Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Biri Gerçekten Ne Zaman Ölü Sayılır? Dünya Beyin Ölümü Projesi Yeni Bir Cevap Arıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Biri Gerçekten Ne Zaman Ölü Sayılır? Dünya Beyin Ölümü Projesi Yeni Bir Cevap Arıyor

Kalbiniz son bir kez attıktan sonra, ancak vücudunuz çürümeye başlamadan önce hayatınız sona erecek. Göründüğü kadar tuhaf, dünyanın dört bir yanındaki doktorlar ölümün tam olarak ne zaman gerçekleşeceği konusunda anlaşamıyorlar.

BB17YCqE.img?h=454&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Farklı kültürlerin ölümle ilgili bakış açılarını çerçevelemek için kullandıkları yasal, dini ve ahlaki değerlerin çeşitliliği göz önüne alındığında, herhangi bir raporun çelişkili fikirleri birleştirmesi olası değildir.

Araştırmacılar, tıp biliminde kurulan evrensel bir ölüm tanımını ilk kez aramıyorlar.

Ancak Dünya Beyin Ölümü Projesi'nin kıdemli yazarı, Güney Kaliforniya Üniversitesi tıbbi direktörü Gene Sung, ekibinin raporunun içeriğinin başlamak için iyi bir yer olduğunu savunuyor.

Sung, "Bu önemli, karmaşık bir konu. Bu kadar çok kuruluşta bu tür bir fikir birliğine varmak bir ilk" diyor.

"Bu makale ve 17 eki - neredeyse bir ders kitabı - ile, teşhis hatalarını en aza indireceğini ve güven inşa edeceğini umduğumuz bir temel."

Öneriler, geçilecek tek bir kutu sütunu ya da kısa bir tanım değil, daha çok farklı geçmişlere sahip tıp toplulukları için net bir anlaşma çizgisi bulmanın bir yolu.

Rapor, akış çizelgeleri, kontrol listeleri ve karar ağaçlarının bir karışımı aracılığıyla, bir hastanın durumunun potansiyel olarak geri döndürülebilir olup olmadığını tartmak için gerekli gözlemleri sınıflandırır.

BB17YKtM.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

Örnek bir akış diyagramı. (Greer ve diğerleri, JAMA, 2020)
Bunların çoğu tıp uzmanları tarafından tanınabilir ve rahatsız edici uyarılmalara karşı yüz tepkilerinin olmaması, sabit göz bebekleri, tıkaç refleksleri olmaması ve kan asitliği yeterince düştüğünde spontan nefeslerin olmamasıdır.

Beyin ölümünü maskeleyebilecek veya taklit edebilecek mevcut durumları kontrol etmek gibi bazı mantıklı öneriler de vardır - örneğin, nörolojik hastalık Guillain-Barré sendromu veya bir teşhisi karıştırabilecek ilaçlar veya tedaviler.

Makaleye göre çocuklar, genç beyinlerinin bazı durumlardan yetişkinlerden farklı şekilde iyileşebildiği göz önüne alındığında, ikinci bir nörolojik muayene yaptırmalı.

Belge aynı zamanda kaynak kullanılabilirliğini ve çeşitli tıp topluluklarının maruz kalacağı yasal ve kültürel farklılıkları da dikkate almaktadır.

Beyin ölümü konusunda bir uzman ve travmatik beyin yaralanmalarının hastaları ve sevdikleri üzerinde yaratabileceği etkiyi yakından tanıyan bir doktor olarak Sung, ne zaman nihai olarak adlandırılacağı konusunda net yönergelere sahip olmanın önemini çok iyi anlıyor.

Sung, "Bu yüzden bu projeye başladım - bu sorunları çözmekte ve anlamakta hala bazı zorluklar yaşıyoruz" diyor.

Çoktan gittiği günlerde ölüm, durgun bir sandığın uzun, ürkütücü sessizliğiydi. Nabzı hissedemeyen veya nefese tanık olamayan bir doktor, şuursuz bir bedenin mezara hazır olduğuna dair kumar oynayabilir.

Tabii ki hatalar oldu. Ve yine de oluyor. Çok. Kabul etmek isteyebileceğimizden daha sık. Bu nedenle, yaşayan bir kişiyi morga göndermenin kabus hatasını önleyebilecek kriterler arayışı devam etti.

Dahası, ventilatörlerin ortaya çıkması ve 'yeni ölüleri' hayata döndürmemize yardımcı olan iyileştirilmiş resüsitasyon yöntemleriyle, tıp dünyası geri dönüşü olmayan bir noktayı daha iyi ayırt etmek için çaresizdi.

1960'lara gelindiğinde Fransız nörofizyologlar, koma tanımlarını beyin ölümü olarak görülebilecek şeyleri içerecek şekilde genişletti. Göreceli bir nörolojik fonksiyon eksikliğini teşhis etmek için ilk resmi kriterler, genellikle Harvard Beyin Ölümü Kriterleri olarak bilinen 1968'de yayınlandı.

Dünyanın dört bir yanındaki tıp toplulukları, o zamandan beri istemsiz hareketler, kan akışı, beyin dalgası modelleri ve artık elektriksel aktivite konumlarındaki kendi ince farklılıklarına öncelik verdiler ve bu da çok farklı beyin ölümü kriterlerine yol açtı.

Cenaze hazırlıklarının ne kadar süre beklenmesi gerektiğine dair dini hassasiyetler, dünya genelindeki kararları etkiliyor. Yasal emsaller de ölülerin ve ölenlerin haklarında fark yaratır.

Bir doktorun bir hayatın sonunu teşhis etme konusundaki kararlarını nasıl gördüğümüzü etkileyen organ bağışının zamanlaması ve önceliklendirilmesine ilişkin karmaşık görüşlerle tıbbi sisteme güven çok önemlidir.

Dikkate alınması gereken çok sayıda değişken varken, Sung ve ekibi bir fikir birliği bulmak için tıbbi literatür ve klinik deneylerden daha fazlasına güvenmeleri gerektiğini gördü.

Disiplinler ve dünyanın farklı kültürlerinden tıbbi uzmanların tavsiyeleri dikkate alınarak, raporları düzinelerce seçkin tıp topluluğu tarafından onaylanmıştır.

En ufak bir ironi olmadan değil, ölümle ilgili evrensel bir tanımın, yalnızca bilimsel bilgideki ilerlemelerle değil, ona güvenmesi gereken toplulukların farkındalığıyla gelişen bir belgeye yerleştirilmesi gerekir.

Kaynak: science alert

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.