Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Geceleri Her Zaman Terliyorsanız, Bunun Nedeni Bu Hormonal Bozukluk Olabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Geceleri Her Zaman Terliyorsanız, Bunun Nedeni Bu Hormonal Bozukluk Olabilir

Şunu hayal edin: Rahat yatağınıza uzandınız, yorganınızı üstünüze çektiniz ve derin bir uykuya daldınız... sadece birkaç saat sonra sırılsıklam tamamen terlemiş halde uyandınız.

BB160tu1.img?h=563&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Sefil Şekilde Sırılsıklam? Evet. Ayrıca biraz korkutucu? Buna da evet.

Çoğu zaman, gece terlemeleriniz, yatak odanızın sıcaklığı veya pijama kumaşınız gibi tamamen zararsız bir şeyden kaynaklanabilir. Ancak bazen, terli geceleriniz ASAP'ı kontrol etmeniz gereken altta yatan bir durumun işareti olabilir, diyor Sina Dağı'ndaki Icahn Tıp Fakültesi'nde akciğer ve uyku tıbbı doçenti olan Neomi Shah.

Gece terlemenizin gerçekten sıcak basmaları olabileceğini akılda tutmak da önemlidir. Gentera Regeneratif Tıp Merkezi baş tıbbi danışmanı ve iç hastalıkları uzmanı Juan J. Remos, "Sıcak basmaları gece terlemelerinden ayırmak zor olabilir" diyor. "Sıcak basmaları göğüs, boyun veya karında hoş olmayan bir ısı hissi ile başlayabilir. Göğüs, baş ve boyunda ani bir sıcaklık ve gözle görülür cilt kızarıklığı oluşur."

Sıcak basmalarıyla, sıcaklık hissi üç ila dört dakika ila 20 veya 30 dakika arasında sürebilir ve bunu genellikle aynı alanlarda terleme izler. Remos, geceleri sıcak basmalarının tipik olarak kadınlar tarafından gece terlemesi olarak tanımlandığını, ancak farklı olduklarını söylüyor - sıcak basmaları her zaman ortaya çıkabilir ve muhtemelen sadece geceleri ortaya çıkmaz.

Genel bir kural mı? Gece terleriniz iki veya üç aydan fazla devam ederse, kendinizi kontrol ettirin, diyor Dr. Shah - doktorunuz bunun altına inebilmelidir. Ancak en kötü senaryoya atlamak yerine, kadınlarda gece terlemelerine neden olan şeylere ve onlar hakkında neler yapabileceğinize bir göz atın.

1. Odanız çok sıcak.

Şu anda yatak odanızın sıcaklığı nedir? Uyku çözümü uzmanı ve uyku çözümü yazarı W. Christopher Winter, 60 ila 70 derece Fahrenheit'ten başka bir şeyse, muhtemelen çok sıcak, diyor: Uykunuz Neden Kırılmış ve Nasıl Onarılır.

Daha az nefes alan kumaşlar (pazen pijamalarınız gibi) de terli uyku sorunlarınıza katkıda bulunabilir. Nefes alan pamuk, hem PJ'leriniz hem de çarşaflarınız için daha iyi bir seçenektir.

Sıcak hissetmek de aslında uykuya dalma yeteneğinizi engelleyebilir. Sürüklenme sürecinde, vücut sıcaklığınız normalin bir ila iki derece altına düşmelidir ve bunu sıcak bir odada yapamaz.

2. Hiperhidroz, aşırı terleme bozukluğunuz var.

Evet, bu bir şey ve Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne (AAD) göre, aslında bir kişi gereğinden fazla terlediğinde (evet, uyurken dahil) gerçekleşir.

Hiperhidroz ve değirmen içi terleme arasındaki büyük bir fark: Hiperhidroz genellikle avuç içleriniz, ayaklarınız, koltuk altlarınız ve başınız gibi AAD başına belirli vücut kısımlarını etkiler. Bununla birlikte, bunun aşırı terleme olduğunu unutmayın; AAD hiperhidrozu, sahip olanlarda günlük aktivitelere (kapı tokmağı açmak veya bilgisayar kullanmak gibi) müdahale eden aşırı terleme olarak tanımlar.

Hiperhidrozunuz olduğunu düşünüyorsanız, dermatoloğunuzla konuşun - AAD'ye göre ter bezlerini bloke etmek için özel deodorantlar veya Botox enjeksiyonları gibi diğer tedavi yöntemlerini reçete edebilirler.

3. Kabus görüyorsun.

Bu muhtemelen bu terler için en basit açıklamadır. “Terleme kronik ise ... bazen hastanın tamamen sağlıklı olması ve aslında bir rüyada ya da bir rüyada korkutucu olması olabilir,” diyor Harry Banshick. “Ter, rüyayı gerçekleştirmenin bir sonucudur.”

Dr. Shah, “sempatik bir dalgalanmaya” (savaş ya da uçuş yanıtı olarak da bilinir) neden olan her şeyin terlemeye yol açabileceğini söyleyerek hemfikir. Devam eden, kalıcı kabuslar görüyorsanız, neye neden olabileceğini bulmak için doktorunuza danışın (stres büyük bir suçludur).

4. Vücudunuz menopozla ilgili olanlar gibi hormonal değişikliklerden geçiyor.

Nandi, kadınlar için gece terlemelerinin en yaygın nedenlerinden biri dalgalanan östrojen seviyeleridir. "Menopoz sıcak basması ile ilişkilidir, bu nedenle hastaların uykuları sırasında bile terleme bildirmeleri nadir değildir." Ancak yine, bunlar gün boyunca başka zamanlarda da ortaya çıkabilir.

Hamileyseniz veya adet döneminizde bu hormon dalgalanmaları da gece terlemelerine neden olabilir. Bununla birlikte, menopoz en kalıcı terlere neden olma eğilimindedir ve yaşam kalitenizi veya uykunuzu gerçekten etkiliyorsa, Dr. Shah doktorunuzla konuşmaya değer olduğunu söylüyor. "Menopozdan terleme öngörülemez, ancak ob-gyn'inizle hormon replasman tedavisi hakkında konuşursanız, sıcaklıklarınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir."

5. Antidepresan kullanıyorsunuz.

Antidepresan alan hastalar gece terlemelerinde kesinlikle bir artış görebilir, çünkü bazı ilaç sınıfları adrenalin seviyelerinizle ilgisi olan ve terlemeye yol açan adrenerjik bir reaksiyona neden olabilir. Venlafaksin (veya Effexor markası) veya bupropion (veya markası Wellbutrin, Zyban veya Aplenzin) alıyorsanız, daha fazla gece terlemesi yaşayabilirsiniz, Dr. Shah diyor.

Ancak antidepresanınızı değiştirmek istemiyorsanız iyi haberler var, çünkü Dr. Shah, belgelerin adrenerjik çıktıyı yatıştırmak için reçete edebileceği, zihinsel sağlık bakımınıza karşı koyamayacağı ilaçlar olduğunu söylüyor.

6. Vücudunuz tüberküloz gibi bir enfeksiyonla savaşıyor.

Dr. Shah, "Genel olarak enfeksiyonlar sıcaklık değişimleriyle ilişkilidir, çünkü kırılacak ateşlerle gelirler ve bu terlemenin yaygın bir nedeni."

Genellikle gece terlemeleri ile ilişkili nadir bir enfeksiyon: vücudunuzun herhangi bir bölümünü enfekte edebilen ancak akciğerleriniz üzerindeki etkisi ile bilinen tüberküloz. Shah gibi bağışıklığı zayıflamış bir hastalığı olan kişilerde tüberküloz daha kolay gelişebilir. Şah öksürmeye bile başlamadan önce uykunuzda terlemeye başlayabilirsiniz, diyor Shah, diyor, belirtiler devam ederse doktora bakın.

7. Teşhis edilmemiş lenfoma var.

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne (NLM) göre bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfoma, ateş, kilo kaybında değişiklikler ve evet, gece terlemeleri gibi birden fazla belirtiye neden olabilir. Esasen, vücudunuz lenfomayı savaşmak için ihtiyaç duyduğu bir şey olarak tanır ve bunu yapmaya çalışmak için sıcaklığını yükseltir.

NLM'ye göre bu "yumuşatıcı terler" gece olurken, bunun için gün boyunca da ağır terleme meydana gelebilir, bu nedenle başka semptomlar yaşıyorsanız ve sizi durum için test edebiliyorlarsa MD'nize gidin. Dr. Shah.

8. Diyabet ilacınızla ilgili hipoglisemi yaşıyorsunuz.

Hipoglisemi, kan şekeri seviyeleri çok düşük olduğunda ortaya çıkar ve karışıklık, baş dönmesi ve bazı durumlarda gece terlemeleri gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Kan şekeri düzeyiniz belirli bir noktanın altına düştüğünde, vücudunuz normal kan şekeri seviyelerini ve organ işlevini korumaya çalışmak için kortizol gibi hormonları kullanır, bu nedenle bezlerinizden sorumlu otonom sinir sistemini aktive eder. Remos.

Bu aktivasyon aşırı terlemeye neden olabilir. Remos, bazen bu terler aniden ortaya çıkabilir ve karışıklıkla eşleştiğinde glikozun oral veya intravenöz olarak uygulanmasını gerektirebilir.

9. Teşhis edilmemiş hipotiroidiniz var.

Hipotiroidisi olanlar, vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla tiroid hormonu üreten aşırı aktif bir tiroide sahiptir. NLM'ye göre, tiroid hormonu vücudun enerji kullanma şeklini etkileyebilir ve bunun bazı semptomları kas zayıflığı, ruh hali değişimleri ve ısıyı tolere etme problemini içerir.

Remos, hipotiroidizm ile ilgili gece terlemeleri yaşıyorsanız, rastgele değil aksine tutarlı bir programda ortaya çıkabilir ve genellikle durumun diğer belirtileriyle ortaya çıkacaktır.

10. Böbreküstü bezinde feokromositoma olarak bilinen nadir bir tümör var.

NLM'ye göre feokromositomalar nadirdir, genellikle adrenal bez hücrelerinde başlayan iyi huylu tümörlerdir. Remos, bu tümörlerle ilişkili semptomların epizodik baş ağrıları, terleme ve hızlı kalp atışına neden olan bir taşikardi olduğunu söylüyor.

Bu belirtilere genellikle adrenalin ve epinefrin gibi hormonların tümör tarafından aşırı salınması neden olur, bu da geceleri çarşaflarınızı nemlendirmenize neden olabilir, diyor Dr. Remos. “Gece terlemeleri aşırı adrenalin tipi hormonlar tarafından tetiklenir” diyor.

11. Teşhis edilmemiş karsinoid sendrom gibi bir hormon bozukluğu yaşıyorsunuz.

Gece terlemeleri, hormon bozukluklarının yaygın bir belirtisidir, çünkü vücudun işlevlerini çılgınca atma eğilimindedirler. Gece terlemelerine neden olabilecek bir hormon bozukluğu, her yerde ortaya çıkabilen, ancak sindirim sisteminden kaynaklanma eğilimi gösteren karsinoid tümörü olan kişilerin yaşadığı semptom grubunu ifade eden karsinoid sendromudur.

Remos, "Kızarmak, etkilenen hastaların yüzde 84'ünde meydana gelen karsinoid sendromun ayırt edici özelliğidir; terleme, kızarma ile eşzamanlı olarak ortaya çıkabilir" diyor. "Kızarma, vazodilatasyon nedeniyle cilde artan kan akışıdır ve yüzün ve bazen terlemeyle ilişkili olabilen gövdenin sıcaklığı ve kızarıklığı olarak görülür."

Bu durumla ilgili, kızarma ve terlemenin yanı sıra diğer semptomlar ishal ve nefes alma veya hırıltılı solunum güçlüğüdür.

12. Travma sonrası siringomiyeli gibi tanı konulmamış bir nörolojik durumla uğraşıyorsunuz.

Remos, hormon koşulları gibi nörolojik durumların, özellikle omurilik yaralanması ve siringomiyelinin de gece terlemesine neden olabileceğini söylüyor. "Otonom sinir sistemi bağırsak veya öğrenci ve bezler gibi düz kaslar üzerinde istemsiz kontrol uygular. Omurilikte hasar, ter bezlerinin yanlış çalışmasına ve uyarılmasına neden olur," diyor Dr. Remos.

Travma sonrası siringomiyeli, özellikle, omurilikte kist oluşumunu ifade eder ve terlemenin artmasına neden olabilir, Dr. Remos.

Gece terlemeleri için çareler

Semptomlarınız hafifse ve normal aktivitelere müdahale etmiyorsanız, Dr. Remos, oda sıcaklığını düşürmek, fanları kullanmak veya kolayca dökebileceğiniz giyim katmanlarında giyinmek gibi basit davranış değişiklikleri önerir. Baharatlı yiyecekler gibi terlemeyi tetikleyebilecek şeylerden de kaçınmalı ve stresi minimumda tutmaya çalışmalısınız. Derminiz, klinik güç terlemeyi önleyici maddeler veya Botox enjeksiyonları önererek terlemeleri önlemeye de yardımcı olabilir.

Menopoz ile ilgili orta ila daha şiddetli gece terlemeleri veya sıcak basmaları ile uğraşıyorsanız, Dr. Remos, sıcak basması da dahil olmak üzere menopoz semptomlarını tedavi etmek için hormon kullanan menopozal hormon tedavisine bakmak isteyebileceğinizi söylüyor. Herkes için iyi bir tedavi değildir, çünkü koroner kalp hastalığı veya meme kanseri öyküsü gibi durumları riskli olabilir, bu nedenle seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun.

Belirli durumlar için, durumu tedavi eden ilaç almak da bununla ilgili bazı semptomları tedavi edebilir, bu nedenle vücudunuzda yeni bir şey olduğunu düşünüyorsanız ve rahatlamaya ihtiyacınız varsa her zaman doktorunuza danışın.

Kaynak: Women'sHealth

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.