Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bir Göçmenin Kızı Olan Kamala Harris, Amerika'nın Demografik Değişiminin Yüzüdür


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bir Göçmenin  Kızı Olan Kamala Harris, Amerika'nın Demografik Değişiminin Yüzüdür

Kamala Harris’in annesi 1958’de Kaliforniya’ya gitmek üzere Hindistan’ı terk ettiğinde, göçmen olan Amerikalıların yüzdesi yüzyılı aşkın en düşük noktasındaydı.

BB180c9m.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Bu değişmek üzereydi.

Berkeley'e genç bir yüksek lisans öğrencisi olarak gelişi - ve evleneceği Jamaika'dan bir göçmen olan başka bir öğrencininki - Amerika Birleşik Devletleri'ni liderlerinin asla hayal edemeyeceği şekillerde dönüştürecek, Avrupa dışından gelen tarihi bir göç dalgasının başlangıcıydı. Şimdi, bu göçmenlerin Amerika doğumlu çocukları - Bayan Harris gibi insanlar - bu ülkenin demografik geleceğinin yüzü.

Joseph R. Biden Jr.'ın Bayan Harris'i koşu arkadaşı olarak seçmesi bir kilometre taşı olarak kutlandı çünkü o, Amerikan tarihinde büyük bir partinin başkanlık listesinde yer alan ilk Siyah kadın ve ilk Hint asıllı kadın. Ancak yaptığı seçimler, bu ülkede dikkate değer bir değişimin de altını çiziyor: göçmenlerin veya ikinci nesil Amerikalıların yeni bir göçmen çocuk dalgasının yükselişini, daha öncekilerden farklı, büyüyen bir siyasi ve kültürel güç olarak.

19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki son büyük göçmen akını esas olarak Doğu ve Güney Avrupa'dan geldi. Bu sefer artış Hindistan ve Jamaika'dan Çin ve Meksika'ya ve ötesine dünyanın dört bir yanından geliyor.

Bayan Harris'in büyüdüğü ve şu anda Senato'da temsil ettiği Kaliforniya'da, tüm çocukların yaklaşık yarısı göçmen evlerinden geliyor. Brookings Enstitüsü, bu ülkenin tarihinde ilk kez ülke çapında 16 yaşın altındaki nüfusun yarısından azını beyazların oluşturduğunu buldu; eğilim, daha fazla sayıda Asyalı, Hispanik ve çok ırklı insan tarafından yönlendiriliyor.

Birbirleriyle konuşan birkaç kişi: Ghazala Hashmi, Kasım ayında Virginia Senatosu'nda bir sandalye kazandıktan sonra zafer konuşmasını yapıyor.

BB17ZYrF.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

Bugün, Amerikalı yetişkinlerin dörtte birinden fazlası göçmen ya da Amerika doğumlu göçmen çocukları. Pew Araştırma Merkezi'nde kıdemli nüfusbilimci Jeffrey Passel'e göre yaklaşık 25 milyon yetişkin, yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu temsil eden Amerika doğumlu göçmen çocukları. Passel, kıyaslandığında, nüfusun yurtdışında doğmuş kısmının hala çok daha büyük olduğunu - yaklaşık 42 milyon yetişkin veya kabaca ülkedeki 250 milyon yetişkinin altıda biri, "dedi.

55 yaşında, Bayan Harris, ebeveynleri o ilk yıllarda gelen bu ikinci nesil Amerikalıların daha yaşlı tarafında. Ancak ailesi, ülkenin kimliği üzerinde geniş etkileri olan ve çoğunlukla beyaz bebek patlaması yapan bir toplumu çok ırklı ve ırksal bir yamaya dönüştüren daha büyük bir eğilimin parçası.

Avrupa dışından gelen göçmenlerin ve onların çocuklarının akını nedeniyle, Amerika'da son yarım yüzyılda birbirini izleyen her nesil bir öncekinden daha az beyaz oldu: Boomers yüzde 71,6 beyaz, Y kuşağı yüzde 55 beyaz ve Nesil Z sonrası Brookings Enstitüsü'nde bir nüfusbilimci olan William Frey'e göre, 2012'den sonra doğanlar yüzde 49,6 beyaz.

Karayipler, Çin, Orta Amerika ve Meksika'dan gelen bu modern göçmen çocuklarını inceleyen Boston, Massachusetts Üniversitesi Şansölyesi Marcelo Suarez-Orozco, "Demografi ilerliyor" dedi. "Bu, ABD'nin geleceği"

Yaklaşık elli yıl önce gelen göçmenler - Hindistan, Çin ve Kore gibi ülkelerden gelenler - genellikle yüksek öğrenime sahiplerdi, ancak nadiren siyasete girdiler. Artık orta yaşlı yetişkinler olan çocukları, Amerikan kamusal yaşamına giren çocuklardır.

1980'lerde Houston'da Hintli bir ailede doğan ve 2019'da Virginia'ya seçilen ilk Hintli-Amerikalı olan Suhas Subramanyam, "Ebeveynlerim geldiğinde, 'sadece yapmak istiyoruz' gibiydi 'dedi. Delegeler Meclisi. Ama ikinci nesil, dünyaya damgamızı vurmak istiyoruz. Bir hukuk firmasında çalışıp para kazanmaktan fazlasını yapmak istedim. Amerika konusunda kendimi çok vatansever hissediyorum. "

Bayan Harris’in annesi Shyamala Gopalan geldiği sırada Amerika Birleşik Devletleri’nde yalnızca 12.000 Hintli göçmen vardı. 1975'te Virginia'ya taşınan bir mühendis olan Satish Korpe, eyalette o kadar az Hintli göçmen olduğunu ve oraya vardığında tek bir Hint gıda mağazası olmadığını ve insanların market alışverişi için New Jersey'e gittiğini söyledi.

"1970'lerin ortasında, Amerikalı biriyle karşılaşırsanız, gördükleri ilk Hintli kişi olabilirsiniz," dedi. “O zaman 1980'lerde belki beşinci olurdunuz. Ve 1990'larda onuncusu. "

Bu değişiklikler, Amerika'yı beyaz ve Protestan tutmak için 1920'lerde belirlenen kotaları kaldıran, dönüm noktası olan 1965 Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası'nın geçişine kadar uzanıyor. 1965 yasası, göçmenlik sisteminde etnik kökene dayalı ayrımcılığı yasakladı ve halihazırda Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan akrabaları olan ve özel becerilere sahip kişilerin girişine öncelik verdi.

Yasa, Hindistan'dan çok daha fazla sayıda göçmene kapı açmanın yanı sıra, Britanya Batı Hint Adaları'ndan gelen göçmenlerin sayısına ilişkin katı bir kotaya da son verdi.

Daha önce yılda sadece 100 Jamaikalı göçmenin ülkeye girmesine izin veriliyordu. Ve 1960 yılında, Bayan Harris’in babası Donald Harris’in Amerika’ya yerleşmeye başladığı sıralarda, Migration Policy Institute’a göre Birleşik Devletler’de 25.000’den az Jamaikalı göçmen vardı. Ancak 2018 itibariyle bu sayı 733.000'in üzerine çıktı.

Amber Simon’un Jamaikalı annesi, bir teyzenin daveti üzerine 1984’te Amerika’ya geldi. Sonunda Alabamalı bir Siyah adamla evlendi ve şu anda 24 yaşında olan Bayan Simon, Tampa, Fla'da büyüdüğünü ve arkadaşlarının evlerinin farklı olduğunu hissettiğini hatırlıyor. Ayakkabılarını çıkarmadılar ya da anne babalarına Jamaikalı ailesinde kural olan saygı duymadılar.

Babası ona topluma uymayı ve öne çıkmamayı öğretti ve onunla polisin tehlikeleri hakkında konuştu. Ancak 15 yaşına kadar Jamaika'da yaşayan annesi bu görüşlerden hiçbirine sahip değildi.

George Floyd'un öldürülmesinden sonra yarış hakkındaki düşüncelerini internette yazmaya başlayan Simon, "Yarım azınlık olduğum gerçeğinden habersiz büyüdü ve yarısı gerçekten bunun bilincindeydi" dedi.

Geçen yıl Jamaika'yı ilk kez ziyaret etti ve babasının yaşam koşullarının büyümesine ne kadar benzediğini görünce şaşkına döndüğünü söyledi: son derece fakir. Ama aynı zamanda, iradesi ile eğitimini tamamlayan ve şu anda federal hükümet için bir proje analisti olan annesine daha da büyük bir saygı duydu.

Gelecek ay bir M.B.A. programına başlayacak olan Simon, "Annem bir göçmen olarak karşılaştığı engellerin üstesinden gelebiliyorsa, hayal ettiğim başarıyı elde edemem için kesinlikle hiçbir neden yoktur," dedi. Hayatta tam olarak olmak istediğim yerde olmamam için hiçbir mazeret yok.

1970 yılında, Bayan Harris büyürken ve 1965 yasasının etkileri henüz tam olarak hissedilmediğinde, Amerika hala çoğunlukla Siyah beyaz bir ülkeydi. Göçmenler nüfusun yüzde 5'inden azdı. Bayan Harris’in ailesi 5 yaşındayken boşandı ve annesi Bayan Harris ve kız kardeşini Siyahi kızlar olarak yetiştirdi çünkü o Amerikan toplumunun onları bu şekilde göreceğini biliyordu.

Bayan Harris, "Tuttuğumuz Gerçekler" adlı kitabında "Annem iki Siyah kız yetiştirdiğini çok iyi anladı" diye yazdı.

Siyah ve beyaz arasındaki uçurumda gezinmek, ikisi de olmayan göçmenlerin çocukları için zor olabilir. Ghazala Hashmi, küçük kasabasındaki tek Hintli ailede, güney Georgia'da büyüdü. Babası, 1960'ların sonunda doktorasını bitirdikten sonra aileyi oraya getirmişti.

Şu anda Virginia'da eyalet senatörü olan 56 yaşındaki Bayan Hashmi, “Okulumuzda her zaman azınlıktık” dedi. Benim gibi birini hiç tanımadım. Son derece izole ediciydi. "

Bayan Hashmi, okulu entegre olmaya başladığında ikinci sınıftaydı. İnsanların onu açıkça bir kategoriye koymak istediği bir ülkede, düzgün bir ırksal kategoriye uymamanın garip duygusuna dair net anıları var.

"Bir çocukken ne Siyah ne de beyaz olduğum konusunda çok bilinçliydim," dedi. Beyaz çocuklar Siyah çocuklarla oynamazdı ve görünüşe göre ben de oynayabilirdim. Bazen arabuluculuk yapabilirim. Bir göçmen ve bir Güney çocuğu olarak bunun bir parçası olmak çok biçimlendiriciydi. "

Sonunda daha fazla aile geldi ve sekiz yıl sonra kız kardeşi doğduğunda, oynayacak daha çok Güney Asyalı çocuk vardı.

Geçen sonbaharda, eski bir edebiyat profesörü ve bir Demokrat olan Bayan Hashmi, Virginia'nın merkezinde bir Eyalet Senatosu koltuğunu değiştirdi. Kampanyasının sloganı "Ghazala Hashmi bir Amerikan adıdır" dedi.

"İnsanların büyüyen daha karmaşık bir Amerika olduğunu anlamalarına gerçekten ihtiyacım vardı," dedi, "adım 40 yıldır ortaya çıkan yeni bir Amerikan kimliğinin parçasıydı ve biz henüz farkında değildik. o."

Göçmenlerin bu çocukları ekonomik olarak göçmenlere göre çoğunlukla daha iyidir. 2013 Pew raporuna göre, daha fazla kazanıyorlar, daha eğitimliler ve bir eve sahip olma olasılıkları daha yüksek. Ve başka ırktan biriyle evlenme olasılıkları daha yüksek: Pew, ırklararası evlilik oranlarının özellikle ikinci nesil İspanyollar için yüzde 26 ile yüksek olduğunu ve Asyalılar arasında yüzde 23 olduğunu buldu.

Doğumlardaki düşüş ve ölümlerdeki hızlanma nedeniyle Amerika'nın nüfusunun 1919'dan bu yana en düşük oranda arttığı göz önüne alındığında, göçmen ailelerin kültürel nüfuzu daha da artacak. Pew, mevcut eğilimler devam ederse, bugün ile 2050 arasında ülkenin çalışma çağındaki nüfus artışının yüzde 93'ünün göçmenler ve onların ABD doğumlu çocuklarından kaynaklanacağını öngördü.

Aynı zamanda büyüyen bir siyasi güç: Pew, 23 milyondan fazla göçmenin 2020 başkanlık seçimlerinde oy kullanabileceğini buldu. Bu, ülkenin genel seçmenlerinin kabaca yüzde 10'u, rekor bir yüksek. Ve onlar ve çocukları Demokratlara oy verme eğiliminde olduklarından, Arizona, Nevada, Virginia, Georgia ve Texas gibi eyaletlerde siyasi rüzgarlar değişiyor.

Ashu Rai, 1970'lerde Bayan Harris'in doğduğu yerin yaklaşık 70 mil doğusunda büyüdü. Kasabasında, kilometrelerce öteden Güney Asyalılar için bir toplanma yeri olan bir Sih tapınağı vardı. Çocukken dışarıdaki çimenlerde oynar ve ibadet sonrası insanların evlerinde akşam yemeğine giderdi. Ancak Güney Asyalılar banliyö hayatında hala nadirdi ve bir süre gençken Bayan Rai İspanyol gibi davrandı.

Hintli ebeveynleri 1969'da Wyoming'e Kaliforniya'ya taşınmadan önce lisansüstü derece almak için giden Bayan Rai, "Hindistan'dan gelmenin ne anlama geldiğini açıklamaya çalışmaktan ziyade asimile etmek daha kolaydı" dedi.

Bugün bir Demokrat olan Bayan Rai, Hint kökenleriyle gurur duyuyor. Sağlık hizmetleri pazarlamasında çalışıyor ve L.G.B.T.Q için dans partileri düzenliyor. Güney Asyalılar. Bayan Harris'in başkanlık ön seçimini kazanmasını çok istemişti. Bu yüzden, senatör bu hafta bilet için seçildiğinde, Bayan Rai çok sevindi.

"Öğrendiğimde ilk sözüm? Sanırım bu bir küfürdü ”dedi. "Anladı" gibiydim. "

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi Bir Göçmenin Kızı Olan Kamala Harris, Amerika'nın Demografik Değişiminin Yüzüdür

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.