Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sivrisinekler Koronavirüsü Taşıyabilir mi? Uzmanlar Ne Diyor?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Sivrisinekler Koronavirüsü Taşıyabilir mi? Uzmanlar Ne Diyor?

Sivrisinek mevsimi üzerimizde ve bu kan emicilerin hastalıkları taşıdığı biliniyorsa, insanlar endişe duyuyor: Sivrisinekler koronavirüsü taşıyor mu? Ve eğer öyleyse, insanlara bulaştırabilir ve COVID-19 olan bir kişiye bulaşabilirler mi?

BB14qX0x.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Kısa cevap: olası değil. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) resmi rehberliği, yeni koronavirüsün sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşabileceğini gösteren hiçbir bilgi veya kanıt olmadığını söylüyor.

Yeni başlayanlar için, koronavirüs bir solunum virüsüdür ve ana bulaşma modu, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında havaya salınan viral damlacıklardır. Bir sivrisineğin bir virüsle enfekte olması için, sivrisineklerin beslendiği kanda bulunması gerekir.

“SARS-CoV2 (COVID-19'a neden olan virüs), neredeyse tamamen enfekte olmuş insanların akciğerlerinde ve solunum yollarında bulunan ve nadiren kana giren bir solunum virüsüdür,” Colorado State Üniversitesi Mikrobiyoloji, İmmünoloji ve Patoloji Anabilim Dalı Sağlık'a anlatıyor.

Ayrıca, bir virüsün bir insana sivrisinek veya kene ısırığı gibi başka bir böcek ısırığı yoluyla geçmesi için virüsün sivrisinek veya kene içinde çoğalması gerekir. Ne yeni koronavirüsün ne de başka herhangi bir koronavirüs türünün bunu yaptığı gösterilmemiştir.

Dünya çapında sivrisinek kontrolü konusunda kapsamlı deneyime sahip olan ve Amerikan Sivrisinek Kontrol Derneği'ne (AMCA) teknik danışman olan eski ABD Donanması entomoloğu Joseph M. Conlon, “Bu oldukça karmaşık bir süreç” diyor Sağlık. “Her şeyden önce, sivrisinek ısırığı sırasında gerekli miktarda virüsü almak zorunda kalacaktı. Virüs daha sonra sadece sindirim sürecinden kurtulmakla kalmamalı, aynı zamanda sivrisinek içinde çoğalmalı ve bağırsak duvarından sivrisinek coelomuna (ana vücut boşluğu) geçmelidir. Oradan tükürük bezlerine gitmeli ve tükürük salgılarının bir parçası olarak sivrisinek tarafından ifade edilmelidir. ”

Ayrıca, sivrisinekler genetik olarak insanlardan çok farklıdır. Gallichotte, “Bu, virüslerin ikimizi de enfekte etme yeteneğine sahip olmasını zorlaştırıyor” diyor. "Hücrelerin yüzeyinde farklı reseptörlerimiz ve hücrelerimizin içinde farklı replikasyon makineleri var."

Nispeten az sayıda insan virüsü, hem insanları hem de sivrisinekleri enfekte etme yeteneğine sahiptir. “İnsan virüslerinin büyük çoğunluğu (grip, HIV ve uçuk gibi) insanları çok uzun zamandır enfekte ediyor ve bunların birçoğu kanımıza girmesine rağmen, yine de sivrisineklere bulaşamıyorlar” diyor. Gallichotte. “Tersine, insanlara veya herhangi bir memeliye bulaşamayan birçok sivrisinek virüsü var. Sivrisineklere bulaşabilecek bilinen koronavirüs yoktur. ”

Sivrisinekler tarafından insanlara yayılabilen virüsler arasında, dang hummasına neden olan virüs olan Batı Nil virüsü ve hepsi enfekte olmuş insanların kanında dolaşan chikungunya virüsü bulunur. San Gabriel Valley Sivrisinek ve Vektör Kontrol Bölgesi (SGVMVCD) bilimsel program yöneticisi Melissa Doyle, Health'e “Batı Nil virüsü, tükürük bezlerinde virüs yükünün bol olduğu noktaya bir sivrisinek bulaştırabiliyor” diyor. “Sivrisinek bir kişiyi ısırdığında, virüs tükürük bezlerinden insan vücuduna geçebilir.”

Bu yüzden, sivrisinek bacağınızda şölen yapıyorsa, COVID-19'un endişelenmeniz gereken son şey olduğu oldukça açık. Yine de onları uzak tutmaya devam et. “COVID-19'a yoğun bir şekilde odaklanılması nedeniyle, birçok insan hastalık tehditlerinin zaten pencerelerinin hemen dışında uğultu olabileceğini unutabilir.” SGVMVCD Halkın Bilgilendirme Görevlisi Levy Sun Sağlık'ı anlatıyor.

Conlon, sivrisineklerin COVID-19'un şiddetini hesaba katabileceğine dikkat çekiyor, bu da sayılarını azaltmak için sağlam önlemlerin sürdürülmesinin çok önemli olduğu anlamına geliyor. “Çalışmalar, COVID-19 enfeksiyonuna eşlik eden potansiyel olarak ciddi veya ölümcül sonuçlara katkıda bulunan faktörlerin, sivrisinek kaynaklı virüslerin eşzamanlı enfeksiyonu nedeniyle öksürük yeteneğini zayıflatan nörolojik durumlar veya zaten stresli bir bağışıklık sistemi gibi altta yatan tıbbi sorunları içerdiğini göstermiştir. " diyor.

Sivrisinekler veya sivrisinekler yok, kendinizi ve diğerlerini COVID-19'dan korumak için sağlıklı koronavirüs protokolünü takip etmek hala önemlidir. Ellerinizi sık sık temizleyin, sosyal mesafeyi uygulayın, hastaysanız evde kalın ve öksüren ve hapşıran herkesle yakın temastan kaçının.

Bu hikâyedeki bilgiler basın zamanı itibariyle doğrudur. Bununla birlikte, COVID-19'u çevreleyen durum gelişmeye devam ettikçe, yayından bu yana bazı verilerin değişmiş olması mümkündür. Sağlık, hikayelerimizi mümkün olduğunca güncel tutmaya çalışırken, CDC, WHO ve yerel halk sağlığı departmanlarını kaynak olarak kullanarak okuyucuları kendi toplulukları hakkında haberler ve öneriler hakkında bilgilendirmeye teşvik ediyoruz.

Kaynak: Healthy Living

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.