Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni 'corona' virüsünün belirtileri neler, virüsten nasıl korunulur?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Amerikan senatosu, hane halkı ve işletmeleri rahatlamak ve Koronavirüs pandemisinin ekonomik etkisini azaltmak için 2 trilyon dolarlık bir paketi kabul etti. 

Amerikan senatosu oybirliğiyle, Çarşamba gecesi Koronavirüs pandemisinin ABD'ye verdiği finansal travmayı sınırlamayı amaçlayan 2 trilyon dolarlık acil yardım tasarısını kabul etti. Milletvekilleri, tarihin en büyük ekonomik kurtarma paketini geçirmek için olağandışı bir hız ve işbirliği ile hareket ettiler.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

ABD'de Koronavirüs son durum: Dün yani Çarşamba günü bildirilen en ölümcül gün oldu...

Amerika Birleşik Devletleri'nde Çarşamba günü Covid-19'dan 200'den fazla ölüm bildirildi - tek bir günde kaydedilen ölümler için en yüksek rakama ulaşıldı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

İspanya'nın Koronavirüsten Ölenlerin sayısı 4.000'i Aştı

MADRID (Reuters) - İspanya Çarşamba günü 655 ölüm kaydetti.

Toplam Koronavirüs vakası sayısı Çarşamba günü 47.610'dan 56.188'e yükseldi. Bakanlık, virüsten bildirilen ölümlerin Çarşamba günü 3.434'ten 4.089'a yükseldiğini söyledi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Eski Barack Obama sosyal uzaklaşma politikalarının kullanılması için konuşmalar yapıyor

Eski ABD başkanı Obama Çarşamba günü, bazı milletvekillerinin ve halk figürlerinin bu tür önlemleri halk sağlığı görevlilerinin önerdiklerinden daha önce sona erdirmeye yönelik bir itici güçle sosyal uzaklaştırma protokollerinin devam etmesini istedi.

BB10fytu.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Obama Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Tıp kahramanlarımızın NYC'de karşılaştığı yükler bunlar." Eski başkan, tweet'inde, coronavirus pandemisinin New York'un hastanelerine, aşırı yoğun bakım üniteleri, kişisel koruyucu ekipman eksikliği ve koronavirüs hastalarını ele alma konusundaki belirsiz protokoller de dahil olduğu yükleri açıklayan bir New Yorker makalesini bağladı.

"Bu sadece ülke çapında daha da zorlaşacak. En azından kapsamlı testler yapılıncaya kadar sosyal mesafeli politikaları sürdürmenin bir başka nedeni. Sadece onların iyiliği için değil."

Tweet, Başkan Trump'ın gittikçe artan bir şekilde işletmeleri çağırması ve ekonominin daha sonra değil, daha sonra yeniden açılması çağrısında bulunarak, halka açık toplantıların Paskalya Pazarına kadar devam edebileceğini düşündürüyor. Ancak, Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci Salı günü bu tarihin "esnek" olması gerektiğini söyledi.

Trump Salı günü yaptığı açıklamada, "Bir ülkeyi kapatarak, kelimenin tam anlamıyla en müreffeh olmaktan çıktığı bu şekilde yok edebilirsiniz." Dedi.

Bununla birlikte, diğer kamu görevlileri, kendi kendine karantinaya alan Rep. Adriano Espaillat (D-N.Y.) İle her zamanki gibi iş hayatına hızlı bir şekilde geri dönme fikrini Çarşamba günü CNN'ye kilitlenmenin ülke çapında olması gerektiğini söyledi.

CNN'de konuşan Espaillat, "Ülkenin bir kilitlenme içinde olması gerektiğini düşünüyorum." Dedi. Diyerek şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı'nın bahsettiği bu Paskalya Pazar senaryosuna uymak yerine, tamamen kilitli olmalıyız."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Dünyada En Çok Koronavirüs Vaka Sayısını ABD Ele Aldı...

Bilim adamları perşembe günü itibarıyla ABD'nin Koronavirüs pandemisinin en sert vurulan ülkesi olduğunu açıkladılar.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, New York Times tarafından toplanan verilere göre, 1000'den fazla ölüm de dahil olmak üzere en az 81.321 kişinin Koronavirüs ile enfekte olduğu açıklandı.

330 milyon nüfusu ile Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi, yani virüsün neden olduğu hastalık olan Covid-19'u potansiyel olarak alabilen geniş bir insan havuzu sağlıyor.

Ve bu, devletlerin kendi politikalarını belirledikleri ve Başkan Trump'ın tehlikenin ölçeği ve onunla nasıl mücadele edileceği hakkında karışık mesajlar göndererek, ciddi bir halk sağlığı tehdidine tutarlı, birleşik bir yanıt olmamasını sağlayan yayılmış, kakofonik bir demokrasidir.

Her ne kadar Amerikan tıbbi sistemi eşsiz olsa da ve halk sağlığı sistemi dünyanın en iyilerinden biri olarak ün yapsa da, bir dizi yanlış adım ve kaybedilen fırsatlar ülkenin bu durumunu sıkıntıya soktu.

Bunlar arasında: Çin'i yutmasına rağmen salgını ciddiye almama, ülkeyi krizin boyutuna kör bırakan virüs için geniş kapsamlı test sağlamak için derinden kusurlu bir çaba ve korumak için korkunç maskeler ve koruyucu ekipman sıkıntısı doktorlar ve hemşireler ön hatlarda, yanı sıra ventilatörler kritik hasta hayatta tutmak için.

2003'teki SARS salgını ve o zamandan beri birçok kuş gribi korkusuyla boğuşan Çin liderleri, Wuhan şehrinde başlayan salgına, yerel yetkililerin salgın haberlerini bastırarak erken bir tepki verdiler.

Ancak Çin’in otokratik hükümeti gecikmeli başladıktan sonra şiddetli bir şekilde hareket etti. Singapur, Tayvan, Güney Kore ve Japonya hızla en kötüye hazırlanmaya başladı.

ABD bunun yerine her zamanki gibi iş dünyasıyla meşgul kaldı. Suçlama. Harvey Weinstein. Brexit ve Oscarlar.

Sadece birkaç virolog, ne olduğu tehdidini tanıdı. Virüs influenza değildi, ancak İspanyol gribi belirtileri vardı: nispeten düşük ölümcüllük, ama acımasızca bulaşıcı.

Çin'den sızan cep telefonu videoları Wuhan'da yayıldıkça neler olduğunu gösterdi: hastane katlarındaki ölü bedenler, hayal kırıklığı içinde ağlayan doktorlar, suçluların dışındaki katılımsız tabutlar.

Kameraların kaçırdığı şey - kısmen Pekin Batılı gazetecilerin vize atarak ve karantinaları uygulayarak hayatlarını zorlaştırdığı için - Çin’in halk sağlığı sistemi virüsü, duruma göre, kümelenerek, şehirden şehirlere kadar yavaş, amansız bir şekilde avlamaktı.

Şimdilik, en azından Çin, coronavirüsü acımasız önlemlerle içeriyor. Ancak patojen, İran, İtalya, Fransa'da yıkıcı salgınlarla Dünyadaki çoğu ülkenin Büyük Turuna başladı. Secde kurbanları, bitkin hemşireler ve tabut satırları daha fazla video ortaya çıktı.

Hazır olması gereken ABD değildi.

Bu salgın için savaşmaya hazır Pentagon yoktu, savaş zamanı yasa tasarısı yoktu. Sonunda bir Beyaz Saray Coronavirus Görev Gücü vardı, ancak tıp uzmanları değil politikacılar tarafından yönetildi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri dünyanın en büyük hastalık dedektiflik kurumlarından biridir ve doktorları Ebola, Zika ve diğer birçok sağlık tehdidine karşı çatışmalara kudretle katkıda bulunmuştur.

Ancak ajans sessizliğe geri çekildi, müdürü Dr.Robert Redfield, neredeyse görünmezdi - temel teşhis testleri üretememede bir fiyaskoyla boğuldu.

Şimdi en az 160 milyon Amerikalının Kaliforniya'dan New York'a kadar eyaletlerinde kalmaları emredildi. Okullar genellikle barlar, restoranlar ve diğer birçok işletme ile birlikte kapalıdır. Hastaneler, temel koruyucu donanım ve ekipmanların azalmasıyla bile New York'ta yükselen hastalarla başa çıkıyor.

Diğer hastaneler, diğer topluluklar neler olabileceğinden korkuyor.

Pandemi bittiğinde dünya farklı bir yer olacak. Hindistan, en çok ölümün yaşandığı ülke olarak ABD'yi geçebilir. ABD gibi o da derin iç bölünmeleri olan devasa bir demokrasidir. Ancak nüfusu 1,3 milyar çok daha büyük ve insanları megakentlere daha da kalabalık.

Çin ekonomisi yeniden başlarken hala yeni bir bulaşma turuna girebilir ve her şeyi tekrar yapmaya zorlanabilir.

Bu arada, milyonlarca Amerikalı iç mekanda dolaşırken virüs sokaklarda gevşekken, dışarı çıkıp işe geri dönmek ne zaman güvenli olacak?

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde önleyici tıp uzmanı Dr. William Schaffner “Virüs bize söyleyecek,” dedi.

Ülke çapında bir günlük testin temel çizgisi oluşturulduğunda, pozitif testlerin yüzdesindeki bir düşüş, virüsün şu an için mümkün olduğu kadar çok ev sahibi bulduğunu ve geri çekilmeye başladığını gösterecektir.

Hastane başvuruları belirgin bir zirveye ulaşıp platoya başladığında, “iyimser hissedebiliriz” dedi Dr. Schaffner. “Ve düşmeye başladıklarında gülümsemeye başlayabiliriz.”

O an bu yaz gelebilir. Fakat ilk Amerikalılar dikkatli bir şekilde dışarı çıkmaya başlar başlamaz, ikinci dalga için plan yapmaya başlamamız gerekecek.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Koronavirüs: ABD'de vaka sayısı Çin'i geçti, Türkiye'de can kaybı 75'e çıktı

Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre vaka sayısının 85 bini aştığı ABD, Koronavirüs salgınının yeni merkez üssü oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün gece yaptığı son açıklamaya göre Türkiye'de Perşembe günü 16 kişi daha Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi, hayatını kaybedenlerin sayısı 75'e çıktı. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Koronavirüs salgını sırasında Süpermarketler ne kadar güvenli?

Virüs, hastalığı taşıyan bir kişinin öksürerek havaya zerrecikler saçmasıyla yayılıyor. Bu zerreciklerin solunması ya da bunların indiği yüzeylere dokunulması enfeksiyona neden olabiliyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Hastalıklar Fakültesi'nden Prof. Sally Bloomfield, süpermarketlerin virüsün yayılması için "ideal bir ortam" olduğunu söylüyor.

Bloomfield, "Birçok insan raflardaki ürünlere, kasada alışveriş malzemelerinizi koyduğunuz banda, kredi kartlarına, park biletlerine, ATM tuşlarına, fişlere dokunuyor. Burada diğer insanlara çok yakın bir mesafede (ideali en az iki metre) olduğumuzdan söz etmiyorum bile" diyor.

Ancak uzmanalara göre, bu riski azaltmanın bazı yolları var:

Alışverişten önce ve sonra ellerinizi 20 saniye süreyle sabunla yıkayın ya da dezenfekte edin.

Dokunduğunuz her yerde virüs varmış gibi düşünün. Yani alışveriş arabaları ve sepetlerine, paketlere ve ürünlere dokunduktan sonra yüzünüze dokunmayın.

Temassız ödemeyi tercih edin.

Koronavirüsün yemekle bulaştığına ve yemeklerin iyi pişirilmesinin virüsü öldüreceğine dair bir bulgu yok. Bu yüzden yemek pişirme kurallarına dikkat edilmesi öneriliyor.

70 dereceye kadar pişirin ve en az iki dakika bu sıcaklıkta tutun

Örneğin İngiltere Gıda Standartları Kurumu'nun internet sitesinde yiyeceklerin 70 dereceye kadar pişirilmesi ve en az iki dakika bu sıcaklıkta tutulması tavsiye ediliyor.

Prof. Bloomfield'a göre "sıfır risk" diye bir şey yok ve en büyük kaygı, diğer insanların elinin değdiği paketlere dokunmak.

Bloomfield kutulardaki ya da paketlerdeki ürünler için şu tavsiyede bulunuyor:

72 saat sonra tüketin ya da çamaşır suyuyla silin

"Bu ürünleri ya 72 saat sonra tüketin ya da plastik ve cam kapları sulandırılmış çamaşır suyuyla temizleyin. Başkalarının dokunmuş olabileceği paketsiz gıdaları iyice yıkayın ve kurumaya bırakın"

Alışverişinizi evinize getirtmek süpermarkete gitmeye kıyasla daha az riskli. Burada tek risk gıdanın ya da paketin üzerinde virüs olması ya da teslimatı yapan kişiden virüs kapma olasılığınız.

Plastik poşetleri sadece bir kez kullanın

Riske açık ya da yaşlı kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için oluşturulan gönüllü grupları için de aynı risk söz konusu.

Warwick Tıp Fakültesi'nden Dr. James Gill, "Sulandırılmış çamaşır suyuyla yüzeyler silinirse virüs bir dakika içinde etkisizleşir" diyor.

Bazı uzmanlar, salgın sırasında plastik poşetlerin sadece bir kez kullanılmasını öneriyor.

Paket siparişi ne kadar güvenli?

Birçok lokanta, işleyişini paket servise göre yeniden düzenledi.

Güvenilir zincir ve lokantaların yiyecekleri profesyonel ve hijyenik koşullarda hazırlama olasılığının yüksek olması nedeniyle paket servisinde riskin çok az olacağı düşünülüyor.

Prof. Bloomfield paketlerden kaynaklanabilecek riskin asgariye indirilmesi için şunları söylüyor:

Soğuk ya da çiğ yemek siparişi vermeyin

"Yiyecekleri temiz bir kaba boşaltın. Boş kapları hemen atın ve ellerinizi yıkayın. Yemeği kaptan tabağa çatal ve bıçak kullanarak aktarın, yemeğe elinizi sürmeyin."

"Soğuk ya da çiğ yiyecekler sipariş etmeyin. Örneğin pizza sipariş ettiyseniz ve iyice güvende olmak istiyorsanız, pizzayı birkaç dakika mikrodalgada ısıtabilirsiniz."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Corona virüs hakkında doğru bilinen 14 yanlış
Yeni tip corona virüs gibi ölüm riskinin bulunduğu ve yayılma hızı yüksek olan salgın hastalık durumlarında doğru bilgilerin yanı sıra insanları yanlış yönlendirecek yanlış bilgiler de paylaşılıyor. Özellikle sanal haberleşme ortamlarında dolaşan bu yanlış bilgiler, toplum sağlığı açısından risk oluşturuyor.

Corona virüs salgını nedeniyle yaşanan sanal bilgi kirliliği sonucu halk sağlığı açısından riskli veya zararlı olabilecek yöntem ve önerilerin hızla yayıldığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı, “Doğru ve yanlışın ayırt edilebilmesi için bilgi kaynaklarımız DSÖ, Sağlık Bakanlığı (SB), Center for Disease Control and Prevention (CDC), European CDC (E-CDC), Food and Drug Administration (American FDA) gibi her biri kendi çapında bilimsel yetkinliği kanıtlanmış olan kaynaklar olmalıdır” diyor.

Prof. Doğancı, corona virüs ile ilgili özellikle sosyal medyada dolaşan yanlış bilgileri 14 maddede şöyle sıralıyor:
Sarmısaklı su, alkol, tuzlu su, çeşitli antiseptik gargaralar gibi sıvıların boğaz ya da burun mukozasına uygulanması kesinlikle koruyucu değildir. Bu uygulamalar, mukoza bütünlüğünü bozarak virüslerin bu bölgelerdeki hücrelere tutunmasını kolaylaştırabilir.

Vitamin ilaçlarının, çeşitli besin takviyelerinin ve bitkisel ürünlerin immün sistemi kuvvetlendirdiği bilgisi tamamen yanlıştır. Normal fizyolojik durumumuzda bu sistem tam dengede durur, hiçbir ilaç veya maddenin bağışıklık kuvvetlendirici etkisi yoktur. Çünkü aşırı çalışan bir immün sistem, oto-immün hastalık grubuna davetiye çıkartır. İyi beslenme, iyi uyku ve iyi dinlenme, sigara, tütün ürünleri ve aşırı alkolden uzak durmak, ruhsal durumumuzu hoş tutmak, aşırı ruhsal gerginliklerden kaçınmak dengeli bir immün sistem için elzemdir.
Sıcak uygulama, sauna, nem ya da soğuk uygulama virüsleri yok edemez. Virüsler 56C derecede ölür ama bu sıcaklıkta kendi hücrelerimizin içindeki proteinler de denatüre olarak hücrelerimizin ölümüne yol açar.

Çok soğuk ya da çok sıcak bölgelerde de COVID-19 insanları hastalandıracak potansiyele sahiptir. Bu bölgeler sosyal yakınlaşmanın çok az olduğu yöreler olduğundan ve daha az sayıda insan yaşadığından hastalık daha az görülür (Çöller, tropik ormanlar, Alaska’nın ve Sibirya’nın uç bölgeleri, kutuplar).
Virüslerin canlı olarak kalabilmesi için mutlaka canlı hücrelere ihtiyaç vardır. Kargo yolu ile veya uzaktan satın alınan çeşitli ürünlerle bulaşma olasılığı çok zayıf, hatta olanaksızdır.
Kısa sürede plastik, çelik, karton üzerinde canlı kalabilen COVID-19’dan özellikle market alışverişleriyle gelen ürünlerin, 1-2 saat ev dışında bekletilmesi bulaşma olasılığını ortadan kaldırmaya yeterlidir. Bu ürünlerin dezenfekte edilmesi, bazı dezenfektanların toksik olması nedeniyle riskli de olabilir.
Maskenin koruyuculuğuna güvenmek yanlıştır. Evde kalarak sosyal mesafe dediğimiz bir buçuk metreyi korumamız, sarılma-tokalaşma-öpüşme gibi sosyal yakınlaşma eylemlerini yapmamız gerekir.
Maskenin koruyuculuğuna güvenmek yanlıştır. Evde kalarak sosyal mesafe dediğimiz bir buçuk metreyi korumamız, sarılma-tokalaşma-öpüşme gibi sosyal yakınlaşma eylemlerini yapmamız gerekir.

Maskeler kendisinde ateş veya solunum belirtileri (öksürük, hapşırık, burun akıntısı, balgam çıkartma gibi) olan hastaların diğer hasta olmayanları koruması için kullanılmalıdır. Daha da önemlisi N-95 gibi virüsleri de izole edebilecek maskelerin sadece bu hastalara yoğun bakım veren veya işlem yapan sağlık personeli için saklanması gerekir.
Eldiven takan bir kişinin korunduğunu sanarak, kendini daha güvenli hissetmesi ve kirlenmiş eldivenleriyle her yeri ellemesi diğer insanlara risk oluşturacaktır. Ellerin sık sık su ve sabunla 30-60 saniye yıkanması yeterlidir.
Sıtma ilaçları, tonik su içeren içecekler, kinin içeren ilaçlar asla koruyucu değildir. Bunların kullanılması yan etki problemleriyle karşılaşabilme açısından toplum sağlığı açısından risk oluşturur.
Sıtmada ve bazı romatizmal hastalıklarda kullanılan özel bir ilaç, akciğer hasarına yol açmış COVID-19 hastalarının tedavi protokollerinde bulunmaktadır. Bu özel ilaç, koruyucu olarak yanlış kullanılır ise immün sistemi zayıflatabileceğinden hastalığın olma ihtimalini yükseltebilir.

Evcil hayvanlarımızın ya da sokak hayvanlarının insandan insana bulaşma kabiliyetini kazanmış bu corona virüsü bulaştırmada herhangi bir rolü yoktur.

Salgındaki ölüm oranları hakkında son derece spekülatif sayılar toplumsal paniğimizi artırmaktadır. Şunu hemen belirtelim ki gerçek fatalite (ölüm) hızı, toplumsal bağışıklığın ölçülebilmesiyle doğru olarak ortaya konulabilecektir. Bu süre en iyi tahminlere göre 7-8 aydır. Yıl sonuna doğru, hastalığa maruz kalmış çok kalabalık kitlelerde COVID-19 özgül IgG antikorlarının ölçülmesi, hastalığı belirtisiz geçirenlerle, iyileşmiş hasta sayılarının da ölümle biten hasta sayılarına orantılanması bize gerçek ölüm hızlarını verecektir. Bu hızın şu anda belirlenen hızın çok çok altında bir sayı olması şaşırtıcı olmayacaktır.
 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Koronavirüs  Belirtileri

Yaşlı yetişkinler ve kalp veya akciğer hastalığı veya diyabet hastalığı bulunanlar COVID-19 hastalığından daha ciddi komplikasyonlar geliştirme riski taşımaktadırlar. 

Belirtilere dikkat edin

Bildirilen hastalıklar, doğrulanmış Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) vakaları için hafif semptomlardan şiddetli hastalığa ve ölüme kadar değişmiştir.

Bu belirtiler maruziyetten 2-14 gün sonra ortaya çıkabilir (MERS-CoV virüslerinin kuluçka dönemine bağlı olarak).

                       Ateş                                            Öksürük                                      Nefes darlığı

symptoms-fever.png     symptoms-cough.png    symptoms-shortnessOfBreath.png

 

Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı

COVID-19 (Koronavirüs) için acil durum uyarı işaretleri geliştirirseniz derhal tıbbi yardım alın. Acil durum uyarı işaretleri şunları içerir *:

     * Nefes darlığı
     * Göğüste kalıcı ağrı veya baskı
     * Kolayca şaşkınlığa düşmek veya Uyandırmamak
     * Mavimsi dudaklar veya yüz

*Bu liste her şeyi kapsamamaktadır. Ciddi veya ilgili diğer belirtiler için lütfen tıbbi sağlayıcınıza danışın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

COVID-19 Evde Bakım

Evde hafif hastalık için bakım COVID-19 yayılmasını durdurmaya yardımcı olabilir

Evde biri için bakım

COVID-19 ile hastalanan çoğu insanın sadece hafif bir hastalığı olur ve evde iyileşmesi gerekir.

Evde birisine bakıyorsanız, acil durum işaretlerini izleyin, mikropların yayılmasını önleyin, semptomları tedavi edin ve ev izolasyonunu ne zaman sonlandıracağınızı dikkatlice düşünün.

* Not: Akciğer hastalığı, kalp hastalığı veya diyabet gibi altta yatan bazı ciddi tıbbi rahatsızlıkları olan yaşlı yetişkinler ve herhangi bir yaştaki insanlar COVID-19 hastalığından daha ciddi komplikasyonlar geliştirme riski daha yüksektir ve semptomlar başlar başlamaz dikkat etmelidir.

Alıntı

COVID-19, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında üretilen solunum damlacıkları ile yakın temas halinde olan kişiler (yaklaşık 6 fit içinde) arasında yayılır.

Kişiyi kötüleşen semptomlar açısından izleyin. Acil durum uyarı işaretlerini öğrenin.

     Sağlık uzmanlarının iletişim bilgilerini hazır bulundurun.
     Eğer hastalanırlarsa, sağlık uzmanlarını arayın. Tıbbi acil durumlar için acil yardımı arayın ve sevk personeline COVID-19 olduğundan veya şüphelenildiğini bildirin.

COVID-19 için acil durum uyarı işaretleri görürseniz derhal tıbbi yardım alın. Acil durum uyarı işaretleri şunları içerir *:

     Nefes darlığı
     Göğüste kalıcı ağrı veya baskı
     Yeni karışıklık veya uyandırmamak
     Mavimsi dudaklar veya yüz

*Bu liste her şeyi kapsamamaktadır. Ciddi veya ilgili diğer belirtiler için lütfen tıbbi sağlayıcınıza danışın.

Hasta olan birine bakarken mikropların yayılmasını önleyin

    Kişiyi, kendiniz de dahil olmak üzere diğer insanlardan mümkün olduğunca uzakta bir odada bekletin.
        Mümkünse ayrı bir banyo kullanın.
        Bulaşıkları, havluları ve yatak takımları gibi kişisel ev eşyalarını paylaşmaktan kaçının
        Yüz maskeleri mevcutsa, siz de dahil olmak üzere insanların çevresinde olduklarında yüz maskesi takmalarını sağlayın.
        Hasta kişi yüz maskesi takamaz, yüz maskesi mevcutsa, onlarla aynı odada bir tane giymelisiniz.
        Hasta kişinin başkalarının etrafında olması gerekiyorsa (evde, araçta veya doktor ofisinde), bir yüz maskesi takmalıdır.
    Özellikle hasta kişi ile etkileşime girdikten sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su hazır bulunmuyorsa, en az% 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın. Ellerinizin tüm yüzeylerini örtün ve kuruyana kadar birbirine sürün.
    Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
    Her gün, tezgahlar, masaüstü bilgisayarlar ve kapı tokmağı gibi sık sık dokunulan tüm yüzeyleri temizleyin
        Etiket talimatlarına göre ev temizlik spreyleri veya mendilleri kullanın.
    Çamaşırları iyice yıkayın.
        Çamaşırlar kirliyse, tek kullanımlık eldivenler giyin ve yıkama sırasında kirli çamaşırları vücudunuzdan uzak tutun. Eldivenleri çıkardıktan hemen sonra ellerinizi yıkayın.
    Gereksiz ziyaretçi çekmekten kaçının.
    Bakımları hakkında ek sorularınız için sağlık uzmanlarına veya eyalet veya yerel sağlık departmanına başvurun.

Belirti tedavisi sağlayın

    Hasta kişinin nemli kalması ve evde dinlenmesi için çok fazla sıvı içtiğinden emin olun.
    Reçetesiz satılan ilaçlar semptomlara yardımcı olabilir.
    Çoğu insan için semptomlar birkaç gün sürer ve bir hafta sonra düzelir.

Ev izolasyonu ne zaman sona erdirilir (evde kalmak)

    COVID-19'u evde kalmış (evde izole edilmiştir) aşağıdaki koşullarda ev izolasyonunu durdurabilir:
        Hala bulaşıcı olup olmadıklarını belirlemek için bir test yapmazlarsa, bu üç şey gerçekleştikten sonra evden ayrılabilirler:
            En az 72 saat boyunca ateşleri olmadı (ateşleri azaltan ilaç kullanmadan ateşin tam üç günü)
            VE
            diğer semptomlar iyileşti (örneğin, öksürük veya nefes darlığı düzeldiğinde)
            VE
            semptomlarının ilk ortaya çıkmasından bu yana en az 7 gün geçti
        Hala bulaşıcı olup olmadıklarını belirlemek için test edileceklerse, bu üç şey gerçekleştikten sonra evden ayrılabilirler:
            Artık ateşleri yok (ateşleri azaltan ilaç kullanmadan)
            VE
            diğer semptomlar iyileşti (örneğin, öksürük veya nefes darlığı düzeldiğinde)
            VE
            24 saat arayla arka arkaya iki negatif test aldılar. Doktorları CDC yönergelerini takip edecektir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Birisi hasta ise evinizi dezenfekte etmek

Günlük önleme eylemlerinizin bir parçası olarak, sık dokunduğu yüzeyleri ve nesneleri temizleyin ve dezenfekte edin. Örneğin: masalar, tezgahlar, ışık anahtarları, kapı kolları ve dolap kolları.

Clean_disinfect_paperTowel.png

Temizlemek ve dezenfekte etmek için tek kullanımlık eldivenler giyin.

Temizlik

Yüzeyleri sabun ve su ile temizleyin. Sık dokunan yüzeylerin rutin temizliğini uygulayın.

Yüksek temas yüzeyleri şunları içerir:

Masalar, kapı kolları, ışık anahtarları, tezgahlar, kulplar, masalar, telefonlar, klavyeler, tuvaletler, musluklar, lavabolar vb.

COVIDweb_09_clean.png

Dezenfekte

Yüzey için uygunsa seyreltilmiş ev tipi çamaşır suyu çözeltileri kullanın. Ürünün son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olun. Yetersiz ev tipi ağartıcı, uygun şekilde seyreltildiğinde koronavirüslere karşı etkili olacaktır.

Üreticinin uygulama ve uygun havalandırma talimatlarını izleyin. Ev tipi çamaşır suyunu asla amonyak veya başka bir temizleyici ile karıştırmayın.

Bir ağartıcı çözeltisi yapmak için karıştırın:

Galon su başına 5 yemek kaşığı (1/3 bardak) çamaşır suyu

Veya

Dörtte bir su için 4 çay kaşığı çamaşır suyu

En az% 70 alkol içeren alkol çözeltileri.

Ev temizleyicileri ve dezenfektanları: Alanı veya öğeyi sabun ve su veya kirliyse başka bir deterjanla temizleyin. Ardından, bir ev dezenfektanı kullanın.

Ürünün güvenli ve etkili kullanımını sağlamak için etiketteki talimatları izleyin.

    Birçok ürün tavsiye:
        Mikropların öldürüldüğünden emin olmak için yüzeyi birkaç dakika ıslak tutun.
        Eldiven giymek ve ürünün kullanımı sırasında iyi bir havalandırma olduğundan emin olmak için alınacak önlemler.

Alıntı

Detaylı Dezenfeksiyon Kılavuzu

Şüpheli / Onaylanmış Coronavirus Hastalığı Olan Türkiye de Evler için Geçici Öneriler 2019

Geri Plan

2019 koronavirüs hastalığına neden olan yeni koronavirüs hakkında öğrenilecek çok şey var (COVID-19). Yeni koronavirüs ve SARS ve MERS'a neden olan benzer koronavirüsler hakkında şu anda bilinenlere dayanarak, bu virüslerle kişiden kişiye yayılması en sık yakın temaslar arasında (yaklaşık 6 feet içinde) gerçekleşir. Bu tip bulaşma solunum damlacıkları ile gerçekleşir. Öte yandan, yeni koronavirüsün virüsle kontamine olmuş yüzeylerden kişilere geçtiği belgelenmemiştir. Koronavirüsün geçişi, fomitlerden ziyade solunum damlacıkları yoluyla çok daha sık görülür. Mevcut kanıtlar, yeni koronavirüsün çeşitli malzemelerden yapılmış yüzeylerde saatlerce günlerce yaşayabileceğini göstermektedir. Görünür şekilde kirli yüzeylerin temizlenmesi ve ardından dezenfeksiyon, hanelerde ve toplum ortamlarında COVID-19 ve diğer viral solunum yolu hastalıklarının önlenmesi için en iyi uygulama önlemidir.

Amaç

Bu rehber, soruşturma altındaki kişilerin (PUI) veya COVID-19'un teyit edildiği veya kendi başına tecrit edilebilecek kişilerin temizliği ve dezenfeksiyonu hakkında öneriler sunar. Virüsün ortamlarda hayatta kalmasını sınırlamayı amaçlamaktadır. Ek bilgi mevcutsa bu öneriler güncellenecektir.

Bu yönergeler hane halkı ortamlarına odaklanmıştır ve genel halk içindir.

     Temizlik, mikropların, kirin ve yabancı maddelerin yüzeylerden uzaklaştırılması anlamına gelir. Temizlik mikropları öldürmez, ancak çıkararak sayılarını ve enfeksiyon yayma riskini azaltır.
     Dezenfekte etme, yüzeylerdeki mikropları öldürmek için kimyasalların kullanılması anlamına gelir. Bu işlem kirli yüzeyleri mutlaka temizlemez veya mikropları temizlemez, ancak temizlendikten sonra bir yüzeydeki mikropları öldürerek, enfeksiyon yayılma riskini daha da azaltabilir.

Evlerde Rutin Temizlik ve Dezenfeksiyon için Genel Öneriler

Topluluk üyeleri, etiket talimatlarını izleyerek, sıkça temas edilen yüzeylerin (örneğin: masalar, kapı kolları, ışık anahtarları, kulplar, masalar, tuvaletler, musluklar, lavabolar) ev temizleyicileri ve yüzey için uygun EPA kayıtlı dezenfektanlarla rutin temizlik uygulayabilir. Etiketler, eldiven giymek ve ürünün kullanımı sırasında iyi bir havalandırma olduğundan emin olmak gibi ürünü uygularken almanız gereken önlemler de dahil olmak üzere temizlik ürününün güvenli ve etkili kullanımı için talimatlar içerir.

Evde Bakımda İzole Olanlar ile EvTemizlenmesi ve Dezenfeksiyonu için Genel Öneriler (örn. COVID-19 olduğundan şüpheleniliyor / onaylanıyor)

Hanehalkı üyeleri, COVID-19 semptomları hakkında kendilerini eğitmeli ve COVID-19'un evlere yayılmasını önlemelidir.
    Evin ortak kullanım alanlarında (örn. Masalar, arkalıklı sandalyeler, kapı kolları, ışık anahtarları, uzaktan kumandalar, tutamaklar, masalar, tuvaletler, lavabolar) yüksek temas yüzeylerini günlük olarak temizleyin ve dezenfekte edin
        Hasta bir kişiye adanmış yatak odasında / banyoda: hasta ile gereksiz teması önlemek için temizleme sıklığını gerektiği gibi azaltmayı düşünün (örn. Kirli eşyalar ve yüzeyler).
            Hasta bakımı mümkün olduğunca, evde bakım rehberliğini takiben belirli bir odada ve evlerindeki diğer insanlardan uzak durmalıdır.
            Oda, çocuk veya bu tür malzemelerin uygun olmayacağı başka bir kişi tarafından işgal edilmediği sürece, bakıcı hasta odası ve banyosu için kişisel temizlik malzemeleri sağlayabilir. Bu malzemeler dokuları, kağıt havluları, temizleyicileri ve EPA kayıtlı dezenfektanları içerir.
            Ayrı bir banyo yoksa, banyo her kullanımdan sonra hasta bir kişi tarafından temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bu mümkün değilse, bakıcı hasta tarafından yüksek dokunuşlu yüzeyleri temizlemek ve dezenfekte etmek için kullanımdan sonra mümkün olduğu kadar beklemelidir.
    Hanehalkı üyeleri, COVID-19 şüphesi olan / teyit edilen kişiler ve izolasyon odaları / banyoları ile etkileşim kurarken evde bakım kılavuzuna uymalıdır.

Nasıl temizlenir ve dezenfekte edilir:

Yüzeyler

    Yüzeyleri temizlerken ve dezenfekte ederken tek kullanımlık eldiven giyin. Her temizlikten sonra eldivenler atılmalıdır. Çok kullanımlık eldivenler kullanılıyorsa, bu eldivenler COVID-19 yüzeylerinin temizlenmesi ve dezenfeksiyonu için tahsis edilmeli ve başka amaçlarla kullanılmamalıdır. Kullanılan temizlik ve dezenfeksiyon ürünleri için üreticinin talimatlarına bakın. Eldivenler çıkarıldıktan hemen sonra elleri temizleyin.
    Yüzeyler kirliyse, dezenfeksiyondan önce deterjan veya sabun ve su ile temizlenmelidir.
    Dezenfeksiyon için, seyreltilmiş ev tipi ağartıcı çözeltileri, en az% 70 alkollü alkol çözeltileri ve en yaygın EPA kayıtlı ev tipi dezenfektanlar etkili olmalıdır.
        Yüzey için uygunsa seyreltilmiş ev tipi çamaşır suyu çözeltileri kullanılabilir. Üreticinin uygulama ve uygun havalandırma talimatlarını izleyin. Ürünün son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olun. Ev tipi çamaşır suyunu asla amonyak veya başka bir temizleyici ile karıştırmayın. Yetersiz ev tipi ağartıcı, uygun şekilde seyreltildiğinde koronavirüslere karşı etkili olacaktır.
            Karıştırarak bir ağartıcı çözeltisi hazırlayın:
                Galon su başına 5 yemek kaşığı (1/3 bardak) çamaşır suyu veya
                Dörtte bir su için 4 çay kaşığı çamaşır suyu
        EPA onaylı yeni ortaya çıkan viral patojenler idspdf iconexternal simgesine sahip ürünlerin virüsleri öldürmek daha zor olan verilere dayanarak COVID-19'a karşı etkili olması beklenir. Tüm temizlik ve dezenfeksiyon ürünleri için üreticinin talimatlarını izleyin (örn. Konsantrasyon, uygulama yöntemi ve temas süresi, vb.).
    Halı kaplı zeminler, halılar ve perdeler gibi yumuşak (gözenekli) yüzeyler için, varsa görünür kontaminasyonu giderin ve bu yüzeylerde kullanım için belirtilen uygun temizleyicilerle temizleyin. Temizlikten sonra:
        Öğeleri üreticinin talimatlarına uygun şekilde yıkayın. Mümkünse, öğeler için en sıcak uygun su ayarını kullanarak öğeleri yıkayın ve öğeleri tamamen kurulayın veya
        Gözenekli yüzeyler için uygun olan EPA onaylı yeni ortaya çıkan viral patojen iddiaları (bu linkpdf iconexternal simgesindeki örnekler) kullanın.

 Çamaşırlara giren giysiler, havlular, çarşaflar ve diğer eşyalar

    Kirli çamaşırları hasta bir kişiden tutarken tek kullanımlık eldivenler giyin ve her kullanımdan sonra atın. Yeniden kullanılabilir eldivenler kullanılıyorsa, bu eldivenler COVID-19 için yüzeylerin temizlenmesi ve dezenfeksiyonu için tahsis edilmeli ve diğer ev amaçları için kullanılmamalıdır. Eldivenler çıkarıldıktan hemen sonra elleri temizleyin.
        Kirli çamaşırları tutarken eldiven kullanılmazsa, daha sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.
        Mümkünse kirli çamaşırları sallamayın. Bu, virüsün havada dağılması olasılığını en aza indirecektir.
        Öğeleri üreticinin talimatlarına uygun şekilde yıkayın. Mümkünse, çamaşırlar için en sıcak su ayarını kullanarak çamaşırları yıkayın ve çamaşırları tamamen kurulayın. Hasta bir insanın kirli çamaşırları başkalarının çamaşırlarıyla yıkanabilir.
        Çamaşırlar için yukarıdaki talimatlara göre çamaşırları temizleyin ve dezenfekte edin. Mümkünse, tek kullanımlık (atılabilen) veya yıkanabilen bir torba astarı yerleştirmeyi düşünün.

El hijyeni ve diğer önleyici tedbirler

Ev halkı, eldivenleri çıkardıktan hemen sonra ve hasta biriyle temas ettikten sonra, elleri 20 saniye boyunca sabun ve su ile yıkayarak da dahil olmak üzere elleri sık sık temizlemelidir. Sabun ve su bulunmuyorsa ve eller görünür şekilde kirli değilse, en az% 60 alkol içeren alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanılabilir. Bununla birlikte, eller görünür şekilde kirliyse, her zaman elleri sabun ve suyla yıkayın.
     Hane halkı üyeleri, işyerinde ve evdeyken önerilen el hijyeni dahil olmak üzere normal önleyici eylemleri izlemeli ve yıkanmamış ellerle gözlere, buruna veya ağza dokunmaktan kaçınmalıdır.
         Ellerin temizlenmesi için ek anahtar süreler şunları içerir:
             Burnunu dokunduktan, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra
             Tuvaleti kullandıktan sonra
             Yemek yemeden veya yemek hazırlamadan önce
             Hayvanlarla veya evcil hayvanlarla temastan sonra
             Yardıma ihtiyacı olan başka bir kişiye (örn. Bir çocuk) rutin bakım sağlamadan önce ve sonra

Dikkat edilecek diğer noktalar

Hasta kişi mümkünse odasında yemek yemeli / beslenmelidir. Kullanılan tek kullanımlık olmayan yemek servisi öğeleri eldivenle kullanılmalı ve sıcak su veya bulaşık makinesinde yıkanmalıdır. Kullanılmış yemek servisi maddelerini kullandıktan sonra ellerinizi temizleyin.
     Mümkünse, hasta için astarlı bir çöp tenekesi kullanın. Çöp torbalarını çıkarırken, çöpleri tutarken ve atarken eldiven kullanın. Çöpleri taşıdıktan veya attıktan sonra ellerinizi yıkayın.
     Mümkünse çöp imha kılavuzu hakkında yerel sağlık departmanınıza danışın.

Clean_disinfect_soft_surfaces.png

Yumuşak yüzeyler

Halı kaplı zemin, kilim ve örtüler gibi yumuşak yüzeyler için

     Yüzeyi sabun ve su kullanarak veya bu yüzeylerde kullanıma uygun temizleyicilerle temizleyin.

     Eşyaları (mümkünse) üreticinin talimatlarına göre yıkayın. En uygun su ayarını kullanın ve eşyaları tamamen kurulayın.

     VEYA
     EPA kayıtlı bir ev dezenfektanı ile dezenfekte edin. Bu dezenfektanlar harici simgesi EPA'nın COVID-19'a karşı kullanım kriterlerini karşılar.

Clean_disinfect_laundry.png

Çamaşır

Giyim, havlu, çarşaf ve diğer eşyalar için

     Tek kullanımlık eldiven giyin.
     Eldivenleri çıkarır çıkarmaz ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.
     Kirli çamaşırları sallamayın.
     Öğeleri üreticinin talimatlarına göre yıkayın. En sıcak su ayarını kullanın ve çamaşırları tamamen kurulayın.
     Hasta bir insanın kirli çamaşırları başkalarının çamaşırlarıyla yıkanabilir.
     Çamaşırlar, yukarıdaki yüzey kılavuzuna göre temizleyin ve dezenfekte edilir.

COVIDweb_07_wash.png

Ellerinizi sık sık yıkayın / temizleyin

Ellerinizi 20 saniye boyunca sabun ve suyla sık sık yıkayın.
         Her zaman eldivenleri çıkardıktan hemen sonra ve hasta bir kişiyle temas ettikten sonra yıkayın.
     El dezenfektanı: Sabun ve su halihazırda mevcut değilse ve eller görünür şekilde kirli değilse, en az% 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın. Bununla birlikte, eller görünür şekilde kirliyse, her zaman elleri sabun ve suyla yıkayın.
     Ellerin temizlenmesi için ek anahtar süreler şunları içerir:
         Burnunu üfledikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra
         Tuvaleti kullandıktan sonra
         Yemek yemeden veya yemek hazırlamadan önce
         Hayvanlarla veya evcil hayvanlarla temastan sonra
         Yardıma ihtiyacı olan başka bir kişiye (örn. Bir çocuk) rutin bakım sağlamadan önce ve sonra
     Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının.

Clean_disinfect_food.png

Yiyecek / Gıda

Uzak Durun: Hasta kişi mümkünse odasında yemek yemeli (veya beslenmelidir).

     Bulaşıkları ve eşyaları eldiven ve sıcak su kullanarak yıkayın: Tek kullanımlık olmayan kullanılmış yemek servisi öğelerini eldivenle tutun ve sıcak suyla veya bulaşık makinesinde yıkayın.

     Kullanılmış yemek servisi maddelerini kullandıktan sonra ellerinizi temizleyin.

Clean_disinfect_trash.png

Çöp

Özel, astarlı çöp tenekesi: Mümkünse, hasta için astarlı bir çöp tenekesi ayırın Çöp poşetlerini çıkarırken ve çöpleri tutarken ve imha ederken eldiven kullanın. Daha sonra ellerinizi yıkayın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Yukarıdaki mesajı gönderen Dünya Sağlık Örgütü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kovid-19’un hava yoluyla bulaşmadığı, daha çok enfekte kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşurken saçılan damlacıklar vasıtasıyla bulaştığı belirtildi. Aynı zamanda virüsten korunmak adına diğer kişilerle 1 metrelik mesafeyi korumak, yüzeyleri sık sık dezenfekte etmek, el yıkamak ve göz, burun ve ağza dokunmamak konusunda uyarılar yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın metni ise şöyle:

“Kovid 19 hava yoluyla bulaşmaz.

#koronavirüs daha çok enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması ya da konuşması sırasında saçılan damlacıklar yoluyla bulaşır.

Kendinizi korumak için:

- 1 mt mesafenizi koruyun

- Yüzeyleri sıklıkla dezenfekte edin

- yıkayın

- dokunmayın.”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

ABD'de Doktor Fauci uyardı: Tıbbi malzeme yetersizliğinden dolayı ABD'de virüs ölümleri 200 bine ulaşabilir.

Hükümetin en bulaşıcı hastalıklar uzmanı Pazar günü New York, New Orleans ve diğer büyük şehirlerin daha fazla tıbbi malzeme talep ettiği için yukarıdaki uyarıyı yaptığını söyledi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

New York'taki Koronavirüs vakalarına yardımcı olmak için gönüllü olan sağlıkçıların New York'a uçuşu sırasında çekilen fotoğraf çok büyük ilgi odağı oldu...

BB11SWDM.img?h=1397&w=1119&m=6&q=60&o=f&

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Koronavirüs Canlı Güncellemeleri: ABD'de Ölümler Çin'i Aştı, ancak Çin'in Rakamları Şüphe Altında

BB11WzDO.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

ABD'de virüsün beklenen yayılımını tahmin eden modeller korkunç bir tablo çiziyor.

Salı günü Amerikan halkının, ülke genelindeki valileri ve belediye başkanlarını 250 milyondan fazla insanın evde kalmasına karar vermesine yol açan politika kararlarına rehberlik eden istatistiksel modellere ilk kez bakması bekleniyor.

Bulguların rahatsız edici olması bekleniyor.

Virüs müdahale ekibinin Beyaz Saray koordinatörü Dr. Deborah Birx, birkaç hafta boyunca hem Cumhurbaşkanı Trump'ı hem de ülkeyi desteklemeye çalıştı.

Tüm sosyal mesafeli yönerge kurallarına "mükemmel" uyulsa bile, Dr. Birx, ülkedeki ölüm oranının 100.000 ila 200.000'e ulaşabileceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri halihazırda 160.000 ile dünyada en fazla bildirilen enfeksiyon sayısına sahiptir ve henüz testi tam olarak arttırmamıştır, bu da birçok vakanın tespit edilmediği anlamına gelmektedir.

Ölüm salı günü Salı günü 3.000'i geçtikçe, Çin rakamları giderek daha fazla inceleme altına alınmasına rağmen, 3.305 kişinin virüse yenildiği bildirilen ülke Çin'i geçecek şekilde ayarlandı.

Avrupa'daki ülkeler de yeni enfeksiyonlarda ve ölümlerde istikrarlı bir artış görmeye devam ediyor. Fransa 3000'den fazla ölüm yaşadı. Virüs, ülkelerin Salı günü kombine ölümlerinin 20.000'in üzerine, küresel toplamın kabaca yarısına ulaştığı İtalya ve İspanya'yı tahrip etti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, New York'taki salgın, 1.200'den fazla ölümle ülkenin en büyük salgını olmaya devam ediyor ve zirvesinden haftalar uzakta, Gov. Andrew M. Cuomo uyardı. Pazar ve Pazartesi günleri arasında 250'den fazla koronavirüs hastası öldü ve vali bu sayının sonuçta günde 800'e ulaşabileceğini söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, “Bu zirveye hazırlanmak istiyorum, çünkü bu virüs yolun her adımında önümüzde oldu” dedi.

Michigan'da eyalet yetkilileri, salgının hala erken aşamalarda olduğunu uyardıkları halde Pazartesi günü 50 ilave ölüm bildirdi.

Louisiana Valisi John Bel Edwards, eyaletinin New York'un birkaç hafta gerisinde olduğunu söyledi, çünkü sadece 24 saatte 34'ten 185'e artış gösterdi.

Virginia, Maryland ve Columbia Bölgesi, konut sakinlerine evde kalmalarını bildiren son yerler oldu.

Beyaz Saray ekibi tarafından kullanılan modeller standart epidemiyolojik araçlardır, ancak sonuçlar kesin değildir, çünkü sonuçlar insanların yönergeleri ne kadar yakından takip ettiğine bağlı olarak değişebilir. Başka bir deyişle, modellere yerleştirilen varsayımlar sonuçları şekillendirebilir.

Trump “haftalardır test yapmayı duymadığını” söylüyor, ancak valiler hala test kitlerinden yoksun olduklarını söylüyor.

Başkan Trump'ın “haftalardır test yapmayı duymadığını” söyledikten bir gün sonra, kronik bir test kiti eksikliğinin artık ABD'de bir sorun olmadığını öne sürdü, Maryland Cumhuriyet valisi devletinin kendi mevcut testlerin eksikliği nedeniyle virüse karşı savaşın.

Vali Larry Hogan, Salı sabahı CNN hakkında konuşan test kitlerinin eksikliğinin Maryland'i “salgınların nerede olduğu ve hastaneye yatış oranlarındaki enfeksiyon oranının ne olduğu hakkında bir çeşit tahmin” bıraktığını söyledi.

Ancak Bay Hogan, federal hükümeti suçlamamaya dikkat etti ve Washington'un test konusunu ele almak için “büyük adımlar” attığını söyledi: “Hepimiz bu işte birlikteyiz” dedi.

Trump Pazartesi günü valilerle yapılan bir konferans görüşmesinde “haftalar içinde test yapmayı duymadığını” söyledi. Amerika valileri yerde farklı bir tablo çizdi: biri devletinin kimseyi test edememesinden “bir gün uzakta” olduğunu söyledi.

ABD ve Güney Kore 20 Ocak'taki ilk davalarını doğrulasa da, Amerika testi hızlandırmak için çok daha yavaştı. Geçen hafta, Amerika Birleşik Devletleri Güney Kore'de yapılan testlerin sayısını aştı, ancak Amerikan nüfusu altı kattan fazla ve Amerikalıların test edilme olasılığı daha az.

Ulusal Valiler Derneği başkanı Bay Hogan, Michigan Demokrat Hükümeti Gretchen Whitmer ile birlikte yazdığı The Washington Post'taki bir opsiyonu da test konuları gündeme getirdi. “Yeterli sayıda test kiti yok” diye yazdılar.

Bayan Whitmer ve Bay Hogan ayrıca, ülkenin valilerinin hasta federal işçileri tanımlamak ve meslektaşlarına bulaşmalarını önlemek için ülkenin başkentinde bir test alanına ihtiyaç duyduklarını yazdı. Bölgedeki 400.000'den fazla federal işçinin birçoğunun hala her gün çalıştığını bildirdikleri ve “görev açısından kritik” işleri nedeniyle enfeksiyon riskini alamayacaklarını söylediler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Koronavirüsün yayılmasını durdurma çabalarına rağmen Trump'a göre ABD'de koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısının 240 bine kadar ulaşabileceğini kabul etti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.