Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni 'corona' virüsünün belirtileri neler, virüsten nasıl korunulur?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni 'corona' virüsünün (Koronavirüs) - COVID-19 belirtileri neler, virüsten nasıl korunulur?

Çin'de 12 Aralık'ta ortaya çıkan ardından 9 farklı ülkeye çıkan yeni 'corona' virüsü dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Peki solunum yoluyla bulaştığı belirtilen virüsün belirtileri neler, virüsten nasıl korunulur?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan 'corona' virüsü 9 farklı ülkede daha görüldü ve yayılmaya devam ediyor.

Yetkililer virüsün yayılmasını önlemek için toplu taşıma kısıtlamaları, seyahat engelleri ve karantina gibi önlemler alıyor. 

Bu tür büyük ölçekli önlemler dışında, kişisel olarak alınabilecek önlemler de var. Bu önlemler nezle ve grip için alınması gereken önlemler ile benzerlik gösteriyor.

Uzmanlar, başta düzenli el yıkama ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Onun dışında alınması gereken önlemler şöyle sıralanıyor:

- Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendil veya giysinin kol kısmı ile kapatılması 

- Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılması

- Yeni 'corona' virüsünün bulaşma yolu netlik kazanmadığı için et ve yumurtaların iyice pişirilmesi

-  Hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temastan uzak durulması

- Virüsün belirtilerinin görülmesi durumunda en kısa sürede hastaneye başvurulması.

NASIL BULAŞIR (ÖNEMLİ)?

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" Koronavirüs diye de adlandırılan yeni corona virüsünün (Koronavirüs) ; solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaştığı belirtiliyor. 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

İlk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanıyor.

12 ARALIKTA TESPİT EDİLDİ VE YAYILMAYA HALA DEVAM EDİYOR

Yeni virüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Şu ana kadar 620 kişide tespit edildiği açıklanan virüs 17 kişinin ölümüne neden oldu.

SARS'LA YÜZDE 80 BENZERLİK GÖSTERİYOR

Virüs SARS virüsüne yüzde 80 benzerliği bulunmasıyla halkta tedirginliğe yol açmıştı. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünya genelinde bugüne kadar 8 binden fazla kişide SARS virüsü görülürken bunlardan 775’i hayatını kaybetti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Coronavirus ve SARS: Birbirlerine Nasıl Benzerler?

BBZCZUY.img?h=213&w=378&m=6&q=60&o=f&l=f

Ocak ayından bu yana, koronavirüs (2019-nCoV), Çin'in Wuhan şehrinde, binlerce kişiyi zaten etkileyen tam teşekküllü bir küresel halk sağlığı acil durumuna izole bir duruma dönüşmeyi başardı. Neyse ki, araştırmacılar genetik kodlamasının yüzde 80'inin son zoonotik virüs SARS'a benzediğini ve aynı zamanda yarasalardan geldiğini buldular.

Çarpıcı Benzerlikler

Bu rapor, 425'i öldürürken zaten 20.000'den fazla insanı enfekte etmeyi başaran koronavirüsün ortasında geliyor.

Ancak bu haftanın başlarında, Nature dergisinde yayınlanan bir çift çalışma, 2019-nCoV ve SARS virüsünün aynı virüs ailesinden geldikleri için gerçekten ne kadar ilişkili olduğunu tartıştı.

Birleşik Krallık'taki Reading Üniversitesi'nden bir virolog olan Ian Jones, “Aslında, daha kolay yayılan ancak daha az hasara neden olan bir SARS sürümüdür. Ve bu doğrudan bir tedavi geliştirebileceğimiz anlamına gelmese de, aynı şekilde önemli bir ipucu olabilir.

Bugün koronavirüs salgını gibi, SARS salgını da 2002-2003 yılları arasında hayvanlardan insanlara yarasalar aracılığıyla atlayarak başladı. Bu (ve diğer benzerlikler) nedeniyle, bilim adamları her iki genomun örneklerini toplamaya ve birbirleriyle karşılaştırmaya karar verdiler. Daha sonra numuneler, altı tanesinin Wuhan'daki Huanan deniz ürünleri pazarında çalıştığı ve salgının başladığına inanıldığı yedi şiddetli zatürre gibi görünen yedi hastadan alındı.

Analizler daha sonra numunelerin yüzde 70'inin “neredeyse aynı” olduğunu ve genetik sekanslarının da yaklaşık yüzde 79.5 oranında benzer olduğunu ortaya koydu.

İkinci bir çalışma, solunum semptomları ve ateşi olan bir adamı enfekte eden bir virüsün, bir grup “SARS benzeri koronavirüs” e yüzde 89 benzer olduğunu gösterdi. Bu, bilim adamlarının her ikisini de neredeyse benzer olarak tanımlamasına yol açtı.

Ve son sürüm başına, bir aşı şu anda geliştirilme aşamasındadır. Ancak, henüz onaylanmamış veya yayınlanmamıştır. Bu arada araştırmacılar, koronavirüsü olan insanların virüsü nötralize etmek ve vücutta başka bir bakteriyel saldırıyı önlemek için antikor kullanmaları gerektiğini belirtti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Dünya Sağlık Örgütü corona virüsün adını değiştirdi, aşı için tarih verdi (Corona virüsünde son durum)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaptığı açıklamada, Çin'de çıkan yeni tip Corona virüse (2019-nCoV) "Covid-19" adının verildiğini duyurdu. DSÖ Direktörü, corona virüsüne karşı aşının 18 ayda geliştirilebileceğini söyledi. Diğer taraftan, Çin'de ortaya çıkan virüs salgınında can kaybı bin 18 oldu. Vaka sayısı 42 bini geçti. İngiltere, İspanya ve Fransa'da görülen yeni vakalar Avrupa'yı telaşlandırdı.

"COVID-19"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Şimdi hastalık için bir adımız var ve bu Covid-19" dedi.

"Coğrafi bir yere, bir hayvana, bir bireye veya bir grup insana atıfta bulunmayan, aynı zamanda telaffuzu mümkün ve hastalıkla bağlantılı bir isim bulmalıydık." diye konuşan Ghebreyesus, virüse yeni isim verilmesinin "yanlış veya damgalayıcı" olabilecek diğer adların kullanılmasını önlemek için önemli olduğunu vurguladı.
Virüsün yayılmasını önlemek için tüm ülkelere "mümkün olabildiğince agresif" mücadele vermesi çağrısında bulunan Ghebreyesus, virüse karşı geliştirilecek ilk aşının da 18 ayda tamamlanabileceği bilgisini paylaştı.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Çin: Koronavirüs aşısını bulduk

Çin'in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, koronavirüs için aşının bulunduğunu ancak piyasaya çıkması için son testlerinin yapılmasının beklendiğini duyurdu. Hanhui, "Şubat sonuna kadar Çin'deki tüm şehirlerde hayat normale dönecek" dedi

Çin'in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, koronavirüs için aşının bulunduğunu ancak piyasaya çıkması için son testlerinin yapılmasının beklendiğini duyurdu.

Çin'in Rusya Federasyonu Büyükelçisi Zhang Hanhui, Moskova'da Rus basınına yaptığı açıklamada, “Çin'deki bilim insanlarımızın bulduğu ilaç etkisini kanıtladı ve testler başarılı şekilde devam ediyor. İlaca yönelik çalışmaların son kısmının kısa süre zarfında bitirilmesi hedefleniyor ve şubat sonuna kadar Çin'deki tüm şehirlerde hayat normale dönecek. Virüsün yayılma merkezinde ise hayatın mart sonuna kadar düzelmesi planlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'yle çalışıyoruz. Ekibimizin içinde 2 Rus bilim insanı da var. Rusya'ya ve halkına destekleri için teşekkür ederiz” diye konuştu.

KORONAVİRÜS SALGINI

Virüs ilk olarak 12 Aralık 2019'da Vuhan'da tespit edilmiş, Çin dışındaki ilk ölüm ise Filipinler'de görülmüştü.

Çin'de ölü sayısının her gün arttığı ciddi bir salgına dönüşen virüse karşı henüz aşı ya da ilaç bulunmuyor. Salgının, Vuhan'da kapatılan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'ndan çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Koronavirüs konusunda Türkiye'de son durum ne, hangi önlemler alındı?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa neden olan yeni tip koronavirüs, bugüne kadar 30'dan fazla ülkeye yayıldı ve çok tehlikeli olduğu vurgulandı.

24 Şubat tarihi itibarıyla Çin'de vaka sayısı 77 bini buldu, virüsten ölenlerin rakamı ise 2600'ü aştı.

Çin'den sonra koronavirüs nedeniyle can kaybının en fazla yaşandığı ülke İran oldu. İran'da resmi rakamlara göre 64 koronavirüs vakası tespit edildi, virüsten kaynaklanan ölümlerin sayısı ise 14 olarak açıklandı.

İran'daki ölümler, Türkiye'de virüsle ilgili kaygıları artırdı. Peki Türkiye'de virüsle ilgili son durum ne?

Türkiye'de Koronavirüs tanısı konmuş hasta var mı?

BBC Türkçe'ye konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bugüne kadar ülkede koronavirüs bulaşmış hasta tespit edilmediğini belirtiyor.

Yetkililer, şüpheli durumlarla ilgili testlerin devam ettiğini aktarıyor.

Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı'na göre, dünyadaki birçok ülke gibi, Türkiye'de de vakaların görülmesi ihtimal dahilinde.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "Hastalığın komşumuz İran'da görülmesi, vakaların ve ölümlerin artışı bizler için alarm anlamına geliyor" dedi.

Koca, "Vaka tespiti olursa uygulanacak tüm önlemler önceden belirlendi. Yeteri kadar antiviral ilaç, medikal malzeme gibi ihtiyaçlar depolandı, tedarik zincirlerimiz sağlam" diye devam etti.

24 Şubat'ta, bir başka komşu ülke Irak'ta da bir kişide virüs tespit edildi.

Konuştuğumuz Sağlık Bakanlığı yetkilileri, henüz Irak'la sınır kapısının kapatılması gibi bir karar alınmadığını, gelişmelere göre gerekli görülürse bunun değerlendirilebileceğini belirtiyor.

Türkiye'de virüse karşı hangi önlemler alınıyor?

Virüsle mücadele kapsamında, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.

Konunun, tüm taraflarının katıldığı toplantılar yapılıyor.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi'nde 7/24 esasına göre çalışan ekipler oluşturuldu.

Önlemler kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti ile direkt uçuşlar 1 Mart tarihine kadar durduruldu.

Başlangıçta Çin'den gelen yolcular için hayata geçirilen termal kamera ile tarama uygulaması, 5 Şubat'ta diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

İran'la sınırlar da 23 Şubat itibarıyla geçici olarak kapatıldı.

Sağlık Bakanı Koca aynı gün yaptığı açıklamada, "İran'dan Türkiye'ye yapılacak kara ve demiryolu geçişlerin durdurulduğunu, tüm uluslararası uçuşların tek taraflı ve geçici olarak askıya alındığını, Türkiye'den İran'a gidişlerin ise devam edeceğini" belirtti.

Muhalefetten sınırın kapatılmasında geç kalındığı eleştirileri geldi. Sağlık Bakanlığı ise eleştirileri reddetti.

Önlemler kapsamında; hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber de hazırlandı.

Bu rehbere ve rehberle ilgili sunumlara, sık sorulan soruların cevaplarına, afiş ve broşürlere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden ulaşılabiliyor.

Çin'den getirilen Türk vatandaşlarının durumu ne oldu?

Çin'de yaşanan salgın nedeniyle Vuhan kentindeki Türk vatandaşları Şubat ayı başında, Türkiye'den gönderilen, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçak ile tahliye edilmişti.

Bu uçakla getirilen 42 yolcu ve mürettebat 14 gün boyunca, Ankara'daki Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kontrol altında tutuldu.

Karantina 14 Şubat'ta bitti ve sonuçlar negatif çıktı.

Bunun üzerine 42 kişinin tümü taburcu edildi.

İran'daki Türk vatandaşlarının durumu ne olacak?

Türk makamları, İran'daki Türk vatandaşlarından ülkelerine dönmek isteyenleri, Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda Türkiye'ye getiriyor.

Sağlık Bakanı Koca, İran'dan dönecek tüm Türk vatandaşlarının 14 gün gözlem altında tutulacağını açıkladı.

Demirören Haber Ajansı ise, 24 Şubat'ta geçtiği haberde, İran sınırındaki Gürbulak sınır kapısında, İran'dan Türkiye'ye geçmek isteyen Türk vatandaşlarının geçişine, sağlık kontrolleri ardından izin verildiğini aktardı.

Yurttaşlar virüse karşı ne yapabilir?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler, Koronavirüs için de geçerli.

Sağlık Bakanlığı bu konuda şunları öneriyor:

El temizliğine dikkat edilmeli. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı.

Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli.

Hasta insanlarla temastan kaçınmalı (mümkünse en az 1 metre uzakta bulunulmalı).

Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalı.

Türkiye'de maske takılması gerekiyor mu?

Sağlık Bakanlığı, ülkedeki sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığını belirtiyor.

Bakanlık, bu konuda şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişilerin ise öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorlarsa ağız ve burnunu kapatması ve mümkünse tıbbi maske kullanması öneriliyor."

Türkiye'den yurtdışına seyahat edecekler ne yapmalı?

Sağlık Bakanlığı'na göre, virüse karşı yapılması gerekenlerin hepsi, yurtdışına seyahat edecekler için de geçerli.

Bakanlık bu bilgilere ek olarak şunları da öneriyor:

Çiğ tüketilen yiyecekler yerine pişmiş yiyecekler tercih edilmeli.

Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Dünya Sağlık Örgütü: Koronavirüste tek bir ilaç işe yarıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), remdesivir isimli ilacın koronavirüsüe yakalanan hastalarda işe yarayabileceği iddiasını doğruladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), remdesivir isimli ilacın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan hastalarda işe yarayabileceği iddiasını doğruladı. DSÖ Genel Sekreter Yardımcısı Bruce Aylward, "Şu an gerçek etkisi olabileceğini düşündüğümüz tek bir ilaç var, o da remdesivir" dedi.

Çin’den yayılan Koronavirüs'e (Kovid-19) karşı aşı çalışmaları devam ederken, ‘remdesivir’ isimli ilacın hastalanan kişilerde işe yaradığı iddiasına Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) de ‘onay’ geldi. DSÖ Genel Sekreter Yardımcısı Bruce Aylward ‘remdesivir’in şu an için hastalarda olumlu etki eden tek ilaç olduğunu söyledi.

CNN International'ın haberine göre; Aylward, Çin’in başkenti Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, “Şu an gerçek etkisi olabileceğini düşündüğümüz tek bir ilaç var, o da remdesivir” dedi. DSÖ yetkilisinin bu açıklamasının ardından, remdesiviri üreten Amerikan ilaç firması Gilead Sciences’ın hisseleri yüzde 5 oranında yükseldi. Bununla birlikte, DSÖ yetkilileri remdesivir ile Koronavirüs'üne (Kovid-19) karşı insanlar üzerinde yapılan klinik testlerin devam ettiğini, kesin sonuçların birkaç hafta sonra çıkacağını ekledi.

Gilead Sciences ise CNN International’a yaptığı açıklamada Çinli sağlık yetkilileriyle iki ayrı çalışma yürüttüklerini doğruladı. Çalışmalardan birinin Koronavirüs nedeniyle durumu ağırlaşan, ikincisinin ise daha hafif durumdaki hastalarla yapıldığı belirtildi. Şirket, sonuçları nisan ayında almayı planladıklarını ekledi.

remdesivir isimli ilaç geçmişte Ebola virüsünün tedavisinde de kullanılmıştı. Gilead Sciences, ilacın Wuhan virüsüne benzer iki başka Koronavirüs'ü olan MERS ve SARS üzerinde bir miktar başarı elde ettiğini de açıklamıştı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

* Hasta insanlarla temastan kaçınılmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

* Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.

* Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

* Eller, en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı sonrasında kurulanmalıdır.

* Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

* Sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği veya kolonya kullanılmalıdır.

* Elde görünür bir kirlenme olmadığı sürece el antiseptikleri, el yıkama kadar etkilidir. Ancak elde görünür bir kirlenme olduğunda ellerin mutlaka yıkanması gerekir.

MASKE NE ZAMAN KULLANILMALI?

Sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur.

* Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması gereklidir.

* Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa tıbbi maske kullanması önerilmektedir. Maskeyi çıkarıldığında hemen çöpe atılmalı ve eller yıkanmalı veya antiseptikle temizlenmelidir.

* Hasta olmayan kişilerin maske kullanmasına normalde gerek yoktur. Sadece yeni Corona virüsü hastalığını geçirenlerle temas edenlerin (sağlık çalışanları, hasta ile aynı evde yaşayanlar) maske takması gerekmektedir. Bu durumlarda kullanılacak maskelerin cerrahi/basit/tıbbi maske olması yeterlidir.

ELDİVEN GİYİLMELİ Mİ?

* Hayır. Eldiven, sadece sağlık çalışanları tarafından hastanın bakımı ve muayenesi sırasında kullanılır. Sağlık çalışanları dışındaki kişiler eldiven kullanmamalıdır. Bunun en önemli nedeni, eldivenlerin uygun şekilde kullanılmadığı durumda hastalığın daha çok yayılmasına neden olmasıdır.

* Eldivenlerin uygun kullanımı, sağlık çalışanlarına verilen eğitimlerle sağlanmaktadır. Sağlık çalışanları dışındaki kişilerin eldiven kullanması uygun değildir.

Eller, hastalığın bulaşmasında çok önemlidir ve bulaşı azaltmanın yolu ellerin su ve sabun ile yıkanmasıdır. Sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği veya kolonya kullanılmalıdır.

bakanlik-corona-471x660.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Son birkaç haftadır yeni koronavirüs ve neden olabileceği hastalık ile ilgili gelişmeleri izliyoruz - COVID-19. Size bu konuda bazı ek bilgiler vermek ve işyerindeki riskleri azaltmak için hepimizin alması gereken önlemleri almak için sizi güncellemek istiyoruz.

    Yapmanız gerekenler:

  1.     Ellerinizi en az 20 saniye sabunlu suyla sık sık ve iyice yıkayın.
  2. El dezenfektanı ve dezenfektan mendiller kullanın.
  3. Hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde ağzınızı bir mendille (mendil kadar hijyenik değildir) veya dirseğinizle örtün; sonra dokuyu atın ve ellerinizi yıkayın.
  4. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. Neden? Elleriniz virüsü bu bölgelere aktarabilir ve sizi hasta edebilir.
  5. Hasta olduğunuzda evde kalın. Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çekiyorsanız, tıbbi yardım alın ve önceden arayın.
  6. Solunum semptomları olan kişilerle temastan kaçının.
  7. Sık dokunduğu yüzeyleri antibiyotik bezleri ile temizleyin.
  8. Yöneticinizin ve İnsan Kaynaklarının en güncel iletişim bilgilerine sahip olduğundan emin olun.
  9. Yurt dışından seyahatten dönüyorsanız ve / veya COVID-19 teşhisi konmuş bir kişiyle iletişim kurduysanız, işe gelmeden önce İnsan Kaynaklarına ve yöneticinize bildirin.

Telefon, masa üstü, masa, klavye, kapı kolu ve motorlu taşıt kapı kolları, direksiyon gibi sıkça dokunulan nesneleri ve yüzeyleri temizlemek ve dezenfekte etmek için temizleme spreyleri ve bezleri kullanılmalıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Coronavirus ABD'de yayılıyor. İşte semptomlardan kendinizi nasıl koruyacağınıza kadar bilmeniz gereken her şey

Orta Çin'de bir avuç enfeksiyon olarak başlayan yeni koronavirüs hızla dünya çapında bir salgın haline geldi, tüm şehirleri kapattı, binlerce insanın sağlığını tehdit etti ve küresel ekonominin gücünü test etti.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, dünya çapında 100'den fazla ülke ve bölgede 137.000'den fazla koronavirüs vakası doğrulandı ve Perşembe sabahı 5.000'den fazla insan öldü. Aynı zamanda, dünya çapında 69.000'den fazla insan virüsden kurtuldu.

Çin'deki yeni vakaların oranı azalmaya devam ettikçe, İtalya ve İran'daki kümeler ile dünya genelinde giderek daha fazla vaka doğrulanıyor. ABD'de, yeni davalar düzinelerce eyalette toplandıkça ölüm sayısı yukarı doğru sürüyor.

Güne daha akıllıca başlayın. İhtiyacınız olan tüm haberleri her sabah gelen kutunuza alın.

Salgından aylar sonra, cevaplardan daha fazla soru var. İşte COVID-19 hakkında bilmeniz gerekenler.

    Bir doktorla SSS: Panik yapmalı mıyım? En iyi önleme adımları nelerdir?
    Karantinaya nasıl hazırlanılır: Alışveriş listesi
    Doğru değil: Koronavirüsü çevreleyen tüm mitlerin bir listesi

Koronavirüs belirtileri nelerdir?

Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve bazı insanların hiç semptomu yoktur. En yaygın semptomlar gribine benzer ve ateş, yorgunluk ve kuru öksürüğü içerir. Bazı insanlar ayrıca ağrı ve ağrı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal geliştirir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 6 kişiden yaklaşık 1'i ağır hastalanıyor ve nefes almada zorluk çekiyor. Ateş, öksürük ve nefes darlığı yaşıyorsanız, doktorunuzu arayın.

CDC'ye göre, semptomlar maruziyetten iki ila 14 gün sonra herhangi bir yerde ortaya çıkabilir ve ortalama bir hasta yaklaşık beş günde başlangıç görmektedir.

Günlük koronavirüs güncellemeleri: Onları e-postanıza alın. Buradan kaydolun
ABD'de kaç koronavirüs vakası var?

Johns Hopkins'e göre, ABD'de 1.700'den fazla onaylanmış vaka var. Yetkililer, daha fazla insanın enfekte olduğu konusunda uyarıyorlar. ABD'de en az 12 kişi iyileşti. Doğrulanan vakalardan bazıları seyahatle ilgili, bazıları kişiden kişiye yayıldı ve bazıları Wuhan, Çin ve Diamond Princess yolcu gemisinden ABD'ye geri gönderildi.
ABD'de koronavirüs vakalarının haritası

Johns Hopkins veri kontrol paneline göre 40'tan fazla eyalette ve Columbia Bölgesi'nde vakalar bildirildi.
ABD'deki koronavirüsten kaç kişi öldü?

ABD'de koronavirüs kasıldıktan sonra en az 40 kişi öldü .: Washington eyaletinde 31, dört California'da, ikisi Florida'da, biri New Jersey'de, biri Güney Dakota'da ve biri Georgia'da.

Washington eyaletinde, hastaların en az 21'i EvergreenHealth Tıp Merkezinde öldü. Yerel sağlık yetkililerine göre, mağdurların en az 22'si Seattle banliyösünde bir bakımeviyle ilişkilendirildi. En azından bir tanesi daha önce Diamond Princess yolcu gemisinde bulunmuştu.
Dünyada kaç tane koronavirüs vakası var?

Salı gününden itibaren dünya çapındaki rakamların dökümü:

    137.000'den fazla vaka
    En az 5.069 kişi öldü
    69.000'den fazla insan iyileşti

ABD vatandaşları için seyahat kısıtlamaları

ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikalıları Çarşamba günü geç saatlerde yurtdışına seyahat etmekten kaçınmaları konusunda uyardı ve tüm denizaşırı seyahatler için seviye 3 - "seyahati yeniden düşün, en güçlü uyarının bir seviye altında" küresel bir seyahat uyarısı yayınladı. Ayrıca ABD vatandaşlarına yolcu gemisi ile seyahat etmelerini ve uzun uçak yolculuklarına ve kalabalık yerlere karşı tavsiyelerde bulunuyor.

CDC, Amerikalılara Avrupa'ya "zorunlu olmayan seyahatlerden kaçınmaları" - en yüksek uyarısı olan 3. Seviye - tavsiye etti. Bu, ABD kıtaları, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya için en popüler yerlerden bazıları da dahil olmak üzere, tüm kıtayı - 29 ülke ve beyliği kapsamaktadır.

CDC ayrıca Çin, Güney Kore ve İran'a zorunlu olmayan tüm seyahatlerden kaçınılmasını önermektedir. Buna Hong Kong, Makao veya Tayvan dahil değildir. Japonya 2. seviye alarmdadır (gelişmiş önlemleri uygulayın) ve Hong Kong birinci seviye bir saattedir (olağan önlemleri uygulayın).

Bu arada Çarşamba günü, Başkan Donald Trump bazı Avrupa ülkelerinden seyahatin Cuma gününden itibaren 30 gün boyunca kısıtlanacağını duyurdu. Emir, ABD'ye varışlarından 14 gün önce herhangi bir noktada 26 Avrupa ülkesinde bulunan yabancı uyrukluların çoğunun girişini askıya alıyor. İngiltere muaftır.

Birçok insan, virüse yakalanma korkusuyla yurtdışı seyahatlerini iptal etti. Bazı üniversiteler yurtdışında eğitim programlarını iptal etti ve bazı şirketler uluslararası seyahati durdurdu.

ABD vatandaşları için en son seyahat önerilerine göz atın
Koronavirüs için nasıl hazırlanır

Tipik grip mevsimi önlemleri alın: Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçının. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın. Öksürüğünüzü örtün. Hasta olunca evde kalın. Ev eşyalarını ve yüzeylerini temizleyin. Ellerinizi en az 20 saniye yıkayın.

Hastaysanız ve olası bir karantinaya hazırlanmak istiyorsanız, işten ayrılmamak için düşünmeniz gereken öğelerin bir alışveriş listesi.

Ve hayır, COVID-19'unuz yoksa ve belirtiler göstermedikçe bir yüz maskesine ihtiyacınız yoktur. Maske satın almak, en çok ihtiyaç duyan sağlık çalışanlarından değerli malzemeleri alır.
Kim en çok hastalanma ya da ölme riski altındadır?

CDC'ye göre, genel Amerikan halkı COVID-19 ile sözleşme yapma riski düşük.

Virüse maruz kalma riski daha yüksek olanlar arasında, sürekli bulaşmayı gören topluluklarda yaşayan insanlar, COVID-19 hastalarına bakım veren sağlık çalışanları ve hastalarla yakın temasları bulunur.

Mevsimsel gripte olduğu gibi, şiddetli hastalık ve ölüm için en yüksek risk altında olan kişiler, WHO'ya göre, 60 yaşın üzerindeki ve hipertansiyon, diyabet, kardiyovasküler hastalık, kronik solunum hastalığı ve kanser gibi altta yatan rahatsızlıkları olan kişileri içerir.

DSÖ tarafından yapılan Şubat ayında yapılan araştırmaya göre, Çin'de koronavirüs hastalarının ortanca yaşı 51 yaşında ve vakaların çoğunluğu (% 78) 30 ila 69 yıl idi. En yüksek ölüm oranı 80 yaşın üzerindeki kişiler arasındaydı.

Koronavirüs gebeliği etkiler mi?

Koronavirüsün hamile kadınları nasıl etkileyebileceği belirsizdir. CDC'ye göre, genel olarak, hamile kadınlar vücutlarında viral solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlı hale gelebilecek değişiklikler yaşayabilirler.

SARS ve MERS durumunda, CDC'ye göre, gebe kadınlar ağır hastalık riski altındaydı ve bazılarında düşük ve ölü doğum yaşandı.

Virüsün enfekte bir anneden fetüsüne bulaşabileceğine dair bir kanıt yoktur ve COVID-19'lu annelerden doğan son zamanlarda sınırlı sayıda bebekte, bebeklerin hiçbiri virüs, CDC için pozitif test etmedi dedim.
Çocuklar koronavirüs alabilir mi?

Çin'deki WHO çalışmasına göre, çocuklarda koronavirüs nadir görülmektedir, 19 yaşın altındaki insanlar arasında bildirilen vakaların yaklaşık% 2'si. Bu yaş grubunun daha da küçük bir bölümünde şiddetli (% 2.5) veya kritik hastalık (% 0.2) gelişti ve Şubat ayından itibaren Çin'de 20 yaşından küçük bir kişi öldü.

Çocuklarla koronavirüs hakkında nasıl konuşuyorsunuz? Endişeyi önlemek için dürüst ve basit kalın.
Coronavirus vs. grip: Her yıl kaç kişi gripten ölüyor?

CDC'ye göre, ABD'de grip 2010'dan beri yılda 12.000 ila 61.000 ölüme neden oldu. Bu sezon şimdiye kadar en az 34 milyon grip hastalığı, 350.000 hastaneye yatış ve gripten 20.000 ölüm meydana geldi. Bu ölümlerin en az 136'sı çocuklarda yapıldı.

Bu neden 1918 grip salgınıyla karşılaştırılıyor? Benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?

H1N1 virüsü olan İspanyol gribi, Birinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıktı ve dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini enfekte ederek 1918-1919 arasında dünyaya yayıldı. CDC'ye göre, ABD'de yaklaşık 50 milyon insan öldü ve ABD'de yaklaşık 675.000 kişi öldü.

COVID-19'un aksine, 1918 pandemisi 20 ila 40 yaşları arasındaki genç, sağlıklı insanlar arasında yüksek bir mortalite oranına sahipti. 19 vakalara göre% 3,4'e yakın görünmektedir.

COVID-19 gibi, 1918 pandemisine karşı ana korumalar CDC'ye göre izolasyon, karantina, kişisel hijyen, dezenfektanların kullanımı ve halka açık toplantıların sınırlandırılmasını içeriyordu.
Koronavirüs nasıl başladı?

Coronavirüsler, taç benzeri sivri uçlarıyla adlandırılan büyük bir virüs ailesidir. Nadir durumlarda, hayvanlardaki koronavirüsler, virüsü diğer insanlara yayan insanları enfekte etmiştir. Orta Doğu Solunum Sendromu veya MERS ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu, SARS, iki ölümcül koronavirüs ile olan buydu.

Başlangıçta "yeni koronavirüs" olarak adlandırılan COVID-19, ilk olarak Aralık 2019'da tespit edildi. İlk enfeksiyon, 11 milyonluk bir şehir olan Çin'in Wuhan kentindeki bir pazara bağlandı. Aktarımın nasıl ortaya çıktığı hala belli değil, ancak birkaç teori var.

Bazı araştırmacılar, birinin piyasada kirli et satın aldığını, yediğini, hastalandığını ve başkalarına bulaştığını düşünüyor. Diğerleri, virüsün yarasalardan kaynaklandığını, bir ara hayvana ve daha sonra insanlara yayıldığını söylüyor. Bazı araştırmacılar, pangolinlerin bu ara konakçı olabileceğini söylüyor.
Koronavirüs nasıl yayılır? Koronavirüs yüzeylerde ne kadar kalır?

Virüs insandan insana hızla yayılıyor ve bilim adamları hala nasıl yayıldığı hakkında daha fazla şey öğreniyorlar. CDC'ye göre, virüs birbirleriyle yakın temas halinde olan kişiler (yaklaşık 6 feet içinde) ve soğuk algınlığı veya grip gibi solunum damlacıkları yoluyla yayılır.

Koronavirüsün birkaç gün içinde bir kişiden birçok kişiye nasıl geçtiğini görün

CDC'ye göre, virüsün gıda yoluyla bulaşabileceğine dair bir kanıt yoktur ve CDC'ye göre, günler veya haftalar içinde gönderilen gıda ürünlerinden veya ambalajlarından yayılma riski çok düşüktür.

Bununla birlikte, bir kişinin virüsü bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunup sonra kendi yüzüne dokunarak virüsü alması mümkündür. ABD'deki bilim adamları tarafından yapılan yeni bir araştırma, canlı virüsün havada üç saat sonra, bakırda dört saate kadar, kartonda 24 saate kadar ve plastik ve paslanmaz çelikte iki ila üç güne kadar tespit edilebildiğini buldu.

ABD BUGÜN, virüsün kişiden kişiye nasıl bulaştığını gösteren üç vaka çalışmasını analiz etti.

Bir aşı var mı? Koronavirüs iyileştirilebilir mi?

COVID-19 dahil koronavirüsler için ilaç veya aşı yoktur. Doktorlar sadece virüslerin neden olduğu semptomları tedavi edebilir.

Çinli bilim adamları COVID-19 DNA'sını çözdüler ve halka açık hale getirdiler ve ABD ve yurtdışındaki birkaç ilaç şirketi aşı geliştirmek için çalışıyor. Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci, bir aşının 12 ila 18 ay içinde hazır olacağını tahmin etti.
Koronavirüs tedavisi nedir?

CDC, tedavinin semptomları hafifletmeye yardımcı olan destekleyici bakımdan ve ciddi vakalarda hayati organ fonksiyonlarını destekleme bakımından oluştuğunu söylüyor.

WHO'ya göre, insanların yaklaşık% 80'i özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan hastalıktan iyileşiyor. Çoğu hasta için bu, tıpkı soğuk algınlığı veya grip gibi bol miktarda sıvı içmek ve dinlenmek anlamına gelir.
Koronavirüs ne kadar sürer?

Hastalar, "aktif olarak hasta" oldukları sürece bulaşıcıdır. Ancak CDC'ye göre birisinin aktif olarak ne kadar hasta olduğu değişebilir.

Semptomların ne kadar sürdüğü hakkında bilgi hala gelişmektedir. Ancak Şubat WHO çalışması bize bazı ön ipuçları verebilir:

    Hafif vakalarda semptom başlangıcından iyileşmeye kadar geçen ortalama süre yaklaşık iki haftadır
    Şiddetli veya kritik hastalığı olan hastalar için, medyan iyileşme süresi üç ila altı haftadır
    Ölen hastalar arasında, semptomların başlamasından ölüme kadar geçen süre iki ila sekiz hafta arasında değişir

Koronavirüs testini nasıl alabilirim?

Hava üssünde veya yolcu gemisinde karantinaya alınmadıysanız, koronavirüs testi yaptırmanın tek yolu bir sağlık uzmanıdır.

Ateşiniz varsa, virüs belirtileri geliştirirseniz, son zamanlarda virüsün sürekli yayıldığı bir bölgeye seyahat ettiyseniz veya virüsün bulaştığı bilinen biriyle temasa geçtiyseniz doktorunuzu arayın. Ofise bir maske takmanız istenebilir.

Doktorunuz koronavirüsünüz olabileceğini düşünüyorsa, test talimatları için CDC veya yerel sağlık departmanınızla iletişime geçecektir.
Aslında kim koronavirüs testi yapabilir?

CDC'ye göre 11 Mart itibariyle 50 eyalette 81 eyalet ve yerel halk sağlığı laboratuvarı ve Columbia Bölgesi COVID-19 tanı testlerini başarıyla doğruladı ve testler sunuyor. Hem akademik laboratuvarlar hem de LabCorp ve Quest Diagnostics gibi büyük özel laboratuvar test şirketleri, FDA yetkisi aldıktan sonra koronavirüs testlerini uygulamaya koyuyor.

CDC başlangıçta hatalı test kitleri geliştirip gönderirken, ajans aksaklığı düzelttiğini söyledi. Şimdi, önemli bir test bileşeninin yeni eksikliği gecikmelere neden oluyor.

Bu arada, milyarder Bill Gates tarafından finanse edilen bir proje, koronavirüs ile enfekte olduklarından korkan insanlar için evde test kitleri yayınlamaya hazırlanıyor.

Ekonomimizi nasıl etkileyecek? Borsa hiç iyileşecek mi?

COVID-19 salgını ABD ekonomisi için gittikçe artan bir zarar veriyor ve borsa çılgınca dalgalandı. Şubat ayı sonunda Dow Jones Sanayi Ortalaması bir haftada 3.500 puan kaybetti ve Dow ve S&P 500 Ekim 2008'den bu yana bir hafta içinde en kötü performans gösterdi. Mart ayında ABD hisse senetleri tekrar düştü. 2.000'den fazla puan. Perşembe günü, S&P 500 mali krizden bu yana ilk defa ayı bölgesine girdi.

Acil bir yanıt olarak, Federal Rezerv 3 Mart'ta faiz oranlarını düşürdü - Fed'in 2008'deki mali krizin derinliklerinden bu yana planlanan toplantılar arasındaki ilk faiz indirimi. Fed, gelişmeleri izlemeye devam edeceğini söyledi.

Şunu düşünün: Fed ekonomiyi ve 401k'nizi koronavirüsten kurtarabilir mi?
Trump yönetimi salgın hakkında ne yapıyor? Mike Pence'in rolü nedir?

Ocak ayının sonunda, Trump yönetimi, koronavirüs salgınının ABD'de bir halk sağlığı acil durumu olduğunu ilan etti ve son zamanlarda Çin'in belirli bölgelerine - karantinaya alınan Amerikalılar - federal hükümet tarafından 50 yıldan fazla bir süre önce verilen ilk karantina emri.

Başkan Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence'i hükümetin salgına yanıtını koordine eden bir görev gücünden sorumlu tuttu. Trump ayrıca ABD'de koronavirüsün yayılmasıyla mücadele etmek ve hasta olanların tedavisine yardımcı olmak için acil bir finansman tasarısı imzaladı. 8.3 milyar dolarlık finansman paketi, Kongrenin küresel bir sağlık kriziyle mücadele etmek için vereceği en büyük paketlerden birine denk geliyor.

Çarşamba günü Trump, küçük işletmelere verilen federal kredilere yapılan ödemeleri ertelemek ve koronavirüs tarafından zarar gören işletmeler için vergileri ertelemek için acil durum yetkisini kullanacağını söyledi.
Yolculuklarda neler oluyor?

Son haftalarda düzinelerce doğrulanmış yolcu gemisi gemide kırpıldı ve ABD'deki diğer birçok vaka yolculuklara geri döndü.

Şubat ayında, geminin Japonya kıyılarında karantinada tutulduktan sonra Elmas Prenses'ten 700'den fazla yolcu enfekte oldu. Yaklaşık 300 Amerikalı gemiden boşaltılarak ABD'ye döndü, 46 tanesi pozitif test etti. Çoğu 14 günlük karantinalarını ABD askeri üslerinde bitirmiş olsa da, bazıları iyileştikçe tıbbi izolasyonda kaldı.

Başka bir gemi, Büyük Prenses, San Francisco kıyılarında tutulduktan sonra Pazartesi günü demirledi. Gemideki 3.500'den fazla kişiden en az iki yolcu ve 19 mürettebat virüsü için pozitif test etti. Gemideki yüzlerce Amerikalı'nın iki hafta karantinaya alınması bekleniyordu.

Karantinaya karşı izolat ne demektir?

CDC'ye göre, izolasyon ve karantina, hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olan etkili yollardır. Yalıtım, bulaşıcı hastalığı olan hastaları hasta olmayan insanlardan ayırır. Karantina, bulaşıcı bir hastalığa maruz kalan kişilerin hasta olup olmadıklarını görmek için hareketlerini ayırır ve kısıtlar.
ABD okulları kapanacak mı?

Okulların büyük çoğunluğu açık kaldı ve salgını önlemek için stratejik planlamaya devam ederken, ülke çapındaki bazı okullar milyonlarca öğrenciyi etkileyen virüsün yayılmasını kontrol etmek için haftalarca kapanıyor. Okullar Ohio, Maryland ve Washington, D.C'de ve Washington eyaleti, Pennsylvania, Kentucky, Virginia ve California'da geçici olarak kapatıldı.

100'den fazla kolej, yüz yüze dersleri iptal etti ve çevrimiçi olarak taşındı.

Yaklaşan etkinliklerimi iptal etmeli miyim?

Konserler, gösteriler, oyunlar ve konferanslar iptal edildi ve virüsün sürekli yayılmasını önlemek için dünya genelinde işletmeler, müzeler, tatil köyleri ve tema parkları kapatıldı. ABD'de, bireysel eyalet ve yerel yönetimler büyük toplantı riskini değerlendiriyor. Peki, düğün gibi yaklaşan etkinlikleri iptal etmeli misiniz? Bazı ipuçları için uzmanlarla konuştuk.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Kuru öksürük ile normal öksürük arasındaki fark ne?

Corona virüsünün belirtilerinden biri de öksürük. Pek çok vatandaş mevsim geçişi sebebi ya da başka nedenlerle kuru öksürük yaşayabiliyor. Kuru öksürük ve corona virüsü belirtisi öksürüğü ayırt edebilmek için uzmanlar, "Basit bir gribin birkaç günde gerilemesini bekleriz ancak şikayetler gerilemiyor, ateş yükseliyorsa ve özellikle kuru öksürükte artış ve beraberinde nefes darlığı varsa o zaman bir hastaneye başvurmak gerekir" dedi

corona-semptom-3.jpg

Uzmanlar bu süreçte yapılacakları şu sözlerle anlattı: "Aslında corona mevsim geçişlerinde gördüğümüz nezle, grip, basit soğuk algınlığı belirtileri başlangıçta birbirine çok benziyor. Kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik, kırgınlık olabiliyor. Corona da virüslerle ortaya çıkan ve soğuk algınlığı ile grip benzeri bulgulara yol açan bir hastalık.

Dolayısıyla grip ve soğuk algınlığında ne yapıyorsak onu yapmamız gerekir. Basit bir gribin birkaç günde gerilemesini bekleriz ancak şikayetler gerilemiyor, ateş yükseliyorsa ve özellikle kuru öksürükte artış ve beraberinde nefes darlığı varsa o zaman bir hastaneye başvurmak gerekir.

Bu söylediklerim herhangi bir kronik hastalığı olmayan, normalde sağlıklı bir birey için geçerli. Ancak bu dönem polen mevsimi. Özellikle astım hastalarında, alerjik nezlesi olan hastalarda burun akıntısı, nefes darlığı, hırıltı öksürük gibi şikayetler olabiliyor. Bunlar polene mi bağlı, yoksa araya basit bir soğuk algınlığı girdiği için mi, yoksa coronaya mı bağlı bunu ayırt etmek zor.

Ancak bu hastalar bu döneme kadar gözlemedikleri bir durumla, kontrol altına alınamayan öksürük ve yüksek ateşle karşılaşıyorsa, bir hekime başvurmakta fayda var. Astım ve Koah hastalarında da yüksek ateş varsa, balgam çıktıysa doktora başvurmalılar. Corona olmasa bile bakteriyel rahatsızlık ya da, zatürre olmuş olabilir."

Özellikle yüksek ateşe dikkat çekerek, "Belirtilerde net bir ayrım yapmak gerçekten zor. Şimdiye kadar coronada gördüğümüz, öksürük daha yaygın oluyor. Ama basit bir soğuk algınlığında, alerjik nezlesi olanlarda, astımı olan birinde de kuru öksürüğü görebiliyoruz. Çok yoğun kuru öksürük varsa biraz daha üzerinde durabiliriz. Yüksek ateş varsa bu önemlidir. Yine basit nezle gripte nefes darlığı çok görülmez" dedi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Sabun Koronavirüsten nasıl kolayca kurtuluyor (Sabunla El Yıkama)

Virüs yağla çevrili olduğu için sabunla yıkama esnasında virüs çok kolay şekilde kayarak elden uzaklaşıyor. 

Ayrıca elinizi 20 saniye yıkamak zorundasınız. 

Elinizi sadece suyla yıkarsanız yağdan kurtulamazsınız ama sabunla yıkarsanız videoda gördüğünüz gibi yağ sabunlu suya hızlıca karışacağından yağdan kurtulmak çok kolay olacaktır. Virüste yağla çevrili olduğu için ondan kurtulmak böylece mümkün olabilecektir. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Uzmanlar hangi kan grubunun koronavirüse karşı daha hassas olduğunu açıkladı

Çinli uzmanların sağlık araştırmalarının yayınlandığı Medrxiv sitesinde çıkan makalede, 'A Rh' kan grubuna sahip insanların yeni tip koronavirüse yakalanma riskinin daha yüksek olduğu belirtildi ve aşağıdaki sonuçlar duyuruldu.

Çinli uzmanlar, hastaların kan grubu ile yeni tip Koronavirüse (Covid-19) yatkınlıkları arasında bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için bir çalışma yürüttüler.

Vuhan ve Şenzen'deki üç hastaneden Covid-19 ile enfekte olan 2 bin 173 hasta ile virüs nedeniyle hayatını kaybeden 206 kişinin örneklerini inceledi ve sonuçlar yayınlandı.

Bilim insanları ilk olarak 3 bin 694 sağlıklı Vuhan sakininden oluşan kontrol grubuna göz attı ve bunların yüzde 33.84 0 Rh, yüzde 32.16 A Rh, yüzde 24.90 B Rh ve yüzde 9.10’unun AB Rh kan grubuna ait olduğunu tespit ettiklerini belirttiler.

Jinintan Hastanesi'deki bin 775  hastanın (206 ölü dahil) testleri, yüzde 25.80'inin kan grubunun 0 Rh, yüzde 37.75'inin A Rh, yüzde 26.42'sinin B Rh, yüzde 10.03'ünün AB Rh olduğunu gösterdi.

Vuhan ve Şenzen'deki başka hastanelerden 398 hasta üzerinde yapılan incelemeler de benzer sonuçlar gösterdiği eklenerek aşağıdaki sonuç açıklandı.

Araştırma sonucu, Covid-19'a duyarlılığın bir dereceye kadar kan grubuna bağlı olduğunu ve koronavirüsün A Rh kan grubu için diğer gruplara oranla daha tehlikeli olduğunu ortaya koydu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

-UYsSuhTK0C33UCD7BwDxw.jpg?width=1000&mo

Günden güne corona virüs semptomlarının seyri

Çin’de bilim insanları yeni tip corona virüsün (covid-19) genel belirtilerinin günden güne nasıl ortaya çıktığını gösteren iki araştırma yayımladı. Birinci araştırmaya göre ilk gün hafif bir öksürükle başlayan covid-19 hastalığı 8 günde ciddi bir solunum hastalığına dönüşebiliyor. İkinci araştırmada ise virüsle enfekte olunmasının ardından ortalama taburculuk süresinin 22 gün, ortalama ölüm süresinin ise 18,5 gün olduğunu bildirdi. Ancak, uzmanlar corona virüse yakalanan kişilerin büyük bir çoğunluğunun 7 gün içinde iyileştiğini açıkladı. İşte gün gün corona virüsün seyri...


Dünya genelinde yeni tip corona virüs (covid-19) vakalarının sayısı 225 bini geçti. 9 bin aşkın kişinin ölümüne neden olan Covid-19'un yaygın semptomları arasında ateş, halsizlik ve kuru öksürük bulunuyor.

Salgının merkezi Asya’dan Avrupa’ya kayarken, corona virüsün ilk ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentindeki bilim insanları, hastalığın seyrine ilişkin iki araştırma yayımladı.

"ATEŞ 12 GÜN SONRA KAYBOLUYOR"

Wuhan Pulmonary Hastanesi ve Jinyintan Hastanesi’ndeki yetişkin vakalarının incelendiği birinci çalışmada Covid-19’un erken belirtilerinden biri olan yüksek ateşin 12 gün boyunca, öksürüğün ise daha uzun bir süre  sürebileceği belirtildi.  

Araştırmada, incelenen 191 hastanın yüzde 45’lik bir kısmının 12 gün sonra taburcu olduktan sonra öksürmeye devam ettiği görüldü.

Nefes darlığı sorununun ise 13 gün sonra sona erdiği, ancak hayatını kaybedenlerde ölüm anına kadar devam ettiği ortaya konuldu.

TABURCULUK SÜRESİ 22, ÖLÜM SÜRESİ 18,5 GÜN

Hastalığın başlamasından itibaren ortalama taburcu olma süresinin  22 gün,  ortalama ölüm süresinin ise 18, 5 günolduğu belirlendi.

HASTALARIN ÇOĞU İLK 7 GÜNDE İYLEŞİYOR

Diğer taraftan, Wuhan Üniversitesi Zhongnan Hastanesi’nde 138 hastanın incelendiği çalışmada ise araştırmacılar ilk semptomlardan solunum zorluğu belirtilerine kadar geçen ortalama sürenin beş gün olduğunu ortaya koydular. Bunu yedi gün sonra hastaneye yatış ve sekiz gün ise solunum cihazı  gerektiren nefes darlığı izliyor. Ancak, uzmanlar hastalarının büyük bir çoğunda, ilk 7 günde semptomlarının çoğunun kaybolduğunu ve iyileştiğini söyledi.

İŞTE GÜN GÜN CORONA VİRÜSÜN SEYRİ

Birinci gün: Hastalarda, ateş yükselir, kas ağrısı ve kuru öksürük ortaya çıkar. Bununla birlikte yorgunluk da yaşanabilir. Küçük bir azınlıkta ise bir veya iki gün boyunca ishal veya bulantı görülebilir.

Beşinci gün: Enfekte olan kişinin kronik hastalığı varsa ya da yaşlıysa nerfes darlığı olarak da bilinen dyspnea ortaya çıkabilir. Bu durumda nefes almak gittikçe zorlaşır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, maruziyetten iki ile 14 gün sonra ortaya çıkan semptomların ateş, öksürük ve nefes darlığı olduğunu söylüyor.

EN KRİTİĞİ 7.GÜN

Yedinci gün: Bazı hastalar enfekte olmalarının yedi gün ardından hastaneden yatmalarını gerektiren şiddetli bir nefes darlığı yaşayabilirler. Sağlık kuruluşları, sürekli göğüs ağrısı, nefes darlığı yaşayan ve yüzü ve dudakları mavimsi bir renge dönen hastaların acil bir şekilde tıbbi yardım alması öneriyor.

Diğer taraftan, yedinci gün, hastaların büyük çoğunluğu için - yaklaşık yüzde 85'i - semptomların azalmaya başladığı ve izolasyondan çıkmanın bir olasılık olduğu noktadır.

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMUNA DİKKAT

Sekizinci gün: Corona virüsten yüksek bir şekilde etkilenen insanlarda sekizinci günde, akciğerlerin  hayati organlara yeterli oksijen sağlayamadığı Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) belirtileri gelişebilir.

 Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre, vakaların yalnızca yüzde 15'i bu noktaya ulaşıyor.
Onuncu gün: Solunum problemleri kötüleşen hastaların 10. günde yoğun bakım ünitesine girmesi gerekir.
On ikinci gün: Wuhan’da yapılan ilk araştırmaya göre, hastalardaki ateş bu noktada sona eriyor. Hastalıktan kurtulanlarda, semptomlar yaklaşık 13 günün ardından yok oluyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Belirtiler

Doktorunuzu arayın: COVID-19'a maruz kaldığınızı düşünüyorsanız ve öksürük veya nefes almada güçlük gibi bir ateş ve semptom geliştirirseniz, tıbbi tavsiye için sağlık uzmanınızı arayın.

Semptomlara dikkat edin

Bildirilen hastalıklar, doğrulanmış Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) vakaları için hafif semptomlardan şiddetli hastalığa ve ölüme kadar değişmiştir.

Maruz kaldıktan 2-14 gün sonra aşağıdaki belirtiler görülebilir. 

Ateş

symptoms-fever.jpg
Öksürük

symptoms-cough.jpg


Nefes darlığı

symptoms-shortness-breath.jpg

COVID-19 için acil durum semptomları gösterirseniz derhal tıbbi yardım alın. Acil durum uyarı işaretleri şunları içerir *:

     Nefes almada zorluk veya nefes darlığı
     Göğüste kalıcı ağrı veya baskı
     Yeni karışıklık veya uyandırmamak
     Mavimsi dudaklar veya yüz

*Bu liste her şeyi kapsamamaktadır. Ciddi veya ilgili diğer belirtiler için lütfen tıbbi sağlayıcınıza danışın.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.