temizlemesinin mümkün olduğunu ve kişinin asla COVID-19 için pozitif test etmediğini söyledi. Ancak araştırmacılar bunun olup olmadığından henüz emin değiller.

Sette, "Testte negatif olmasına rağmen, tespit edilmeyen çok düşük, geçici bir enfeksiyon olması mümkündür." Dedi.

En azından, geçmiş COVID-19 enfeksiyonlarından veya aşılarından alınan T hücrelerinin BA.5 dahil olmak üzere koronavirüs varyantlarına karşı bir miktar koruma sağlamaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Alerjiler biraz ekstra koruma sağlayabilir

Astım, pandeminin başlarında şiddetli COVID-19 için potansiyel bir risk faktörü olarak kabul edilse de, daha yakın tarihli araştırmalar, alerji veya astım gibi durumlardan kaynaklanan düşük dereceli inflamasyonun koruyucu bir yararı olabileceğini düşündürmektedir.

“Bazı kişilerin hastalandığı, tam gelişmiş COVID semptomları olduğu ve bu süre boyunca eşlerini onlara vermeden bir hafta boyunca eşlerinin yanında yattıkları hakkında bu hikayeleri duyacaksınız. İnsanlar buna karşı bir miktar genetik dirence sahip olmaları gerektiğini düşünüyorlar, [ancak] bunun büyük bir kısmı, yanlarındaki partnerin herhangi bir şekilde ciğerlerinde normalden daha yüksek bir inflamatuar yanıta sahip olması olabilir, "dedi tenOever.

Mayıs ayında yapılan bir araştırma, gıda alerjisine sahip olmanın yaklaşık 1.400 ABD hanesinde koronavirüs enfeksiyonu riskini yarıya indirdiğini buldu. Astım, çalışmada insanların enfeksiyon riskini düşürmedi, ancak artırmadı da.

Araştırmacılara göre bir teori, gıda alerjisi olan kişilerin hava yolu hücrelerinin yüzeyinde daha az ACE2 reseptörü ifade etmesi ve bu da virüsün girmesini zorlaştırmasıdır.

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp ve pediatri profesörü olan Tina Hartert, "Daha az reseptör olduğu için, ya çok daha düşük dereceli bir enfeksiyona sahip olacaksınız ya da daha az enfekte olacaksınız" dedi. Araştırma.

Çalışma, omikron varyantı ortaya çıkmadan önce Mayıs 2020'den Şubat 2021'e kadar gerçekleşti. Ancak Hartert, BA.5'in alerjilerden çapraz korumayı ortadan kaldırmayacağını söyledi.

Hartert, "Alerjik iltihaplanma gibi bir şey koruyucuysa, tüm varyantlar için doğru olacağını düşünüyorum." Dedi. “Koruyucu olma derecesi kesinlikle farklı olabilir.”

BA.5 ile enfeksiyondan kaçınmak daha zordur
Birçoğu için, COVID-19'dan kaçınmayı düşünürken akla gelen ilk açıklama, kişinin kişisel ihtiyat düzeyidir. NYU'dan TenOever, genetik veya T hücrelerinden daha fazla bireysel davranışın kilit faktör olduğuna inanıyor. Kendisi ve New York'taki ailesi, evde kalmak ve maske takmak gibi önlemlere atfettiği COVID-19'u hiç yaşamamış olanlar arasında.

“Genetiğimizde bizi dirençli kılan özel bir şeye sahip olduğumuzu bir an bile düşünmüyorum” dedi.

Omicron'dan önce, virüsün yayılmasının çoğundan enfekte olmuş kişilerin küçük bir yüzdesinin sorumlu olduğu zamanlarda, COVID-19'dan kaçınmanın daha kolay olduğu artık yaygın bir bilgidir. Örneğin 2020'de yapılan bir araştırma, enfekte olmuş kişilerin %10 ila %20'sinin bulaşmaların %80'ini oluşturduğunu buldu.

Ancak omicron ve alt varyantları, ilgili herkes için herhangi bir sosyal etkileşimi daha riskli hale getirdi.

tenOever, "Muhtemelen omicron varyantları ile daha önceki varyantlar için olduğundan çok daha fazla eşit bir oyun alanı" dedi.

Özellikle BA.5, şimdiye kadar COVID-19'dan kaçınan kişilerin hastalanma ihtimalini artırdı. Başkan Joe Biden en iyi örnek: Bu hafta ilk kez pozitif test etti.

Ancak öyle olsa bile, Jha Perşembe günü bir haber brifinginde "Her Amerikalı'nın enfekte olacağına inanmıyorum" dedi.

Kaynak: TODAY

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Biden, iki gün boyunca negatif test ettikten sonra Beyaz Saray'dan ayrıldı ve Çin tropik adada 80.000 turisti kilitledi

AA10rB2H.img?w=768&h=384&m=6

KORONAVİRÜS GÜNCELLEMESİ

Başkan Joe Biden, hem Cumartesi hem de Pazar günü COVID için negatif test ettikten sonra, geçen ay bulaşıcı hale gelmesinden bu yana ilk kez Beyaz Saray'dan ayrıldı.

Associated Press'in bildirdiğine göre Biden, virüsün geri tepme vakası nedeniyle beklenenden daha uzun süren bir izolasyondan çıktı.

Beyaz Saray Hekimi Dr. Kevin O'Connor yaptığı açıklamada, "Güvenle halkın katılımına ve başkanlık seyahatine dönecek" dedi.

Beyaz Saray'ın dışında Marine One'a binmeden önce Biden, "Kendimi iyi hissediyorum" dedi.

Biden ailesi, Pazar gününü popüler bir tatil beldesi olan Rehoboth Plajı'nda geçirdi.

Biden başlangıçta 21 Temmuz'da pozitif çıktı ve virüsten ciddi hastalık olasılığını azaltmayı amaçlayan Pfizer tarafından geliştirilen antiviral ilaç Paxlovid'i almaya başladı. Doktoruna göre, Biden'ın hayati belirtileri enfeksiyonu boyunca normal kaldı, ancak semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve vücut ağrıları vardı.

Birkaç gün tecrit edildikten sonra Biden, 26 Temmuz ve 27 Temmuz'da Gül Bahçesi'nde yaptığı konuşmada negatif çıktı ve Amerikalılara takviye iğneleri alırlarsa virüsten "korkmadan yaşayabileceklerini" söyledi. hastalanırlar ve tedavi ararlar.

Ancak Biden, 30 Temmuz'da bir COVID-19 vakası geliştirdi ve onu daha fazla tecrit etmeye zorladı. Paxlovid, nadir bir sonuç olarak kalsa da, negatif bir testin ardından birkaç gün içinde vakaların tekrarlamasına neden olabilir.

Yeni ABD vakaları için günlük ortalama, son zamanlardaki düşüşüne devam etti, ancak resmi rakamlara en iyi şekilde, birçok kişi evde test yaparken tüm veriler yakalanmadığından dikkatli davranılıyor. Bir New York Times takipçisine göre Pazar günü ortalama, iki hafta öncesine göre %8 düşüşle 117.564 oldu.

Hastaneye yatışlar için günlük ortalama 43.375'te sabit kalırken, ölümler için günlük ortalama %11 artarak 494'e yükseldi.

Coronavirus Güncellemesi: MarketWatch'ın günlük özeti, koronavirüs pandemisinin başlamasından bu yana hafta içi her gün en son gelişmeleri derliyor ve bildiriyor

• AP'nin bildirdiğine göre, COVID vakalarının patlak vermesinin sokağa çıkma yasağına yol açmasının ardından Çin'in güneyindeki ada eyaleti Hainan'da yaklaşık 80.000 turist mahsur kaldı. Yetkililer, Cumartesi günü sahil beldesi Sanya'yı bir COVID-19 sıcak noktası ilan etti ve Çin vatandaşlarını ve gurbetçileri Çin'in büyük bir kısmındaki sıkı kısıtlamalardan bir tatil olacağını umdukları otellerine kapatarak bir kilit uyguladı. Sanya'dan ayrılmak isteyen turistler, yedi gün boyunca yapılan beş PCR testinde koronavirüs için negatif test etmek zorunda. Ada Cumartesi günü 259 COVIC vakası saydı. Çin, ekonomik ve sosyal maliyetlere rağmen kararlı bir şekilde “sıfır-COVID” politikasına bağlı kaldı.

Yerel yetkililerin "Çin'in Hawaii'si" olarak adlandırdığı Çin'in Hainan adasında yaklaşık 80.000 turist mahsur kaldı. Sanya kentinden kalkan tüm uçuşlar Cumartesi gününden bu yana iptal edildi. Fotoğraf: CCTV
• AP'nin ayrı ayrı bildirdiğine göre, Hong Kong'un Pazartesi günü yaptığı açıklamada, şehir liderinin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, denizaşırı varışlar için zorunlu otel karantina süresini bir haftadan üç güne indirecek. Güney Çin şehri, anakara Çin ile birlikte, COVID-19'u yerel nüfusa yayan gezginlere karşı karantina gerektiren dünyadaki birkaç yerden biri olmaya devam ediyor. Cuma günü yürürlüğe giren politika, pandemi başladığından bu yana Hong Kong'un gelenler için en kısa karantinası olacak.

• Norveç Cruise Line Holdings Pazartesi günü yaptığı açıklamada, en az 12 yaşındaki aşılı misafirlerin artık negatif bir COVID testi göstermesini veya COVID-19 ile ilgili herhangi bir uçağa binme öncesi protokollerini üstlenmesini gerektirmeyeceğini söyledi. Bu arada, en az 12 yaşında olan aşılanmamış konukların uçağa binmeden en fazla üç gün önce negatif bir PCR veya antijen testi göstermeleri gerekecektir. Kruvaziyer operatörünün hamleleri, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin Temmuz ayında Yolcu Gemileri için COVID-19 Programının artık yürürlükte olmadığını ve COVID-19 protokollerinin bireysel şirketlere bağlı olduğunu söylemesinin ardından geldi. Carnival Corp. ve Royal Caribbean Group, Temmuz ayı sonlarında aşılı misafirler için altı geceden kısa yolculuklar için COVID-19 test şartlarını kaldırdıklarını söyledi.

• AP'nin bildirdiğine göre, Connecticut'ta COVID-19 pandemisinin zirvesi sırasında istihdam edilen uygun, özel sektör temel çalışanları için 1.000 $'a kadar pandemi maaşı mevcut ve uygulamalar için yeni bir web sitesi Cuma günü yayında ve çalışıyor. İşçilerin hak kazanabilmeleri için yıllık 149,999 ABD Doları veya daha az kazanmış olmaları gerekir. 30 milyon dolarlık Premium Ödeme Programı, bu hafta sonu yapılan yumuşak lansmanın ardından önümüzdeki hafta resmi olarak başlayacak.

Daha önce Covid olduysanız, neden tekrar kapabilirsiniz? WSJ'den Daniela Hernandez, yeniden enfeksiyon olasılığının halk sağlığı politikasının ve Covid-19 pandemisinin geleceği için ne anlama geldiğini açıklıyor. Örnek: David Fang

İşte rakamlar ne diyor

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından toplanan verilere göre, teyit edilen COVID-19 vakalarının küresel sayısı Pazartesi günü 584,8 milyonu, ölüm sayısı ise 6,41 milyonu aştı.

ABD, 92,1 milyon vaka ve 1.033.607 ölümle dünyaya liderlik ediyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin takipçisi, ABD'de yaşayan 223,2 milyon insanın tam aşılı olduğunu, yani toplam nüfusun %67,2'sine eşit olduğunu gösteriyor. Ancak sadece 107,5 milyonu aşılı nüfusun %48,2'sine eşit bir güçlendiriciye sahiptir ve 50 yaş ve üzerindeki ikinci bir destek için uygun olan kişilerin sadece 20.6 milyonu bir aşı yaptırmıştır, bu da aşı olanların %32'sine eşittir. ilk güçlendirici.

Kaynak: MarketWatch

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Amerika'nın Ünlü Koronavirüs Uzmanı Fauci, 'Daha farklı bir gelecek' İçin Aralık'ta İstifa Edeceğini Söyledi

Doktor Anthony S. Fauci Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kariyerinin “bir sonraki bölümüne geçmek” için Aralık ayında devlet hizmetinden ayrılmayı planladığını ve Başkan Biden'ın en iyi tıbbi danışmanı ve Ulusal Alerji Enstitüsü direktörü olarak görevi bırakacağını söyledi. ve 38 yıldır liderliğini yaptığı Bulaşıcı Hastalıklar.

AA10W67r.img?w=768&h=432&m=6&x=816&y=408

81 yaşındaki Dr. Fauci'nin açıklaması tamamen beklenmedik değildi. Geçen ay 2025'e kadar "neredeyse kesinlikle" emekli olmayı düşündüğünü ima etti. Pazar akşamı verdiği bir röportajda, "klasik anlamda emekli olmadığını" ancak kendini adayacağını söyledi. seyahat etmek, yazmak ve gençleri devlet hizmetine girmeye teşvik etmek.

AA10WaZJ.img?w=768&h=432&m=6&x=120&y=252

"Sağlıklı olduğum sürece, ki öyleyim ve enerjiksem, ki öyleyim ve tutkuluyum, ki öyleyim, federal hükümetin alanı dışında bazı şeyler yapmak istiyorum" dedi Dr. Fauci röportajda, halk sağlığı ve kamu hizmeti konusundaki deneyim ve anlayışını “umarız genç nesle ilham vermek” için kullanmak istediğini de sözlerine ekledi.

AA10Wnrs.img?w=768&h=432&m=6&x=215&y=46&

Pazartesi günü yaptığı açıklamada Bay Biden, “kendisini işine adamış bir kamu görevlisi ve bilgelik ve anlayışa sahip istikrarlı bir el” olarak adlandırdığı Dr. Fauci'ye teşekkür etti. İkili, Bay Biden'ın başkan yardımcısı olduğu küresel bir Zika virüsü salgını sırasında birlikte yakın bir şekilde çalışmıştı.

Başkan, “Dr. Fauci'nin halk sağlığına yaptığı birçok katkı nedeniyle, burada Amerika Birleşik Devletleri'nde ve dünyanın dört bir yanındaki yaşamlar kurtarıldı” dedi.

Çok az bilim insanı, kamu politikası üzerinde bu kadar büyük veya uzun süreli bir etkiye sahip olmuştur. Dr. Fauci, Lyndon B. Johnson'ın başkan olduğu 1968'de Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne katıldı; 1984 yılında AIDS salgınının dikkat çekmesi üzerine enfeksiyon hastalıkları şubesinin direktörlüğüne atandı.

Dr. Fauci, Ronald Reagan'dan bu yana her başkana tavsiyelerde bulundu -toplamda yedi- ve bilim ile siyaset arasındaki bağlantıda gezinme konusunda usta. En gurur verici başarıları arasında, tahminen 21 milyon hayat kurtaran PEPFAR olarak bilinen HIV/AIDS ile mücadele için küresel bir program geliştirmede Başkan George W. Bush ile yaptığı çalışma olduğunu söyledi. Babası George Bush, 1988 başkanlık tartışması sırasında Dr. Fauci'yi bir kahraman olarak nitelendiren Bay Bush, 2008'de ona Başkanlık Özgürlük Madalyası verdi.

Ancak 2020'de koronavirüs yayılmaya başladığında dikkatleri üzerine çeken Dr. Fauci, Trump döneminin siyasallaşmasından kurtulamadı. Başkan Donald J. Trump açıkça onu kovma fikriyle oynadı (ancak Dr. Fauci siyasi bir atama olmadığı için bu zor olurdu). Muhafazakarlar, Dr. Fauci'yi şiddetle karşı çıktıkları kilitlenmelerin ve maskelerin sembolü olarak gördüler.

Salgına verdiği yanıt eleştirilere hedef oldu ve bunun mükemmel olmadığını da kabul etti. Salgının başlarında Amerikalılara yeni koronavirüs enfeksiyonundan korunmak için maske takmaya gerek olmadığını söyledi; bunun yanlış olduğu ortaya çıktı. Bu tavsiyeyi, o zamanlar maskeler yetersiz olduğu için sunduğunu söyledi.

Dr. Fauci, televizyonda her yerde bulunan bir figürdü ve bu da eleştirmenlerinin onu şöhret aramakla veya dikkatleri üzerine çekmekle suçlamasına neden oldu. Bir kriz anında halk sağlığı mesajlarını iletmek için sesine ihtiyaç duyulduğu için televizyon röportajları yaptığını söyledi.

Yüksek profilinin bir bedeli vardı. O ve ailesi ölüm tehditleri aldı ve bir güvenlik detayı istedi. Aralık ayında, Iowa'daki yetkililer, diğerlerinin yanı sıra Dr. Fauci ve Bay Biden adlı bir "ölüler listesi"nin yanı sıra saldırı tüfeği ve mühimmatı olan bir Kaliforniyalıyı tutukladı.

Dr. Fauci, kendisini korona virüsün ortaya çıktığı Çin'de enstitüsünün finanse ettiği araştırmalar hakkında kamuoyu önünde yalan söylemekle suçlayan Kentucky Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul ile sert bir şekilde çatıştı. (“Burada biri yalan söylüyorsa, Senatör, o sizsiniz” diye karşılık verdi Dr. Fauci.) Bir keresinde, senatörün Dr. mali açıklama formları kamuya açık değildi. Formlar herkese açıktır ve istek üzerine mevcuttur, ancak Bay Marshall onları N.I.H.'den arayana kadar internette mevcut değildi. ve onları çevrimiçi olarak yayınladı.

Bay Paul ve diğer Cumhuriyetçiler, sonbaharda Kongre'nin kontrolünü kazanırlarsa Dr. Fauci'yi soruşturma sözü verdiler. Bu olasılığı önlemek için emekli olacağına dair spekülasyonlar var.

Dr. Fauci bu fikri “saçma” olarak reddetti ve bazı eleştirmenlerinin öne sürdüğü gibi ilaç endüstrisi için çalışmaya niyeti olmadığını söyledi. Bay Trump Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra istifa etmeyi düşündüğünü, ancak Bay Biden'ın koronavirüs krizinin ortasında tıbbi danışmanı olarak hizmet etme talebini reddedemeyeceğini hissettiğini söyledi.

Dr. Fauci, "Bu yüzden, yıl sonunda bunun Covid'in sonu olacağını düşünerek bir yıl kaldım ve ortaya çıktı ki, bilirsiniz, tam olarak öyle olmadı," dedi. "Ve şimdi buradaki ikinci yılım ve yapmak istediğim şeyler olduğunu yeni fark ettim."

Dr. Fauci, alerji ve bulaşıcı hastalıklar enstitüsünü yönetmenin yanı sıra bir immünoloji laboratuvarını da yönetmektedir; bu görevi de bırakacağını söyledi. Bay Biden'a kararını anlattığını ve cumhurbaşkanının “bu konuda çok nazik” olduğunu söyledi.

Dr. Fauci kesin bir çıkış tarihi belirlemedi (24 Aralık'ta 82 yaşına girecek). ABD'nin sonbaharda ve kışın başlarında kalarak, hiçbir garanti olmamasına rağmen koronavirüsle "istikrarlı bir durumda" yaşamaya "yaklaşacağını" umduğunu söyledi.

“Her gün hala 400 ölümümüz olduğu gerçeğinden memnun değilim” dedi. "Bundan çok daha iyisini yapmamız gerekiyor. O yüzden bulunduğumuz yerden memnun olduğumu söyleyemem. Ancak önümüzdeki birkaç ay içinde her şeyin düzeleceğini umuyorum.”

Dr. Fauci, bir anı kitabı üzerinde çalışırken henüz bir yayıncısı olmadığını söyledi. Geçen yıl bir röportajda, hâlâ hükümet tarafından istihdam edilirken bir yayıncıyla sözleşme yapmasının engellendiğini söyledi.

Bir hükümet bilim adamı olarak elli yıldan fazla bir süre boyunca, Dr. Fauci, bir dizi bulaşıcı hastalık tehdidi yoluyla Amerika Birleşik Devletleri'ne çobanlık yaptı. Ancak koronavirüsten önce en çok H.I.V./AIDS konusundaki çalışmalarıyla tanınırdı. O zaman da kutuplaşıyordu, yeni tedavileri onay sürecinden geçirecek kadar hızlı hareket etmeyerek kendisini eşcinsel erkeklerin ölümünden sorumlu olmakla suçlayan aktivistlerin hedefi.

Zamanla, bu aktivistlerin çoğuyla arkadaş oldu. Pazartesi günü bir e-posta mesajında, bunlardan biri olan Peter Staley, "N.I.H'deki binasının önündeki bir sopanın üzerinde kanlı kafasının bir tasvirini sergilediğini" hatırladı. Ama "hala bize kapısını hiç kapatmadı" dedi Bay Staley, "Daha önce hiç daha düzgün bir insanla tanışmadım" diye ekledi.

Dr. Fauci, neredeyse tamamının öldüğü bir dönemde AIDS hastalarına bakmaktan derinden etkilenmişti. National Geographic tarafından geçen yıl yayınlanan bir belgeselde, birdenbire kendisini tanımayan bir AIDS hastasının başucuna geldiğini hatırladı; adam görüşünü kaybetmişti.

Dr. Fauci hikayeyi anlatırken sesi çatladı. Yapımcılar, bunca yıl sonra neden onu etkilediğini sordular. Kendini toplamak için durakladı. Travma sonrası stres sendromu, dedi tekrar duraklayarak. "İşte bu."

Dr. Fauci, koronavirüs pandemisinin ilk günlerinde herkesin bildiği bir isim haline geldi. Yüzü sweatshirt, çorap ve kupalarla anıldı. Ona People dergisinin "Yaşayan En Seksi Erkek" adını veren bir dilekçe 28.000'den fazla imza topladı.

Bu yıl bir röportajda neden bu kadar kutuplaştırıcı bir figür haline geldiği sorulduğunda, Dr. Fauci, söylediği her şeyin yanlış olduğu konusunda ısrar ederek kendisini teşhir etmeye çalışan Bay Trump'ın bazı yardımcılarına işaret etti. Bay Trump ile doğrudan sorun yaşamadı.

Dr. Fauci, “Beni kapı dışarı etmek yerine itibarsızlaştırmaya çalıştılar” dedi. Yardımcılarına atıfta bulunarak, “Eğer yalan söylüyorsanız, bilime dayalı doğruyu söyleyen, bir anda düşman olur” dedi.

Ayrıldığını açıklayan resmi bir açıklamada Dr. Fauci, hükümette kalan aylarını “tüm çabamı, tutkumu ve bağlılığımı mevcut sorumluluklarıma koymaya devam etmek” ve enstitüsünü bir liderlik geçişine hazırlamaya yardımcı olmak için kullanacağını söyledi.

"NIH. dünyanın en yetenekli bilim adamlarından bazıları tarafından hizmet veriliyor” dedi ve “bu işi çok yetenekli ellere bıraktığımdan hiç şüphem yok.”

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Jenna Dewan: COVID-19 salgını benim için bir 'iyileşme' zamanıydı

AA11bsYX.img?w=768&h=499&m=6&x=400&y=148

Eski kocası Channing Tatum'dan dokuz yaşındaki kızı Everly ve nişanlısı Steve Kazee ile iki yaşındaki oğlu Callum'a sahip olan 41 yaşındaki yıldız, COVID-19 krizinin ortasında izinli olmasının ona neler üzerine düşünmek için zaman verdiğini söylüyor. değer veriyor ve üstlendiği iş projeleri konusunda daha seçici olmaya karar vererek oradan ayrıldı.

Dedi ki: "Hayatımda ilk kez kesinti yaşamak gerçekten iyileştiriciydi.

"Evet ve hayır dediğim şeyler için farklı bir barometrem var ve kendimi çok fazla germiyorum."

'Step Up' yıldızı da pandeminin ortasında ikinci çocuğunu doğurdu ve dünyaya küçük bir çocuk getirmenin zorlu ve endişe verici bir zaman olduğunu kabul etti.

InTouch'a konuşurken şunları paylaştı: "İlginç bir meydan okumaydı.

"Hepimiz için eşi görülmemiş bir zamandı ve sonra dünyaya bir ruh getiriyorsunuz ve herkesin sağlığı ve güvenliği için endişeleniyorsunuz.

Güvende kalmak ve birlikte kalmak için neler yapabileceğimize odaklandık” dedi.

Önümüzdeki on yıla bakıldığında, Jenna "daha dengeli bir yaşam" sürmeyi ve yapım şirketi 33andOut Productions'ın gelişmesini görmeyi umuyor.

Dedi ki: "Bir sürü harika aile zamanı ile harika, daha dengeli bir yaşam sürmeyi umuyorum.

"Umarım şirketim büyümeye devam eder.

"Ayrıca kendimi şaşırtmayı da seviyorum."

Jenna ve Steve Şubat 2020'de nişanlandılar ve Omicron tipi koronavirüsün yükselişi nedeniyle düğün planlarını ertelediler.

İki çocuk annesi, koridordan aşağı inme planlarını açtı ve kendisi ve nişanlısının büyük günleriyle "zamanlarını almak" istediklerini itiraf etti.

Geçen yıl şöyle dedi: "Biraz ara verdik. Sadece 'Yine buradayız' anlamında, biliyor musunuz? Toplayabilir miyiz, ne kadar güvenli? Nerede toplayacağız?

"Yani zamanımızı alacağız, acele etmeyeceğiz ve gelecek yılın nasıl sallandığını ve oradan nasıl gideceğini göreceğiz.

"Bizim için zor, çünkü küçük, orta veya büyük olsun güzel bir buluşma planlayabilmek istiyorum, ancak şu anda dünyanın başka planları var.

"Öyleyse... Oraya vardığımızda oraya varacağız."

Kaynak: BANG SHOWBİZ

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Uzun süreli COVID için en yüksek risk kimde? Karmaşık

Cinsiyet ve yaş risk faktörleri olabilir, ancak araştırmacılar muhtemelen diğerlerini gözden kaçırıyor

082622_eg_long-covid_feat-1030x580.jpg

Milyonlarca insan için COVID-19 negatif bir testle bitmiyor. Burun ve boğazlardaki virüs izlerinin kaybolmasından haftalar veya aylar sonra semptomlar devam edebilir veya tekrar ortaya çıkabilir. Yenileri ortaya çıkabilir ve aylarca etrafta kalabilir. Uzun süreli COVID'den muzdarip insanlar, uzun süredir isteksizce içindeler - ve bu durum için kimin en yüksek risk altında olduğu hala belirsiz.

Araştırmacıların henüz uzun süreli COVID için resmi bir tanımı yok ve semptomları çok çeşitli (SN: 7/29/22). Bazı insanlar günlük yaşamlarına müdahale eden aşırı yorgunlukla mücadele eder. Diğerleri, yoğun beyin sisi arasında konsantre olamaz veya hafıza ile mücadele edemez. Yine de bazılarında organ hasarı veya kalıcı öksürük ve nefes almada zorluk var.

"İnsanların uzun süreli COVID'e sahip olmasının çeşitli farklı yolları vardır. New York Üniversitesi Langone Health'de dahiliye doktoru olan Leora Horwitz, "Bu sadece bir şey değil" diyor. “Çalışmayı bu kadar zorlaştıran da bu.”

Bu semptom yelpazesi, hastalıktan dolayı uzun vadeli sağlık sorunları için yüksek risk altında olan kişileri tespit etmeyi özellikle zorlaştırır. Bazı COVID sonrası koşullar, virüsün neden olduğu hasardan veya ağır hastalık nedeniyle hastaneye kaldırılma stresinden kaynaklanabilir. Diğer durumlarda, vücudun virüse karşı kendi bağışıklık tepkisi hasarı tetikleyebilir. Veya virüs vücudun bir yerinde, muhtemelen bağırsakta saklanıyor olabilir ve semptomların devam etmesine yardımcı olabilir (SN: 24/11/20). Uzun süreli COVID üzerinde çalışan bir araştırma ve savunuculuk grubu olan Patient-Led Research Collaborative'in kurucu ortağı Hannah Davis, farklı nedenlerin farklı risk gruplarına sahip olabileceğini söylüyor.

Kimin risk altında olduğuna dair bazı geniş ipuçları var. Araştırmalar, kadınların kalıcı semptomlara sahip olma olasılığının erkeklerden daha yüksek olduğunu göstermektedir. Enfeksiyonun ilk haftasında beşten fazla semptomu olan veya astım gibi önceden var olan sağlık sorunları olan COVID-19 hastalarının uzun süreli COVID geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir. Yaş da bir risk faktörü gibi görünüyor, ancak yükün yaşlı insanlara mı yoksa orta yaşlı insanlara mı ait olduğu konusunda sonuçlar karışık. Siyahi ve Hispanik insanlar da dahil olmak üzere genel olarak COVID-19 tarafından orantısız bir şekilde etkilenen popülasyonlar, benzer şekilde uzun süreli COVID-19 için eşitsizliklerle karşı karşıya kalabilir. Horwitz, aşılamanın insanları uzun süreli COVID geliştirmekten koruyor gibi görünse de, ne kadar olduğunun hala belirsiz olduğunu söylüyor.

Yaş, şiddetli COVID-19 için bir risk faktörüdür ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, kanser ve akciğer hastalığı da dahil olmak üzere riski artıran 30'dan fazla sağlık sorununu listeler. Davis, "Pek çok araştırmacı, bu [risk faktörlerinin] uzun süreli COVID için aynı olacağını varsayıyor ve bunun bilimsel bir temeli yok" diyor. Konu uzun süreli COVID olduğunda araştırmacıların gözden kaçırabileceği daha pek çok şey var.

Sağlık kayıtları ve muayeneleri ile uzun süreli COVID'ye benzer semptomları olan rahatsızlıklar hakkındaki bilgileri kullanan uzmanlar, bu risk faktörlerinin peşine düşüyor.

sağlık muayenesi

Uzun süreli COVID için kimin risk altında olduğunu daha iyi ele almak söz konusu olduğunda - ki bu aynı zamanda SARS-CoV-2 enfeksiyonunun Akut Sonrası Sekelleri olarak da bilinir - elektronik sağlık kayıtları önemli ipuçları içerebilir.

Horwitz, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin COVID-19'un uzun vadeli etkilerini anlamayı amaçlayan RECOVER girişiminin bir parçasıdır. Çalışmanın bir kolu, potansiyel kalıpları bulmak için milyonlarca elektronik sağlık kaydının madenciliğini içerir.

Horwitz, bu kayıtların milyonlarca incelenmesinin, genel olarak popülasyonda nadir görülen, ancak belki de uzun süreli COVID'li insanlar için daha yaygın olan potansiyel risk faktörlerini belirlemesi gerektiğini söylüyor. “Binlerce kişilik bir kohort çalışmasında bile bu zor.”

Ancak sağlık kayıtları mükemmel değil: Doktorların, hastaların uyumakta veya odaklanmakta güçlük çektiklerini veya bitkin olduklarını kaydetmelerine bağlı. Horwitz, "İnsanların şikayet ettiği şeyler, bu teşhisleri kayda geçirmekte gerçekten çok kötüyüz" diyor. "Yani bunu özlüyoruz."

Sağlık kayıtlarının eksikliklerini hesaba katmak için Horowitz ve meslektaşları da doğrudan binlerce insanı inceliyor. Katılımcılar, her üç ayda bir anketi yanıtlar, böylece ekip, insanların ne tür semptomları olduğunu ve daha iyiye mi yoksa kötüye mi gittiğini belirleyebilir.

Daha sonra kan, idrar, dışkı ve tükürük örnekleri vücutta neler olduğunu ortaya çıkarabilir. Bu örnekler üzerinde yapılan testler, koronavirüsün hala etrafta olup olmadığını ve soruna neden olup olmadığını veya bağışıklık sisteminin vücudun kendisine saldırmayı öğrenip öğrenmediğini ortaya çıkarabilir. Anormal test sonuçları olan katılımcılar ek, hedefli testlere tabi tutulacaktır.

"Vurulduğu ya da kaçırıldığı elektronik sağlık kayıtlarının aksine, sanki birisi CAT taraması yapmış olabilir ya da olmayabilir, burada diyoruz ki, 'Tamam, nefes almakta güçlük çekiyorsun. Ciğerlerinize bir göz atacağız,” diyor Horwitz.

Çalışma bir dizi katılımcıyı içeriyor: yetişkinler ve çocuklar, hamile insanlar, şu anda COVID-19'lu olanlar ve hastalığa yakalandıktan sonra ölen insanlar.

Ekibin aradığı potansiyel risk faktörlerinden bazıları, otoimmün hastalıkları ve diğer viral enfeksiyonları içerir. Çalışmaya daha fazla insan katıldıkça liste uzayabilir. Horwitz, "En azından suda olabilecek şeyler için balık tuttuğumuzdan emin olmak için balık tutmayı dengelemeye çalışıyoruz" diyor.

Bununla birlikte, arz sıkıntısı arasında, virüsü hiç yakalamamış insanlar da var - COVID-19'a yakalanan insanlar hakkında neyin farklı olduğunu vurgulamak için önemli “kontroller”.

Şu ana kadar 7.000'den fazla kişi kaydoldu ve grup yaklaşık 10.000 kişiyi daha işe almayı planlıyor. Çok fazla veri var, ancak erken sonuçlar yakında gelmeye başlayabilir.

Horwitz, “Muhtemelen bu sonbaharda bu verilere geçici bir göz atmaya çalışacağız” diyor. "Zor bir durum çünkü umursadığımız şeylere gerçekten bakmak için yeterli güce sahip olmak için kasten 18.000 kişiyi kaydettirmek istedik. Aldatmak ve çok erken bakmak istemiyorum ama aynı zamanda çok fazla ilgi olduğunu da biliyoruz.”

Çarpıcı benzerlikler
Bazı uzun COVID semptomları - beyin sisi, yorgunluk ve uyku sorunu - başka bir hastalığı yansıtır: miyaljik ensefalomiyelit/kronik yorgunluk sendromu veya ME/CFS. Hızlı kalp atışı ve baş dönmesi gibi diğer uzun süreli COVID semptomları, dysautonomia adı verilen sinir sistemi bozuklukları kategorisine girer. Benzer semptomlar, benzer risk faktörlerini yalanlayabilir.

Ancak, Mart 2020'den beri uzun süredir COVID hastası olan Davis, uzun süreli COVID araştırmalarında bu koşullar için potansiyel risk faktörlerinin büyük ölçüde eksik olduğunu söylüyor. Bilim adamlarının düşündüğü olasılıklar arasında Epstein-Barr virüsü, migren ve bazı otoimmün hastalıklar gibi şeyler var.

Davis, Epstein-Barr virüsünün büyük bir virüs olabileceğini söylüyor. Enfeksiyonlar ömür boyu sürer çünkü virüs vücutta saklanabilir ve muhtemelen yeniden ortaya çıkabilir. Davis, bağlantının zayıf olmasına rağmen, bu virüsün onlarca yıldır ME/CFS ile bağlantılı olduğunu söylüyor.

Epstein-Barr virüsü ile uzun süreli COVID-19 arasında bir bağlantı olduğuna dair bazı erken ipuçları zaten mevcut. Çok sayıda çalışma, bazı uzun süreli COVID hastalarından alınan kan örneklerinde, bağışıklık sisteminin son zamanlarda aşırı yorgunluk ile karakterize bir hastalık olan bulaşıcı mononükleoza neden olabilen Epstein-Barr virüsü ile savaştığına dair kanıtlar buldu. Diğer çalışmalar virüsün kendisinin belirtilerini buldu. Ve 2021'de Davis ve meslektaşları, çevrimiçi bir ankete yanıt veren uzun süreli COVID semptomları olan 580 kişiden 40'ının mevcut veya yakın zamanda Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu olduğunu bildirdiğini buldu.

ME/CFS ile, farklı bir virüsün neden olduğu başka bir hastalığın Epstein-Barr virüsünü tetiklemesi ve ardından yorgunluk sendromuna neden olması mümkündür. Bu durum ile uzun süreli COVID arasındaki paralellikler göz önüne alındığında, bazı bilim adamları, ikisinin aslında aynı hastalık olup olmadığını merak ediyor ve şimdi tek tetikleyici olarak bilinen koronavirüs.

Fla, Fort Lauderdale'deki Nova Southeastern Üniversitesi'nden immünolog Nancy Klimas, uzun süreli COVID olasılığını artıran sağlık koşullarını incelemenin her iki hastalığa da yanıt sağlayabileceğini söylüyor. ME/CFS'den önce gelebilen bilinmeyen enfeksiyonlarla karşılaştırıldığında COVID-19.

Ayrıca Klimas, "bu iki alanda büyük bir fark var ve bu para" diyor. Artık uzun süreli COVID hastalarını ME/CFS'li kişilerle karşılaştırmak için CDC'den fon alıyor. Ekip, fizik muayenelerin ve özel testlerin iki hastalığın gerçekten aynı olup olmadığını ortaya çıkaracağını ve kalıcı semptomların arkasındaki mekanizmaları anlamaya yönelik bir adım olacağını umuyor.

Yine de, uzun süreli COVID bir bütün olarak bu kadar geniş bir semptom yelpazesini kapsadığından, kimin ne için risk altında olduğunu ortaya çıkarmak zaman alacaktır.

Horwitz, COVID-19 akciğerleri, kalbi veya beyni etkileyen sadece bir hastalık olsaydı, araştırma daha kolay olabilirdi, diyor. "Ama her şeyi test etmeliyiz."

Kaynak: Science News

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Yeni Zelanda, vakalar azaldıkça kalan COVID yasaklarının çoğunu kaldırıyor

WELLINGTON, Yeni Zelanda (AP) - Hükümet pandeminin başlamasından bu yana ilk kez normale dönüşün sinyalini verdiği için Yeni Zelanda Pazartesi günü kalan COVID-19 kısıtlamalarının çoğunu kaldırdı.

AA11IS6W.img?w=768&h=512&m=6&x=278&y=128

İnsanlar artık süpermarketlerde, mağazalarda, otobüslerde veya uçaklarda maske takmak zorunda kalmayacak. Sağlık çalışanları için kalan son aşı zorunlulukları da sona erecek. Ve turistlerin ülkeyi ziyaret etmeleri için artık aşı olmaları gerekmeyecek.

Hükümet, sözde COVID trafik ışığı çerçevesini tamamen terk ettiğini ve yalnızca iki ana kısıtlamayı yürürlükte bıraktığını duyurdu: virüs testi pozitif çıkanların yedi gün boyunca izole edilmesi ve hastaneler ve hastaneler gibi sağlık tesislerini ziyaret ederken insanların maske takması. yaşlı bakım evleri.

Değişiklikler, bir omicron varyantı salgını azaldıkça ve Güney Yarımküre kışı sona erdiğinde gelir. Yeni Zelanda'daki vaka sayıları Şubat ayından bu yana en düşük noktada.

"Bugün yaptığımız değişiklikler önemli. Yanıtımızda bir kilometre taşını işaret ediyorlar” dedi Başbakan Jacinda Ardern. “Bu, COVID'in bize, hayatlarımıza ve geleceğimize ne olduğunu dikte ettiğini hissetmek yerine, nihayet kontrolü geri aldığımız bir zamandır.”

Değişikliklerin, ülkenin ekonomik toparlanması için hayati önem taşıyan ticari faaliyetlerin artmasına yardımcı olacağını söyledi.

“Bu, üç yıl sonra şu sorunun olmadığı ilk yaz olacak: Ya eğer?” dedi Ardern.

Hükümet kısıtlamalarının sona ermesi, bireysel işyerlerinin veya mağazaların kendi kurallarını dayatmasını engellemeyecek, ancak çoğu insan, hükümet kısıtlamaları Pazartesi gece yarısından hemen önce sona erer bitmez maske kullanımının düşmesini bekliyor.

Hareketler iş dünyası liderleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

BusinessNZ İcra Kurulu Başkanı Kirk Hope, hükümetin bireysel işletmelere tekrar güvendiğini görmenin cesaret verici olduğunu söyledi.

"Hiçbir iki site aynı değildir ve her işletme, COVID-19'un yayılmasını en aza indirmeye gelince, kendi ortamı için neyin işe yaradığına karar verebilir" dedi.

Yeni Zelanda, pandemi ile mücadelede ilk başarıyı elde etti, sınırlarını kapattıktan ve dikkatli bir şekilde temas izleme vakalarından sonra virüsü tamamen ortadan kaldırmayı başardı. Ancak, daha bulaşıcı varyantların ortadan kaldırılmasının imkansız olduğu ortaya çıktıkça yaklaşımı değişti.

Mart ayının sonlarında, 5 milyonluk ülke yalnızca 65 virüs ölümü bildirmişti. Bir omikron dalgası tutulduğundan beri, bu sayı yaklaşık 2.000'e yükseldi. Ancak bu, diğer birçok ülkedeki ölüm oranlarıyla karşılaştırıldığında hala düşük kalıyor.

Kaynak: AP Associated Press

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Çin'in Yeni Açıklanan COVID Aşısı Virüsle Mücadeleyi Yeniden Yazmamıza Neden Olabilir

Çarşamba günü Çin, CBS News'in "dünyada bir ilk" olarak adlandırdığı bir hareket olan Şanghay sakinlerine solunabilir bir COVID aşısı uygulamaya başladıklarını duyurdu. Ağızdan solunmak üzere tasarlanan buharlaştırılmış aşı, daha önce aşılanmış sakinlere ücretsiz bir destekleyici olarak verilmektedir.

AA13suiV.img?w=768&h=431&m=6

Associated Press'e göre, bir Çin devlet medya kuruluşu tarafından "yarı saydam, beyaz bir bardağın kısa ucunu ağızlarına yapıştıran" insanların bir videosu yayınlandı. Videonun başlığı, aşıyı almak için kişinin yavaşça nefes alması ve nefesini vermeden önce beş saniye boyunca nefesini tutması gerektiğini açıkladı ve tüm prosedürün 20 saniyelik bir sürede gerçekleştiğine dikkat çekti.

Videoda bir adamın "Bir bardak sütlü çay içmek gibiydi" dediği duyuldu, "İçine çektiğimde tadı biraz tatlıydı."

Teslimat yöntemi dikkate değer bir ayrımdır - ancak solunabilir aşı oyunu başka şekillerde de değiştirebilir.

Solunabilir Aşılar Oyunu Nasıl Değiştirebilir?

AA13skMe.img?w=768&h=431&m=6

Nature, iğne korkusu olan insanlar için harika bir seçenek olmasının yanı sıra, solunabilir aşıların COVID patojenlerinin vücuda girdiği belirli bölgeleri doğrudan hedefleyebileceğini de açıklıyor. Bu, kas içi aşılarda gördüğümüz sistematik yerine lokalize bir bağışıklık tepkisini tetikleyebilir. Hindistan'da bir immünolog olan Dr. Vineeta Bal, Associated Press'e, daha büyük sis damlacıklarının ağız ve boğaza bağlanabileceğini, daha küçük damlacıkların ise vücuda daha fazla girebileceğini açıkladı.

Nature, tek kullanımlık uygulama cihazlarında bulunan solunabilir aşıların, kas içi aşılara kıyasla minimum depolama gereksinimlerine sahip olduğunu ve bu nedenle onları çok daha erişilebilir hale getirdiğini söylüyor.

Çinli biyofarmasötik şirketi Cansino Biologics Inc tarafından geliştirilen oral aşı, Eylül ayında Çinli düzenleyiciler tarafından onaylandı ve CBS News'e göre Çin, Macaristan, Pakistan, Malezya, Arjantin ve Meksika'da klinik denemeleri çoktan tamamladı.

ABD'de oluşturulan ve Bharat Biotech'e lisanslanan benzer bir burun aşısı, Hintli düzenleyiciler tarafından onaylandı - ancak henüz kullanıma sunulmadı.

Kaynak: Health Digest

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

"Artık kimse COVID'den ölmüyor, ancak sıfır COVID politikası nedeniyle ölebiliriz." Çin'de tecritler nedeniyle protestolar genişliyor.

Perşembe günü kuzeybatı Çin'in Urumçi şehrinde en az 10 kişinin ölümüne neden olan bir yangın, birçok kişinin ülkenin sıfır COVID-19 politikasına yönelik öfkesini dile getirmesiyle çevrimiçi ve çevrimdışı yeni bir protesto turuna yol açtı.

AA14yT1i.img?w=768&h=384&m=6

Xinhua Haber Ajansı'na göre, çok katlı bir binada çıkan yangının söndürülmesi yaklaşık üç saat sürdü. İnternette dolaşan videolar, uzaktaki bir itfaiye aracından fışkıran suyun yangına ulaşmadığını gösterdi. Urumçi yetkilileri bir basın toplantısında, bölgeye park edilmiş özel arabaların yolu kapattığını ve itfaiyecilerin COVID engellerini kaldırmasının biraz zaman aldığını söyledi.

Sosyal medyada bazı kişiler, sahipleri aylardır karantinada olduğu için özel arabaların hareket ettirilemeyeceğini söyledi. Urumçi'nin birçok bölgesi 10 Ağustos'tan bu yana tecrit altında. Devlet medyası, yangının çıktığı yerleşim yerinin "düşük riskli" olduğunu ve sakinlerin apartman binalarını terk etmelerine izin verildiğini söylese de, birçok kişi şüphelerini internet üzerinden yayınladı.

Bu arada, Çin sosyal medyasında ve Twitter'da dolaşan birkaç video klip, protestocuların kalabalıklar halinde "tecriti kaldırın" diye bağırdığını gösterdi.

Urumçi yangın kontrol departmanının bir şubesi başkanı Li Wensheng, yerel saatle Cuma günü geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında, "Bazı sakinlerin kendilerini savunma ve kurtarma becerileri zayıf" dedi.

Weibo'da bir kullanıcı, "Yetkililerin şüphe etmesi gereken son şey, insanın kendini kurtarma yeteneğidir" diye yazdı. Başka bir kullanıcı, “bu kurbanların kendilerini kurtarma yetenekleri zayıf mı? Yardım istemeden önce binanın kapısının açılmasını istediler.”

Yangın, sakinleri sarsan sıfır COVID-19 politikasıyla ilgili trajediler zincirinin en sonuncusuydu. Eylül ayında, Güneybatı Çin'in Guizhou eyaletinde bir otobüs kazasında 27 kişi öldü ve 20 kişi yaralandı. Otobüs, önleyici karantina için COVID hastalarının yakın temaslarını taşıyordu.

Weibo ve WeChat'te birkaç kişi "Artık kimse COVID'den ölmüyor, ancak sıfır COVID politikası nedeniyle ölebiliriz" dedi.

"Guizhou otobüs kazasından Umruqi'deki bu yangına, tepenin altında kaybolan 27 kişiden gece yarısı hayatını kaybeden 10 kişiye kadar üzerinde düşünüp değiştirmemiz gereken bir şey yok mu?" "Taohuatan Libai" adlı bir yazar, WeChat'te geniş çapta dolaşan bir makale yazdı. Makale saatler içinde yasaklandı.

Kaynak: MarketWatch

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çinli Xi, 'sıfır COVID' nedeniyle halkın öfkesi tehdidiyle karşı karşıya

SHANGHAI (AP) - Çin'in ömür boyu potansiyel lideri olarak kendisine yeni yetkiler verdikten ancak bir ay sonra Xi Jinping, yakında devreye girecek olan "sıfır COVID" stratejisinin ateşlediği, on yıllardır görülmemiş türden bir halk öfkesi dalgasıyla karşı karşıya. dördüncü yıl.

AA14Cygd.img?w=768&h=512&m=6&x=378&y=288

AA14DKtY.img?w=768&h=512&m=6&x=185&y=154

Göstericiler hafta sonu Şangay ve Pekin gibi şehirlerde sokaklara dökülerek politikayı eleştirdi, polisle yüzleşti ve hatta Xi'yi istifaya çağırdı. Bazı üniversitelerdeki öğrenciler de protesto etti.

Pekin'in Tiananmen Meydanı merkezli 1989'da öğrencilerin önderliğindeki demokrasi yanlısı hareketin ordu tarafından ezilmesinden bu yana yaygın gösterilerin eşi benzeri görülmemiş.

Protestocuların çoğu, öfkelerini aileleri aylarca evlerine kapatabilecek kısıtlamalara odakladı ve ne bilimsel ne de etkili olmakla eleştirildi. Bazıları, sistemin ihtiyaçlarına cevap vermediğinden şikayet etti.

Xi'nin istifası ve Çin'i 73 yıldır yöneten Komünist Parti'nin sona ermesi için yapılan haykırışlar, hapisle cezalandırılabilen fitne olarak kabul edilebilir.

Buna yanıt olarak, Şangay polisi göstericileri uzaklaştırmak için biber gazı kullandı ve düzinelerce polis tarafından gözaltına alındı ve polis minibüsleri ve otobüsleriyle götürüldü. Çin'in geniş iç güvenlik aygıtı, baş belası olarak gördüğü kişileri tespit etmesi ve onları çok az kişinin izlediği bir zamanda yakalamasıyla da ünlüdür.

AA14DN4w.img?w=768&h=512&m=6

Daha fazla protesto olasılığı belirsiz. Hükümet sansürcüleri, internetteki videoları ve onları destekleyen mesajları temizledi. Analistler, bölünmeler ortaya çıkmadıkça Komünist Partinin muhalefeti kontrol altına alabilmesi gerektiğini söylüyor.

Çin'in katı önlemleri başlangıçta ölümleri en aza indirmek için kabul edilmişken, diğer ülkeler yıkıcı enfeksiyon dalgalarından muzdaripti, ancak bu fikir birliği son haftalarda yıpranmaya başladı.

İktidar partisi, anti-koronavirüs önlemlerinin "hedefli ve kesin" olması ve insanların yaşamlarında mümkün olan en az kesintiye neden olması gerektiğini söylese de, yerel yetkililer salgınlar meydana gelirse işlerini kaybetmek veya başka cezalar vermekle tehdit ediliyor. Karantinalar ve diğer kısıtlamalar uygulayarak yanıt verdiler. protestocular, merkezi hükümetin izin verdiğinin üzerinde olduğunu söylüyor.

AA14Dyre.img?w=768&h=512&m=6

Xi'nin seçilmemiş hükümeti, politikanın getirdiği zorluklarla pek ilgilenmiyor gibi görünüyor. Bu bahar, milyonlarca Şangay sakini, gıda kıtlığına, tıbbi bakıma erişimin kısıtlanmasına ve ekonomik sıkıntıya neden olan katı bir tecrit altına alındı. Bununla birlikte, Ekim ayında, şehrin Xi'ye sadık bir parti sekreteri, Komünist Partinin 2 numaralı pozisyonuna atandı.

Parti, Tibetliler ve Uygurlar gibi Müslüman gruplar da dahil olmak üzere azınlıklara uzun süredir gözetim ve seyahat kısıtlamaları uyguluyor.

Ancak bu hafta sonu yapılan protestolar, etnik Han çoğunluğundan eğitimli şehirli orta sınıfın birçok üyesini içeriyordu. İktidar partisi, daha iyi bir yaşam kalitesi karşılığında otokratik yönetimi kabul etmek için bu grubun Tiananmen sonrası yazılı olmayan bir anlaşmaya uymasına güveniyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden Hung Ho-fung, partinin ekonomi pahasına kontrolü zorlamasıyla eski düzenlemenin artık sona erdiğini söyledi.

AA14DsQP.img?w=768&h=512&m=6

"Parti ve halk yeni bir denge aramaya çalışıyor. Bu süreçte bir miktar istikrarsızlık olacak."

Hung, 1989 protestoları ölçeğinde bir şeye dönüşmenin, liderlik içinde değişim için kullanılabilecek net bölünmeler gerektireceğini söyledi.

Xi, Ekim ayındaki bir parti kongresinde bu tür tehditleri neredeyse tamamen ortadan kaldırdı. Geleneklerden koptu ve kendisine parti lideri olarak üçüncü bir beş yıllık dönem verdi ve yedi üyeli Politbüro Daimi Komitesini sadık kişilerle doldurdu. İki potansiyel rakip emekliliğe gönderildi.

AA14DFXA.img?w=768&h=512&m=6

Hung, "Parti lideri bölünmelerinin açık bir işareti olmadan ... Bu tür bir protestonun çok uzun sürmeyeceğini beklerdim," dedi.

Hung, Xi'nin geri adım atmasının "hayal edilemez" olduğunu ve partinin protestoları yönetme konusunda deneyimli olduğunu söyledi.

Çin şu anda, ilk olarak 2019'un sonlarında merkezi Wuhan şehrinde tespit edilen virüsün bulaşmasını durdurmaya çalışan tek büyük ülke.

Dünya Sağlık Örgütü'nün normalde destekleyici başkanı, "sıfır COVID"i sürdürülemez olarak nitelendirdi. Pekin, sözlerini sorumsuzca reddetti, ancak kısıtlamaların kamuoyu tarafından kabulü zayıfladı.

Bazı bölgelerde evlerinde karantinaya alınan kişiler, yiyecek ve ilaç sıkıntısı yaşadıklarını söylüyor. İktidar partisi, ebeveynlerinin anti-virüs kontrollerinin acil tıbbi yardım alma çabalarını engellediğini söylediği iki çocuğun ölümü üzerine öfkeyle karşı karşıya kaldı.

Protestolar, Perşembe günü kuzeybatıdaki Urumçi şehrinde bir apartmanda çıkan yangında en az 10 kişinin hayatını kaybetmesi ve bazı sakinlerin dört aydır evlerinde kilitli kalması sonrasında patlak verdi. Bu, itfaiyecilerin veya kaçmaya çalışan insanların kilitli kapılar veya diğer pandemik kısıtlamalar tarafından engellenip engellenmediği hakkında çevrimiçi olarak öfkeli soruların taşmasına neden oldu.

Yine de ateşli bir milliyetçi olan Xi, konuyu "sıfır COVID" politikasından çıkmanın itibarı ve otoritesi için bir kayıp olarak görülebileceği noktaya kadar politize etti.

Columbia Üniversitesi'nde Çinli bir siyaset uzmanı olan Andrew Nathan, "Sıfır COVID"in "'Çin modelinin' üstünlüğünü göstermesi gerekiyordu, ancak otoriter rejimler hata yaptığında bu hataların çok büyük olabileceği riskini gösterdi" dedi. Hükümetin 1989 protestolarına tepkisinin içeriden bir açıklaması olan The Tiananmen Papers'ın editörlüğünü yaptı.

Ama bence rejim kendini köşeye sıkıştırdı ve boyun eğme şansı yok. Çok fazla gücü var ve gerekirse bunu kullanacak" diyen Nathan, "1989'daki demokrasi yanlısı gösteriler karşısında iktidarı elinde tutabildiyse, şimdi de bunu tekrar yapabilir."

Kaynak: AP

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çin, 'sıfır covid' protestolarını bastırıyor, bazı pandemi önlemlerini gevşetiyor

Çin'in katı "sıfır covid" politikasına karşı Pazartesi akşamı birçok şehirde küçük protestolar düzenlendi, vatandaşlar polis baskısına ve misilleme tehditlerine karşı çıktı ve Pekin, yerel makamlar bazı uzaklaştırma önlemlerini gevşetmek için harekete geçse bile gösterileri "yabancı güçleri" suçladı.

AA14Gjpq.img?w=768&h=512&m=6

Doğuda Hangzhou'dan güneybatıda Kunming'e ve kuzeyde Pekin'e kadar, küçük insan grupları ellerinde boş kağıtlarla -devlet sansürünün bir simgesi- gösteriler yaparak, yakın zamanda protestoların düzenlendiği ilk büyük şehir olan Şangay'daki protestocularla dayanışma içindeydi. sıfır covid önlemi gerçekleşti.

Protestolar öncelikle sokağa çıkma yasaklarını dile getirmek ve geçen hafta uzak kuzeybatıdaki Sincan eyaletinde çıkan bir yangında ölen insanları anmak için araçlardı. Pek çok Çinli, sıfır covid politikasının ilk müdahale ekiplerini yavaşlatarak trajediyi daha da kötüleştirdiğine inanıyor, bu iddia yetkililer tarafından reddediliyor. Bazıları iktidardaki Komünist Parti ve Devlet Başkanı Xi Jinping'in devrilmesi çağrısında bulunarak, siyasi baskıyla ilgili hayal kırıklıkları da sızdı.

Pazartesi akşamı gösteriler nispeten küçüktü ve belki de düzinelerce protestocuyu içeriyordu. Yerel yönetimin görevini kötüye kullandığı iddiasına karşı mitingler de Çin'de alışılmadık bir durum değil - ancak merkezi yetkililere karşı ülke çapında uzun süreli protestolar son derece olağandışı. Bu anların videoları, sansürcülerin erişimi kesmek için çaba sarf etmesine rağmen internette geniş çapta dolaştı.

Hafta sonu gösteriler başladığında hazırlıksız yakalanmış gibi görünen yerel güvenlik görevlileri, Pazartesi günkü protestoları bastırmaya çalışırken daha proaktif göründüler. Alibaba da dahil olmak üzere teknoloji devlerine ev sahipliği yapan Hangzhou'da polis, gözlüklü bir genci köşeye sıkıştırıp ondan yas sembolü olan bir buket krizantem almaya çalışırken geniş çapta dolaşan bir videoda gösterildi.

"Batı Gölü'ne biraz çiçek getiremez miyim?" diye sordu adam, bazılarının katı anti-virüs önlemlerinin kaldırılmasını talep etmek için toplandığı popüler bir destinasyondan söz ederek memurlara sordu. Güvenlik güçleri adamı zorla götürmeye çalıştı ancak görenler tarafından durduruldu. Adam sonunda serbest bırakıldı.

Başka bir klip, bir kadının Hangzhou'daki lüks bir alışveriş merkezinin önünde polis tarafından zorla götürüldüğünü gösteriyor. Yardım için çığlık atarken, belki de düzinelerce kişilik bir kalabalık toplandı ve bazıları "onu serbest bırakın" diye bağırdı. Yetkililer, sosyal mesafe protokollerini gerekçe göstererek kalabalığa dağılma emri verdi.

Çin'deki covid protestoları hakkında bilmeniz gerekenler
Washington Post, iki klibin gerçekliğini bağımsız olarak hemen doğrulayamadı. Ancak hükümetin misilleme korkusuyla yalnızca soyadının kullanılması şartıyla konuşan bir sakin olan Niu'ya göre, West Lake yakınlarındaki bir metro istasyonu Pazartesi akşamı kapatıldı.

Polisin ayrıca göl çevresinde devriye gezdiğini ve bölgedeki insanlara kimlik kontrolü yaptığını söyledi. Gölün çevresine çok sayıda polis aracı park etti” dedi. “Götürülen insanlar için endişeleniyorum; akıllarından geçenleri söyleme cesaretini gösterdiler ve yanlış bir şey yapmadılar.”

Çin'in sonunda uzun tecritler, düzenli toplu testler ve koronavirüs hastalarının yakın temaslarını merkezi karantina tesislerine yerleştirmeyi içeren sıfır covid politikasını gevşetebileceğine dair olası bir işaret olarak, bazı yerel yönetimler bu hafta kısıtlamaları gevşetmeye başladı.

Ölümcül yangının meydana geldiği Sincan'ın başkenti Urumçi'de toplu taşıma Pazartesi günü kısmen yeniden başlarken, teslimat hizmetleri Salı günü yeniden başladı. Guangzhou'nun ekonomik merkezinde son zamanlarda bir dizi covid enfeksiyonunun görüldüğü bir bölge Pazartesi günü yaptığı duyuruda, yaşlıları, öğrencileri ve evden çalışan kişileri, halka açık yerlere girmeleri gerekmedikçe toplu testlerden muaf tutacağını duyurdu.

Pekin'de yetkililer, konut binalarını bir seferde 24 saatten fazla kilitlememe sözü verdi. Ve Chengdu'nun güneybatı metropolü, kitlesel merkezi karantinanın sona ermek üzere olabileceğinin bir işareti olarak, 10.000'den fazla insanı barındırması amaçlanan devasa bir tesisin inşaatını iptal etti.

AA14FX88.img?w=768&h=512&m=6

Pekin'in koronavirüsle mücadele politikaları, ülkenin ölüm oranını uluslararası standartlara göre düşük tuttu, ancak tıp uzmanları, omikron varyantının daha bulaşıcı versiyonlarının yayılmasıyla birlikte bu tür önlemlerin sürdürülebilirliğini giderek daha fazla sorguluyor. Salı günü Çin, geçtiğimiz gün 38.500'den fazla enfeksiyon kaydettiğini söyledi - seviyelerine göre son derece yüksek bir sayı.

Çin, geçen ay koronavirüse karşı önlemlerin günlük yaşam üzerindeki yükünü azaltacağını söyledi, ancak merkezi yetkililer bir yol haritası sunmadı ve yerel yetkililerin hala vakaların yaygın şekilde yayılmasını hızlı bir şekilde engellemesi bekleniyor.

Pekin'in kısıtlamaları anlamlı bir şekilde kaldırma yeteneği, yaşlılar arasındaki düşük aşılama oranları ve sınırlı acil bakım kapasitesi nedeniyle engelleniyor. 80 yaşından büyük Çin vatandaşlarının sadece üçte ikisi iki doz aşı oldu ve bu yaş grubunun sadece yüzde 40'ı takviye aşı oldu.

Mark Williams, "Liderliğin ... protestolara yanıt olarak sıfır covid'i bitirme olasılığı, hem oluşturacağı emsal nedeniyle hem de virüsü kontrol altına alma çabalarının şimdi durdurulması sağlık sisteminin hızla bunalmasına yol açacağı için küçük," diye yazdı Mark Williams , bir danışmanlık şirketi olan Capital Economics'te Asya baş ekonomisti, Pazartesi günü bir araştırma notunda.

Karantina kurallarını değiştirmek gibi küçük tavizlerin mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.

Ulusal Sağlık Komisyonu sözcüsü Mi Feng Salı günü yaptığı açıklamada, "İnsanların çıkarlarını olabildiğince korumak ve [sıfır covid'in] Çin'in ekonomik ve sosyal kalkınması üzerindeki etkisini azaltmak için her zaman çalışıyor ve ayarlamalar yapıyoruz" dedi. Bilgilendirme.

Twitter, protesto haberlerini gizleyen Çin spam'iyle boğuşuyor
Potansiyel uzlaşmanın son küçük işaretleri, büyük ölçekli sansür ve daha sert bir baskının yolda olduğu korkusuyla aynı zamana denk geldi. Hafta sonu protestolar hakkında internette biraz sohbet edilmişti, ancak sansürcüler hafta başladığında hesapları yasaklamada ve büyük sosyal medya platformlarındaki gönderileri, video klipleri ve hashtagleri temizlemede daha hızlı davrandılar. Öğrencilerin konuşma kısıtlamalarını protesto etmek için boş kağıtları kaldırmasının ardından "boş kağıt" ifadesi sansürlendi.

Pekin, “bir protesto hareketinin Çin sokaklarını uzun süre işgal etmesine izin vermeyecek. Ekonomist Williams, protestolar devam ederse, büyük olasılıkla bir baskı uygulayacaklarını yazdı.

Pazartesi günü, Şangay yetkilileri barikatlar kurdu ve protestoların meydana geldiği şehir merkezindeki kavşakları korumak için polis görevlendirdi. Pekin'de buz gibi bir Pazartesi akşamı, hafta sonu gösterilerin yapıldığı iki yerin yakınında yoğun bir polis varlığı vardı.

Milliyetçi yorumcular, kanıt sunmadan protestocuları düşman yabancı güçlerle işbirliği yapmakla suçladılar.

Popüler milliyetçi yorumcu Ming Jinwei Pazartesi günü olası bir renkli devrim konusunda uyarıda bulunan bir gönderide, "Çin'de ne zaman bazı trajediler olsa, [Batı] alevleri körüklemek ve Çinlileri isyan çıkarmaya kışkırtmak için sonuna kadar gidecek." Terim, Moskova ve Pekin'deki pek çok yetkilinin Batı tarafından yönetildiğine inandığı Ukrayna'daki Turuncu Devrim gibi kitlesel rejim karşıtı protestoları ifade ediyor.

"Çin toplumundaki sorunları bir büyüteçle inceliyorlar ve her yangını, her trafik kazasını Çin'in siyasi sistemine bir saldırı haline getiriyorlar" dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian Pazartesi günü verdiği bir brifingde Çin'de yaşayanların güvenliği konusunda endişelenmeye gerek olmadığını söylemesine rağmen, Çinli yetkililer gösterileri doğrudan kabul etmedi. Son günlerde Pekin'de eleştirilerini artıran sürgündeki insan hakları aktivistlerini de "artan amaçlara" sahip olmakla suçladı.

Çin'in yaygın protestoların ardından sıfır covid politikasına son vermeyi düşünüp düşünmeyeceği sorulduğunda Zhao, Pekin'in mevcut politikaya uygun olarak ve Komünist Parti liderliği altında "optimize edilmiş" önlemlerle salgınla mücadeleye devam edeceğini söyledi.

Kaynak: WP

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çin üniversiteleri protestoları bastırmak için kampüsleri kapattı ve öğrencileri evlerine gönderdi

AA14GjTp.img?w=768&h=511&m=6

Çin, sıfır Kovid politikasına karşı şiddetli protestolara katılmalarını engellemek için üniversite öğrencilerini evlerine gönderiyor ve kampüsleri kapatıyor.

Xi Jinping yönetiminin koronavirüs kısıtlamalarına karşı halkın en büyük öfke gösterisini kutlamak için on binlerce insan sokaklara dökülüyor.

Bu üniversiteler arasında Bay Xi'nin mezun olduğu okul, Tsinghua Üniversitesi ve Pekin'deki öğrencileri Covid-19'dan koruduklarını belirten diğer okullar yer alıyor.

Pek çok kişi Çin genelinde uygulanan sinir bozucu Covid kilitlenmelerini kınadığından, üniversite alanları ve kampüsler, geçen hafta boyunca en az sekiz şehirde Çin yönetimine karşı protestoların düzenlendiği birkaç nokta arasındaydı.

Bazı üniversiteler de öğrencileri tren istasyonlarına götürmek için otobüsler ayarladı ve kalan derslerin ve final sınavlarının çevrimiçi olarak yapılacağını duyurdu.

Üniversitelerin kapılarını tekrar ne zaman açacağından bahsetmediler.

Pekin yabancı üniversitesi, "istekli öğrencilerin memleketlerine dönmesini sağlayacağını" söyledi. Tüm öğretim üyeleri ve öğrencilerin virüs testinin negatif çıktığı iddia edildi.

Çin, Xi Jinping rejimine karşı gösteriye katılanları kontrol etmek için protestolara yönelik baskısını da artırdı.

Reuters'in bildirdiğine göre, kolej yetkilileri bir öğrenciyle temasa geçerek olayların gerçekleştiği yerde hazır olup olmadıklarını ve yazılı bir hesap paylaşıp paylaşmadıklarını sordu.

Benzer bir örnekte, Chengdu'daki bir protestoya katılan bir kişi, Sichuan eyaletindeki çeşitli kolejlerden öğrencilere öğretmenleri tarafından gösterinin ana organizatörünün ayrıntılarının sorulduğunu söyledi.

Çin'de protestolarla geçen dramatik bir hafta sonundan sonra, yetkililer Salı günü daha fazla miting olasılığını bastırarak tam güçle polis memurlarını görevlendirdi.

Salı günü Pekin, Şangay veya diğer büyük şehirlerde herhangi bir protesto bildirilmedi.

Polis memurlarının Şangay ve Pekin'de devriye gezdiği, bazı grupların gösteri ve toplanma önerdiği ancak Pazartesi gecesi orada bulunan polis yetkililerinin protestoların gerçekleşmesini engellediği bildirildi.

Atmosferi "gerçekten korkutucu" olarak nitelendiren 22 yaşındaki sakini Philip, Pekin sokaklarında çok sayıda polis memurunun toplandığını söyledi.

Bu, Çin anakarasından yaklaşık 50 öğrencinin, ülkede sıfır Kovid'e meydan okuyan protestoculara destek gösterisi için Hong Kong Çin Üniversitesi'nde protesto gösterisi yapmasının ardından geldi. "PCR testi yok, özgürlük!" ve "Diktatörlüğe karşı çık, köle olma!" protestolardan da haberdar edildi.

Ülkenin sağlık kurumu, Çin'in Covid enfeksiyonlarında ilk düşüşünü Salı günü 3.624'ü semptomatik ve 35.021'i asemptomatik olmak üzere toplam 38.645 yeni vaka ile kaydetti.

Bu, bir gün önce kaydedilen 40.347 yeni enfeksiyondan düştü.

Çin, bazı bölgelerde dört aydan fazla bir süredir evlere kapatılan ve gıda ve ilaca erişimi reddedilen vatandaşlar tarafından yavaş yavaş reddedilen salgına karşı sert bir sıfır Kovid politikası uygulayan tek büyük ekonomi.

Bu politika, her bir enfeksiyonu izole etmek için milyonları evlerine hapsederken, Çin'in sayılarını ABD, Hindistan, Brezilya ve diğer ülkelerden daha az tutmasına yardımcı oldu.

Ayrıca, devam eden kilitlenmeler nedeniyle gerileyen Çin ekonomisini de hırpaladı. Analistlerin Çin ekonomisinin endüstriler ve sektörler üzerindeki Covid ile ilgili kısıtlamaları kaldıramayacağını belirtmesiyle bu yıl Çin'in 41 büyük sanayi sektörünün 22'sinde karlar azaldı.

Yetkililer, halkın öfkesini yatıştırmak amacıyla Pazartesi günü bazı virüse karşı kısıtlamaları azalttı, ancak iktidar partisi "sıfır Kovid" stratejisini onayladı.

Kaynak: The Independent

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çin'in kitlesel protestoları sansür sistemlerini zorluyor

Çin'in rezil internet polisi, bıkmış sakinler hükümetin acımasız COVID kilitleme kurallarını protesto ederken, gizli ulustaki huzursuzluğun maskesini düşüren devasa video hacmine ayak uyduramıyor.

New York Times'ın Çarşamba günü bildirdiğine göre, korkulan sansür rejimi hararetli gösterilerin görüntülerini yeterince hızlı kaldıramıyor - kurnaz protestocular da sistemlerinden kaçmak için hileler kullanıyor.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde internet özgürlüğü üzerine bir araştırmacı olan Xiao Qiang, yayına "Bu, büyük sessizliğin kesin bir ihlalidir" dedi.

Polisle çatışan veya meydan okurcasına siyah kağıtları tutan göstericilerin videoları günlerdir sosyal medyada dolaşıyor - otoriter Çin'de alışılmadık ve cesur bir direniş gösterisi.

Salı günü Twitter'da yayınlanan görüntüler, Guangzhou'da düzinelerce çevik kuvvet polisinin, protestocular üzerlerine nesneler fırlatırken yıkılmış tecrit bariyerlerine doğru ilerlediğini gösteriyor.

Diğer videolar, polisin şehrin Haizhu semtinde göz yaşartıcı gaz kullandığını gösteriyor.

AA14KTHp.img?w=768&h=512&m=6

Koruyucu giysili güvenlik personeli, Çin'in orta kesimlerindeki Henan eyaletindeki Zhengzhou'da bir protestocuyu gözaltına aldı. 


Komünist Parti'nin üst düzey kolluk kuvvetleri Salı günü yaptığı açıklamada, Çin'in "düşman güçlerin sızma ve sabotaj faaliyetlerine" karşı sert önlemler alacağına söz verdi.

Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu da "toplumsal düzeni bozan yasa dışı ve suç teşkil eden eylemlere" müsamaha göstermeyeceğini söyledi.

Ancak protesto videoları ortalıkta dolaşmaya devam ediyor.

Qiang'a göre, Çin'in vatandaşlarını çevrim içi ortamda sansürlemek için otomasyona bel bağlaması, sosyal medya direnişini kısmayı kısmen zorlaştırdı - çünkü olaylar birden fazla açıdan filme alındı ve birden fazla viral olma şansı vardı.

Qiang, "Öfke sokağa döküldüğünde sansür yapmak çok daha zor hale geliyor" dedi.

Eski bir Çinli sansürcü, New York Times'a, Pekin'in internette yayılan video selini durdurmak istiyorsa çok daha fazla gözetmen tutması ve daha sofistike gözetim algoritmaları geliştirmesi gerekeceğini söyledi.

Protestocular ayrıca, eyalet sansürcülerini alt etmek için kurnazca ve görünüşe göre başarılı bir girişimle filtreler ekleyerek veya diğer cihazlarda oynatılan videoların videolarını çekerek geçici çözümler keşfettiler.

AA14L0Yf.img?w=574&h=1024&m=6

İnsanlar, Apple tedarikçisi Foxconn'un Zhengzhou'daki fabrikasının yakınındaki bir protesto sırasında güvenlik güçlerine nesneler fırlatıyor.

Giderek artan sayıda protestocu, Çin'in internetine girmesi yasak olan Instagram ve Twitter gibi hizmetlere erişmelerini sağlayan sanal özel ağları ve benzer yazılımları da kullanmaya başlıyor.

Hafta sonu çıkan haberlere göre Çin polisi cep telefonlarına el koyuyor, protestolara ait fotoğraf veya videoları arıyor ve bunları VPN yazılımlarıyla birlikte siliyor.

Meydan okuma günleri, geçen hafta uzak batıdaki Urumçi şehrinde ölümcül bir yangınla alevlendi ve burada kurtarma çabalarının ülkenin katı COVID tecrit kısıtlamaları tarafından engellendiği bildirildi.

Şehir 100 gündür COVID kilitlenmesi altındaydı.

AA14L0Yx.img?w=768&h=432&m=6

Protestocuların polisle çatıştığını gösteren videolar, sansürcülerin onları Çin'den kaldırma girişimlerine rağmen ortalıkta dolaşıyor.

Pazar günü protestolar başkent Pekin'in yanı sıra Nanjing, Şangay ve Guangzhou gibi büyük şehirlere ulaştı.

Sözde Çin lideri Xi Jinping'in pandeminin yayılmasını durdurmak için sözde sıfır-COVID yoğun tecrit politikasıyla ilgili protestolar, Xi'nin iktidarı ele geçirmesi için bir referandum haline geldi.

Lider kısa süre önce Çin'in Komünist Parti geleneğinden koptu ve kendisini üçüncü bir dönem için ülkenin dümeninde atadı.

Hükümet protestocuların taleplerini henüz kabul etmemiş olsa da, Guangzhou ve Chongqing şehirleri Çarşamba günü belirli COVID karantina kurallarının gevşetildiğini duyurdu.

AA14KJXB.img?w=768&h=512&m=6

Çin'in katı tecrit politikalarına yanıt olarak ülke çapında şiddetli protestolar gerçekleşti.

Duyuru, Pekin'deki sağlık yetkililerinin Pazartesi günü yaşlı Çinlileri COVID 19 aşısı olmaya teşvik etmek için bir girişim duyurmasının ardından geldi - bazı kişiler bunu, değişen tecrit politikalarının habercisi olarak gördü.

80 yaşın üzerindeki Çinlilerin yalnızca üçte ikisi en az bir doz aşı aldı ve yarısından azı güçlendi.

Buna karşılık, CDC'ye göre, 65 yaş ve üzerindeki Amerikalıların %93'ü tamamen aşılanmıştır.

Kaynak: New York Post

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Hızla Yayılan Yeni COVID-19 Alt Varyantı XBB, Omicron'un "Yeni Sınıfının" Bir Parçasıdır

Son birkaç aydır Omicron alt varyantları BA.4 ve BA.5, ABD'deki COVID-19 vakalarına hakim oldu, ancak şimdi, bir sınıf yeni COVID alt varyantı yükselişte ve özellikle biri çok dikkat çekiyor. Buna XBB veya Gryphon denir ve oradaki diğer her şeyi geride bırakma şansı vardır.

Bir bulaşıcı hastalık uzmanı ve profesör olan William Schaffner, XBB'nin hızlı yayıldığı ve insanların daha önce bir COVID-19 enfeksiyonu geçirerek veya aşı yaptırarak oluşturduğu bağışıklıktan kaçabildiği için çok fazla vızıltı aldığını söylüyor. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde. Yine de Dr. Schaffner, "Daha yolun başındayız ve öğrenecek çok şeyimiz var" diyor.

AA134484.img?w=768&h=384&m=6

İşte XBB hakkında şu ana kadar bildiklerimiz ve doktorların neden onu yakından takip ettiği.

XBB COVID varyantı nedir?

New York'taki Buffalo Üniversitesi'nde profesör ve bulaşıcı hastalık şefi olan M.D. Thomas Russo, XBB'nin şu anda hızla yayılan Omicron varyantlarının "yeni sınıfından" biri olduğunu söylüyor. Buna BQ.1.1, BQ.1, BQ.1.3, BA.2.3.20 ve XBB dahildir, diyor.

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nde kıdemli bilim insanı olan M.D. Amesh A. Adalja, “XBB, Omicron'un BA.2 formunun iki türünün hibrit bir versiyonudur” diye açıklıyor. Şu anda "Singapur'da verimli bir şekilde yayılıyor" diye ekliyor.

Varyant ilk olarak Ağustos 2022'de Hindistan'da tespit edildi ve Singapur Sağlık Bakanlığı'na göre o zamandan beri Avustralya, Bangladeş, Danimarka, Hindistan, Japonya ve ABD dahil 17'den fazla ülkede tespit edildi.

Çin'deki araştırmacıların baskı öncesi bir araştırmasına göre, XBB'nin bu yeni ortaya çıkan COVID varyantlarının antikor korumalarından en iyi şekilde kaçma yeteneğine sahip olduğu düşünülüyor. Bu çalışma, Omicron'un yeni suşlarının ve özellikle XBB'nin "test edilen antikordan en fazla kaçan suş olduğunu, BA.5'i çok aştığını ve SARS-CoV-1 seviyesine yaklaştığını" söyledi. (Aşina değilseniz SARS-CoV-1, ciddi hastalığa neden olabilen bir solunum virüsü olan SARS'a neden olan koronavirüs türüdür.)

Yani, aşının ve daha önce COVID-19 geçirmiş olmanın, XBB'ye karşı önceki COVID-19 suşlarında olduğu gibi aynı düzeyde koruma sağladığı düşünülmemektedir. Baskı öncesi çalışma, Evusheld ve bebtelovimab gibi antikor ilaçlarının da XBB'ye karşı çok etkili olmayabileceğini söylüyor.

Dr. Russo, "Bu değişkenler korumadan kaçmak için gelişiyor" diyor. Dr. Russo, iki değerli güçlendiricinin XBB ile "şiddetli hastalığa karşı koruyucu olması muhtemeldir", ancak "enfeksiyonu önlemede yetersiz" olacağını söylüyor.

Yine de panik yapmayın. Adalja, "Aşı korumasından kaçınma söz konusu olduğunda, aşı korumasının ya hep ya hiç olmadığını anlamak önemlidir" diyor. "Bağışıklıktan kaçan varyantlarla bile, en önemli olana, yani ciddi hastalığa karşı aşı koruması bozulmadan kalır."

XBB varyantı belirtileri

Şimdiye kadar, XBB semptomları genel olarak COVID-19 ile olanlara benzer görünüyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bunlar şunları içerebilir:

· Ateş veya titreme

· Öksürük

· Nefes darlığı veya nefes almada zorluk

· Tükenmişlik

· Kas veya vücut ağrıları

· Baş ağrısı

· Yeni tat veya koku kaybı

· Boğaz ağrısı

· Tıkanıklık veya burun akıntısı

· Mide bulantısı ya da kusma

· ishal

XBB alt değişkeni ne kadar bulaşıcıdır?

Diğer Omicron türleri gibi, XBB'nin de çok bulaşıcı olduğu düşünülmektedir. Singapur Sağlık Bakanlığı, varyantın ülkedeki COVID-19 vakalarının bir önceki hafta %22'den %54'ünü oluşturduğunu belirtiyor.

Singapur Sağlık Bakanlığı, XBB'nin "en azından şu anda dolaşan varyantlar kadar bulaşıcı" olduğunu söylüyor, ancak "XBB'nin daha ciddi hastalıklara neden olduğuna dair bir kanıt olmadığını" da ekliyor.

XBB alt değişkeni ne zaman zirve yapacak?

Şu anda XBB hakkında pek çok bilinmeyen var. ABD'de tespit edilmiş olsa da, CDC verilerine göre BA.5 ve BA.4.6 bu ülkede baskın değişkenler olmaya devam ediyor.

Dr. Adalja, diğer varyantların da aynı anda yayılmaya başladığını söylüyor ve ABD'de BA.4.6 ve BA.5'in yerini hangisinin alacağı belli değil. "ABD'de bir dereceye kadar yayılması muhtemel, ancak bunun - veya BQ.1.1 gibi başka bir ilgili varyantın - baskın hale gelip gelmeyeceği belli değil" diyor.

Dr. Schaffner, XBB ve diğer varyantların yükselişte olduğu konusunda "bazı endişeler" olduğunu söylüyor. "Önümüzdeki birkaç hafta içinde neler olacağını izlemek önemli," diyor.

Bu makale, baskı tarihi itibariyle doğrudur. Bununla birlikte, COVID-19 salgını hızla geliştikçe ve bilim camiasının yeni koronavirüs hakkındaki anlayışı geliştikçe, son güncellemeden bu yana bazı bilgiler değişmiş olabilir. Tüm hikayelerimizi güncel tutmayı amaçlıyoruz, ancak en son haberlerden haberdar olmak için lütfen CDC, WHO ve yerel halk sağlığı departmanınız tarafından sağlanan çevrimiçi kaynakları ziyaret edin. Profesyonel tıbbi tavsiye için daima doktorunuzla konuşun.

Kaynak: Prevention

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.