Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kan Pıhtısından Sonra Güvenli Egzersiz Yapmanın Yolları


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kan Pıhtısından Sonra Güvenli Egzersiz Yapmanın Yolları

Kan pıhtıları doğanın bir kesik veya yaradan kan akışını dengelemeye yardımcı olma yoludur. Ancak vücutta kan da pıhtılaşabilir - ve bu bir tehlikedir.

BB17l9Sm.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Derin ven trombozu veya DVT, bu oluşumun klinik adıdır. Trombüs adı verilen bir kan pıhtısı vücudunuzdaki bir veya daha fazla derin damarda, genellikle bacaklarınızda oluştuğunda ağrıya veya şişmeye neden olabilir. Ayrıca gözle görülür semptomlara neden olmayabilir.

Pıhtılardan biri serbest kalırsa, kan dolaşımından geçebilir ve akciğerlerinize sıkışarak kan akışını engelleyebilir. Bu bir venöz tromboembolizm veya VTE olarak bilinir ve açıkçası çok ciddi ve hatta ölümcül olabilir.

DVT'nin birçok potansiyel nedeni ve risk faktörü vardır:

- Damar yaralanması.

- Ameliyat.

- Bazı ilaçlar.

- Sınırlı hareket.

- Uzun süre oturmak.

- Sigara içmek.

- Aşırı kilolu veya obez olmak.

- 60 yaş ve üstü olmak.

DVT ve VTE sıklıkla antikoagülan “kan inceltici” ilaç veya cerrahi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. DVT veya VTE tedavi edildikten sonra doktorlar hastaların aktif kalmasını tavsiye eder. Kardiyovasküler ve pulmoner klinik uzmanlık alanında Amerikan Fizik Tedavi Derneği yönetim kurulu sertifikasına sahip bir fizyoterapist olan Ellen Hillegass, “İnsanların egzersiz yapmasını istiyorsunuz, çünkü egzersiz eksikliği pıhtılara neden oluyor” diyor. Atlanta'daki Mercer Üniversitesi'nde ve Kuzey Carolina'daki Western Carolina Üniversitesi'nde yardımcı doçenttir. Hillegass ayrıca kardiyak ve pulmoner rehabilitasyon konusunda danışmanlık ve eğitim veren özel bir danışmanlık firması olan Kardiyopulmoner Uzmanların başkanı ve CEO'sudur.

Hillegass, kan pıhtı hastalarının tedavisi hakkında birçok araştırma yayınladı ve aslında VTE hakkındaki orijinal ve yakın zamanda güncellenen APTA'ların klinik uygulama kılavuzu için ortak yazar.

Herhangi Bir Egzersiz Olur

Hillegass bu hastalar için hangi spesifik egzersizleri önermektedir? “Herhangi biri,” diye cevaplıyor. Amaç kan dolaşımını sağlamaktır. “Hareketsizliğin tersini istiyorsun,” diye açıklıyor.

Herhangi bir aerobik aktivite, aşağıdakiler dahil olmak üzere tüm dolaşım sistemini çalıştırır:

Yürüme.

Koşu.

Bisiklet.

Yüzme.

Kuzey Amerika Trombozu Forumu, tedavinin tedaviden sonra veya doktorunuz tarafından temizlendikten sonra ilk kez egzersiz yapmaya başlamak için harika bir yol olduğunu söylüyor. Eve yakın, nispeten düz ve yerel bir park gibi yol boyunca dinlenecek yerleri olan bir yürüyüş rotası seçmenizi tavsiye ediyorlar.

Beş dakika boyunca yavaş bir yürüyüşle ısının, ardından her hafta etkinliğinizi artırın:

1. Hafta: Günde üç ila dört kez rahat bir tempoda beş dakika yürüyün.

2.Hafta: Günde üç kez 10 dakika yürüyün.

3. Hafta: Günde iki kez 15 dakika yürüyün.

4. Hafta: Günde bir kez 30 dakika yürüyün.

Haftada beş ila yedi gün 30 ila 45 dakika yürümeyi hedefleyin.

NATF, kuvvet antrenmanının da önemli bir parçası olduğunu ve zaten kuvvet antrenmanı yapıyorsanız düzenli rutininize geri dönmenin güvenli olduğunu söylüyor. Başlamak istemiyorsanız ve başlamak istiyorsanız, birinci basamak doktorunuzdan profesyonel bir fizyoterapist veya eğitmene yönlendirilmesini isteyin. Kişiselleştirilmiş bir kuvvet antrenmanı rutini oluşturmak için sizinle birlikte çalışabilir.

Hillegass ayrıca, egzersiz sırasında veya sonrasında ağrı hissederseniz veya şişlik hissederseniz egzersiz yapmayı daha rahat hale getirebilen kompresyon çorapları giymenizi önerir. Bazı egzersizlerden sürekli ağrı hissederseniz, başka bir şey denemenizi önerir. Örneğin, bacaklarınızdaki ağırlık çok fazla acıyorsa, bisiklet veya yüzme gibi kilo vermeyen bir aktivite deneyin.

Son olarak, nefes darlığının farkında olun. Hillegass, “Pulmoner emboli yaşadıysanız, kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon adı verilen bir durum elde edebilirsiniz” diye uyarıyor. GÖĞÜS Vakfı, CTEPH'nin akciğerlerde çözünmeyen kan pıhtılarının neden olduğu, pulmoner yüksek tansiyonun nadir ve ilerici bir formu olduğunu söylüyor. Bu pıhtılar, akciğerlerdeki küçük kan damarlarını tıkayan veya daraltan yara izi dokusuna neden olur. Hillegass, “Nefes darlığı geliştirirseniz, göğüs hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmeniz gerekir.

Egzersiz Yapmadan Hareket
Herkes için, ancak özellikle kan pıhtısı geçmişi olanların gün boyunca sık sık hareket etmesi önemlidir. Hillegass, “Durgunluktan pıhtılar oluyor, bu yüzden çok fazla egzersiz yapmazsanız, kalkın ve hareket edin” diyor. “10 bin koşmana gerek yok.”

Evde veya ofiste masanızda çalışıyorsanız, ayağa kalkın ve her saat kısa bir yürüyüşe çıkın. Uçak, tren veya otomobil ile uzun bir yolculuğa çıkıyorsanız, aynı şeyi yapmaya çalışın. Ve kalkamıyorsanız - orta koltuğa takılı kaldınız veya toplantınız sonsuza dek sürecek - ayaklarınızı, bileklerinizi ve bacaklarınızı olabildiğince esnetip pompalayın.

Kaynak: U.S. NEWS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.