Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Güvenli Protesto / Gösteri Nasıl Yapılır: Ne Getirmeli, Ne Yapmalı ve Nelerden Kaçınılmalı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Güvenli Protesto / Gösteri Nasıl Yapılır: Ne Getirmeli, Ne Yapmalı ve Nelerden Kaçınılmalı

Alıntı

Amerika da Wired dergisi protesto yapanlara güvenli bir şekilde yapılması için bir yazı yayınlamış.

Sokaklara çıkmayı planlıyorsanız, bilmeniz gerekenler.

Gear-How-to-Protest-1216612875.jpg

Amerika Birleşik Devletleri, uzun ve çirkin bir polis vahşeti geçmişine sahiptir, özellikle ve ezici bir şekilde siyah insanlara yöneliktir. Geçen haftanın silahsız zenci George Floyd'un Minneapolis polis memurları tarafından öldürülmesinin ardından ve Kentucky'deki Breonna Taylor polisi ile Florida'daki Tony McDade'in son cinayetleri üzerine dayanışma protestoları ülke çapında patladı.

Yakınınızdaki bir protestoya katılmayı düşünüyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli faktörler vardır: Polis vahşeti bazıları için soyut bir kavramdır, ancak diğerleri için keskin bir gerçekliktir. Güvenli protesto hissetmiyorsanız ya da fiziksel olarak bunu yapamıyorsanız katkıda bulunabileceğiniz yollar vardır. Para bağışlayabilir, malzemeleri bırakabilir veya yerel yasa koyucularla iletişime geçebilirsiniz.

Bununla birlikte, protesto, İlk Değişiklik kapsamındaki tüm Amerikalıların hakkıdır (daha fazlası aşağıdadır). Dışarı çıkmadan önce, ülke çapındaki polisin, araçları kalabalıklarla sürmek, bir foto muhabirini köreltmek ve çocukları eşleştirmek de dahil olmak üzere gereksiz güçle hareket ettiğini bilmelisiniz. Liste uzayıp gidiyor.

Hala katılmak istiyorsanız, bazı tavsiyeler ve yanınızda getirmek isteyebileceğiniz öğelerin bir listesini topladık. Bu tavsiye çoğu protesto için geçerlidir, ancak Black Lives Matter ve benzer şekilde hizalı gruplarla dayanışma protestoları hakkında özel bilgiler de ekledik. Dikkatli olun ve güvende kalın.

Bir Protestoya Ne Getirmeli (Ne Getirmemeli)

Bir protesto günü için elinizin altında malzeme bulundurmak akıllıca. Aşağıdakileri öneririz. Muhtemelen evin etrafında ihtiyacınız olan her şeye sahipsiniz ve eğer değilse, bu eşyalara yerel mağazalarınızdan erişilebilir. Referansınız için çevrimiçi perakendecilere bazı bağlantılar ekledik.

Bir çanta ve / veya sırt çantası: Küçük ve dayanıklı bir şeye ihtiyacınız olacak. Ben Louryn, çoğu malzeme için Walgreens'den ucuz 10 dolarlık bir sırt çantası kullanıyorum ve ayrıca sırt çantamı kaybedersem ihtiyacım olan temel eşyaları tutmak için kullandığım bir kemer çantası takıyorum. Ellerinizi serbest bırakmanızı sağlayan elinizdeki her şeyi kullanın. Hiçbir şey yoksa, en sevdiğimiz fanny paketlerimizin bir listesi var. Ve çantanız ihtiyacınız olan tüm malzemeleri tutacak kadar büyük olsa da, çok hantal bir şeyden kaçının.

Su: Protestonun bir yürüyüş içerme şansı çok yüksek. Sıcaklıklar ülke genelinde tırmanıyor ve muhtemelen zikir yapacaksınız, bu nedenle uygun hidrasyona dikkat etmeniz gerekiyor. İçme suyu taşıyın. Çantanıza sığabilecek en büyük şişeyi getirin. Su ayrıca yaraları temizlemek ve kimyasal gaz veya biber gazı ile vurulan herkesin gözlerini yıkamak için de kullanılabilir.

Bir yüz maskesi veya bandana: Hala bir pandemi var. Önlem alın ve yüzünüzü bir maske veya bandana ile örtün. Yüz kaplamaları ayrıca kimliğinizi kameralardan ve polis gözetiminden koruma avantajına sahiptir. (Protestolar sırasında dijital gizlilik hakkında ayrı bir kılavuzumuz var.). Varsa ekstra bir maske getirin. Fazladan bir şey yoksa, bir bez yüz maskesi nasıl yapılır.

Şapka ve / veya güneş gözlüğü: Yürüyen uzun bir gün boyunca sizi güneşten korumanın yanı sıra, şapka ve güneş gözlüğü yüzünüzü gözetimden gizleyebilir ve gizliliğinizi koruyabilir. Şapka takarsanız ve kimliğinizi daha fazla korumak istiyorsanız, ağzınızı düşük tutun.

Aperatifler: Muhtemelen uzun bir gündür. Hafif, besleyici, protein açısından zengin atıştırmalıklar paketleyin. Sarsıntılı, enerji çubukları ve fındıklar iyi seçimlerdir.

Protesto işaretleri: Bir işaret taşımak istiyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler vardır. Sloganınızın uzaklardan kolayca okunabilen büyük, kalın harflerle yazıldığından emin olun. Kısa ve keskin sözler bir senaryo bloğundan daha iyidir. Poster panosu esnektir, ancak daha sert köpük levha daha dayanıklıdır. Bir tutamaç oluşturmak için güçlü bir bant kullanarak işarete boya karıştırma çubukları veya diğer düz, tahta çubuklar yapıştırabilirsiniz. Protestoculara dağıtmak için ekstralar yapmak isteyebilirsiniz. Çöp atmayın — işaretiniz bittiğinde, uygun şekilde atın veya başka bir protestocuya bağışlayın.

Uygun kıyafetler: Tüm siyahları giymek iyi bir fikir, çünkü çoğu dayanışma protestocunun organizatörlerinin önerdiği ve bir kalabalığa karışmanıza yardımcı olduğu için. Ayrıca, mümkünse dövmeleri örtmeniz ve farklı bir renkle boyanmışsa saçlarınızı gizlemeniz önerilir.

Kıyafet değişimi: Özellikle sıcak bir günde protesto ediyorsanız, fazladan kıyafet almak isteyebilirsiniz. Bunlar, cildinize zarar verebilecek maddelere maruz kalırsanız veya boya, kaba yol suyu veya diğer insanların teriyle sıçrarsanız da kullanışlı olabilir. Sırt çantamda genellikle bir çift şort, bir tank üstü ve ekstra bir çift çorap taşıyorum.

El dezenfektanı: Kendinizi bir yabancıyla el ele tutuşurken, silahlı sokak tabelalarına kaparken veya takıp bir su birikintisine düşerken bulabilirsiniz. Tüm bu senaryolar Covid-19 ile birleştiğinde el dezenfektanı taşınması gereken temel bir şeydir. Çoğu mağazada stokta en azından bir çeşit el dezenfektanı var, ancak aynı zamanda kendiniz yapmak için bir rehberimiz var.

İyi yürüyüş ayakkabıları: Bu pazarlık edilemez. Kırılmış ve uzun mesafeler için iyi olan kapalı burunlu ayakkabılar giyin.

Kimliğiniz (belki): Gözaltına alınmanız durumunda, kimliğinizin bulunmaması sizi daha uzun süre sıkıştırabilir. Bununla birlikte, bazı eyaletlerde, eğer istemeleri halinde polise kimliğinizi göstermek zorunda kalmayabilirsiniz. En iyi muhakemenizi kullanın ve daha spesifik rehberlik için eyaletinizin yasalarına bakmayı düşünün.

Telefonunuz (belki): Gizliliğinizi korumak ve gözetimi önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey telefonunuzu evde bırakmaktır. Bunun yerine ikincil veya brülörlü bir telefon kullanmayı düşünün. Telefonunuzu getirmek istiyorsanız, mümkünse geleneksel telefon görüşmeleri ve metinler kullanmaktan kaçının. Signal, iletileri gönderildikten sonra silme seçeneği sunan güvenli, uçtan uca şifreli bir mesajlaşma uygulamasıdır. Ayrıca FaceID veya parmak izi özellikleri gibi biyometrik kilidi açmayı devre dışı bırakmalı ve bunun yerine altı haneli bir şifre kullanmalısınız. Birincil telefonunuzu taşımanız gerekiyorsa, kesinlikle kullanmanız gerekene kadar kapalı tutun. Bu, kolluk kuvvetlerinin hareketlerinizi izlemesini zorlaştıracaktır.

Nakit: Telefonunuzun nerede olduğunuzu gösteren dijital kırıntıları bırakabilmesi gibi, banka veya kredi kartınızı kullanmak yetkililerin hareketlerinizi izlemesini kolaylaştıracaktır. Bunun yerine nakit getir. Faturalarınızı ayırın; Bazılarını çantanıza saklayın ve bazılarını ayakkabınızda, sütyeninizde, pantolon ceplerinde veya güvenli bir yerde tutun.

Bir güç bankası: Siz veya grubunuzun üyeleri bir telefona sahip olacaksa, cihazları şarj etmek için bir yolunuz olduğundan emin olmanız gerekir. Diğer protestocuların da eşyalarını şarj etmeleri gerekebilir. Henüz bir hesabınız yoksa, bu seçeneği Anker'den gerçekten çok seviyorum. Şirket ayrıca biraz daha küçük iyi bir güç bankası yapıyor.

İstediğiniz diğer şeyler: Soğutma havlusu. Koli bandı veya gaffer bandı. Bir el feneri veya far. İbuprofen. Gözlük. Blister önleme yamaları. Ekstra saç bağları. Bir kalem ve kağıt. Bir Sharpie. Bir lazer işaretçi. Bandajlar veya diğer ilk yardım malzemeleri. Kulak tıkaçları. Tuzlu çözelti. Ekstra yüz maskeleri. Acil durum telefon numaralarının bir kopyası ve kendinize söyleyemiyorsanız (örneğin, astımınız varsa veya işitmekte zorlanıyorsanız) birinin bilmesi gereken gerekli tıbbi bilgileri bildiren bir kart. Beklenenden çok daha uzun süre evden uzakta olabileceğiniz anlayışı ile bir programa (mümkünse etiketli bir reçete şişesinde) alınması gereken ilaçlar.

Sen ayrılmadan

Bazı organizatörlere ve sivil eylem uzmanlarına protesto hakkında anlaşılması gereken kilit şeyleri sorduk. İşte onların tavsiyesi.

Kendini geliştir / Öğren

Ne için mücadele ettiğinizi bilmeden bir protestoya gitmeyin. Oraya gelip birisinden sizi eğitmesini istemeyin. Siyah olmayan bir müttefikseniz, işi kendiniz yapın ve mümkün olduğunca çok çalışın - sadece protesto ettiğiniz eylemler hakkında değil, etraflarındaki bağlam hakkında. Anlamsız bir trajedinin gerçekleştiğini biliyor olabilirsiniz, ancak bunun gibi sayısız olayın ardındaki tarihi biliyor musunuz? Bu Twitter dizisi bazı mükemmel rehberlik sunuyor. Irksal adalet hakkında daha fazla bilgi edinmek için okuyabileceğiniz birkaç kitap da vardır.

Sizinle İlgili Değil

Bir üye Tony Williams, “Gerçekleşmesi gereken en önemli şey, özellikle de siyah insanlara karşı polis şiddetini protesto etmek için ilk kez dışarı çıkan beyaz bir insansanız, diğer insanlarla dayanışma içinde olmanızdır” diyor. Polis faaliyetlerinin tarihini inceleyen ve toplum güvenliğine polissiz alternatifler arayan Minneapolis merkezli bir koalisyon olan MPD150 “İşlerin nasıl geçmesi gerektiğine karar vermek sizin işiniz değil. Görünmek, dinlemek ve destek olmak sizin işiniz. Kendinizi depititize etmek, deneyimin inanılmaz derecede önemli bir parçasıdır ”diyor Williams. Siyah değilseniz, siyah protestocular hakkında konuşmamalısınız. Bunu bir düşün. Başkalarının söylediklerini yükseltmeye hazır olun. Dinlemeye hazır olun. Potansiyel olarak fiziksel müdahale konusunda rahat değilseniz, siyah protestocuları polis şiddetinden korumak ve konuştuğunuzdan daha fazlasını dinlemek istiyorsanız, müttefik olma çabalarınız başka yerlerde daha iyi harcanır.

Doğru Zihniyete Katılın

Zihinsel hazırlık önemlidir. Protesto fiziksel olarak yorucu ve duygusal vergilendirme olabilir. Mutlak bir sevinç yaşayabilirsiniz. Ağlayabilirsin. Kızabilirsin. Korkabilirsin. Büyük olasılıkla, yukarıdakilerin hepsini deneyimleyeceksiniz. Dışarı çıkmadan önce kendinizi hazırlamak için zaman ayırın. Biraz su içtiğinizden, güneş kremi uyguladığınızdan ve bir yemek yediğinizden emin olun.

Haklarını bil

ABD'de, herkese açık bir şekilde barışçıl bir şekilde gösteri yapma hakkınız dahilindedir. Hükümet tarafından eylemin toplanması ve protesto edilmesi temel eylemi, ifade özgürlüğünü korumaya kendini adamış Kaliforniya merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan İlk Değişiklik Koalisyonu'na göre tartışılmaz bir şekilde korunmaktadır. Ayrıca, genel bir mesele olarak, “insanlar kamusal alanda olanları filme alma veya başka şekilde belgeleme hakkına sahiptir” diyor FAC müdürü David Snyder. “Polis notlarınızı tersine çevirmenizi talep ederse, bunu yakalama hakkına sahip olmadıklarını varsayabileceğinizi söyleyebilirim.” Bununla birlikte, eğer bir güç meselesi söz konusuysa ve fiziksel olarak aşılırsanız, acil kişisel güvenliğiniz için riskleri tartmanız, potansiyel olarak notlarınızı veya telefonunuzu elinizden çıkarmanız ve daha sonra yasal işlem yapmanız gerekebilir. Ayrıca Snyder, Anayasada İlk Değişiklik'in protestocuları mülkleri yok etmeyi veya başkalarına saldırmayı içeren yasadışı faaliyetlere karşı korumadığını belirtiyor.

Grup Oluştur

Bundan kaçınabiliyorsanız, protesto etmeyin. En az bir kişiyle gitmeniz önemlidir, böylece birbirinizin sırtına sahip olabilirsiniz. Sayılarda güç var. Gitmeden önce grup içindeki "rollerinizi" bilin, böylece her şeye hazırlıklı olursunuz. Örneğin, durumunuz şüpheliyse, belki biriniz grubu eve götürmeye hazırsınız, belki biriniz ilk yardım eğitimine sahipsiniz ya da belki biriniz hiper-gözlemci ve çevrenizdeki sekmeleri tutmak için çevrenizi izlemeye hazırsınız belirli bir his. Grubunuza yakın kalın. Önceden toplanın, tüm zaman boyunca bir araya gelin ve protestoyu birlikte bırakın. Bir grubunuz yoksa, sosyal medya sitelerini kontrol edin - muhtemelen yerel olarak buluşacak kişileri bulabileceğiniz tartışmalar vardır.

Bir plan yap

Bir çok insan ve bir çok duygu olacak. Durum yükselirse ne yapacağınıza dair bir planınızın olması gerekir. Grubunuz belirli bir süre için ayrılırsa buluşacak bir yer seçin. (Örneğin, 30 dakikadan fazla ayrılırsanız, belirlenmiş bir sokak köşesinde tekrar buluşursunuz.) Birine erişilememesi durumunda buluşacak birkaç noktanın olması akıllıca olabilir. Ayrılmanız gerekiyorsa ve sokaklar engellendiyse, planlanmış birden fazla güzergahınız da olmalıdır. Yaşadığınız sokağa çıkma yasağı var mı? Şehrinizdeki önceki protestolar şiddete tırmandı mı? Güzergâh üzerinde portatif banyolar olacak mı, yoksa bütün gün su çekildikten sonra kendinizi rahatlatacak yerleri haritalamalı mısınız? Bir plan hazırlayın.

Kontakt Lenslerinizi Çıkarın

Göz yaşartıcı gaz veya biber gazı ile temas ederseniz, temaslar deneyimi daha da kötüleştirecektir. Eğer varsa gözlük takınız. Temas takarsanız, gözlerinizi en az güneş gözlüğü ile koruyun, ancak ideal olarak gözlük takacak veya onları el altında tutacaksınız. Aynı nedenden ötürü, polis tarafından uygulanan dispersiyon önlemlerindeki tahriş ediciler bunlara yapışabileceğinden, makyaj veya losyon gibi yağ bazlı ürünler giymekten kaçının.

Acil Durum Numaralarını Yazınız

Acil durum kişilerinizin bilgilerini yazın. Acil hukuk müşavirinin sayısını not edin - bazı hukuk firmaları tutuklanan protestocular için pro bono temsili sunuyor. Bölgenizdeki firmaları araştırın. Yerel tahvil fonlarının sayısını da yazmak isteyebilirsiniz. Bu telefon numaralarının iki nüshasına sahip olmanız gerekir - bunları çantanızda saklanan not defterine, gömleğinizin eteklerine veya cebinizde tuttuğunuz bir notececere yazın. Artıklık olarak, bunları vücudunuzda (önkollarınız gibi), tercihen kalıcı marker olarak da bir yere yazabilirsiniz.

Protestodayken

Protestocularınızla birlikte gelip katıldığınızda, nasıl davranacağınız ve nasıl güvende kalacağınızla ilgili bu tavsiyelere uyun.

Çevrenizi inceleyin

Grubunuzdaki belirli bir kişiyi bunu öncelikli yapmak için atayabilirsiniz, ancak kiminle birlikte olursanız olun, etrafınızda olup bitenlerin farkındalığını korumalısınız. Bu çok sayıda nedenden dolayı önemlidir. Birisi çelik burunlu botlar, renkli bir kol bandı ve bir işitme cihazı takıyor ve aynı zamanda cebinde kelepçe anahatlarını gösteriyor mu? Bu kişi gizli bir polis olabilir. Büyük bir kırmızı çarpı ile süslenmiş bir çanta çantası taşıyan biri var mı? Sokak doktoru olabilirler. Bir protestocu düşerken yürürken incindi mi? Açık gözler ve kulaklar, gerektiğinde daha hızlı tepki vermenize yardımcı olacaktır.

Etrafınızdakilere Yardım Edin

Yürüyüş yapıyorsanız, muhtemelen birkaç düzine protestocunun yakınında olacaksınız. Bunlar, zikredeceğiniz, birlikte yürüdüğünüz ve durumun tırmanması durumunda en yakın olan insanlardır. Onlarla dost olun. Ekstra varsa onlara su verin veya ayakkabılarını bağlarken eşyalarını tutun. Dayanışma küçük başlayabilir. Büyük bir kalabalıkta olduğunuzu unutmayın; eylemlerinizin izlendiğini ve kelimelerinizin dinlendiğini varsayın.

Fotoğraf Çekme Etiği'ni Düşünün

Sokaklarda veya kamu mülkiyeti ile ilgili herhangi bir protestoda fotoğraf çekme hakkınız var. Ancak bir protesto sosyal medya fotoğrafı op. Protestocuların yüzleri veya dövmeleri gibi tanımlayıcı bilgileri açıkça gösteren fotoğraflar çekmekten kaçınmalısınız, çünkü bu fotoğraflar onları istismar veya misillemeye karşı savunmasız hale getirebilir. Kolluk kuvvetleri, eylemlerini filme alma haklarınız dahilinde olmasına rağmen, kameranızı onlara doğrultursanız da kuvvetle tepki verebilir.

Polisle Etkileşim Hakkında Bir Not

Beyazsanız, ayrıcalığınızı kendi yararınıza kullanabilirsiniz. Kalabalıktaki varlığınız, özellikle renkli ve siyah insanlara karşı daha fazla polis vahşeti önleyebilir. Gerekirse ve rahat ediyorsanız renk insanlarını vücudunuzla koruyabilirsiniz. Tutuklamaları ve genel olarak polis faaliyetlerini de filme alabilirsiniz; bunu yapma hakkınız da var. Ancak sizi karşılaşacağınız her duruma hazırlayamayız. Size karşı kullanılabilecek ölümcül olmayan silahların etkilerini inceleyin. Sizi konforlu ve o zaman anlamlı olanı yapın.

Kaçınılması gerekenler

Protesto ederken, gerçekleştirmediğiniz eylemler yaptığınız eylemler kadar önemli olabilir. Gösterirken ne yapmamanız gerektiğine dair bazı öneriler.

Kaçmayın veya Koşmayın

İnsanlar, tıpkı diğer hayvanlar gibi, kolektif davranış adı verilen bu zor şeyden derinden etkilenebilir. Bir grupta olduğunuzda, beyniniz söz konusu gruptan ipuçları alır ve grubun nasıl tepki gösterdiğine bağlı olarak olaylara tepki verirsiniz. Bu nedenle, eğer bir kalabalıktayken birisi koşmaya başlarsa, otomatik olarak da koşma dürtüsünü alırsınız. Neden koştuklarını bile bilmiyor olabilirsiniz, ancak beyninizdeki bir mesaj "Tamam, gitme zamanı" diyor. Koşmak, protestocuların şiddete hedeflendiği bir gösteri için ideal olmayan kendinize ve etrafınızdakilere de dikkat çeker. Bu nedenlerden dolayı, protesto yaparken koşmaktan kaçınmanız önemlidir - panik uyandırabilir, birine zarar verebilir veya kendinize zarar verebilirsiniz. Hızlı hareket etmeniz gerekiyorsa, sorun değil, ancak yardımcı olabilirseniz koşmaktan kaçının. Daha büyük gruptan ayrılmanız gerekiyorsa, hızlı ve sakin bir şekilde kalabalığın kenarına, insanların kalabalığından uzaklaşın. Eve döndüğünüzde, bir ara sokak veya yolun dışına çıkan bir rota bulmaya çalışın ve daha küçük grubunuzla kalın.

Diğer İnsanların Davranışlarına Polis Olmayın veya Kontrol Etmeye Çalışmayın

Bir çok insanın farklı şekillerde davrandığını göreceksiniz. Eğer birinin davranışı sizi bir protestocudan bir şey yapmayı bırakmasını istediğini düşündüğünüz noktadan rahatsız olursa, gitme zamanı gelmiştir. Buna duygusal konuşma, etiketleme, yağmalama veya polisi provoke etme de dahildir. Olanlardan hoşlanmıyorsanız, bunu eve gitme ipucunuz olarak kabul edin.

Protesto Turizmine Katılma

Protesto etmek için başka bir yere gitmeyin. Şimdi kendi topluluğunuzla bağlarınızı güçlendirmenin zamanı geldi. Yine de kalbinize yakın yerlerdeki kuruluşlara bağışta bulunabilirsiniz, ancak fiziksel eylemler söz konusu olduğunda, enerjiniz ve çabalarınız en iyi şekilde kendi bölgenizde geçirilir.

Eğer Bu Olursa: Ne Yapmalı…

Sizi olası her senaryoya hazırlayamayız. Bilinmeyen durumlarda sağduyunuz ve en iyi kararınız size yol göstermelidir. Ancak aşağıda listelenen koşullar için bu ipuçları bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir.

… Göz Yaşartıcı Bombaya Maruz Kaldınız

Göz yaşartıcı gaz, tükürük, ter, gözyaşı ve mukoza gibi neme yapışan ve yoğun bir yanma hissine neden olan kalın, tozlu bir sistir. Gaz kullanılırsa, sakin kalmak önemlidir, çünkü panik etkileri etkilerini kötüleştirecektir. Uçak kurallarına uyun: Başkalarına yardım etmeden önce kendinize yardım edin. Bir göz yaşartıcı gaz tüpü konuşlandırılırsa, buluttan hızlı ve sakin bir şekilde uzaklaşın. Nefesinizi yavaş ve eşit tutmaya çalışın. Mümkünse, çevrenizdekilerin buluttan uzaklaşmasına yardımcı olmaya çalışın. Göz yaşartıcı gaz havadan daha ağırdır ve sonunda düşer, bu yüzden mümkünse daha yüksek bir yere gidin.

Gözlerini temizlemen gerekecek. Bunun için kullanılacak en iyi şey sudur. Protestocular ve sokak sağlık görevlileri, yüzde 50 aromasız sıvı antiasit ve yüzde 50 suyun bir karışımı olan LAW çözümü olarak adlandırılan çözümü kullandılar. Protestocular ve sokak sağlık görevlileri, her 8.5 ons su için bir çay kaşığı karbonattan oluşan bir karbonat çözeltisi de kullandılar. Bu çözeltiler ancak iyice karıştırıldıklarında tamamen etkilidir. Yanıp sönme hızla doğal gözyaşı üretimini teşvik eder ve gözlerin yıkanmasına yardımcı olabilir. Süt kullanmayın; daha az etkilidir, çabuk bozabilir ve özellikle gözlerde enfeksiyonlara neden olabilir. Ayrıca burnunuzu üflemeli ve tükürmelisiniz - ve semptomları kötüleştirebileceğinden, koklama veya yutmadan kaçınmalısınız. Kıyafetlerinizi en kısa zamanda değiştirin. En kısa zamanda duş alın, ancak sıcak su yanma hissini daha da kötüleştirebileceğinden soğuk su kullanın.

… Biber Gazı'na Maruz Kaldınız

Göz yaşartıcı gaz maruziyeti ile aynı tavsiyelerin bazıları burada geçerlidir. Çabuk uzaklaş ve olabildiğince sakin kalmaya çalış. Kıyafetlerinizi en kısa zamanda değiştirin. Yüzünüze veya açıkta kalan diğer alanlara dokunmaktan kaçının. Biber spreyi yağ bazlıdır, bu nedenle çıkarılması daha zor olabilir ve cilde kolayca yayılır. Su semptomlara yardımcı olacaktır, ancak tahriş edici yağları temizlemeyecektir. HUKUK çözeltisi, kabartma tozu çözeltisi veya seyreltilmiş "gözyaşı yok" şampuanı daha etkilidir.

… Şiddetli bir Polis Memuru ile Karşılaşıyorsunuz

Mümkün olduğunca az şey söyleyin. Polisle görüşmek zorunda değilsiniz. Çoğu eyalette, bir memura istemeleri halinde adınızı ve adresinizi vermeniz gerekir. Bu yüzden protestodan önce bulunduğunuz yere özgü yasalara bakmak önemlidir. Sakin olun, ellerinizi memurların görebileceği yerlerde tutun ve etkileşimi olabildiğince dikkatsiz bir şekilde bir koruyucu olarak filme almayı düşünün. Grubunuzun üyeleriyle, bir polis karşılaşmasına dahil olmayanların bunu bir seyirci olarak filme alabileceği bir plan yapabilirsiniz. Rozet numarası görünmüyorsa, memurun rozet numarasını ve tanımlayıcı özellikleri (yükseklik, göz rengi veya dövmeler gibi) not almayı veya hatırlamayı deneyin.

… Ulusal Muhafızlarla Karşılaşıyorsunuz

Ulusal Muhafızlar tarafından dikte edilen emirleri dinleyin ve takip edin. Sivil itaatsizliğe girmeyi planlıyorsanız, göz yaşartıcı gaz veya daha az öldürücü tüfek mermileri gibi kalabalık dağılma önlemleriyle karşılaşma ve gözaltına alma veya tutuklama gibi çok gerçekçi bir senaryoya hazır olun. Size özel olarak doğabilecek sonuçları anlayın; belgesiz, renkli bir kişi veya marjinal bir gruba aitseniz, buradaki hareket tarzınız beyaz bir protestocununkinden farklı olabilir. Sağduyunuzu kullanın, protesto düzenleyicilerinden ipuçları alın ve çevrenizdeki diğer kişilerin güvenliğini ve güvenliğini göz önünde bulundurun.

… Tutuklandınız veya Alıkonuldunuz

Ayrılmadan önce araştırmanızı yaptığınızdan ve haklarınızı bildiğinizden, buna hazırsınız. ACLU'ya göre, sessiz kalmak istediğini ve hemen bir avukat istediğini söylemelisin. Olanların haksız olduğunu düşünseniz bile tutuklamaya direnmeyin. Mümkünse, tutuklama memurunuzun rozet numarasını yazın. Bir telefon isteyin. Protestolar sırasında tutuklamaların her zaman trafik durması gibi bir şeyden kaynaklanabilecek tipik tutuklama düzenini takip etmediğini unutmayın. Bir telefona erişim olmadan saatlerce beklemiş olabilirsiniz. Bundan sonra ne zaman ne olacağı hakkında hiçbir bilginiz olmayabilir. Mümkün olduğunca sakin kalmaya çalışın ve size verilen talimatları izleyin. Gerekirse, evdeyken ve güvende olduğunuzda yasal işlem yapabilirsiniz.

… Birisinin Tutuklandığını Görüyorsunuz

Eğer halka açık olarak bir tutuklama ya da polis vahşeti olduğunu görürseniz, bunu filme alma hakkınız vardır. Fiziksel olarak müdahale etmeyin ve kaydettiğiniz gerçeğini saklamaya çalışmayın. Beyazsanız, tek başınıza varlığınız polisin vahşetini daha da caydırabilir ve etkileşimleri filme almak bu caydırıcılığı daha da güçlendirebilir.

Protesto Sonrası

Belirli bir neden veya harekete geçirici mesaj nedeniyle motive olduysanız, sadece yürüdükten ve eve gittikten sonra eve gitmeyin. Organizatörleri takip edin ve yapılacak daha fazla işlem olup olmadığını veya yerel liderleri daha adil olduğunu düşündüğünüz politikalara nasıl itmeye devam edebileceğinizi sorun. Şahsen gösteremeseniz bile, Minneapolis merkezli savunuculuk grubu Reviving Sisterhood'un yönetim kurulunda oturan Lila Eltawely, evden yapabileceğiniz çok şey olduğunu söylüyor. “Yerde olan insanlar için malzeme ve yiyecek satın almak da işe yarıyor. Hepsi bir zincir ”diyor. “Protesto bir yelpazede. Bazılarımız dışarı çıkıp bir tabela tutabilir, bazılarımız yapamaz. Peki mevcut durumun genel amacına yardımcı olan ne olursa olsun yardımcı olur. ”

Kaynak: Wired Dergisi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.