Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sağlık Örgütlerine Göre Yaptığınız En Kötü 10 Yiyecek Hatası


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Sağlık Örgütlerine Göre Yaptığınız En Kötü 10 Yiyecek Hatası

BB13VyW2.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

Mutfağınızı nadiren tehlikeli gıda kaynaklı mikroplar ve hastalıklar için bir oyun alanı olarak görseniz de, bunu tam olarak yapabilen yaygın gıda güvenliği hataları vardır. E. coli, salmonella ve botulizm toksinleri gibi bakteriler, bilinen bir salgın olmasa bile, her yerde, her zaman ortaya çıkabilir.

Bu nedenle mutfakta her zaman iyi hijyen uygulamak ve güvenli gıda işleme, pişirme ve depolama için alışkanlıklar oluşturmak çok önemlidir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, sizi ve ailenizi hasta edebilecek en tehlikeli on gıda hatası.

Onlardan kaçınmanın yanı sıra, mutfağınızın en çirkin kısımlarını düzenli olarak temizlediğinizden emin olun.

BB13ogYo.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

1. Ellerinizi sıkça yıkamıyorsunuz

Ellerinizi yıkamak, genel olarak gıda güvenliğinin ve iyi hijyenin bir numaralı altın kuralıdır. Elleriniz potansiyel olarak kontamine olmuş yüzeylerden günde binlerce kez yüzünüze ve ağzınıza hareket eder - bunlara hapşırırsınız, başkalarına dokunursunuz ve yiyecek hazırlarsınız. Hepsi aynı ellerle! Çapraz kontaminasyon potansiyeli çok büyük, bu yüzden ellerinizi düzenli olarak sabun ve suyla yıkayarak temiz tutmak çok önemlidir. Mutfaktayken ellerin yıkanması gereken en kritik zamanlar:

     Yemek hazırlamadan önce, sırasında ve sonra
     Yemek yemeden önce
     Burnunuzu üfledikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra
     Bir hayvana dokunduktan sonra
     Evcil hayvan gıdalarını veya evcil hayvan muamelelerini yaptıktan sonra
     Çöpe dokunduktan sonra

Ellerinizi uygun şekilde yıkadığınızdan emin olun: ıslatın, sabunla köpürtün, en az 20 saniye fırçalayın, sonra durulayın ve tek kullanımlık temiz bir havluyla kurulayın. Mikropların yayılmasına yardımcı olabilecek diğer el yıkama hatalarını okuyun.

BB13VqBi.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

2. Çiğ et veya yumurtayı yıkıyorsunuz

Bunu bir kez ve herkes için son noktayı koyalım. Aile üyelerinizle çiğ et yıkamanız gerekip gerekmediği hakkında tartışmalar yaşıyorsanız, cevap hayır, hayır, hayır (Kesinlikle yıkamamalısınız). Aynı şey yumurtalar için de geçerlidir. Bu mikrop eğilimli gıdaları yıkayarak doğru şeyi yaptığınızı düşünebilirsiniz, ancak aslında bu mikropların lavabonuz ve tezgahlarınızın üzerine yayılmasına yardımcı oluyorsunuz. Gıda mikroplarını öldürmenin en iyi yolu, yemeğinizi uygun şekilde pişirmektir.

BB13Vu74.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

3. Meyve ve sebzeleri yıkamayı unutuyor veya yıkamıyorsunuz

Ancak meyve ve sebzeler, soyduğunuz bir şey olsa bile kesinlikle yıkamak isteyeceksiniz. Meyve ve sebzelerin derisindeki mikroplar aslında yediğiniz parçaları kirletebilir, bu nedenle akan suyun altında durulamak bir zorunluluktur. Ayrıca, kavun veya avokado gibi sert meyve ve sebzeleri fırçalamak için kullanabileceğiniz belirlenmiş bir sebze fırçasına sahip olmak da iyidir.

BB13VyW2.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

4. çiğ ve pişmiş et için aynı tabağı kullanıyorsunuz

Lütfen aynı pişirme seansı sırasında çiğ eti sakladığınız tabak veya kaseyi tekrar kullanmayın. Çiğ etin dokunduğu her şey derhal bulaşık deterjanı ile yıkanmalı ve bu da kesme tahtaları için geçerlidir. Yemek pişirirken daha az yemek kullanmak iyi bir fikir gibi görünebilir, bu yüzden tam bir karnınızda yapmak için çok fazla temizlik yapmazsınız, ancak burası eksik olan yer değildir - çiğ et mikropları kesinlikle kirletir yemek üzeresiniz pişmiş et. Aynı şey balık ve kabuklu deniz ürünleri için de geçerlidir.

BB13VyWe.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

5. Et, deniz ürünleri veya yumurtaları iyice pişirmiyorsunuz

Yiyeceklerinizdeki mikropları öldürmenin en iyi yolu, iyice pişirmektir ve sıcaklık, işi gerçekten yapacak kadar yüksek olmalıdır. Mikrop yayılmasını önleyecek aşağıdaki iç sıcaklıkları elde ettiğinizden emin olmak için bir gıda termometresi kullanın:

     Sığır, domuz, dana ve kuzu etinin tamamı için 145 ° F
     Sığır eti ve domuz eti gibi öğütülmüş etler için 160 ° F
     Öğütülmüş tavuk ve hindi dahil tüm kümes hayvanları için 165 ° F
     Artıklar ve güveçler için 165 ° F
     Çiğ jambon için 145 ° F
     Deniz ürünleri için 145 ° F veya et opak olana kadar pişirin

BB13VwjY.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

6. Yumurta veya un içeren çiğ veya pişmemiş yiyecekler yemek

Size bakıyoruz, kurabiye hamuru sevenler. Pişmemiş un ve yumurta, en çok bilinen E. coli olan bir dizi zararlı mikrop içerebilir. Tatlı tercihlerimiz bir yana, gıda zehirlenmesini önlemenin en iyi yolu, aşağıdaki yüksek riskli gıdalardan tamamen kaçınmaktır: akan veya az pişmiş yumurta, ev yapımı mayo, ev yapımı hollandaise sosu, ev yapımı yumurtalık ve pişmemiş hamur veya her türlü hamur. Bu özellikle bağışıklığı zayıflamış kişiler için önemlidir - neden şansınız var?

BB13VqBD.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

7. Kötü olup olmadığını görmek için yiyecek tadımı yapıyorsunuz (Yapmayın)

Bir şüpheniz varsa buzdolabınızdaki bir şey kötüye gitti, tadı kötü bir fikir olduğundan emin olmak için. Her şeyden önce, yiyeceklerde bulunabilecek mikropları nadiren tadabilir veya koklayabilirsiniz. İkinci olarak, küçük bir şımarık yiyeceğin çok fazla zarara yol açamayacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çok az miktarda şımarık yiyeceklerden ciddi bir şekilde hastalanabilirsiniz. Kötü gitmemesi için yiyeceklerin düzgün bir şekilde nasıl saklanacağı ile ilgili ipuçlarımızı alın. Ve işte soğutmaya ihtiyaç duymayan yiyeceklerin bir listesi.

BB13Vu7o.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

8. Tezgah üzerindeki etin çözdürülmesi veya marine edilmesi

CDC, zararlı mikropların oda sıcaklığında hızla çoğalabileceği konusunda uyarır, bu nedenle mutfak tezgahınızda etin çözülmemesi önerilir. Yiyecekleri çözmenin en güvenli yolları buzdolabında, soğuk suda veya mikrodalgadadır. Aynı şey marinatlar için de geçerlidir - marine etinizi daima oda sıcaklığında değil buzdolabında saklayın. Tavuğu güvenli bir şekilde çözme konusunda ipuçlarımızı alın.

BB13VqBM.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

9. Saklamadan önce yiyecekleri çok uzun süre dışarıda bırakmak

Mikroplar, iki saatten uzun bir süre boyunca oda sıcaklığında bırakılan pişmiş gıdalarda çoğalır ve eğer bir saat 90 derecenin üzerinde Fahrenheit ise. Bu yüzden artıklarınız varsa, uygun kullanım ve hızlı depolama önemlidir. Pişmiş et, tavuk, hindi, deniz ürünleri, pirinç ve kesilmiş meyvelerden herhangi bir şey, pişirildikten veya kesildikten sonraki iki saat içinde buzdolabına konulmalıdır. Yiyecekleri sığ kaplara bölün ve soğutun. Ancak, soğutmadan önce tüm sıcak yiyeceklerin oda sıcaklığına düşmesine izin vermeyi unutmayın. Artıklarınızı mahvedebilecek diğer hatalardan kaçındığınızdan emin olun.

BB13Vu7A.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

10. Bağışıklığınız zayıf olduğunu bildiğiniz halde riskli gıdalar yemek

Bazen en iyi seçeneğiniz, gıda zehirlenmesi şansınızı en aza indirmek istiyorsanız, "riskli" gıdalardan uzak durmaktır. Çiğ süt ve yumurta gibi gıdalar ve bunlarla yapılan ürünler, balık ve kabuklu deniz ürünleri, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çoğu gıda zehirlenmesi vakasının ortak suçlularıdır. Bu özellikle 65 yaş üstü yetişkinler, 5 yaşın altındaki çocuklar ve bağışıklık yetersizliği olan herhangi bir hastalığı olan (kanser veya diyabet gibi) daha zayıf bağışıklık sistemi olanlar için geçerlidir. Bu gruplar gıda mikroplarıyla daha az savaşabilir ve kirli yiyecekleri yuturlarsa gıda zehirlenmesi olasılığı daha yüksektir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.