Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yanlışlıkla Küflü Peynir Yediniz. İşte En İyi ve En Kötü Senaryo.


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yanlışlıkla Küflü Peynir Yediniz. İşte En İyi ve En Kötü Senaryo.

Buzdolabında işlerin kaybolması kolaydır. Yani, bir süredir takılan peynirle karşılaştığınızda, küflenme olasılığı çok yüksek.

BB17pV66.img?h=561&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Zihinsel ikilem burada devreye giriyor: Gerçekten her şeyi kandırmanız gerekiyor mu? Küflü kısmı kesip gerisini yiyebilir misin? Her neyse, üzerinde küf bulunan peynir yemek ne kadar kötü? Sorunun etrafında yemek yemeden önce, önce küflü peynir hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var.

Tam olarak KÜF nedir?

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre küf, nemli alanlarda gelişen bir mikroskobik mantar türüdür. Tam olarak kaç farklı kalıp türü olduğu belirsizdir, ancak 300.000 veya daha fazla olabilir.

Çoğu küf, su, hava veya böcekler tarafından taşınan ipliksi, çok hücreli organizmalardır. Birçoğunun üzerinde yaşadığı yiyeceği istila eden kök ipliklerden, yiyeceğin üzerinde yükselen bir saptan ve sapların ucunda oluşan sporlardan oluşan bir gövdesi vardır.

Küflü gıdalar da Listeria, Salmonella ve E. coli gibi görünmez, zararlı bakterilerle birlikte büyüyebilir. Güvenliği: Geçmiş, Bugün ve Tahminler.

Peyniri (veya başka yiyecekleri) enfekte eden tüm küfü mutlaka göremeyeceğinizi unutmayın. New York Presbyterian / Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nde klinik mikrobiyoloji servisi direktörü Susan Whittier “Küfü bir ot gibi düşün,” diyor. “Onu dışarı çekmenize rağmen, hala kökleri var ve sadece büyüyecek.”

Yiyeceklerin türü burada önemli, diyor. Küfün yumuşak gıdalarda yaygın olarak yayılması daha iyi olabilir, iyi görünen parçaları bile mahvedebilir, Parmesan peyniri gibi yoğun, sert gıdalarda daha lokalize olabilir.

Küf neden zararlı olabilir?

Yine, orada çok çeşitli kalıplar var. Bazıları hiçbir şey yapmazken, diğerleri sizi gerçekten hasta edebilir. USDA, bazı küflerin alerjik reaksiyonlara ve solunum problemlerine neden olabileceğini söylüyor. Ve bazı küfler, doğru koşullarla, “mikotoksinler” adı verilen bir şey üretebilir, yani sizi hasta edebilecek ve hatta sizi öldürebilecek zehirli maddeler.

Peynir nasıl küflenir?

Rutgers Üniversitesi Klinik ve Önleyici Beslenme Bilimleri Bölümü'nden doçent ve direktör Jane Ziegler, bazı peynirlerin küflü olması ve bu kalıpları yemenin sorun olmadığını söylüyor. “Mavi damarlı peynir - Rokfor, mavi, Gorgonzola ve Stilton - Penicillium roqueforti sporlarının tanıtılmasıyla oluşur” diye açıklıyor. “Brie ve Camembert'te beyaz yüzey kalıpları var. Diğer peynirlerin bir iç ve bir yüzey kalıbı olabilir. Bu peynirleri yemek güvenli. ”

Ancak küf sporları, büyüyebilecekleri hava veya su yoluyla peynirinize de kilitlenebilir. Detwiler, “Herhangi bir yiyecekte nem olduğunda, havalandırma, yiyeceklerin yüzeyinde toplanabilen ve büyüyebilen sporlara maruz kalmaya izin verir” diyor. “Çoğunlukla bunlar çıplak gözle görülmez, ancak küf görebildiğinde, güçlü kökler zaten büyümüştür.

Küflü peynir yerseniz ne olabilir?

Burada geniş bir aralık var ve çok şey küfün türüne ve bakteri barındırıp barındırmadığına bağlı - gerçekten göz kamaştırarak söyleyemediğiniz şeyler. Detwiler olası sonuçları şu şekilde parçalar:

- En iyi senaryo: Hiçbir şey. Kötü tadı olabilir ya da mide rahatsızlığı olabilir.

- Aradaki senaryo: Orta derecede alerjik reaksiyon gösterebilir, gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanabilir veya solunum sorunları yaşayabilirsiniz.

- En kötü senaryo: Hastaneye yatırılabilir, diyalize girebilir ve hatta ölebilirsiniz. Detwiler, bunun bağışıklığı zayıflamış kişilerde daha fazla risk oluşturduğunu söylüyor.

Ziegler, “Güvende olmak için, özellikle ev içinde yüksek risk altındaki çocuklar ve bireyler olduğunda peyniri fırlatmak daha iyidir” diyor.

Bu özellikle yumuşak bir peynir, rendelenmiş peynir veya dilimlenmiş peynirle uğraşırken geçerlidir. “Yumuşak peynirler yüksek nem içeriğine sahip olduklarından, küflü alanın yüzeyinin çok ötesine bulaşabilirler” diyor Ziegler.

Peynirin çedar, Parmesan veya İsviçre gibi sert veya yarı yumuşaksa, Detwiler küflü kısmı kesip peynirin geri kalanını yemek için uygun olabileceğini söylüyor. “Küflü noktanın çevresinde ve altında en az bir inç kesin” diyor. “Bıçağı kalıptan uzak tuttuğunuzdan emin olun, böylece peynirin diğer kısımlarını kirletmez.”

Peyniri güvenli bir şekilde saklamanın en iyi yolu

USDA, buzdolabınızın içini birkaç ayda bir, suda çözülmüş kabartma tozu veya orada gizlenen kalıp sporlarından kurtulmak için bir çamaşır suyu çözeltisi ile temizlemenizi önerir.

Ayrıca, peynirinizi plastik sargıyla örtmek ve bir seferde iki saatten fazla buzdolabından çıkarmamaya dikkat edin. Peynir deponuz hakkında gerçekten ileri seviye olmak istiyorsanız, bu ipucunu Detwiler'den deneyebilirsiniz: Sert veya yumuşak bir peyniri, her kullanımdan sonra taze tutmak için yeni bir parşömen veya mumlu kağıda sarın. “Bu nefes alabilen malzemeler küflenmeye neden olan nemin yüzeyde kurutulmadan toplanmasını önler” diyor.

Alt satır: Küflü bir peyniriniz varsa ve bunun ne tür olduğundan veya ne yapılacağından emin değilseniz, en iyisi fırlatmaktır. Şüpheniz varsa, atın.

Kaynak: Prevention

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.