Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ölümcül Bir Koronavirüs Kaçınılmazdı. Neden Kimse Hazır Olmadı?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Ölümcül Bir Koronavirüs Kaçınılmazdı. Neden Kimse Hazır Olmadı?

Dünya Sağlık Örgütü’nün Cenevre merkezindeki konferans masalarının etrafında toplanan bir grup bilim adamı, dünyanın en korkutucu salgın hastalıklarından hangisinin en fazla ilgiyi hak ettiğini tartıştı.

BB17UOlN.img?h=253&w=378&m=6&q=60&o=f&l=

Listeyi kurbanlarını vücut sıvılarından kurtaran vahşi bir katil olan Ebola yaptı. Kurbanlarının çoğu ölmeden önce beyni şişiren Nipah da öyle. Aynı şekilde, şiddetli akut solunum sendromu ya da SARS, akciğerlere girerek, hastayı nefes nefese bırakarak yaptı.

Şubat 2018'deki iki günlük toplantının sonunda grup, listenin en korkunç girişini yaptı: Disease X.

Bilim insanlarının onlarca yıldır uyardığı şeyi yakalaması amaçlanıyordu: Bilinen bir tedavisi veya tedavisi olmayan, muhtemelen hayvanlardan kaynaklanacak, insanlara atlayacak ve sessizce ve hızlı bir şekilde yayılmaya başlayacak bilinmeyen bir patojen.

Bilim adamları, patojenin kesin genetik yapısını veya ne zaman çarpacağını tahmin edemediler. Ama geleceğini biliyorlardı. 1990'ların sonlarından bu yana art arda gelen salgınlar ve neredeyse ıskalamalar, gittikçe karmaşıklaşan bilimsel araştırmalarla birlikte, büyük bir pandeminin kaçınılmaz olduğunu açıkça ortaya koydu.

Araştırmacılar, güney Çin de dahil olmak üzere, böyle bir virüsün ortaya çıkabileceği sıcak noktaları belirlediler. İnsanları nasıl enfekte etmeye başlayabileceği ve ne kadar kolay bulaşabileceği konusunda fikirleri vardı. Onu nasıl tespit edip durduracaklarına dair planları bile vardı.

Hastalık X gerçekten geldiğinde, Covid-19 olarak, hükümetler, işletmeler, halk sağlığı görevlileri ve vatandaşlar kısa süre sonra kendilerini bir kaos durumunda buldular, çok az kaynak ve az anlayışla görünmez bir düşmanla savaştılar - neredeyse tam olarak neyin ana hatlarını çizen yıllarca süren çalışmalara rağmen virüs nasıl görünecek ve etkisini nasıl azaltacak.

1800x1200_virus_3d_render_red_03_other.j

Hükümetler açık uyarıları ve yetersiz finanse edilen pandemik hazırlığı görmezden gelmişti. Yeni bulaşıcı hastalıkları ulusal güvenliğe yönelik büyük tehditler olarak görmek yerine çoğunlukla salgınlara tepki gösterdiler. Araştırmacılar seyahat ve ticaretin doğasının enfeksiyonu sınırların ötesine yayacağını söylese de, salgınları yönetmek için hiçbir zaman güçlü bir uluslararası sistem geliştirmediler.

Gerçek dünyadaki Disease X, 750.000'den fazla kişiyi öldürdü ve 20 milyondan fazla hastalandı. Virüs ve tepki ekonomileri mahvetti, aileleri yok etti ve dünya çapında günlük yaşamın dokusunu değiştirdi.

Yetkililer bu yılın başlarında salgının ciddiyeti netleştiğinde hatalar yaptılar. Bazıları panik sırasında yapılan anlaşılabilir hatalardı; diğerleri sadece hataydı. Hepsinin altında onlarca yıl öncesine uzanan bir başarısızlık yatıyordu. Çoğu kişi böyle bir sonucun mümkün olduğunu biliyordu. Ve henüz kimse hazırlanmadı.

New York'ta 2018 WHO toplantısında bulunan bir hastalık ekolojisi ve virüs avcısı olan Peter Daszak, "" X Hastalığı "için stratejilere ihtiyacımız olduğunu söylediler ve ona harika bir isim verdiler," dedi. "Sorun şu ki, bu konuda hiçbir şey yapmadık."

Son iki salgın - 2002-03'teki SARS ve 2012'de ortaya çıkan viral kuzeni Orta Doğu solunum sendromu - koronavirüslerin tehlikeli olduğunu açıkça ortaya koydu. Dr. Daszak'ın da aralarında bulunduğu araştırmacılar, mevcut pandemiye neden olan virüse çok benzeyen biri de dahil olmak üzere, grev yapabilecek yüzlerce koronavirüsün kanıtını belirledi.

"Esasen, SARS-CoV Yunnan Eyaletindeki yarasalarda yaşıyor ve iyi durumda!" Dr. Daszak, 2015 yılında WHO'daki yetkililere e-posta gönderdi.

Çin'in güneyindeki köylülerin koronavirüslere maruz kaldığına dair yıllarca süren araştırmalar sonucunda kanıt buldular. Dr. Daszak, 2018'deki DSÖ toplantısında yaptığı açıklamada, "Aslında insanları enfekte ediyorlar" dedi ve virüsler için ilaç veya aşılar için hiçbir boru hattı olmadığının "açık ve mevcut bir tehlike" olduğunu ekledi.

Geçen yıl birlikte çalıştığı Çinli bir bilim insanı, belirli bir tahmin yayınladı: "Gelecekteki SARS veya MERS benzeri koronavirüs salgınlarının yarasalardan kaynaklanma olasılığı çok yüksek ve bunun Çin'de meydana gelme olasılığı arttı."

NIAID'e göre, koronavirüs araştırmaları için Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin bir parçası olan Amerika Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden yıllık fon SARS'tan sonra zirve yaptı ve yıllarca düştü.

Hong Kong Üniversitesi'nde yirmi yıldır salgın hastalıkların ön saflarında yer alan virolog Malik Peiris, "Siyasi ve ekonomik topluluk her şeyin halledilebileceğini kabul etti," dedi.

Günümüzde insanlar her zamankinden daha ölümcül yeni patojenlere maruz kalıyor. Tipik olarak et üretimi ve ormansızlaşma gibi küresel seyahat, ticaret ve ekonomik gelişme gibi hayvanlardan gelirler, insanları, hayvanları ve vahşi yaşamı birbirine yaklaştırır. İnsan nüfusu 1918 grip salgınından bu yana dört kattan fazla arttı.

Brown Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bilim adamları bulaşıcı hastalık salgınlarının daha yaygın hale geldiğini biliyorlardı, 2010'da hayvan kaynaklı patojen salgınlarının 1980'dekinden altı kat daha fazla görülüyor.

İnsan ve hayvan sağlığı ile çevre arasındaki bağlantıları araştıran, New York merkezli kar amacı gütmeyen EcoHealth Alliance'ın başkanı Dr. Daszak, 1960'tan bu yana insanları etkileyen yeni hastalıkların dörtte üçünün hayvanlardan kaynaklandığını söyledi.

Bazı yönlerden, hükümet liderleri ve bilim adamları salgın riskleri konusunda 20 yıl öncesine göre çok daha hazırlıklı ve akıllılar. İlaçları ve aşıları daha hızlı yapmak ve salgınları önlemek ve eğitmek için teknolojilere milyarlarca dolar harcandı. Genomikteki gelişmeler, virüsleri hızlı bir şekilde tanımlamayı ve nasıl geliştiklerini takip etmeyi kolaylaştırdı.

Hükümetler, halk sağlığı liderlerinin uzun süredir en büyük pandemi riski olarak gördüğü yeni grip türlerini takip etmek için para harcadılar. İnfluenza virüsleri sürekli olarak hayvanlarda ve insanlarda dolaşır, kolayca yayılır ve hızla karışarak insanlar için ölümcül olabilecek formlara dönüşebilir.

Yine de finansman, erken uyarı sistemleri, DSÖ'nün rolü ve Çin ile koordinasyon gibi alanlarda pek çok şey yapılmadı. ABD fonlarının büyük bir kısmı, Amerikalıları bir biyoterör saldırısına karşı korumaya gitti. Pandemiler için devlet finansmanı büyük ölçüde acil durumlarda, devam eden bir salgını durdurmak için tek seferlik paketler halinde geldi.

Aşı geliştirmenin finanse edilmesi zor olmuştur. Bazıları üreticiler için asla kar elde etmeyebilir çünkü bunlar genellikle düşük fiyatlarla dağıtılır ve akciğer kanseri veya diyabeti tedavi etmek için yeni ilaçlardan daha az verilir.

NIAID'in direktörü ve ABD hükümeti için Covid-19 müdahalesi konusunda uzman olan Anthony Fauci, bir röportajda bunu açıkça ifade etti: "Hazırlığımızın altını çizdik."

ABD eyaletlerinin ve şehirlerinin salgınlara ve diğer acil durumlara hazırlanmasına yardımcı olacak federal para, 2003 mali yılı ile 2020 mali yılı arasında% 35 düştü.

ABD Hastalık Kontrol Merkezleri direktörü Julie Gerberding, "Bir kriz döngüsüne sahibiz ve sonra kayıtsız kalıyoruz ve [o zaman] odaklanma eğilimi ve yatırımın başka konular için yeniden tasarlanması," dedi ve 2002'den 2009'a kadar koruma sağladı ve şu anda Merck & Co.

Daha iyi bir çözümün, her yıl çok daha fazla garantili parayla halk sağlığını daha çok ulusal savunma gibi finanse etmek olacağını söyledi.

Yarım yüzyıl önce, birçok bilim insanı korkunç bulaşıcı belaların geçmişte kaldığını düşünüyordu. Antibiyotikler ve aşılar çocuk felci, kızamık ve diğer hastalıkların salgınlarını söndürdü. Çiçek hastalığı 1980'de ortadan kaldırıldı.

Ancak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başında HIV ve Ebola gibi yeni nesil virüsler ortaya çıkmaya başladı. ABD Tıp Enstitüsü komitesinin 1992 tarihli bir raporu, bulaşıcı hastalıkların gelişmekte olduğu ve küresel bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu.

Memphis, Tenn .'deki St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi'ndeki grip uzmanı Robert Webster da dahil olmak üzere önde gelen bilim adamları alarm zillerini çaldılar ve tahminen 50 milyon insanı öldüren 1918 grip gibi salgınların tekrar olacağı konusunda uyardılar.

Şimdi 88 yaşında olan ve salgına hazırlıklı yaşlı bir devlet adamı olarak kabul edilen Yeni Zelandalı Dr. Webster, Kanada'daki ördekler, Antarktika'daki penguenler gibi kuşları incelemiş ve virüslerin hayvanlardan insanlara sıçrayarak yıkıcı hastalığa neden olabileceğini göstermişti. Evine bu süreci gösteren bir vitray pencere yaptırdı.

"Başka bir insan gribi salgını olacak mı?" Dr. Webster, 1995'te bir NIH toplantısında sunulan bir bildiride sordu. "Kesin olan, olacağıdır."

Önümüzdeki on yıllar boyunca, bir dizi salgın, bu senaryonun nasıl ortaya çıkabileceğini ve resmi tepkinin nasıl istekli bulunduğunu gösterecekti.

Mayıs 1997'de Lam Hoi-ka adlı 3 yaşındaki Hong Konglu bir çocuk boğaz ağrısı, mide ağrıları, öksürük ve ateşle geldi. Bir hafta sonra çocuk hastaneye kaldırıldı ve hava için mücadele etti. Çift zatürre, kan pıhtıları ve böbrek yetmezliği geliştirdi. Hoi-ka kabul edildikten beş gün sonra öldü.

Hoi-ka’nın babası South China Morning Post’a "Hepimiz bunun hafif bir şey olduğunu düşündük," dedi. Oğlumu yoğun bakıma gönderdiler ve bir daha geri dönmedi.

Doktorlar onu neyin öldürdüğünü tespit ettiğinde, cevap bir şok oldu. Bu, kuşlarda genellikle ölümcül olan, ancak insanları enfekte ettiği asla bilinmeyen, yüzeyindeki protein karışımından sonra H5N1 olarak adlandırılan bir grip virüsü suşuydu.

Birden, Dr. Webster'ın hayvanlardan insanlara "yayılma" adı verilen bir süreçle yayılan ölümcül bir salgın senaryosu daha makul göründü.

Yayılma, bir hayvan konakçıda yaşayan virüsler, genellikle zararsız bir şekilde yenisiyle temas ettiğinde meydana gelir. Çoğu zaman, virüs yeni konağa bulaşamayabilir veya hastalığa neden olmayabilir veya daha fazla yayılmayabilir. Ancak virüsler her zaman mutasyona uğrar ve gen alışverişi yapar ve ara sıra sonuç, yarasalardan insanlar dahil diğer hayvanlara sıçrayabilen kuduzda olduğu gibi ölümcül olur.

Webster da dahil olmak üzere uzmanlar, büyük, yoğun nüfuslu şehirlerin hızla ormanlara ve tarım alanlarına doğru genişleyerek insanları hayvanlarla daha yakın temasa getirdiği güney Çin'deki yayılma potansiyeli konusunda endişeliydi. 20. yüzyılın üç influenza pandemisinden ikisinin Çin'de ortaya çıktığı düşünülüyor.

Gıda pazarı satıcıları, bazen kafesleri paylaşan farklı kuş türleri ile tavuk, güvercin ve ördek sattı. Çoğu zaman pazarlar kuş pisliği ile doluydu. Bir satış yapıldığında, ahır sahipleri tipik olarak kuşu öldürür, koparır ve yerinde bağırsaklar ve virüs taşıyabilecek kan ve sıvılar püskürtür.

Hoi-ka'nın ölümünden hemen önce, Hong Kong Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, güney Çin'den geldiğinden şüphelendikleri tavuklarda öldürücü bir H5N1 gribi salgınını takip ediyorlardı. nefes almak için aşırı nefes alıyor, içlerinden kan sızıyor.

Kasım ayında 13 yaşında bir kız çocuğu, 37 yaşında bir banka çalışanı ve 54 yaşında bir diş hekimi de dahil olmak üzere yeni enfeksiyon patlaması geldi. Aynı dairede birlikte yaşayan iki genç kuzen enfekte oldu ve üçte biri semptomlarla aşağı indi ve virüsün insanlar arasında yayıldığından korktu.

Laboratuvarı testler için bir merkez haline gelen HKU araştırmacısı Dr. Peiris, "Cehennem dağıldı," diye hatırladı.

Webster, Hong Kong'a uçtu ve ekibinin incelediği tavukların% 20'sinde virüs olduğunu buldu. Hükümet, ilk olarak karbondioksit gazı kullanarak ve ardından gaz bittiğinde hayvanların boğazlarını keserek bir milyondan fazla kuşu öldürmek için pazarlara yetkilileri gönderdi. 80 keşişten oluşan bir grup, kuşların ruhları için bir ilahiye yol açtı.

H5N1 kaybolmadan önce toplam 18 kişiye bulaştı ve altı kişi öldü.

1997 kuş gribinin insanlar arasında kolayca yayılmadığı ortaya çıktı ve enfekte tavuklarla birlikte yok edildi.

Dr.Webster ve diğerleri, yeniden ortaya çıkabileceği veya daha bulaşıcı bir şeye dönüşebileceği konusunda uyardı. ABD finansmanı ile Hong Kong'da bir hayvan gribi izleme merkezi kurdu. Daha önce pandemi planlamayan DSÖ, aşılar için acil durum planları da dahil olmak üzere büyük ölçekli bir salgın için protokoller derlemeye başladı.

O zamanlar CDC'de Hong Kong salgınını araştırmaya giden Amerikalı epidemiyolog Keiji Fukuda, bilim camiasının dışında çok az insanın bir pandemi olasılığını ciddiye aldığını söyledi. ABD'de bir akşam yemeğinde bir konuğun "Ah, hükümeti gerçekten canlandırmak için ABD'de gerçekten etkilenecek birinin olması gerekiyor" dediğini hatırlıyor.

2002'nin sonunda, gizemli ve ölümcül yeni bir zatürre, güney Çin'deki hastaneleri yırtmaya başladı.

Dr. Webster ve Hong Kong'daki meslektaşları bunun yine kuş gribi olduğunu düşündüler. Semptomlar benzerdi: Virüs akciğerlerine saldırırken hastaların yüksek ateşleri, öksürükleri ve solunum güçlüğü vardı. Bazıları korkunç kas ağrıları, yorgunluk ve ishalden muzdaripti. Düşüş hızlıydı.

Hastalığa SARS adı verilecekti ve dünyanın salgın hastalıklar hakkındaki düşüncelerinin çoğunu altüst etti. Buna hayvanlardan insanlara sıçrayan yeni ve ölümcül bir böcek neden olmuştu, ama herkesi şaşırtacak şekilde bu bir grip virüsü değildi.

Bu bir koronavirüstüydü - o zamanlar klasik Klinik Mikrobiyoloji El Kitabında bir bölümü bile derecelendirmemiş olduğu düşünülen bir patojen olan bir patojen, Dr. Peiris ile birlikte HKU'da bir mikrobiyolog ve doktor olan Kwok-Yung Yuen'i hatırladı. virüs.

Aynı zamanda 1997 gribine göre çoğunlukla solunum damlacıkları yoluyla daha kolay ve yaygın bir şekilde yayıldı. Bir noktada, bir Hong Kong apartman kompleksinde 213 kişiye beş gün içinde SARS teşhisi kondu.

Anakara Çin'den Hong Kong'u ziyaret eden bir doktor, hastalığı kayınbiraderine, karısına, kız kardeşine ve sonunda yüzlerce kişiye verdi. Doktorla aynı otelde kalan ziyaretçiler, hastaneyi eve götürerek, Singapur'da 71, Kanada'da 29, Vietnam'da 58 ve yalnızca Mart ayının sonunda ABD ve İrlanda'da birer vakaya yol açtı.

Dr. Fukuda, bu “kendi küreselleşme zihnimdeki gerçekliği eve getirdi” dedi. SARS, virüslerin uçakla saatler içinde dünyanın dört bir yanından geçerek yerel bir salgını çok daha tehlikeli hale getirdiğini gösterdi.

Çin, bir liderlik değişikliğinin ortasındaydı ve birçok yetkili, başlangıçta salgının boyutunu örtbas etti, gemiyi sallama konusunda isteksizdi. Çin hastanelerinin tıbbi örnekleri paylaşmaması bilim adamlarının araştırma yapmasını zorlaştırdı.

DSÖ'nün genel müdürü Gro Harlem Brundtland, Çin'i alenen eleştirdi.

Yeni liderlerin yönetimindeki hükümet rotayı tersine çevirdi. Guangdong'da sokakları temizlemek için kayıtlı 80 milyon insan dahil olmak üzere, acımasız karantinalar uyguladı ve şehirleri dezenfekte etti.

Çin, havlayan geyiklerin, Himalaya hurma misk kedilerinin ve diğer hayvanların satıldığı vahşi hayvan pazarlarındaki ticareti, genellikle yerel menülerde veya geleneksel ilaçlardaki içeriklerde yenilik olarak askıya aldı. Bir pazarda, araştırmacılar SARS virüsünün kanıtlarını üç misk kedisinde, bir Çinli porsukta ve rakun köpeği adı verilen tilki benzeri bir hayvanda buldular.

Guangdong'da, “Yeşil Kılıç Operasyonu” ndaki yetkililer, pazarlardan, otellerden ve restoranlardan 30.000'den fazla hayvana el koydu. Sonunda, yaklaşık 10.000 misk kedisi boğulacak, elektrik çarpacak veya yakılacaktır. Shanghai, bir milyondan fazla sülün, yaban ördeği ve kekliğin katledilmesini emretti.

Mayıs 2003 itibariyle, yeni SARS vakalarının sayısı azalıyordu. Dünya çapında yaklaşık 8.000 kişiyi enfekte ederek yaklaşık% 10'unu öldürdü.

SARS'tan sonra Çin, epidemiyoloji eğitimini genişletti ve yeni laboratuvarlar için bütçeleri artırdı.

Dünya lideri ABD ile halk sağlığı konusunda daha yakın çalışmaya başladı. ABD CDC, uzmanlığını paylaşmak ve örtbasların bir daha asla yaşanmamasını sağlamak için Pekin'de bir ofis açtı. Yeni bir Çin CDC kampüsünü ziyaret eden ABD CDC yetkilileri bir dostluk ağacı dikti.

Ancak ABD ile Pekin arasındaki işbirliği yıpranacaktır.

Çin'de vahşi hayvan ticareti üzerindeki yeni kontroller, işletmelerin baskısıyla Ağustos 2003'te hafifletildi. Koruma uzmanları, kalan kısıtlamaların gevşek bir şekilde uygulandığını söylüyor. Viral yayılma riski devam etti.

2005'te Washington'da, güçlü bir oyuncu ABD'nin daha hazırlıklı olma çabalarını yönlendirmeye başladı. Başkan George W. Bush, Teksas çiftliğinde uzun bir Ağustos tatili boyunca yazar John M. Barry’nin 1918 grip salgınının tarihi olan "Büyük Grip" kitabını okumuştu.

2004 kitabı bir pandeminin neden olabileceği sosyal ve ekonomik yıkımı anlatıyordu. Bay Bush zaten 11 Eylül'den ülkeyi yönetmek zorunda kalmıştı ve son zamanlarda SARS'ın denizaşırı ülkelerde yarattığı zararı görmüştü. Ardından, Katrina Kasırgası vurdu ve yönetimi yavaş ve düzensiz bir tepki için eleştirildi.

İlk olarak 1997'de Hong Kong'da insanlara sıçrayan H5N1 virüsü, Güneydoğu Asya'daki kümes hayvanı sürülerinde yeniden ortaya çıktı ve 2004'te 40'tan fazla insan enfeksiyonuna neden oldu. Bulaştığı insanların yaklaşık% 70'ini öldürdü.

Memphis merkezli grip uzmanı Dr.Webster, virüsün Çin'deki yabani kazlar için büyük bir göç durağında bulunduğunu söyleyen ve kuşların onu daha sonra Hindistan ve Avrupa'ya taşıyabileceklerini söyleyen bir makale yayınladı.

O noktaya kadar Washington, Amerikalıları çiçek hastalığı, şarbon ve diğer biyolojik tehditlere, 11 Eylül mirasına ve ardından gelen şarbon saldırılarına karşı korumak için alınan önlemlere milyarlarca dolar akıttı. Hayvan virüsü salgınları için nispeten küçük miktarlar paylaştırmıştı.

14 Ekim 2005 sabahı Oval Ofis toplantısında, Bush’un biyolojik savunma için özel asistanı Rajeev Venkayya, hükümetin en son H5N1 tehdidine yanıt vermek için neler yaptığını özetledi.

Dr. Venkayya'ya göre, Bay Bush 10 kadar memur grubuna doğru eğildi ve “Bir plan görmek istiyorum” dedi.

Şu anda Takeda Pharmaceutical Co.'nun küresel aşı iş birimi başkanı olan Dr. Venkayya, "Soru soruyordu ve cevap alamıyordu," diye hatırladı. İnsanların bunu ulusal bir tehdit olarak görmelerini istedi.

O ayın sonunda sağlık liderleri, aşıların ve antiviral ilaçların stoklanmasını, salgın tespitini genişletmeyi ve başka şekilde pandemik tepkileri iyileştirmeyi içeren 12 sayfalık bir strateji oluşturdu. Bay Bush, stratejiyi Kasım ayında başlattı ve Kongre, 6,1 milyar dolarlık tek seferlik finansmanı onayladı.

Ayrıntılı bir plan, her federal kurumun başkanlarının sorumlulukları ve işletmeler için uzaktan çalışma yönergeleri dahil olmak üzere 300'den fazla eylem noktasına sahipti.

CDC, pandemi senaryolarını hayata geçirmeye ve araştırmayı genişletmeye başladı. Hükümet, şirketlere teşhis, ilaç ve aşı geliştirmeleri için finansman sağlamak üzere Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Otoritesini kurdu.

Araştırmacılardan oluşan bir ekip, aşı bulunmadığında yayılmayı hafifletmek için 1918 salgınının arşivlerini de inceledi. Taktikler sosyal mesafeyi, büyük halka açık toplantıları iptal etmeyi ve okulları kapatmayı içeriyordu - bu yıl Covid-19 vurduğunda atılan adımlar, ancak o sırada geniş çaplı kilitlemeleri içermiyordu.

Planın yayınlanmasından bir yıl sonra, bir ilerleme raporu daha fazla gerçek zamanlı hastalık gözetimi ve çok sayıda hastayı tedavi etmek için tıbbi bir ani müdahale için hazırlık yapılması çağrısında bulundu ve güçlü, koordineli federal planlamayı vurguladı.

DSÖ ayrıca 2005 yılında pandemiye hazırlık planını güncelledi ve üye ülkelerin SARS ve yeni grip türleri gibi hastalıkları rapor etmesini zorunlu kılmak için uzun süredir devam eden Uluslararası Sağlık Tüzüğünü revize etti.

Avrupalı bir aşı üreticileri derneği, üyelerinin 2008 yılına kadar pandemik aşı araştırmaları ve üretim ayarlamaları için yaklaşık 4 milyar dolar harcadıklarını söyledi.

Pandemiler üzerine yapılan çalışmaların çoğu, büyük bir tehdit olan grip üzerine odaklandı, ancak tek değil. SARS salgını sonrasında yükselen koronavirüs araştırmalarına yönelik fonlar azalmaya başladı. SARS geri gelmemişti ve insanları enfekte ettiği bilinen diğer koronavirüsler yalnızca soğuk algınlığına neden oluyordu.

2004 yılında NIAID, koronavirüs ile ilgili araştırmalar için 104,7 milyon dolarlık finansman sağladı. Finansman 2010 yılına kadar 14,9 milyon dolara düştü, ancak başka bir koronavirüs olan MERS ortaya çıktıktan sonra tırmandı. NIAID'e göre 2019'da 27,7 milyon dolardı.

Araştırmacılar, SARS'tan sonra, daha sonra Covid-19 ortaya çıktığında temettü ödeyebilecek olan hastalığa karşı aşılara doğru bir miktar ilerleme kaydetti. İki hastalık farklı olsa da, başka bir koronavirüs için aşı olması Covid-19 için yeni bir tane oluşturmayı kolaylaştırabilirdi.

Dr. Fauci'ye göre, potansiyel bir SARS aşısı erken aşamaların ötesine geçemedi, çünkü NIAID bunu yapmaya istekli bir ilaç şirketi bulamadı. Salgın hastalıklar için aşılar "riskli bir iş" dedi. Talep düzensizdir ve bir salgın araştırmacılar onu test etmeyi bitirmeden sona erebilir.

Bay Bush’un salgın planına tahsis edilen 6,1 milyar dolarlık Kongre, çoğunlukla ilaç ve grip aşıları yapmak ve stoklamak ve halk sağlığı departmanı personelini eğitmek için harcandı. Para yenilenmedi.

Dr. Venkayya, "Gerçek şu ki, herhangi bir lider için, özellikle sağlık alanında, düşük olasılıklı yüksek sonuçlu olaylara odaklanmak gerçekten zor" dedi.

2009'un başlarında, Güney Kaliforniya'da iki çocuk ateş ve öksürük ile hastalandı. Her ikisi de iyileşti, ancak CDC tarafından yapılan testler, 1918 salgına neden olan tür olan H1N1 influenza virüsünün yeni bir türü tarafından enfekte olduklarını gösterdi. Meksika sağlık yetkilileri daha sonra orada en az 20 kişinin öldüğünü açıkladı. Yakında, virüs Avrupa'da ve başka yerlerde ortaya çıktı.

23 Nisan gecesi, o zamanki CDC'nin grip şefi Nancy Cox, arabasından eski CDC yetkilisi Dr. Fukuda'yı aradı. Atlanta'daki evi, fırtınada yıldırım çarpmış ve işteyken yanmıştı. Ancak, acil bir müdahaleyi etkinleştirmek için dört yıl önce DSÖ için CDC'den ayrılan meslektaşına ulaşmaya kararlıydı.

Dr Cox, yeni gribin domuz, kuş ve insan virüslerinin bir karışımı gibi görünmesi, birden fazla yerde ortaya çıkması ve insandan insana hızla yayılması - potansiyel bir pandeminin tüm özellikleri - konusunda endişeliydi.

Sabah saat 4'e kadar, Dr. Fukuda bir acil müdahale merkezi kurdu ve DSÖ, hastane yataklarına yönelik artan talebi ele almaktan aşı hazırlamaya kadar olan adımları özetleyen salgın grip hazırlık planını uygulamaya başladı.

ABD'de Başkan Barack Obama’nın yönetimi, Bay Bush’un yeni planını ilk kez uygulamaya koydu.

Haziran ortasına gelindiğinde domuz gribi adı verilen adıyla 74 ülkeye sıçradı. DSÖ, hastalığın çoğu insanda oldukça hafif olduğunu gösteren bazı kanıtlara rağmen, resmi olarak bir salgın olarak nitelendirdi.

Bu, ilaç şirketleriyle aşı üretimine başlamak için bazı "uyku" sözleşmeleri de dahil olmak üzere bir dizi önlemi harekete geçirdi - Birleşik Krallık gibi ülkelerin önceden müzakere ettiği sözleşmeler, böylece bir salgın sırasında mücadele etmek zorunda kalmayacaklardı.

Ağustos ayında, Obama'nın bilimsel danışmanlarından oluşan bir panel, o yıl nüfusun% 40'ı olan 120 milyon Amerikalının enfekte olabileceği ve 90.000 kadar insanın ölebileceği bir senaryo yayınladı.

H1N1'in çok daha hafif olduğu ortaya çıktı. Sonunda 60 milyondan fazla Amerikalıyı enfekte etmesine rağmen, 13.000'den azını öldürdü. Avrupa'da 5.000'den az ölüm rapor edildi.

DSÖ, salgını çok erken bir pandemi olarak nitelendirdiği için ateş altında kaldı. Avrupalı milletvekilleri, sağlık uzmanları ve diğerleri, örgütün ilaç endüstrisi tarafından baskı altına alınmış olabileceğini öne sürdü.

Aşının üretilmesi o kadar uzun sürdü ki, nihayet hazır olduğunda virüs yok olmaya başladı. Özellikle Avrupa'da hükümetler, genellikle yüksek maliyetle çok yüksek miktarlarda dozlar sipariş etmiş, ardından ihtiyaç duyulmadıkları anlaşıldığında bunları iptal etmeye çalışmışlardır.

Fransa 94 milyon doz sipariş etti, ancak Nisan 2010 itibariyle yalnızca 1.334 ciddi vaka ve 312 ölüm kaydetti. 50 milyon dozu iptal etmeyi ve bazılarını diğer ülkelere satmayı başardı, ancak yine de 365 milyon Euro'luk bir sekme veya yaklaşık 520 $ 'lık bir sekme ile sıkışmıştı. o sırada milyon ve 25 milyon ekstra doz.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi ve İngiliz milletvekili Paul Flynn, 2010 yılında yapılan bir sağlık toplantısında, DSÖ'nün SARS, deli dana hastalığı, kuş gribi ve şimdi de domuz gribi için korku uyandırdığını ve her seferinde yanlış olduğunu söyledi. Strasbourg'daki komite duruşması. Avrupa Konseyi'nin 47 üye devleti vardır ve 1949'da insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü korumak için kurulmuştur.

Bay Flynn, DSÖ temsilcisi olarak ifade vermeye çağrılan Dr. Fukuda'ya, "Bir kelime pişmanlık veya özür dileyeceğinizi düşündüm," dedi.

Dr. Fukuda, aşı politikasının bir hastalığın ne kadar şiddetli olacağını bilmeden önce karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Özel olarak, bilim adamlarının ve halk sağlığı görevlilerinin salgınları evcilleştirmek için harcadıkları tüm çabaları hatırlayarak kaynıyordu.

Dr. Fukuda, "Birisi için para kazanmaya çalıştığını sana geri attırmak gerçekten saldırgan," dedi. Şu anda HKU’nun Halk Sağlığı Okulu’nda olan doktor, bir pandemi fikrini yaratmakla suçlanmanın, kariyerindeki en acı deneyimlerden biri olduğunu söyledi.

Nihayetinde, konseyin komitesi tarafından yapılan bir soruşturma, DSÖ ve halk sağlığı görevlilerini silahı atlamak, para israf etmek, Avrupalılar arasında "haksız korku" uyandırmak ve yeterince test edilmemiş aşılar ve ilaçlar yoluyla riskler yaratmakla suçladı.

Rapor şu sonuca vardı: "Kurt" diye bağırmış olmanın gerçek bir tehlikesi var.

Pek çok bilim adamı, yıkıcı bir salgının geleceğine her zamankinden daha fazla ikna olmuştu. Bir avuç insan, en bariz grip olana ek olarak büyük bir tehdit olduğuna inandı ve enerjilerini koronavirüsleri incelemeye harcadılar.

Bunlardan biri, Birleşik Krallık'ta bir çocukken yatak odasında engerekleri yatak odasında tutan, New York merkezli bir virüs avcısı olan Dr. Daszak'tı.İnsan faaliyetlerinin dünyadaki tehlikeli virüsleri nasıl taşıdığıyla ilgilenmeye başladı.

2004 yılına gelindiğinde, Dr. Daszak, geri dönüşünü önleme umuduyla, ölümcül koronavirüs olan SARS'ın kaynağını araştırmak için diğer iki bilim adamına katıldı. Şangay doğumlu bir virolog olan Linfa Wang, Avustralya'daki bir laboratuvarda yarasalardaki patojenleri inceleyerek yıllar geçirmişti. Başlangıçta düşünüldüğü gibi, SARS'ın misk kedilerinin değil yarasalarda da bulunduğundan şüpheleniyordu.

Çift, Çin'deki yardım için o zamanlar Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde bir bilim adamı yerine şarkıcı olmayı düşünen karides hastalığı araştırmacısı Shi Zhengli'yi getirdi. Dr. Shi, sonunda, yarasalarla bağlantılı yeni bir koronavirüs salgınının muhtemel olduğuna dair uyarıyı yayınlayacaktı.

Dr. Shi, ABD'li yetkililerin ve diğerlerinin, Covid-19'a neden olan koronavirüsün Wuhan'daki laboratuvarında ortaya çıktığını iddia etmeden ortaya çıktığını iddia etmelerinin ardından kısa süre önce tanındı. Uluslararası bilim adamları genellikle patojenin hayvanlardan insanlara geçtiğine inanıyor.

Dr. Şu anda Singapur'un Duke-NUS Tıp Okulu'nda bulunan Daszak, Shi ve Wang, Guangzhou yakınlarındaki mağaralarla dolu kireçtaşı tepelerinin binlerce yarasayı barındırdığı, Çin'in dört bir yanından örnek aldı.

Dr. Shi ve araştırmacılar, yarasaları yakalamak için bambu sırıkların üzerine ağları gerdi ve her birini kumaş torbalara koydu. Bilim adamları, pamuklu çubuklar, dışkı topakları ve kan örneklerini toplayıp analiz ettikten sonra SARS benzeri virüsler buldular.

SARS'ın yarasalardan kaynaklandığına dair ilk göstergeler arasındaydı ve koronavirüslerden kaynaklanan risklere dair gelişen anlayışın önemli bir parçasıydı.

Washington'da, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan bilim adamı Dennis Carroll da gribin tek büyük pandemi tehdidi olmadığına ikna olmuştu.

2008 yılının başlarında Dr. Carroll, Dr. Daszak'ın vahşi yaşamdan gelen virüslerin büyüyen bir tehdit olduğunu ve en sık gelişimin insanları hayvanlara yaklaştırdığı yerlerde ortaya çıkacağını söyleyen yeni yayınlanan araştırmasından etkilenmişti.

Bu virüslerin çoğu, güney Çin de dahil olmak üzere sadece birkaç yerde insanlara yayılırsa, USAID bir erken uyarı sistemini daha kolay finanse edebilir.

"Her yere bakmak zorunda değildin," dedi fark etti. "Belirli yerleri hedefleyebilirsiniz."

Ortaya çıkan pandemik tehditlere odaklanan yeni bir USAID çabası başlattı. Predict adlı bir program, vahşi yaşamdaki insanları enfekte etme potansiyeline sahip patojenleri belirlemek için yılda yaklaşık 20 milyon dolarlık bir fona sahipti.

Bir zamanlar Hindistan'da bir cüzzam kolonisinde çalışan Dr. Carroll, Tahmin tarafından finanse edilen araştırmacılarla tropikal ormanlara ve vahşi yaşam pazarlarına daldı. Program, Çin ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti dahil olmak üzere 30 ülkede yürütüldü.

Washington'da sık sık karar vericilerle bir araya geldi ve onları virüs avlama çalışmalarını genişletmeye çağırdı. Beyaz Saray'a yaptığı bir ziyarette kendisine bir takım elbise giymiş olan Dr. Daszak eşlik ederken, kendine özgü tarzıyla tanınan Dr. Carroll, mor John Lennon tarzı gözlükler, beyaz-mavi eyer ayakkabıları ve bir fötr ayakkabı giymişti.

Dr. Predict, NIH ve Çin'den gelen fonlarla desteklenen Daszak, Shi ve Wang, odaklarını Myanmar, Laos ve Vietnam'ı sınırlayan nispeten vahşi ve dağlık bir eyalet olan Yunnan'a kaydırdı.

Shitou Mağarası olarak bilinen bir bölgede, Dr. Shi'nin araştırmacıları, at nalı yarasaları arasında çok çeşitli SARS benzeri koronavirüs suşları buldular.

Önemli bir keşif: Laboratuvar testlerinin gösterdiği SARS'a benzeyen bir koronavirüs insan hücrelerini enfekte edebilir. Bu, Güney Çin'de dolaşan SARS benzeri koronavirüslerin yarasalardan insanlara sıçrayabileceğinin ilk kanıtıydı.

Bilim adamları, 2013 yılında Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada bulguları konusunda uyardı.

Başka bir projede Dr. Shi, daha sonra Covid-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV-2 ile yakından eşleştiği belirlenen bir koronavirüs buldu.

Bölgedeki insanların koronavirüslere maruz kaldığını gösteren kanıtlar büyüdü. Bir ankette, son zamanlarda nefes darlığı ve ateş gibi semptomlar gösterdiklerini söyleyen yüzlerce köylü, olası bir viral enfeksiyonu düşündürdü.

Bazı mağaralarda, araştırmacılar şişeler, plastik torbalar veya insanların orada olduğuna dair başka işaretler buldular. Dr. Daszak, mağaralardan birine "Girmeyin" yazan bir tabelanın kendisine söylendiğini söyledi. Biraz daha değişti.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde, ABD ve diğer yerlerdeki hükümetler kendilerini sürekli olarak küresel virüs salgınlarına karşı savunmada buldular. Hazırlık planları defalarca yetersiz kaldı.

2012 yılında Suudi Arabistan ve yakın ülkelerdeki insanları hasta etmeye başlayan birine MERS adı verildi. Develer tarafından taşınan yeni bir koronavirüsttü ve enfekte ettiği kişilerin yaklaşık% 34'ünü öldürdü. Birkaç yıl içinde sadece 2.500 kişiyi enfekte ederek yayılması nispeten zor oldu.

Ocak 2013'te bir hafta sonu sabahı, bir düzineden fazla üst düzey Obama yönetim yetkilisi, üst düzey bir Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisinin banliyö evinde bir bodrumdaki aile odasında bir araya geldi. Simit ve kahve ile beslenen salgın müdahale yeteneklerini diğer ülkelere nasıl yükseltecekleri konusunda beyin fırtınası yapıyorlardı.

Ortaya çıkan hastalık tehditleri artıyordu, ancak dünya ülkelerinin% 80'inden fazlası, salgınları tespit etmek ve bunlara yanıt verebilmek için 2012 Uluslararası Sağlık Yönetmeliği son tarihini karşılamamıştı.

Yetkililer, yazı tahtalarına fikirlerini not ettiler: CDC, Savunma Bakanlığı, USAID ve diğer ABD kurumları, uzmanlıklarını diğer ulusların hastalık sürveyansını iyileştirmesine, daha iyi laboratuvarlar inşa etmesine ve epidemiyologları eğitmesine yardımcı olmak için kullanacaktı.

Oturum, ABD, DSÖ ve yaklaşık 30 ortak tarafından ülkelerin beş yıl içinde yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak için 2014 başlarında başlatılan Küresel Sağlık Güvenliği Gündemine öncülük etti.

Para dardı. ABD, 2008-09 mali krizini atlatıyordu ve ABD eyaletlerinin ve şehirlerinin sağlıkla ilgili acil durumlar için hazırlanmasına ve eğitim almasına yardımcı olmak için federal fon azalıyordu. Halk sağlığı departmanları binlerce kişiyi işten çıkardı ve modası geçmiş veri sistemleri değiştirilmedi.

Yeni GHSA için ABD finansmanı başlangıçta, öncelikli ülkelerdeki CDC faaliyetleri için 40 milyon dolar dahil, bütçelerdeki mevcut paraya dayanıyordu.

2009'dan 2017'ye kadar CDC'nin direktörü ve GHSA'nın yaratılmasının arkasındaki güç olan Tom Frieden, "Bu bir Hail Mary geçişiydi" dedi. Paramız yoktu.

O sıralarda, Ebola Batı Afrika'da patlak veriyordu ve küresel sağlığa yönelik yetersiz finanse edilmiş yamalı yaklaşımın ölümcül sonuçları ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü'nde Dr. Fukuda sağlık güvenliğinden sorumluydu. Mart 2014'te Ebola salgını bulunduğunda, kendisi ve meslektaşları, bütçe kesintileri ve diğer krizlerin ortasında çoktan gerilmişti.

Birkaç hafta sonra, yeni Ebola vakalarının azaldığı görüldü. Ancak korkulu aileler hasta yakınlarını saklamıştı. Kimi zaman ölüm oranının% 70'in üzerine çıktığı, hastaneye kaldırılanların çoğunun hiç çıkmadığı Ebola tedavi merkezlerinden korkuyorlar ve sağlık çalışanlarını kovalıyorlardı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Ebola hakkında uluslararası bir alarm vermesi Ağustos ayına kadar sürdü. O zamana kadar salgın şiddetleniyordu. En az 28.600 kişinin enfekte olduğu ve 10 ülkede 11.300'den fazla kişinin öldüğü tarihteki en büyük Ebola salgını olacaktı. Uganda'da bundan önceki en büyük salgın 425 vakayı içeriyordu.

Birleşmiş Milletler, normalde WHO'nun oynadığı rolü üstlenen özel bir Ebola müdahale misyonu oluşturdu. Sayın Obama, uluslararası kuruluşların sorunu tam olarak çözemediğinin altını çizerek ABD ordusunu Liberya'ya gönderdi.

Kongre, beş yıl içinde 5,4 milyar dolarlık ek fon paketi geçirdi ve yaklaşık 1 milyar dolar GHSA'ya gitti. Agresif temas takibi ve diğer adımların yanı sıra para seli salgını 2016'nın ortalarına kadar sürmesine rağmen durma noktasına getirdi.

Küresel sağlık uzmanları ve yetkilileri, salgın tepkisini güçlendirmek için DSÖ'de değişiklik çağrısında bulundu ve bir acil durum programı oluşturdu. Ulusal Güvenlik Konseyi, küreselleşme ve nüfus artışının "daha fazla salgına yol açacağı" konusunda uyardı ve ABD'yi daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Kriz sırasında Batı Afrika'yı ziyaret eden ve bazı sağlık çalışanlarının korunmak için kendilerini çöp torbalarına sardığını gören USAID'den Dr. Carroll, memeliler ve kuş popülasyonlarındaki bilinmeyen tüm viral türleri tespit etmek ve sıralamak için bir Küresel Virome Projesi tasarlamaya başladı. gezegende.

Milyarder Bill Gates, bir TED konuşmasında bulaşıcı bir hastalık salgınının dünya için nükleer savaştan daha büyük bir tehdit oluşturduğu konusunda uyardı ve dünya liderlerini bir savaşa hazırlanmak için daha fazla yatırım yapmaya çağırdı. Bill & Melinda Gates Vakfı, yeni ortaya çıkan enfeksiyonlar için aşıların finanse edilmesi için yeni bir girişim olan Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonunun oluşturulmasına yardımcı oldu.

Yine de, bir sonraki salgın olan Zika, 2015'te Amerika'ya geldiğinde, CDC'nin, enfekte kadınların doğmamış çocuklarında ciddi doğum kusurlarına neden olan salgınla savaşmak için daha fazla ek kaynağa ihtiyacı vardı. Kongre'nin, ajansın, Batı Afrika ülkelerindeki Ebola'dan kurtarma operasyonlarından 38 milyon dolarlık operasyonlar da dahil olmak üzere, diğer halk sağlığı ihtiyaçlarından fon ayırması gerektiğini onaylaması çok uzun sürdü.

Kongre, CDC için 2019 mali yılında, o yıl için 50 milyon dolar ve 2020 mali yılında 85 milyon dolar ile kalıcı bir Bulaşıcı Hastalıklar Hızlı Müdahale Fonu oluşturdu.

Trump yönetimi, pandemiyle ilgili bazı programları destekledi ve Ebola parası bittiğinde GHSA'ya fon eklemek için Kongre ile birlikte çalıştı.

Ancak, diğer dikkat dağıtıcı unsurların ve yanlış adımların yanı sıra birçok çaba, görevlilerin dönen bir kapısı tarafından zayıflatıldı.

Mayıs 2018'de, o zamanlar Başkan Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olan John Bolton, personelin diğer birimlere gittiği, küresel sağlık güvenliği ve biyo-savunma üzerine odaklanan bir NSC birimini dağıttı. Birimin kıdemli müdürü ayrıldı.

Bay Bolton ve diğerleri, adımın NSC operasyonlarını iyileştirmek için tasarlandığını ve küresel sağlığın bir öncelik olarak kaldığını söylediler.

Birimin önceki kıdemli müdürlerinden Beth Cameron, yeni ortaya çıkan hastalık tehditlerini NSC hiyerarşisinde bir seviye aşağıya itti ve pandemilerin Kuzey Kore gibi konularla dikkat çekmek için rekabet etmesine neden oldu, dedi. Şu anda Nükleer Tehdit Girişiminde küresel biyolojik politika ve programlardan sorumlu başkan yardımcısıdır.

Çin ile kötüleşen ilişkiler Washington’un buradaki faaliyetlerini azalttı, tıpkı araştırmacılar koronavirüslerin tehdidinden daha emin olmaya başladı.

CDC, Çin'deki personeli 44'ten 14'e düşürdü ve bu yılın sonuna kadar 10 ABD'li ve yerel personele sahip olmayı beklediğini söyledi. Teşkilat, programları daha büyük ihtiyaçları olan diğer ülkelere yeniden tahsis ettiğini söyledi.

Daszak, Dr. Daszak’ın grubu EcoHealth Alliance’ın bu yıl yarasa araştırma bursu nedeniyle bazı Çinli araştırmacıları da destekleyen NIH ile tartıştığını söyledi.

Dr. Carroll daha önce, Çin'de ortaya çıkan pandemik tehditler programını askıya alması emredilmişti.

Dr. Carroll, USAID'e Küresel Virome Projesi'ni sundu. USAID ilgilenmedi, dedi. USAID'den geçen yıl ayrıldı. Carroll’un geçtiğimiz Ağustos ayında Çin CDC ve Çin Bilimler Akademisi ile bir Çin Ulusal Virome Projesi oluşturmak için planladığı toplantı bürokratik bir takılma nedeniyle ertelendi. Görüşme planları Covid-19 nedeniyle askıya alındı.

Kaynak: The Wall Street Journal

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.