Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Katmandu'nun Kung Fu Rahibeleri


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Katmandu'nun Kung Fu Rahibeleri

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-021-1_custom

Editörün notu: Bu hikaye Ocak ayında küresel salgından önce bildirildi ve fotoğraflandı. Metin, COVID-19'un önlenmesine yönelik rahibelerin faaliyetlerini yansıtacak şekilde güncellendi.

Jigme Yeshe Lhamo güçlü bir kung fu duruşunda çömelir. 18 inçlik kılıcını kaldırırken, Himalayaların fonunda güneş ışığında yanıp söner. Katmandu Vadisi'ndeki Amitabha Drukpa Rahibe Manastırında, 6 ila 80 yaşları arasında 800'den fazla Himalaya Budist rahibesine ev sahipliği yapan gevrek bir Ocak sabahı.

Spor bordo renkli elbiseler ve traş başları, kız kardeşler çember hareketi, yumruk, tekme ve bölmeler halinde kara. Kağıt tutkunlarıyla mızrak kullanırlar ve formasyonda dans ederler. 31 yaşındaki Lhamo, dövüş sanatını uygulamak ona güven verdiğini söylüyor.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-011-5_custom

12 yaşındayken, Lhamo bir köprünün koruma rayına düştüğünde neredeyse boğuldu ve aşağıdaki dondurucu soğuk nehre daldı. Sağ bacağında birden fazla kırık için ameliyat olmak zorunda kaldı, bu da onu Hint ordusuna katılma hayalini sürdürmekten diskalifiye etti.

"Hintli bir subay olmak benim için her şeydi. Çok üzgün ve depresyondaydım, ağlıyordum ve yemeyi bıraktım." diyor Lhamo.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-105-2_custom

Lhamo'nun depresyonu sadece birkaç yıl sonra Jigme Pema Wangchen ile tanıştığında kalkmaya başladı. Drukpa adı verilen 1.000 yıllık bir Budist tarikatının başıdır - bu, Bhutan'dan veya Bhutan kökenli bir insan anlamına gelir. Gyalwang Drukpa olarak bilinir.

Gyalwang Drukpa'nın on ikinci enkarnasyonu olarak kabul edilen Jigme Pema Wangchen, Himalayalar'da okullar, tıbbi klinikler ve meditasyon merkezleri kurarak cinsiyet eşitliğini desteklemek için çalışıyor. 2005 yılında Lahamh, Hindistan'daki Lhamo köyüne, kadınlar için bir dizi güçlendirme atölyesi düzenlemek için gitti.

Lhamo, "Hayatımın sorumluluğunu üstlenmemi ve dünyanın bu bölgesinde genellikle kadınlara karşılanmayan fırsatların peşinden gitmemi teşvik etti." Diyor.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-051-9_custom

Lhamo, Gyalwang Drukpa'nın öğretileri yoluyla kendine güvenebileceğini ve başkalarına yardım etme hayalini izleyebildiğini söylüyor. Ayrıca rahibe olmaya karar verdiği andı.

Ailesi fikri çılgın olarak adlandırdı. Lhamo, "Çok kızgınlardı. Budizm hakkında hiçbir şey bilmediğimi ve böyle bir seçim yapmak için çok genç olduğumu ve mühendis ya da doktor olmak için çalışmalara devam etmem gerektiğini söylediler." 16 yaşındayken evden kaçtı. "Annem ve babam gitmeme izin vermedi, bu yüzden bir otobüse bindim ve Nepal'e gittim. Korkunçtu ama gitmem gerektiğini biliyordum."

Korkusuz Olanlar

Lhamo, Katmandu'nun hemen dışındaki Druk Amitabaha Dağı rahibe manastırına geldi ve yeni hayatına yeni bir adla başladı. Tüm Drukpa rahibeleri "korkusuz" anlamına gelen Jigme olarak bilinir.

Yüzyıllar boyunca, Himalayalar'da maneviyatı erkeklerle eşit olarak uygulamak isteyen kadınlar dışlanmış olma riski taşıyor. Önde gelen dualardan, şarkı söylemekten veya tamamen yörüngede olmaktan yasaklanmıştır. Yemek pişirme ve temizlik işleri ile görevlendirilen rahibelere "iyi davrandıkları" söylenirse, bir sonraki yaşamlarında keşiş olarak geri gelebilirler - ve ancak o zaman aydınlanabilirler.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-110-1_custom

Yaklaşık on yıl önce, Gyalwang Drukpa bunu değiştirmek için yola çıktı. Cinsiyet stereotiplerini yıkmaya çalışan annesinden ilham alarak rahibeleri liderlik rollerine koydu. Rahibeleri, geleneksel olarak erkek meslektaşları için ayrılmış dini ritüellere katılmaya teşvik etti ve onlara Mahamudra adı verilen en yüksek öğretileri verdi. Daha sonra tarikatındaki keşişler kendilerini rahibelere katmak zorunda kaldılar (veya daha doğrusu, rahibelerden öğretileri resmi olarak talep ettiler). Bu, güç dinamiğini değiştirdi.

Rahibehaneyle yaklaşık 20 yıldır ortak olan bir sivil toplum kuruluşu olan Live to Love International'ın eski başkanı Carrie Lee, "Drukpa soyundaki rahipler rahibelerin yaptıklarını kutluyor" diyor. "Bununla birlikte, diğer mezheplerden gelen keşişler, bir kadın lekeli olduğu düşünülen bir şeye dokunursa ve onu atmak zorunda kalırlar, bu nedenle [rahibelerin] çalışmaları hala yaygın olarak kabul edilmez."

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-002-6_custom

Drukpa'nın ataerkil gelenekleri yıkma çabaları, Himalayalar'daki daha muhafazakar Budist mezheplerden yoğun tepki aldı.

Lee, “Neredeyse günlük olarak tehdit aldılar. Bazıları rahibe manastırlarını ve tapınaklarını yakmakla tehdit etti.

Kung Fu Dersleri

Geri dönmek yerine, Gyalwang Drukpa rahibelere daha fazla güven aşılamaya karar verdi. Önerisiyle, 2010'dan başlayarak, iki yüzyıldan fazla bir süredir Nepal'deki kadınlara yasak olan eski Çin dövüş sanatları pratiği kung fu üzerinde çalışmaya başladılar.

Eğitim yoğun.

Ama önce uzun bir manevi hazırlık var. Rahibeler her sabah saat 3'te uyanır ve iki saat meditasyon yapar, ardından rahibe tapınağının ana tapınağında daha büyük bir toplumsal dua servisi gelir. Budist dua kitaplarından şarkı söyleyerek ve şarkı söyleyerek sıraları bağdaş kurup otururlar. Safran infüzyonlu Himalaya tütsü kokusu, davullar, ses boynuzları ve zil çanları üzerinde vururken parlak renkli tapınağı doldurur.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-068-7_custom

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-044-8_custom

Sabah namazlarından ya da "puja" dan sonra ısınma zamanı.

Her kung fu seansı rahibenin heykel bahçesinin etrafında koşu turlarıyla başlar ve biter. Rahibeler daha sonra bahçenin tepesine yaklaşık 200 adım kadar koşar ve “ordu taraması” tarzına geri döner.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-006-4_custom

Bundan sonra, rahibeler gruplara ayrılır ve çeşitli kung fu formlarını uygulamaya başlar. 10 yaşından beri rahibe manastırında yaşayan 25 yaşındaki Jigme Yangchen Ghamo, daha önce yapılmamış bir şeyin parçası olmaktan gurur duyduğunu söylüyor.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-022-1_custom

"Himalayalar'da kung fu uygulayan tek rahibe biziz," diyor Ghamo, fiziksel gücünü ve dayanıklılığını arttırdığını ve meditasyon ve odaklanma yeteneğini keskinleştirdiğini belirtti. "Bana büyürken sahip olmadığım özgüven verdi."

Kendini Savunma Öğretimi

Komşu Hindistan'daki tecavüz ve cinsel saldırı sayısındaki artışa rağmen, rahibeler genç kadınlara kendini savunma sanatı öğretmeye başladı. En son hükümet verilerine göre, 2017 yılında günde yaklaşık 90 civarında Hindistan polisine 32.000'den fazla tecavüz vakası kaydedildi.

Özellikle bir dava Drukpa rahibelerinden öfke çekti. Göçebe bir Müslüman aileden gelen 8 yaşındaki bir kızın hikayesini duydular. Hayvanları yanlışlıkla Hindu topraklarında otlatmıştı. Bir Hindu rahip kızı kaçırdı ve onu bir tapınaktaki bir kafeste tuttu ve çetesine tecavüz etti. Sonunda bilinmeyen bir saldırgan tarafından öldürüldü.

O zaman Drukpa rahibeleri genç kadınların kendilerini savunmasına yardım etmeye karar verdiler.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-031-1_custom

Rahibeler 2010'dan beri her yaz, genç kadınlara kung fu'nun temellerini öğretmek için Hindistan'ın Ladkh kentinde bir hafta süren öz savunma atölyeleri düzenlediler. 13 yaşında rahibe olan Jigme Migyur Palmo eğitmenlerden biri.

Palmo, "Mümkün olduğunca çok sayıda genç kıza yardım etmeliyiz. Tecavüz ya da cinsel saldırının yanlış olduğunu bilmiyorlar, bu yüzden onları eğitmek ve zor durumlarla nasıl başa çıkacaklarını öğretmek için çalışıyoruz" diyor.

Atölye çalışmaları genç kızlara kalkış ve grev gibi çeşitli kung fu tekniklerini öğretiyor. Ayrıca, arkadan saldırıya uğramak gibi potansiyel cinsel saldırı senaryoları ve otobüslerde okula seyahat etmenin yanı sıra açık hava pazarlarında ve alışveriş merkezlerinde kedi çağırma ile uğraşmak gibi günlük ortamlarda kendilerini nasıl ele alacakları gibi eylemler de gerçekleştiriyorlar.

Deprem Sonrası Görev Alma

2015 yılında yıkıcı 7,9 büyüklüğünde bir deprem Nepal'e yaklaşık 9.000 insanı öldürdü. Jigme Leshe Lhamo için bu deneyim korkunçtu.

Rahibeleri hemen yardım ekipleri halinde düzenleyen Lhamo, "Her şey titriyordu ve evlerin önümde yıkıldığını gördüm. İnsanların öldüğünü gördüm. Gözlerimi kapatıp nefes almaya çalıştım ve yardım etmemiz gerektiğini anladım." Devlet kurumlarının ve diğer kuruluşların erişilemeyecek kadar tehlikeli olduğunu düşündükleri bölgelere seyahat ettiler.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-074-10_custo

Yolculukları kalleşti.

Artçı sarsıntılardan gelen toprak kaymaları ve enkazlar birçok topluluğa giden yolları kapattı, bu yüzden rahibeler yakındaki köylere battaniye, yiyecek, su ve diğer malzemeleri dağıtmak için yaya olarak yola çıktılar. Ev, işyeri ve su arıtma sistemlerinin yeniden inşasına yardımcı olmak için bir yıla yakın zaman geçirdiler. Lhamo, temizlik sırasında, rahibelerin yoksul ailelerden gelen kızların kaçakçılara satıldığını keşfettiğini söylüyor.

Depremden sonra insanlar umutsuzdu. Paraya, işlere, yemeğe ihtiyaçları vardı. Yabancılar köylere geldi ve ailelere yaklaştı, kızlarına "fırsat" vermeyi teklif etti - ailelere para sağlayacak işler.

Bazı ebeveynler kızlarının bu tacirlere gitmesine izin verdi. Sonunda parayı alamadılar - ve bazıları bir daha çocuklarından duymadı.

Konuyu araştıran Nepal Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, yetkililerin insan ticaretinde bir artış gördüğünü bildirdi.

Rahibeler bu hikayeleri duydu ve bu aldatmaca hakkında kendi bölgelerinde diğer aileleri eğitmek için yola çıktı. Katmandu'dan Ladakh'a, Hindistan'a ve geriye yaklaşık 2.500 mil bisikletle yıllık bir bisiklet yolculuğuna başladılar. Köyden köye gittiler, kızlarla erkek çocuklarının topluma nasıl katkıda bulunabileceğini vurgulayarak ve insan ticaretinin tehlikelerini vurgulayarak kızlarını satmamaları için ikna etmek üzere ailelerle buluştular.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-082-13_custo

Beş yıl sonra rahibeler hala kendi evlerini yeniden inşa ediyorlar. Deprem Amitabha Drukpa Nunnery'nin neredeyse dörtte üçünü yok etti, birkaç yurt tesviye etti ve ana bileşiğin temelini kırdı. Güvensiz koşullar onları çadırlarda yaşamaya ve yaklaşık iki yıl boyunca dışarıda yemek yapmaya zorladı.

kung-fu-nuns--ktm-uma-bista-079-11_custo

Rahibeciliği yeniden inşa etmek için inşaat erken aşamalarındadır ve birkaç yıl boyunca tamamlanması beklenmemektedir. Şimdilik rahibeler günlerini merdivenleri yeniden boyayarak, elektrik kablolarını sabitleyerek, güneş panelleri kurarak ve ağaç ve çiçek dikerek geçiriyorlar.

Yaygın planlar

Koronavirüs salgınının başlamasından kısa bir süre sonra, rahibeler bir kez daha rahibe manastırının gerekçesiyle çadır kuruyorlardı - bu kez yurtlarındaki kalabalığı azaltmak için. Rahibeler, temel hijyen uygulamalarını ve insanların kendilerini ve diğerlerini COVID-19'dan korumak için atabilecekleri yeni bir çevrimiçi video başlattılar ve farkındalığı yaymak için yakın köylere seyahat ettiler.

Yeshe Lhamo, "Ailelere ellerini nasıl düzgün yıkayacaklarını öğretmek için maskeler, sabun ve el dezenfektanı verdik. Onlara yiyecek verdik ve evde kalmanın ve sosyal uzaklığın önemini açıkladık." Çabaları Avrupa ve ABD'den gelen özel bağışçılar tarafından finanse edilmektedir.

travel_custom-02befdaf041b604e0e3bd40660

Nepal, Güneydoğu Asya'nın birçok kesiminden farklı olarak, COVID-19 oranlarının oldukça düşük olduğunu göstermiştir. Ancak ülkenin Çin ve Hindistan ile sınırlarını kapatmak da dahil olmak üzere sıkı azaltma önlemleri yerel ekonomiyi sakatladı, on binlerce insanı işsiz Katmandu Vadisi'nde bırakarak ailelerine yardım etmek için mücadele etti.

“İnsanlara umut vermeye çalışıyorum” diyor Lhamo. “Onlara hiçbir şeyin kalıcı olmadığını ve bu durumun geçeceğini söylüyorum. Onları başkalarına yardım etmeye de teşvik ediyorum. Bir ya da iki insana yardım etmek onlara çok fazla gelmeyebilir, ancak diğerleri için tüm hayatlarını değiştirebilir. dünyada bu kadar acı çekmeyi görmek çok zor ama kendi kahramanınız olarak durumla sevgi, şefkat ve şefkatle savaşabileceğinize inanıyorum. "

Rahibeler Ödülü

Son on yılda, Drukpa rahibeleri kendilerini "Kung Fu Rahibeleri" olarak adlandırmaya başladılar ve çabaları onları dünya çapında tanınır hale getirdi. Ekim ayında, Kung Fu Rahibeleri, Asya Topluluğundan 2019 "Oyun Değiştirici Ödülü" almak için New York'a gitti, yıllık bir grup olan Asya ve ötesinde "dönüştürücü" bir etki yaratan grupları ve bireyleri onurlandırdı. Rahibeler, ilk dişi onur grubudur.

Asia Society başkanı ve CEO'su Josette Sheeran, "2019 Asya Oyun Değiştiricilerimiz cinsiyet eşitliğini gerçekten savunan kadınlardır." Dedi.

"Kung Fu Rahibeleri, kadınları güçlendirerek ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini teker teker sökerken eyleme geçtikleri için onurlandırdık. Onlar da Asya'nın dışında bir ilham kaynağı oldular," diyor Küresel Girişimler Direktör Yardımcısı Yoshie Ito.
Youtube

Jigme Yeshe Lhamo için ödülü almak zor bir andı.

Lhamo, "Hala yapacak çok işimiz var, ama bir kişiye yardım etsek bile buna değiyor," diyor.

Bu rahibeler için ABD'ye ilk gezi oldu. Biri o kadar gergindi ki iki sol ayakkabıyı paketledi.

Ve ziyaretleri sırasında Queens'te tanıştıkları Himalayalar tarafından o kadar etkilendiler ki, pandemi sırasında o toplumdaki muhtaç ailelere yiyecek sağlamak için fon ayırdılar.

Korku filmleri

Rahibeler, meşgul olmanın tatmin edici bir hayatın anahtarı olduğuna inanıyorlar, ancak haftada bir kez kendileri için boş zaman alıyorlar. Her Pazar, günlük işlerini ve etkinliklerini, geçmişte beklenmedik bir zamanda şımartmak için - korku filmlerini izlemek için duraklatıyorlar.

Neden korku?

"Öbür dünya korkunçtur. Hazırlanmalıyız," diyor Lhamo, öbür dünyada ve hayatta insanlara rehberlik eden tanrıların korkunç görünebileceğini açıklıyor. Onlardan kaçarsanız, büyük nimetleri kaçırırsınız.

Bu pazar günü, korkusuz olanlar Cadılar Bayramı ve Parıltı arasında karar veriyor.

Kaynak: NPR - Goats and Soda Stories

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.