Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Güneşten Yanmış Dudaklar Gerçektir - İşte Önlemenin Yolu ve Tedavi Şekli


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Güneşten Yanmış Dudaklar Gerçektir - İşte Önlemenin Yolu ve Tedavi Şekli

Güneş yanıkları, hayatın trajik bir gerçeğidir. Modaya uygun siperlikler, plajdaki şemsiyeler ve bir sürü güneş kremi ile onlardan kaçınmaya çalışsak da, bazen kendimizi kırmızı, şişmiş cilt lekeleriyle buluyoruz. Acı genellikle yüzümüzde, omuzlarımızda veya sırtımızda kendini gösterir, ancak yeterince dikkat etmediğimiz bir alan vardır: dudaklarımız.

BB17YI2N.img?h=1344&w=1119&m=6&q=60&o=f&

Dudaklarınızı sulu tutmak bir şeydir; güneş korumasına da ihtiyaçları var. Eğitim ve reklamcılık eksikliği nedeniyle, tüm hayatınız boyunca bağlantı kurmadan gidebilirsiniz. New York'ta yaşayan bir dermatolog olan MD Hadley King, "Dudakları güneşten koruma konusunda daha az farkındalık olma eğilimindedir" diyor. "Yüzümüze güneş kremi sürmeyi hatırlasak bile dudaklarımıza uygulamayı unutabiliriz." Doğru koruma olmadan dudaklarımızdaki hassas cilt güneş yanığına karşı hassastır. Evet, bu gerçek bir şey - ve işte profesyonellerden bilmeniz gereken her şey burada.

Dudaklarınızın Güneşten Yanıp Yanmadığını Nasıl Anlarsınız?

Hiç baharatlı bir şey yediniz mi ve o kadar ürpertici, şişkinlik hissi hissettiniz mi? Güneşten yanmış dudaklar böyle hissettirir. NYC'deki Wexler Dermatology'den Kenneth Howe, “Güneşte yanmış dudaklar kırmızı, şiş ve ağrılıdır” diyor. Dokunmaya karşı hassas olacaklar ve küçük, beyaz kabarcıklar geliştirebilirler. Alt dudak genellikle üst dudaktan daha fazla etkilenir çünkü alt dudak daha fazla ışığı yakalar. "

Herhangi bir kabarcığı patlatmaktan kaçınmalı ve kendi başlarına azalmalarına izin vermelisiniz. Dr. King, "Bunlar vücudun bir bandaj oluşturma yolu" diyor. "Kabarcık, mikropların girmesini önleyen biyolojik bir pansuman görevi görüyor ve içindeki sıvı, aşağıdaki cilde daha fazla zarar gelmesini önlemek ve cildin iyileşmesine izin vermek için çalışıyor." Belirli bir blister sizi endişelendirirse, alanı analiz etmek için teletıp yoluyla da yapılabilen bir tıp uzmanına gitmeniz önerilir.

Güneşten Yanmış Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir

Panik yapmayın: Çözümler var. İyileşme süresi tipik olarak 3-5 gün sürer ve bu süre zarfında dudaklarınızı daha fazla UV ışınlarına maruz bırakmaktan kaçınmak ve ağrılıysa rahatlamak için ibuprofen almak isteyeceksiniz (uygun dozaj bilgileri için ambalaja bakın). Dr. Howe, bölgeyi yatıştırmaya gelince, her iki dermatolog da buzdolabında soğutulduğunda daha faydalı olabilecek aloe verayı tavsiye ediyor. İltihaplı bölgeyi yoğurt veya soğuk az yağlı süte batırılmış bir bez kullanarak 15 dakika boyunca rahatlatabilirsiniz. Dr. King, "Sütün yağ içeriği temizler ve nemlendirir, ancak ısıyı tutabilir, bu nedenle güneş yanığının aktif aşaması çözülürken ve kuruma ve soyulma aşaması başladığında tam yağlı süte geçin" diyor Dr. King.

Ayrıca yanığın aktif aşamasında ağır yağlardan veya petrolatumdan da kaçınmak isteyeceksiniz çünkü ısıyı ciltte hapsederek daha fazla hasara neden olabilirler. Ek olarak, alfa- veya beta-hidroksi asitler, retinoidler, dudak dolgunlaştırıcı maddeler (nane veya tarçın yağı) ve baharatlı yiyecekler gibi bölgedeki olası tahriş edici maddelerden bir süre uzak durmak isteyeceksiniz. Dudaklarınızı yalamaya da direnmeye çalışın. Dr. Howe, "Sürekli ıslanma ve buharlaşma hassas, yeni iyileşen cilde zarar verecektir" diyor.

İyileşme sürecinde dudaklarınızın kurumasını bekleyebilirsiniz. Bu noktadan sonra, yukarıdaki ipuçlarını izlemeye devam ederken, cilt bariyerini desteklemek için onları nemli tutmak isteyeceksiniz. Kuru cildin de toparlanmaması veya onarıcı süreci uzatması da çok önemlidir. Dr. King, “Eski cilt, yeni cilt üzerinde bir koruma katmanı sağlıyor” diyor. "Yeni cilt yeterince olgunlaştığında ve hazır olduğunda çıkacak."

Güneşten Yanmış Dudakları Önleyebilirsiniz

Aşağıda dermatologların önerdiği gibi SPF'li dudak ürünlerini rejiminize eklemek ve yeniden uygulama için yanınızda bir tüp taşımak isteyeceksiniz. (Neyse ki, ne sıklıkta yüz kaplaması yaptığımızı düşünürsek, dudakları güneşten korumak artık her zamankinden daha kolay.) Günlük alışkanlıklar oluşturarak da tüm yüzünüze dikkat vermelisiniz. Dr. King, "Bu, yoğun UV saatlerinden kaçınmak, gölge aramak ve dudaklar da dahil olmak üzere yüze gölge sağlayan geniş kenarlı bir şapka takmak anlamına geliyor" diyor.

Riskleri Bilin

Cildin tekrar tekrar yanmasına izin verirseniz ve hassas bölgeye ihtiyaç duyduğu korumayı sağlamazsanız, güneşte yanmış dudakların uzun vadeli ve hatta tehlikeli etkileri olabilir. Dr. Howe'ye göre, kronik olarak şişmiş veya şekilsiz dudak olasılığının yanı sıra, söz konusu bölge ve cilt kanseri söz konusu olduğunda daha fazla aciliyet vardır. “Dudaklardaki cilt kanseri, vücudun diğer bölgelerindeki cilt kanserinden çok daha agresif davranıyor” diyor. "Dudağın etli kısmındaki skuamöz hücreli kanser, vücudun başka yerlerindeki benzer deri kanserlerinden beş kat daha fazla metastaz yapıyor (yani yayılıyor)."

Dr. King, kronik olarak güneşten zarar görmüş dudakların sadece aktinik keilit denilen bir duruma neden olamayacağını, aynı zamanda görünüşte de değişebileceğini ekliyor. “İnce çizgiler geliştirebilirler ve kırmızı renklerini ve hacimlerini kaybedebilirler” diyor.

Nihayetinde, dudaklarınıza iyi bakmanız ve onları yıl boyunca güneşten korumanız çok önemlidir - çünkü çatlamış dudaklar, karışıma güneş hasarı vermeden başa çıkmak için yeterlidir.

Kaynak: Refinery 29

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.