Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çok Kahve İçtiğinizde Kafeine Nasıl Karşı Koyulur


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çok Kahve İçtiğinizde Kafeine Nasıl Karşı Koyulur

Kafein temel olarak içeceklerin sizi ayık tutanıdır. İlk başta, bu fincan kahve size tamamen enerji verir, çalışma toplantılarınızı ve son teslim tarihlerinizi kolayca geçmenize yardımcı olur. Ancak bir fincandan çok sonra, işler daha da kötüye gidebilir, bu da sinirliliklerden ve baş ağrılarından ishale ve kalp çarpıntısına kadar her şeyi bırakabilir. Evet, eğlenceli değil.

Kahve içme alışkanlıklarınızın size yardımcı olmasını sağlamak - size zarar vermemek! - Kafein alımında aşırıya kaçmamanız önemlidir. Ayrıca, Starbucks'tan bir tane daha soğuk demleme siparişine karşı koyamayacağınız o günler için kolunuzu yukarı kaldırın. İşte kafein alımı ve kafeine nasıl karşı koyacağınız hakkında bilmeniz gereken her şey.

BB17ta3y.img?h=736&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Çok fazla kafein ne kadar?

Birçok insan için kafein onları gün boyu besler. Bu, enerji seviyelerini yükseltmek için kahve fincanlarını birkaç kez doldurdukları anlamına gelir. Bununla birlikte, sağlıklı kalmak için uymanız gereken bir sınır vardır. Sanal kişisel antrenör şirketi Kemtai'de kayıtlı bir diyetisyen olan LND, RD, MPH, Melissa Nieves, "Güvenli kahve tüketimi sağlıklı yetişkinler için günde 400 miligramdan fazla değildir" diyor. "Kahvenin olumlu sağlık yararlarını gösteren araştırmaların çoğu, günde üç ila dört fincandan fazla olmayan ılımlı bir tüketime dayanmaktadır."

400 mg çok fazla gelmeyebilir, ancak düşündüğünüzden daha fazla. Mayo Clinic'e göre, bu dört fincan demlenmiş kahvedeki kafein miktarı hakkında. Bu miktarın ötesine geçmeniz, sizi çok fazla olduğunuzu hızla uyaran bazı rahatsız edici semptomlar ve yan etkiler yaşamanıza neden olabilir.

Çok fazla kafein belirtileri

Kafein için önerilen sınırın ötesine geçtiyseniz, vücudunuz kesinlikle size bildirecektir. "Çok fazla kafein belirtileri genellikle sinir sistemini etkiler, çünkü kafein bir uyarıcıdır," diyor Nieves. Bu semptomlar, hafif sorunlardan hayatınızı ve sağlığınızı gerçekten etkilemeye başlayabilecek daha ciddi sorunlara kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.

Nieves'e göre, karşılaşabileceğiniz çok fazla kafeinin en yaygın belirtileri şunlardır:

- sinirlilik veya sinirlilik
- baş ağrısı
- sakatlık
- baş dönmesi
- sinirlilik
- ishal veya mide rahatsızlığı
- düzensiz kalp atışı veya kalp çarpıntısı

Çok fazla kafein üzerindeki yan etkiler

Vücudunuzda her gün çok fazla kafein varsa, bazı yan etkiler yaşamaya başlayabilirsiniz. Bunlardan herhangi biriyle düzenli olarak uğraşıyorsanız, ilk etapta kafein alımınızdan kaynaklandığını fark etmemiş olabilirsiniz.

Nieves, "Özellikle zaten eğilimliyseniz kaygı ve buna yatkınsanız ve kafeine yatmadan yakınsanız uykusuzluk yaşayabilirsiniz" diyor. "Aniden almayı bıraktığınızda baş ağrısı gibi bağımlılık ve yoksunluk belirtileri de yaşayabilirsiniz. Gastrit ve peptik ülserden muzdarip kişilerde mide ekşimesi."

Aşırı alındığında, kafein de yukarıda belirtilen kalp çarpıntısına neden olabilir. Harvard Tıp Okulu'na göre, çok fazla kafein, kalp çarpıntılarının başlıca tetikleyicilerinden biridir ve kalbinizin bir atlamayı atlıyormuş gibi hissettirir.

Kafeine nasıl karşı koyulur?

Çok fazla kafeininiz varsa ve etkilerini hissediyorsanız (titreme, baş ağrısı veya endişe olsun) yapmanız gereken en önemli şey onu beklemektir. "Vücudunuzda kafein olduğunda metabolize olmasını beklemek dışında yapılacak çok şey yok," diyor Nieves. Bununla birlikte, semptomları hafifletmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

1. İçme suyu

Çok fazla kafeinin etkilerini hissederken yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, güvenilir su şişenizi kapmaktır. Niffe, "Kafein hafif bir diüretik gibi davranabilir ve dehidrasyon semptomları daha da kötüleştirebilir" diyor. "Kafein doğal olarak sisteminizden ayrılana kadar iyi nemlendirin."

2. Yürüyüşe çıkın

Yürüyüşe çıkmanın sayısız faydası vardır. Yürüyüş, sindiriminize yardımcı olur, beyin sağlığınızı artırır ve - tahmin ettiniz - çok fazla kafeinin etkilerini de önleyebilir. Nieves, "Nazik fiziksel aktivite titremeleri sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Aslında egzersiz yapmak baş ağrısı semptomlarını azaltmaya da yardımcı olabilir." Yürüyüş sizin için uygun değilse, Pilates ve yoga gibi diğer hafif antrenmanları da deneyin.

3. Nefes egzersizleri yapın

Çok fazla kafeinin yan etkileriyle mücadele etmek için yapabileceğiniz en kolay şeylerden biri nefes almaktır. “Derin nefes alma teknikleri aşırı miktarda kafeinin neden olabileceği kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir” diyor Nieves. Derin nefes almayı bitirdikten sonra anında kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Geçmişte yapılan araştırmalar stresin hafifletilmesine de yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Derin nefes almayı nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, deneyebileceğiniz basit bir teknik var. I Wayan Linggen, iyileştirici bir terapist, uzanmayı, sonra midenizden olabildiğince fazla nefes almanızı ve balon gibi genişlemenizi önerir. Göğsünüz kalktıktan sonra, göğsünüzden sonra midenizden yavaşça nefes vermeden önce nefesinizi birkaç saniye tutun. “Sonunda kafanızda sıcak hissedeceksiniz. Derin nefes almanın en kolay yolu bu” diyor.

4. Meditasyon

Derin nefes alıp verme gözleriniz kapalıyken, karışıma biraz meditasyon da ekleyebilirsiniz. “Meditasyon, tüm bu sinir uyarımını sakinleştirmek için de yararlı olabilir” diyor Nieves. Bir avuç derin nefes almak yerine, en az 10 dakika meditasyon yapmanıza izin verin. Bunu yaparak, nefes kesici bir kolaylaştırıcı olan Stevie Wright, beyninizdeki oksijen arzını artıracağınızı ve "bir dinginlik durumunu teşvik eden" parasempatik sinir sistemini uyaracağınızı söylüyor.

Bir daha fazla kahve içtiğinizi bir dahaki sefere, kafeine karşı koymak için yukarıdaki basit teknikleri uygulayın. O zaman kafeini minimumda tutmak için elinizden geleni yapın.

Kaynak: Well + Good

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.