Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Trump On Binlerce Amerikalıyı Nasıl Öldürdü


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Trump On Binlerce Amerikalıyı Nasıl Öldürdü

17 Temmuz'da Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da Fox News röportajına gitti. O zamanlar, yaklaşık 140.000 Amerikalı yeni koronavirüsten öldü. Röportajı yapan Chris Wallace, Trump'a Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri direktörü Robert Redfield'ın zorlu bir sonbahar ve önümüzdeki kış konusunda uyardığı bir video klibi gösterdi. Trump uyarıyı reddetti. Uzmanların virüsü başından beri yanlış değerlendirdiklerini söyledi. Trump, "Herkes bu yaz geçip gideceğini düşündü" dedi. "Sıcaklığın onun için iyi olduğunu ve onu gerçekten düşürdüğünü söylerlerdi, hatırladın mı? Yani bunu yanlış anladılar. "

BB17Lrd8.img?h=728&w=1092&m=6&q=60&o=f&l

Telefon görüşmesi, Trump'ın ondan aldığı konuşma noktaları ve ardından Xi ile olan ittifakını örtbas etme girişimleri derin bir ihanetin parçası. Başkanın şimdi söylediği - "tarihteki en büyük ekonomiyi inşa ettiği", Çin'in virüsü serbest bırakarak onu kör ettiği ve Trump'ın Amerika'yı onu yenmek için harekete geçirerek milyonlarca hayatı kurtardığı hikayesi bir yalan. Trump, Xi ile işbirliği yaptı, tehdidi gizledi, ABD hükümetinin tepkisini engelledi, halkı uyarmak isteyenleri susturdu ve devletleri trajediyi tırmandıran riskler almaya itti. Onbinlerce ölümden şahsen sorumludur.

Bu bir spekülasyon değil. Tüm kanıtlar kamuya açık kayıtlarda. Ancak gerçek, Trump'ın yanlış anlatımının aksine, farklı yerlere dağılmış durumda. E-postalarda, sızıntılarda, röportajlarda, duruşmalarda, bilimsel raporlarda ve başkanın başıboş sözlerinde. Bu makale bu parçaları bir araya getiriyor. Hükümetin başarısızlığının her aşamasında Trump'ın müdahalesini veya ihmalini belgeler: hazırlık, seferberlik, halkla iletişim, test etme, hafifletme ve yeniden açma.

Trump her zaman kötü ve beceriksizdi. Başkan olarak ekonomik büyümeye yattı, kendi yarattığı krizleri dar bir şekilde önledi ve hükümeti birçok Amerikalının görmezden gelebileceği şekilde bozdu. Ancak pandemide onun ahlaksızlıkları - ahlaksızlık, sahtekârlık, kendi kendini sindirme, ihmal, gaflet - ölümcül oldu. Katliamı çoğaltan yalanlar, yanlış yargılar ve yıkıcı müdahaleler ürettiler. Koronavirüs fiyaskosu, Trump'ın protesto ettiği gibi, başkanlığını bozan "yapay bir sorun" değil. Olduğu her şeyin yerine getirilmesi.

Trump asla bir salgına hazırlıklı olmadı. Yıllar boyunca, bunun gibi bir krizin muhtemel olduğuna ve hükümetin buna hazır olmadığına dair brifingler, raporlar, simülasyonlar, istihbarat değerlendirmeleri gibi birçok uyarı aldı. Nisan ayında, riskler konusunda bilgilendirildiğini kabul etti: "Pandemilerin olabilecek en kötü şeylerden biri olduğunu her zaman biliyordum." Ancak virüs geldiğinde, federal hükümet hala bununla başa çıkmak için yetersizdi. Trump'a göre, “Ventilatörümüz yoktu. Test yapmadık. Hiçbir şeyimiz yoktu. "

Bu bir abartıdır. Ancak pandemik malzeme stoğunun tükendiği ve hükümetin virüs testleri üretme sisteminin bu kadar ağır talep için tasarlanmadığı doğrudur. Peki neden Trump başkanlığının ilk üç yılında bu konuda hiçbir şey yapmadı? Orduyu güçlendirmek için 2 trilyon dolar harcadığı için sık sık övünüyor. Ancak pandemiler için bütçeyi sıktı, ülkeyi biyolojik tehditlerden korumakla görevli federal ekibi dağıttı ve Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ofisini elinden aldı.

Birkaç kez Trump'tan bu kararları açıklaması istendi. İki cevap verdi. Birincisi, para biriktirmek istemesi. Şubat ayında, "Kestiğimiz insanlardan bazıları, uzun yıllardır kullanılmadılar," dedi. “İhtiyacımız olursa, çok çabuk alabiliriz. ... ben bir iş adamıyım. İhtiyacın olmadığında etrafta binlerce insanın olmasını sevmiyorum. "

İkinci cevabı, başka öncelikleri olduğudur. Mart ayında, Fox News belediye binasında Bret Baier, Trump'a test üretim sistemini neden güncellemediğini sordu. "Ticaret gibi birçok başka şeyi de düşünüyorum," diye yanıtladı Trump. Bunu düşünmüyorum. Mayıs ayında ABC’den David Muir ona “Başkan olduğunuzda çıplak olduğunu söylediğiniz dolapları doldurmak için ne yaptınız?” Diye sordu. Trump aynı cevabı verdi: "Benim çok şeyim var."

Trump virüse değil, savaşa hazırlandı. Bir pandemi patlak verirse, bunu hızla kontrol altına almak için kaynakları bir araya getirebileceğini iddia etti. Yanıldı. Ancak bu, birçok hatanın yalnızca ilkiydi.

Ocak ayı başlarında Trump, Çin'deki ölümcül yeni bir virüs konusunda uyarıldı. Ayrıca Çin hükümetinin salgını anlamadığı da söylendi. (Trump'ın ne bildiği ve ne zaman bildiğinin ayrıntılı bir kronolojisi için bu zaman çizelgesine bakın.) Bu sakıncalıydı, çünkü Trump, Pekin ile kazançlı bir ticaret anlaşması imzalamak üzereydi. 10 Ocak'ta Fox News röportajında Laura Ingraham'a verdiği demeçte Trump, "Şu anda Çin ile harika bir ilişkimiz var, bu yüzden kimseden kötü konuşmak istemiyorum" dedi. Xi. Ingraham Çin’in insan hakları ihlallerini sorduğunda Trump yalvardı. "İyi bir çizgide ilerliyorum çünkü harika ticaret anlaşmaları yapıyoruz," diye yalvardı.

BB17LvEX.img?h=728&w=1092&m=6&q=60&o=f&l

Trump anlaşmayı 15 Ocak'ta imzaladı. Xi'yi övdü ve Xi'nin değil önceki Amerikan başkanlarının iki ülke arasındaki geçmiş sorunlardan dolayı hatalı olduğunu söyledi. Üç gün sonra, Trump'ın sağlık ve insan hizmetleri sekreteri Alex Azar, yeni koronavirüsün yayılmasıyla ilgili bir güncelleme ile onu aradı. 21 Ocak'ta CDC, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk enfeksiyonu duyurdu. Hükümetin en üst düzey sağlık yetkililerinden ikisi - Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü müdürü Anthony Fauci ve Ulusal Bağışıklama ve Solunum Hastalıkları Merkezi direktörü Nancy Messonnier - virüsün dünya çapında dolaşmaya başladığını söyledi.

Trump daha sonra durumun ne kadar acımasız olduğunu en başından gördüğünü iddia edecekti. "Çin'den gelen ilk rakamlarda" bunun açık olduğunu hatırladı. Ama o sırada Amerikalılara her şeyin yolunda olduğunu söyledi. 22 Ocak'ta Fox Business röportajında Maria Bartiromo'ya "Çok formdayız," diye temin etti. "Çin de iyi durumda." Bunun yerine ticaret hakkında konuşmayı tercih etti. "Çin anlaşması harika ve çok yakında İkinci Aşamaya başlayacağız," dedi. CNBC'de Joe Kernen, Trump'a “bir salgınla ilgili endişeler” olup olmadığını sordu. "Hayır, hiç de değil," diye yanıtladı başkan. "Tamamen kontrolümüz altında." Kernen, Çinlilerin virüsle ilgili tüm gerçeği söyleyip söylemediğini sorduğunda, Trump öyle olduğunu söyledi. "Başkan Xi ile harika bir ilişkim var," diye övündü. "Muhtemelen şimdiye kadar yapılmış en büyük anlaşmayı imzaladık."

Çin'deki kriz büyüdü. Ocak ayının sonlarında, Trump'ın tıbbi danışmanları ulusal güvenlik ekibiyle Çin'den Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahatini askıya alması konusunda anlaştı. Ancak Trump direndi. Xi ile bir ilişki geliştirmek ve ticaret anlaşmasını güvence altına almak için aylar harcadı. Amerikan malları satın alması ve ABD ekonomisini canlandırması için Çin'e güveniyor, böylece yeniden seçilmesine yardımcı oluyordu. Bunu o zamanki Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un şahit olduğu bir konuşmada Xi'ye açıkça söylemişti. Trump ayrıca bir seyahat yasağının borsayı korkutacağından da endişeliydi. Ancak ayın sonunda, havayolları yine de Çin'e uçuşları durdurdu. 31 Ocak'ta Trump teslim oldu.

Danışmanları yasağın sadece zaman kazandıracağını biliyordu. Bu zamanı Amerika'yı güçlendirmek için kullanmak istediler. Ancak Trump'ın böyle bir planı yoktu. 1 Şubat'ta Sean Hannity ile bir Super Bowl röportajı kaydetti. Hannity, Amerika Birleşik Devletleri'nde bilinen enfeksiyon sayısının sekize yükseldiğine dikkat çekti ve Trump'a endişeli olup olmadığını sordu. Başkan onu başından savdı. Trump, "Çin'den gelmeyi neredeyse kapattık" dedi. Bu yanlıştı: Yasaktaki boşluklar sayesinde Washington eyaletini saracak olan koronavirüs türü Çin'den yaklaşık iki hafta sonra geldi. Ancak görüşme sırasında yasak yürürlüğe girmemişti bile. Trump için önemli olan, yasağı ilan etmiş olmasıydı. Sorunu çözmekle, çözmüş gibi bakmaktan daha az ilgiliydi. Önümüzdeki haftalarda, yasağın diğer koruyucu önlemleri gereksiz kıldığını iddia edecekti.

Çin'den seyahati askıya aldıktan sonra dikkate alınması gereken üç mantıklı adım vardı. İlki, Avrupa'dan seyahatleri askıya almaktı. 21 Ocak'a kadar, Trump'ın danışmanları virüsün Fransa'da olduğunu biliyordu. 31 Ocak'ta İtalya, Almanya, Finlandiya ve Birleşik Krallık'a ulaştığını biliyorlardı. Avrupa hükümetleriyle yaptıkları görüşmelerden, İtalya dışında bu hükümetlerin Çin'den seyahatleri engellemeyeceklerini de biliyorlardı. Ve Avrupa'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne yolcu akışının Çin'den ABD'ye giden normal yolcu akışını çok aştığı konusunda doğrudan bilgilendirildiler. Trump'ın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Matthew Pottinger, Avrupa'dan seyahatin yasaklanmasını istedi, ancak diğer danışmanlar bunun bir seçim yılında ekonomiye zarar vereceğini söyledi. Pottinger'in muhalifleri tarafından ikna edilen Trump, ilerlemeyi reddetti.

Çin'den seyahatleri engelledikten altı hafta sonra, 11 Mart'a kadar, Trump Avrupa'ya karşı benzer bir eylemde bulundu. Televizyonda yayınlanan bir konuşmasında, Avrupa'dan gelen gezginlerin hastalığı Amerika'ya getirdiğini kabul etti. İki ay sonra, genetik ve epidemiyolojik analizlere dayanarak, CDC, Trump'ın eyleminin çok geç gerçekleştiğini doğrulayacaktı, çünkü Avrupa'dan gelen insanlar - yaklaşık 2 milyonu Şubat ayında, yüzlercesi enfekte olmuştu - şimdiden yayılmayı hızlandırmıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nde virüs.

İkinci adım, maske, vantilatör ve diğer tıbbi malzemelerin üretimini hızlandırmaktı. Şubat ayı başlarında, ticaret danışmanı Peter Navarro, biyomedikal araştırma direktörü Rick Bright ve diğer yetkililer, bu malzemelerin yakın zamanda kıtlığı konusunda uyarıda bulundular. Azar daha sonra bu süre zarfında yönetimdeki herkesin daha fazla ekipman için yalvardı iddia edecekti. Ancak Azar stok yapmak için 4 milyar dolar istediğinde Beyaz Saray reddetti. Trump, maskeler için yapılan itirazları reddetti ve Demokratları, malzeme almaya “para zorlamak” için alay etti. Başkan 28 Şubat'ta yaptığı röportajda "'Ah, daha fazlasını yapmalı' diyorlar. Yapabileceğin başka bir şey yok."

Üçüncü ve en önemli adım, virüsün yurt içinde yayılıp yayılmadığını görmek için nüfusu test etmekti. Vaka tespitinde dünya lideri olan Güney Kore'nin politikası buydu. Amerika Birleşik Devletleri gibi, Güney Kore de 20 Ocak'ta ilk vakasını tespit etmişti. Ama oradan iki ülke ayrıldı. 3 Şubat'a kadar Güney Kore test programını genişletti ve 27 Şubat'ta günde 10.000'den fazla kişiden örnekleri kontrol ediyordu. Arızalar ve bürokratik çatışmalar nedeniyle engellenen ABD programı buna yakın değildi. Şubat ortasına kadar, günde yalnızca yaklaşık 100 numuneyi test ediyordu. Sonuç olarak, birkaç enfeksiyon tespit edildi.

Fauci bunu ciddi bir güvenlik açığı olarak gördü. 14 Şubat'tan 11 Mart'a kadar, bir düzine duruşma, forum ve röportajda virüsün "radar altında" yayılabileceği konusunda uyardı. Ancak Trump ilgilenmedi. Düşük enfeksiyon sayısından hoşlanıyordu - mitinglerde bununla övünüyordu - ve insanlar test edilmezse resmi sayının düşük kalacağını anladı. Trump, Ocak ayının sonundan beri test durumu hakkında bilgilendirilmişti ve test üretiminin ertelendiğini biliyordu. Ancak "test isteyen herkesin test alabileceği" ve "testlerin hepsinin mükemmel olduğu" konusunda ısrar etti. Daha sonra, test üretimindeki gecikmeyi bir kenara attı ve bunun "hızla giderildiğini" söyledi. Ek vakaları ortaya çıkaran ek testlerin onu "kötü" gösterdiğinden şikayet etti.

Sayıları düşük tutmak için Trump hayatları riske atmaya istekliydi. Enfeksiyonların açık denizde olsalar bile sayılmayacağını anladı, bu yüzden enfekte olmuş Amerikalıların Amerikan topraklarına ayak basmasını önlemeye çalıştı. Şubat ortasında, Avrupalıların Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesini engellemeyi reddettiği halde, bir düzineden fazla enfekte Amerikalı'nın Japonya'dan dönmesine izin verildiğinde öfkeyle patladı. Hannity'ye "İstatistiksel olarak bunu yapmaktan nefret ettim" dedi. "Biliyor musun, kötü görünecek mi?" Mart ayında, yolcuların Kaliforniya'daki bir yolcu gemisinden çıkmasına izin verme kararına karşı çıktı. "İnsanların denizde kalmasını tercih ederim" diye açıkladı, "çünkü sayıların oldukları yerde olmasını seviyorum. Tek bir gemi yüzünden sayıları ikiye katlamama gerek yok. "

Virüsün Amerika Birleşik Devletleri'nde yayılması artık reddedilemeyince, Trump onu "görünmez düşman" olarak nitelendirdi. Ancak Trump onu görünmez tutmuştu. CDC, daha sonra, acıklı bir şekilde yetersiz testler nedeniyle, enfeksiyonların ezici çoğunluğunun teşhis edilmediğini kabul edecekti. Modeller, Şubat ortasına kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde bilinen her vaka için yüzlerce tespit edilmemiş enfeksiyon olduğunu gösterecekti. Ayın sonunda binlerce kişi vardı.

Trump sadece uyarıları görmezden gelmedi. Onları bastırdı. Azar, Ocak ayında ona virüs hakkında bilgi verdiğinde, Trump ona "alarmist" dedi ve paniğe son vermesini söyledi. Navarro, yaklaşmakta olan salgın hakkında bir not gönderdiğinde, Trump sözlerini yazılı olarak vermemesi gerektiğini söyledi. Borsa Şubat ayında yükselirken, Trump, yardımcıları virüs hakkında yatırımcıları korkutabilecek herhangi bir şey söylemekten caydırdı.

Başkan şimdi kendisini Çin aldatmacasının kurbanı olarak gösteriyor. Gerçekte, hem Çin halkını hem de Amerikan halkını aldatmak için Xi ile işbirliği yaptı. Pekin'in krizi küçümsediği gerçeği de dahil olmak üzere Çin'deki durum hakkında bilgilendirildikten haftalar sonra Trump, Çin hükümetinin herhangi bir şey sakladığını inkar etmeye devam etti. Amerikalı uzmanların Çin'de memnuniyetle karşılandığını ve Pekin'in bilgisine kefil olabileceklerini ima etti, ki bu - aylar sonra kabul edeceği gibi - doğru değildi. Twitter'da Trump, Çin devleti propagandasına layık haraçlar yazdı. "Başkan Xi çok başarılı bir operasyona güçlü bir şekilde liderlik ettiği için Çin'de büyük bir disiplin yaşanıyor," diye ilan etti.

10 Şubat'ta, New Hampshire'daki bir mitingden hemen önce, Trump, Fox News sunucusu Trish Regan'a Çinlilerin “her şeyin kontrol altında olduğunu söyledi. … Onlarla çalışıyoruz. Biliyorsun, az önce en iyi adamlarımızdan bazılarını oraya gönderdik. " Sonra Trump sahneye çıktı ve Xi ile yaptığı anlaşmanın politik karşılığını kullandı. "Geçen ay, Çin ile pek çok rakibimizi mağlup edecek çığır açan bir ticaret anlaşması imzaladık," diye övündü. Kalabalığa Xi ile konuştuğunu ve virüs durumunun "iyi olacağını" söyledi. "Nisan'a kadar," diye açıkladı, "teoride, biraz ısındığında, mucizevi bir şekilde kaybolur."

BB17LvEZ.img?h=728&w=1092&m=6&q=60&o=f&l

Trump, bu teoriyi Xi'den duyduğunu kalabalığa söylemedi. Ama kaydın gösterdiği bu. Trump'ın Xi ile bir gecede telefon görüşmesi yaptığı 7 Şubat'tan önce sıcak hava teorisini sattığına dair hiçbir kanıt yok. Bu çağrının hemen ardından Trump fikri tanıtmaya başladı. Daha sonra Xi'nin söylediğinden bahsetti. Fauci, Messonnier, Azar ve Redfield'a teori sorulduğunda hepsi virüsün yeni olduğu için bunun mantıksız bir varsayım olduğunu söyledi. Amerikan başkanı, halk sağlığı yetkililerinin kararına karşı, Amerikan vatandaşlarına Çin başkanı tarafından kendisine verilen sahte bir güvence veriyordu.

New Hampshire'daki mitingden üç gün sonra Trump, Çin'in virüsle ilgili bilgi sansürünü savundu. Bir radyo röportajında Geraldo Rivera, "Çinliler bununla ilgili gerçeği söyledi mi?" Diye sordu. Trump yanıt olarak Xi'nin yaptığını yapacağını öne sürdü. "Sanırım en iyi yüzünü koymak istiyorlar," dedi. "Eğer çalıştırıyor olsaydın ... dünyaya koşup delirmek ve her ne ise söylemeye başlamak istemezdin, çünkü panik yaratmak istemezsin." Haftalar sonra, Trump, Fox New izleyicilerine "her ülke bunu yapar" diyerek, Çin'in virüs hakkındaki dezenformasyonunu mazur görürdü.

Trump Xi'yi kıskanıyordu. Amerikalıların duyduklarını ve düşündüklerini, Xi'nin Çin hükümetini ve medyasını kontrol etme şeklini kontrol edebilmesini diledi. Ancak Trump'ın otoriter güçleri yoktu ve astlarından bazıları susmazdı. Virüs ülkeden ülkeye taşınırken Fauci, Redfield ve Azar, yakında ABD'yi geçeceğini kabul etmeye başladı. 25 Şubat'ta Messonnier, Amerikalıların okul ve işyeri kapanışları için hazırlanmaları gerektiğini söylediğinde borsa düştü. Trump öfkeyle Azar'ı aradı ve Messonnier'i kovmakla tehdit etti. Ertesi gün başkan, yönetimin virüsle ilgili basın brifinglerinin kontrolünü ele geçirdi.

26 Şubat'ta, Trump ilk brifingini yapmadan kısa bir süre önce, yardımcıları ona kötü bir haber verdiler: CDC, ABD'nin yabancı seyahatlerle izlenemeyen ilk enfeksiyonunu henüz doğruladı. Bu, virüsün fark edilmeden yayıldığı anlamına geliyordu. Ancak Trump podyuma çıktığında, kendisine anlatılanlardan bahsetmedi. Bunun yerine, halka Amerika Birleşik Devletleri'ndeki enfeksiyonların "azaldığını, artmadığını" ve "birkaç gün içinde vaka sayısının sıfıra yaklaşacağını" garanti etti. "Sınırlarımız çok kontrollü" olduğu için Amerika'nın okulları kapatmak veya daha fazla maske dağıtmak zorunda kalmasının "asla yakın bir yerde olmayacağını" tahmin etti. Bir muhabir, Amerika Birleşik Devletleri'nin 500'den az kişiyi test ettiğini, Güney Kore'nin on binlerce kişiyi test ettiğini söylediğinde, Trump karşılık verdi, “Test etmemiz gereken herkesi test ediyoruz. Ve çok az sorun buluyoruz. "

Trump'ın patlaması astlarını hizaya getirdi. Başkanın Azar'a kızgın çağrısından kısa bir süre sonra Redfield, Kongre'ye "çevreleme stratejimizin oldukça başarılı olduğunu" söyledi. Bir sonraki brifinginde, Messonnier ilk kez Trump'ı adıyla övdü. Onun konuşma noktalarına bir papağan gibi baktı: Birleşik Devletler “diğer birçok ülkeden önce inanılmaz derecede hızlı hareket etti” ve “sınırlarımızı agresif bir şekilde kontrol etti”. Azar, Meclis önündeki ifadesinde daha da ileri gitti. Sağlık bakanı, Trump ile tıbbi danışmanları arasındaki anlaşmazlığı açıklaması istendiğinde, Çin vatandaşları gibi Amerikalıların da yatıştırılması gerektiğini savundu. Azar, başkanın halkı "sakinleştirmeye" çalıştığını çünkü "Çin'de gördüğümüz gibi panik, virüs kadar büyük bir düşman olabilir" dedi.

Sağlık görevlilerini yücelten Trump, daha sonra basının peşinden gitti. Amerikalılara virüsle ilgili haberleri görmezden gelmelerini söyledi. 26 Şubat ve 27 Şubat'ta Trump, krizi "olabildiğince kötü göstererek" CNN ve MSNBC'yi "panik pazarları" ile kınadı. Raporlarını "sahte" diye reddetti ve tweet attı, "ABD harika durumda!" 28 Şubat'ta Güney Carolina'da düzenlenen bir mitingde, basını "histeri" ile suçladı, virüs politikalarına yönelik eleştiriyi "aldatmaca" olarak nitelendirdi ve sadece 15 Amerikalının enfekte olduğu konusunda ısrar etti. Haftalar sonra, halka ABD medyasının Çin propagandası hakkındaki haberlerine de inanmamalarını söyleyecekti.

26 Şubat'ta astlarına uyguladığı baskıdan sonraki üç hafta içinde Trump, krize verilen her yanıta karşı çıktı ya da bunu engelledi. Doktorlar virüs testleri ve diğer ekipmanlar için yalvarıyorlardı. Nüfusu örneklemek veya semptomları olan insanları taramak için yeterli test olmadan, virüs görünmez bir şekilde yayılıyordu. Fauci, testlerin üretimini ve dağıtımını hızlandırmak için çaresizdi, ancak Trump gerekli olmadığını söyledi. Başkan, 6 Mart'ta CDC'ye yaptığı ziyarette, "dışarı çıkıp proaktif olarak sorunun nerede olduğunu görmek" yerine, "bu alanları sadece oturup bekleyerek bulmanın" daha iyi olduğunu savundu. Başkanlık desteğinden yoksun proaktif bir CDC test programı hiçbir zaman işe yaramadı. Trump’ın damadı Jared Kushner tarafından organize edilen ve Trump’ın onayına sunulması beklenen ancak bilinmeyen nedenlerle hiçbir zaman açıklanmayan ayrı bir ulusal test planı da yoktu.

Trump ayrıca, maske, eldiven, vantilatör ve diğer acil durum ekipmanlarının üretimini hızlandırabilecek olan Savunma Üretim Yasasını kabul etmeyi reddetti. Ocak ayında HHS, DPA'nın kullanımını planlamaya başlamıştı ve Şubat ayı başlarında, bazı Kongre üyeleri buna ihtiyaç olabileceğini öne sürdü. Ancak Trump, Mart ayı sonuna kadar onu kullanmayı reddetti. Neden diye sorulduğunda, acil durum malzemelerinden başkan değil valilerin sorumlu olduğunu ve "şirketlere ne yapacaklarını" söylemenin "iş dünyasını" üzebileceğini söyledi.

BB17Lrdd.img?h=728&w=1092&m=6&q=60&o=f&l

Başkanın ölü sayısındaki en belirleyici katkısı, "hafifletme" olarak bilinen halk sağlığı önlemlerine karşı direnişiydi: sosyal mesafe, okul ve işyeri kapatmaları ve büyük toplantıların iptali. Messonnier ve diğerleri, Şubat başından beri Amerikalıların bu tür önlemlere hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundular. 24 Şubat'ta Trump'ın sağlık danışmanları harekete geçme zamanının geldiğine karar verdi. Ancak başka bir ticaret anlaşmasını görüşmek için Hindistan'a gittiği için Trump'la bir toplantı yapamadılar. Döndüğünde, okulları ve ofisleri kapatmaktan bahsettiği için Messonnier'de havaya uçtu. Hafifletmeyi tartışmak için toplantı iptal edildi.

Azaltma liderlik gerektiriyordu. Başkanın Amerikalılara krizin acil olduğunu ve hayatın değişmesi gerektiğini söylemesi gerekiyordu. Bunun yerine onlara her şeyin yolunda olduğunu söyledi. 2 Mart'ta bu kez Kuzey Carolina'da başka bir miting düzenledi. Mitingden önce bir TV röportajcısı ona virüs nedeniyle daha fazla önlem alıp almadığını sordu. "Muhtemelen o kadar değil," diye yanıtladı Trump. "Orada bir sürü insanla el sıkıştım." Ertesi gün, "yalnızca bir sıcak nokta olduğu" için ülke çapında seyahat etmenin güvenli olduğunu söyledi. 5 Mart'ta bir Fox News belediye binasında, “Artık kimsenin elini sıkıyorum. Bundan gurur duyuyorum." 6 Mart'ta CDC'yi ziyaret ederken, mitinglerde insanları bir araya toplamanın riskleri soruldu. Beni hiç rahatsız etmiyor, dedi.

Okullar ve işletmeler kapanmaya başladığında, Trump geri adım attı. 4 Mart'ta, daha sonraki kapatmalarla ilgili bir soruyu reddetti ve yalnızca "çok az sayıda" Amerikalının enfekte olduğu konusunda ısrar etti. 9 Mart'ta, virüsün neredeyse hiç kimseyi öldürmediğini ve kötü grip mevsimlerinde bile "hiçbir şeyin kapanmadığını, hayatın ve ekonominin devam ettiğini" tweetledi. İtalya nüfusunu kilitledi, NBA sezonunu askıya aldı ve eyaletler seçimleri ertelemeye başladı. Ancak, danışmanların cumhurbaşkanını hafifletmeyi desteklemeye çağırdığı Mart ayının ortasına kadar, o, yerini korudu. Sonunda, borsa düşmeye devam ederken, Trump'ın iş arkadaşları getiri vaktinin geldiğini kabul etti. 16 Mart'ta azaltma yönergelerini açıkladı.

O zamana kadar, Amerika Birleşik Devletleri'nde teyit edilen enfeksiyonların sayısı 4.000'i geçti. Ama bu gerçek sayının küçük bir parçasıydı. CDC daha sonra "Şubat sonundan Mart başına kadar geçen üç hafta içinde ABD COVID-19 vakalarının sayısının 1.000 kattan fazla arttığını" hesaplayacaktı. Columbia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, hafifletmede 1 Mart'tan 15 Mart'a kadar olan son iki haftalık gecikmenin ABD'deki ölü sayısını altı katına çıkardığını bulacaklar. 3 Mayıs'a kadar, bu gecikmenin bedeli 50.000'den fazlaydı.

23 Mart'ta, azaltma yönergelerini açıkladıktan bir hafta sonra, Trump bunları iptal etmek için zorlamaya başladı. "Ülkemizi açmalıyız" diye talep etti. Tıbbi danışmanlarının görüşleri hakkında soru sordu. "Doktorlara kalsaydı," Hadi kapalı tutalım "diyebilirler," diye omuz silkti. Ancak "bunu bir ülkede, özellikle 1 Numaralı ekonomide yapamazsınız." Ertesi gün borsa yükseldi ve Trump krediyi aldı. Yatırımcılar, “ülkemizi bir an önce açmak istediğimizi görüyorlar” diye öttü.

Trump piyasaya ve seçime odaklandı. Bir düzineden fazla tweet, brifing ve röportajda, yeniden seçilme şansını okulların ve işletmelerin yeniden açılma hızına bağladı. (Trump, okullara ancak ticareti sürdürmek için çok önemli oldukları söylendikten sonra odaklandı.) Ne kadar uzun sürerse Demokratların seçimde o kadar iyi yapacağı konusunda uyardı. Nisan ayında, erken açılan eyaletleri ve işletmeleri kapalı tutan yoğun eyaletleri alkışladı. Haziran ayında Maine'deki işçilere "Çok fazla para kaçırıyorsunuz" dedi. "Valiniz neden eyaletinizi açmıyor?" onlara sordu.

Trump, sağlık görevlileri tarafından belirlenen kriterlere göre bunu yapmanın güvenli olmadığı durumlarda bile eyaletleri işlerini yeniden açmaya zorladı. Direnen valilere karşı "baskı" çağrısı yaptı ve davaları onayladı. Fabrika çalışanları arasındaki binlerce enfeksiyona rağmen et işleme tesislerini açık tutmak için bir yönetici emri çıkardı. CDC'ye kiliselerin yeniden açılmasına izin veren kurallar yayınlamasını emretti ve onları kapalı tutan "herhangi bir valiyi geçersiz kılmaya" yemin etti. Nisan ayında, CDC'nin virüsü yayan yolculuklara ilişkin süresiz bir yasağı geri çekmesini sağladı. Temmuz ayında, okulları yeniden açma yönergelerini gevşetmesi için ajansa baskı yaptı.

Uyarıları bastırmaya devam etti. Nisan ayında, malzeme kıtlığı bildiren doktorların sahte olduklarını iddia etti. Müfettiş vekili bir general, malzemenin yetersiz olduğunu gösteren bir rapor yayınladığında, Trump raporu reddetti ve onun yerini aldı. Bir Donanma kaptanı, enfekte mürettebatı için yardım isteyen bir mektup yazdığında, Trump kaptanın rütbe indirimini onayladı. Mektup "zayıflığı gösteriyor" dedi. "Sahte haberlerin bir mektubu bulduğu veya sızdığı mektup yazma kampanyaları yapmak istemiyoruz."

Mart ayında testlere karşı çıkan Trump, şimdi doktorların çok fazla insanı test ettiğinden şikayet etti. Testlerin enfeksiyonları ortaya çıkararak onu "kötü" gösterdiğini söyledi. Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü için yanıt koordinatörü Fauci ve Deborah Birx, daha fazla teste ihtiyaç olduğunu söylediğinde, Trump açık bir şekilde bunlarla çelişti. Temmuz ayında, koronavirüs enfeksiyonlarının yüzde 99'unun "tamamen zararsız" olduğunu - ki bu doğru değildi - ve bu enfeksiyonları tespit ederek test sisteminin "çok iyi çalıştığını" iddia etti.

Fauci, Birx, Redfield ve diğer sağlık yetkilileri, hafifletmenin işe yaradığına dikkat çekti. Yüz yüze sosyal faaliyetlerin vaktinden önce yeniden başlamasına karşı çıktılar ve virüsün kontrol altında olmadığını ve geri dönebileceğini belirttiler. Trump, onları alenen reddetti, itibarlarını düşürmeye çalıştı ve sözlerini reddetmeleri için baskı yaptı. Beyaz Saray, Fauci'nin Trump'ın virüsün "ortadan kalktığına" dair güvencelerine itiraz etmesini engellemek için, onu çoğu TV röportajını yapmaktan men etti. Haziran ayında Fauci, profesyonel futbola devam etmenin riskli olacağını söylediğinde, Trump onu azarladı. Başkan tweet attı "Bu sabah Dr. Fauci'ye NFL Futbol ile hiçbir ilgisi olmadığı bilgisini verdi."

BB17LtDZ.img?h=728&w=1092&m=6&q=60&o=f&l

Trump, hükümetin tepkisinin her kısmına müdahale etti. Valilere, virüsü test etmenin onların işi değil, onların işi olduğunu söyledi. Malzemeleri almak için yardım istediklerinde, onlara "kendin almalarını" söyledi. O, aniden, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile veya eyaletleri virüs tarafından istila edilen bazı valilerle konuşmayı reddetti. Başkan Yardımcısı Mike Pence'e de onlarla konuşmamasını söyledi. Eski başkanlara danışmayı reddetti, onlara başarısızlık dedi ve onlardan öğrenecek hiçbir şeyi olmadığını söyledi.

Trump öylece engel olmadı. İşleri daha da kötüleştirdi. Wisconsin'in Nisan ayı başlarında seçmenler ve sandık çalışanları arasında düzinelerce enfeksiyona rastlayan seçimlerin yapılmasını talep etti. (Bazı araştırmacılar daha sonra bu seçimde enfeksiyonlar ile oy verme arasında bir ilişki buldular; diğerleri bulamadı.) West Point'i Haziran ayındaki başlangıç konuşmasına katılmak üzere 15'i enfekte olan öğrencileri kampüse çağırmaya zorladı. Virüsün dezenfektan enjekte edilerek öldürülebileceğini öne sürdü. Koronavirüse karşı etkisiz olduğunu ve bazı durumlarda tehlikeli olabileceğini gösteren araştırmalara rağmen, Amerikalıları ısrarla bir sıtma ilacı olan hidroksiklorokin almaları için teşvik etti. Trump, araştırmayı "sahte" olduğu için reddetti.

Virüsü kontrol etmenin en basit yolu yüz kaplamaları kullanmaktı. Ancak Trump, bu önlemi teşvik etmek yerine maskelerle alay etti. Enfeksiyonlara neden olabileceklerini söyledi ve onları reddeden insanları alkışladı. Mayıs ayı sonlarında virüsün Güneş Kuşağı'na yayılmaya başlamasıyla yapılan anketler, Trump'ın küçümsemesinin maske kullanımını bastırdığını gösterdi. Bir Morning Consult araştırması, test edilen düzinelerce faktör arasında maskelerin kullanılmamasının en önemli belirleyicisinin Trump'a destek olduğunu buldu. Bir NBC News / Wall Street Journal araştırması, nadiren veya hiç maske takmayan kişilerin, rakibi eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı desteklemekten 12 kat daha fazla Trump'ı desteklediğini buldu. Bazı bilimsel modeller, Trump'ın maske kullanımını bastırmasının binlerce olmasa da yüzlerce ölüme katkıda bulunmuş olabileceğini ima ediyor.

10 Haziran'da Trump, siyasi mitingler düzenlemeye devam edeceğini duyurdu. Dört eyaleti hedef aldı: Florida, Texas, Arizona ve Oklahoma. Gösterilerin amacının sadece kampanyasını hızlandırmak değil, "ülkemizi açma" ve "işe geri dönme" zamanının geldiğini belirtmek olduğunu açıkladı. Gazeteciler, içeriye kalabalıkları çekerek virüsü yayma olasılığını gündeme getirdiğinde, onları "büyük mitinglerimizde bizi Covid utandırmaya çalışmakla" suçladı.

Oklahoma'daki enfeksiyonların artmakta olduğu konusunda uyarılmasına rağmen, Trump 20 Haziran'da Tulsa arenasında bir mitingle devam ediyor. Sosyal mesafeyi teşvik etmek için arenanın yöneticileri, alternatif koltuklara "Buraya Oturmayın" çıkartmaları koydu. Trump kampanyası çıkartmaları kaldırdı. Trump, mitingde maske takmayı da reddetti - kalabalıktan çok az kişi de yaptı - ve konuşmasında çocukların ellerini sıkmaya devam ettiği için övündü. İki hafta sonra Tulsa günlük enfeksiyon rekorunu kırdı ve şehrin sağlık müdürü mitingin kısmen suçlandığını söyledi. Eski cumhurbaşkanı adayı Herman Cain mitinge katıldı, sonraki günlerde virüs için pozitif test yaptı ve Temmuz sonunda öldü.

Mitingde Trump, sağlık çalışanlarının insanları virüs için test ederek çok fazla enfeksiyon bulduğundan şikayet etti. "Halkıma" "testi yavaşlatın, lütfen" dediğini söyledi. Yardımcıları, başkanın şaka yaptığında ısrar etti. Ancak 22 Haziran'da Christian Broadcasting Network ile yaptığı röportajda, sadece yarı şaka yaptığını söyledi. Bu sefer ciddi bir şekilde, "halkıma" testin büyük ölçüde anlamsız ve Amerika'nın imajı için kötü olduğunu söylediğini doğruladı. Haftalar sonra, Capitol Hill müzakerelerine katılan yetkililer, yönetimin Senato Cumhuriyetçilerinin isteklerine karşın virüs testleri için fon sağlamaya çalıştığını açıkladı.

BB17LhRt.img?h=728&w=1092&m=6&q=60&o=f&l

Tulsa mitinginden iki gün sonra bir röportajcı, Trump'a "bu kapalı mekan etkinliklerini sürdürerek" hayatları riske atıp atmadığını sordu. Trump şu soruyu gözden kaçırdı: "Bunun için endişelenmiyorum. Hayır, hiç de değil." Ertesi gün, 23 Haziran, cumhurbaşkanı, bu kez eyalet çapında bir salgının baş gösterdiği Arizona'daki bir kilisede, büyük ölçüde maskesiz bir miting düzenledi. Günler sonra, Gizli Servis ajanları ve Arizona mitingindeki bir konuşmacı virüs için pozitif çıktı. 28 Haziran'da Trump insanları, bu kez beş koro ve orkestra üyesinin pozitif test ettiği bir Dallas kilisesinde Pence'in de yer aldığı başka bir mitinge katılmaya çağırdı.

19 Temmuz'da Wallace ile yaptığı röportajda Trump hiçbir şey kabul etmedi. Fauci'yi alarmcı olarak nitelendirdi ve virüsün "yok olacağını" tekrarladı. Valileri “mitingler yapmama izin vermedikleri” için kınadı ve seçimde kendisine zarar vermek için işleri kapalı tutmakla suçladı. “Maskelerin sorun yarattığını” iddia etti ve insanların kendilerini özgür hissetmeleri gerektiğini söyledi. Sınıf içi eğitime devam etmedikçe okulları terk etmekle tehdit etti. Artan enfeksiyon sayısı ile ilgili olarak Trump, "otomatik olarak iyileşecekleri" için "bu vakaların çoğunun vaka olmaması gerektiğini" söyledi. Pek çok insanı test ederek, sağlık çalışanlarının "sahte haberlerin ortaya çıkması ve" Ah, daha fazla vakamız var "demesi için sorun yarattığını söyledi.

O röportajdan bu yana, Trump tıbbi danışmanlarına saldırdı ve küçümsedi. Virüsün devam eden yayılımını kabul ettiği için Birx'e saldırdı. Fauci'nin "Trump'a zarar vermek için Covid ölümlerini sürdürmek için" hidroksiklorokin'i bastırdığına dair yanlış bir iddiayı retweetledi. Fauci, Kongre'ye yetersiz hafifletme nedeniyle enfeksiyonların arttığını söylediğinde, Trump onu azarladı ve artan testlerdeki artışı suçladı. Ve zengin bir Trump destekçisi olan Dave Portnoy, Fauci'nin azaltım çağrısında bulunduğu her seferinde hisselerinin tükendiğinden şikayet ettiğinde, Trump Portnoy'a doktorun ricasının hiçbir yere varmayacağına dair güvence verdi. Trump, Fauci için "Ekonominin birkaç yıl için kapandığını görmek istiyor" dedi. Ama sorun değil çünkü ben başkanım. Ben de 'Fikrini takdir ediyorum. Şimdi biri bana başka bir fikir versin. "

Bir başkanın bu kadar duygusuz ve ahlaksız olabileceğine inanmak zor. Bir kişinin bu kadar çok şeyi yanlış anladığına veya çok fazla zarar verebileceğine inanmak zor. Ama olan buydu. Trump, bir salgına hazır olmadığımızı biliyordu, ancak hazırlık yapmadı. Çin'in krizin boyutunu sakladığını biliyordu, ancak örtbas etmeye katıldı. Virüsün Amerika Birleşik Devletleri'nde yayıldığını biliyordu, ancak ortadan kaybolduğunu söyledi. Daha fazla test olmadan bulamayacağımızı biliyordu, ama onlara ihtiyacımız olmadığını söyledi. Hafifletmeyi erteledi. Maskelerle alay etti. Gerçeği söyleyen herkesi susturmaya çalıştı. Ve çok sayıda uyarı karşısında, ülkeyi tekrar açarak hastalığın yayılmasını yeniden ateşledi.

Şimdi Trump bizden onu yeniden seçmemizi istiyor. Çarşamba günü Fox News'e “Dünya tarihindeki en büyük ekonomiye sahip olduk” dedi. Sonra Çin'den gelen veba ile vurulduk. Ama şimdi söz verdi, "Yeniden inşa ediyoruz." Trump’ın hikayesine göre, virüs yabancı bir saldırı, hoş olmayan bir ara dönem, bir şanssızlık. Ama geri çekilip felaketteki rolünün tüm boyutlarına baktığınızda, ne kadar şanslı olduğumuz şaşırtıcı. Üç yıl boyunca Amerikan tarihinin en acımasız, pervasız, dürüst olmayan başkanından sağ çıktık. Sonra şansımız tükendi.

Kaynak: Slate

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.