Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Araştırmacılar, hangi maskelerin en az etkili olduğunu belirlemek için bir test oluşturdu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Araştırmacılar, hangi maskelerin en az etkili olduğunu belirlemek için bir test oluşturdu

Okullar yeniden açılıyor, eğlence parkları ziyaretçileri karşılıyor ve dışarıda yemek yemek için yeni bir yol. Ancak hayatın normale döndüğüne dair işaretlere rağmen, koronavirüs salgını hiçbir yere gitmedi.

Bu nedenle Duke Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı, virüsün yayılmasını durdurmada kritik bir bileşen haline gelen çeşitli maske türlerinin etkinliğini analiz etmek için basit bir teknik geliştirdi.

200808143738-03-duke-university-face-mas

Görev, Duke'un Tıp Fakültesi'ndeki bir profesörün, ihtiyacı olan topluluk üyelerine dağıtmak için yerel bir grubun toplu olarak maske satın almasına yardım etmesiyle başladı. Profesör, grubun gerçekten etkili maskeler satın aldığından emin olmak istedi.

Cuma günü yayınlanan çalışmada, Duke'un fizik bölümünden araştırmacılar, normal konuşma sırasında solunum damlacıklarının iletimini inceleyerek maskelerin verimliliğini değerlendirmek için lazer ışını ve cep telefonu kullanan basit bir yöntemin kullanıldığını gösterdi.

200808143536-01-duke-university-face-mas

Lazer ışınının ve ışık tabakasının solunum damlacıklarını yakalamak için nasıl çalıştığını gösteren görsel bir yardım.

Çalışmanın yazarlarından Martin Fischer CNN'e "Kara kutu, lazer ve kamera kullanıyoruz" dedi. "Lazer ışını, kutunun solundaki ve sağındaki yarıklardan parladığımız ince bir ışık tabakası oluşturmak için dikey olarak genişletiliyor."

Kutunun önünde, konuşmacının onunla konuşabileceği bir delik var. Kutunun arkasına, konuşurken lazer ışınını kesen solunum damlacıkları tarafından her yöne saçılan ışığı kaydetmek için bir cep telefonu kamerası yerleştirildi.

Etkili maskelerin kullanımını teşvik etmek

Halk sağlığı uzmanları, maskelerin pandemiyle mücadelede en etkili araçlardan biri olduğunu vurgulamak için aylar harcadı ve birçok ABD eyaleti şimdi bir tür maske gereksinimi getirdi.

Ancak etkinliklerini test ederken, araştırmacılar bazı maskelerin tam anlamıyla işe yaramaz olduğunu keşfettiler.

Araştırmacılar, genellikle sağlık çalışanları için ayrılmış, profesyonel olarak takılmış bir N95 maskesi dahil olmak üzere yaygın olarak bulunan 14 maskeyi test etti. Öncelikle test maske takmadan konuşan bir konuşmacı ile yapıldı. Sonra bir konuşmacı maske takarken bunu tekrar yaptılar. Her maske 10 kez test edildi.

En etkili maske takılan N95 idi. Birçok kişinin evde yaptığı üç katmanlı ameliyat maskeleri ve pamuklu maskeler de iyi performans gösterdi.

200808143643-02-duke-university-face-mas

Testte kullanılan 14 maske.

Körlük maskesi olarak da adlandırılan ve genellikle koşucular tarafından kullanılan boyun yünleri en az etkili olanıydı. Aslında, bir polar maske takmak, daha yüksek sayıda solunum damlacıklarına neden oldu çünkü malzeme daha büyük damlacıkları, hava ile daha kolay taşınan daha küçük parçacıklara ayırıyor gibiydi.
Katlanmış bandanalar ve örgü maskeler de kötü performans gösterdi ve fazla koruma sağlamadı.
Fischer, "Yapağıyla ölçülen parçacık sayısının gerçekte herhangi bir maske takmadan ölçülen parçacık sayısını aştığını görünce çok şaşırdık," dedi. "İnsanları maske takmaya gerçekten teşvik ettiğimizi vurgulamak istiyoruz, ancak gerçekten işe yarayan maskeler takmalarını istiyoruz."
Testin kurulumu oldukça basit olsa da - gerekli olan tek şey bir kutu, 200 doların altında bir lazer, bir lens ve bir cep telefonu kamerasıdır - Fischer insanlara bunları evde kurmalarını tavsiye etmiyor.

Bir kişi lazer güvenliğine aşina olmadığı veya optik deneyimi olmadığı sürece, güçlü lazerlerin yanlış kullanılması kalıcı göz hasarına neden olabilir. Ancak araştırmacılar, şirketlerin, müzelerin ve toplum sosyal yardım merkezlerinin, insanlara hangi maskelerin en etkili olduğunu göstermek için test yapacağını umuyorlar.
Fischer, "Bu, bu ev yapımı pamuklu maskeler gibi çok basit bir maskenin bu solunum damlacıklarının çoğunu durdurmak için gerçekten iyi olduğu konusunda farkındalığı artırmak için çok güçlü bir görsel araçtır" dedi. "Şirketler ve imalatçılar bunu kurabilir ve maske tasarımlarını üretmeden önce test edebilirler ki bu da çok faydalı olacaktır."

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.